-
τα κουφώματα που μπαινουν μέσα στον τοίχο δημιουργούν θερμογεφυρες και μεγάλες απώλειες, κατά τα άλλα, μια χαρά είναι, ωραιοτατο διαμερισμα ....τι έλεγες πως είναι παλιό; Σε άριστη κατάσταση φαίνεται, και τα μάρμαρα πως τα κράτησαν ετσι; πρέπει να είχαν μονιμα χάλια.
Φυσικα οπως λενε και οι γνωστες να πάτε σε ειδικό δηλαδη αρχιτέκτονα, κάθε ένας στις σπουδές του και στην ειδίκευση του.
Και εγώ τέτοιος είμαι, πάντα βγάζω παπούτσια, και πάντα βγάζω τα ρούχα όταν μπαινω σπίτι καονφοεαω ρούχα του σπιτιου. Αλλο το εξω αλλο το μεσα.
-
Δεν έχω αέριο , δεν θέλω πετρέλαιο γιατί οι πελάτες θέλουν να έχουν πλήρη αυτονομία .
*Τι μπορώ να κάνω ? *
Δύσκολη περίπτωση και ίσως η μόνη που θα πήγαινα σε α/θ με φανκόλια, με το πιστόλι στον κρόταφο κυριολεκτικά και αφού είχα διαγράψει κάθε άλλη επιλογή και κυρίως τα καναλάτα σπλιτ που είναι το ίδιο πράμα αλλά συνήθως φθηνότερα και με καλύτερη εφεδρεία.
Φορ δε ρέκορντ, ας δούμε και κάποιες άλλες λύσεις, η κάθε μία φυσικά έχει συν και πλην, αλλά ανά περίπτωση μπορούν να αξιοποιηθούν από κάποιους :
-επίτοιχος λέβητας με υγραέριο, αν υπάρχει δυνατότητα για υπαίθρια δεξαμενή.
-Πελλετολέβητας, αλλά θέλει και τον Γουίλι τον μαύρο θερμαστή
-Ενεργειακό τζάκι, καλό για αγροικίες, αλλά θέλει και αυτό τη φροντίδα του
-Ηλεκτρικός λέβητας με σώματα καλοριφέρ. Καίει κάμποσο ρεύμα, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις επ' αυτού*
-Καναλάτα σπλιτ σε κεντρικό σημείο ή πατάρια, με επιστροφές αέρα από χαμηλά (αεραγωγός τύπου κολώνα με στόμιο επιστροφής αέρα κοντά στο πάτωμα για να αναγκάσουν το ρεύμα αέρα να 'γυρίσει' προς τα κάτω και να ζεστάνει λίγο καλύτερα στα χαμηλά), όπως και το επόμενο
- Επίτοιχα σπλιτάκια που είναι πάμφθηνα και αποδοτικά, αλλά όσο νά΄ναι και θόρυβο έχουν και δεν κατεβαίνει ο αέρας εύκολα κάτω, και όταν τα σβήσεις αρχίζεις και κρυώνεις γρήγορα.
-Ηλιακά πάνελ, αλλά είναι γενικά μεγάλη μανούρα τα υδραυλικά τους και οι αισθητήρες ελέγχου και το κόστος σοβαρό και θέλει συνεργασία με κάποιο άλλο σύστημα
*Είδα πριν 2 χρόνια στα Ιωάννινα την εξής υλοποίηση
Ηλεκτρικός λέβητας (θέλει αστείο χώρο για την εγκατάστασή του, τον είχε σε ένα ερμάριο) συνδεμένος με σώματα καλοριφέρ, καναλάτα σπλιτ στο ψευδοροφιασμένο χωλλ, και φωτοβολταικά στην σκεπή (ιδιοπαραγωγή ρεύματος net metering) . Ο τύπος κατά δήλωσή του είχε κυριολεκτικά σχεδόν μηδενίσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ διότι έκαιγε το ρεύμα που ο ίδιος παρήγαγε άντε και λίγο παραπάνω, με νυχτερινή χρέωση κυρίως το παραπάνω, και είχε και τα σπλιτ όταν ο καιρός ήταν πιο γλυκός ή ήθελε ψύξη. Είχε καλές μονώσεις και οργανωμένο κεντρικό χειριστήριο που δεχόταν και εντολές από το κινητό.
https://www.skroutz.gr/c/1406/levites/f/427600/ilektrikou-reymatos.html
-
@Lap, Θενκς, παλιό ειναι '67 αλλά πολύ καλης κατασκευής η πολυκατοικια (Αλβερτης-Δημόπουλος, που εκαναν ΗΠΑ, ΗΒ πρεσβείες, Πύργο Αθηνων κλπ) ενω το συγκεκριμένο διαμέρισμα ήταν κάργα καστομ απο τα θεμέλια με υλικά που ελάχιστα διαμερίσματα είχαν τότε (εχω και τα σχέδια για τη στρωση των μαρμάρων..)
Για τα κουφώματα, εννοείς αυτά που βλέπεις στη φωτό; Ολα έτσι δεν ειναι, ακόμα και σήμερα; Συρταρωτά; Θα αλλαχτούν φυσικά με σύγχρονα, αλλά να δουμε τι χωράει μέσα στο τοιχο. Πρεπει να κοβουμε ζέστη και ήχο από έξω.@criuser, Σε ευχαριστώ. Γενικά διαχρονικά τα ποστ σου με έχουν βοηθήσει και ενημερώσει.
@dstou, Διαβαζω και ξαναδιαβαζω τα ποστ σου, πολύ κατατοπιστικά και πολύ λογικά όσα αναφερεις για θέματα συντήρησης, προβλημάτων. Παντως και με ΦΑ σε πολυκατοικία του '10 που ειμαι, 2 φορες μείναμε χωρις ζεστο νερο όλη η πολυκατοικια γιατι χαλασε ο λέβητας κάτω..
Τα κρατώ όσα γραφεις ως αναφορα για να δω και τι θα μου πει ο μηχανικός. -
ποιο είναι το τυπικό κόστος για ενα διαμέρισμα
Aνάλογη ερώτηση με το πόσο κάνει ένα αμάξι 1300-1800 κυβικά.
Θα σου πω στον αέρα μια τιμή για μια α/θ για ένα μεσαίο διαμέρισμα 100 τ.μ. με 6 φαν κόιλς, με την εγκατάστασή τους και τα ηλεκτρικά. Υπολόγιζε 11-12-13 καφετιά για ευφήμως γνωστά μηχανάκια.
Ναι, μία τάξη μεγέθους ήθελα, όχι υπερανάλυση, θενκς.
@Lap, Θενκς, παλιό ειναι '67 αλλά πολύ καλης κατασκευής η πολυκατοικια
Φάληρο φαίνεται να είναι ή κάνω λάθος;
-
Φάληρο φαίνεται να είναι ή κάνω λάθος;
Σωστά
-
dstou δεν μπορώ να βάλω τίποτα από αυτά που λές σε εμπορικά διαμερίσματα σε μεσοαστική περιοχή που οι πελάτες είναι γενικά με λίγα χρήματα για έξτρα . Μόνο η λύση που κάνω , ή το πετρέλαιο με αυτονομία που δεν περπατάει πια .
Αλέξανδρε τα συρόμενα κουφώματα από το 2010 και μετά μας χαιρέτησαν γιατί δεν περνάνε τους νέους κανονισμούς θερμομόνωσης . Επάλληλα ή ανοιγόμενα πλέον .
-
Αλέξανδρε τα συρόμενα κουφώματα από το 2010 και μετά μας χαιρέτησαν γιατί δεν περνάνε τους νέους κανονισμούς θερμομόνωσης . Επάλληλα ή ανοιγόμενα πλέον .
cruiser Ευχαριστώ, δεν είχα ιδέα. Δεν είχα προχωρήσει σε σχετική έρευνα. Αλλά, πριν 1-2 χρόνια που η μητερα μου άλλαξε κουφώματα, έβαλε συρταρωτά που μπαινουν στο τοιχο (κλασσικά δηλαδη) της ΕΤΕΜ.
Δηλαδη, δε θα μπορω να κανω αιτηση για επιδότηση αν βάλω συρόμενα ή θα έχω πολύ κακή ενεργειακή κλάση;
Γιατι οι μπαλκονόπορτες ειναι μικρες για επάλληλα και μεγάλες για ανοιγόμενα...
Ευχαριστώ πάντως και εσένα και τον Λαπ για τη διαπίστωση. -
Θα σου πει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής για αυτά .
Αφορά τα νέα σπίτια ο νόμος . Προφανώς σε σένα θα σε ανεβάσουν τα τζάμια και η θερμοδιακοπή .
-
Περιττό να πω ότι η ανάλυση του dstou με τις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης - ψύξης - ΖΝΧ με βάση οικονομοτεχνικά κριτήρια είναι εξαιρετική. Την αντιγράφω 'προς γνώση και συμμόρφωση'.
-
@cruiser, Συμφωνώ απόλυτα σε ότι λες. Εχουμε σταματήσει τα σχέδια τα δικά μας και περιμενουμε μεσα στην εβδομάδα να γινει η πρωτη συναντηση με αρχιτεκτονες και μηχανικό τους. Αυτά ήταν ενα 'παιχνίδι' που κάναμε για ζέσταμα
Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για σας σε όλη αυτή την ιστορία είναι το παιχνίδι της αναζήτησης. Αν ο αρχιτέκτονας που έχετε επιλέξει σας ταιριάζει (μεγάλο θέμα η σχέση μηχανικού - πελάτη) θα ευχαριστηθείτε και τη διαδικασία και το αποτέλεσμα.
Σχετικά με την κάτοψη που είδα, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες, εφόσον το επιτρέπουν οι κατακόρυφες στήλες των αποχετεύσεων, ο μόνος δηλαδή ουσιαστικά περιοριστικός παράγοντας σε μια υπάρχουσα πολυκατοικία. Δεν είναι όμως κάτι που μπορεί να συζητηθεί 'καφενειακά' εντός ενός forum.
-
Μπορείς να αντικαταστήσεις τα παλαιά συρόμενα σου με νέα με θερμοδιακοπή και διπλά τζάμια Low-e και να επιδοτηθείς, εφόσον μπεις σε κάποιο νέο πρόγραμμα 'Εξοικονομώ κατ' οίκον'. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο, αλλά έχουν πει ότι θα βγάλουν νέο κύκλο.
Κατά τ' άλλα προφανώς τα συρόμενα είναι ενεργειακά υποδεέστερα των ανοιγόμενων κουφωμάτων. Όμως στο προαναφερθέν πρόγραμμα μπαίνει απλώς ένας στόχος ποσοστιαίας ενεργειακής αναβάθμισης (επί του κτιρίου αναφοράς) ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί και με συρόμενα κουφώματα, μαζί με άλλες παρεμβάσεις (π.χ. κέλυφος, ηλιακός, φυσικό αέριο κτλ)..
-
αναλυσις μπάι γατοζ
σπιτι λοιπον, εκατο με τρια υπνοδωματια καθοτι φραγκα λιγα, ρετιρε ακαλυπτο απο ολες τις μεριες, τυπικης κατασκευης εργολαβου συνταξιουχου αστυνομικου, του 2008. με πλακακια στα υπνοδωματια. σχετικα καλη μονωση. μαλλον. και αυτονομη προφανως. οροφοδιαμεριμα, ενα απο τα πεντε. με πολυ υψηλες απαιτησεις θερμανσης, γατος κατοικει εκει, μονιμα απο τελη οκτωβριου μεχρι και χθες, θερμοκρασια εσω κοντα στους 25. την ιδια ωρα που λογω θεσης η θερμοκρασια οξω ειναι μειον 3-5 βαθμους απο του γραφειου που ειναι στο περιστερι-ποταμι. επισης έι σι σπλιτ σε καθε δωματιο ελ τζι ινβερτερ του 2009 ομως, δηλαδη παλαια πλεον, αν και απολυτα απροβληματιστα. απο τα 5 διαμερισματα αναβω διπλασια απο οτι ολα τα αλλα μαζι. ισχυει ο συμφωνημενος κανονας, μοιραζονται τα εξοδα στις ωρες χρησης χωρις μινιμουμ συμμετοχη, αν δηλαδη πχ ειναι καποιο κλειστο δεν πλερω.
οι παρατηρησεις εκ τσεπης
οταν ηταν φθηνο το πετρελαιο παλια, μάι ας, τπτ δεν κοστιζε. μετα ακριβηνε και θυμαμαι κατι 500αρια τον μηνα. οποτε εκλεισα το πετρελαιο και αρχισα τα έι σι. τα οποια κοψανε τοτε το κοστος στο μισο, για την ιδια θερμανση. αλλα οχι τοσο ποιοτικη, σαν νταμαρι μυριζε το σπιτι, τι πλασμα φιλτρα, τι μαλακιες, τπτ. μετα ψιλοξαναφτηνηνε το πετρελαιο και πηγαμε μισο-μισο με τα σπλιτ. γυρω στα 350 ειμασταν, ισως και πιο κατω. και μετα φτηνηνε και αλλο και κλεισαμε τα σπλιτ αλλα εμεινε στο 350 μεχρι περισυ. το 19 μπηκε αεριο στη περιοχη και αλλαχτηκε ο κεντρικος καυστηρας με αεριου. φετος για την ιδια και παραπανω θερμανση, ηρθε ο πεθερος για μηνες και ειναι και αυτος γατος, το κοστος ηταν στα 2 κατοσταρικα.
οποτε ο δικος μου αλγοριθμος για μη φανταιζι λυσεις ειναι
-
φτηνια τα έι σι. αλλα μυριζουνε.
-
πετρελαιο σε σκιζει
-
αεριο ειναι λιγο ακριβοτερο απο έι σι αλλα το ιδιο ποιοτικο με το πετρελαιο
-
βρειτε πολυκατοικια να αναβουν και οι αλλοι
-
-
Εγώ παιδιά , είμαι 5ος τελευταίος όροφος , 110 τμ , χωρίς κτίριο δίπλα μου , εσωτερική θερμοκρασία 21-22 βαθμοί και καίω 600-700 την σεζόν . Πετρέλαιο καθότι το αέριο είναι κάτι δεκαετίες στα 100 μ και δεν κουνιέται Την πολυκατοικία την έφτιαξα πριν σχεδόν 20 χρόνια...
-
Με τα φέσια στα κοινόχρηστα από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πως πάτε στις πολυκατοικίες σας ; Γιατί ακούω από συναδέλφους, φίλους και γνωστούς να χρωστάνε στις πολυκατοικίες τους ποσά των 2000-3000 ευρώ και δεν προέκυψαν από εκτέλεση πρόσθετων εργασιών π.χ βαψίματα, ανακαίνιση ασανσέρ κλπ. Ουσιαστικά δεν πληρώνουν τίποτα για χρόνια ενώ και στις νομολογίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διαβάζω αποφάσεις που μετά την πάροδο της 5ετίας παραγράφηκαν χρέη.
-
Περιττό να πω ότι η ανάλυση του dstou με τις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης - ψύξης - ΖΝΧ με βάση οικονομοτεχνικά κριτήρια είναι εξαιρετική. Την αντιγράφω 'προς γνώση και συμμόρφωση'.
Μονο εδω; Παντού οπου και αν κάνει ανάλυση, προσεχείς τι λέει. το έχω παρατηρήσει. Μπορεί να μη συμφωνείς, αλλά δεν περνάς στο ντούκου την ανάλυση του.
Έχει ταλέντο στις αναλύσεις. Μια χαρά χρηματιστής θα γινόταν Αλλά μπλέχτηκε με μηχανικούς και ηλεκτρολόγους από όσο καταλαβαίνω.
Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος.
-
Με τα φέσια στα κοινόχρηστα από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πως πάτε στις πολυκατοικίες σας ; Γιατί ακούω από συναδέλφους, φίλους και γνωστούς να χρωστάνε στις πολυκατοικίες τους ποσά των 2000-3000 ευρώ και δεν προέκυψαν από εκτέλεση πρόσθετων εργασιών π.χ βαψίματα, ανακαίνιση ασανσέρ κλπ. Ουσιαστικά δεν πληρώνουν τίποτα για χρόνια ενώ και στις νομολογίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διαβάζω αποφάσεις που μετά την πάροδο της 5ετίας παραγράφηκαν χρέη.
Στην προηγούμενη πολυκατοικία που έμενα, 2-3/10 χρωστούσαν από 200-2000ε. Ο ένας ειδικά (με το καλύτερο διαμέρισμα) χρωστούσε τα περισσότερα. Ανέλαβε εξ. εταιρία διαχειρίστρια και είπε μην ανησυχείτε, έχουμε εμείς δικηγόρο. Μόλις πίεσε ο δικηγόρος, άρχισαν να εξοφλούν σιγά σιγά. Αλλά πέρσι πχ εγώ είχα πληρώσει κανονικά τα πάντα και επειδή χρωστούσαν πολλά, μείναμε από πετρέλαιο καταμεσής του Χειμώνα (ακάλυπτο διαμέρισμα από παντού - 15 βαθμούς μέσα).
Στην τωρινή πληρώνουν όλοι βλέπω προς το παρόν. Εν τω μεταξύ πρόσφατα πέρασε ΦΑ απ έξω και ελπίζω να πάμε σε αυτή τη λύση.
-
xenos ακούω για πολυκατοικίες που διακόπτουν την λειτουργία του ασανσέρ στους ορόφους που δεν πληρώνουν (μέσω οροφοδιαλογέα), κατεβάζουν τον γενικό του ρεύματος της πολυκατοικίας τις ώρες ηλιοφάνειας και έχουν φώτα μόνο το βράδυ χειμώνα-καλοκαίρι, συνεργείο καθαρισμού μία φορά στις 15 ημέρες ενώ τη κεντρική θέρμανση (πετρέλαιο - αέριο) την έχουν ξεχάσει χρόνια τώρα.
-
Το 2018 ήμουν διαχειριστής και όλα ήταν Ok. Τα είχα όλα υπό έλεγχο.
2019, 2020 μπήκε άλλος διαχειριστής και τα έχει μπλέξει. Το αποτέλεσμα ήταν και είναι τις τελευταίες δύο χρονιές να ανάβω όσο γίνεται λιγότερο την θέρμανση. Ειδικά φέτος την έβγαλα χωρίς καλοριφέρ.
Αν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί χρήματα (είτε με το excel, είτε στο χαρτί) καλύτερα να μην αναλαμβάνει διαχειριστής και να μην ντρέπεται να το πει στην πολυκατοικία. Ούτε να θυμώνει ή να τα παίρνει στο κρανίο αν τον ρωτάνε για τα φουσκωμένα έξοδα που εμφανίζονται στα χαρτιά κοινοχρήστων.
Επίσης πρέπει κάποια στιγμή η εξόφληση των κοινοχρήστων να γίνεται και μέσα από WEB BANKING. Αυτή η διαδικασία με τα τηλέφωνα, τα ανέβα/κατέβα, τους σπαστικούς διαλόγους, τα κουτσομπολιά για την πολυκατοικία μου την δίνουν εντελώς. Άι σιχτίρ οι πολυκατοικίες. Ουστ!
-
οροφοδιαμεριμα, ενα απο τα πεντε. με πολυ υψηλες απαιτησεις θερμανσης, γατος κατοικει εκει, μονιμα απο τελη οκτωβριου μεχρι και χθες, θερμοκρασια εσω κοντα στους 25.
Εξωπραγματική εσωτερική θερμοκρασία. Έχω δει στο παρελθόν μέχρι και 23 μια φορά σε ένα σπίτι, 25 όχι, είναι η πρώτη φορά.
Στατιστικά 6ετίας από μένα.
108 τ.μ. μικτό εμβαδόν, οροφοδιαμέρισμα πανταχόθεν ελεύθερο στο Χαλάνδρι, βου (τελευταίος) όροφος με κεντρικό λεβητοστάσιο φ.α. με λέβητα 50.000 θερμίδων στο υπόγειο και αυτονομία ανά διαμέρισμα. Μεσαίες μονώσεις σε τοίχους και οροφή, 'ψεύτικα' αλουμίνια 30ετίας, αμόνωτες κολώνες και οριζόντιες δοκούς σκυροδέματος . Εσωτ. θερμοκρασία 20-20,5 Κελσίου. Περίοδος θέρμανσης 5,5 μήνες το χρόνο. Έλαβον για το διαμέρισμά μου :
360 ευραίους το χρόνο κόστος φ.α. ως μ.ο. 6ετίας
1,1 ώρες την μέρα θέρμανση κατά μ.ο. (δηλαδή πόση ώρα ανά μέρα είναι ανοιχτή η ηλεκτροβάνα αυτονομίας)
Πριν την 6ετία, ήμασταν για 35 χρόνια με πετρέλαιο, πείτε ότι παίζαμε στα 450 ευρώ το χρόνο στο εν λόγω διαμέρισμα τα τελευταία χρόνια που θυμάμαι.
-
Η αλήθεια είναι ότι 25 βαθμοί εσωτερική θερμοκρασία σπιτιού κατά τη χειμερινή περίοδο είναι όχι απλώς υπερβολικό, αλλά μπορεί να ξεπερνάει και τις συνθήκες θερμικής άνεσης...
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!