-
Ρίσκο είναι.
Είχες δάνεια να τρέχουν τότε; είχες το παιδί με τα έξοδα του; είχες κάποιον ηλικιωμένο να συμπληρώνεις τα έξοδα των φαρμάκων του; είχες φοιτητές παιδιά;Ήταν μονάχα τα πάγια σου άνω των 1000-1500 ευρώ/μήνα ;
Και αν έχανες τη δικη με όλα αυτά στην πλάτη σου; θα ήσουν πτωχευεμνος, στην μαύρη λίστα των τραπεζών λόγω κόκκινων δανείων, το σπίτι σου θα είχε μπει σε πλειστηριασμό και θα έκανες 20-25 έτη να ορθοποδήσεις. Στα 60-70 έτη σου θα έλεγες πως ξεπέρασες την τρικυμία και από τότε θα μπορείς να αναπτυχθείς!!!!!
Για αυτό λοιπόν υπάρχει ο συνδικαλισμός και τα σωματεία. Γιατί ο καθένας μόνος του είναι αδύνατον να αντέξει.
Άλλο αν στην ελλαδα όπως σε όλα τα έχουν κάνει παιδικές χαρές οι συνδικαλιστές
-
Πριν περίπου 35 χρόνια, μια γνωστή μου δούλευε σε περιοδικό μεγάλου δημοσιογραφικού ομίλου. Όταν έφυγε, ανακάλυψε ότι δεν της κολλούσαν ένσημα και πήγε στο ΙΚΑ να καταθέσει καταγγελία. Ο υπάλληλος έπαθε τέτοιο ταράκουλο, που δεν άγγιζε καν την καταγγελία. Και της δήλωσε ότι αυτός δεν την πρωτοκολλεί.
-
Σε άλλη εταιρεία το HR είχε εντολή να μη κολλάει ένσημα από πάνω.
Υπάλληλοι του HR έδιναν συμβουλή σε όσους το έπαιρναν χαμπάρι, να κάνουν καταγγελία. Όσοι έκαναν τα έπαιρναν... αλλά δεν ανανεωνόταν η σύμβαση τους. -
Γενικά, το τι ακούω από φίλους για τεράστιες επιχειρήσεις, όχι μαγαζάκια της πλάκας, δεν λέγεται. Τεσπά.... ας τα πάρει ο αέρας.
Για αυτό πολλοί νέοι θέλουν να μπουν στο δημόσιο. Όχι για τους μισθούς αλλά για τα εργασιακά δικαιώματα.
Υπάρχει ομως και η άλλη πλευρά. Οι επιχειρήσεις είτε μεγάλες ειτε μικρές που σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους.
Σε αυτούς να πω δημόσια ένα τεράστιο εύγε. Υπάρχουν κάποιοι και πραγματικά ειναι το απτό παράδειγμα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται εντόνως και ανταγωνιστικά ενώ προσφέρει ποιότητα ζωής για τους εργαζομένους. Είναι αυτό το σημείο ισορροπίας που ψάχνουν τόσοι πολλοί.
Είναι η λεγόμενη εταιρική κουλτούρα και κώδικας ηθικής και λειτουργίας, που κάποιες εταιρίες επενδύουν και αντιλαμβάνονται ως κεφάλαιο
-
@lap said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Είναι η λεγόμενη εταιρική κουλτούρα και κώδικας ηθικής και λειτουργίας, που κάποιες εταιρίες επενδύουν και αντιλαμβάνονται ως κεφάλαιο
Έχεις δουλέψει σε εταιρείες που τα έχουν κρεμασμένα σε καδρα αυτά στις αίθουσες και υπογράφεις και δέσμευση ετήσια;
Αν κάνεις κάτι και διεκδικήσεις δικαίως, και τους κοστίζει υπολογισιμα σε χρήμα, πάνε όλα περίπατο.
Ενώ όσο πιο ψηλά στο οργανόγραμμα βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο χeσμένα τα έχει.
Για το φαίνεσθε μια χαρά τα προωθούν.
Σου γράφω εκ πείρας... -
Ρίσκο είναι.
Είχες δάνεια να τρέχουν τότε; είχες το παιδί με τα έξοδα του; είχες κάποιον ηλικιωμένο να συμπληρώνεις τα έξοδα των φαρμάκων του; είχες φοιτητές παιδιά;Ήταν μονάχα τα πάγια σου άνω των 1000-1500 ευρώ/μήνα ;
Και αν έχανες τη δικη με όλα αυτά στην πλάτη σου; θα ήσουν πτωχευεμνος, στην μαύρη λίστα των τραπεζών λόγω κόκκινων δανείων, το σπίτι σου θα είχε μπει σε πλειστηριασμό και θα έκανες 20-25 έτη να ορθοποδήσεις. Στα 60-70 έτη σου θα έλεγες πως ξεπέρασες την τρικυμία και από τότε θα μπορείς να αναπτυχθείς!!!!!
To ίδιο λέμε, φόβος. Φοβούνται να πάρουν το ρίσκο. Και για να σου απαντήσω:
- Ναι μόλις είχε γεννηθεί ο γιός μου και είχα απίστευτα έξοδα.
- Ναι είχα δάνεια
- Ναι τα πάγια μου έξοδα ήταν πάνω από €1.500/μήνα.
- Εαν έχανα την δίκη, απλά δεν θα έπαιρνα τα λεφτά που μου είχαν κλέψει. Δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο.
- Μην τα γράφεις τόσο δραματικά και τραγικά για να κάνει εντύπωση το αφήγημα. Το νομικό πλαίσο στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τους εργαζομένους. Απλά ο κόσμος φοβάται ή δεν θέλει να ασχοληθεί ή νομίζει ότι επειδή απέναντι έχει μια εταιρία με στρατιά δικηγόρων, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Λάθος και τα 3.
-
Φάνη είχε βρει αλλού εργασία την εποχή της καταγγελίας;
Είχες παραιτηθεί;
-
Είχες παραιτηθεί;Όχι δεν είχα βρεί. Βρήκα αλλού μετά από 1 χρόνο. Εαν είχα βρει θα είχα ακολουθήσει διαφορετικό νομικό δρόμο. Μου είπε η δικηγόρος 3 επιλογές: α) εαν βρω άμεσα δουλειά αλλού, β) δεν δεν έχω βρει αλλά θέλω να φύγω και γ) εαν θέλω να παραμείνω. Κάθε επιλογή είχε διαφορετική νομική προσσέγγιση και όλες είχαν νομικό πάτημα. Και να ξέρεις, εαν ξεκινήσεις νομική διαδικασία ενάντια στον εργοδότη, δεν μπορεί να σου κάνει πολλά (και σίγουρα όχι να σε απολύσει) γιατί θεωρείτα ως αντίποινα και μετά το δικαστήριο τον σκίζει.
-
Εντάξει τότε ρε παιδιά , μια χαρά τις παίρνετε τις άδειες σας έστω και σπαστά , και νομίζω πως καλύτερα βολεύει έτσι.
Εν τω μεταξύ τώρα με διάφορες γονικές άδειες κλπ που έχει ενημερωθεί ο κόσμος , τα πράγματα είναι αρκετά ευνοικά , αλλά αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους εργοδότες και τα τμήματα HR.
Σε κανονικές χώρες που όλα είναι τέλεια προγραμματισμένα δεν αποτελούν πρόβλημα αλλά εδώ υπάρχει κενό , δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί ένας εργαζόμενος.Στα υπόλοιπα όπως τα λέει και ο Φάνης , στα εργατικά κατα 90% πάντα ο εργαζόμενος θα βρεί το δίκιο του αν αποφασίσει να το διεκδικήσει.
-
@fanis75 said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Είχες παραιτηθεί;Όχι δεν είχα βρεί. Βρήκα αλλού μετά από 1 χρόνο. Εαν είχα βρει θα είχα ακολουθήσει διαφορετικό νομικό δρόμο. Μου είπε η δικηγόρος 3 επιλογές: α) εαν βρω άμεσα δουλειά αλλού, β) δεν δεν έχω βρει αλλά θέλω να φύγω και γ) εαν θέλω να παραμείνω. Κάθε επιλογή είχε διαφορετική νομική προσσέγγιση και όλες είχαν νομικό πάτημα. Και να ξέρεις, εαν ξεκινήσεις νομική διαδικασία ενάντια στον εργοδότη, δεν μπορεί να σου κάνει πολλά (και σίγουρα όχι να σε απολύσει) γιατί θεωρείτα ως αντίποινα και μετά το δικαστήριο τον σκίζει.
Οκ! Θεωρείς πως υπάρχει δυνατότητα εάν δεν έβρισκες άλλη εργασία σε ένα έτος να είχες απολυθεί λόγω ας πούμε κακής βαθμολογίας περί συνεργασίας με το τμήμα σου κτλ; Δηλαδή για άλλον λόγο από αυτόν της καταγγελίας;
Και πες η τράπεζα ήταν σωστή. Ας πάμε σε άλλες εταιρίες, δεν μπορεί να συμβεί;
Είχες ατομική σύμβαση εργασίας;
-
@piliourits said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Έχεις δουλέψει σε εταιρείες που τα έχουν κρεμασμένα σε καδρα αυτά στις αίθουσες και υπογράφεις και δέσμευση ετήσια;
Αν κάνεις κάτι και διεκδικήσεις δικαίως, και τους κοστίζει υπολογισιμα σε χρήμα, πάνε όλα περίπατο.
Ενώ όσο πιο ψηλά στο οργανόγραμμα βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο χeσμένα τα έχει.
Για το φαίνεσθε μια χαρά τα προωθούν.
Σου γράφω εκ πείρας...Ναι έχω δουλέψει, και ναι ίσχυαν κατά 99%.
Καμία σχέση με ότι περιγράφεις.
Και ναι εκ πείρας τα λέω και εγώ.
Μετά ήρθαν οι εραστές της ρήξης και χάθηκαν όλα. Διότι εγώ παρήγαγα πλούτο με εργαλείο τις τράπεζες.
Κάνεις τους δεν μου πλήρωσε το ενοίκιο μου, τα έξοδα μου. Η οικογένειά μου πιέστηκε για να μου τα πληρώνει. Κάθονται στις επιχειρήσεις του μπαμπά τους και λένε ιστορίες διάφοροι τέτοιοι τύποι και κάνουν ζωαρα με ξένα λεφτά.
Και εγώ και άλλα παιδιά ακόμα και μέσα στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων ήμασταν τυχεροί και εργαζόμασταν σε σωστές εταιρίες. Λίγες αλλά σωστές.
Υπήρχε μονάχα μια περίπτωση προσκόλλησης στο πρωτόκολλο ενάντια σε μια εργαζόμενη που μας θύμωσε όλους, γιατί ήταν απάνθρωπο σε ηθικό επίπεδο για ένα πρόβλημα που είχε, για αυτό βάζω 99%. Αν θες να τους βάλω 90%.
-
@yem said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
@alex-mix said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
+8μερες απο αιμοδοσια το χρονο.
Αυτές που τις πας...
Εμάς κάνει ο κουβαρντας και διαφημιστική καμπάνια σε τηλεόραση - ράδιο - social για την αιμοδοσία και στο προσωπικό δεν δίνει τις μέρες, αν θες πας απόγευμα ή στο ρεπό.Πάω και δίνω μόνος μου εθελοντικά στο Κρατικό Νίκαιας.
Κοιτα εμεις αν παμε την μερα που δουλευουμε παιρνουμε +1 αν παμε σε ρεπο ή εκτος βαρδιας παιρνουμε +2,αλλα εχουμε τραπεζα αιματος στην δουλεια για ασθενεις και προσωπικο.3 δινουμε ολοι κι ολοι απο 18 ατομα και εγω ειμαι και 0αρνητικος οποτε με εχουν στα ωπα ωπα
-
Παιδια αυτα που λετε γινονται σε μεγαλουπολεις ,κανε καταγγελια και να ζεις σε μικρη πολη και δεν θα ξαναβρεις δουλεια ουτε ντυμενος σουβλακι και να δινεις διαφημηστικα.Εγω θυμαμαι στην παλια μου δουλεια ερχοταν το αφεντικο το πρωι και μου ελεγε μην ανεβεις στο κλαρκ σημερα να φορτωσεις τα φορτηγα γιατι θα ερθει ελεγχος μονο το φορτηγο εσυ.
-
@alex-mix said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Παιδια αυτα που λετε γινονται σε μεγαλουπολεις ,κανε καταγγελια και να ζεις σε μικρη πολη και δεν θα ξαναβρεις δουλεια ουτε ντυμενος σουβλακι και να δινεις διαφημηστικα.Εγω θυμαμαι στην παλια μου δουλεια ερχοταν το αφεντικο το πρωι και μου ελεγε μην ανεβεις στο κλαρκ σημερα να φορτωσεις τα φορτηγα γιατι θα ερθει ελεγχος μονο το φορτηγο εσυ.
Χαχαχα το ίδιο και σε μεγάλες.
Απλά το λέω με πλάγιο τρόπο και δεν το καταλαβαίνουν.
Οι εργοδότες έχουν φίλους. Πολλούς φίλους.
-
Ρίσκα, φόβος, καταγγελίες, εργοδότες... Με γυρίζουν 16 χρόνια πίσω, τότε που ήμουν κανονικός υπάλληλος σε μία κανονική εταιρεία και ήμουν σε εγκαταστάσεις της εργοδοσίας. Μία κανονική εταιρεία που ήξερα, αν ήθελα να κάνω καταγγελία, που θα την κάνω και σε ποιους... Προφανώς δεν ήθελα να κάνω κάποια καταγγελία γιατί δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Το αντίθετο εντελώς. Μια χαρά ήταν όλα.
Αλλά αυτά πριν 16 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα το χάος...
Οπότε οι λέξεις "ρίσκα, φόβος, καταγγελίες, εργοδότες..." μου ακούγονται σαν ανέκδοτα. -
Οκ! Θεωρείς πως υπάρχει δυνατότητα εάν δεν έβρισκες άλλη εργασία σε ένα έτος να είχες απολυθεί λόγω ας πούμε κακής βαθμολογίας περί συνεργασίας με το τμήμα σου κτλ; Δηλαδή για άλλον λόγο από αυτόν της καταγγελίας;
Και πες η τράπεζα ήταν σωστή. Ας πάμε σε άλλες εταιρίες, δεν μπορεί να συμβεί;
Είχες ατομική σύμβαση εργασίας;
-
Όχι, αυτό σου εξηγώ. Όσο είναι κάποιος στο καθεστώς της νομικής λύσης, δεν μπορεί ο εργοδότης να τον απολύσει γιατί θεωρείται αντίποινα. Και μπορούσα να το τραβήξω πολλά χρόνια εαν ήθελα, απλά εγώ ήθελα να τελειώνω και να πάρω τα λεφτά.
-
Όχι δεν μπορεί να συμβεί (η τράπεζες είναι χάλια εργοδότες), γιατί το νομικό καθεστώς είναι ίδιο για όλους.
-
Ναι ατόμική σύμβαση, εννοείται. Είμαι κατά των συλλογικών, δεν συμφωνώ με το τσουβάλιασμα, ο καθένας για πάρτη του.
Οι εργοδότες έχουν φίλους. Πολλούς φίλους.
Ναι έχουν, και? 2 δουλειές βρήκα μετά άνετα. Γιατί ο εργοδότης ποτέ δεν έμαθε για την καταγγελία, οι διευθυντάδες του το ήξερα, σιγά μην ασχοληθεί ο τσέος της τράπεζας με εμένα που έκανα αγωγή, είχε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί, όπως το σκάφος του π.χ.
-
-
Όχι, αυτό σου εξηγώ. Όσο είναι κάποιος στο καθεστώς της νομικής λύσης, δεν μπορεί ο εργοδότης να τον απολύσει γιατί θεωρείται αντίποινα. Και μπορούσα να το τραβήξω πολλά χρόνια εαν ήθελα, απλά εγώ ήθελα να τελειώνω και να πάρω τα λεφτά.
Μόλις λήξει η νομική αντιπαράθεση;
-
Ναι έχουν, και? 2 δουλειές βρήκα μετά άνετα. Γιατί ο εργοδότης ποτέ δεν έμαθε για την καταγγελία, οι διευθυντάδες του το ήξερα, σιγά μην ασχοληθεί ο τσέος της τράπεζας με εμένα που έκανα αγωγή, είχε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί, όπως το σκάφος του π.χ.
Δεν εργάζονται όλοι σε πολυεθνικές με τσεους. Το 90 % την εργαζομένων εργάζεται σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Όταν αλλάξεις εργασία, εάν δεν έχεις μια συστατική επιστολή του εργοδότη που τρέχατε στα δικαστήρια, ο επόμενος εργοδότης θα ρωτήσει γιατί συμβαίνει αυτο, θα ψάξει για το ποιόν σου και θα έρθει σε επικοινωνία με τον προηγούμενο ή κάποιον τέλος πάντων. Εκει λοιπον πέφτει σύρμα μεταξύ εργοδοτών. Το έχεις υποψη σου ότι συμβαίνει; -
Ναι ατόμική σύμβαση, εννοείται. Είμαι κατά των συλλογικών, δεν συμφωνώ με το τσουβάλιασμα, ο καθένας για πάρτη του.
Προφανώς επειδή σου βγήκε στο θέμα που διεκδικουσες.Εάν δεν σου έβγαινε θα ζητούσες από κάποιον βοήθεια;;;;
-
Εκει λοιπον πέφτει σύρμα μεταξύ εργοδοτών.
Και μεταξύ εργαζομένων διαφορετικών εταιρειών πέφτει σύρμα...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....