-
...δείχνει το στραπάτσο που έφαγαν, έστω προσωρινά, όσοι πόνταραν στο AirBnB και πιστεύουν τώρα ότι βρέξει-χιονίσει, θα τα κονομήσουν από ένα ακίνητο.
Δεν έχω AirBnB, αλλά μου φαίνεται και πολύ 'μικροαστική' η επίθεση σε αυτούς που 'κονόμησαν'.
Γιατί; Επειδή ήταν μάγκες και όταν το 2011 - 12 έρεε το αίμα στους δρόμους (τότε γίνονται οι καλές αγορές) αγόρασαν π.χ. ένα δυάρι στον Κουκάκι με 20-30 χιλιάρικα, έριξαν κι άλλα 5-10 να το φτιάξουν και μετά εισέπρατταν επί 6-7 χρόνια;
Εγώ πάντως τους βγάζω το καπέλο που είχαν το θάρρος μέσα στη μαυρίλα της κρίσης και έκαναν μια επένδυση που ήδη έχει βγάλει τα λεφτά της από το AirBnB.
Και βεβαίως οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να πουλήσουν και το ακίνητο 2 και 3 φορές πάνω από όσο τους στοίχισε μαζί με την ανακαίνιση - επίπλωση!
-
piliourits wrote:
...δείχνει το στραπάτσο που έφαγαν, έστω προσωρινά, όσοι πόνταραν στο AirBnB και πιστεύουν τώρα ότι βρέξει-χιονίσει, θα τα κονομήσουν από ένα ακίνητο.
Δεν έχω AirBnB, αλλά μου φαίνεται και πολύ 'μικροαστική' η επίθεση σε αυτούς που 'κονόμησαν'.
Γιατί; Επειδή ήταν μάγκες και όταν το 2011 - 12 έρεε το αίμα στους δρόμους (τότε γίνονται οι καλές αγορές) αγόρασαν π.χ. ένα δυάρι στον Κουκάκι με 20-30 χιλιάρικα, έριξαν κι άλλα 5-10 να το φτιάξουν και μετά εισέπρατταν επί 6-7 χρόνια;
Εγώ πάντως τους βγάζω το καπέλο που είχαν το θάρρος μέσα στη μαυρίλα της κρίσης και έκαναν μια επένδυση που ήδη έχει βγάλει τα λεφτά της από το AirBnB.
Και βεβαίως οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να πουλήσουν και το ακίνητο 2 και 3 φορές πάνω από όσο τους στοίχισε μαζί με την ανακαίνιση - επίπλωση!
Δεν ξέρω που είδες την επίθεση, για να κρίνουμε αν είναι μεγαλο- ή μικροαστική.
Δεν είναι όλοι 'επενδυταί' η πληθώρα των μικρών απαξιωμένων διαμερισμάτων ανήκε σε ντόπιους ...μικροαστούς, γιατί τους τ'άφησαν οι μακαρίτες γονείς τους (όπως φίλων μου) ή επειδή κάποια στιγμή εγκαταστάθηκαν εκεί για βιοποριστικούς λόγους.
Όλοι συμπεραίνουν ή δίνουν σημασία μόνο σε όσους κονόμησαν, που σημαίνει πως είχαν φράγκα έτοιμα και ήταν σε θέση πολύ γρήγορα να τοποθετηθούν και να αρχίσουν να κερδίζουν, καθώς το μεγάλο πανηγύρι κράτησε 5-6 χρόνια. Μαζί μ' αυτούς όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί, ίσως έιναι η πλειοψηφία, δεν το γνωρίζω, που δεν έπιασαν τον παπά από κει που έλπιζαν μέσα στη κρίση, έδιωξαν ενοικιαστές που τους πλήρωναν επί χρόνια για το βρωμύλικο διαμερισματάκι, ξοδεύτηκαν να το ανακαινίσουν και έπειτα ανακάλυψαν πως αρκούσε ο ενοικιαστής διημέρου να αφήσει το αιρκοντίσιον και τον θερμοσίφωνα ανοιχτό 24ώρες το 24ωρο και να αχρηστεύσει κι ένα ζευγάρι σεντόνια για να κάνει φτερά το όνειρο του βραχυθπρόθεσμου κέρδους... ήρθε κι η κατάσταση του Κωρονοϊού και τους αποτελείωσε.
Μια δυο φορές, στα ταξίδια μου στην Ελλάδα χρησιμοποίησα Airbnb, έτυχε να βρω πολύ όμορφο και βολικό διαμέρισμα, θα έλεγα άψογο, καινούριο κτίριο με μπαλκονάρα και θέα προς Ακρόπολη, που το είχε ένα ζευγάρι φάτσα κάρτα στο σταθμό μετρό του Νέου Κόσμου στον πεζόδρομο. Μίλησα με τους ιδιοκτήτες φιλικά περί αυτού, και το συμπέρασμα ήταν πως με τύχη και πολύ τρέξιμο κι αφού περνούσε ένα μεγάλο διάστημα για να γίνει γνωστό στη πλατφόρμα, ίσως να είχε κέρδος τέτοιο που να άξιζε να είναι στη πλατφόρμα, αλλά σχεδόν μία ή άλλη με το να ενοικιαζόταν μακροχρόνια χωρίς κανένα μπελά ή έννοια για τους ιδιοκτήτες.
-
Κατ' αρχάς η διατύπωση σου περί κονόμας, σαφώς και δείχνει εμπάθεια, την οποία εγώ ερμηνεύω ως μικροαστική. Μπορείς να διαφωνήσεις ελεύθερα με την ερμηνεία μου.
Επί της ουσίας, όντως πολλοί βρέθηκαν ως ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που έβγαλαν στο AirBnB. Επειδή όμως μιλάμε για περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν υποβαθμισμένες ή έστω χαμηλής αξίας και εμπορικότητας, τα έσοδα από ενοίκιο ήταν μηδαμινά, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις ζημιές και τα φέσια που έπεφταν. Οπότε το AirBnB έδινε ένα πολύ καλύτερο εισόδημα από το ενοίκιο, μετά την αφαίρεση των εξόδων. Μπορεί για ένα διαμέρισμα να μην άξιζε τον κόπο η ενασχόληση, αλλά έχω φίλο, πρώην κατασκευαστή που βρέθηκε με 3 παλαιά διαμερίσματα στον Άγιο Ελευθέριο, τα οποία και ανακαίνισε προ 7-8 ετών και το εισόδημα του από αυτά, δηλωμένο κανονικά μάλιστα στην εφορία, ήταν πραγματικά πολύ καλό, τουλάχιστον προ κορωνοϊού! Σε καμία περίπτωση, 'σχεδόν μία ή άλλη' με τη συμβατική ενοικίαση, όπως γράφεις εσύ!
-
Μα αυτό γράφω, πως τις ιστορίες αποτυχίας ΔΕΝ τις διαφημίζει κανένας. Φυσικά κάποιοι έβγαλαν λεφτά, όπως το παράδειγμά σου, ένας κατασκευαστής με πολλά ακίνητα που είναι η δουλειά του και κάνει την ανακαίνιση στο μισό το πολύ κόστος και έχει κεφάλαιο διαθέσιμο.
Υπάρχει όμως πολύς κόσμος, όπως σε όλες τις δουλειές που πέρασαν σαν κερδοφόροι κομήτες, από τα βίντεο κλάμπ μέχρι και τη βραχυχρόνια μίσθωση, που και κονόμησε τρελά αλλά και που απλά παρασύρθηκε.
Τέλος πάντων, όσοι μπορούν να διατηρήσουν τώρα ανοίκιαστα τα διαμερίσματα ή βρουν ενοικιαστή, σε μια διετία θα επανέλθει η ζήτηση. Ανοίξαμε τη κουβέντα όμως από την αγγελία πώλησης των 240 χιλιάρικων το δυάρι στο Κουκάκι, η οποία κυκλοφόρησε στο ίντερνετ σαν ανέκδοτο και η οποία μάλλον αποσύρθηκε μετά το ντόρο... τιμή που αεροβατεί και δείχνει το σκεπτικό κάποιων, της κονόμας.
-
Η πλάκα είναι ότι έχετε και οι δύο δίκιο .
Γιατί και πολλοί επένδυσαν λάθος , ακολουθώντας την κλασσική για τους ελληναράδες λογική του βιντεοκλάμπ , αλλά και πολλοί σώθηκαν επειδή ξεκίνησαν νωρίς , όταν ακριβώς όπως τα λέει ο Χάρης οι ενοικιαστές δεν νοίκιαζαν , αλλά λεηλατούσαν την ιδιοκτησία σου .
Ακόμα πολλοί αναγκάστηκαν να συμβιώσουν με ξένους μέσα στο σπίτι τους , νοικιάζοντας δωμάτιο ή δωμάτια , γιατί οι μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί , με τα χαράτσια και τα ένφια , φόρτωσαν φόρους σε ανθρώπους που δεν είχαν εισοδήματα , ή ακόμα χειρότερα που είχαν βγεί στην σύνταξη και δεν τους έδιναν τίποτα για μήνες και μετά τους έδιναν 300 τον μήνα για χρόνια .
Να σημειώσω ότι σύνταξη χηρείας από το τσμεδε ακόμα δεν έχει εκδοθεί 5 χρόνια μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου .
Το ερμπιενμπι έκανε μεγάλο καλό στον κόσμο . Αρχικά μπόρεσαν και κράτησαν τις περιουσίες τους , γιατί το σχέδιο του ΓΑΠ ήταν να τους τις πάρουν τζάμπα τα φάντ , τώρα έχουν πάρει μεγάλο αριθμό και παίρνουν κάθε μέρα , αλλά πλέον σε υποφερτές τιμές .
Μετά έκοψαν το βήχα στους μπαταχτζήδες ενοικιαστές που κατέστρεψαν ολόκληρες γειτονιές μην πληρώνοντας ενοίκια και κοινόχρηστα .
Το ότι στο τέλος όλοι το γύρισαν εκεί ήταν μια παράλογη επένδυση , απλά ο ελληναράς κάνει ότι του λένε οι διάφοροι ωτάδες.
-
Προτάσεις για θέρμανση-ψύξη-ζεστό νερό χρήσης (ζνχ) σε νέες κατοικίες ή ανακαινίσεις
α. η Ροζ-Ρόις πρόταση
Αντλία θερμότητας (α/θ) με ενδοδαπέδια και ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, ΚΑΙ ψευδοροφιάζεις ένα τμήμα στο κέντρο του σπιτιού αν βολεύει, π.χ. διάδρομος, χωλλ, πατάρι κ.α. και βάζεις καναλάτα split κλιματιστικά ψύξη-θέρμανση. Αν έχεις λεφτά για ξόδεμα, βάζεις από ένα σε κάθε χώρο, αλλιώς με 1-2 κεντρικά το κάλυψες. Παράλληλα, τοποθετείς και ένα μπόιλερ ζεστού νερού το οποίο τροφοδοτεί η α/θ, ΑΛΛΑ έχει και αντίσταση σε περίπτωση βλάβης να μην μείνεις άπλυτος. Για γούστα, προσθέτεις και συστοιχία ηλιακών.
Ψάχνοντας για λύσεις θέρμανσης σε νέα μονοκατοικία που θέλουμε να χτίσουμε, έπεσα σε αυτό το ποστ. Επιβεβαιώνει ότι το 4TForum είναι από τα πιο ποιοτικά ελληνικά φόρουμ.
Στην περιοχή μας δεν υπάρχει φ.α, και μιας και θέλουμε να βάλουμε και φ/β σκεφτόμαστε τη λύση για αντλία θερμότητας για θέρμανση-ψύξη-ζνχ.
Μου έκανε εντύπωση ότι δεν προτείνεται η λύση α/θ με σώματα πάνελ για θέρμανση, αντί της ενδοδαπέδιας (ουσιαστικά η πρόταση 'Βόλβο', μόνο που αντί του λέβητα μπαίνει η α/θ).
Το πλεονέκτημα θα είναι το μειωμένο κόστος έναντι της ενδοδαπέδιας και η δυνατότητα επισκευών/αντικαταστάσεων. Μπορεί η ποιότητα θέρμανσης της ενδοδαπέδιας να είναι ανώτερη, αλλά και η ακτινοβολία των σωμάτων είναι αρκετά καλή. Μειονέκτημα βέβαια ο χώρος που πιάνουν τα σώματα. Ίσως και για την Αττική η ενδοδαπέδια είναι too much.
Για την ψύξη, σκεφτόμουν, αντί για κλιμαtiστικά να βάλουμε φαν-κόιλ που λειτουργούν με την αντλία.
Τι λένε οι ειδικοί?
-
Ειδικός δεν είμαι, fan coil προτείνουν σε αυτή την υλοποίηση, το μόνο που φοβάμαι είναι πως όπου υπήρχαν φαν, δουλειά κλπ, υπήρχε πάντα πρόβλημα θορύβου και συμπυκνώματα.
-
Με την αντλία θα βάλεις φάν κόιλς για ψύξη και για θέρμανση .
Στα φάν κόιλς βάζουμε αποχέτευση για τις συμπυκνώσεις .
-
H αντλία θερμότητας δεν παντρεύεται καλά με τα πάνελ. έστω ότι την ρυθμίσεις να σου βγάζει 60 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία. Στην θερμοκρασία αυτή η απόδοσή της έχει πέσει στο 2,5, ενώ αν δουλέψει στους π.χ. 40 Κελσίου για να τροφοδοτήσεις την ενδοδαπέδια η απόδοσή της θα είναι κάτι σε 3,3. Άρα, είναι πιο αποδοτική, και μακροπρόθεσμα θα κερδίσεις χρήματα σε σχέση με την λειτουργία στους 60 Κελσίου, άρα θα καλύψεις την διαφορά της ενδοδαπέδιας σε σχέση με τα πάνελ ή τα φαν κόιλ σε αρκετό βάθος χρόνου (όχι διετίας φυσικά).
Επίσης, αν το σώμα δουλεύει στους 50-60 Κελσίου θα πρέπει να μεγαλώσει αισθητά σε μέγεθος. Άρα χάνεις χώρο, και δεν κρύβεται με τίποτα.
Συνολικά τα οφέλη από την ενδοδαπέδια είναι η οικονομικότερη λειτουργία, η καλύτερη διάχυση της θερμότητας, το ότι δεν έχεις φύρα ωφέλιμου χώρου και ότι δεν βλέπεις ή ακούς τίποτα.
Αν μια βλάβη συμβεί στο σώμα ή στο σωληνάκι του διακόπτη του, τότε επισκευάζεται εύκολα, αν όμως συμβεί στο σωλήνα τροφοδοσίας του, ο οποίος είναι μέσα στο πάτωμα, τότε θα πρέπει να αρχίσεις τα ξηλώματα. Το ίδιο και στην ενδοδαπέδια με τον σωλήνα.
Τα φαν κόιλ στην θέρμανση είναι άθλια, και τα ακούς, όσο αθόρυβα και να είναι, και δεν ζεσταίνεσαι καλά στα κάτω άκρα, εκεί που συνήθως κρυώνεις πειρσσότερο. Εγώ θα τα απέφευγα. Στην ψύξη είναι κάπως καλύτερα. Η αντλία στο ενδοδαπέδιο χωλαίνει στην ψύξη, κάνει απλώς ένα δροσισμό του χώρου.
Σε κάθε περίπτωση, εξασφάλισε εφεδρείες στην αντλία θερμότητας. Κάποια στιγμή θα παραδώσει το πνεύμα, και θα μείνεις καμιά 10αριά μέρες ρέστος μέχρι να επισκευαστεί. Τότε πρέπει αφ'ενός να έχεις ζεστό νερό για ένα μπάνιο, αφεδύο να ζεσταθείς και λιγουλάκι. Το μπόιλερ διπλής ενέργειας, αντλία και ηλεκτρική αντίσταση, σου εξασφαλίζει το πρώτο. Για το δεύτερο θα πρέπει να έχεις και κάποιο κλιματιστικό, είτε τοπικό, είτε ημικεντρικό για να σπάσει λίγο το κρύο. Αλλιώς σόμπες με αντιστάσεις, κ.ο.κ. Τα κλιματιστικά έχουν και άλλο πλεονέκτημα, δίνουν ψύξη το καλοκαίρι, όπου η αντλια στο ενδοδαπέδιο χωλαίνει χαρακτηριστικά και είναι αρκετά οικονομικότερα στη λειτουργία διότι, αντί να λειτουργεί ολόκληρο θηρίο βάζεις να δουλέψει μόνο ένα σπλιτάκι σε κάποιο χώρο.
Αυτή είναι η λογική πίσω από την πρόταση που έκανα.
Εννοείται η αντλία να είναι ευφήμως γνωστού εργοστασίου, να έχει σοβαρή τεχνική κάλυψη και το όλο σύστημα να σχεδιαστεί και να τοποθετηθεί από γνώστες και όχι σκιτζήδες. Θες και τα 3 για μια επιτυχημένη εγκατάσταση, γνωρίζω τέλειες αντλίες θερμότητας που εδώ η αντιπροσωπεία δεν έχει όχι τεχνικούς, ούτε δοκιμαστικό κατσαβίδι πουλέει ο λόγος, και ζητάει το οτιδήποτε να έρθει από το εξωτερικό. Είναι στα χαρτιά τέλειες, στην πράξη όμως μόνο τέτοιες δεν είναι σαν επιλογή. Εννοείται μακρυά και από κινέζικες.
-
@dstou: Επειδή φαίνεται ότι το κατέχεις το 'άθλημα', να σε ρωτήσω κάτι.Το διπλανό σπίτι από τον πατέρα μου (κουμπάρος του) έβαλε αντλία θερμότητας μαζί με ηλιακό θερμοσίφωνα και είναι ενθουσιασμένος από την απόδοση και την οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο. Έχει ενδοδαπέδια, όπως και ο πατέρας μου και έβαλε α/θ της Daikin.
Πιστεύεις ότι α) ο συνδυασμός α/θ με ηλιακό είναι καλώς? και β) Daikin είναι από τις καλές της αγοράς (σαν κλιματιστικά ξέρω ότι είναι από τα κορυφαία)? Προτείνεις κάποιες άλλες?
-
O συνδυασμός α/θ με ηλιακούς συλλέκτες ακούγεται καλή φάση, αλλά στην πράξη είναι τεράστια έξοδα για να το κάνεις σωστά (θέλει σιδερένιες ή χάλκινες σωληνώσεις γιατί ανεβάζει πολύ θερμοκρασία, κάλυψη των συλλεκτών όταν δεν λειτουργεί η θέρμανση, εξαεριστικά, μονώσεις, κυκλοφορητή, ειδικό μπόιλερ αποθήκευσης νερού,κ.α.) για ελάχιστα ωφέλη. Θα πω ένα υπαρκτό παράδειγμα, γνωστός μου έπεσε σε σκιτζή πωλητάκια που του έταζε 30% εξοινοκόμηση με την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος σε ενδοδαπέδιο που λειτουργούσε με λέβητα πετρελαίου χαμηλών θερμοκρασιών (δεν πειράζει που δεν είναι α/θ, αλλά λέβητας, έστω ότι είναι το ίδιο πάνω κάτω για χάρη συντομίας).
Πράγματι, τοποθετήθηκαν 4 συλλέκτες. Ο κάθε ηλιακός συλλέκτης μαζεύει 1,5kwh/m2 κάθε μέρα το χειμώνα (εξαρτάται βέβαια σε ποια περιοχή είναι), άρα 6 συλλέκτες, 1,5 τετραγωνικό έκαστος, 150 μέρες θέρμανσης το χρόνο, μούμπλε μούμπλε -> 1.350kwh ώφελος από τον ήλιο. Ακούγεται καλό νούμερο, είναι το ισοδύναμο της καύσης 170 λίτρων πετρελαίου, εκεί δηλαδή που ο άνθρωπος έκαιγε π.χ. 700 λίτρα τη χρονιά, τώρα θα πάει στα 530 και θα γλιτώσει 170*0,76 = 130 ευρώ, ήτοι 24,2% οικονομία σε σχέση με πριν, άρα καλά του έταξε ο άλλος 30% , τίμιος άνθρωπος δηλαδή. Και βγήκε και το περιβάλλον ωφελημένο, αφού αποφεύχθηκε η καύση κάποιας ποσότητας πετρελαίου.
Πάμε τώρα σε αυτά που δεν του είπε:
Το σύστημα που μαζί με σωληνώσεις χάλκινες, μονώσεις, εξαεριστικά, σιδηροκατασκευές στήριξης, εργατικά κ.α. έστω ότι πήγαν 2.500 ευρώ και ότι θα έχουν ωφέλιμη ζωή 30 χρόνια, όση το σύστημα λέβητα-ενδοδαπέδιας που υποστηρίζουν. Άρα 2.500/30 = 83 ευρώ το χρόνο απόσβεση, γιατί μετά θα θέλουν ξήλωμα και πέταμα. Συντήρηση 40 ευρώ το χρόνο (θέλει έλεγχο και συμπλήρωμα υγρών, κάλυψη των συλλεκτών γιατί αλλιώς δεν θα μείνει τίποτα το καλοκαίρι, έλεγχο εξαεριστικών/βανών/κυκλοφορητή, κ.α.). Και όταν θα δουλεύει το σύστημα, π.χ. 5 ώρες κάθε μέρα το χειμώνα κατά μέσο όρο, θα δουλεύει και ο πρόσθετος κυκλοφορητής που τοποθετήθηκε για να καταβάζει τα νερά στο δοχείο αδράνειας και από εκεί να τα κυκλοφορεί ο κύριος κυκλοφορητής στα ενδοδαπέδια κυκλώματα του σπιτιού. Έστω 20 ευρώ ρεύμα ανά σεζόν.
Έξοδα 83+40+20 = 143 ευρώ
Έσοδα από την εξοικονόμηση 170 λίτρων πετρελαίου = 130 ευρώ, ήγουν μπήκε ΜΕΣΑ ο άνθρωπος 13 ευρώ παρά το ότι έκαψε 170 λίτρα λιγότερο πετρέλαιο. Και δεν έχω βάλει τους τόκους από τα έξοδα τοποθέτησης και συντήρησης, ήτοι είναι ακόμη πιο μέσα ο λογαριασμός.
Στην πράξη είναι ακόμη πιο μέσα. Ερωτώ, έγινε σωστή μελέτη και διαστασιολόγηση? Π.χ. μπορεί το υπάρχον δοχείο αδράνειας να είναι αρκετά μικρό σε χωρητικότητα, και μια μέρα που ο ήλιος βράζει να μην μπορεί να κατεβάσει όλη την ενέργεια που μαζεύουν οι συλλέκτες στο δοχείο, αφού από ένα σημείο και μετά η θερμοκρασία του νερού δεν ανεβαίνει παραπάνω. Επίσης, πρέπει να έχει ανοιχτή τη θέρμανση όταν λείπει, καλό αν έχει ανθρώπους στο χώρο, αλλά δεν είναι πάντα έτσι, Μπορεί να μεγαλώσει το δοχείο αδράνειας για να μπορεί να αποθηκεύσει κι άλλη ενέργεια, αλλά αυτό μεμονωμένα οδηγεί στον φαύλο κύκλο της απαίτησης ακόμα μεγαλύτερου χώρου γι΄αυτό και στο αυξημένο κόστος, ενώ πρέπει να να μεγαλώσει και τις σωλήνες και ίσως τον κυκλοφορητή, το σύστημα πρέπει να είναι διαστσιολογημένο σωστά και αυτό είναι δύσκολο μιας που η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι σταθερή. Κοινώς, βράσε ρύζι καρολίνα.
Συμπέρασμα : Ανοίξτε τις κουρτίνες και πάρτε δωρεάν ήλιο, θα σας έρθει φθηνότερα και δεν θα κάνετε κουμπότρυπες τη μόνωση και τη στεγάνωση της ταράτσας από τα μαραφέτια που θα βάλετε πάνω της. Όταν προπληρώνετε ένα σοβαρό ποσό και πάτε μετά να κάνετε οικονομία, συνήθως κάτι τέτοιο συμβαίνει (και κάτι μου θυμίζει αυτό...).
-
Ο τυπικος ηλιακος σε σπιτι ποτε πρεπει να καλυπτεται οταν δεν χρησιμοποιειται και αν αποκτησει προβλημα περνει επισκευη?
-
Ασχετο και σχετικο....ξερετε πως μπορειτε να ζεστανετε με μικροτερο κοστος π,χ την σαλονοτραπεζαρια κτλ.
Βαλτε αυτες τις μεμβρανες στα μπαλκονκα, οταν πεφτει ηλιος πανω στο σπιτι εστω για λιγες ωρες. Γινεται φουρνος το μπαλκονι σαν θερμοκηπιο. Αυτή η ζεστη ζεσταινει τοιχους κτλ για πολλες ωρες μετα. Ετσι εχετε εξαιρετικη μονωση σε ενα μερος του σπιτιου και μικροτερο κοστος ζεστης
Ατσα
Υ.γ μπορειτε να βγαζετε και τα ρουχα σε απλωστρα στεγνωνουν αμεσα και ας φυσαει αργοτερα κατα την διαρκεια της ημερας ή βρεχει, χιονιζει. Μια φορα την ημερα τα ανοίγετε σε μια γωνια να μπει αερας και το ξανα κλεινετε.
-
-
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σχετικά με την α/θ και τα πάνελ. Πάντα τεκμηριωμένες οι απαντήσεις εδώ στο φόρουμ.
Fan-coils για θέρμανση δε με ενθουσιάζουν, λόγω ποιότητας της θέρμανσης και θορύβου. Δεν έχω εμπειρία από σύγχρονες μονάδες, αλλά πιστεύω ότι σε στιγμές ησυχίας σίγουρα θα είναι αισθητός ο θόρυβος.
Καταλαβαίνω το πρόβλημα με τα πάνελ, αλλά στην ενδοδαπέδια με προβληματίζει το αρχικό κόστος, το κόστος επισκευών, και ίσως και η αδράνεια που παρουσιάζει στη μεταβολή της θερμοκρασίας (αν και διαβάζω ότι το 'πρόβλημα' της αδράνειας λύνεται με δοχείο αδράνειας).
Όσο για την ψύξη με τα κλιμαστικά, νομίζω το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι το αισθητικό. Προσωπικά, μου φαίνονται πολύ άσχημες οι εξωερικές μονάδες σε κάθε τοίχο. Καταλαβαίνω ότι αν μπει μια κεντρική (ή δύο) οπως προτείνεις το πρόβλημα μειώνεται, αλλά και πάλι παραμένει. Μου έκανε εντύπωση ότι ο @dstou δεν προτείνει πουθενά τα φαν-κόιλ για ψύξη (αν κατάλαβα καλά).
-
Αφού ξαναπώ πως δεν είμαι ειδικός, τα fan coils τα είχα επι χρόνια στο χώρο εργασίας μου, αποτελεσματικά ήταν (ζεστό είχαμε από ενα πολυπλοκο economizer που χρησιμοποιουσε ατμούς μιας κολώνας χημικής αντίδρασης, και κρύο το καλοκαίρι από ένα absorption chiller για όσους γνωρίζουν). Άλλωστε και το σύνηθες air-condition που έχουμε σπίτι, 'fan coil' χρησιμοποιεί, απλά επειδή είναι ψηλά τοποθετημένο κάνει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα κι εκεί 'πάσχει' λιγάκι το δαπέδου.
Ελάχιστος θόρυβος όταν παλιώσει λίγο θα υπάρχει, κάτι θα συντονίζει, όπως και στα air-conditioners και αν-οταν βουλώσει η αποστράγγιση συμπυκνωματων από χνουδια που μαζεύονται ακόμη και γύρω απ τα παθητικά σώματα (πανελ) λόγω ροής αέρα, θα δεις λίγο νεράκι...
Αλλά όπως είπε ο Criu, η αντλία θερμότητας αποδίδει μέσω των fan coils, δεν νομίζω πως είναι δυνατόν να έχει νόημα με πάνελ. Η ενδοδαπέδια ακόμη καλύτερη μόνο για τη θέρμανση, με το κόστος και το ρίσκο διαρροής μετά από χρόνια.
-
Σε κατοικία τα φαν κόιλ για ψύξη είναι αποδεκτά, στην θέρμανση χωλαίνουν λίγο. Πρότεινα όμως ξεχωριστά ερκοντίσια για λόγους εφεδρείας στην α/θ. Είναι πιο ακριβή λύση, αλλά αγοράζεις εφεδρεία στην α/θ και στην ψύξη και στην θέρμανση, και οικονομικότερη λειτουργία όταν θες να ζεστάνεις ή να ψύξεις ένα σχετικά μικρό τμήμα του σπιτιού και μόνο.
-
Εγώ θα ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ είμαι μηχανολόγος . Εμπιστεύομαι όμως απόλυτα τον μηχανολόγο μου , από τις πολύ έμπειρες εταιρείες στον χώρο αυτό και συνεργαζόμαστε χρόνια .
Για την ενδοδαπέδια , το έχω ξεκαθαρίσει και επειδή βιώνω καθημερινά στις ανοικτές οικοδομές τις μεγάλες και πολύ γρήγορες αλλαγές που έχουμε στην εξωτερική θερμοκρασία , θεωρώ ότι αν δεν είσαι σε κρύο μέρος , δεν έχει νόημα .
Τα φάν κόιλς έχουν ένα μειονέκτημα σε σχέση με τα κλασσικά στην θέρμανση , αλλά έχουν μεγάλο πλεονέκτημα στην ψύξη σε σχέση με τα κλιματιστικά που όπου σε φυσάνε παγώνεις και στην άλλη πλευρά ζεσταίνεσαι .
Οι λύσεις με δοχεία αδράνειας και μπόιλερ , σε σχέση με ένα ηλιακό τριπλής , είναι ακριβές για αυτά που προσφέρουν .
Θα πρέπει να δούμε λίγο πιο μακροσκοπικά τα πράγματα .
Το βασικό είναι τα σπίτια να είναι μονωμένα , να έχουμε ηλιακό για ζεστό νερό και να έχουμε πλήρη αυτονομία με την αντλία θερμότητας , ενώ θα έχουμε και θέρμανση και ψύξη .
Επειδή το αρχικό κόστος είναι πολύ υψηλό , θα πρέπει να μην πηγαίνουμε σε εξεζητημένες λύσεις , γιατί τότε τι θα είναι ο κάβουρας και τι το ζουμί του , μια και ακόμα έχουμε καλοκαίρι....
-
@piliourits: Συμφωνώ ότι σε χώρο εργασίας τα fan-coil είναι καλή επιλογή, το θέμα είναι σε κατοικία θέλεις ησυχία, ειδικά το βράδυ που ακούγεται μέχρι και το ψυγείο!
@dstou: Πράγματι, το θέμα εφεδρείες είναι πολύ σημαντικό. Το ερώτημα είναι πόσο είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάποιος την εφεδρεία. Επαναλαμβάνω, ότι για μένα οι εξωτερικές μονάδες των split ειναι αντι-αισθητικές, ειδικά σε σύγχρονη κατοικία.
@criuser: Εν αρχή ην η ...μόνωση, συμφωνώ 100%. Ο μηχανικός μου έχει βαλει στη μελέτη θερμομόνωση 10εκ (εν μέρει και για να βγει κατηγορία Α), πιστεύω ότι και με θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα οι ενεργειακές ανάγκες είναι μειωμένες.
Ευχαριστώ και πάλι όλους.
-
To πόσο διατίθεσαι να πληρώσεις τις εφεδρείες, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις μόνο εσύ, κοιτώντας την τσέπη σου και το προφίλ χρήσης σου. Πάντως υπάρχουν και πολύ φθηνές λύσεις, γεμίζεις το σπίτι σόμπες τύπου KUMTEL που διαφημίζουν στην τιβί, και είσαι έτοιμος για το οτιδήποτε, με αστείο κόστος. Και όταν δεν τις θες, τις βάζεις στην αποθήκη. Και τα σπλιτάκια μπορούν να μπουν με τρόπο που να μην φαίνονται πάντως, απομακρυσμένα σε πίσω σημεία ή ταρατσάκια, με το πρόσθετο προσόν της οικονομίας όταν θες να ψύξεις ή θερμάνεις γρήγορα ένα μικρό τμήμα του σπιτιού και έτσι δεν βάζεις μπροστά την μεγάλη α/θ. Και αν βολεύει η διαρύθμιση του σπιτιού, μέχρι και ενεργεισκό τζάκι μπορείς να βάλεις με διανομή του ζεστού αέρα σε μεγάλο τμήμα του σπιτιού. Λύσεις υπάρχουν πολλές για όλα τα γούστα, βαλάντια και αρχιτεκτονικά δεδομένα.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!