-
τυχαινει να συντηρω μερικα απο τετοια
το εξοχικο λοιπον στην ευβοια, ταπεινο φυσικα, μου κοστιζει 130 σε ενφια το χρονο,40 το μηνα σε ρευματα (βασικα παγια), 60 το χρονο σε νερο, 200 σε ξυλα, 150 σε internet, καπου 1000 σε ανθρωπο που το καθαριζει μια φορα το μηνα και κανει μικροσυντηρησεις, μου κοστισε ενα 30000 πριν 15 χρονια να το ανακαινισω αλλα με παρα, μα παρα πολυ προσωπικη εργασια και καπου 750 το χρονο για διαφορα. γενικα οχι λιγα.
το σπιτακι στην ευρυτανια, 'του χωριου' που λεμε, ειναι οικονομικοτερο, καπου 50 ενφια, 25 ρευμα το μηνα, 500 σε ανθρωπο που το καθαριζει-συντηρει, 750 σε επισκευες κατα μεσο ορο. μοιρασμενα ολα σε 2 οικογενειες. για λιγο καιρο ακομη.
το αλλο του 'χωριου' στη μανη, σχεδον μηδεν εξοδα, βασικα ρευμα και 20 ευρω ενφια το χρονο. ερειπιο ομως.
σε επαρχιακη πολη, αν και δεν πληρωνω εγω τα παγια, τα εξοδα ειναι αναλογα αθηνας και η συντηρηση πολυ μεγαλυτερη, καπου 50000 πριν 15 χρονια και καπου 1500 το ετος.
σε τουριστικο προορισμο, χανια, τα εξοδα ειναι αναλογα του 'χωριατικου' σπιτιου.γενικα ειναι μπλεξιμο να σου πεσουν καποια στιγμη στη ζωη σου μισορημαγμενα σπιτακια σε ασχετα μερη. ειδικα αν δεν εχεις δικο σου σπιτι αστικο και τα εξοδα πνιγουν την προσπαθεια να αποκτησεις.
το να προσπαθησεις να τα πουλησεις ειναι εξαιρετικα δυσκολο πλην ισως των τουριστικων. ουτε καν τα 'εξοχικα' κοντα στην αθηνα δεν αξιζει, ειναι ντιπ απαξιωμενα.
εμπορικη αξιοποιηση επισης δεν αξιζει, στα χωρια δεν τα νοικιαζει κανεις ενω χρειαζεται να τα εχεις στη τριχα, και στις τουριστικες περιοχες πρεπει να τα δωσεις σε εταιρεια διαχειρισης που ειναι τελικα αμφιβολο αν με τις ζημιες δεν μπαινεις χοντρα μεσα εφοσον δεν το κανεις επαγγελματικα.οσο για το κανω 'διακοπες'
υπαρχουν οι φραγκατες που σου τα εχουν ολα στα χερι και αν μπορεις να τις υποστηριξεις εχεις γιουρα, αυτοι οι γιουρατοι που συνηθως μαλιστα ειναι κληρονομοι ειναι που λενε οτι ολοι περνανε το ιδιο ενω ο αλλος μενει με 2 παιδια σε γκαρσονιερα στη σαλαμινα, και υπαρχουν και οι φτωχομπινεδικες στο σπιτακι που καπου βρεθηκε, με μαγειρεμα, στρωσιμο κρεβατια, γενικα μια απο καθημερινοτητα με μπανιο στη θαλασσα για αλλαγη. -
Μια χαρά είναι οι διακοπές στο σπίτι στο χωριό.
Φίλοι εκπαιδευτικοί με περιορισμένο μπάτζετ, πέρασαν 2 μήνες στο δικό τους με ελάχιστα έξοδα, βασικά με λιγότερα έξοδα από το να έμεναν στην Αθήνα, αφού εκεί τα πάντα είναι φτηνότερα.
Αν το χωριό είναι η Μύκονος και η Καλντέρα, τότε το νοικιάζεις και ζεις εκεί τον χειμώνα για να κλείνεις δουλειές, όπως κάνει κάποιος φίλος μυκονιάτης την καταγωγή.
-
Πολύ σωστά gatoz (ειδικά αναφορικά με την αξιοποίηση) και criuser(όπως ορθότατα έλεγε κάποτε ότι καταλήγεις να είσαι κηπουρός, μπογιατζής, χτίστης κ πάσης φύσεως μάστορας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο ικανοποιητικά).
Και καθότι καταλήγει να μπορείς να αδιεύσεις συνεχόμενα μια εβδομάδα, επ'ουδένι δεν αξίζει να αναλώνεσαι.
-
Το μεγαλύτερο έξοδο είναι το κεφαλαιουχικό, αν έχεις αγοράσει το εξοχικό. Αν δηλαδή έχεις δώσει πχ 150Κ για εξοχικό, με 1,5% κλειστό επιτόκιο που χάνεις = 2.250 € το χρόνο απώλεια. Βάλε και άλλα 3Κ για πάγια, συντηρήσεις, καταναλώσεις, έξοδα σπιτιού, κα, πάμε εύκολα τα 5-6Κ ετησίως. Και συνήθως δεν μπορείς να το νοικιάζεις, ποιός νοικιάζει σπίτι με την υποχρέωση να στο αδειάζει πχ μια βδομάδα τα Χριστούγεννα, μια το Πάσχα και 2 το καλοκαίρ;
-
Μονο αν ειναι σε περιοχη που μπορεις να το κανεις σαν AirBnB αλλα θελει τρεξιμο.
-
@dstou said in Διακοπές 2025:
Το μεγαλύτερο έξοδο είναι το κεφαλαιουχικό, αν έχεις αγοράσει το εξοχικό. Αν δηλαδή έχεις δώσει πχ 150Κ για εξοχικό, με 1,5% κλειστό επιτόκιο που χάνεις = 2.250 € το χρόνο απώλεια. Βάλε και άλλα 3Κ για πάγια, συντηρήσεις, καταναλώσεις, έξοδα σπιτιού, κα, πάμε εύκολα τα 5-6Κ ετησίως. Και συνήθως δεν μπορείς να το νοικιάζεις, ποιός νοικιάζει σπίτι με την υποχρέωση να στο αδειάζει πχ μια βδομάδα τα Χριστούγεννα, μια το Πάσχα και 2 το καλοκαίρ;
αυτα καποτες. πλεον οτι βρεθει στο χωριο απο γονεις και παπουδες, χτισμενο σε φασεις 'δωρο χριστουγεννων' για πλακακια και λεκανη
με 150αρι αν εχεις παιρνεις γαματο σπιτι εκτος αλλα δεν ειναι η περιπτωσις....ακου 150αρι στις μερες μας για εξοχικον....
-
Σε σπιτι σε χωριο στην Μεσσηνια 23 χμ απο Καλαματα μια χαρα νοικιαζεται στο AirBnB. Βασικο πρεπει να ειναι σε καλη κατασταση και λειτουργικο πχ απο ζεστο νερο θερμανση κανονικη κουζινα κλπ.
Ο ιδιοκτητης κατεβαινει απο Αθηνα να δωσει κλειδια καθε φορα που εχει επισκεπτες.
Το συγκεκριμενο σπιτι ειναι δεκαετιας 90. Εχει 10 κρεβατια.
-
ολα τα σπιτια νοικιαζονται ακομα και στα χωρια ειδικα τωρα απο επεστρεψε η ζητηση.
απλα οικονομικα δεν βγαινει να φτιαξεις κατι τωρα για να το νοικιασεις αν δεν ειναι καλη τουριστικη περιοχη που να φερει καλα χρηματα σε βραχυχρονια μισθωση
σε χωριο κοντα στην τριπολη πουληθηκαν 3 σπιτια προσφατα και νοικιαζονται και μερικα αλλα μετα απο 20 χρονια μηδενικης ζητησης αλλαξαν τα πραγματα λογω πληθωρισμου.
-
Το κόστος του εξοχικού είναι περίπου 1000 ευρώ τον χρόνο. ΕΝΦΙΑ ΔΕΗ ΝΕΡΟ.
Ας βάλω και άλλα 1000 για ανακαίνιση ανά 30 χρόνια.
2000 ενοίκιο, είναι 4-5 μέρες διακοπές, δηλαδή 2 τριήμερα...
Τώρα αν είναι καινούργιο και έχεις διάθεση να ασχοληθείς, εύκολα μπορείς να βγάζεις 30000 τον χρόνο από βραχυχρόνια σε μεσαία περιοχή.
-
@criuser said in Διακοπές 2025:
Το κόστος του εξοχικού είναι περίπου 1000 ευρώ τον χρόνο. ΕΝΦΙΑ ΔΕΗ ΝΕΡΟ.
Ας βάλω και άλλα 1000 για ανακαίνιση ανά 30 χρόνια.
2000 ενοίκιο, είναι 4-5 μέρες διακοπές, δηλαδή 2 τριήμερα...
Τώρα αν είναι καινούργιο και έχεις διάθεση να ασχοληθείς, εύκολα μπορείς να βγάζεις 30000 τον χρόνο από βραχυχρόνια σε μεσαία περιοχή.
για βγαλε λιγο το κομπιουτερακι σου
-
Δεν κάνω εγώ τις πράξεις...
Εμένα μου δείχνουν τους λογαριασμούς...
Αν ήταν πιο μπίζνεσμεν θα έβγαζαν πάνω από 50000 τον χρόνο.
Είναι δύο 50άρια σπίτια καινούργια με πισίνα στην νότια Πελοπόννησο και χαλαρά θα είχαν 150 μέρες τον χρόνο με 130 ευρώ την μέρα μέση τιμή το καθένα.
Αλλοι στην περιοχή πιάνουν 180-200 μέρες το χρόνο.
-
Είναι δύο 50άρια σπίτια καινούργια με πισίνα στην νότια Πελοπόννησο και χαλαρά θα είχαν 150 μέρες τον χρόνο με 130 ευρώ την μέρα μέση τιμή το καθένα.
τι λες?
προφανως χαλασε το κομπιουτερακι?
τετοιες πληροτητες δεν εχει κανεις
και εχει και εξοδα
και φυσικα ξεχασες ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΣ
και τους περιορισμους του airbnbΑρΕς
πηρα ενα τηλεφωνακι ενα κολλητο-πρωην συγκατοικο κιολας απο ηρωικες εποχες πατρωνε, εργαζομενο σε μεγαλο ομιλο εδω αλλα που εχει η γυναικα του στη νοτια πελοποννησο εξαιρετικα ενοικιαζομενα, ενα κτιριο με 7 που εχουν απο 1 εως 3 δωματια και 4 πολυτελεις μαιζωνετες. ναι κληρονομια. χωρις πρωινο, μονο χωρος. σε παρα πολυ τουριστικο σημειο, πανω στη θαλασσα.
περυσι εβγαλε καθαρα με 100% δικη της απασχοληση απο μάιο μεχρι και σεπτεμβριο αλλα και 2 εργαζομενους, καπου 40-45k χωρις αποσβεσεις φυσικα και ζημιες. αν δεν υπηρχαν ηδη, δεν θα συμφερε. -
Το Ξοχικο πρέπει να είναι κοντά, να μπορείς να πηγαίνεις τουλάχιστον ένα Σ/Κ τον μήνα.
Μόνο έτσι γίνεται σωστή συντήρηση και θα είναι έτοιμο για τις διακοπές.Πάει ο πεθερός κάθε καλοκαίρι στο σπίτι στην Μυτιλήνη, στους 2 μήνες που πάει τις πρώτες 15 μέρες κάνει μαστορεματα και η πεθερά καθαριοτητες από μούχλες και κλεισούρα, ένα μήνα διακοπές και μετά μάζεμα για το κλείσιμο.
Άντε να πας με δέκα μέρες άδεια, να δώσεις και 600€ ακτοπλοϊκά...
-
Το εξοχικό θέλει χρόνο, χρήμα, προσωπική εργασία και πηλαλητό.
-
@yem said in Διακοπές 2025:
Το Ξοχικο πρέπει να είναι κοντά, να μπορείς να πηγαίνεις τουλάχιστον ένα Σ/Κ τον μήνα.
Μόνο έτσι γίνεται σωστή συντήρηση και θα είναι έτοιμο για τις διακοπές.Πάει ο πεθερός κάθε καλοκαίρι στο σπίτι στην Μυτιλήνη, στους 2 μήνες που πάει τις πρώτες 15 μέρες κάνει μαστορεματα και η πεθερά καθαριοτητες από μούχλες και κλεισούρα, ένα μήνα διακοπές και μετά μάζεμα για το κλείσιμο.
Άντε να πας με δέκα μέρες άδεια, να δώσεις και 600€ ακτοπλοϊκά...
Γκασμαδοκοριτσο η σύζυγος;;; Και εμένα!!!
Αυτό το Μωρελη island είναι πολύ γαμάτο, αλλά το 600 πονάει πολύ!!!Τα ίδια παθαίνει η μάνα και ο πατέρας μου στο πατρικό της μάνας στην Άρτα!
Συμφωνώ απόλυτα και με το κομμάτι για το εξοχικό.
Το κοντά, όμως, πριν κάποια χρόνια πολλοί δεν το υπολόγιζαν. Πολλοί γονείς φίλων από το χωριό έλεγαν θα γίνει ο δρόμος και σε 3ωρες θα είμαστε εδώ. ΦΑΑΠΠΠ αύξηση στην βενζίνη, διόδια στο θεό.
Πάρε τώρα 200€+ για πήγαινε έλα στην Άρτα!!!
Άσε Μήτσο πάμε για μπύρα και μεζέ κάπου στην Αθήνα μετά! -
Πραγματικά, με 450 που θα φας στο σπίτι του παππού και κάνα σουπερμάρκετ συν 150-200 βενζίνες διοδια κτλ για εξορμήσεις είσαι στα 600-650€
Μια μέρα πάνε μια μέρα γύρνα, συν όλη την διαδικασία.
Είσαι 5 μέρες με 600/650ευρώ. Στην Αθήνα πας σε καλά beach bars με 650 ευρώ σε 5 ημέρες.
Ειναι και άδεια η Αθήνα.
Χαχαχαχα, αριθμητική για μίζερους, αλλά ....
Φλασια...
Λες αυτό να εννοούσαν όσοι δεν πήγαν διακοπες;;;;
Ανατροπη στο 90 -
Σε κωλόμπαρα πας 5 μέρες με 650 στο χέρι.
-
Ε ναι ρε παιδιά, τι το συζητάτε απορώ.
Διακοπές ως ορισμός είναι αυτές που γίνονται σε μέρος διαφορετικό από το οποίο έχεις οποιαδήποτε περιουσιακά συμφέροντα και asset.
Το εξοχικό και το σπίτι στο χωριό είναι μια δευτερεύουσα, τριτευουσα κλπ κατοικία την οποία μπορείς να επισκεφτείς οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
Διακοπές σημαίνουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα,πλοία , τρένα , αεροπλάνα, και οδικά ταξίδια με αυτοκίνητο σε μέρη που δεν θα πας να μείνεις στο υπόλοιπο της χρονιάς.
Αν τώρα για κάποιους άλλους όπως και εγώ διακοπές σημαίνει να μην χτυπήσει 5-6 μέρες το τηλέφωνο είναι άλλο θέμα , αλλά δεν είναι ο ορισμός αυτός.
-
@gatoz said in Διακοπές 2025:
τι λες?
προφανως χαλασε το κομπιουτερακι?
τετοιες πληροτητες δεν εχει κανεις
και εχει και εξοδα
και φυσικα ξεχασες ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΣ
και τους περιορισμους του airbnbΑρΕς
πηρα ενα τηλεφωνακι ενα κολλητο-πρωην συγκατοικο κιολας απο ηρωικες εποχες πατρωνε, εργαζομενο σε μεγαλο ομιλο εδω αλλα που εχει η γυναικα του στη νοτια πελοποννησο εξαιρετικα ενοικιαζομενα, ενα κτιριο με 7 που εχουν απο 1 εως 3 δωματια και 4 πολυτελεις μαιζωνετες. ναι κληρονομια. χωρις πρωινο, μονο χωρος. σε παρα πολυ τουριστικο σημειο, πανω στη θαλασσα.
περυσι εβγαλε καθαρα με 100% δικη της απασχοληση απο μάιο μεχρι και σεπτεμβριο αλλα και 2 εργαζομενους, καπου 40-45k χωρις αποσβεσεις φυσικα και ζημιες. αν δεν υπηρχαν ηδη, δεν θα συμφερε.Ηταν ημιτελές, το τελείωσαν με δάνειο, έχουν και ημιυπόγειο κατοικήσιμο, το δάνειο είναι 7000 τον χρόνο. Μένουν και τρείς οικογένειες εναλλάξ στο ημιυπόγειο για να κάνουν και τα τσεκ ιν, κάνουν διακοπές το δάνειο πληρώνεται από τους πελάτες και τους μένουν μετά από κάποια λεφτά που δίνουν για καθάρισμα και λοιπά έξοδα πάνω από 20000 τσέπη.
Αν το έτρεχαν άνοιξη φθινόπωρο που δουλεύουν και είναι δύσκολο να το κάνουν, επειδή τα έξοδα είναι ήδη πληρωμένα, το 90 % των επιπλέον εσόδων θα ήταν τσέπη.
Απλά εσένα σου κλαίγονται όλοι, γιατί είσαι γνωστός γκαντέμης..
Σκέψου να έρθει ο Κούλης και να σου πει : "καλές δουλειές εύχομαι"...
-
Γάτε ξέχασες το κόστος της πισίνας !
Διακοπές 2025