-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@gtsartsal said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ερώτημα για αντλία θερμότητας
Οι αντλίες θερμότητας μόνο για θέρμανση παρέχουν ζεστό νερό για το σπίτι?
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι για είναι αυτό εφικτό?
Η διαφορά στην τιμή σε αντλία για θέρμανση και σε αντλία για παροχή και ζεστού νερού ποια είναι?
Γιατί να είναι μόνο για θέρμανση ?
Με φάν κόιλς παρέχουν κλιματισμό.
Επίσης με ένα μπόιλερ παρέχουν και ζεστό νερό.
Δεν είναι διαφορετικές, όλα τα κάνει μία αντλία θερμότητας.
Αν είναι ενδοδαπεδια; Μπορεί να έχει και ψύξη;
Για να μπορείς να έχεις ζεστό νερό από αντλία θερμότητας με ενδοδαπεδια δλδ το μόνο που αλλάζει είναι ένα μποιλερ;
Ρωτάω τόσο συγκεκριμένα γιατί μιλώντας με εναν υδραυλικό, μου έλεγε κάτι παλαβά και ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.Να μιλήσουμε κάποια πράγματα.
Εδώ θα επαναλάβω ότι ΔΕΝ είμαι μηχανολόγος, οπότε δεν θα μπω σε τεχνικά θέματα, παρά μόνο σε όσα έχω καταλήξει ακούγοντας τους μηχανολόγους και να είμαι σε λογική οικονομική βάση.
Αρχικά η ενδοδαπέδια, είναι θέρμανση που δουλεύει στους 40 βαθμούς και βασικά μένει ανοικτή για μήνες, όπου ανοιγοκλείνει για να κρατάει σταθερή την θερμοκρασία.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή πρέπει να έχει μόνιμο κρύο, που στην Ξάνθη πρέπει να ισχύει.
Η αντλία θερμότητας υποστηρίζει το καλοκαίρι να περνάει από το δίκτυο νερό 10-15 βαθμών, δεν θυμάμαι ακριβώς, το οποίο δίνει την αίσθηση ενός παλιού πέτρινου σπιτιού.
Αυτό όμως δεν είναι ψύξη, είναι δροσισμός και σε μέρη που έχει ζέστη δεν επαρκεί.
Οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μπουν στο σπίτι φαν κόιλς οροφής με ψευδοροφές που θα κάνουν ψύξη με την ίδια αντλία θερμότητας, αλλά με τους αναγκαίους επιπλέον αυτοματισμούς, που πρακτικά σημαίνει διπλάσιο κόστος.
Επίσης το μπόιλερ θα πρέπει να το συνδέσεις αν σε παίρνει με ηλιακό, ώστε να μην δουλεύει η αντλία για ζεστό νερό το καλοκαίρι.
Γενικά μιλώντας, θα πρέπει σε τέτοια συστήματα να απευθυνθείς σε μηχανολόγο που ασχολείται με αυτά και κατασκευάζει, όχι σε απλό υδραυλικό.
Δεν ενδιαφέρομαι για ψύξη με την αντλία.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι:
Τοποθετώ ηλιακό για το καλοκαίρι.
Για τον χειμώνα, όταν δεν θα φτάνει το ζεστό νερό του ηλιακού, να έχω ζεστό νερό από την αντλία.
Αν κατάλαβα, γίνεται με μποιλερ.
Αν δεν καίω την θέρμανση, να μπορώ να ανάψω θερμοσίφωνα.
Γίνεται;
Από κόστος τι παίζει σε σχέση με μια αντλία που δεν θα ζεσταίνει το νερό το χειμώνα. -
Η διαφορά στην τιμή σε αντλία για θέρμανση και σε αντλία για παροχή και ζεστού νερού ποια είναι?
Σχεδόν όλες οι σύγχρονες αντλίες το κάνουν αυτό. Δεν υπάρχει διαφορά στην τιμή , εκτός των σωληνώσεων και λοιπών υλικών.
Αν έχεις ηλιακό ( σύγχρονο , αλλιώς θέλει κάποιες μετατροπές) , τότε η αντλία μέσω τρίοδης βαλβίδας και αλλαγής των σωληνώσεων , στέλνει νερό στο κύκλωμα του ζεστού νερού.Βαλβίδα , αυτοματισμοί , σωληνώσεις και λοιπά είναι έξτρα , αλλά το κόστος σε σχέση με την εξοικονόμηση δεν είναι μεγάλο. Μπόιλερ λογικά δε θα χρειαστεί, καθώς ο ηλιακός έχει το "καζάνι" του , το κύκλωμα είναι πλέον ένα και διαχωρίζει την κατεύθυνση η τρίοδη .
Καφενειακά και εκτός αντικειμένου , ότι έχω δεί τα παραπάνω.
-
Οπως τα λέει ο σίβιλ 357
-
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Σχεδόν όλες οι σύγχρονες αντλίες το κάνουν αυτό. Δεν υπάρχει διαφορά στην τιμή , εκτός των σωληνώσεων και λοιπών υλικών.
Αν έχεις ηλιακό ( σύγχρονο , αλλιώς θέλει κάποιες μετατροπές) , τότε η αντλία μέσω τρίοδης βαλβίδας και αλλαγής των σωληνώσεων , στέλνει νερό στο κύκλωμα του ζεστού νερού.Βαλβίδα , αυτοματισμοί , σωληνώσεις και λοιπά είναι έξτρα , αλλά το κόστος σε σχέση με την εξοικονόμηση δεν είναι μεγάλο. Μπόιλερ λογικά δε θα χρειαστεί, καθώς ο ηλιακός έχει το "καζάνι" του , το κύκλωμα είναι πλέον ένα και διαχωρίζει την κατεύθυνση η τρίοδη .
Ο ηλιακός είναι στην ταράτσα 6οροφης οικοδομής το διαμέρισμα στον 3ο.
Δεν θα καταναλώνει αρκετή ενέργεια;
Μήπως είναι καλύτερα να συνδέεται σε μποιλερ μέσα στο σπίτι;
Δεν γνωρίζω πολλά... -
Ο ηλιακός είναι στην ταράτσα 6οροφης οικοδομής το διαμέρισμα στον 3ο.
Δεν θα καταναλώνει αρκετή ενέργεια;
Μήπως είναι καλύτερα να συνδέεται σε μποιλερ μέσα στο σπίτι;
Δεν γνωρίζω πολλά...Μα το θέμα είναι οι απώλειες λόγω σωληνώσεων. Είτε το μπόιλερ το βάλεις στην ταράτσα είτε μέσα στο σπίτι , σωληνώσεις σύνδεσης με τον ηλιακό θα πρέπει να μπουν. Κύκλωμα θα γίνει ούτως ή άλλως. Όπως το καταλαβαίνω. Αν φοβάσαι για τις απώλειες του μπόιλερ λόγω εξωτερικής τοποθέτησης , εγώ όσα συστήματα έχω δει δουλεύουν με το καζάνι του ηλιακού , δεν έχουν ανάγκη το μπόιλερ, τι να το κάνουν κιόλας τόσα λίτρα ζεστού νερού να κάθονται σε ένα μπόιλερ.
Μπόιλερ σε κατοικίες βάζουν σε συστήματα που θέλουμε το ηλιοθερμικό να ζεστάνει καλά και το νερό της θέρμανσης
Είναι αμαρτία να μη συνδέσεις ηλιακό με αντλία. Καλό σύστημα , επώνυμο που θα ταιριάζει με την αντλία θα σου πάει κανένα 600αρι+ , αλλά θα έχεις ένα αυτοματοποιημένο σύστημα και όσο και να μην το υπολογίζουμε (καθώς έχει μικρό καζάνι) ο ηλιακός δίνει έστω και λίγο στο ζεστό νερό θέρμανσης με αυτό τον τρόπο.
-
Δεν είχα ποτέ ηλιακό σε κανένα σπίτι μου.
Ούτε στο πατρικό μου σαν παιδί.Τις μέρες που δεν έχει ήλιο αλλά δεν λειτουργεί η αντλία θερμότητας, υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξεις την ασφάλεια για να ζεστάνεις νερό στον ηλιακό;
Άρα, αν καταλαβαίνω καλά.
Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί με τον ηλιακό και να ζεσταίνεται το νερό και από τον ηλιακό και από την αντλία. Σωστά;
Αρκεί να γίνει πρόβλεψη και να τοποθετηθούν τα απαραίτητα υλικά ( βαλβίδα, σωληνώσεις) . Σωστά;
Το 600+ είναι για τον ηλιακό ή για τα επιπλέον υλικά που θα χρειαστούν για την σύνδεση με τον ηλιακό; -
Ακριβώς .
Τις μέρες που θα έχει συννεφιά , αργά το βράδυ και όποτε άλλο δεν μπορεί ο ηλιακός , θα πηγαίνεις στο πάνελ της αντλίας , θα πατάς σε touch screen , να στείλει νερό προς τον ηλιακό, αν το έχεις απομονώσει , αλλιώς θα έχει συνέχεια. Εννοείτε ότι αφήνουν και τον ηλιακό να δουλεύει με τον παραδοσιακό τρόπο με την αντίσταση , αλλά θεωρητικά είναι πιο κοστοβόρο, η σύγχρονη αντλία ζεσταίνει με βαθμούς 1:5 , σε σχέση με το 1:1 της αντίστασης. Τα σύγχρονα δε και από πανελάκι και εδώ ή από εφαρμογή στο κινητό.Αν την αντλία τη δουλεύεις στο σπίτι βράδυ, δε θα χρειαστεί να κάνεις ούτε αυτό. Το κύκλωμα θα αντισταθμίζει αναλόγως τις ανάγκες και εφόσον έχεις σε λειτουργία την αντλία θα έχεις συνέχεια ζεστό νερό.
Γνώμη μου , μη ρωτάς ένα γενικό υδραυλικό ( όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω) εκτός αν είναι τόσο τζιμάνι και εξειδικευμένος ( πράγμα που δεν αποκλείεται ) στο θέμα, οπότε πάω πάσο. Πλέον όλες οι πόλεις έχουν μηχανολόγους μηχανικούς εξειδικευμένους σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
600 επιπλεόν του ηλιακού , δυστυχώς, αλλά εδώ μπορεί και να πέφτω έξω.
-
Ακριβώς .
Τις μέρες που θα έχει συννεφιά , αργά το βράδυ και όποτε άλλο δεν μπορεί ο ηλιακός , θα πηγαίνεις στο πάνελ της αντλίας , θα πατάς σε touch screen , να στείλει νερό προς τον ηλιακό, αν το έχεις απομονώσει , αλλιώς θα έχει συνέχεια. Εννοείτε ότι αφήνουν και τον ηλιακό να δουλεύει με τον παραδοσιακό τρόπο με την αντίσταση , αλλά θεωρητικά είναι πιο κοστοβόρο, η σύγχρονη αντλία ζεσταίνει με βαθμούς 1:5 , σε σχέση με το 1:1 της αντίστασης. Τα σύγχρονα δε και από πανελάκι και εδώ ή από εφαρμογή στο κινητό.Αυτό λίγο με μπέρδεψε.
Θα υπάρχει η δυνατότητα από την οθόνη της αντλίας να επιλέγω μόνο ζεστό νερό για τον ηλιακό χωρίς να δουλέψει η ενδοδαπεδια;Και κάτι τελευταίο.
Αν ανάψεις τον κλασσικό θερμοσίφωνα που έχουμε το χειμώνα, το πολύ σε 30 λεπτά, έχει ζεστό νερό για να κάνουν 2-3ατομα.
Με το παραπάνω τρόπο, με την αντλία θερμότητας και τον ηλιακό, σε πόση ώρα είναι εφικτό; -
Ακριβώς .
Τις μέρες που θα έχει συννεφιά , αργά το βράδυ και όποτε άλλο δεν μπορεί ο ηλιακός , θα πηγαίνεις στο πάνελ της αντλίας , θα πατάς σε touch screen , να στείλει νερό προς τον ηλιακό, αν το έχεις απομονώσει , αλλιώς θα έχει συνέχεια. Εννοείτε ότι αφήνουν και τον ηλιακό να δουλεύει με τον παραδοσιακό τρόπο με την αντίσταση , αλλά θεωρητικά είναι πιο κοστοβόρο, η σύγχρονη αντλία ζεσταίνει με βαθμούς 1:5 , σε σχέση με το 1:1 της αντίστασης. Τα σύγχρονα δε και από πανελάκι και εδώ ή από εφαρμογή στο κινητό.Αυτό λίγο με μπέρδεψε.
Θα υπάρχει η δυνατότητα από την οθόνη της αντλίας να επιλέγω μόνο ζεστό νερό για τον ηλιακό χωρίς να δουλέψει η ενδοδαπεδια;Και κάτι τελευταίο.
Αν ανάψεις τον κλασσικό θερμοσίφωνα που έχουμε το χειμώνα, το πολύ σε 30 λεπτά, έχει ζεστό νερό για να κάνουν 2-3ατομα.
Με το παραπάνω τρόπο, με την αντλία θερμότητας και τον ηλιακό, σε πόση ώρα είναι εφικτό;Στο πρώτο , ναι. εννοείται μέσα από το πάνελ επιλέγεις.
Στο δεύτερο , ερώτημα , η λογική λέει πιο γρήγορα , αρκετά πιο γρήγορα. Φίλος λέει μέσα σε 10 λεπτά. Άσε που επιμένω το χειμώνα , εφόσον έχεις ανάψει ήδη θέρμανση το σύστημα θα έχει ήδη ζεστό νερό μέσα. -
-
Εφαρμόζεται να συνδεθεί η αντλία θερμότητας με σωλήνες κενού για την ενδοδαπεδια και ζεστό νερό χρήσης, ίσως μέσω μποϊλερ;
-
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εγώ προσωπικά στα νεανικά μου χρόνια, είχα προσανατολιστεί προς την επαρχία και συγκεκριμένα την Χαλκίδα που έχω και οικογενειακούς δεσμούς.
Το είχα ψιλοξεκινήσει, αλλά διάφορα οικογενειακά θέματα, με επέστρεψαν στην Αθήνα.
Ζώντας όμως και ως θερινός στην επαρχία, αλλά και μιλώντας με συμφοιτητές που ζουν στην επαρχία, σε μεγάλες πόλεις, ή κοντινά σε μεγάλες πόλεις, χωριά μια χαρά πέρασαν την επαγγελματική ζωή τους.
Για να γινει ελκυστικη η ζωη στην επαρχια πρεπει να πεσει χρημα και να γινει μετακινηση του πληθυσμου γιατι μερικα χωρια δεν εχουν λογω υπαρξης. Οπως φτιαχτηκε το Κοστα Ναβαρινο θα μπορουσαν να φτιαχτουν καποιες καινουριες πολεις με σωστη σχεδιαση και με φορολογικα πλεονεκτηματα.
To costa navarino έχει δώσει πολύ τουρισμό στις γύρω περιοχές (έχουν ανέβει δυσανάλογα οι τιμές πχ για να φας σε ένα ψαροχώρι), όμως ταυτόχρονα αγοράζονται από το κόστα όλες οι γύρω περιοχές και όσοι μπαίνουν μέσα, παραμένουν μέσα, δεν τριγυρίζουν.
Νομίζω ότι overall έχει κάνει και καλό και κακό αυτή η επένδυση, μακρυά από τον αρχικό του σκοπό. -
@xenos said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εγώ προσωπικά στα νεανικά μου χρόνια, είχα προσανατολιστεί προς την επαρχία και συγκεκριμένα την Χαλκίδα που έχω και οικογενειακούς δεσμούς.
Το είχα ψιλοξεκινήσει, αλλά διάφορα οικογενειακά θέματα, με επέστρεψαν στην Αθήνα.
Ζώντας όμως και ως θερινός στην επαρχία, αλλά και μιλώντας με συμφοιτητές που ζουν στην επαρχία, σε μεγάλες πόλεις, ή κοντινά σε μεγάλες πόλεις, χωριά μια χαρά πέρασαν την επαγγελματική ζωή τους.
Για να γινει ελκυστικη η ζωη στην επαρχια πρεπει να πεσει χρημα και να γινει μετακινηση του πληθυσμου γιατι μερικα χωρια δεν εχουν λογω υπαρξης. Οπως φτιαχτηκε το Κοστα Ναβαρινο θα μπορουσαν να φτιαχτουν καποιες καινουριες πολεις με σωστη σχεδιαση και με φορολογικα πλεονεκτηματα.
To costa navarino έχει δώσει πολύ τουρισμό στις γύρω περιοχές (έχουν ανέβει δυσανάλογα οι τιμές πχ για να φας σε ένα ψαροχώρι), όμως ταυτόχρονα αγοράζονται από το κόστα όλες οι γύρω περιοχές και όσοι μπαίνουν μέσα, παραμένουν μέσα, δεν τριγυρίζουν.
Νομίζω ότι overall έχει κάνει και καλό και κακό αυτή η επένδυση, μακρυά από τον αρχικό του σκοπό.βλεπεις να λεω πουθενα οτι ειναι σουπερ επενδυση το κοστα ναβαρινο; επισης να σκεφτεις οτι δεν θα ρωτησουν εσενα η εμενα οταν εφτιαχναν αυτο το ρισορτ. δεν εχω παει δεν εχω αποψη. resorts παντως υπηρχαν απο παλια στην Δ Πελοπ απο το 1970ς νομιζω. μπορει να μην βγαινουν πολυ εξω οι τουριστες (που στην πραξη βγαινουν αρκετοι) αλλα περα απο οτι δημιουργουντε θεσεις εργασιας καθε κτιριο πληρωνει τοπικους φορους. ο τουρισμος δεν αλλαζει την ζωη του τοπικου πληθυσμου η βιομηχανια την αλλαζει αλλα απο το τιποτα.
ΥΓ σιγα βεβαια μην ασχολειται κανενας με το τι πιστευουμε εμεις.
-
βλεπεις να λεω πουθενα οτι ειναι σουπερ επενδυση το κοστα ναβαρινο; επισης να σκεφτεις οτι δεν θα ρωτησουν εσενα η εμενα οταν εφτιαχναν αυτο το ρισορτ. δεν εχω παει δεν εχω αποψη. resorts παντως υπηρχαν απο παλια στην Δ Πελοπ απο το 1970ς νομιζω. μπορει να μην βγαινουν πολυ εξω οι τουριστες (που στην πραξη βγαινουν αρκετοι) αλλα περα απο οτι δημιουργουντε θεσεις εργασιας καθε κτιριο πληρωνει τοπικους φορους. ο τουρισμος δεν αλλαζει την ζωη του τοπικου πληθυσμου η βιομηχανια την αλλαζει αλλα απο το τιποτα.
ΥΓ σιγα βεβαια μην ασχολειται κανενας με το τι πιστευουμε εμεις.
Βλέπω αρχικά μια αναίτια επιθετική προσέγγιση.
Κατά 2ον προτείνεις παραπάνω@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Οπως φτιαχτηκε το Κοστα Ναβαρινο θα μπορουσαν να φτιαχτουν καποιες καινουριες πολεις με σωστη σχεδιαση και με φορολογικα πλεονεκτηματα.
,ενώ στη συνέχεια λες ότι δεν έχεις πάει και δεν έχεις άποψη.
Εγώ επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι την περιοχή και έχει αλλάξει πάρα πολύ. -
This post is deleted! -
Εξαιρετικό ντοκυμαντέρ στην Ερτ3. Η επίδραση της φύσης. Εάν το έχει στο ERTFLIX , δείτε το.
Νευρολογικά ΔΕΝ είμαστε κατασκευασμένοι να ζούμε στις μεγαλεις πολεις. Η αμυγδαλή του εγκεφάλου μας αντιδρά έντονα και υπέρ λειτουργεί συνεχως στην παρουσία μας σε πόλεις προκαλώντας έντονο στρες και κατάθλιψη. Με λίγα λόγια οι πόλεις είναι το λάθος όχι οι άνθρωποι. Εάν δεν συμμετέχουμε στην ροη της φύσης ο οργανισμός χάνει τον βηματισμό του, δεν εξελίσσεται σωστά, δεν νιώθει υπομερος ως ζωο του συνόλου της φυσικής διεργασίας της γης και ψάχνει συνεχως νέα τοτέμ. Τα δάση και τα δέντρα επιστημονικά αποδεδειγμένα δημιουργούν μια ενέργεια που ο οργανισμός μας την κατανοεί και αντιδρά. Τα παιδιά μεγαλώνουν φυσιολογικά χωρίς εξάρσεις στη φύση. Η αντιδράσεις του σημερινού κόσμου ίσως έχουν να κάνουν με τις μεγάλες πόλεις. Δημιουργούν αισθήματα αυτοάμυνας στον άνθρωπο.
Μέχρι το 2000 το θέμα δεν απασχολούσε κανέναν. Το 2018 που γυρίστηκε το ντοκυμαντέρ υπάρχει έξαρση ερευνών των κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως εκεί εντοπίζεται εν τέλη το πρόβλημα στην μάστιγα του αιώνα, την κατάθλιψη.
Φτάνει πια με το τσιμέντο, τους εργολάβους....ναι στην αποκέντρωση .....
-
Ααα, οι μελέτες λένε πως ο άνθρωπος αντιδρά αμέσως με το που δει το πράσινο χρώμα......
Και ο νοών νοείτω....
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ααα, οι μελέτες λένε πως ο άνθρωπος αντιδρά αμέσως με το που δει το πράσινο χρώμα......
Και ο νοών νοείτω....
Λογικό, για το πράσινο χρώμα, που αρέσει στους ανθρώπους, αφού ο ΠΑΟ είναι η μεγαλύτερη ομάδα...
Τώρα για το πως ο άνθρωπος δεν θέλει να ζει στις μεγάλες πόλεις, όταν πάντα ζούσε μέσα στα κάστρα, απλά εργαζόταν έξω από αυτά στις αγροτικές εργασίες, θέλει μία εξευρεύνηση των εξερευνητών...
-
Μίλησα στην βάση νευρολογικών ερευνών μέσω καταγραφών της λειτουργίας του εγκεφάλου των ανθρώπων. Όσο μεγαλύτερη η πολη και οσυνωστισμός σε αυτήν τόσο εντονότερη η λειτουργία της αμυγδαλής του εγκεφάλου. Κοντά στην φύση σχεδόν απενεργοποιείται ο μηχανισμός του στρες και της έντασης. Στην πολη το ακριβώς αντίθετο. Οι άνθρωποι ζούσαν σε κάστρα διότι ήταν υποτελείς σε κάποιον φαιουδαρχη και προσπαθούσαν να επιβιώσουν αλλά και να προστατευτούν από τις επιδρομές των γειτονικών κοινωνιών τους. Ήταν ένα είδος άμυνας δεν σημαίνει πως ήταν καλο για τον εγκέφαλο τους και την υγεία τους.
Γενικα όμως το τι έκαναν στο παρελθόν δεν είναι πάντοτε παράδειγμα προς μίμηση. Τις περισσότερες φορές ήταν αντίδραση λόγω ηλιθιότητας και προκαταλήψεων η οποία προκατάληψη πηγάζει από τον φόβο.
Οι μετελτητες ανέφεραν πως για 350.000 γενιές ζούσαμε στη φύση, ακόμα και οι κοινωνίες με τα κάστρα ήταν κοντά στη φύση. Μονάχα τις 4-5 τελευταίες ζούμε σε πόλεις με τόσο τσιμέντο κάτι που δεν μπορεί να περάσει στο dna μας και το σώμα μας αντιδρά. Ίσως σε κάποια εκατομμύρια χρόνια το δεχτεί. Ως τότε ως ζώα επιθυμούμε τη φύση.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μίλησα στην βάση νευρολογικών ερευνών μέσω καταγραφών της λειτουργίας του εγκεφάλου των ανθρώπων. Όσο μεγαλύτερη η πολη και οσυνωστισμός σε αυτήν τόσο εντονότερη η λειτουργία της αμυγδαλής του εγκεφάλου. Κοντά στην φύση σχεδόν απενεργοποιείται ο μηχανισμός του στρες και της έντασης. Στην πολη το ακριβώς αντίθετο. Οι άνθρωποι ζούσαν σε κάστρα διότι ήταν υποτελείς σε κάποιον φαιουδαρχη και προσπαθούσαν να επιβιώσουν αλλά και να προστατευτούν από τις επιδρομές των γειτονικών κοινωνιών τους. Ήταν ένα είδος άμυνας δεν σημαίνει πως ήταν καλο για τον εγκέφαλο τους και την υγεία τους.
Γενικα όμως το ότι έκαναν στο παρελθόν δεν είναι πάντοτε παράδειγμα προς μίμηση. Τις περισσότερες φορές ήταν αντίδραση λόγω ηλιθιότητας και προκαταλήψεων η οποία προκατάληψη πηγάζει από τον φόβο.
Οι μετελτητες ανέφεραν πως για 350.000 γενιές ζούσαμε στη φύση, ακόμα και οι κοινωνίες με τα κάστρα ήταν κοντά στη φύση. Μονάχα τις 4-5 τελευταίες ζούμε σε πόλεις με τόσο τσιμέντο κάτι που δεν μπορεί να περάσει στο dna μας και το σώμα μας αντιδρά. Ίσως σε κάποια εκατομμύρια χρόνια το δεχτεί. Ως τότε ως ζώα επιθυμούμε τη φύση.
Διαβάζεις μία μελέτη που την ανέβασαν δημοσιογράφοι και γενικά προσπαθούν όλοι να εντυπωσιάσουν για τα κλικ και γράφουν μακακίες.
Ποιο είναι το θέμα με τις πόλεις ?
Αμα ζεις για παράδειγμα στο Γαλάτσι, ή 500 μέτρα πιο δίπλα στην άλλη πλευρά του λόφου στο Παλαιό Ψυχικό τι ισχύει ?
Η μήπως νομίζουμε ότι η λογική πόλεων σαν την Αχαρνών, είναι γενική για τις πόλεις.
Οι πόλεις έχουν περιοχές και περιοχές και έχουν και χώρους ανοικτούς.
Επίσης ένας μπορεί να δουλεύει σε συγκροτήματα ουρανοξυστών με θέα σε πράσινο και μετά να μένει σε προάστιο που είναι κυριλέ χωριό, με το μποστάνι του.
Σε ποια κατηγορία είναι αυτός.
Είπαμε ψέμματα, μεγαλύτερα ψέμματα, στατιστικές.
Αν και συνήθως οι μελέτες λένε άλλα και οι αγράμματοι δημοσιογραφίσκοι καταλαβαίνουν άλλα και γράφουν διαφορετικά.
Πάντως στην προηγούμενη ζωή σου μάλλον θα ήσουν ψάρι...
Η μήπως είσαι ιχθύς στο ζώδιο ?
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ