-
@scrooge said in Πληρωμή προστίμου λόγω παράβασης σε χώρα του εξωτερικού:
Τον περασμένο Απρίλιο ταξιδέψαμε οικογενειακώς στην Ιταλία με το αυτοκίνητο.
Σήμερα έλαβα ταχυδρομικά μία κλήση από τη Δημοτική Αστυνομία της Σιένα για παράβαση.
Υποθέτω ότι η καθυστέρηση 9 μηνών για την αποστολή της κλήσης οφείλεται στη διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων του κατόχου του αυτοκινήτου, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Η παράβαση ήταν: 'Circulated in limited traffic area without authorization'.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έπεσε στην αντίληψή μου να έχω κάνει οποιαδήποτε παράβαση, αλλά δεν αποκλείεται να έχω κάνει χωρίς να το πάρω είδηση. Άλλωστε, όταν οδηγείς σε μια πόλη του εξωτερικού είσαι πιο επιρρεπής σε λάθη.
Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο βεβαιώθηκε η παράβαση, αν δηλαδή με κατέγραψε κάποια κάμερα ή κάποιος δημοτικός υπάλληλος.
Όπως και να 'χει, η ουσία είναι ότι το κόστος είναι 120€. Και ερωτώ:
Αν δεν πληρώσω, τι επιπτώσεις μπορεί να έχω;
Υπάρχει περίπτωση να γίνει παρακράτηση του ποσού μέσω εφορίας; Δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά πρόκειται για χώρες της ΕΕ και ίσως υπάρχει συνεργασία σε τέτοια θέματα.
Ή μήπως μπορεί να έχω πρόβλημα σε περίπτωση που ταξιδέψω ξανά στην Ιταλία με το ίδιο αυτοκίνητο; -
Αν δεν τους πληρώσεις τι γίνεται ;
-
@theo-0 :
Σε οποιαδήποτε ιταλική πόλη κι αν πάτε, θέλει πρώτα μελέτη για τη ZTL. Αν μπείτε μέσα, είναι βέβαιο ότι θα σας πιάσουν οι κάμερες. Με επιφύλαξη, θα πω ότι αυτό που μπορείτε να κάνετε (προτού βεβαιωθεί η παράβαση) είναι να βάλετε το αμάξι σε γκαράζ εντός ZTL. Εμείς έτσι κάναμε στη Νάπολη (εντός ιστορικού κέντρου και ZTL) και μας είπαν ότι με την είσοδο στο γκαράζ, σημειώνεται η πινακίδα και εξαιρείται το αυτοκίνητο από τον περιορισμό της ZTL.
Κατά τ' άλλα, δεν ξέρω τι να σας συμβουλέψω για το πρόστιμο. Εγώ θα το πλήρωνα, γιατί δεν είναι και κανένα φοβερό ποσό σε σχέση με τα συνολικά έξοδα του ταξιδιού.
-
του 2018 ειναι το post
-
Καλημέρα. Έχει κανείς νεότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα;
Μου ήρθαν κάποιες κλήσεις για περσινό ταξίδι στο Μπέργκαμο και την Μπολόνια. Είναι για είσοδο σε δρόμους που δεν επιτρεπόταν.
Είχα νοικιασμένο αυτοκίνητο. Στην πρώτη που μου ήρθε ζήτησα επιστροφή στην τράπεζα και ακύρωσα την cash card.
Τώρα μου ήρθαν και άλλες αλλά δεν είναι για επικίνδυνες παραβάσεις.
Ξέρει κανείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην διασύνδεση μεταξύ αστυνομιών; -
@vaskos41 said in Πληρωμή προστίμου λόγω παράβασης σε χώρα του εξωτερικού:
Καλημέρα. Έχει κανείς νεότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα;
Μου ήρθαν κάποιες κλήσεις για περσινό ταξίδι στο Μπέργκαμο και την Μπολόνια. Είναι για είσοδο σε δρόμους που δεν επιτρεπόταν.Έχουμε πει ότι οι ZTL είναι η σημαντικότερη πηγή εισόδων για τους δήμους της ιταλίας. Ειδικά από τους τουρίστες που δεν ξέρουν τα όρια της ζώνης (και που συχνά δεν έχουν σήμανση).
-
@stefan147 said in Πληρωμή προστίμου λόγω παράβασης σε χώρα του εξωτερικού:
Έχω αντίστοιχη εμπειρία κι εγώ από Ιταλία. Αρχικά ήρθε ενημέρωση από την εταιρία ενοικίασης η οποία μάλιστα προχώρησε σε αυτόματη χρέωση της κάρτας μου με τη δικαιολογία 'διαχειριστικά έξοδα παράβασης' με ένα ποσό όσο και η κλήση. Το θέμα ήταν ότι κλήση δεν είχα λάβει ποτέ και έτσι δεν ήξερα τι αφορά η παράβαση.
Κάνοντας τη διαδικασία με την άρνηση χρέωσης στην τράπεζά μου (Alpha bank) κατάφερα να αποζημιωθώ και για να είμαι σίγουρος, ζήτησα επανέκδοση της κάρτας με νέο νούμερο. Δυστυχώς όμως είχαν προλάβει να ξαναχρεώσουν αυτή τη φορά με την αιτιολογία 'πληρωμή κλήσης'. Και πάλι όμως χωρίς να έχω κλήση στα χέρια μου. Ξαναέκανα τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά η τράπεζα αρνήθηκε την αποζημίωση προφανώς βλέποντας ότι έχω κάνει τέτοιο αίτημα 2 φορές σε ένα μήνα.
Με τα πολλά πριν από περίπου ένα μήνα ήρθε σε έντυπη μορφή ταχυδρομικά, κλήση για παράνομο παρκάρισμα από την αστυνομία του Μπέργκαμο. Το θέμα είναι ότι εγώ στο Μπέργκαμο άφησα το αμάξι σε υπαίθριο πάρκινγκ με παρκαδόρο επομένως δεν έχω καθόλου εικόνα τι μπορεί να το έκανε αυτός και εάν το εν λόγω πάρκινγκ είναι νόμιμο ή οτιδήποτε (ήταν φουλ πάντως και έκοβε και παραστατικά). Οπότε έχοντας ήδη χρεωθεί μία φορά, θα το ρισκάρω και δεν πρόκειται να ξαναπληρώσω.
@stefan147 έχω και εγώ την ίδια εμπειρία με εσένα. Προφανώς για κάποιο λόγο που δεν ήξερα χρεώθηκα με 4 κλήσεις με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους.
Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη στιγμή θεώρησα τόσο άδικο να έχω διαδοχιχές κλήσεις του 50ευρου σε διάστημα 2 λεπτών και προχώρησα και εγώ σε αμφισβήτηση συναλλαγών στην alpha όπου και έγινε επιτυχώς.Ενώ θεώρησα το θέμα ότι έχει λήξει, έλαβα σήμερα (μετά από 2μιση χρονια) 2 κλήσεις σε έντυπη μορφή από την αστυνομία του Bergamo, όπου υποχρεούμαι να πληρώσω κάπου στα 270 το καθένα (και φοβάμαι μήπως έρθουν και άλλα).
Εσύ κατάλαβα ότι έλαβες πολύ σύντομα την κλήση σε έντυπη μορφή και την αγνόησες. ΑΠό το 2018 έλαβες κάτι άλλο μέχρι σήμερα;
Υπήρχε κάποια άλλη εξέλιξη?
Ευχαριστώ -
Φαίνεται ότι η πιθανότητα να λάβεις κλήση στην Ιταλία είναι πολύ υψηλή!
Ταξίδεψα τον Ιούλιο του 2023 στην Ιταλία, νοίκιασα αυτοκίνητο από την Hertz. Τον Οκτώβριο του 2023, μου έστειλε email η Hertz με κλήση που έλαβα (δεν κατάλαβα καλά-καλά πού, σίγουρα όχι πώς...). Aνέφερε ότι θα με χρέωνε διαχειριστικά έξοδα, δεν με χρέωσε ποτέ τίποτα. Αγνόησα την κλήση γιατί δεν κατάλαβα καλά-καλά πώς θα μπορούσα να την πληρώσω.
Περίπου 6 μήνες αργότερα ήρθε στο σπίτι η συνέχεια! Και μάλιστα πρέπει να ήταν εισπρακτική εταιρεία!! Το ποσό αυξημένο, το site για πληρωμή με κάρτα ευκρινέστατο. Την πλήρωσα για να ησυχάσω, μην μου τη φυλάνει κιόλας την επόμενη φορά που θα πήγαινα Ιταλία
-
Κάποιος έκανε ένα καλό ποστάρισμα για τα πρόστιμα που πήρε λόγο ταχύτητας νομίζω Ολλανδία ή Βέλγιο. Λογαριασμοί πράσινο κίτρινο πορτοκαλί σαν αυτά που παίρνουμε και εμείς. Όλα από κάμερες μάλλον δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση καθώς φαίνεται ότι οι μηχανές κάνουν την επεξεργασία των δεδομένων.
-
Θα το γράψω εδώ να υπάρχει. Παιδιά ΜΗΝ παραλαμβάνετε οτιδήποτε από εξωτερικό. Το έχουν κάνει επάγγελμα οι κλέφτες οι Ιταλοί. Όταν δεν παραλαμβάνετε δε μπορούν να σας κάνουν τίποτα.
-
@billy84 said in Πληρωμή προστίμου λόγω παράβασης σε χώρα του εξωτερικού:
Θα το γράψω εδώ να υπάρχει. Παιδιά ΜΗΝ παραλαμβάνετε οτιδήποτε από εξωτερικό. Το έχουν κάνει επάγγελμα οι κλέφτες οι Ιταλοί. Όταν δεν παραλαμβάνετε δε μπορούν να σας κάνουν τίποτα.
δεν μπορεί να μας κάνει και πολλά ένας Δήμος της Ιταλίας, για ένα διοικητικό πρόστιμο παράνομης στάθμευσης κτλ εδώ καλά καλά δεν μπορούν οι ελληνικοί δήμοι.
Γενικά, να ξέρετε, οποίος μπορεί να εισπράξει δεν στέλνει ειδοποίηση.
Η ειδοποίηση είναι ψαρωτικη (99%), γιατί είπαμε, οποίος μπορεί.... χρεώνει λογαριασμούς και κάρτες....
Τα στοιχεία τα δίνει συνήθως η εταιρεία ενοικίασης
Για μια τροχονομικη παράβαση δεν μπορεί να μάθει, εύκολα, ένας ιταλικός δήμος σε ποιον ανήκει το αυτοκίνητο. Υποψιάζομαι παράνομες πρακτικές εισπρακτικών.
Θα βοηθούσε αν κάποιος μάθαινε τι κάνουν οι ελληνικοί δήμοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις Ιταλών πολιτών, καθώς και η ααδε.
Εμείς έχουμε διαταγές, σε περίπτωση αλλοδαπών οδηγών ή και οχημάτων.
Στα φωτογραφικά ,
να συλλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τις rent a car, αλλιώς τους χρεώνουν την κλήση.
Αν είναι αλλοδαπό το όχημα, μπαίνει "στο αλάτι" η κλήση γιατί τελευταία φορά που ασχολήθηκε ένας συνάδελφος, έφαγε άκυρο από το υπουργείο. Εμείς τις στέλνουμε στο Δήμο και ας κόψουν το λαιμό τους.Στα επ αυτοφώρω
Αν είναι φορτηγό, άμεση πληρωμή, αλλιώς ακινητοποίηση. Μέχρι και στο ATM τους πηγαίνουν οι Τροχονόμοι .Αν η παράβαση έχει και ποινή αφαίρεσης.... επιτόπου αφαίρεση στοιχείων. Αφού πληρωθεί η παράβαση, εξετάζεται κατά περίπτωση.....η επιστροφή ή όχι των στοιχείων
Σας το είπα;
Όποιος μπορεί εισπράττει δεν στέλνει επιστολές
-
Επειδή αυτό περί παραλαβής ίσως ξεκίνησε από αυτό που έγραψα, να πω απλώς ότι το γράμμα που μου ήρθε δεν ήταν συστημένο ή courier, απλό ταχυδρομείο ήταν. Άρα πράγματι δεν μπορούσαν να έχουν απόδειξη ότι παρέλαβα ή όχι.
Επίσης μου έκανε εντύπωση το εξής: στο γράμμα, η διεύθυνση του σπιτιού μου ήταν γραμμένη όπως την έχει το μητρώο επικοινωνίας (αν και με λατινικούς χαρακτήρες) και όχι όπως την γράφω εγώ και την είχα γράψει και στην Hertz (έχει μια μικρή διαφορά). Άρα είχαν ψάξει επαρκώς για να με βρουν... Α, και να μην ξεχάσω: η ειδοποίηση ήταν στα ελληνικά, προφανώς από αυτόματη μετάφραση! Πολύ επαγγελματική δουλειά, πάντως.
-
Ένας Δήμος στην Ελλάδα μπορεί:
- να κάνει κατάσχεση από τον λογαριασμό σου (γνωρίζω περίπτωση για 500€ απλήρωτες κλήσεις από δήμο Θεσσαλονίκης)
- Να τα στείλει στην ααδε για βεβαίωση, οπότε μετά χρωστάς στο κράτος και ξεκινούν και οι "νόμιμες" προσαυξήσεις κάθε μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση σου έρχεται και ειδοποίηση στο σπίτι, όπου αναφέρεται αναλυτικά τι αφορά το ποσό, πχ. κλήση από τάδε τροχαία.
Το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει ένας ιταλικός δήμος ;
-
Ερώτηση , παρόμοιες εμπειρίες έχετε και με τα προσωπικά σας οχήματα ή μόνο με νοικιάρικα;
Όχι τίποτα άλλο αλλά , αρκετές φορές οδικά ταξίδια στη γείτονα με το προσωπικό μου όχημα και δεν είχα ποτέ αντίστοιχη εμπειρία. Μήπως είναι κάποια μπίζνα των εταιριών; Θα μου πείς και τι κάνουν χρεώνουν τα νοικιάρικα ασταμάτητα και μόνο; Πολύ περίεργα πράγματα....
Σίγουρη παράβαση είναι το ιστορικό κέντρο , εκεί σε τσιμπάει η κάμερα και δε τη γλιτώνεις , όρια αυτοκινητοδρόμων, από την άλλη , ίσως πιο ελαστικά και από τα Ελληνικά.
-
Ίσως αν κάνεις παράβαση στην Ιταλία με το αυτοκίνητο σου, με ελληνικές πινακίδες, δεν μπορούν ή δεν τους είναι εύκολο να βρουν τα στοιχεία σου και γι' αυτό μπορεί να μην σε κυνηγήσουν.
Ενώ με νοικιάρικο με ιταλικές πινακίδες, βρίσκουν αμέσως τον ιδιοκτήτη που είναι η εταιρεία ενοικίασης, η οποία βεβαίως σε δίνει. Τί άλλο μπορεί να κάνει; Να μη σε δώσει και να τα πληρώσει η ίδια;
Πληρωμή προστίμου λόγω παράβασης σε χώρα του εξωτερικού