Τι σχέση έχει το λαχματζούν = κάτι σαν αραβική πίτσα με ψιλοκομμένο κιμά, λαχανικά και αρωματισμένο συνήθως με στυμένο λεμόνι) με το μοσχαρίσιο γύρο σε αραβική?
Τρώω συνέχεια και από τα δύο, είναι οι πρώτες επιλογές μου. Ας ακούσω και μια άλλη γνώμη.
Κάτι άλλο. Η αγορά έχει φύγει εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από 10-15, από τον γύρο που έφτιαχναν επιτόπου τα σουβλατζίδικα ή στο χασάπη της γειτονιάς και έχει πάει στις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας κρέατος που καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές HACCP κ.τ.λ. και καλύπτουν όλη την αγορά με καθημερινές διανομές με φορτηγά ψυγεία. Το μερίδιό τους είναι στην περιοχή του 95%, μόνο μεγάλα μαγαζιά που μπορούν να κάνουν την αναγκαία επένδυση, έχουν κατανάλωση, γνωρίζουν το αντικείμενο και αντέχουν τους έλεγχους των αρμοδίων φτιάχνουν πλέον τον δικό τους γύρο.
Αποτέλεσμα: όλοι αγοράζουν πλέον τον ίδιο γύρο από τους ίδιους -λίγους σχετικά- προμηθευτές, στην ίδια τιμή και οι διαφορές τους σε επίπεδο λιανικής είναι πλέον αστείες.
Έτερο κότερο. Αυτά που λέτε για Θεσ/νίκη, πότε ήταν η τελευταία φορά που το διαπιστώσατε? Αν ήταν το 1987 είναι πριν από 31 χρόνια, δεν υπήρχε γύρος κοτόπουλο ή μοσχαρίσιος, ουτε καν κεμπάπ, και ο καθένας έκανε το κουμάντο του με την παρασκευή των εδεσμάτων του μαγαζιού του.
Πήγα Θεσ. για 4 μέρες το 2014 τελευταία φορά για δουλειές και έτρωγα κάθε μέρα σε σουβλατζίδικα, παλιά μου τέχνη κόσκινο. Δεν διαπίστωσα κάποια σοβαρή διαφορά σε ποσότητα και ποιότητα σε σχέση με Αθήνα (λίγο περισσότερο ίσως το 2006 που έμεινα συνεχώς για ένα χρόνο εκεί). Το μόνο που διαφοροποιούσε τα πράγματα ήταν η πληθώρα των διατιθέμενων πασαλλειμάτων, τα οποία έτσι και αλλιώς με άφηναν πάντα παγερά αδιάφορο, ποτέ δεν τα βάζω στο στόμα μου, ή το γεγονός ότι υπήρχαν μικτά μαζαγιά (σουβλατζίδικα-κρεπερί) που αλλού είναι σχεδόν ανύπαρκτα (λάηκ εδώ).
Το τυπικό σετ που παίρνω απαρέγκλιτα εγώ (ελλείψει μοσχαρίσιου γύρου ντονέρ) είναι : γύρος χοιρινός σε πίτα, ΧΩΡΙΣ πατάτες, με μόνο τζατζίκι από σως, ντομάτα και κρεμμύδι, ήταν σχεδόν το ίδιο με οπουδήποτε αλλού. Όταν δε αντί για γύρο μπει σουβλάκι χοιρινό στην πίτα, η ταύτιση είναι ΠΛΗΡΗΣ. Και έφαγα σε διάφορα σουβλατζίδικα.
Μια επίσης διαφοροποίηση, που όμως αυτή τη φορά την προτιμώ: Το ψωμάκι, αν δεν θες το γύρο σε πίτα, είναι μικρότερο και περισσότερο μανιτζέβελο, η δε ποσότητα κρέατος που έμπαινε μέσα ήταν ίδια με τον πιτόγυρο και έχει την ίδια χρέωση. Στην Αθήνα, αλλά και αλλού (Πάτρα, Κόρινθος που πήγα πρόσφατα), είναι κοτζάμ γαλότσα και έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρέωση (4,2 αντί για 2,4! σε ένα τυχαίο μαγαζί, οι τιμές διαφοροποιούνται φυσικά ανά περίπτωση), δείτε τα δύο λινξ που παραθέτω από ιφουντ.
ΌΜΩΣ αν συνυπολογίσεις και το βάρος της μερίδας, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, τότε οι διαφορές είναι αστείες, αν υπάρχουν καν. Π.χ. και για ευκολία τα νούμερα: αν το πιτόγυρο κάνει 2 ευρώ και το ψωμόγυρο (δικιά μου λέξη, τώρα τη σκέφτηκα ) 3 αλλά είναι και +50% σε βάρος, πρακτικά έχουν την ίδια τιμή μονάδας.
Αν πας σε μερίδα γύρου, ή σκέτα σουβλάκια, η ταύτιση είναι και εδώ στην περιοχή του 100% σε συνδυασμό τιμής/ποσότητας/ποιότητας.
Αν θες σε πίτες γίγας drone size, ή γύρο μοσχαρίσο, απλά μένεις Αθήνα, σπανίζουν παραέξω σαν την μονάχους μονάχους.
Αν θες παντσέτα σε ψωμάκι βέβαια, η κατάσταση αντιστρέφεται.
Αν θες πίτα με μπιφτέκι λαχανικών, το 99% των μαγαζιών δουλεύει με το κατεψυγμένο μπιφτεκάκι της McCain, τρως το ίδιο πράμα παντού. Το αυτό και για πίτα-κεμπάπ, 5-6 βιομηχανίες έχουν το 90% της αγοράς.
Αν 'κυνηγάς' τα πασαλείματα βέβαια, η Β.Ελλάδα γενικώς είναι ο παράδεισός σου.
Πουθενά βέβαια δεν ξέρουν να τυλίγουν σωστά, για μαθήματα ας περάσουν από τους Άραβες στη Σοφοκλέους ή πέριξ της πλ. Βάθης μπας και ξυπνήσουν ΌΛΟΙ τους.
https://www.e-food.gr/delivery/athina/kalo-pshmeno
https://www.e-food.gr/delivery/thessaloniki-agia-triada/to-pshtopoieion