-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εγώ προσωπικά στα νεανικά μου χρόνια, είχα προσανατολιστεί προς την επαρχία και συγκεκριμένα την Χαλκίδα που έχω και οικογενειακούς δεσμούς.
Το είχα ψιλοξεκινήσει, αλλά διάφορα οικογενειακά θέματα, με επέστρεψαν στην Αθήνα.
Ζώντας όμως και ως θερινός στην επαρχία, αλλά και μιλώντας με συμφοιτητές που ζουν στην επαρχία, σε μεγάλες πόλεις, ή κοντινά σε μεγάλες πόλεις, χωριά μια χαρά πέρασαν την επαγγελματική ζωή τους.
Μέρη σαν τη Χαλκίδα ή τα Μέγαρα, δεν είναι αυτό που εννοούμε "επαρχία" με τις δυσμενείς συνθήκες για την επαγγελματική ζωή. Είναι απλά απομακρυσμένα προάστια, κι αν η έδρα της εργασίας είναι πχ στο Μαρούσι, μια χαρά ζεις στη Χαλκίδα. Ή πάλι για τον ελευθεροεπαγγελματία εργολάβο, τεχνίτη κλπ μία η άλλη με κάποιον που ζει πχ εντός Αθηναίων κι εργάζεται στις εταιρίες των Οινοφύτων, του Ασπροπύργου κλπ.
Ίσως ούτε καν η Λάρισα ή το Ηράκλειο και λοιπές αυτού του μεγέθους πόλεις
με τα περίχωρα τους, περιλαμβάνονται στον ορισμό του "επαρχία" επαγγελματικά, μια χαρά ζωή θα κάνεις εκεί με τον καιρό ως ελευθεροεπαγγελματίας.
Στο υπαλληλίκι χωλαίνουν, γιατί είναι λίγες, δυσεύρετες, καπαρωμένες και κακοπληρωμένες οι θέσεις εργασίας εκεί με μηδενικές προοπτικές εξέλιξης, το καλύτερο που ελπίζει κάποιος είναι να μην απολυθεί και να φτάσει στη σύνταξη εκεί γύρω στο επίπεδο που ξεκινάει.Πραγματικά "επαρχία" που ζόρικα ζεις κι επιβιώνεις είναι η υπόλοιπη Ελλάδα, παραδειγμα τα Γρεβενά, η Φλώρινα, Θράκη, Πελοποννησιακες κωμοπόλεις, η Μακεδονία που φθίνει συνεχώς, ο όγκος της Θεσσαλίας και Στερεάς που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση κλπ τέτοιες περιοχές μακριά από αστικά κέντρα άνω των +100Κ πληθυσμού
-
Να ρωτησω τους μηχανικους του φορουμ.
Σε δρομο με τετοια κλιση,το ισογειο απο ποιο υψος θα ξεκιναει;
7.5 μετρα συν 1.5 σοφιτα λεει το τοπογραφικο για το συνολικο υψος του κτιριου...
-
Όλα τα παλιά σχολεία είχαν και δωμάτιο για να μένει ο δάσκαλος. Όχι μόνο στα χωριά, ακόμα και στο 1ο δημοτικό στην Γλυφάδα υπήρχε. Φυσικά οταν χτίστηκε το σχολείο της Γλυφάδας πήγαιναν εκεί οι Αθηναίοι κυνηγοί για να κυνηγήσουν πουλιά στο ποταμάκι με τους ευκάλυπτους.
Όλο το θέμα μεταθέσεων και μετατάξεων και διορισμών αντιμετωπίζεται λάθος. Οι προκηρύξεις πρέπει να γίνονται για συγκεκριμένο σχολείο ή το πολύ-πολύ δήμο. Θέλουμε δάσκαλο στη Γαύδο; Γίνεται προκήρυξη για τη Γαύδο. Διορίζεσαι στη Γαύδο και μένεις στη Γαύδο. Αν θες να φύγεις κάνεις αίτηση όταν προκηρυχθεί θέση σε άλλο μέρος.
Κι αν δεν θέλει κανένας να πάει στη Γαύδο; Εδώ έρχεται το οικονομικό. Αφού έχουμε "δεξιά" κυβέρνηση ας κάνει ότι απαιτεί από τον ιδιωτικό τομέα. Θα δώσει αρκετά λεφτά ώστε κάποιος να θέλει να πάει στη Γαύδο. Ή -γιατί το ίδιο είναι- να γίνει παθολόγος στο νοσοκομείο της Κω, αντί να ανοίξει δικό του ιατρείο.
Όσο για την επαρχία, οι αποστάσεις είναι σχετικές. Εγχειρίστηκε ο παλιά ο πατέρας μου και πιο πρόσφατα η μάνα μου στη Λάρισα. Το Βόλος - Λάρισα είναι λιγότερος χρόνος από το Βάρκιζα - Νέο Φάληρο που έκανα σε προηγούμενη περίπτωση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για έναν Αθηναίο να ζει στη Λάρισα και να δουλεύει στον Βόλο -ή το αντίστροφο- αν εξαιρέσεις ότι πρέπει να αποφεύγει τα τσίπουρα το μεσημέρι.
-
Η υψηλη ταχυτητα εχει παντα κινδυνους. Δεν ειναι το ιδιο με την Αττικη.
-
Καλή ερώτηση του @accentwizard.
Εγώ να ρωτήσω μια τέτοια κλίση χρειάζεται τοιχιο αντοσττιρηξης;
Και τι κόστος έχουν συνήθως ανα μέτρο;
Απαιτείται επιπλέον τοίχος στήριξης κάτω από το έδαφος σε διαφορα σημεία τοι οικοπέδου πριν αυτό στο τέλος του οικοπέδου;
-
@accentwizard said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
7.5 μετρα συν 1.5 σοφιτα λεει το τοπογραφικο για το συνολικο υψος του κτιριου...
Χοντρικά.
Το κτίριο προσαρμόζεται στο φυσικό έδαφος.
Δημιουργείς οριστική στάθμη που δεν πρέπει να είναι ψηλότερα ή χαμηλότερα από το 1,5 μ σε κάθε σημείο του φυσικού εδάφους.
Αν θέλεις παραπάνω πρέπει να περάσεις Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, να το δικαιολογήσεις και να στο εγκρίνουν με αιτιολογημένη απόφαση.
Τα 7,5 + 1,5 υπολογίζονται σε κάθε σημείο γύρω από το κτίριο, από την οριστική στάθμη που έχεις δημιουργήσει.
-
Δεν ισχύει ότι μετά τα 7.5μετρα η σοφίτα μπορεί να έχει μεγαλύτερο ύψος από το 1.5 και να εδράζεται σε υψηλότερο σημείο από το επιπέδου του δαπέδου της;;
-
Χοντρικά.
Δημιουργείς οριστική στάθμη που δεν πρέπει να είναι ψηλότερα ή χαμηλότερα από το 1,5 μ σε κάθε σημείο του φυσικού εδάφους.
Αν θέλεις παραπάνω πρέπει να περάσεις Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, να το δικαιολογήσεις και να στο εγκρίνουν με αιτιολογημένη απόφαση.
Τα 7,5 + 1,5 υπολογίζονται σε κάθε σημείο γύρω από το κτίριο, από την οριστική στάθμη που έχεις δημιουργήσει.
Αυτο που ηξερα,δηλαδη οτι το ισογειο ξεκιναει απο το ψηλοτερο σημειο του οικοπέδου δεν ισχυει δηλαδη;
Μπορω να βγαλω περισσοτερα του ενος υπογειου;
370τμ το οικοπεδο,με 0.4 μεχρι τα 300,και 0.3 απο 'κει και πανω. -
Απ' όσο ξέρω τώρα πια όχι, η βάση είναι το μέσο υψόμετρο του οικοπέδου.
-
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Η υψηλη ταχυτητα εχει παντα κινδυνους. Δεν ειναι το ιδιο με την Αττικη.
Τα στατιστικά έχουν άλλη άποψη. Και οι ασφαλιστικές, που δίνουν χαμηλότερη τιμή απ' ότι στην Αθήνα.
-
Να κάνω και εγώ μια ερώτηση γιατί είμαι σε αναζήτηση. Βασικά να νοικιάσω ψάχνω και δυστυχώς πλέον πιο εύκολα αγοράζεις σπίτι από άποψη διαθεσιμότητας στα μέρη μου τουλάχιστον.
Μια πραγματική αξία ανά τετραγωνικό για την κατασκευή ενός ας πούμε διαμερίσματος ποια είναι; Ας αφήσουμε έξω περιοχές κτλ που δίνουν υπεραξία και βάση του οικοπέδου κτλ. Καθαρά από άποψη υλικών το κόστος υλικών για τον εργολάβο ποιο είναι; -
Ξαναδιαβάστε τι σας έγραψα και αργότερα θα σας απαντήσω.
Μέσο κόστος για τον εργολάβο χωρίς το οικόπεδο είναι 2000 ευρώ το τμ το πωλούμενο.
Δηλαδή έχω μία οικοδομή 4 ορόφων με 200 τμ τον όροφο και 200 τμ πιλοτή και 200 τμ υπόγειο.
Υπολογίζω 1600000 κόστος.
Αν όμως είχα μία οικοδομή πιλοτής, υπογείου και 2 ορόφων με 100 τμ το καθένα τότε η αναλογία πιλοτής, υπογείου και κοινοχρήστων είναι 2πλάσια, οπότε θα πάς πάνω από 2200 το τμ.
-
Αχαχούχα.....
Θες πάνω από 220.000 ευρώ για 100 τμ.
-
@kger said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Να κάνω και εγώ μια ερώτηση γιατί είμαι σε αναζήτηση. Βασικά να νοικιάσω ψάχνω και δυστυχώς πλέον πιο εύκολα αγοράζεις σπίτι από άποψη διαθεσιμότητας στα μέρη μου τουλάχιστον.
Μια πραγματική αξία ανά τετραγωνικό για την κατασκευή ενός ας πούμε διαμερίσματος ποια είναι; Ας αφήσουμε έξω περιοχές κτλ που δίνουν υπεραξία και βάση του οικοπέδου κτλ. Καθαρά από άποψη υλικών το κόστος υλικών για τον εργολάβο ποιο είναι;πολυκατοικια που τελειωσε το 2023 και προλαβε τις περισσοτερες αυξησεις 1500 ευρω το τμ κοστος με τοπ υλικα ηλιακους τοπ αντλιες θερμοτητας κλπ ολα μεσα. τωρα θα ειναι παραπανω απο αυτα αν ξεκινησεις σημερα πχ αλλα η λογικη λεει οτι αν υπαρξει μια επιβραδυνση στο κτισιμο θα πεσει λιγο το κοστος. ενας αλλος γνωστος ειναι στο κτισιμο 3 μεζονετες στην Ν Ερυθραια, τελειωνουν πρπ τον Δεκεμβριο, λογικα θα μου πει το κοστος κατασκευης τοτε.
-
Βλέπω μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και δεν μιλάμε για περιοχές τις πιο ακριβές κτλ και μου έχει κάνει εντύπωση. Άρα αν έχει 2000 το τετραγωνικό δηλαδή είναι αρκετά καλή τιμή δεδομένου του κόστους και + τα έξοδα οικοπέδου + κέρδος κτλ
-
Ερώτημα για αντλία θερμότητας
Οι αντλίες θερμότητας μόνο για θέρμανση παρέχουν ζεστό νερό για το σπίτι?
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι για είναι αυτό εφικτό?
Η διαφορά στην τιμή σε αντλία για θέρμανση και σε αντλία για παροχή και ζεστού νερού ποια είναι?
-
@gtsartsal said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Η διαφορά στην τιμή σε αντλία για θέρμανση και σε αντλία για παροχή και ζεστού νερού ποια είναι?
Γιατί να είναι μόνο για θέρμανση ?
Με φάν κόιλς παρέχουν κλιματισμό.
Επίσης με ένα μπόιλερ παρέχουν και ζεστό νερό.
Δεν είναι διαφορετικές, όλα τα κάνει μία αντλία θερμότητας.
-
Χοντρικά.
Αυτο που ηξερα,δηλαδη οτι το ισογειο ξεκιναει απο το ψηλοτερο σημειο του οικοπέδου δεν ισχυει δηλαδη;
Μπορω να βγαλω περισσοτερα του ενος υπογειου;
370τμ το οικοπεδο,με 0.4 μεχρι τα 300,και 0.3 απο 'κει και πανω.@tgd said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Απ' όσο ξέρω τώρα πια όχι, η βάση είναι το μέσο υψόμετρο του οικοπέδου.
Σας έγραψα κάποια πράγματα επάνω και δεν το διαβάσατε.
Ας πούμε ότι το οικόπεδο έχει 15 μέτρα πρόσοψη στον δρόμο και υψομετρική διαφορά 1,50 μ. Οπότε η κλίση είναι 10 %
Οπως έχει γίνει η μάντρα που έχει διαφορετικό ύψος σύμφωνα με την κλίση του δρόμου, έτσι μπορούν να γίνουν και τα επίπεδα του δρόμου.
Επειδή θέλουμε 3 μ απόσταση από το διπλανό κτίριο και 4 μέτρα από τον κάτω δρόμο μας μένει 8 μέτρα για το κτίριο.
Αρα μετά τα 3 μέτρα το φυσικό έδαφος θα έχει κατέβει 30 εκ και μετά τα 8 μέτρα θα έχουμε κατέβει στο 1,10 συνολικά.
Θα μπορούσαμε να βάλουμε το δάπεδο του ισογείου στα 30 εκ και μετά να έχουμε στο χαμηλότερο υπόγειο που εξέχει 1,10 μ, που επιτρέπεται αφού έχουμε μέγιστο επιτρεπόμενο 1,20 μ.
Οπότε με 7,5 μ. μέγιστο ύψος, θα έχουμε ένα κεκλιμένο επίπεδο που ξεκινάει από τα 7,50 και κατεβαίνει στα 6,40 μ. για τους 2 ορόφους, δηλαδή το ισόγειο και τον πρώτο όροφο.
Μετά μπαίνουν και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ και είναι θέμα της μελέτης του μηχανικού.
-
Αν είναι ενδοδαπεδια; Μπορεί να έχει και ψύξη;
Για να μπορείς να έχεις ζεστό νερό από αντλία θερμότητας με ενδοδαπεδια δλδ το μόνο που αλλάζει είναι ένα μποιλερ;
Ρωτάω τόσο συγκεκριμένα γιατί μιλώντας με εναν υδραυλικό, μου έλεγε κάτι παλαβά και ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. -
Αν είναι ενδοδαπεδια; Μπορεί να έχει και ψύξη;
Για να μπορείς να έχεις ζεστό νερό από αντλία θερμότητας με ενδοδαπεδια δλδ το μόνο που αλλάζει είναι ένα μποιλερ;
Ρωτάω τόσο συγκεκριμένα γιατί μιλώντας με εναν υδραυλικό, μου έλεγε κάτι παλαβά και ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.Να μιλήσουμε κάποια πράγματα.
Εδώ θα επαναλάβω ότι ΔΕΝ είμαι μηχανολόγος, οπότε δεν θα μπω σε τεχνικά θέματα, παρά μόνο σε όσα έχω καταλήξει ακούγοντας τους μηχανολόγους και να είμαι σε λογική οικονομική βάση.
Αρχικά η ενδοδαπέδια, είναι θέρμανση που δουλεύει στους 40 βαθμούς και βασικά μένει ανοικτή για μήνες, όπου ανοιγοκλείνει για να κρατάει σταθερή την θερμοκρασία.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή πρέπει να έχει μόνιμο κρύο, που στην Ξάνθη πρέπει να ισχύει.
Η αντλία θερμότητας υποστηρίζει το καλοκαίρι να περνάει από το δίκτυο νερό 10-15 βαθμών, δεν θυμάμαι ακριβώς, το οποίο δίνει την αίσθηση ενός παλιού πέτρινου σπιτιού.
Αυτό όμως δεν είναι ψύξη, είναι δροσισμός και σε μέρη που έχει ζέστη δεν επαρκεί.
Οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μπουν στο σπίτι φαν κόιλς οροφής με ψευδοροφές που θα κάνουν ψύξη με την ίδια αντλία θερμότητας, αλλά με τους αναγκαίους επιπλέον αυτοματισμούς, που πρακτικά σημαίνει διπλάσιο κόστος.
Επίσης το μπόιλερ θα πρέπει να το συνδέσεις αν σε παίρνει με ηλιακό, ώστε να μην δουλεύει η αντλία για ζεστό νερό το καλοκαίρι.
Γενικά μιλώντας, θα πρέπει σε τέτοια συστήματα να απευθυνθείς σε μηχανολόγο που ασχολείται με αυτά και κατασκευάζει, όχι σε απλό υδραυλικό.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ