-
@jntaras said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πάντως παρατηρώ ότι οι ιδιοκτήτες παλαιών κτισμάτων είναι σε σύγχιση σχετικά με την τιμολόγηση, πολλές φορές έχουν σχεδόν τιμές νεόδμητων. Κοινώς ζητάνε ό,τι θέλουν
Ποντάρουν σε περιοχή, τετραγωνικά, ανάγκη, κλπ.
-
@xenos said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πάντως παρατηρώ ότι οι ιδιοκτήτες παλαιών κτισμάτων είναι σε σύγχιση σχετικά με την τιμολόγηση, πολλές φορές έχουν σχεδόν τιμές νεόδμητων. Κοινώς ζητάνε ό,τι θέλουν
Ποντάρουν σε περιοχή, τετραγωνικά, ανάγκη, κλπ.
Ακόμα και σε τιμη ανα τετραγωνικό εννοώ.
-
Ακόμα και σε τιμη ανα τετραγωνικό εννοώ.
Αν δεν έχουν κάποια τρομερή διαφορά σε χαρακτηριστικά, πρόκειται απλά για στόκους ή ποντάρουν σε στόκους. Τι είχαν, τι έχασαν;
-
Τι εννοείς παλαιών ?
10-20-30-40-50-60 χρόνων ?
Ολα παλαιά είναι.Πάντα όλοι ζητάνε ό,τι θέλουν...
Αλλά και αγοραστές αγοράζουν ό,τι βρίσκουν....
Στα λεφτά τους...
Μπορεί και τίποτα...... -
Γιατί ρε παιδιά, να σκαφτεί το σπίτι για να μπει η οπτική ίνα;
Δεν μπορεί να μπει ένα ματάκι laser στην κολώνα και ένα άλλο ματάκι-δέκτης στον τοίχο των σπιτιών; -
Δεν σκάφτηκε κανένα σπίτι.
Στην πολυκατοικία το περάσαμε όπως έπρεπε και τους υπέδειξα, ανέβηκε στους ορόφους από το κάγκελο του κλιμακοστασίου και μπήκαν τα ματάκια έξω από την μία πόρτα και το μόνο πέρασμα ήταν να μπει μέσα στο σπίτι, που εμείς στις δουλειές μας βάζουμε την πρώτη πρίζα τηλεφώνου δίπλα στην είσοδο και έτσι εύκολα καθάρισα και έχω 200άρα ταχύτητα.
-
Έχω την εντύπωση ότι οι τιμές πώλησης έχουν σταθεροποιηθεί μετά το καλοκαίρι. Είναι έτσι ή κάνω λάθος;
-
Το κόστος από το καλοκαίρι έχει ανέβει 25% άρα πώς να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Απλά δεν χτίζονται σε περιοχές που δεν μπορούν να πουλήσουν ακριβά οι άλλες περιοχές περιμένουν
-
Ναι αλλά εδώ γίνεται κλεψιά.
Το κράτος χαρίζει ΦΠΑ στους εργολάβους για να χτίσουν σπίτια και αυτοί χτίζουν σε περιοχές που επιφέρουν κέρδη στις τσέπες τους πουλώντας σε ξένους.
Δηλαδή πληρώνουμε όλοι εμείς τις απώλειες εσόδων του κράτους (ο ΦΠΑ δεν πέφτει με τίποτα στην Ελλάδα) από την οικονομική δραστηριότητα των εργολάβων για να βγάλουν αυτοί λεφτά πουλώντας σε ξένους εκατομμυριούχους.
Θα έπρεπε να είναι αλλιώς ο νόμος. Να ορίσουν περιοχές που θεωρούνται λαϊκές ή έστω νορμάλ και να πουν πως μόνο σε αυτές θα απαλλάσσεται ο ΦΠΑ. Αν θες να χτίσεις για εκατομμυριούχους που έχουν υψηλή ελαστικότητα στις επιλογές τους, να πλερω φπα
-
ΦΠΑ πληρώνει ο εργολάβος για τα υλικά και τα τιμολόγια που αγοράζει. Ο αγοραστής απαλλάσσεται το ΦΠΑ και αυτός που έχει πληρώσει ο εργολάβος θεωρείται έξοδο και δεν εκπίπτει
-
Δηλαδή, έρχονται ξένοι, πληθωριζουν την αγορά με τα εκατομμύρια τους και από τις πωλήσεις αυτές που κάνουν οι εργολάβοι σε αυτούς δεν πληρώνεται ο ΦΠΑ.
Έτσι μπορούν και οι εργολάβοι να πιέσουν για υψηλότερες τιμές των τμ μιας και η προσφορά είναι μικρή.
Εκτος αν καταλαβαίνω λάθος.
Για αυτό βλέπουμε και να επενδύουν τώρα όλοι ότι είχαν και δεν είχαν σε πολύ ακριβά νεόδμητα σπίτια, προκαλωντας πληθωρισμό στην αγορά διότι όλο αυτό έχει έναν χρονικό ορίζοντα και δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τις επενδύσεις.
Δηλαδή όλη αυτή η φρενίτιδα είναι μια φούσκα λόγω εξωτερικής (λανθασμενης) παρέμβασης στην αγορά.
-
Αναστολή ΦΠΑ είναι στην πώληση των ακινήτων.
Δηλαδή το ΦΠΑ των αγορών των υλικών έχει πληρωθεί απο τον εργολάβο και έχει ενσωματωθεί όλο στο συνολικό κόστος κατασκευής.
Στο συνολικό κόστος κατασκευής οι εργολάβοι βάζουν το κέρδος τους και προκύπτει η τιμή πώλησης χωρίς όμως να επιβαρύνουν τον αγοραστή με ΦΠΑ.
Αν ίσχυε ο νόμος περι ΦΠΑ τότε στην τελική τιμή πώλησης θα έπρεπε να υπολογιστεί και ένα επιπλέον 24% ΦΠΑ.
Φυσικά στην περίπτωση αυτή το ΦΠΑ 24% των υλικών κλπ θα εξέπιπτε για τον εργολάβο οπότε δεν θα ενσωματωνόταν στο κόστος κατασκευής και κατα συνέπεια στην στην τελική τιμή πώλησης.
Αλλά στην περίπτωση αυτή τρέχα γύρευε τι θα γινόταν κάτω απο το τραπέζι , θα έλεγε ο αγοραστής γράψε άλλα στην τιμή για να γλιτώσει μέρος του ΦΠΑ , θα τα έπαιρνε μαύρα ο εργολάβος που θα προστίθετω στα μαύρα που ετσι και αλλιώς παίρνει για να γίνουν παιχνίδια με το ποθεν έσχες , να βγούν τα μαύρα που έχει δώσει σε προμηθευτές και μεροκάμματα , να βγουν και τα μαύρα των μεσιτών , δικηγόρων κλπ.
Γενικά ο ΦΠΑ θα ήταν άλλη μια παράμετρος που θα περιέπλεκε τα πράγματα σε μια ήδη πολύπλοκη δραστηριότητα.
Αλλά και όλα σωστά και διάφανα να ήταν ο ΦΠΑ θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμων των ακινήτων απο μόνος του περίπου στο 5-10% αφού αυτός ήταν και ο λόγος που νομοθετήθηκε , δηλαδή να μπεί φρέσκο χρήμα και περισσότερο στα ταμεία του κράτους πέρα απο τον φόρο μεταβίβασης και τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα.
Να έχουν οι Πάτσηδες να κινούνται , να πληρώνονται τα pass , να επιδοτούνται οι dieselάτοι και τα Tesla ,να μπορεί και στην τελική η ΝΔ να δανείζεται για να συνεχίζει να λάμπει ως φάρος δημοκρατίας και πυλώνας εγγύησης της σταθερότητας της χώρας μας.
-
Το 1985 με την θεσμοθέτηση των αντικειμενικών αξιών, από τον Τσοβόλα, θεσμοθετήθηκε και ο ΦΠΑ στα ακίνητα, ο οποίος έπαιρνε συνέχεια αναστολή μέχρι το 2006, όπου αποφάσισαν να τον επιβάλλουν.
Εκείνη την εποχή που υπήρχε χρήμα, ο ΦΠΑ ήταν 16 % .
Τα ακίνητα, όταν μεταβιβάζονται, πληρώνουν φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ). Οταν είναι πρώτη κατοικία, μέχρι κάποια τμ έχουν απαλλαγή από τον ΦΜΑ.
Ο ΦΜΑ ξεκίναγε για τις πρώτες 15000 στο 9 % και μετά πήγαινε στο 11 %.
Οταν λοιπόν επιβλήθηκε ο ΦΠΑ, είχαμε το εξής φαινόμενο.
Σπίτι καινούργιο αξίας 200000 προ ΦΠΑ, που εμπεριέχει 20000 ΦΠΑ αγορών, ήτοι καθαρής αξίας 180000.
Σπίτι μτχ αξίας 200000.
Αυτά με τους φόρους γίνονταν ως εξής :
Το καινούργιο 180000 Χ 1,16 = 208800
Μεταχειρισμένο 15000 Χ 1,09 + 185000 Χ 1,11 = 16350+205350=221700
Δηλαδή η φορολογική επιβάρυνση ήταν παρόμοια, είτε σε καινούργιο, είτε σε μτχ.
Το 2010 η κυβέρνηση ΓΑΠ, σε μία εποχή που ανέβαζε όλους τους φόρους, αποφάσισε να μειώσει τον ΦΜΑ κατά 70 % στο 3 %.
Ταυτόχρονα ανέβηκε ο ΦΠΑ στο 24 %.
Ετσι το παράδειγμα μας έγινε ως εξής :
185000 Χ 1,24 = 229400 για το καινούργιο
200000 Χ 1,03 = 206000 για το μεταχειρισμένο.
Προφανώς δεν συνέφερε κανένα να αγοράσει καινούργιο, 'έτσι κάθισε η αγορά και οδηγηθήκαμε πάλι στην αναστολή του ΦΠΑ.
Δεν έχει καμία σχέση το ποιοί αγοράζουν, ούτε βέβαια μπορείς να κάνεις μερική αναστολή του ΦΠΑ.
-
Που παιζουν τωρα τα στεγαστικα δανεια; Πηρε καποιος εγκριση τωρα τελευταια;
-
@wantone said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Εμένα πάντως από 3,6% τον Αύγουστο έφτασε στο 6,24% για τη δόση του Φεβρουαρίου...
Ευτυχώς είμαι στις τελευταίες δόσεις και ο τόκος είναι ελάχιστος οπότε δεν μου κάνει μεγάλη διαφορά... αλίμονο σε όσους πήραν πρόσφατα δάνειο.
-
@georgekn said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Εμένα πάντως από 3,6% τον Αύγουστο έφτασε στο 6,24% για τη δόση του Φεβρουαρίου...
Ευτυχώς είμαι στις τελευταίες δόσεις και ο τόκος είναι ελάχιστος οπότε δεν μου κάνει μεγάλη διαφορά... αλίμονο σε όσους πήραν πρόσφατα δάνειο.
Θα ειναι κυμαινομενο το δικο σου. Αυτοι που θα παρουν προσφατα θα πρεπει να παρουν σταθερο αλλοιως δεν θα ξερουν τι κανουν.
-
Δεν γίνεται να είναι για πάντοτε σταθερό. Απλά για μια μεγάλη περίοδο, ας πούμε 10-12 έτη. Ο Φάνης θα τα ξέρει καλύτερα.
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Δεν γίνεται να είναι για πάντοτε σταθερό. Απλά για μια μεγάλη επριοδο, ας πούμε 10-12 έτη. Ο Φάνης θα τα ξέρει καλύτερα.
Στην Γερμανια παντως νομιζω για 30 χρονια σταθερο εδιναν. Αγγλια μονο για 5 χρονια. Αναλογα με την χωρα.
Το θεμα αν εχει παρει καποιος εγκριση για δανειο τωρα τελευταια να μας πει τι προσφορα πηρε.
-
@georgekn said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Θα ειναι κυμαινομενο το δικο σου. Αυτοι που θα παρουν προσφατα θα πρεπει να παρουν σταθερο αλλοιως δεν θα ξερουν τι κανουν.
Ναι σωστά και το καλό είναι ότι 8 χρόνια που το έχω και μέχρι φέτος τον Αύγουστο είχα μείωση του επιτοκίου έστω και ελαχιστη...
-
Τι ύψος ήταν το δάνειο αν επιτρέπεται;
Αν είναι προσωπικό δεδομένο, το δέχομαι
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!