-
Περαστικά εύχομαι. Το σας ξημέρωσε και εσάς....
Λογικά ο ιδιοκτήτης. Ας μας πουν οι ειδικοί του forum -
@megane98hp said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Σεισμός στην Κρήτη σήμερα. Πολλές ζημιές. Μια από αυτές φορά κι εμένα. Ένα από τα 2 φύλλα μπαλκονόπορτας αλουμινίου ξεκόλλησε πό τον τοίχο έπεσε και έσπασε.
Ποιος πληρώνει τη ζημιά ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιστής του σπιτιου?να εισαι καλα ρε μεγκανε και να μην εχεις παθει τιποτε εσυ και η οικογενεια μετραει.
ο ιδιοκτητης.
ειναι για την επιστροφη που ελεγες στα φορολογικα, θα σου ευχηθηκε ο συντοπιτης ο γουρλης καλημερα οταν πηγαινε μαραθι -
Τί έγινε ρε παιδιά, κατέβηκε ο Κούλης Κρήτη!?
-
Ολα καλα, αυτο μετραει.
(χεστε τον Κουλη, ειναι κρυο πραμα αυτο, ευτυχως δεν παθανε τα δικα μας στη Μενιδαρα προ 20ετιας)
-
@gatoz said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@megane98hp said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Σεισμός στην Κρήτη σήμερα. Πολλές ζημιές. Μια από αυτές φορά κι εμένα. Ένα από τα 2 φύλλα μπαλκονόπορτας αλουμινίου ξεκόλλησε πό τον τοίχο έπεσε και έσπασε.
Ποιος πληρώνει τη ζημιά ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιστής του σπιτιου?να εισαι καλα ρε μεγκανε και να μην εχεις παθει τιποτε εσυ και η οικογενεια μετραει.
ο ιδιοκτητης.
ειναι για την επιστροφη που ελεγες στα φορολογικα, θα σου ευχηθηκε ο συντοπιτης ο γουρλης καλημερα οταν πηγαινε μαραθιΚαλά είμαστε και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Όσο για την επιστροφή, άσε καμένος κι από εκεί. 180 ευρώ κάνει να παίρνω από την εφορία, τα 120 μου τα πήρε η λογίστρια. Εβίβα!!!
-
Σταθερο η κυμαινομενο? η σταθερο για 10 χρονια και κυμαινομενο τα υπολοιπα πχ 15?
-
@stef4 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Σταθερο η κυμαινομενο? η σταθερο για 10 χρονια και κυμαινομενο τα υπολοιπα πχ 15?
Τι επιτοκιο σου δινουν σε καθε περιπτωση; Μετα απο 10 χρονια μπορει και να εχουν ανεβει τα επιτοκια οποτε δεν ξερω αν ειναι καλη ιδεα. Δοκιμασε να δεις τι αλλες επιλογες εχεις.
-
3.5 σταθερο, 2.5 περιπου κυμαινομενο για 25 χρονια
προς σταθερο κλινω
ευχαριστω για τις μη απαντησεις μερικους και τα ειρωνικα σχολια, εφυγε αναφορα εννοειται. Πισω απο μια οθονη πολλα μπορεις να πεις, απο κοντα δυσκολα. -
προς σταθερο κλινωΑν σου δίνουν αυτή τη στιγμή (με πρακτικά μηδενικά επιτόκια στην τραπεζική αγορά) αυτά τα επιτόκια, σε συμφέρει να πάρεις το 3,5% σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου αντί για 2,5% κυμαινόμενο. Να πέσουν τα επιτόκια κι άλλο δεν παίζει. Το σίγουρο όμως είναι ότι σε ορίζοντα 25ετίας (και πολύ νωρίτερα) κάποια στιγμή θα ανέβουν.
-
αυτο σκεφτομαι και γω ευχαριστω φρεντ
-
προς σταθερο κλινω
ευχαριστω για τις μη απαντησεις μερικους και τα ειρωνικα σχολια, εφυγε αναφορα εννοειται. Πισω απο μια οθονη πολλα μπορεις να πεις, απο κοντα δυσκολα.μπορεις να αναλυσεις το κυμαινομενο?
δηλαδη ποιος δεικτης και ποιο περιθωριο, ας πουμε euribor + 2 ή κατι παρομοιο?
Σε αντιθεση με τον χαρη εγω βγηκα απιστευτα κερδισμενος με το κυμαινομενο.
Μια καλη ερωτηση ειναι επισης η υποχρεωση για προσωπικη ασφαλιση με δικαιουχο την τραπεζα ή/και ασφαλιση του ακινητου. Οκ, καλο ειναι να τα εχεις αλλα δες αν απαιτουν ας πουμε να ειναι απο συγκεκριμενη ασφαλεια που χρεωνει αρκετα. Για να εχεις μια αισθηση ειναι καπου στα 50-100 ευρω τον μηνα επιπλεον της δοσης. -
@gatoz said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
προς σταθερο κλινω
ευχαριστω για τις μη απαντησεις μερικους και τα ειρωνικα σχολια, εφυγε αναφορα εννοειται. Πισω απο μια οθονη πολλα μπορεις να πεις, απο κοντα δυσκολα.μπορεις να αναλυσεις το κυμαινομενο?
δηλαδη ποιος δεικτης και ποιο περιθωριο, ας πουμε euribor + 2 ή κατι παρομοιο?
Σε αντιθεση με τον χαρη εγω βγηκα απιστευτα κερδισμενος με το κυμαινομενο.Κι εσύ μπορεί να βγήκες κερδισμένος από το κυμαινόμενο και εγώ βγήκα επίσης. Επειδή όμως έχουμε μικρό spread (εγώ έχω ΕΚΤ + 0,5%) και πέσαμε σε παρατεταμένη περίοδο μηδενικών επιτοκίων.
Ο stef όμως, βλέπεις ότι έχει αυτή τη στιγμή 2,5% επιτόκιο κυμαινόμενου, με επιτόκια Euribor και EKT μηδενικά ή και αρνητικά. Δηλαδή πιθανώς έχει ένα spread περί το 2,5% πάνω από το επιτόκιο Euribor ή ΕΚΤ. Αυτό είναι τεράστιο σε σχέση με το δικό μας 0,5% και για να βγει πρακτικά κερδισμένος σε σχέση με το σταθερό (που έχει 3,5%) θα πρέπει το μέσο επιτόκιο Euribor ή ΕΚΤ της 25ετίας (ή τέλος πάντων όση διάρκεια έχει το δάνειο) να μην ανέβει πάνω από το 1%. Λίγο δύκολο δεν είναι;
Και σε τελική ανάλυση η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας (από 2,5 σε 3,5%), ακόμη κι αν δεν καλυφθεί στη διάρκεια του δανείου (που εγώ πιστεύω ότι θα καλυφθεί) είναι πολύ μικρή για να κοιμάσαι ήσυχος και να μην πάθεις καμιά λαχτάρα, όπως π.χ. οι έξυπνοι που πήραν δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου.
-
Το 3.5% σταθερο θα γινει 4+ % πραγματικο. Οντως καλη ιδεα α μας πει ποσο ακριβως ειναι το κυμαινομενο.
-
Συγνώμη αν και αρχικά έκανα το παρακάτω ποστ στα Μαστορέματα (ή μάλλον ξέθαψα παλιο ποστ, δεν ειναι το πιο σύγχρονο), το σβήνω απο εκεί και το γραφω εδώ αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει γιατι από το μεσημέρι οι παλμοί μου έχουν παει στο 200. Βαλε και 1-2 νέα άσχημα που ειχα μέχρι το απόγευμα (άσχετα) έχει δέσει το θέμα και δε με βλέπω να κοιμάμαι το βράδυ αλλά να σκέφτομαι μυδράλια, ΤΝΤ κλπ κλπ.
Ειμαι στη φάση συνένωσης των 2 ρολογιων που έδιναν ρευμα, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, όλα οκ. Κανένα πρόβλημα μαζί τους. Ηρθε σημερα ο ΔΕΔΔΗΕ να δει τα ρολόγια σα προέλεγχο πριν έρθουν την επόμενη βδομάδα και μου λένε:
"Το ρολόι σου δεν έχει καλώδιο γείωσης με το διαμέρισμα αλλά έχει καλώδιο γείωσης με τη πολυκατοικια (μου έδειξε κάτω απο το ρολοι που φευγει και παει σε μια σωληνα διπλα όπως άλλων ενοίκων) και για να κανουμε τη συνένωση θα πρέπει να ερθει ηλεκτρολόγος σου και απο το 3ο οροφο να φέρει καλώδιο κάτω στο ρολοι και την άλλη βδομάδα θα το περάσουμε εμεις μέσα στο ρολοι.. αλλιως α) δε κανουμε τη δουλειά και β) θα έχεις πρόστιμο 50ε"
Οπότε στέλνω μειλ στον εργολάβο πριν πάρω τηλ. και θέλω να ρωτήσω εδώ όποιον ξέρει :
α) Το πιστοποιητικό ηλ. που μου έβγαλε ο εργολάβος (μέσω συνεργάτη του ηλ.μηχ που αμφιβάλω αν ήρθε στο διαμέρισμα) έλεγε 5χ10 καλώδια ενώ το κουτι εχει 4 καλώδια, λέιπει της γείωσης (μου ειπε ο ΔΕΔΔΗΕ). Ήταν δουλεια του εργολάβου να κοιτάξει και το ρολοϊ (δε πρέπει να πηγε κατω ποτέ γιατι εχει κωδικό η εισοδος και δε με ρώτησαν ποτέ), να δει τη γειωση και μιας και του έιχα πει οτι θα κανω τα 2 ρολογια 1, να μου κανει γείωση μέχρι το ρολοϊ; Λίγο που έψαξα λένε απο 2006/2009 απαγορέυεται όποια γειωση εκτός ρολογιου (σωστό; Δε βρίκσω το νόμο)
β) Προσπαθώ να θυμηθω και (ελπιζω) να έχει γειωση το διαμέρισμα (1966) στο φωταγωγό σε σωλήνα ή κάπου, αλλά παιζει να μου εκαναν εγκατάσταση και να μην έχει γειωση πουθενά;
γ) Ο εργολάβος έχει δίκιο να μου πει μα-μου-να-με-πληρώσεις-δεν-ειναι-δουλειά-μου ή θα πρέπει να απευθυνθώ σε δικηγόρο (εχω συγγενείς και φίλους) βαση του "λαθος/ψευτικου" πιστοποιητικού που μου έβγαλαν και τα κόστη (πρόστιμο, 2πλα πάγια μιας και δε θα γινευ συνένωση) κλπ κλπ;
Αυριο θα ειναι άσχημη μέρα, έχω τόσα ραντεβου + να μιλησω με εργολάβο γι'αυτο το θέμα. Ο δε ΔΕΔΔΗΕ μου λεει ότι κανεις μέχρι τη Τριτη, ερχόμαστε Τετάρτη και αν δεν έχεις κανει κάτι, προστιμο και φεύγουμε. Μου ειπαν βεβαια μπρουν να μου συστήσουν ηλεκτρολόγο τους αν δε βγαλω άκρη με τον εργολάβο μου.
Ειμαι να φυγω πίσω Ασία (βασικά τωρα ετοιμάζουμε βιζα πάλι να φυγουμε για 6μηνο), να σκίσω το διαβατήριο και να τελειώνω και με σπίτια και με όλα.
Ευχαριστώ....
-
Δεν παίρνεις ένα τηλέφωνο και τον μηχανικό που έκανε το σχέδιο; Το υπέργραψε ως επίσημο σχέδιο στον ΔΕΔΔΗΕ κι έχει την ευθύνη. Αλλά το καλώδιο προς το ρολόι δεν το γλυτώνεις. Κι αν είναι να περάσεις ένα, πέρνα και κανένα περισσευούμενο (πχ για να σου βγάζει ένδειξη στον πίνακα ότι έχει πάρει μπρος το νυχτερινό ρεύμα).
Αφού είχε δύο ρολόγια, δεν μπορείς να κρατήσεις τα καλώδια του ενός για τη γείωση;
Και, γιατί σε ανησυχούν τα πάγια; Έχεις τόσο χαμηλή κατανάλωση; Γιατί αν μοιράζεται το ρεύμα σε δύο ρολόγια δεν θα ανέβεις ποτέ σε κλιμάκιο μεγαλύτερο, άρα μάλλον φθηνότερα θα σου έρθει.
Είναι σύνηθες σε τόσο παλιά κτίρια να έχουν τη γείωση των διαμερισμάτων στο σύστημα ύδρευσης, ή στις σωλήνες του καλοριφέρ. Αλλά πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί -σωστά- να αλλάξουν οι εσωτερικές εγκαταστάσεις.
-
@tgd said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Δεν παίρνεις ένα τηλέφωνο και τον μηχανικό που έκανε το σχέδιο; Το υπέργραψε ως επίσημο σχέδιο στον ΔΕΔΔΗΕ........................................................Αλλά πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί -σωστά- να αλλάξουν οι εσωτερικές εγκαταστάσεις.
tgd, σε ευχαριστώ πολύ. Τον Ηλ.Μηχ. ούτε που τον έχω δει/ακούσει ποτέ. Αλλά αν δω οτι δε βγάινει άκρη με τον εργολάβο θα τον πάρω. Θα το πω και στον εργολάβο.
Και τα 2 ρολογια αν κατάλαβα, δεν έχουν γείωση. Ναι ετσι μου ειπαν, μάλλον σε σωλήνα θα ειναι.Ηθελα να απλοποιήσω την όλη υποδομή, πηγα και στο δήμο να μου αφαιρέσουν τα τελη απο το ένα ρολοϊ γιατι τωρα πληρώνω 2 φορές τέλη κλπ κλπ. Στο τελευτάιο λογαριασμό η ΔΕΗ, αν και τους πηγα το ΤΑΠ με τα 0 τετραγωνικά στη μια παροχή, είχα και πάλι τελη. Πηρα τηλ. λενε ίσως να μη πέρασε ακόμα στο σύστημα και να δω τον επόμενο λογαριασμό. Να το κάνω και αυτό.
Αυτό που αναφέρεις έχει κάποια λογική. Δε ξέρω.
Αλλα ειναι και ο ωχαδερφισμός μιας και είχα πει στον εργολάβο τι θα κάνω και που να με πάρει έπρεπε να ξέρει και αυτός και ο ηλ.μηχ. οτι θα μπει ο ΔΕΔΔΗΕ και τι θα ζητήσει. -
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Το 3.5% σταθερο θα γινει 4+ % πραγματικο. Οντως καλη ιδεα α μας πει ποσο ακριβως ειναι το κυμαινομενο.
Για να ακριβολογούμε και να μην αερολογούμε: και το 3,5% σταθερό θα γίνει 3,62% και το 2,5% κυμαινόμενο θα γίνει 2,62% με το 0,12% του χαρτόσημου. Τυχόν ασφάλιση δανείου ή σπιτιού δεν είναι υποχρεωτικά εκ του νόμου και δεν εντάσσονται στον υπολογισμό του πραγματικού επιτοκίου.
Η διαφορά τους πάντως θα συνεχίσει να είναι μία ποσοστιαία μονάδα.
-
Υπήρξε επικοινωνία του ελεγκτή του ΔΕΔΔΗΕ με τον Εργολάβο, με τον εργολάβο να του λέει οτι μπορουμε να έρουμε να σου δείξουμε που κάναμε τη γειωση σε σωλήνες κλπ και να σου δώσουμε νεο χαρτι, ο ελενγκτης του ΔΕΔΔΗΕ λέει "οχι".
Ο Εργολάβος μου λέει οτι δε τους έχει ξανασυμβεί σε ανακαινιση παλιάς πολυκατοικίας τέτοιο θέμα και οτι για να γινόταν γειωση στο ρολοι πρέπει να σκαβαν (περα απο το διαμέρισμα φυσικά που το έκαναν) και σε κοινοχρηστους χώρους (θα υπηρχε θεμα στη πολυκατοικια κλπ κλπ), τέραστιο προτζεκτ.
Φυσικά και να θέλαμε να κανουμε τη διαδικασία (οπως μου τη περιέγραψαν), φυσικά δε γίνεται μεχρι τη Τετάρτη.
Καποιος άλλος που να έχει κανει ανακαίνιση σε παλιό διαμέρισμα και αν είχε μετά επικοινωνίες με ΔΕΔΔΗΕ, είχε ανάλογη εμπειρία ή έπεσα α) σε αλλαγή πιο αυστηρής πολιτικής του ΔΕΔΔΗΕ β) σε πιο σοβαρό ελεγκτή ή γ) σε ελεγκτή που να ήθελε κάποιο "δωρο";
Προφανώς η κατάσταση θα μέινει ως έχει μεχρι να δω, ίσως και με εξωτερικό Ηλ. Μηχ. τι έχει γινει και τι μπορεί να γίνει.
Μεχρι τότε θα πληρώνω 2 φορες ΕΡΤ και λοιπά πάγια (ελπιζω όχι Δημ.Τελη μιας και πηγα τα νεα ΤΑΠ στη ΔΕΗ)... -
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τα εξοδα φακελου και αλλα κοστη που πληρωνεις μπροστα μπαινουν και αυτα στο ΣΕΠΕ.
-
Μετέτρεψα σε τριφασικό το διαμέρισμα και άλλαξα όλη την καλωδίωση από το ρολόι μέχρι τον πίνακα. Πέρασε γύρω-γύρω εξωτερικά, γιατί οι αγαπητοί γειτόνοι αρνήθηκαν να περάσω συνολικά 3 μέτρα καλώδιο μέσα από την αποθήκη τους και κάθετα στον διάδρομο. Και επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει θεμελιακή γείωση στην παλιά πολυκατοικία, με έβαλαν να τραβήξω και χωριστή γείωση από το ρολόι στον κήπο. Αυτό το τελευταίο παρουσία και με εντολές του ΔΕΔΔΗΕ για το πως θα γινόταν.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ