Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων
    • 1
    • 2
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 23 / 24
    Περί αυτοκίνησης
    52
    470
    25769
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • k-m
      k-m last edited by

Για οικιακούς φορτιστές ποιες μάρκες ειναι αξιόπιστες ?

wallbox ? κάτι άλλο ?

θέλω μονοφασικο 7.4 ή 11.

Έχω ενισχημένο μονοφασικο (63Α) που σπαει σε 2 πινακες με (50Α) εναν για το σπίτι και έναν στο garaz.

O φοβος μου για τον 11αρι είναι ότι αν τραβαει max η φορτιση παράλληλα με φουρνους/αιρκον κτλ θα ριχνει ασφαλεια ρολογιου.

Υπαρχουν και ρυθμιστες αλλα δεν ξερω αν θα δουλευουν σε 2 διαφορετικους πίνακες.

D ntinaras 2 Replies Last reply Reply Quote 0
      • D
        dettol @k-m last edited by dettol

@k-m said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

wallbox ? κάτι άλλο ?

Έχω ενισχημένο μονοφασικο (63Α) που σπαει σε 2 πινακες με (50Α) εναν για το σπίτι και έναν στο garaz.

O φοβος μου για τον 11αρι είναι ότι αν τραβαει max η φορτιση παράλληλα με φουρνους/αιρκον κτλ θα ριχνει ασφαλεια ρολογιου.

Υπαρχουν και ρυθμιστες αλλα δεν ξερω αν θα δουλευουν σε 2 διαφορετικους πίνακες.

ακομα και οσοι αγορασαν κινεζικους φορτιστες απο το aliexpress, δεν εχω ακουσει κανενας να παραπονεθει για βλαβη ή δυσλειτουργια. Αυτο που σιγουρα θελει προσοχη, οποιον φορτιση και αν εχεις, να μην τον εχεις εκτεθειμενο στον ηλιο οταν φορτιζεις. Δηλ βαλε τον στη σκια ή κατω απο το αυτοκινητο οσο φορτιζεις. Αυτο αφορα mobile φορτιστες. Για wallboxes δεν νομιζω οτι τιθεται τετοιο θεμα.

Οι mobile φορτιστες περιοριζονται απο την μεγιστη ισχυ της πριζας, που ειναι για ενισχυμενη σουκο (αν θυμαμαι καλα) το 3.7kw. Πρακτικα, δεν θα προτεινα τοσο, αλλα κατι γυρω στα 2kw.

Για wallboxes, το μεγιστο σε μονοφασικη παροχη ειναι τα 7kw (ή ισως 7.4 οπως με περισσοτερη ακριβεια αναφερεις). 32Α Χ 230-235V. Απο τη στιγμη που εχεις ενισχυμενο μονοφασικο (63Α), κανοντας τον πολλαπλασιασμο Χ 230V μας βγαζει 14.5kw. Αν θες, δες εναν λογαριασμο ρευματος σου και ψαξε για την ισχυ εγκαταστασης. Θεωρητικα θα ειναι λιγο πανω απο 14.5kva (κιλο-βολτ-αμπερ, διοτι ετσι αναφερεται αυτη), ισως 17-18kva.

Αν επιλεξεις την οδο εγκαταστασης wallbox, μαλλον θα τραβηξει ο ηλεκτρολογος καλωδιο απο τον πινακα του γκαραζ, προς το σημειο που θα μπει ο φορτιστης. Σε αυτην την περιπτωση δεν θα εχεις προβλημα, διοτι θα μπει νεο καλωδιο. Απο τη στιγμη που η παροχη σου ειναι 14-15kw, ακομα και αν φορτιζεις με τα 7.4kw, σου μενουν αλλα τοσα για τις αναγκες του σπιτιου. Αν δεν εχεις αντλια θερμοτητας, δεν θα εχεις το παραμικρο προβλημα. Σκεψου οτι ενας θερμοσιφωνας ειναι γυρω στα 3kw και αλλα τοσα ενας φουρνος. Τα inverter AC τραβουν max 1-1.5kw. Αν εχεις μονοκατοικια, το ασανσερ ειναι θεματακι, διοτι αν και για ελαχιστο χρονικο διαστημα, το εχω δει να τραβαει 10kw.
        Η συμβουλη μου ειναι, εννοειται να μιλησεις με επαγγελματια ηλεκτρολογο και να δεις λιγο τις συσκευες του σπιτιου σου και την ισχυ που απαιτουν. Επισης, να αγορασεις wallbox το οποιο να ρυθμιζει ευκολα την παρεχομενη ισχυ (αν δεν το κανει αυτο το αμαξι απο το δικο του interface).

Αν επιλεξεις την οδο του mobile charger, τα πραγματα ειναι πιο απλα. Με μαξ 3.7kw δεν τιθεται θεμα να ριξεις ασφαλειες της κεντρικης παροχης σου. Αν θελησεις να φορτιζεις με 3.7 πρεπει να ελεγξεις την συγκεκριμενη πριζα, ωστε να βεβαιωθεις οτι τα καλωδια εχουν την διατομη που απαιτειται ωστε να μην υπαρξει προβλημα Προσφατα ποσταρε καποιος στο γκρουπ της ηλεκτροκινησης καλωδια να εχουν λιωσει.
        Αν φορτιζεις με 2kw θεωρω οτι δεν θα εχεις το παραμικρο προβλημα

Πλατειασα λιγο αλλα θελω να πιστευω οτι εγραψα χρησιμες πληροφοριες.

disclaimer: δεν ειμαι ηλεκτρολογος, απλα εγραψα μερικα πραγματακια που εχω καταλαβει κατα την ενασχοληση μου με το ολο θεμα, επομενως οποιος βρει λαθακι, παρακαλω να με διορθωσει!

L 1 Reply Last reply Reply Quote 5
        • D
          dettol @lap last edited by dettol

@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

disclaimer: δεν ειμαι ηλεκτρολογος, απλα εγραψα μερικα πραγματακια που εχω καταλαβει κατα την ενασχοληση μου με το ολο θεμα, επομενως οποιος βρει λαθακι, παρακαλω να με διορθωσει!

Σε θυμάμαι που δεν είχες ιδέα από εγκαταστάσεις εποχές μόλις είχες αγοράσει το tesla. Κοίτα σήμερα που έχεις φτάσει. Πλέον δεν σε κατλααβαινουμε, έχεις πάει ένα επίπεδο πιο πάνω .. Το έχεις πάρει πολυ ζεστά το θέμα. 👍

σε θεματα τεχνικα της εγκαταστασης (πχ επιλογη πριζας, διατομη καλωδιων) εξακολουθω να μην εχω ιδεα. Λογω της τριβης με το αντικειμενο εχω πλεον καλη γνωση για τις αναγκες του τελικου χρηστη. Σε αυτο βοηθησε πολυ και ο εξυπνος μετρητης του φβ, οπου βλεπω ανα πασα στιγμη μεσω κινητου, την καταναλωση. Ετσι ξερω, στο περιπου, ποση ισχυ χρειαζεται η καθε συσκευη, ωστε να μην βρεθω προ εκπληξεως.
          Tο κομματι της φυσικης, με τους πολλαπλασιασμους P = U x I ειναι απλα γνωσεις λυκειου (ισως και γυμνασιου πλεον)

1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • A
            antonn last edited by antonn

υπαρχει και η λυση οταν εχει ενισχυμενο καλωδιο να βαλει κοκκινη βιομηχανικη μπριζα και φορητο ισχυρο φορτιστη. Εμενα μου εχει φερει καλωδιο (απο κατασκευης καινουργια χτισμενο και δεν ειναι ορατο μεχρι την εξοδο του σε ενα μικρο πινακα στην περιοχη της φορτισης) τουλαχιστον για 16 Α και εβαλα φορτιστη φορητο με κοκκινη βιομηχανικη μπριζα και φορτιζω με 10 KW εφοσον το ρυθμισω στα 16 Α. Ομως ειμαι σε πυλωτη και δε θα ηθελα μονιμα να εχω καλωδια και φορτιστη εκτεθειμενα και ξεκλειδωτα οταν δε φορτιζω. Η γνωμη μου γενικα ειναι οτι για σταθερο φορτιστη πρεπει να εχεις υπογειο παρκινγκ, εμενα κλεινει με πορτα μεχρι την οροφη, αλλα αν ανοιξει η εξωπορτα απο διανομεα και που συνηθως την αφηνει ανοιχτη (παρολο που εχουμε καμερες οεο) τοτε ειμαι εκτεθειμενος. Απο το ΦΒ των ηλεκτρικων πηρα αυτον και ειναι καταπληκτικος. Φορτιζει και με 32 A αλλα εμενα δεν κατεβαζει πανω απο 16 Α το καλωδιο σε καθε φαση απο τις 3, οπως λεει ο φορτιστης αλλα επιβεβαιωνει και ο ηλεκτρολογος. Ομως εγω εχω τριφασικο. Ρυθμιζεται και σε λιγοτερα Α και τον κανει να φορτιζει απο 5 KW εως 10 KW στην περιπτωση μου μετρημενα απο το αυτοκινητο.
            https://www.feyree.com/products/feyree-22kw-32a-3phase-type2-portable-ev-charger-wi-fi-app-control-evse-charger?fbclid=IwY2xjawLgZWBleHRuA2FlbQIxMQABHhT21bTeNoBIPFOkx-rbS4MwOT_aYzdBmyH8eQYF7lDPCy-TLEnWdDnjWk_b_aem_9qmne6jxgxI9jWmSDlCs6w
            επισης υπαρχει και ο ιδιος με 12 ευρω παραπανω που εχει και μετατροπεα σε σουκο αν πας ταξιδι να φορτιζεις απο σουκο. Εγω αν ειναι να φορτισω απο σουκο εχω τον φορτιστη της BYD που ειναι και πιο μικρου μεγεθους και πιο μικρο καλωδιο να μη φοβιζει τον κοσμο. Επισης εχει φορτιστες η ιδια εταιρια και για μονοφασικο. Δεν εχει τελωνειο και ερχεται σε 15 ημερες. Το Wi Fi δουλευει μονο αν στην περιοχη της φορτισης εχεις WiFi, ετσι και αλλιως τον ελεγχω με το αυτοκινητο και την εφαρμογη του Atto 3 στο κινητο
            Βεβαια λενε οτι οι σταθεροι φορτιστες εχουν λιγοτερες απωλειες... Αλλα αν δεν εχεις υπογειο παρκινγκ θα υπαρχει προβλημα, μονο και μονο για το χονδρο καλωδιο θα τον ξεριζωσουν. Επισης θα επρεπε να κανω καινουργια ΥΔΕ σε σπιτι καινουργιο που ηδη εχω για το καλωδιο που βαλανε στην πυλωτη στο παρκινγκ μου

D 1 Reply Last reply Reply Quote 1
            • D
              dettol @antonn last edited by

@antonn said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

υπαρχει και η λυση οταν εχει ενισχυμενο καλωδιο να βαλει κοκκινη βιομηχανικη μπριζα και φορητο ισχυρο φορτιστη.

μια μικρη επισημανση μονο. Η κοκκινη βιομηχανικη ειναι για τριφασικο ρευμα. Μπορει οντως να κανει αυτο που εκανες και εσυ, αλλα με μπλε βιομηχανικη, που ειναι η αντιστοιχη για μονοφασικο. Οι περιορισμοι ισχυος παραμενουν (11 για τριφασικη και 7.4 για μονοφασικη παροχη).

1 Reply Last reply Reply Quote 2
              • A
                antonn last edited by

https://www.feyree.com/products/feyree--ev-portable-charger-type2-32a-7kw-electric-car-charger-app-control
                αυτο ειναι για τον συμφορουμιτη μας

• ntinaras
                  ntinaras @k-m last edited by

wallbox ? κάτι άλλο ?

https://www.skroutz.gr/s/44905842/Huawei-Epitoichios-Trifasikos-Stathmos-Fortisis-22kW-Type-2-02314BXL-003.html

k-m 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • k-m
                    k-m @ntinaras last edited by k-m

Ευχαριστω για τις απαντήσεις σας

@ntinaras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

wallbox ? κάτι άλλο ?

https://www.skroutz.gr/s/44905842/Huawei-Epitoichios-Trifasikos-Stathmos-Fortisis-22kW-Type-2-02314BXL-003.html

Αυτος ειναι τριφασικός , εχει και 7.4 μονοφασικο αλλα πρέπει να δω αν εχει wifi

@antonn said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

https://www.feyree.com/products/feyree--ev-portable-charger-type2-32a-7kw-electric-car-charger-app-control
                    αυτο ειναι για τον συμφορουμιτη μας

οχι δεν θελω φορητο. το γκαραζ ειναι κλειστο πυλωτής και θελω να βαλω μεσα ενα σταθερο (υπαρχει πινακας με 50Α και WIFI).

wallbox ? κάτι άλλο ?

ακομα και οσοι αγορασαν κινεζικους φορτιστες απο το aliexpress, δεν εχω ακουσει κανενας να παραπονεθει για βλαβη ή δυσλειτουργια. Αυτο που σιγουρα θελει προσοχη, οποιον φορτιση και αν εχεις, να μην τον εχεις εκτεθειμενο στον ηλιο οταν φορτιζεις. Δηλ βαλε τον στη σκια ή κατω απο το αυτοκινητο οσο φορτιζεις. Αυτο αφορα mobile φορτιστες. Για wallboxes δεν νομιζω οτι τιθεται τετοιο θεμα.

Οι mobile φορτιστες περιοριζονται απο την μεγιστη ισχυ της πριζας, που ειναι για ενισχυμενη σουκο (αν θυμαμαι καλα) το 3.7kw. Πρακτικα, δεν θα προτεινα τοσο, αλλα κατι γυρω στα 2kw.

Για wallboxes, το μεγιστο σε μονοφασικη παροχη ειναι τα 7kw (ή ισως 7.4 οπως με περισσοτερη ακριβεια αναφερεις). 32Α Χ 230-235V. Απο τη στιγμη που εχεις ενισχυμενο μονοφασικο (63Α), κανοντας τον πολλαπλασιασμο Χ 230V μας βγαζει 14.5kw. Αν θες, δες εναν λογαριασμο ρευματος σου και ψαξε για την ισχυ εγκαταστασης. Θεωρητικα θα ειναι λιγο πανω απο 14.5kva (κιλο-βολτ-αμπερ, διοτι ετσι αναφερεται αυτη), ισως 17-18kva.

Αν επιλεξεις την οδο εγκαταστασης wallbox, μαλλον θα τραβηξει ο ηλεκτρολογος καλωδιο απο τον πινακα του γκαραζ, προς το σημειο που θα μπει ο φορτιστης. Σε αυτην την περιπτωση δεν θα εχεις προβλημα, διοτι θα μπει νεο καλωδιο. Απο τη στιγμη που η παροχη σου ειναι 14-15kw, ακομα και αν φορτιζεις με τα 7.4kw, σου μενουν αλλα τοσα για τις αναγκες του σπιτιου. Αν δεν εχεις αντλια θερμοτητας, δεν θα εχεις το παραμικρο προβλημα. Σκεψου οτι ενας θερμοσιφωνας ειναι γυρω στα 3kw και αλλα τοσα ενας φουρνος. Τα inverter AC τραβουν max 1-1.5kw. Αν εχεις μονοκατοικια, το ασανσερ ειναι θεματακι, διοτι αν και για ελαχιστο χρονικο διαστημα, το εχω δει να τραβαει 10kw.
                    Η συμβουλη μου ειναι, εννοειται να μιλησεις με επαγγελματια ηλεκτρολογο και να δεις λιγο τις συσκευες του σπιτιου σου και την ισχυ που απαιτουν. Επισης, να αγορασεις wallbox το οποιο να ρυθμιζει ευκολα την παρεχομενη ισχυ (αν δεν το κανει αυτο το αμαξι απο το δικο του interface).

Αν επιλεξεις την οδο του mobile charger, τα πραγματα ειναι πιο απλα. Με μαξ 3.7kw δεν τιθεται θεμα να ριξεις ασφαλειες της κεντρικης παροχης σου. Αν θελησεις να φορτιζεις με 3.7 πρεπει να ελεγξεις την συγκεκριμενη πριζα, ωστε να βεβαιωθεις οτι τα καλωδια εχουν την διατομη που απαιτειται ωστε να μην υπαρξει προβλημα Προσφατα ποσταρε καποιος στο γκρουπ της ηλεκτροκινησης καλωδια να εχουν λιωσει.
                    Αν φορτιζεις με 2kw θεωρω οτι δεν θα εχεις το παραμικρο προβλημα

Πλατειασα λιγο αλλα θελω να πιστευω οτι εγραψα χρησιμες πληροφοριες.

o λογαριασμος λεει 8KV δεν ξερω αν στους ενισχυμένους λεει κατι αλλο γιατι εχουν κοινο παγιο.

Κοιτουσα τον Wallbox Pulsar Max 7.4

Απλα η ερώτηση μου ειναι επειδη ειδα και καποιους μονοφασικους 11αριδες που θεωριτικα στο max τους δεν ρίχνουν την 50αρα ασφάλεια, τι θα γίνει στο διαμέρισμα με τα 63-50=13Α που ειναι περιπου 3KW. Καταλαβαίνω ότι στο σεναριο Φορτιση 11KW/Θερμοσιφωνας 3KW/φουρνος 3KWθα πεσει η 63αρα στο ρολοι (αφου η καθε 50αρα απο μονη της θα αντεχει.

D 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                    • D
                      dettol @k-m last edited by

o λογαριασμος λεει 8KV δεν ξερω αν στους ενισχυμένους λεει κατι αλλο γιατι εχουν κοινο παγιο.

Απλα η ερώτηση μου ειναι επειδη ειδα και καποιους μονοφασικους 11αριδες που θεωριτικα στο max τους δεν ρίχνουν την 50αρα ασφάλεια, τι θα γίνει στο διαμέρισμα με τα 63-50=13Α που ειναι περιπου 3KW. Καταλαβαίνω ότι στο σεναριο Φορτιση 11KW/Θερμοσιφωνας 3KW/φουρνος 3KWθα πεσει η 63αρα στο ρολοι (αφου η καθε 50αρα απο μονη της θα αντεχει.

Οπως ειπα δεν ειμαι ειδικος, αλλα νομιζω οτι πρεπει να ξεδιαλυνεις καποια πραγματα, οποτε καλο ειναι να ρωτησεις ηλεκτρολογο. Δεν καταφερα να βρω τις πληροφοριες που ηθελα απο δεδδηε, το μοναδικο σχετικο που βρηκα ειναι το ακολουθο

https://www.manolas.gr/tables/pdf/dei_p1_4.pdf

Αν εχεις ενισχυμενο, νομιζω οτι θα επρεπε να γραφει 12kva ισχυ εγκαταστασης και, υποθετω, οτι θα εχει αυξημενο παγιο σε σχεση με το "απλο" μονοφασικο. Απο εκει και περα, παλι απο το pdf, καταλαβαινω οτι 63Α ειναι η ασφαλεια του μετρητη και 50Α ειναι οι εσωτερικες ασφαλεις του σπιτιου. Αν ξεπερασεις τα 50Α θα ριξεις τον "γενικο". Η ασφαλεια του ρολογιου γενικα ειναι παντα υψηλοτερη και σπανια πεφτει πρωτα αυτη. Βασικα δεν θα πρεπει να πεφτει αυτη, πρεπει να πεφτει ο "γενικος" μεσα στο σπιτι.
                      Πως εχει γινει ο διαχωρισμος σπιτι - γκαραζ δεν μπορω να ξερω. Εχουν δωσει στο γκαραζ δυνατοτητα να τραβει και τα 50Α; Ενα μερος αυτων; Παλι ειναι σημειο που θα πρεπει να ρωτησεις.

Μονοφασικος 11kw δεν υπαρχει. Αν εχεις δει κατι τετοιο, εχει γινει λαθος σημανση απο το καταστημα. Ισως αυτο που αναφερουν ειναι οτι ο ιδιος μπορει να δωσει 11kw σε τριφασικη παροχη και 7.4 σε μονοφασικη.

k-m 2 Replies Last reply Reply Quote 0
                      • N
                        nascar1 last edited by nascar1

Όποιος θέλει να φορτίζει σπίτι χωρίς περιορισμούς θα πρέπει να πάει σε 3φασικό ρεύμα και αντίστοιχα 3φασικό φορτιστή (σε κόκκινη πρίζα αν είναι φορητός). Έτσι είναι και καλυμμένος όσον αφορά τα φορτία και μπορεί να φορτίζει όσο πιο γρήγορα γίνεται όταν το χρειάζεται.

Ξέρω ότι αυτό δεν είναι εύκολο σε υπάρχουσες οικοδομές αλλά όποιος είναι σε φάση αγοράς/ανέγερσης/ανακαίνισης κατοικίας να τα λάβει υπόψιν του. Αργά ή γρήγορα τα ηλεκτρικά θα αυξάνονται οπότε οι υποδομές που φτιάχνονται μία φορά καλό είναι να είναι future proof.

Εγώ έχω πάρει τον φορητό 3φασικό της feyree με τα 3 κουμπιά (άρα υποστηρίζει και app προσοχή δεν το κάνουν όλοι) και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Με 175 ευρώ που κοστίζει κάνω την δουλειά μου άψογα.

Ιδανικά θα ήθελα να υποστηρίζει το πρωτόκολλο για να ρυθμίζεται αυτόματα το ρεύμα που δίνει ώστε να εκμεταλλεύομαι τον ταυτοχρονισμό και το πλεόνασμα ενέργειας αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτά....

D 1 Reply Last reply Reply Quote 4
                        • D
                          dettol @nascar1 last edited by

@nascar1 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

Ιδανικά θα ήθελα να υποστηρίζει το πρωτόκολλο για να ρυθμίζεται αυτόματα το ρεύμα που δίνει ώστε να εκμεταλλεύομαι τον ταυτοχρονισμό και το πλεόνασμα ενέργειας αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτά....

Αν το φβ σου εχει μπαταρια, δεν ειναι τοσο σημαντικο αυτο.
                          Παντως να κατι ακομα που θα μπορεις ευκολα να κανεις σε τεσλα, μεσω του charge hq 😉

N 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • N
                            nascar1 @dettol last edited by

@nascar1 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

Αν το φβ σου εχει μπαταρια, δεν ειναι τοσο σημαντικο αυτο.
                            Παντως να κατι ακομα που θα μπορεις ευκολα να κανεις σε τεσλα, μεσω του charge hq 😉

Δυστυχώς δεν έχει μπαταρία. Βέβαια επειδή είναι 5αρι σύστημα και διαθέτω και αντλία θερμότητας (οπότε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το καταναλώνω μέσα στο έτος) είμαι σε σκέψη να στήσω παράλληλα ένα αυτόνομο φβ σύστημα με μπαταρία 15kwh ώστε να φορτίζω αποκλειστικά το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο.

Η αγγελία πώλησης του ID.3 έχει ήδη ανέβει οπότε όταν με το καλό βρεθεί ο αγοραστής θα κάνω την πολυπόθητη μετάβαση σε tesla όπως έχω ήδη πει!!!!

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                            • k-m
                              k-m @dettol last edited by

Οπως ειπα δεν ειμαι ειδικος, αλλα νομιζω οτι πρεπει να ξεδιαλυνεις καποια πραγματα, οποτε καλο ειναι να ρωτησεις ηλεκτρολογο. Δεν καταφερα να βρω τις πληροφοριες που ηθελα απο δεδδηε, το μοναδικο σχετικο που βρηκα ειναι το ακολουθο

https://www.manolas.gr/tables/pdf/dei_p1_4.pdf

Αν εχεις ενισχυμενο, νομιζω οτι θα επρεπε να γραφει 12kva ισχυ εγκαταστασης και, υποθετω, οτι θα εχει αυξημενο παγιο σε σχεση με το "απλο" μονοφασικο. Απο εκει και περα, παλι απο το pdf, καταλαβαινω οτι 63Α ειναι η ασφαλεια του μετρητη και 50Α ειναι οι εσωτερικες ασφαλεις του σπιτιου. Αν ξεπερασεις τα 50Α θα ριξεις τον "γενικο". Η ασφαλεια του ρολογιου γενικα ειναι παντα υψηλοτερη και σπανια πεφτει πρωτα αυτη. Βασικα δεν θα πρεπει να πεφτει αυτη, πρεπει να πεφτει ο "γενικος" μεσα στο σπιτι.
                              Πως εχει γινει ο διαχωρισμος σπιτι - γκαραζ δεν μπορω να ξερω. Εχουν δωσει στο γκαραζ δυνατοτητα να τραβει και τα 50Α; Ενα μερος αυτων; Παλι ειναι σημειο που θα πρεπει να ρωτησεις.

Μονοφασικος 11kw δεν υπαρχει. Αν εχεις δει κατι τετοιο, εχει γινει λαθος σημανση απο το καταστημα. Ισως αυτο που αναφερουν ειναι οτι ο ιδιος μπορει να δωσει 11kw σε τριφασικη παροχη και 7.4 σε μονοφασικη.

Εχω μετα το ρολόι (63Α) διακλάδωση που παει στους 2 πινακες (50Α). Αν το αθροισμα της καταναλωσης παει πανω απο 63Α αλλα ειναι κατω απο 50Α και στο διαμερισμα και στο garaz θα ριξει ασφάλεια ρολογιου.

Εννοειται οτι θα φερω ηλεκτρολογο γιατι θα χρειαστεί και νεο σχέδιο για τη δηλωση στο ΔΕΔΔΗΕ για το φορτιστή

Ναι οντως μπηκα στα spec αυτων που ελεγαν μονοφασικοι 11 και ειναι διπλης λειτουργίας και λέει μονοφασικος ή τριφασικώς ως 11. (οποτε αν τον βαλεις μονοφασικο θα ειναι πιο κατω)

η ΔΕΗ εχει αντιστοιχα τον ΑΒΒ με WIFI/4G/RFID που ειναι πιο επαγγελματικός (ή για κοινη χρήση) και τσιμπιμενος

https://www.skroutz.gr/s/32395212/Abb-Terra-AC-Epitoichios-Trifasikos-Stathmos-Fortisis-22kW-me-Ensomatomeno-Kalodio-Type-2-148491.html

bekiaris 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                              • bekiaris
                                bekiaris @k-m last edited by

η ΔΕΗ εχει αντιστοιχα τον ΑΒΒ με WIFI/4G/RFID που ειναι πιο επαγγελματικός (ή για κοινη χρήση) και τσιμπιμενος

https://www.skroutz.gr/s/32395212/Abb-Terra-AC-Epitoichios-Trifasikos-Stathmos-Fortisis-22kW-me-Ensomatomeno-Kalodio-Type-2-148491.html

η ΔΕΗ δίνει και τον Wallbox Copper SB, εγώ αυτόν εχω αγοράσει 2 χρόνια ήδη, σε τριφασικό 22kwh. Τον συγκεκριμένο, αν και πλέον νομιζω η wallbox που ειναι ισπανική έχει βγάλει και άλλα μοντέλα πιο σύγχρονα, ειναι πολύ καλός και δεν εχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα. Πρόσφατα του έβαλα και ballancer απευθείας απο τον πίνακα για διαχείριση φορτίων, ώστε αν τραβάζω απο το σπίτι να δίνει προτεραιόττηα στα φορτία του σπιτιου ,αν και στα 25kVA Που ειμαι δεν εχω θέμα, πιο πολύ το έβαλα για πειραματισμό (μου αρέσει η τεχνολογία και να ψάχνομαι, αγόρασα τον μετρητή Carlo Gavazi πολύ φθηνά απο ebay). Γενικά η wallbox βγάζει συνέχεια Updates, η εφαρμογή καθώς και το web interface ειναι πάρα πολύ καλά, έχει πρόβλεψη για διαχείριση φορτίων( μεσω του balancer) καθώς και φωτοβολταικά. Επίσης 2 φορές που χρειάστηκα το support τους μου απάντησαν άμεσα και βρέθηκε λύση στο πρόβλημα (αν και έφταιγα καθαρά εγώ). Τελος, αν έχει κάποιος και χαρτιά εφορίας, μπορεί να πουλάει την φόρτιση σε γείτονες με RF κάρτα και να πιστώνονται τα χρήματα στον λογαριασμό που έχει δηλώσει, το κάνει η ίδια η εφαρμογή της wallbox αυτό αυτόματα αν δηλώσεις τα κατάλληλα στοιχεία. Θεωρώ οτι για αυτά που προσφέρει ο συγκεκριμένος ειναι πάρα πολύ καλός φορτιστής και σε λογική τιμή. Τον έχω σε υπόγειο πάρκινγκ κλειστό με χαμηλή θερμοκρασία ακόμα και το καλοκαίρι και φυσικά σε σκιερό μέρος, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και απο την αδερφή μου σύντομα που θέλει και αυτή να πάρει ηλεκτρικό.

bekiaris k-m 2 Replies Last reply Reply Quote 2
                                • bekiaris
                                  bekiaris @bekiaris last edited by

o μετρητής balancer την στιγμή της φόρτισης και πως κανανέμονται τα φορτία ανά φάση
                                  alt text --25kva

1 Reply Last reply Reply Quote 5
                                  • k-m
                                    k-m @bekiaris last edited by

@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

η ΔΕΗ δίνει και τον Wallbox Copper SB, εγώ αυτόν εχω αγοράσει 2 χρόνια ήδη, σε τριφασικό 22kwh. Τον συγκεκριμένο, αν και πλέον νομιζω η wallbox που ειναι ισπανική έχει βγάλει και άλλα μοντέλα πιο σύγχρονα, ειναι πολύ καλός και δεν εχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα. Πρόσφατα του έβαλα και ballancer απευθείας απο τον πίνακα για διαχείριση φορτίων, ώστε αν τραβάζω απο το σπίτι να δίνει προτεραιόττηα στα φορτία του σπιτιου ,αν και στα 25kVA Που ειμαι δεν εχω θέμα, πιο πολύ το έβαλα για πειραματισμό (μου αρέσει η τεχνολογία και να ψάχνομαι, αγόρασα τον μετρητή Carlo Gavazi πολύ φθηνά απο ebay). Γενικά η wallbox βγάζει συνέχεια Updates, η εφαρμογή καθώς και το web interface ειναι πάρα πολύ καλά, έχει πρόβλεψη για διαχείριση φορτίων( μεσω του balancer) καθώς και φωτοβολταικά. Επίσης 2 φορές που χρειάστηκα το support τους μου απάντησαν άμεσα και βρέθηκε λύση στο πρόβλημα (αν και έφταιγα καθαρά εγώ). Τελος, αν έχει κάποιος και χαρτιά εφορίας, μπορεί να πουλάει την φόρτιση σε γείτονες με RF κάρτα και να πιστώνονται τα χρήματα στον λογαριασμό που έχει δηλώσει, το κάνει η ίδια η εφαρμογή της wallbox αυτό αυτόματα αν δηλώσεις τα κατάλληλα στοιχεία. Θεωρώ οτι για αυτά που προσφέρει ο συγκεκριμένος ειναι πάρα πολύ καλός φορτιστής και σε λογική τιμή. Τον έχω σε υπόγειο πάρκινγκ κλειστό με χαμηλή θερμοκρασία ακόμα και το καλοκαίρι και φυσικά σε σκιερό μέρος, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και απο την αδερφή μου σύντομα που θέλει και αυτή να πάρει ηλεκτρικό.

αυτος ειναι μονο τριφασικος που δεν εχω τετοια παροχη. Ο ΑΒΒ και ο MC (ελληνικος) που εχουν υποστηρίζουν και μονοφασικο και τριφασικο.

bekiaris 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                    • bekiaris
                                      bekiaris @k-m last edited by

αυτος ειναι μονο τριφασικος που δεν εχω τετοια παροχη. Ο ΑΒΒ και ο MC (ελληνικος) που εχουν υποστηρίζουν και μονοφασικο και τριφασικο.

υπάρει ο pulsar plus σε μονοφασικό. Γενικά ελληνικό δεν ξέρω αν θα αγόραζα, αν και εχω ακούσει πολύ καλά λόγι αγια τον mc και εχω και προσωπική εμπειρία φόρτισης στο δημοτικό πάρκινγκ Ουρανούπολης που έχει έναν διπλό φορτιστή MC, θα έλεγα να το σκεφτείς σοβαρά πριν τον αγοράσεις. Ο βασικός λόγος ειναι πόσο βιώσιμή ειναι η εταιρία μακροπρόθεσμα, ολοι θυμόμαστε αντίστοιχα την γνωστή εταιρία απο την Θεσσαλονική που πουλούσε κινητά. Αν βαρέσει ένα κανόνι η MC, μετά δεν θα εχεις update και υποστήριξη, καλό ειναι να υποστηρίζουμε ελληνικά προιόντα αλλά σε θέματα τεχνολογίας ειμαι κάπως επιφυλακτικός.

k-m 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                      • k-m
                                        k-m @bekiaris last edited by

@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

υπάρει ο pulsar plus σε μονοφασικό. Γενικά ελληνικό δεν ξέρω αν θα αγόραζα, αν και εχω ακούσει πολύ καλά λόγι αγια τον mc και εχω και προσωπική εμπειρία φόρτισης στο δημοτικό πάρκινγκ Ουρανούπολης που έχει έναν διπλό φορτιστή MC, θα έλεγα να το σκεφτείς σοβαρά πριν τον αγοράσεις. Ο βασικός λόγος ειναι πόσο βιώσιμή ειναι η εταιρία μακροπρόθεσμα, ολοι θυμόμαστε αντίστοιχα την γνωστή εταιρία απο την Θεσσαλονική που πουλούσε κινητά. Αν βαρέσει ένα κανόνι η MC, μετά δεν θα εχεις update και υποστήριξη, καλό ειναι να υποστηρίζουμε ελληνικά προιόντα αλλά σε θέματα τεχνολογίας ειμαι κάπως επιφυλακτικός.

ο plus ειναι ο παλιος και δεν εχουν ακομα τον max που ειναι ο νεος.

MC δεν θα παρω, απλα μου τον πρότειναν μαζι με τον ABB απο ΔΕΗ γιατι μπαινουν και οι 2 σε μονοφασικο.

• k-m
                                          k-m @dettol last edited by k-m

Αν εχεις ενισχυμενο, νομιζω οτι θα επρεπε να γραφει 12kva ισχυ εγκαταστασης και, υποθετω, οτι θα εχει αυξημενο παγιο σε σχεση με το "απλο" μονοφασικο.

Επειδή με έβαλες σε σκέψεις και ο λογαριασμός λεει ισχύς παροχής 8kVA, πηγα στο ρολόι και εχει 63αρη μικροαυτοματο

64c103e5-aa40-47b0-9a7b-f0744439e5ee-image.png

Κοιτάω και το κοινόχρηστο λογαριασμό και λεει 25kVA (?)

D 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                          • D
                                            dettol @k-m last edited by A d P

Αν εχεις ενισχυμενο, νομιζω οτι θα επρεπε να γραφει 12kva ισχυ εγκαταστασης και, υποθετω, οτι θα εχει αυξημενο παγιο σε σχεση με το "απλο" μονοφασικο.

Επιδη με εβαλες σε σκεψεις και ο λογαρισμος λεει ισχυς παροχης 8kVA, πηγα στο ρολόι και εχει 63αρη μικροαυτοματο

![edit)

Κοιταω και το κοινοχρηστο λογαριασμό και λεει 25kVA (?)

25kva ειναι τριφασικο και ειναι λογικο για κοινοχρηστο ρευμα, διοτι φανταζομαι οτι εχετε ασανσερ.

Υπαρχει περιπτωση να εχετε ετοιμασει το σπιτι για επαυξηση ισχυος, ισως να εχετε κανει και αιτηση στον δεδδηε και αυτη ακομα να μην εχει προχωρησει;
                                            Ειλικρινα δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο. Απο τη στιγμη ομως που ο λογαριασμος λεει 8kva, δεν νομιζω οτι εχεις ενισχυμενο μονοφασικο.

k-m 2 Replies Last reply Reply Quote 0
                                            • First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 20
                                            • 21
                                            • 22
                                            • 23
                                            • 24
                                            • 23 / 24
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΕΛΛΑΔΑ