-
μπραβο ρε σιβιλ
αυτο ηθελα
ρωτα τον "δικο" αφου ειναι "δικος" αν για 100tm αθηναικα, ρετιρε του 2008 (=μονωση και σχετικα συχρονα σωματα αλλα γυρω-γυρω ελευθερο στους αερηδες) ποια ειναι η σωστη διασταση αντλιας μονο θερμανσης και νερου χρησης, τι ρολο παιζει η κατηγορια <80 σε σχεση με <60 και σε σχεση με τοποθετηση σε ταρατσα εαν χρειαζονται μετρα προστασιας π.χ. οροφη -
@gatoz said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
μπραβο ρε σιβιλ
αυτο ηθελα
ρωτα τον "δικο" αφου ειναι "δικος" αν για 100tm αθηναικα, ρετιρε του 2008 (=μονωση και σχετικα συχρονα σωματα αλλα γυρω-γυρω ελευθερο στους αερηδες) ποια ειναι η σωστη διασταση αντλιας μονο θερμανσης και νερου χρησης, τι ρολο παιζει η κατηγορια <80 σε σχεση με <60 και σε σχεση με τοποθετηση σε ταρατσα εαν χρειαζονται μετρα προστασιας π.χ. οροφηΑύριο όμως ( που θα τον δώ και από κοντά ) , λυπήσου με , βαριέμαι να ακούω βραδιάτικο τον κλασσικό του εξάψαλμο .... "π@π3ρ% , μπετατζή πως και έχεις απορίες........ και , περίεργο πως και δε τα ξέρει ΚΑΙ αυτά ο μπετατζής , και πώς γίνεται να έχει απορία ένας μπετατζής ...... και αφού μπορούσατε και σφραγίζατε θέρμανση γιατί ρωτάς......" και λοιπά συναδελφικά πειράγματα .....
Τώρα εγώ , τηλέφωνο σου στέλνω αν θέλεις να τον πάρεις ΑΛΛΑ, ξέρω ήδη, τι θα απαντήσει , μόνο daikin και αν δε δω το σπίτι δε μπορώ να σας απαντήσω ( δε το κάνει από χρήματα ειλικρινά ,ούτως ή άλλως Αθήνα δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβει ) .
-
Τα 400 ευρώ που δίνεις το μήνα για φα είναι εξωπραγματικά, αλλά θυμάμαι το έχεις αιτιολογήσει παλιότερα : έχεις το θερμοστάτη πολύ ψηλά. Πιθανώς να μή σου κάνει η αθ με αυτό το προφίλ χρήσης.
Επίσης, μια αθ σε φυσιολογικές συνθήκες βγάζει το νερό θέρμανσης στους 45 Κελσίου. Εκεί έχει εξαιρετική απόδοση, για κάθε κιλοβατώριο που καίει μπορεί να σου παρέχει πιθανώς και 4 κιλοβατώριο θέρμανσης, αλλά εκεί είναι κατάλληλη μόνο για δαπεδοθέρμανση. Στους 60 Κελσίου στην έξοδο η απόδοσή της έχει πέσει πιθανώς στο 2,5. Στους 80 χρειάζεται και αντιστάσεις εμβαπτιζόμενες, ή απόδοση θα πέσει ίσως στο 1,5.
Εσύ με τη χρήση αυτή, θες την αθ να δουλεύει για ώρες στο μαξ. Δεν το βλέπω για οικονομία.
Η γνώμη μου:
Κάνε καλή εξωτερική μόνωση κελύφους. Υπολόγισε 40 ευραίους το τετραγωνικό, ίσως και παραπάνω.
Ο λογαριασμός φα θα πέσει και θα ευχαριστηθείς θαλπωρή με διάρκεια.
Μη βάλεις φανκόλια, θα βλαστημήσεις την ώρα. Δεν θα ευχαριστηθείς θέρμανση. -
@dstou said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Τα 400 ευρώ που δίνεις το μήνα για φα είναι εξωπραγματικά, αλλά θυμάμαι το έχεις αιτιολογήσει παλιότερα : έχεις το θερμοστάτη πολύ ψηλά. Πιθανώς να μή σου κάνει η αθ με αυτό το προφίλ χρήσης.
Επίσης, μια αθ σε φυσιολογικές συνθήκες βγάζει το νερό θέρμανσης στους 45 Κελσίου. Εκεί έχει εξαιρετική απόδοση, για κάθε κιλοβατώριο που καίει μπορεί να σου παρέχει πιθανώς και 4 κιλοβατώριο θέρμανσης, αλλά εκεί είναι κατάλληλη μόνο για δαπεδοθέρμανση. Στους 60 Κελσίου στην έξοδο η απόδοσή της έχει πέσει πιθανώς στο 2,5. Στους 80 χρειάζεται και αντιστάσεις εμβαπτιζόμενες, ή απόδοση θα πέσει ίσως στο 1,5.
Εσύ με τη χρήση αυτή, θες την αθ να δουλεύει για ώρες στο μαξ. Δεν το βλέπω για οικονομία.
Η γνώμη μου:
Κάνε καλή εξωτερική μόνωση κελύφους. Υπολόγισε 40 ευραίους το τετραγωνικό, ίσως και παραπάνω.
Ο λογαριασμός φα θα πέσει και θα ευχαριστηθείς θαλπωρή με διάρκεια.
Μη βάλεις φανκόλια, θα βλαστημήσεις την ώρα. Δεν θα ευχαριστηθείς θέρμανση.tnx
εχει ηδη και εξωτερικα μονωση απο κατασκευης. οχι σπουδαια πραγματα αλλα μου το πουλησαν οτι εχει.
γενικα δεν καταλαβαινεις εντονα ζεστη ή κρυο
αλλα τα προβληματα ειναι
θελω να κυκλοφορω με το φανελακι. παντα.
24-25 ο θερμοστατης
επισης πολλοι αερηδες στη θεση που βρισκεται και δεν εχει τιποτε γυρω-γυρω
η γατα ανοιγει οποτε μπορει παραθυρια και υπαρχουν τρελες απωλειες
κυριως ομως ειμαι εγω που εχω ανοιχτο ή ανοιγω το καλοριφερ σε ολο το κτιριο
σε αναλογια 75-25
δηλαδης 75% των ωρων που λειτουργει ειναι δικες μου
δεν υπαρχει για οποιον δεν καιει ελαχιστη εισφορα
και ετσι ζεσταινω υποδομες για 5 οροφοικαποτες, πανω στη κριση, λειτουργησα με a/c αντι για καλοριφερ
με ιδιο ακριβως τροπο
η ηλεχτρικη καταναλωση των (παλιας τεχνολογιας) inverter μου ειχε τεραστια διαφορα απο το πετρελαιο.
ειδε τοτε που ακομη ειχα το κουραγιο να αθροιζω με κομπιουτερακια
https://www.michanikos.gr/forums/topic/34436-κλιματιστικά-vs-καλοριφέρ/?do=findComment&comment=558462επισης
https://www.ydor.com.gr/daikin-altherma-ekhbrd016adv17-ersq016av1-antlia-thermotitas.html
λεει δεν εχει αντισταση αλλα εχει 80cαλλα ψηνωμουνα και για αυτη
https://www.ydor.com.gr/vaillant-arotherm-vwl-plus-155-6-230v-antlia-thermotitas.html -
Μόνο μηχανολόγοι που ασχολούνται με Α/Θ μπορούν να σου πουν τι χρειάζεσαι, με τα θέματα που βάζεις.
-
Πάντως και για αυτά τα συστήματα Ψ/Θ/ΖΧΝ, όπως πχ για τα αλουμίνια, κάτι που κατάλαβα, πέρα από το όνομα της εταιρείας (daikin, hitachi, ariston, lg ...) πολύ σημαντικό ειναι ο μελετητής-εγκαταστάτης. Μπορεί αν δώσεις πολλά χρήματα για μηχάνημα και αν ο εγκαταστατης είναι κόπανος/αρπα-κόλας, να μη "πάιρνεις" την αξία των μηχανημάτων που πλήρωσες.
-
Και επίσης η τεχνική υποστήριξη, το σέρβις. Πάντως γατοζ, έχεις αθ στο σπίτι σου, τα κλιματιστικά. Είναι αντλίες θερμότητας αέρα αέρα, γιατί να βάλεις αντλία θερμότητας αέρα νερού; και να κάνεις μαντάρα το δίκτυο θέρμανσης για να την συνδυάσεις, και να φαίνεται και απέξω;
διάβασα και το στόρυ στο λινκ που έβαλες. Άρα τη λύση την έχεις έτοιμη και δοκιμαζμένη ήδη. Για μένα δεν χρειάζεται τόσες ώρες αερισμό το σπίτι, κρυώνει πολύ και αργεί να ξαναζεσταθεί. Μείωσε τον αεριζμό, δούλεψε τα κλιματιστικά περισσότερο, και βάλε την κεντρική θέρμανση επικουρικά . Πριν από όλα κάνε μία δοκιμή για ένα δίμηνο για να δεις πως βγαίνει ο λογαριαζμός τώρα, με αυτούς τους συσχετιζμούς τιμών ρεύματος και αερίου. Αν και για μένα ξεκίνα με την κουρτίνα νο1, εξωτερική μόνωση.
Τέλος, η Αθ που έβαλες, επειδήΣ δεν έχει αντιστάσεις, έχει εξαιρετικό συντελεστή απόδοσης στους 80 Κελσίου και ίσο με 2,4. Βρες πόσα kwh φα έκαψες πέρισυ συνολικά, τα λέει στο λογαριαζμό, και με μία διαίρεση θα σου πω τι θα καις από ρεύμα με δαύτη σε ετήσια βάση.
Μετά θα προσθέσεις και την απόσβέσή της και το κεφαλαιουχικό κόστος της, αυτά που 'ξεχνάνε' να προσθέσουν οι αφισιονάντος των αθ, και θα δεις στην πράξη πόσο φτηνές είναι (ΟΧΙ). -
Και το πιο πιθανό είναι να μην κάνεις ποτέ απόσβεση. Από την στιγμή που έχεις φ/α και a/c δεν έχει να σου προσφέρει κάτι η α/θ.
Αν έβαζες φ/β να πω οκ θα κάνει οικονομία από εκεί. -
Δεν έχω ζήσει Αθήνα , μόνο βόρεια Ελλάδα, αλλά από την εμπειρία μου η ποιότητα θέρμανσης με κλιματιστικά σε σχέση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι νύχτα με μέρα.
-
@gtsartsal said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Δεν έχω ζήσει Αθήνα , μόνο βόρεια Ελλάδα, αλλά από την εμπειρία μου η ποιότητα θέρμανσης με κλιματιστικά σε σχέση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι νύχτα με μέρα.
Δηλαδή;
-
@famas said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@gtsartsal said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Δηλαδή;
Με τα κλιματιστικά έχεις συνεχώς θόρυβο, νιώθεις αέρα να σου φυσάει το κεφάλι και τη μούρη και εννοείται πως μόλις τα κλείσεις πάγωσε το σπίτι σε χρόνο ρεκόρ.
-
Γιατί, στην Αθήνα τα κλιματιστικά λειτουργούν διαφορετικά;
-
Θα συμφωνήσω με @gtsartsal περί αίσθηση θέρμανσης , νομίζω το αναφέρει και ο Θοδωρής στο αρχικό ποστ του .
-
@dstou said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Γιατί στην Αθήνα τα κλιματιστικά λειτουργούν διαφορετικά;
Δεν γνωρίζω τις απαιτήσεις σε θέρμανση που έχετε στην Αθήνα και πιο νότια.
Διαφορετικά είναι να έχει έξω συνεχώς 4-10 βαθμούς και διαφορετικά 10-17.
Μπορεί και να παλεύεται η βαβούρα των κλιματιστικών και να μην κρυώνει γρήγορα το σπίτι οπότε αλλάζει και η εμπειρία χρήσης.Εγώ για παράδειγμα στο ξεκίνημα και στο τελείωμα του χειμώνα ( Οκτώβριο και Απρίλιο δηλαδή), το απογευματάκι που πέφτει ο ήλιος χρησιμοποιώ για λίγη ώρα κλιματιστικό αλλά ευτυχώς είναι για λίγο.
-
Στη γενική περίπτωση 3 βαθμούς διαφορά έχει η βόρεια από τη νότια ελλάδα. Όχι στην περίπτωση καστελλόριζο-νευροκόπι βέβαια. Τα κλιματιστικά λειτουργούν το ίδιο παντού, πρόκειται για υποδεέστερη μορφή θέρμανσης. Μπορείς όμως να τα αξιοποιήσεις τις ώρες μειωμένης χρέωσης, αν έχεις νυκτερινό, καθώς και τις μέρες που έχεις μικρές ανάγκες. Επίσης όταν γυρνάς το απόγευμα και η κεντρική θέρμανση είναι κλειστή από το προηγούμενο βράδυ και το σπίτι έχει παγώσει, τα βάζεις μπροστά και κάνουν αυτά την αρχική προθέρμανση του, και γρήγορα, και μάλλον πιο οικονομικά. Μετά αναλαμβάνει η κεντρική θέρμανση την διατήρησή της θερμοκρασίας και την αίσθηση πραγματικής θαλπωρής. Με αυτά τα τρυκ πετυχαίνεις σχετική οικονομία.
-
Τα κλιματιστικά είναι η πιο πρόχειρη, προσωρινή και ανεπαρκής επιλογή. Μόνο συνεργατικά αξίζει να λειτουργούν με άλλα συστήματα. Τα κλιματιστικά θερμαίνουν τον αέρα του σπιτιού. Ο αέρας έχει μικρή θερμοχωρητικότητα. Ζεσταίνεται γρήγορα μα και ψύχεται γρήγορα. Τα σώματα με νερό αξιοποιούν την θερμοχωρητικότητα του και έτσι ακόμη και να σβήσει ο λέβητας ο χώρος παραμένει φιλικός για πολλαπλάσιο χρονικό διάστημα. Η ενδοδαπεδια εφαρμόζοντας τον κανόνα του νερού καθιστά το δάπεδο, θερμικό πομπό. Η ενδοδαπεδια καθυστερεί να ζεστάνει το χώρο ακριβώς για αυτό το λόγο. Όταν αυτό συμβεί όμως, είναι ασύγκριτη η σταθερότητα έναντι σε παράγοντες απωλειών θερμότητας. Η ενδοδαπεδια είναι καλό να συνδυαστεί με ένα κλιματιστικό που θα αναλάβει να ζεστάνει το χώρο όσο χρειαστεί προκειμένου να αποδώσει το πάτωμα.
Υπάρχει και άλλη μία επιλογή μετά την ενδοδαπεδια για όσους δεν καλύπτονται. Τα καζάνια της κόλασης .
Για τα σύγχρονα σπίτια η ΑΘ είναι η πιο ακριβή επένδυση μα και συνάμα οικονομικότερη σε καταναλωση σε βάθος χρόνου. Είτε μιλάμε για σώματα ή για ενδοδαπεδια είναι άριστη σαν πηγή θερμότητας.
Το μόνο πλην της ΑΘ είναι το αρχικό κόστος της αγοράς. Προσωπικά για να έχω μια σταθερή θερμοκρασία 23 στο σπίτι έχω ρυθμίσει την θερμοκρασία του νερού της ΑΘ μόλις στους 35. Οι αντιστάσεις δουλεύουν ελάχιστα και μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι από 5 βαθμούς και κάτω, σε πιο έντονους ρυθμούς. Η ΑΘ αν τη συγκρίνουμε με ένα λέβητα είναι σαν να συγκρίνουμε το μοντέλο αυτοκινήτου της ίδιας μάρκας σε έκδοση θερμικού και ηλεκτρικού. Η διαφορά είναι πως δε μας απασχολούν τα χλμ. -
Με σώματα, με φανκόλια ή με δαπεδοθέρμανση δουλεύει η αθ στην περίπτωσή σου;
-
23 ο ένας το θερμοστάτη, 24 ο άλλος και εγώ στους 21 είμαι με φανελάκι... τι γίνεται.
Η ενδοδαπέδια όντως είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας, αλλά σε υφιστάμενο σπίτι, δύσκολη η μετάβαση.
Σε πιο φραγκάτα σπίτια συνδυάζεται και με θερμαινόμενη μπανιέρα/νιπτήρα στο μπάνιο. -
@antonakis said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
23 ο ένας το θερμοστάτη, 24 ο άλλος και εγώ στους 21 είμαι με φανελάκι... τι γίνεται.
Η ενδοδαπέδια όντως είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας, αλλά σε υφιστάμενο σπίτι, δύσκολη η μετάβαση.
Σε πιο φραγκάτα σπίτια συνδυάζεται και με θερμαινόμενη μπανιέρα/νιπτήρα στο μπάνιο.Θερμαινόμενο θρόνο δεν βάζουν πλέον ?
-
Τέτοιοι θρόνοι με πιτσιλιστίρια δεν έχω δει ακόμα ευτυχώς.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!