-
-
@argyris-0 said in LEXUS LBX:
Άσχετο... Έβλεπα λίγο ΑΤP 500 Βαρκελώνης και είναι σπόνσορας η Lexus.
Έχουν το LBX μέσα:Ωχχχχχ! Το λεξακι μου!!!
Χαχαχαχα ίδιο!!!Μπρονζε?
-
Γνωρίζει κανείς από πού παίρνει πληροφορίες το navigation για κίνηση κτλ; Μέχρι στιγμής κάνει αρκετά καλή δουλειά, περίμενα να μην το χρησιμοποιώ καθόλου και προς το παρόν δεν χρησιμοποιώ Google Maps.
Επίσης επειδή δεν έβγαλα άκρη από το manual, δεν αρκεί το "P" για να μπει το χειρόφρενο; Υπάρχει λόγος να βάζεις το χειρόφρενο από το ξεχωριστό κουμπί;Ό,τι είναι τα Google Maps δεν είναι τίποτα. Έχεις τη δεδομένη στιγμή ενημέρωση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο και σου προτείνει εναλλακτικές διαδρόμές για εξοικονόμηση χρόνου. Και στην πόλη ακόμα σε διαδρομές ρουτίνας το χρησιμοποιώ γιατί σου δίνει πάντα τη βέλτιστη διαδρομή.
Αλλά είναι πολύ καλό και το built-in navigation, να τα λέμε κι αυτά.Λοιπόν σχετικά με το χειρόφρενο και το Ρ, ένα γρήγορο τεστ που έκανα ήταν το εξής: σε φανάρι με το D στο κιβώτιο, έβαλα το χειρόφρενο απο το ξεχωριστό κουμπί αντί να πατώ συνεχώς το φρένο. Όταν πρασίνισε το φανάρι απλώς ξαναπάτησα το κουμπί και βγηκε το χειρόφρενο. Τι γλιτωσα; Το να πατήσω αρχικώς το Ρ και μετά να έπρεπε να ξαναβάλω D στο κιβώτιο (που πιθανότατα θα το ξεχνούσα). Δε μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο για να το χρησιμοποιήσω, πάντως το Ρ αρκεί για να μπει το χειρόφρενο.
-
Επίσης επειδή δεν έβγαλα άκρη από το manual, δεν αρκεί το "P" για να μπει το χειρόφρενο; Υπάρχει λόγος να βάζεις το χειρόφρενο από το ξεχωριστό κουμπί;
Αρκεί το "Ρ", αλλά μπορεί να απανεργοποιηθεί αυτός ο αυτοματισμός.
Τώρα, εαν υπάρχει λόγος να βάλεις χειρόφρενο από το κουμπί, ναι υπάρχει ένας πολύ σημαντικό: στάθμευση σε ανηφόρα (ή κατηφόρα). Τότε, το ενδειγμένο ειναι να βάλει το χειρόφρενο χειροκίνητα με το αυτοκίνητο στο "Ν" και αν αφήσει το φρένο να πάρει τα ¨μπόσικα". Μετά βάζεις το "Ρ".
-
Γνωρίζει κανείς από πού παίρνει πληροφορίες το navigation για κίνηση κτλ; Μέχρι στιγμής κάνει αρκετά καλή δουλειά, περίμενα να μην το χρησιμοποιώ καθόλου και προς το παρόν δεν χρησιμοποιώ Google Maps.
Επίσης επειδή δεν έβγαλα άκρη από το manual, δεν αρκεί το "P" για να μπει το χειρόφρενο; Υπάρχει λόγος να βάζεις το χειρόφρενο από το ξεχωριστό κουμπί;Ό,τι είναι τα Google Maps δεν είναι τίποτα. Έχεις τη δεδομένη στιγμή ενημέρωση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο και σου προτείνει εναλλακτικές διαδρόμές για εξοικονόμηση χρόνου. Και στην πόλη ακόμα σε διαδρομές ρουτίνας το χρησιμοποιώ γιατί σου δίνει πάντα τη βέλτιστη διαδρομή.
Αλλά είναι πολύ καλό και το built-in navigation, να τα λέμε κι αυτά.Λοιπόν σχετικά με το χειρόφρενο και το Ρ, ένα γρήγορο τεστ που έκανα ήταν το εξής: σε φανάρι με το D στο κιβώτιο, έβαλα το χειρόφρενο απο το ξεχωριστό κουμπί αντί να πατώ συνεχώς το φρένο. Όταν πρασίνισε το φανάρι απλώς ξαναπάτησα το κουμπί και βγηκε το χειρόφρενο. Τι γλιτωσα; Το να πατήσω αρχικώς το Ρ και μετά να έπρεπε να ξαναβάλω D στο κιβώτιο (που πιθανότατα θα το ξεχνούσα). Δε μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο για να το χρησιμοποιήσω, πάντως το Ρ αρκεί για να μπει το χειρόφρενο.
Για να μην πατάω το φρένο στο φανάρι, απλά ενεργοποιώ το "Hold" που έχει (διακόπτη συγκράτησης φρένων τον λέει στo manual). Το έχω βρει πολύ βολικό, απλά θέλει κάθε φορά να το ενεργοποιείς όταν ξεκινάς. Όταν σταματήσεις και κρατήσεις το φρένο για λίγο ενεργοποιείται και απλά παίρνεις το πόδι από εκεί. Αυτό που λέει ο Φάνης είναι επίσης μια καλή περίπτωση για να το χρησιμοποιήσεις ξεχωριστά.
Για το navigation να πω την αλήθεια, έκανα συγκρίσεις με Google Maps και δεν είδα διαφορά και σίγουρα έχει δεδομένα κίνησης γιατί για τον ίδιο προορισμό μου έχει βγάλει πολλές φορές διαφορετικές διαδρομές, οπότε σίγουρα επηρεάζεται από κίνηση. Γι' αυτό και ρώτησα από πού αντλεί δεδομένα.
-
Στο φαναρι hold
Σταθμευση σε ευθεια P
Σταθμευση σε κλιση χειροφρενο -
-
Στο φαναρι hold
Σταθμευση σε ευθεια P
Σταθμευση σε κλιση χειροφρενοΠοτέ στάθμευση χωρίς χειρόφρενο. Το P ενεργοποιεί έναν πείρο στο κιβώτιο ο οποίος επενεργεί πάνω στον άξονα εξόδου. Αν ζοριστεί μπορεί να κάνει ζημιά στον πείρο ή στο κιβώτιο. Το P είναι back up σε περίπτωση που λυθεί το χειρόφρενο (όπως η ταχύτητα στα χειροκίνητα) και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως το κύριο μέσο ακινητοποίησης εν στάσει.
-
Το LBX δεν εχει αυτόματο χειρόφρενο που ενεργοποιείται με το που βάλεις P;
Προφανώς και έχει, αυτό συζητάμε στα προηγούμενα μηνύματα - οτι αφού έχει, ποια η χρησιμότητα του να το επιλέγεις αυτόνομα και το εξήγησα.
Ποτέ στάθμευση χωρίς χειρόφρενο. Το P ενεργοποιεί έναν πείρο στο κιβώτιο ο οποίος επενεργεί πάνω στον άξονα εξόδου. Αν ζοριστεί μπορεί να κάνει ζημιά στον πείρο ή στο κιβώτιο. Το P είναι back up σε περίπτωση που λυθεί το χειρόφρενο (όπως η ταχύτητα στα χειροκίνητα) και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως το κύριο μέσο ακινητοποίησης εν στάση.
Όταν λέει "Ρ", εννοεί στο LBX (και τα περισσότερα σύγχρονα αυτόματα), όπου το ηλεκτρονικό χειρόφρενο ενεργοποιείται αυτόματα. Δεν εννοεί στάθμευση με μόνο το "Ρ", χωρίς χειρόφρενο. Απλά με τους αυτοματισμούς - κυρίως οι νέεοι - τα γράφουν όπως τα βιώνουν και όχι κυριολεκτικά, όπως εμείς οι πρεσβύτεροι!
-
Στο φαναρι hold
Σταθμευση σε ευθεια P
Σταθμευση σε κλιση χειροφρενοΠοτέ στάθμευση χωρίς χειρόφρενο. Το P ενεργοποιεί έναν πείρο στο κιβώτιο ο οποίος επενεργεί πάνω στον άξονα εξόδου. Αν ζοριστεί μπορεί να κάνει ζημιά στον πείρο ή στο κιβώτιο. Το P είναι back up σε περίπτωση που λυθεί το χειρόφρενο (όπως η ταχύτητα στα χειροκίνητα) και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως το κύριο μέσο ακινητοποίησης εν στάση.
Σωστά.
Γι'αυτο η Toyota/Lexus, όπως προφανώς και άλλες εταιρείες, έχουν προβλέψει την αυτόματη ενεργοποίηση και του ηλεκτρονικού χειροφρένου, σε περίπτωση που επιλέξεις P.
Δεν καταλαβαίνω την ξεχωριστή διαδικασία (P και ξεχωριστά χειρόφρενο) που αναφέρεται παραπανω.
Γίνεται και χειροκίνητα η ενεργοποίηση του χειροφρένου, αλλά δεν βλέπω τον λόγο όταν μπορεί να γίνει αυτόματα, επιλέγοντας απλά P. -
Δεν καταλαβαίνω την ξεχωριστή διαδικασία (P και ξεχωριστά χειρόφρενο) που αναφέρεται παραπανω.
Γίνεται και χειροκίνητα η ενεργοποίηση του χειροφρένου, αλλά δεν βλέπω τον λόγο όταν μπορεί να γίνει αυτόματα, επιλέγοντας απλά P.Αφορά την στάθμευση σε δρόμο με κλίση. Εκεί καλό ειναι να ενεργοποιείται χειροκίνητα το χειρόφρενο με το κιβώτιο στην θέση "Ν" και μετά το "Ρ". Διαφορετικά εαν βάλουμε απευθείας "Ρ", πρώτα εμπλέκεται ο πείρος και μετά το χειρόφρενο και έτσι το μεγάλο ζόρι το τρώει ο πείρος που σπάει και εύκολα.
-
Το LBX δεν εχει αυτόματο χειρόφρενο που ενεργοποιείται με το που βάλεις P;
Προφανώς και έχει, αυτό συζητάμε στα προηγούμενα μηνύματα - οτι αφού έχει, ποια η χρησιμότητα του να το επιλέγεις αυτόνομα και το εξήγησα.
Μα και στην ανηφόρα/κατηφόρα, αν πατήσεις καλά το φρένο και μετά βαλεις P, κρατάει μια χαρά και δεν έχει "μπόσικα", συνεπώς νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος αυτόνομης επιλογής του χειροφρένου.
Αναιρούμε τη χρησιμότητα και ευκολία του αυτόματου χειροφρένου έτσι. -
Μα και στην ανηφόρα/κατηφόρα, αν πατήσεις καλά το φρένο και μετά βαλεις P, κρατάει μια χαρά και δεν έχει "μπόσικα", συνεπώς νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος αυτόνομης επιλογής του χειροφρένου.
Κρατάει, αλλά ο πείρος τρώει το ζόρι, γιατι το χειρόφρενο ενεργοποιείται πιο αργά. Το κάνω αυτό από το 2004 που οδηγώ αυτόματα, οταν σταθμεύω σε ανηφόρες, ειναι κανόνας απαράβατος! Και το καταλαβαίνεις και στην πράξη εαν το κάνεις (και όταν το κάνεις λάθος συνήθως ακούγεται και το "γκουπ" μόλις βγάλεις το "Ρ" στην ανηφόρα). Εαν βρεθούμε ποτέ θα στο δείξω στην πράξη.
Η σωστή διαδικασία ειναι αυτή:
-
Το ξέρω, Φάνη.
Στη BMW με το 8ρι το έκανα έτσι.
Στο υβριδικό με το eCVT δεν υπάρχει λόγος.
Αν φρενάρεις καλά πριν βάλεις P, δεν έχει μπόσικα καθόλου. -
-
Αν φρενάρεις καλά πριν βάλεις P, δεν έχει μπόσικα καθόλου.
Ίδια λογική ειναι και το ecvt, αφού ειναι πλανητικό. Εμένα πάντως έχει μπόσικα και στην ανηφόρα κάνει "γκουπ" στην απεμπλοκή.
Δηλαδή κάθε φορά που παρκάρεις σε ανηφόρα/κατηφόρα, γυρνάς το χειρόφρενο από αυτόματο σε χειροκίνητο, ώστε να μην ενεργοποιείται αυτόματα μόλις βάλεις P;
Ή το έχεις μόνιμα χειροκίνητο; -
Δηλαδή κάθε φορά που παρκάρεις σε ανηφόρα/κατηφόρα, γυρνάς το χειρόφρενο από αυτόματο σε χειροκίνητο, ώστε να μην ενεργοποιείται αυτόματα μόλις βάλεις P;
Ή το έχεις μόνιμα χειροκίνητο;Tιποτα από τα 2! Απλά βάζω χειρόφρενο χειροκίνητα και μετά επιλέγω "Ρ". Το έχω μόνιμα στο αυτόματο.
Αναλυτικά:
πατάω φρένο-επιλέγω "Ν"-βάζω χειρόφρενο-αφήνω το φρένο (και παίρνει τα μπόσικα)-επιλέγω "Ρ". -
Ή το έχεις μόνιμα χειροκίνητο;Tιποτα από τα 2! Απλά βάζω χειρόφρενο χειροκίνητα και μετά επιλέγω "Ρ". Το έχω μόνιμα στο αυτόματο.
Αναλυτικά:
πατάω φρένο-επιλέγω "Ν"-βάζω χειρόφρενο-αφήνω το φρένο (και παίρνει τα μπόσικα)-επιλέγω "Ρ".Άρα το δουλεύεις χειροκίνητα το χειρόφρενο.
ΟΚ. Όπως βολεύεται ο καθένας... -
Αναλυτικά:
πατάω φρένο-επιλέγω "Ν"-βάζω χειρόφρενο-αφήνω το φρένο (και παίρνει τα μπόσικα)-επιλέγω "Ρ".Τα ειπε ο φανης ολα..ακριβως οτι ειπε..και εγω ακριβως την ιδια διαδικασια κανω..το Parking μου εχει μια πολυ μικρη κλιση..στο lbx στην τελευταια κινηση ακομα και αν δεν επιλεξεις το P μπαινει αυτοματα οταν πατας το button του start/stop..για να κλεισει..
-
Αναλυτικά:
πατάω φρένο-επιλέγω "Ν"-βάζω χειρόφρενο-αφήνω το φρένο (και παίρνει τα μπόσικα)-επιλέγω "Ρ".Τα ειπε ο φανης ολα..ακριβως οτι ειπε..και εγω ακριβως την ιδια διαδικασια κανω..το Parking μου εχει μια πολυ μικρη κλιση..στο lbx στην τελευταια κινηση ακομα και αν δεν επιλεξεις το P μπαινει αυτοματα οταν πατας το button του start/stop..για να κλεισει..
και στο χρεπι, οταν κρατας παρατεταμενα το κουμπι του start/stop να σβησει, πρωτα σηκωνει χειροφρενο, μετα βαζει P αν εισαι σε D ή R και μετα σβηνει
LEXUS LBX