May 29, 2018, 7:09 AM

το μονο που δινω στους φιλους θεσσαλονικεις ειναι η ποσοτητα, εκει δεν μπορω να πω τιποτα γιατι 1 σουβλακι θεσσαλονικης ειναι οσο 2 αθηναικα

Χμ, το θέμα είναι πολυσύνθετο. Τι ποσότητα και ποιότητα παίρνεις και τι λεφτά πληρώνεις, όλα αυτά μαζί με το δικό του συντελεστή το καθένα. Σε πλήθος γυράδικων στην Αθήνα και αλλού το κλασικό πιτόγυρο είναι σαν μικρό μπουκέτο σε μέγεθος. Υπάρχουν και μερικά μαγαζιά με δύο πίτες, μία κανονική και μία γίγας.
Χώρια το γύρο σε ψωμάκι, που πολλές φορές είναι παντόφλα 45 νούμερο σε αντιδιαστολή με τα μικρά ψωμάκια της Θεσ/νίκης που έχουν μεγάλη πέραση εκεί, αν και εγώ αυτά προτιμώ γιατί με το πρώτο μπουκώνω άσχημα πλέον.
Γενικά, αν ένα πιτόγυρο είναι π.χ. 50% σε βάρος παραπάνω από το κανονικό, δε σημαίνει ότι κοστίζει στο μαγαζί και 50% περισσότερο. Το αυτό και για πίτσες, αναψυκτικά, μπύρες και πλήθος άλλων καταναλωτικών προιόντων.
Ένα άλλο παράδειγμα του τι παίζει: ο γύρος χοιρινό κάνει περί τα 5 ευρώ το κιλό χονδρική, ο μοσχαρίσΟΣ, το ντονέρ δηλαδή 9, σχεδόν τα διπλάσια. Και έχει και πολύ λιγότερο χρόνο που μπορεί να μείνει στη σούβλα προτού πεταχτεί (δεν ευνοεί τα μαγαζιά με μικρή κίνηση, έχουν πολλές φύρες).
Και όμως αρκετά μαγαζιά που τον δουλεύουν χρεώνουν τα πιτόγυρα το ίδιο, άσχετα αν έχουν μέσα χοιρινό ή ντονέρ. Το πράμα έχει πολύ βάθος.