-
Εγώ προσωπικά στα νεανικά μου χρόνια, είχα προσανατολιστεί προς την επαρχία και συγκεκριμένα την Χαλκίδα που έχω και οικογενειακούς δεσμούς.
Το είχα ψιλοξεκινήσει, αλλά διάφορα οικογενειακά θέματα, με επέστρεψαν στην Αθήνα.
Ζώντας όμως και ως θερινός στην επαρχία, αλλά και μιλώντας με συμφοιτητές που ζουν στην επαρχία, σε μεγάλες πόλεις, ή κοντινά σε μεγάλες πόλεις, χωριά μια χαρά πέρασαν την επαγγελματική ζωή τους.
-
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ανέκαθεν είχα την απορία γιατί κάποιος δημόσιος υπάλληλος ( ή μάλλον ζεύγος δ.υπαλλήλων καλύτερα, γιατί αλλιώς πες μένεις κάπου καθώς ο άλλος έχει τη δουλειά του ) να προτιμήσει την Αθήνα σε σχέση με την επαρχία.
Καταλαβαίνω το " εκεί μεγάλωσα" , "είναι οι γονείς μου , οι φίλοι μου , η υπόλοιπη οικογένειά μου" κ.λπ. , αλλά το έκανε και πολύ εύκολο το ερώτημα ο ταξιδευτής. Πόλεις σα την Κοζάνη είναι παράδεισος για δ. υπαλλήλους. Χαμηλότερα έξοδα, ¨ηρεμία" , κοντά η φύση και όλα τα ¨"καλά" της επαρχίας.
Και ειλικρινά τι προσφέρει η Αθήνα σε ένα χαμηλόμισθο ( πλέον οι περισσότεροι δ.υπάλληλοι τέτοιοι είναι) ; Ο.κ. οι ¨διασκεδάσεις" είναι εκεί αλλά αν δε σου φθάνουν τα λεφτά τι να το κάνεις;;
Το ερώτημα και η παραπάνω περιγραφή ΔΕΝ είναι προσωπικό προς το dim, σε καμία περίπτωση.
Βίτσιο.
-
Ιδιαιτερα στην νέα εποχή του Ίντερνετ με τις υψηλές ταχύτητες, την ΑΙ και το ιντερνετικό εμπόριο. Είναι χαζό να μείνει κάποιος στην Αθήνα. Ακόμα και στο εμπόριο να δραστηριοποιείται βρίσκει πολύ φθηνότερα αποθήκες στην επαρχία και εργάζεται στο εμπόριο με πελατολόγιο όλον τον πλανήτη.
Αν και το έχουν καταλάβει αυτό οι μεγάλοι παίκτες και επενδύουν ακριβώς σε αυτό το κομμάτι.
-
@fanis75 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@dimsabas said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αν πάντως μου ετίθετο το ερώτημα "μένεις τσάμπα σε σπίτι αλλά θα μείνεις στην τάδε επαρχία, Κοζάνη ας πούμε, για 10-15 χρόνια" ή "κάθεσαι 1-2 χρόνια και πληρώνεις από την τσέπη του ένα υπερβολικό ενοίκιο", θα διάλεγα ασυζητητί το δεύτερο για να επιστρέψω σπίτι μου.
Και γιατί να μην κάνεις το σπίτι σου στην επαρχία? Προσωπικά ο λόγος που μένω Αθήνα είναι η δουλειά. Εαν μπορούσα να έχω την ίδια δουλειά στην επαρχία, είχα φύγει χτές!!
Aυτο δεν υπαρχει να βρεις τετοια δουλεια στην επαρχια, αλλα παιζει το remotely να μπορει να γινει σε μονιμη βαση αναλογα την εταιρεια. Το προβλημα της επαρχιας ειναι οτι ειναι βαρετα, αν ομως κανεις οικογενειακη ζωη και βολευεσαι με ταξιδια μπορει να δουλεψει.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ιδιαιτερα στην νέα εποχή του Ίντερνετ με τις υψηλές ταχύτητες, την ΑΙ και το ιντερνετικό εμπόριο. Είναι χαζό να μείνει κάποιος στην Αθήνα. Ακόμα και στο εμπόριο να δραστηριοποιείται βρίσκει πολύ φθηνότερα αποθήκες στην επαρχία και εργάζεται στο εμπόριο με πελατολόγιο όλον τον πλανήτη.
Αν και το έχουν καταλάβει αυτό οι μεγάλοι παίκτες και επενδύουν ακριβώς σε αυτό το κομμάτι.
Αρα μετακομιζεις επαρχια; Για να καταλαβεις οτι σου λειπουν βασικες γνωσεις οι αποθηκες ειναι στην χωρα που εχεις πελατες. Για Ελλαδα μπορεις να στειλεις σε χωρα ΕΕ αλλα στο ΗΒ τωρα θα θελεις τοπικη αποθηκη, οπως και Αμερικη κλπ
Για αποθηκη παντως η επαρχια εχει προβλημα ασφαλειας και ειναι μεγαλο αν ειναι εξω απο οικισμο.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αν πάντως μου ετίθετο το ερώτημα "μένεις τσάμπα σε σπίτι αλλά θα μείνεις στην τάδε επαρχία, Κοζάνη ας πούμε, για 10-15 χρόνια" ή "κάθεσαι 1-2 χρόνια και πληρώνεις από την τσέπη του ένα υπερβολικό ενοίκιο", θα διάλεγα ασυζητητί το δεύτερο για να επιστρέψω σπίτι μου.
Εξαρτάται.
Αν εσύ που γνωρίζεις και από την εκπαίδευση, είχες την επιλογή, να περιμένεις να διοριστείς 10 χρόνια, ή να πας για 15 χρόνια τουλάχιστον στην Σάμο, ή στην Κόνιτσα, ή στην Δημητσάνα και να έχεις και δωρεάν σπίτι, 70-100 τμ ανάλογα με την οικογενειακή σου κατάσταση δεν θα το σκεφτόσουν ?
Η αν ήσουν υγειονομικός και πήγαινες σε κάποια περιφέρεια, αρχικά σε κοντινό Κέντρο Υγείας και μετά από λίγο σε περιφερειακό νοσοκομείο, με επιδόματα ανάλογα δεν θα το ήθελες ?
Μιλάμε πάντα για άτομα, που δεν έχουν ένα δικό τους σπίτι, ξεχωριστό από τους γονείς τους να τους περιμένει, ούτε κάποια έτοιμη δουλειά.
Αν ημουν αναπληρωτης εκπαιδευτικος μονο αν ειχα δικο μου σπιτι θα πηγαινα σε επαρχιακη πολη.
Δωρεαν σπιτια δεν προκειται να γινει ποτε. Αν γινονταν θα το εκαναν οι τοπικοι δημοι.
-
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αρα μετακομιζεις επαρχια; Για να καταλαβεις οτι σου λειπουν βασικες γνωσεις οι αποθηκες ειναι στην χωρα που εχεις πελατες. Για Ελλαδα μπορεις να στειλεις σε χωρα ΕΕ αλλα στο ΗΒ τωρα θα θελεις τοπικη αποθηκη, οπως και Αμερικη κλπ
Για αποθηκη παντως η επαρχια εχει προβλημα ασφαλειας και ειναι μεγαλο αν ειναι εξω απο οικισμο.
Σ@@σε ρε....που λένε. Μη παρεξηγηθείς αλλά κοιτά την δουλειά σου, ξέρω πολύ καλύτερα το τι γράφω ....πίστεψε με.
-
Εξαρτάται.
Αν εσύ που γνωρίζεις και από την εκπαίδευση, είχες την επιλογή, να περιμένεις να διοριστείς 10 χρόνια, ή να πας για 15 χρόνια τουλάχιστον στην Σάμο, ή στην Κόνιτσα, ή στην Δημητσάνα και να έχεις και δωρεάν σπίτι, 70-100 τμ ανάλογα με την οικογενειακή σου κατάσταση δεν θα το σκεφτόσουν ?
Η αν ήσουν υγειονομικός και πήγαινες σε κάποια περιφέρεια, αρχικά σε κοντινό Κέντρο Υγείας και μετά από λίγο σε περιφερειακό νοσοκομείο, με επιδόματα ανάλογα δεν θα το ήθελες ?
Μιλάμε πάντα για άτομα, που δεν έχουν ένα δικό τους σπίτι, ξεχωριστό από τους γονείς τους να τους περιμένει, ούτε κάποια έτοιμη δουλειά.
Σόρι, δεν κατάλαβα ότι στη μία περίπτωση θα περίμενα 10 χρόνια ενώ στην άλλη θα με διόριζαν αύριο.
Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η καθυστέρηση διορισμού. Δεν το ξέρω ακριβώς, αλλά έτσι έχω ακούσει.
Προσωπικά λοιπόν, εγώ θα έλυνα το βασικό πρόβλημα με αυτό το μοντέλο.
Αμεσος διορισμός, δωρεάν κατοικία σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη με ελάχιστη παραμονή 10-15 χρόνια.
Ετσι θα είχα μόνιμο προσωπικό, σε σχολεία, κέντρα υγείας, όπου αλλού ήταν αναγκαίο, αυτό θα έφερνε και άλλους επαγγελματίες να δουλέψουν στις περιοχές αυτές.
Ακόμα θα στήριζα τον αγροτουρισμό, τα πρότυπα αγροκτήματα και κυρίως θα είχα κάποια επιδότηση σε αυτούς που θα πήγαιναν, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι.
Στα δε τουριστικά μέρη, θα ξέσκιζα τους δημάρχους, από τον δημοτικό φόρο, ή θα έβαζα ένα επιπλέον φόρο για να καλύπτω αυτά τα ποσά. Μιλάμε για μικροποσά της τάξης του 1 έως 5 ευρώ για κάθε πελάτη εστιατορίου, καφέ, ξενοδοχείου, σε συνδυασμό βέβαια με ελέγχους.
Επίσης θα έβαζα όχι τις αντικειμενικές βλακείες του Χατζηδάκη, αλλά στα μη τουριστικά μέρη και στις απομακρυσμένες περιοχές, τα καταστήματα και οι ΕΕ θα είχαν ένα αντικειμενικό φόρο, ανάλογα με την περιοχή και το εμβαδόν των καταστημάτων, ή των καθισμάτων, που πρακτικά θα ήταν εύκολο να πουληθεί.
Δηλαδή σε περιοχές που ο τουρισμός είναι 15-20 μέρες, ένα ποσό 5 -10 ευρώ ανά κάθισμα είναι μια χαρά.
Εχεις ένα μαγαζί με 100 καθίσματα έξω και 40 μέσα, βάζεις μία αναλογία και με 1000 - 1500 φόρο τον χρόνο καθάρισε.
Ούτε στο ΦΠΑ θα υπάγεται.
Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει ελκυστική η ζωή στην επαρχία, θα λύσει και το πρόβλημα των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις, θα μπορέσουν να βρουν δουλειά και οι μετανάστες σε οικοδομή και πρωτογενή τομέα, αφού ελάχιστοι έχουν παραπάνω προσόντα.
Δωρεαν κατοικιες ειχαν παλια οι στρατιωτικοι δεν ξερω τωρα τι γινεται. Παντως νομιζω στα 50ς αν καποιος δασκαλος πηγαινε σε χωριο του εδιναν δωρεαν σπιτι και τροφιμα.
-
Δωρεαν σπιτια δεν προκειται να γινει ποτε. Αν γινονταν θα το εκαναν οι τοπικοι δημοι.
Εργαλεία υπάρχουν , συγκεκριμένα υπάρχει δυνατότητα δανειοδότησης από την Ε,Τράπεζα για τους ΟΤΑ σε αυτό το θέμα. Τα επιτόκια είναι ελαχιστότατα και υπάρχει μεγάλη περίοδος χάριτος , έτσι ώστε να αποπληρώνει με το ελάχιστο ενοίκιο ( δεν γίνεται από τους κανόνες του προγράμματος να είναι δωρεάν) που θα λαμβάνει ο ανάδοχος. Μορφής ΣΔΙΤ είναι το έργο.
Πολλές συζητήσεις , αλλά οι Δήμαρχοι κολλάνε σε δύο θέματα , το ότι πρέπει να πεισθεί το Δ.Σ. για δάνειο ( δεν είναι εύκολο καθώς το δάνειο είναι συνήθως μεγαλύτερο καθώς περιλαμβάνει και άλλα έργα , δεν είναι μόνο τα 5εκ. πχ των κατοικιών ) και κυρίως είναι έργα που δε δείχνουν άμεσα και αργούν να φέρουν εκλογικό όφελος.
Πιθανότατα θα αναγκαστούν να το κάνουν κάποια στιγμή....
-
Ανέκαθεν είχα την απορία γιατί κάποιος δημόσιος υπάλληλος ( ή μάλλον ζεύγος δ.υπαλλήλων καλύτερα, γιατί αλλιώς πες μένεις κάπου καθώς ο άλλος έχει τη δουλειά του ) να προτιμήσει την Αθήνα σε σχέση με την επαρχία.
Καταλαβαίνω το " εκεί μεγάλωσα" , "είναι οι γονείς μου , οι φίλοι μου , η υπόλοιπη οικογένειά μου" κ.λπ. , αλλά το έκανε και πολύ εύκολο το ερώτημα ο ταξιδευτής. Πόλεις σα την Κοζάνη είναι παράδεισος για δ. υπαλλήλους. Χαμηλότερα έξοδα, ¨ηρεμία" , κοντά η φύση και όλα τα ¨"καλά" της επαρχίας.
Και ειλικρινά τι προσφέρει η Αθήνα σε ένα χαμηλόμισθο ( πλέον οι περισσότεροι δ.υπάλληλοι τέτοιοι είναι) ; Ο.κ. οι ¨διασκεδάσεις" είναι εκεί αλλά αν δε σου φθάνουν τα λεφτά τι να το κάνεις;;
Το ερώτημα και η παραπάνω περιγραφή ΔΕΝ είναι προσωπικό προς το dim, σε καμία περίπτωση.
Πολλες επαρχιακες πολεις εχουν δυσκολο κοσμο. Ηταν πολυ καλυτερος ο κοσμος (ποιο μορφωμενος με καλυτερους τροπους καλυτερη οικονομικη κατασταση) στην Αθηνα αρα ζουσες συνολικα σε ενα καλυτερο περιβαλλον. Βασικο οταν τα παιδια τελειωναν το λυκειο δεν χρειαζονταν να φυγουν απο το σπιτι για να πανε πανεπιστημιο. Ενω στις περισσοτερες επαρχιακες πολεις αυτο ειναι δεδομενο με οτι αρνητικο συνεπαγεται και απο οικονομικης πλευρας και απο αλλα.
Φυσικα εχεις καθαρο αερα, πολυ ποιο ευκολη μετακινηση, καλυτερο και δωρεαν πολλες φορες φαγητο αν σου δωριζουν οι αγροτες αυτο γινονταν παλια μερικες φορες. Παντως εχτες γυρισα απο επαρχιακη πολη 30 χιλ κατοικων για μενα δεν αξιζει γιατι το κοστος ζωης ειναι το ιδιο με αθηνα δυστυχως.
-
Εγώ προσωπικά στα νεανικά μου χρόνια, είχα προσανατολιστεί προς την επαρχία και συγκεκριμένα την Χαλκίδα που έχω και οικογενειακούς δεσμούς.
Το είχα ψιλοξεκινήσει, αλλά διάφορα οικογενειακά θέματα, με επέστρεψαν στην Αθήνα.
Ζώντας όμως και ως θερινός στην επαρχία, αλλά και μιλώντας με συμφοιτητές που ζουν στην επαρχία, σε μεγάλες πόλεις, ή κοντινά σε μεγάλες πόλεις, χωριά μια χαρά πέρασαν την επαγγελματική ζωή τους.
Για να γινει ελκυστικη η ζωη στην επαρχια πρεπει να πεσει χρημα και να γινει μετακινηση του πληθυσμου γιατι μερικα χωρια δεν εχουν λογω υπαρξης. Οπως φτιαχτηκε το Κοστα Ναβαρινο θα μπορουσαν να φτιαχτουν καποιες καινουριες πολεις με σωστη σχεδιαση και με φορολογικα πλεονεκτηματα.
-
Σ@@σε ρε....που λένε. Μη παρεξηγηθείς αλλά κοιτά την δουλειά σου, ξέρω πολύ καλύτερα το τι γράφω ....πίστεψε με.
Γιατι να παρεξηγηθω; Το βλεπω οτι τα ξερεις ολα..
-
Εργαλεία υπάρχουν , συγκεκριμένα υπάρχει δυνατότητα δανειοδότησης από την Ε,Τράπεζα για τους ΟΤΑ σε αυτό το θέμα. Τα επιτόκια είναι ελαχιστότατα και υπάρχει μεγάλη περίοδος χάριτος , έτσι ώστε να αποπληρώνει με το ελάχιστο ενοίκιο ( δεν γίνεται από τους κανόνες του προγράμματος να είναι δωρεάν) που θα λαμβάνει ο ανάδοχος. Μορφής ΣΔΙΤ είναι το έργο.
Πολλές συζητήσεις , αλλά οι Δήμαρχοι κολλάνε σε δύο θέματα , το ότι πρέπει να πεισθεί το Δ.Σ. για δάνειο ( δεν είναι εύκολο καθώς το δάνειο είναι συνήθως μεγαλύτερο καθώς περιλαμβάνει και άλλα έργα , δεν είναι μόνο τα 5εκ. πχ των κατοικιών ) και κυρίως είναι έργα που δε δείχνουν άμεσα και αργούν να φέρουν εκλογικό όφελος.
Δεν χρειαζονται δανεια. Οπως ειπα παλια στα χωρια εδιναν σπιτι σε δασκαλο. Ενα σπιτι να βρεθει και να παραχωρηθει. Ενας νομος να βγει οτι ο δημος μπορει να επιταξει ενα εγκατελειμενο σπιτι για τις αναγκες δασκαλων και γιατρων νοσοκομων. Η Βουλη το ψηφιζει και τελος.
-
Δεν χρειαζονται δανεια. Οπως ειπα παλια στα χωρια εδιναν σπιτι σε δασκαλο. Ενα σπιτι να βρεθει και να παραχωρηθει. Ενας νομος να βγει οτι ο δημος μπορει να επιταξει ενα εγκατελειμενο σπιτι για τις αναγκες δασκαλων και γιατρων νοσοκομων. Η Βουλη το ψηφιζει και τελος.
Το πρόβλημα δεν είναι τα χωριά της ηπειρωτικής επαρχίας , στα οποία αυτό ακόμα και σήμερα γίνεται, ή οι πόλεις χωρίς τουρισμό , αλλά οι τουριστικές πόλεις και τα νησιά ( πχ Χανιά , Ρέθυμνο , Σαντορίνες και λοιπά ) . Εκεί δε συζητάμε για έναν δύο υπαλλήλους αλλά για πολλούς περισσότερους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρούνε στέγη.
-
Λοιπόν άκου να μαθαίνεις, στο διακομιστικο εμπόριο και στα προϊόντα που δεν έχουν μπει μεγάλοι παίκτες, δυστυχώς μπαίνουν και εκεί σταδιακά, είναι πιο συμφέρον να έχεις αποθήκη στην Ελλάδα που είναι κοντά στουσ θαλάσσιους δρόμους απο την Ασία προς την Ευρώπη και να έχεις μια αποθήκη σε μια κοντινή απόσταση από τις εισόδους της χώρας, συνήθως επαρχία. Και αυτό διότι
- Το προϊόν σου δεν έχει την ταχύτητα πωλήσεων όπως κάποια αλλά οποτε σε αυτά ναι απαιτείται αποθήκη δίπλα στην μεγάλη αγορά, και 2. Το προϊόν σου θες να έχεις όσο δυνατόν μικρότερα πάγια κοστη και να φορτώνεται μονάχα με τα μεταβλητα της αποστολής της κάθε αγοράς.
Εάν έχεις ανταλλακτικά αυτοκινήτων ναι συμφέρει να είσαι δίπλα στην μεγάλη αγορά δηλαδή στην Ευρώπη διότι η ταχύτητα ζήτησης σε αυτές είναι υψηλότερη και τα μεταβλητα κόστη σε διαφορες αγορές θα υπερκεράσουν τα πάγια. Εάν έχεις ας πουμε έπιπλα ή υφάσματα ή κάποιο εξειδικευμένο προϊόν με μια κάπως μέτρια κίνηση και ζητηση συμφέρει να είσαι εδώ καθώς εκμεταλλεύεσαι την θέση της χώρας και την οικονομία κλίμακας από τους εμπορικούς δρόμους Ασίας και Ευρώπης.
Υ.γ Αν και λόγω πολλών παλιών αυτοκινήτων στα Βαλκάνια και πάλι ίσως συμφέρει να έχεις εδώ αποθήκη με ανταλλακτικά ιδιαιτερα από τρίτους κατασκευαστές και όχι oem
-
Το πρόβλημα δεν είναι τα χωριά της ηπειρωτικής επαρχίας , στα οποία αυτό ακόμα και σήμερα γίνεται, ή οι πόλεις χωρίς τουρισμό , αλλά οι τουριστικές πόλεις και τα νησιά ( πχ Χανιά , Ρέθυμνο , Σαντορίνες και λοιπά ) . Εκεί δε συζητάμε για έναν δύο υπαλλήλους αλλά για πολλούς περισσότερους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρούνε στέγη.
Στις τουριστικες περιοχες δεν προκειται να γινει τιποτα γιατι τα χρηματα ειναι πολλα. Κανενας δεν ενδιαφερεται για τον δασκαλο. Και δεν εχουν και αδικο, η μορφωση πια ειναι υπερεκτιμιμενη απο την στιγμη που ανοιξαν τα πανεπιστημια και ολοι ειναι με ενα πτυχιο που ποτε δεν θα χρησιμοποιησουν. Ενω ο τουρισμος ειναι ζεστο χρημα τωρα και χωρις κοπο που ειχε η αγροτια παλια.
-
To 2005 στην Ρόδο έδιναν αν θυμάμαι καλά 70.000€ δώρο εαν ήσουν δημόσιος υπάλληλος (δυστυχώς οχι στρατιωτικός) για αγορά σπιτιού εαν υπέγραφες οτι θα κάτσεις 10 χρόνια .
Για το υπόλοιπο ποσό ίσχυαν άκρως συμφέροντα επιτόκια ιδίως εαν η ηλικία σου δεν υπέρβαινε τα 39 έτη.Έτσι εξηγείται που η δασκάλα στο δημοτικό του γιού μου είχε πάει διακοπές στο Μπαλί Χριστούγεννα , εκεί που κτύπησε το τσουνάμι ευτυχώς την γλύτωσε...
-
@monman2 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
To 2005 στην Ρόδο έδιναν αν θυμάμαι καλά 70.000€ δώρο εαν ήσουν δημόσιος υπάλληλος (δυστυχώς οχι στρατιωτικός) για αγορά σπιτιού εαν υπέγραφες οτι θα κάτσεις 10 χρόνια .
Για το υπόλοιπο ποσό ίσχυαν άκρως συμφέροντα επιτόκια ιδίως εαν η ηλικία σου δεν υπέρβαινε τα 39 έτη.Έτσι εξηγείται που η δασκάλα στο δημοτικό του γιού μου είχε πάει διακοπές στο Μπαλί Χριστούγεννα , εκεί που κτύπησε το τσουνάμι ευτυχώς την γλύτωσε...
2005 = Αλογοσκουφης, υπηρχαν χρηματα για τα παντα.
-
@monman2 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
2005 = Αλογοσκουφης, υπηρχαν χρηματα για τα παντα.
Ήταν μέτρο για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού , εχει και απο αυτούς το νησί.
Ίσως να ισχύει ακόμη έστω και με μικρότερα ποσά , δεν ξέρω. -
Για το θέμα των υπαλλήλων τα πράγματα είναι περισσότερο από απλά.
Ξεκινάμε από τις περιοχές που δεν έχουν πολύ τουρισμό και τις ηπειρωτικές.
Εκεί πλέον έχουμε άλλα δεδομένα.
Υπάρχουν οι μεγάλοι δήμοι, άρα οι πολλοί δημόσιο υπάλληλοι είναι σε μεγάλες πόλεις. Ακόμα και στις μικρότερες πόλεις των παλαιών δήμων, υπάρχουν κάποιοι λίγοι υπάλληλοι.
Αρα το πρόβλημα με τους υπαλλήλους λύνεται εύκολα.
Πάμε στους εκπαιδευτικούς.
Στα περισσότερα χωριά τα δημοτικά έχουν κλείσει και τα πάνε σε μεγαλύτερες πόλεις.
Τα γυμνάσια - λύκεια - επαλ σε ακόμα μεγαλύτερες, άρα πάλι είναι πιο εύκολο το πρόβλημα.
Για τους στρατιωτικούς, επίσης λύνεται εύκολα.
Μένουν οι υγιειονομικοί και σε αυτούς ισχύει ότι για τους εκπαιδευτικούς.
Αρα πρέπει να ξεκινήσουμε και να πούμε, τι ανάγκες έχουμε σε χωριά.
Εκεί έχουμε ένα αγροτικό γιατρό και ένα - δύο δασκάλους.
Συχνά ο αγροτικός δεν είναι κάθε μέρα στο ίδιο χωριό, αλλά έχει 2-3 κοντινά.
Στην περίπτωση αυτή το ίδιο ισχύει και με τους εκπαιδευτικούς.
Αν για παράδειγμα υπάρχουν 2-3 δημοτικά σε απόσταση οδήγησης μικρότερης από 20 λεπτά, δηλαδή 15-20 χλμ απόσταση σε επαρχιακό, μπορεί να φτιαχτούν κτίρια σε κάποιο από αυτά, λογικά το μεγαλύτερο, όπου μπορούν να μένουν οι συγκεκριμένοι.
Εδώ θα μπορούσε να ισχύσει κάτι ακόμα. Δηλαδή όποιος αποφασίσει να μείνει στην περιοχή για 10-15 χρόνια, θα διοριστεί άμεσα, θα πρέπει τα πρώτα 2-3 χρόνια να είναι στα πιο μικρά μέρη της περιοχής, όπου θα είναι σε απόσταση μέχρι 20 λεπτά από την έδρα του. Αν είναι σε μεγαλύτερη απόσταση, επειδή είπαμε είναι νέος-νέα, άρα συνήθως θα θέλει μία γκαρσονιέρα-δυάρι, θα βγούν εύκολα αυτά τα σπίτια στα μικρότερα χωριά.
Γενικά κοινή λογική θέλει και τίποτα άλλο.
Για τα τουριστικά μέρη το είπαμε.
Φόρος στους επισκέπτες 1 ευρώ ανά άτομο στα καφέ, 2 ευρώ στο εστιατόριο, 5 ευρώ ανά ημέρα διανυκτέρευσης.
Μιλάμε για πολλά λεφτά. Θα βγουν όλα και μάλιστα από αυτό θα μπορούν να πληρώνονται έργα στην ίδια περιφέρεια σε μικρότερα μέρη ή νησιά.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ