-
Ή πιο απλά, η αγανακτηση/δικαίωση όσων δεν βασίζονται τυφλά στην τεχνολογία. Προφανώς και μιλάμε για μηδαμινες περιπτώσεις αλλά, αν σου τύχει;
GtPSk
Αυτό το υπέροχο κατασκεύασμα, αρκεί να μην το μπερδέψεις ή να αρκεί να μη χαθεί. Κάτι τέτοιο μου συνέβη χθες. Αναχώρηση από Καστοριά και η οικογένεια ήθελε καφέ Σιάτιστα. Πάμε, δεν βρίσκουμε λόγο να κατέβουμε και επόμενη πρόταση τους η Κοζάνη. Αναχώρηση από Κοζάνη, οι προτάσεις του gps 2, και επέλεξαν τη δεύτερη (Ελασσονα-Λαρισα), πάλι για την αλλαγή. Μιας και πρώτη φορά προς αυτά τα μέρη ας το δοκιμάσουμε, τι μπορεί να πάει στραβά;
Μπερδεύεται μέσα στην πόλη το εργαλείο και μας βγάζει νότια. Ωραιοι δρόμοι, καναπές, (9-3 turbo aerio ), οπότε ζιρο φαξ γκιβεν από όλους. Κάποια στιγμή όμως μας ζώνουν τα φίδια ότι δεν πάμε καλά. Μέσα σε ένα χωριουδάκι μάλιστα μας βγάζει από το δρόμο και μας πάει στα χώματα. Εκεί ευτυχώς εμφανίζονται 5 άτομα πάνω σε άλογα (!!!) και πριν καν τους μιλήσω εις αψογην θεσσαλικήν:
-Το gps ε; Κλασσικά συμβαίνει εδώ πέρα. Πήγαινε από εδώ, στρίψε εκεί κτλ. Θα περάσεις μια γέφυρα πάνω από τη λιμνη, θα δεις ταμπελες "δρόμος κλειστός" πιο μετά αλλά εσύ θα προχωρήσεις κανονικά* και θα βγεις για Ελασσόνα**.
*
Πάντα κοιτάω στο viamichelin τη διαδρομή όταν πάω κάπου που δεν έχω ξαναπάει. Τώρα την πάτησα που βασίστηκα στο gps αλλά και στην φαμιλια που με έχει για Ιασωνακο Στεϊθαμ και δώστου σούζα ο καναπές να καλύψουμε το χρόνο που χάσαμε.
**Η οποία έχει μια αναβασαρα βγαλμένη από τα Bergrennen videos Αυστριας-Ελβετιας-Γερμανιας σαν χάραξη, αλλά δυστυχώς η πόλη δεν έχει καταλύματα για μεγάλο αριθμό οδηγών/σέρβις ούτε χώρο για τα pits οπότε δυστυχώς Κύπελλο μόνο και όχι πρωτάθλημα αναβάσεων.
Bottom line "Μαραφετια;" Η χαρά του "Δεν τα φτιάχνουν όπως τα φτιάχνανε;" Όχι ακριβώς, αλλά όταν πας τυφλά με αυτά και σε προδώσουν, την εβαψες. Άμα ήταν νύχτα, καλά κρασά...
-
GPS και πάλι gps γιατι θυμάμαι που πριν χρόνια είχαμε χάρτες (από χαρτί) στο αυτοκίνητο και είτε έπρεπε να κανείς συνέχεια στάσεις για να δεις τον χάρτη ή έδινες τον χάρτη στον συνοδηγό για οδηγίες λες και πας ειδική διαδρομή σε ράλι…αυτό ήταν φρίκη όχι τα gps
-
@johanndelta said in Συμβαίνουν ακόμα...:
Bottom line "Μαραφετια;" Η χαρά του "Δεν τα φτιάχνουν όπως τα φτιάχνανε;" Όχι ακριβώς, αλλά όταν πας τυφλά με αυτά και σε προδώσουν, την εβαψες. Άμα ήταν νύχτα, καλά κρασά...
Ειδικά το google maps έχει τεράστιο πρόβλημα διαχωρισμού μεταξύ κύριων και δευτερευόντων δρόμων όπως και διάκρισης χωμάτινων και ασφάλτινων διαδρομών.
Δεν είναι δηλαδή μόνον ζήτημα αλγορίθμου υπολογισμού χρόνου/αποστάσεων για την εξεύρεση της βέλτιστης διαδρομής, ούτε καν ζήτημα έλλειψης ενημερώσεων για πρόσφατες πχ μονοδρομήσεις κτλ - αλλά ακόμα χειρότερα ζήτημα ακρίβειας τοπογραφικού υποβάθρου.
-
Και κάπως έτσι στις διχαλες παίρνεις τα μάτια σου από το δρόμο επειδή ο/η συνοδηγός είναι έρμα και συζητάει με τους υπόλοιπους. Αν ακούς μονο την κυριουλα μπορεί ομοίως να την πατήσεις άρα πρέπει να επιβεβαιώνεις την πορεία σου. Είπαμε, συνήθως όλα πάνε καλά, αλλά ΑΝ σου κάτσει...
-
@argyn said in Συμβαίνουν ακόμα...:
Ειδικά το google maps έχει τεράστιο πρόβλημα διαχωρισμού μεταξύ κύριων και δευτερευόντων δρόμων όπως και διάκρισης χωμάτινων και ασφάλτινων διαδρομών.
Έχω την εντύπωση ότι η αναγνώριση γίνεται αυτόματα, συνοπολογίζοντας το σκανάρισμα των καμερών του streetview.
Συνήθως όσο απομακρύνεσαι από κέντρα πλυθησμού η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ ή λίγο. Εμένα τα χειρότερα μου τα έκανε με δρομολογήσεις που με έστελνε στην ορεινή Λευκάδα. -
ωραιο θεμα ιαν....
να πω το δικο μου....
καταβραδο στη Μεταμορφωση του Σωτηρος στον καντηλι ευβοιας.
δηλαδη ενα χωμενο μεσα στο δασος Εκκλησακι που εχει αρκετο χωρο γυρω-γυρω διαμορφωμενο για καμπινγκ και διανυκτερευση.
Καπου 10-15km χωματοδρομο απο το Προκοπι και προς μεσα στο βουνο.
βατο ομως χωμα, πολυ βατο.
εχω παει και με το 3008 αερα.
Οσοι δεν το ξερουν, το καντηλι ειναι το πλέιγκράουντ των τετρακινητων.
νοεμβριος 2019. με καπου 15 αμαξια παρεα του βιταρα κλαμπ, εγω με το τζιβι.
και τον γατογιο.
προγραμματισμος μετα τα μπριζολιδια στη σχαρα και τα τσιπρα, υπνος στο πισω μερος του τζιβιου που ειναι διαμορφωμενο ειδικα για υπνο.
Ο μικρος εφαγε 10-15 σουβλακια και καμποσα ψητα, τα μισα εφαγα εγω και κατι σαλατες με κρεμυδια.
οποτε σκεφτηκα θα πεθανουμε στο τζιβι.
πολυ μεταβολισμος σε μικρο χωρο.
και ο μπέιμπι ειναι και 110 κιλα με 3 ωρες γυμναστηρια τη μερα. - δεν μου αναλογει χωρος αρκετα να τεντωσω γονυ.
βλεπω και εαν αλλο τεραστιο της παρεας, σρεκ τον λενε, που επισης με τον τοτε συνεπιβατη και νυν τζιβουχο θεμη θα κοιμοντουσαν στο αμαξι τους.
ο οργανωτης απαιτουσε υπνο στο υπαιθρο, εστω και στο αμαξι, αλλα ειχε γινει ντιρλα. και ο οργανωτης για την ακριβεια.
και το σκαμε, εγω με τον μικρο και το τζιβι 5d και ο σρεκ με το δικο του τζιβι 1.6 3d. κατανυχτο. μερα την εχω τη διαδρομη, αλλα νυχτα εχει ζορια.
και ειχε και λασπες. οποτε γκουγκλ μαπς.
κατευθυνση προκοπι. ξεκιναμε, μια χαρα, λιγα γλιστριδια μονο.
καπου ο δρομος κανει μια διχαλα, δεξια λεει ο γουγλης.
σιγουρα ρωταω τον μπέιμπι, σιγουρα απανταει.
ακολουθει ο σρεκ.
απο δορυφορο περνανε τις αντιπυρικες για δρομους.
χαντακια του μετρου καθετα, χασιματα σε γκρεμουρες, ο εργατης υπερωριες, εσπασα 2 πεδιλα απαγκιστρωσης περνωντας στιγμες μηδενισμου μηκους πεους πανω απο χαητα.
πιανει και μια κατηφορα και μου ερχεται και ο σρεκ και κολλαει προφυλακτηρα γλιστρωντας, ειχε σκετα a/t και δεν τον κραταγανε και κατεβαιναμε μονο με τα δικα μου μαντολαστιχα να κρατανε κοντρα.
2-3 χιλιομετρα που φερνουν ασπρα μαλλια.
και πανω και κατω.
το μικρο τον ειχα εξω απο το αμαξι με τον φακο, αμα ειναι να παμε οι γεροι καλια μας. ξαναβγαινει η αντιπυρικη και ξανασυναντα το δρομο, τελικα οπως αργοτερα καταλαβα κοβεις καπου 100 μετρα απο εκει αντι για κυριλε στο δρομο. για τον γουγλη μετραγανε.
οκ, φιληθηκαμε με σρεκ, θεμη και τον μικρο, σωθηκαμε.
εχει μια στροφαρα ο δρομος, μη στριφτε μας λεει ο γουγλης. και μπροστα μας φαινωνται τα φωτα του χωριου.
οποτε ισια.
κανει μια κατηφορα παρα πολυ αποτομη ο δρομος. και ενα χασιμο.
κατι πηχτο μπροστα.
λεω του σρεκ μεινε πισω αμα κολλησω να με τραβηξεις.
παιρνω φορα γιατι στο κατω μερος κοβοτανε ο δρομος σχετικα αποτομα, να μην κρεμασει ο κωλος στον κοτσαδορο.
πλατς - παταπλατς - παρα πολυ παταπλατς.
στο σκαλι που εκανε στο τερμα μετα ειχε λασπη, την ειχα δει, αλλα δεν ηξερα το βαθος....
αρχιζει και κατεβαινει το αμαξι σγα-σγα, οι ροδες ολες στον αερα ή μαλλον στη λασπη ακομη επεπλεαν. αρχιζει και φτανει στα παραθυρα, λεω του μικρου, ανοιξε παραθυρο και πηδα, πες στη μανα σου κατι συγκινητικο, εμενα δεν μου βγαινει, θα μεινω εδω....
ξεκιναει να ανοιγει το παραθυρο και ξαφνικα βρισκει το τζιβι τρελη προσφυση και φευγει γκαζωμενο οπως ηταν με τα 1000. σε 20-30 μετρα μονο δεν εχει πλεον λασπη, εχει ασφαλτο και μαλιστα με διαχωριστικη διπλη στη μεση και εκκλησακια γυρω-γυρω. σαν εο.
τελικα ηταν ε.ο. πριν 30-25 χρονια. μετα επεσε το βουνο και τωρα η εο παει απο αλλου.
στον σρεκ εριξα εργατη καλου-κακου καθως δεν εχει σνορκελ, αλλα δεν χρειαστηκε, περασε.
εχει φτασει 1 η ωρα τη νυχτα στο Προκοπι, ενα σαββατο βραδυ του νοεμβριου. και πρεπει να βρουμε δωματιο. 4 τυποι βουτηγμενοι στη λασπη μεχρι το σωβρακο.
γουγλης λεει δεν εχει ξενοδοχεια, δεν εχει δωματια. πικρα. και επιστροφη, οχι ,δεν. πριν ξημερωσει. ενα ανοιχτο περιπτερο, δινει τη λυση. πανω απο ενα καφενειο ενας παπους νοικιαζει δωματια! ειναι ακριβως στη στροφη που απο την εο παει για τον Αγιο.
τον ξυπναμε, χαρηκε που ειδε κοσμο να γεμισει τα κυριλε δωματια.
μας ανεβασε απο μια σκαλα σπιτιου τσιμεντενια, τιγκα στη λασπη. απο εργατες και κυνηγους.
μπηκαμε σε ενα μακροστενο σπιτι - ρουμς του λετ.
κουζινα κανονικα σπιτιου, μυριζε στιφαδο, απλωμενα παντου σωβρακα και παντελονια, εχω εργατες που μενουν μας εξηγει. η τουαλετα. οι μυρωδιες ξεχωριστες, ανατολιτικου κωλου μετα απο καταναλωση μπαχαρικωνε.
ρωταμε αν εχει δωματια με δικη τους τουαλετα!
ειχε!
μας λεει ειναι ακριβα, 25 ευρω, τα αλλα 10.
πηγαμε στα 25.
ειχαν απο 2 κρεβατια, σχετικα καθαρα, ενα ψυγειο και μια τηλεοραση. και ουτε καρεκλα.
εδω ειμαστε λεω, μπορουμε να ξεραθουμε, φερνει ο μικρος τα σλιπινγκ μπανγκ, φερνει κρουασαν απο το περιπτερο και νερα και παω να δω το μπανιο. το ιδιωτικο.
λοιπον.
μια χεστρα, στα δυο τριτα της χεστρας απο πανω ξεκιναγε ο νιπτηρας και επαιρνε και τα 2/3 του χωρου της πατοντουζιερας. με ενα χαρακτηριστικο.
ο χωρος μπροστα απο τη χεστρα μεχρι τον τοιχο ηταν-δεν-ηταν 5 εκατοστα.
το πρωι τη χρειαστηκα.
βρηκα και βολικη σταση.
ιππαστη και ακουπησα το ενα μαγουλο στο τοιχο, με το χερι κραταγα το κινητο να διαβαζω φορουμ οσο λειτουργουσε η καθαρση.
ο μικρος δεν χωρεσε, λιπανε μετα το δασος.
ξεκινησαμε να βρουμε τους αλλους. ο δρομος παιχνιδακι, σε 15' φτασαμε. σε μια διχαλα αναρωτιωμασταν ποιος μλκς θα πηγαινε απο εκει και γιατι....
φτανουμε και μας περιμενε ο διοργανωτης για τζερτζελε που το σκασαμε.
συμβιβαστηκαμε με σκουπιδομαζεμα δυωρο τιμωρια, στις εκδρομες καθαριζουμε τους χωρους και απο τους προηγουμενους, και μετα στην επιστροφη με σκαψιμο 2-3 κυβικα χωμα που εκλειναν το δρομο......στα πορτοκαλι το θεμα....
στα αλλα οσοι εχετε βιταρα πηγαινετε οποτεδηποτε θελετε
οι αλλοι μονο με καλο καιρο
στη 'Παναγια' μονο βιταρα ομως.
δειτε φωτο απο τα μερη και θα παθετε ψυχολογικο!φωτο απο αυτη την εκδρομαρα
ο τεραστιος με τα ασπρα ειναι ο σρεκ
-
Αν δεν κάνω λάθος στις ρυθμίσεις στο google maps έχει ρύθμιση για τους χωματόδρομους.
Γατε εμπειριών συλλέκτης
-
Trail ride Θοδωρή με Pajero "αντρικό", εποχής βιντεοκασέτας, roadbook και terratrip. Όλα καλά μέχρι που σκαμε δυνατα σε ένα δέντρο, κουνήθηκε η μπαταρία, έσβησε το terratrip και αμέσως δυνατή βροχή μόλις βγήκα να δω τι εγινε. Και πριν 15 χρόνια δεν είχαμε gps. Η οργάνωση πήρε τηλ τους δικούς μας γιατί δε μας έβρισκε (κάπου πάνω από τη Μακρυμάλλη) και καταλαβαίνεις τι έγινε όταν βρηκαμε μπολιτιζμο με οπτική επαφή και τηλεφωνικό σημα (ευτυχώς δεν είχε νυχτώσει)...
-
@johanndelta said in Συμβαίνουν ακόμα...:
Μακρυμάλλη
για ταναίδα πουλακια μου? λιμνη μανταλενας? χαχαχαχ
εχω μια 3ετια να παω αν και γυριζα απο λιμνιωνα το καλοκαιρι και λεω να χωθω, αλλα ειχα φαει κατι θαλασσινα και με πηγε τσιρλιο.... -
Έχω και μια ιστορία δίχως τεχνολογία όπου πήγαμε με βιτ 8βαλβιδο στα χιόνια στο Μιστρο και καταλήξαμε κολλημένοι με χιόνι ως το γόνατο σε ένα χωράφι με λάχανα.
Μας έβγαλε ο ιδιοκτήτης με το τρακτέρ του. Να φεύγει το λάχανο στον αέρα με το σπινιαρισμα, αξία ανεκτίμητη!
-
Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, το google maps (που χρησιμοποιούμε όλοι) είναι σαν τον πρωθυπουργό μας, δλδ τι κάνει; Καλά του λέτε!
Ότι κωλοδρομάκι βλέπει, το χαρακτηρίζει δρόμο κανονικά. Με έχει σκίσει και εμένα ουκ ολίγες φορές. Να περνάω από κωλόδρομους, υπερανηφόρες με το 116 και να λέω πάει, εδώ κάπου θα μείνει το κακόμοιρο.
Τελευταία φορά, την Παρασκευή που ήμουν λίγο ορεινά και αντί να μου δείξει τον κανονικό δρόμο (που ήταν 300μ παρακάτω), μου έβγαλε να στρίψω 2 φορές σε κάτι δρομάκια ούτε για γάιδαρο.Google maps ...ξέρεις εσύ...
-
4κινητοι...τους αρέσει να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που δεν υπάρχουν ούτως ή άλλως!
-
Εμδρομαρα με Kojones, τον Shrek τον έχω πάντως
-
Εμ, γι'αυτό είμεθα αχάριστοι οι αρνητές της υπερβολικής τεχνολογίας, όταν το gps βρίσκει την ταβέρνα ή το χοτελι είναι η καλύτερη εφεύρεση του κοζμου!
-
Παθών και εγώ, αλλά περισσότερες φορές είμαι αυτός που απαντά σε ερωτήσεις αποπροσανατολισμενων.
Το πιο χαρακτηριστικό ήταν νέα κοπέλα φέτος το καλοκαίρι να περιπλανιέται σε χωματόδρομο περίπου είκοσι χιλιόμετρα μακριά από την Ιόνια. Μόνο να φανταστώ μπορώ, πόσες σκηνές από θρίλερ πρέπει να γυρνούσαν στο μυαλό της καθώς μόλις και μετά βίας άνοιξε το παράθυρο , κατακαλοκαιρο, για να με ρωτήσει βιαστικά και φανερά φοβισμένη - πώς θα πάω Αθήνα; Τι να της απαντήσεις της κοπέλας.... μετά από αρκετές κουβέντες και χτίζοντας εμπιστοσύνη, κατάλαβα ότι έχασε την είσοδο της Ιόνιας και πήρε το δρόμο της ανόδου της Πίνδου. Κάπου εκεί άκουσε το gps που της πρότεινε αναστροφή και κάθοδο μέσα από χωματόδρομο, πολύ δύσκολο, περίπου πέντε χιλιομέτρων μέχρι να βρει τσιμεντοδρομο και σιγά σιγά τον πολιτισμό.
Επειδή το έχω πάθει, όχι σε τόσο τραβηγμένες καταστάσεις, υποθέτω, έτσι μου είπαν κιόλας, ότι πρέπει να αλλάξει στις ρυθμίσεις, η ρύθμιση πιο σύντομη διαδρομή. Όποιος γνώστης ας μας διαφωτίσει.
-
Μπα.. πολλές φορές η πιο σύντομη διαδρομή περνάει από τέτοιους δρόμους. Εντάξει, φαίνεται που πας να μπλέξεις, αν το ακολουθείς πιστά και δεν κοιτάς τίποτα άλλο μπορεί να σε βγάλει όπου..
-
Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και λόγω δουλειάς πάω σε χωριά. Δίνω στο Google maps ένα ποσοστό επιτυχίας 97% γιατί κάπου όντως μπορεί να σε βγάλει κανένα χωματόδρομο.
Επίσης τυχαίνει να είναι κάποια πεσμένη γέφυρα που να μην είναι καταγεγραμμένη.
Κάτι εμέ απαραίτητο εργαλείο για κάποιον που ταξιδεύει. -
Aυτο με τους χωματοδρομους ειναι επικο fail του google maps.
Ολα τα υπολοιπα πανε κι ερχονται αλλα να σε βγαζει μεσα απο χωματοδρομους που μπορουν κυριολεκτικα να σου διαλυσουν το αυτοκινητο χωρις την παραμικρη προειδοποιηση και γραφοντας σου οτι ειναι και η πιο οικονομικη διαδρομη (ενω πας με 10χλμ μαξ για να μην διαλυσεις τα παντα και καις τ'αντερα σου) ειναι τραγικο.Πλεον με το που δω χωμα κοκκαλωνω και κανω αναστροφη. Παθων και μαθων απο καποιες περιπτωσεις που νομιζα οτι θα'ναι για λιγη αποσταση και μετα θα πιασω ασφαλτο παλι και συνεχιζα με το δρομο να γινεται ολο και πιο Παρις-Ντακαρ φαση. Οποτε πλεον δεν πα'να λεει ο,τι θελει, με το που δω χωμα το παιρνω πανω μου και παω απ'αλλου.
-
Αχ και θυμήθηκα πριν αρκετά χρόνια να με βγάζει μέσα απο τον καταυλισμό στο Χαλάνδρι βραδιάτικα με την κοπέλα μου στο διπλανό κάθισμα...το σκατό στην κάλτσα!
Δεν θυμάμαι ακριβώς αν ήταν το Google maps σε αρχικό στάδια ή καποια απο τις πολλές συσκευές τύπου Garmin , Tom Tom , iGo κλπ που είχα.
-
@vagkirk said in Συμβαίνουν ακόμα...:
Αχ και θυμήθηκα πριν αρκετά χρόνια να με βγάζει μέσα απο τον καταυλισμό στο Χαλάνδρι βραδιάτικα με την κοπέλα μου στο διπλανό κάθισμα...το σκατό στην κάλτσα!
Δεν θυμάμαι ακριβώς αν ήταν το Google maps σε αρχικό στάδια ή καποια απο τις πολλές συσκευές τύπου Garmin , Tom Tom , iGo κλπ που είχα.
Και αυτοί είναι ήπιοι, δεν είναι οι κλασσικοί hard core-άδες.
Συμβαίνουν ακόμα...