-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Οπότε η λύση είναι στην πηγή. Να μην υπάρχει η εναλλακτική του παράνομου.
Στην Ελλάδα?? Που πάνω από το 50% της οικονομία βασίζεται στην παρανομία? Αστεία λές....αυτό δεν πρόκεται να αλλάξει ποτέ, εκτός εαν μας πάρει καμια σοβαρή χώρα!
-
Αυτό θίγω Φάνη μου.
Δεν έχω πιάσει αλλά επαγγέλματα, που και εκεί υπάρχει το έλα να δεις, αλλά άσε τώρα έχουμε κάνει εχθρούς μόνο τους μηχανικούς μη μας βρίζουν όλοι.
Ένας από τους λόγους που υποστηρίζω τις μεγάλες κατασκευαστικές είναι πως με τα τυποποιημένα σχέδια των σπιτιών που έχουν και μειώνουν τα καστη αλλά και είναι μελετημένα να είναι σωστά και νόμιμα. Κυρίως στατικά εννοώ. Τα υπόλοιπα οκ είναι παρανομιες μεν αλλά το όφελος είναι κυρίως του εργολάβου, στην τελική τα έφαγε και άντε γεια,
-
Αυτό θίγω Φάνη μου.
Δεν έχω πιάσει αλλά επαγγέλματα, που και εκεί υπάρχει το έλα να δεις, αλλά άσε τώρα έχουμε κάνει εχθρούς μόνο τους μηχανικούς μη μας βρίζουν όλοι.
Μα δεν είναι το πρόβλημα των μηχανικών!!! ΔΙΚΟ μας είναι, των πολιτών που α) θέλουμε το παράνομο και β) έχουμε αυτή τη νοοτροπία. Σε όλες μας τις συναλλαγές κοιτάμε πως θα γλυτώσουμε λεφτά, χωρίς απόδειξη, με παρανομία, με ρουσφέτι....γενικά ως λαός έχουμε μάθει να κάνουμε τα πάντα παράνομα.
-
Προσωπικά αν και δεν θέλω να το παίζω μωρά παρθένα που λέει και ο ταξιδευτής, μόνο με κάρτα και ας μου κοστίζει ακριβότερα.
-
Πλάκωσαν βλέπω διάφοροι τιμητές της τάξης και της νομιμότητας και κατήγοροι των αυθαιρεσιών.
Πού; Στην Ελλάδα! Και θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες στους μηχανικούς, κατακεραυνώνοντας τους και ξεπλένοντας τους ιδιοκτήτες ως αθώες περιστερες...
Σε μια χώρα που ο μέσος Έλληνας:
α) Αγόραζε οικόπεδο που μπορούσε να χτίσει 200 τετραγωνικά νόμιμα.
β) Χρειαζόταν πραγματικά 150 τετραγωνικά για να ζήσει άνετα η οικογένεια του.
γ) Οι οικονομικές του δυνατότητες έφταναν για 100 τετραγωνικά.
δ) Έβγάζε άδεια για 200 τετραγωνικά.
ε) Έχτιζε τελικά 500 τετραγωνικά, με οποία δυνατή αυθαιρεσία μπορούσε.
στ) Έκανε το σκατό του παξιμάδι για 20 χρόνια για να τελειώσει το έργο και τελικά στο φινάλε βρισκόταν ένα ζευγάρι μαγκούφηδων ιδιοκτητών να κατοικούν ένα τεράστιο άχρηστο "μαυσωλείο", ενώ η ζωή τους είχε προσπεράσει, χωρίς να πάρουν μυρωδιά. -
Εάν δεν υπήρχε έφορο έδαφος, δεν θα αναπτύσσονταν αγριόχορτα.
Εφόσον ο πρωτος εξυπνακιας πελάτης που πίστευε και επραξε όσα γράφεις δεν έφαγε στραπατσο και είδαν όλοι πως με τις λαμογιες των εργολάβων μηχανικών έγιναν πράγματα και θαύματα τότε ακολούθησαν οι υπόλοιποι που είχαν παρόμοιο σκεπτικό.
-
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πλάκωσαν βλέπω διάφοροι τιμητές της τάξης και της νομιμότητας και κατήγοροι των αυθαιρεσιών.
Πού; Στην Ελλάδα! Και θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες στους μηχανικούς, κατακεραυνώνοντας τους και ξεπλένοντας τους ιδιοκτήτες ως αθώες περιστερες...
στ) Έκανε το σκατό του παξιμάδι για 20 χρόνια για να τελειώσει το έργο και τελικά στο φινάλε βρισκόταν ένα ζευγάρι μαγκούφηδων ιδιοκτητών να κατοικούν ένα τεράστιο άχρηστο "μαυσωλείο", ενώ η ζωή τους είχε προσπεράσει, χωρίς να πάρουν μυρωδιά.Υπήρξαν κι αυτα. Δεν αντιλέγω.... λαμογιές παντου γινονται...
Αναφέρω ξανά το μήνυμα μου και περιμένω απάντηση αν θέλεις.
Δεν ξέρω πλέον τι συμβαίνει γιατί μετά την κρίση έπαψα οριστικά να ψάχνω σπίτι.
Αλλά την περίοδο 2003 -2009 , είχα κοιτάξει πάνω από 100 σπίτια.
Κανένα δεν ήταν κατασκευασμένο όπως έπρεπε. Ποιος έφταιγε που είχαν παρανομίες?
Οι περισσότεροι αγοραστές αναγκασμένοι σε παρανομία ήταν...Γιατί υπήρχαν οι αυθαιρεσίες σε διαμερίσματα που μου έδειχναν?
Ήθελα εγώ να έχει κλείσει ο υμιυπαίθριος?
Έδωσα εγώ εντολή?Ένα σπίτι με τρία υπνοδωμάτια έψαχνα.
Σε όλα υπήρχαν αυθαιρεσίες. -
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
στ) Έκανε το σκατό του παξιμάδι για 20 χρόνια για να τελειώσει το έργο και τελικά στο φινάλε βρισκόταν ένα ζευγάρι μαγκούφηδων ιδιοκτητών να κατοικούν ένα τεράστιο άχρηστο "μαυσωλείο", ενώ η ζωή τους είχε προσπεράσει, χωρίς να πάρουν μυρωδιά.Έχω δει με άδεια 55τμ να χτίζει ο άλλος 260τμ και τώρα αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να το πουλήσει….
Μπορώ να μιλήσω μόνο για την περιοχή που κατοικώ τώρα…ψάχνοντας μήνες για σπίτι, δεν υπήρχε ούτε ένα που να μην έχει μικρή,μεγάλη ή τεράστια αυθαιρεσία.. οι μηχανικοί έλαμπαν δια της απουσίας τους. Μόνο τζίφρα και να πέφτουν τα φράγκα. Δεν είδα ποτέ κανέναν παρά μόνο τον εργολάβο. Εγώ θα έλεγα να μην το ψάχνετε πολύ, ήταν ένα σύστημα με ενόχους τους πάντες. Εργολάβοι,μηχανικοί,πολεοδομία,δικηγόροι,πελάτες όλοι στο κόλπο. Απλά κάποια στιγμή ήρθε ο λογαριασμός αλλά τα πρώτα λαμόγια είχαν θωρακιστεί αφού σε κάθε συμβόλαιο πώλησης υπάρχει κάπου βαθειά ο όρος «για κάθε αυθαιρεσία που θα διαπιστωθεί στο μέλλον υπεύθυνος είναι ο αγοραστής». -
Αυτό, μόλις μπεις στον χορό να ψάξεις σπίτι διαπιστώνεις πως γίνεται ένα χάος από λαμογιες, παντού. Και τους βλέπεις πετυχημένους με ύφος και τουπε να θεωρούν εαυτούς σημαίνοντα μέλη της κοινωνίας.Και είναι διαχρονικό ανά γενιές.
Παράνοια σκέτη
Υ.γ να εξαιρέσουμε τους υπαλλήλους μηχανικούς, ας μη το ξαναπούμε αυτό.
Τώρα στα νεότερα που χτίζονται σήμερα λογικά δεν θα έχουν τέτοια θέματα, κανείς δεν ξέρει βέβαια αλλά και εκεί πλέον πουλάνε σε funds και ξένους επενδυτές που ποντάρουν στην αύξηση των τιμών της κατοικίας (φούσκα). Και πάλι τα παλικάρια μας συντελούν σημαντικό έργο στην κοινωνία. Αλλά αφού το πλαισιο το επιτρέπει γιατί όχι; Άλλωστε το επέτρεπε και στο παρελθόν και έγιναν τόσες αυθαίρεσιες
-
@kkostask said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Απλά κάποια στιγμή ήρθε ο λογαριασμός αλλά τα πρώτα λαμόγια είχαν θωρακιστεί αφού σε κάθε συμβόλαιο πώλησης υπάρχει κάπου βαθειά ο όρος «για κάθε αυθαιρεσία που θα διαπιστωθεί στο μέλλον υπεύθυνος είναι ο αγοραστής».
Μαζί σου αλλά πως να μην το αναφέρει αυτό , αφού για κάθε αγοραπωλησία σήμερα, πρέπει να έχει εκδοθεί βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών , κοινώς θα πρέπει να έχει νομιμοποιήσει τα πάντα για να πουληθεί σήμερα. Αυτή έχει δίμηνη ισχύ, μετά ευθύνη προφανώς και έχει ο αγοραστής, αν κάνει και άλλη τσόντα....
Ο νόμος αυθαιρέτων δεν είναι συγχωροχάρτι σε όλες τις περιπτώσεις, και οι μηχανικοί που υπογράφουμε τις δηλώσεις και αυτοί που τις έκαναν (μηχανικοί,ιδιοκτήτες) , ιδίως στα βαριά αυθαίρετα, έχουμε και θα έχουμε ακόμα ευθύνες. Αν κάποιος "παίζει" με τη σφραγίδα του , κακό του κεφαλιού του.
Δεν έχουμε δεί τίποτα ακόμα στα αυθαίρετα, τώρα με την Ταυτότητα Κτιρίων θα έρθει το δράμα.
-
Δηλαδή πως θα γίνει αυτό; Θα έρχονται κλιμάκια να εξετάζουν το σπίτι;
-
Δηλαδή πως θα γίνει αυτό; Θα έρχονται κλιμάκια να εξετάζουν το σπίτι;
Ναι, αναφέρεται ρητώς μέσα ο δειγματοληπτικός έλεγχος και για τα βαριά το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Επίσης τα "βαριά" αυθαίρετα , απλά πήραν μια "παράταση" νομιμοποίησης, δε μπορώ να στο εξηγήσω καλύτερα , για 30 χρόνια.
Είπαμε είναι κακογραμμένος νόμος, χωρίς ιδιαίτερη νομική λογική ( νομιμοποιώ αυθαιρεσίες;;;;;) και με παράλογες διακυμάνσεις στα πρόστιμα ( εδώ είναι πολύ μεγάλες οι ανισότητες πολλές φορές). Αλλά μερικά πραγματάκια είναι sos. Γράφεται κατα καιρούς ότι νομιμοποιείς σε καμμένα και άλλες ανακρίβειες, αλλά μέσα ρητώς αναφέρει ρέμματα, δάση, αναδασωτέα κ.λπ. ως μη επιτρέποντα να νομιμοποιηθούν. Εκεί αν κάποιος "συνάδελφος" το κάνει (που θα το κάνει), να τον κράζουμε παρέα ασταμάτητα!
-
Στην ουσία μετά από 30 έτη δεν θα μπορούν να πουληθούν ή θα πρέπει να έχει βγει ενδιάμεσα κάποιος άλλο νόμος προσωρινής ή μόνιμης παραγραφής. Σωστά;
Εισπρακτικό μέτρο μου φιανεται αλλά οκ. Αν ήθελαν εξ αρχής έκοβαν την παρανομία και δεν άφηναν ασάφειες και συντεχνίες να θησαυριζουν
Ερώτηση, εάν στο ενδιάμεσο ανέβουν οι συντελεστές σε μια περιοχή και καλύπτουν την παρανομία εάν χτίζοταν ως νέο, θα μπορούν να καλύψουν παλαιές παρανομίες με μόνιμη νομιμοποίηση;
Ναι υπό απλή λογική δεν γίνεται να παρατείνεις την νομιμοποίηση κάποιου παράνομου, ή είσαι ή δεν είσαι. Ειδάλλως θίγεις την ισονομία σε βάρος του πραγματικά νομίμου.
-
Στην ουσία μετά από 30 έτη δεν θα μπορούν να πουληθούν ή θα πρέπει να έχει βγει ενδιάμεσα κάποιος άλλο νόμος προσωρινής ή μόνιμης παραγραφής. Σωστά;
Ερώτηση, εάν στο ενδιάμεσο ανέβουν οι συντελεστές σε μια περιοχή και καλύπτουν την παρανομία εάν χτίζοταν ως νέο, θα μπορούν να καλύψουν παλαιές παρανομίες με μόνιμη νομιμοποίηση;
Για το πρώτο βλέποντας και κάνοντας, έχει πολλά ακόμα που πρέπει να θεσμοθετηθούν για να γίνουν. Η λογική λέει ότι κάτι θα γίνει.
Για το δεύτερο σίγουρα ναι, ακόμα και σήμερα ,αν έκανες αυθαίρετο , ενώ είχες υπόλοιπο δόμησης, (δεν είναι σπάνιο) μπορείς να πας στο μηχανικό σου και στη δήλωση αυθαιρέτου θα σου το γράψει προς έκδοση οικοδομικής αδείας, από εκεί και πέρα βγάζεις άδεια, όπως σε όλες τις νόμιμες περιπτώσεις. Αυτός θα κρίνει τι σε συμφέρει καλύτερα, και να ξαναπώ είναι καφενειακά αυτά που γράφω κάθε περίπτωση διαφορετική.
Έγινες προσφυγές για αυτό που αναφέρεις ,δε ξέρω τι κάνει το ΣτΕ αλλά κάθε φορά τσουλάει το πράμα.
-
Το είχα φανταστεί αυτό ως έναν έξυπνο τροπο έμμεσης νομιμοποίησης αλλά δεν το ειχα ρωτήσει.
Άρα, εάν αυξηθούν οι συντελεστές ξαφνικά ένα μεγάλος μέρος των αυθαιρεσιών που υφίστανται σε παλαιά κτήρια θα μπορούν να νομιμοποιηθούν μόνιμα και δια παντός. Σωστά το καταλαβα;
Συγνώμη που ξανά ρωτάω αλλά θέλω να το καταλάβω -
Το είχα φανταστεί αυτό ως έναν έξυπνο τροπο έμμεσης νομιμοποίησης αλλά δεν το ειχα ρωτήσει.
Άρα, εάν αυξηθούν οι συντελεστές ξαφνικά ένα μεγάλος μέρος των αυθαιρεσιών που υφίστανται σε παλαιά κτήρια θα μπορούν να νομιμοποιηθούν μόνιμα και δια παντός. Σωστά το καταλαβα;
Συγνώμη που ξανά ρωτάω αλλά θέλω να το καταλάβωΝαι,
Αλλά κοίτα τώρα ποιο είναι το ωραίο, έστω ότι πολυκατοικία με πέντε ορόφους. Έστω κάποιος έχει το δικαίωμα υψούν, και αλλάζει ο σ.δ. και μπορεί να χτίσει. Αν όλοι οι υπόλοιποι είχαν κλείσει κάτι και είχαν αυξήσει τη δόμηση, τέλος δόμηση στο οικόπεδο.Μπορεί αυτός να κινηθεί νομικά; Αφού οι παραβάσεις έγιναν σε οριζόντια και οχι στο κοινόχρηστο , οπότε δε χρειαζόνταν σύμφωνη γνώμη. Όλα έγινα νομιμότατα. Τι γίνεται τώρα; Δε ξέρω να απαντήσω.
-
Άρα αν κατάλαβα καλά πάλι κολλάει το θέμα σε συνταγματικό επιεπδο διότι οι παράνομοι δικαιώνονται κάνοντας επεκτάσεις σε χρόνο που ήταν παράνομο και ο νόμιμος αδικείται καθώς περίμενε τη νομιμότητα πριν προχωρήσει σε εργασίες και επεκτάσεις. Οι νομικοί θα το ξέρουν καλύτερα.
Άρα, και πάλι το πλαισιο που έχουν φτιάξει σε οδηγεί να παρανομησεις σήμερα υποχρεωτικά αφού αν δεν το κάνεις θα έχεις χάσει μελλοντικά.
Και πες η πολυκατοικία υπερβαίνει και τους μελλοντικούς συντελεστές και ένας μόνο θέλει να το κάνει νόμιμο το διαμέρισμα για μην έχει θέματα, τι γίνεται ;Πόλεμος μεταξύ ιδιοκτητών;
Δεν ξέρω αν το έπιασα καλά; Αλλά πραγματικά είναι δείγμα του χάους στον κλάδο αυτόν. Και ο αγοραστής στη μέση που θέλει απλά ένα σπίτι να αγοράσει και όχι σε νεόδμητο κτήριο που θα είναι μια χαρά αλλα πανάκριβα.
-
Δεν ξέρω αν το έπιασα καλά; Αλλά πραγματικά είναι δείγμα του χάους στον κλάδο αυτόν. Και ο αγοραστής στη μέση που θέλει απλά ένα σπίτι να αγοράσει και όχι σε νεόδμητο κτήριο που θα είναι μια χαρά αλλα πανάκριβα.
Όχι και τίποτα άλλο, αλλά μας περνάς και γενεές 14 , κάθε φορά......
-
@civil357 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@kkostask said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Απλά κάποια στιγμή ήρθε ο λογαριασμός αλλά τα πρώτα λαμόγια είχαν θωρακιστεί αφού σε κάθε συμβόλαιο πώλησης υπάρχει κάπου βαθειά ο όρος «για κάθε αυθαιρεσία που θα διαπιστωθεί στο μέλλον υπεύθυνος είναι ο αγοραστής».
Μαζί σου αλλά πως να μην το αναφέρει αυτό , αφού για κάθε αγοραπωλησία σήμερα, πρέπει να έχει εκδοθεί βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών , κοινώς θα πρέπει να έχει νομιμοποιήσει τα πάντα για να πουληθεί σήμερα. Αυτή έχει δίμηνη ισχύ, μετά ευθύνη προφανώς και έχει ο αγοραστής, αν κάνει και άλλη τσόντα....
Ο νόμος αυθαιρέτων δεν είναι συγχωροχάρτι σε όλες τις περιπτώσεις, και οι μηχανικοί που υπογράφουμε τις δηλώσεις και αυτοί που τις έκαναν (μηχανικοί,ιδιοκτήτες) , ιδίως στα βαριά αυθαίρετα, έχουμε και θα έχουμε ακόμα ευθύνες. Αν κάποιος "παίζει" με τη σφραγίδα του , κακό του κεφαλιού του.
Δεν έχουμε δεί τίποτα ακόμα στα αυθαίρετα, τώρα με την Ταυτότητα Κτιρίων θα έρθει το δράμα.
Ελεγχος με την υπογραφή των συμβολαίων από την πολεοδομία.
Από εκεί κι έπειτα εννοείται ότι αν γίνει κάτι θα είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη.Αλλά δεν συμφέρει.
Κύκλος είναι. Στην επόμενη πώληση ή δωρεά ή μεταβίβαση πάλι μηχανικό θα θέλουμε για να τακτοποιήσει την προηγούμενη αυθαιρεσία του.
Εισάγουμε και το ενεργειακό πιστοποιητικό και υπάρχει δουλειά συνέχεια -
@civil357
Όλοι απαταιωνες ... Όλοι..Έχω για όλα τα επαγγέλματα τέτοια να πω. Όπως λέει ο Φάνης όλοι σκαταδες είμαστε στ χώρα αυτή αλλά όχι και να διαβάζω διθυράμβους για τα παιδιά της εργασίας και για το μέλλον της Ελλάδας από παραγωγούς πλούτου, όταν ο κλάδος ειναι πάρε τον έναν χτυπά τον άλλο κτλ.
Οι εμπειρίες με τον χώρο σας είναι πραγματικά απογοητευτικές. Και από εμένα, και από άλλες γενιές πριν εμού. Σταθερη η ποιότητα των μικροεργολαβων και συνάμα μηχανικών.
Για τους σκέτο εργολάβους, είπαμε είναι χωριάτες, βλάκες που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, συμφωνώ αλλά και οι μηχανικοί εργολαβοι το συνεχίζουν
Θα υπάρχουν και τίμιοι όπως παντού υπάρχουν τίμιοι, και πραγματικα συγχαρητήρια αλλά θα είναι αυτοί που δεν θα έχουν κεφάλαια, δεν δεν δεν.
Εξαιρω τους υπαλλήλους, αυτοί τον μισθό τους έχουν, την δουλειά τους κάνουν αν και θα έπρεπε να έχουν μια ομοσπονδία που να βάζει όρια στο τι τους ζητάνε και τι υπογράφουν. Κάτι τελοςπαντων.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!