-
Οι τιμές των ακινήτων θα διορθώσουν όντως. Προς τα επάνω. Ειδικά στα διαμερίσματα έως και 100 τμ θα πάρουν φωτιά. Είχε φτάσει το τμ στα 850 ευρώ σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Δε νομίζω να μείνει για πολύ στα 1000 στις ίδιες γειτονιές ενώ το βλέπω να ανεβαίνει.
-
Μακροπρόθεσμα οι τιμές πάντα ανεβαίνουν. Ακόμα και με την υπέρτατη κρίση που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία η πτώση ήταν πρόσκαιρη.
-
Μακροπρόθεσμα λογικό ειναι να ανέβουν, είναι θέμα σπανιότητας- υπερβάλλουσας ζήτησης, όλο και κάποιοι θα υπάρχουν με περισσότερα χρηματα που θα είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι θα αγοράσουν στα άκρα ή και εκτός αττικής.
Απλά στην ύφεση θα διορθώσουν και όποιος βρεθεί με χρήματα θα αγοράσει με έκπτωση. -
Υφεση ΔΕΝ θα υπάρξει για τους εξής λόγους.
Τα σπίτια που χτίζονται σε σχέση με αυτά που χτίζονταν πριν την κρίση δεν είναι ούτε το 1/10.
Η προσφορά είναι ελάχιστη έως αστεία και είναι σε συγκεκριμένες περιοχές που έτσι και αλλιώς ήταν εκτός του μικρομεσαίου πορτοφολιού και αυτού που θα πάει στον επίσης έτσι και αλλιώς ανύπαρκτο τραπεζικό δανεισμό.
Σε περιοχές όπως τα βόρεια προάστεια δεν χτίζεται ούτε το 1/50 από όσα χτίζονταν πριν την κρίση.
Από την άλλη ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος , αυξάνει τις τιμές πώλησης και αυξάνει την τιμή αντικατάστασης.
Αυτό που θα γίνει είναι να σταματήσουν οι όποιες λίγες οικοδομές γίνονται σε μεσαίες και χαμηλές περιοχές.
Η αγορά είναι πολύ ρηχή και ελέγχεται από εταιρείες που μπορούν να στείλουν τον πιτσιρικά που έχουν για καφέδες και στο πήγαινε να αγοράσει την Εθνική και στην επιστροφή να αγοράσει την Πειραιώς και την άλλη μέρα τις άλλες δύο.
Η αγορά από τους ξένους είναι επίσης σε μεταβατικό στάδιο, γιατί το τζάμπα πέθανε και πλέον τα κοράκια θα την κάνουν για αλλού.
Επίσης ο κόσμος δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση και είναι σε στάση αναμονής, αλλά αυτό που θα συμβεί είναι να πάει τελικά σε φτηνότερη περιοχή από αυτή που ήλπιζε.
-
Εδώ παραδίπλα μου, πουλήθηκε μία παλιά πολύ μικρή μονοκατοικία σε ένα οικοπεδάκι μινιατούρα. Το έχω αναφέρει ξανά.
Ξεκίνησε φουλ ανακαίνιση πριν μερικούς μήνες, τελείωσαν τις μονώσεις μέσα/έξω... και την παράτησαν έτσι. Είναι παρατημένη πάνω από 4 μήνες.
Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβαίνει.
-
Τα βάζουν εξοικονομώ και ελπίζουν να τα πουλήσουν σε μεγαλύτερη τιμή.
Μετά βλέπουν ότι ζητάνε πολλά και τους μένει στο χέρι. -
Δεν έχεις άδικο. Μπορεί να το αγόρασαν για να το σπρώξουν έτοιμο "φτιαγμένο".
Το παρακολουθώ συνέχεια, γιατί δεν έχει χώρο για θέση στάθμευσης και θέλω να δω αν θα κατοικηθεί τελικά.
-
Είχα δει μια μονοκατοικία σε παρόμοια κατάσταση με ωραίο κηπάκο. Έξω μακρυά από την δουλειά μου καμιά ώρα το πολύ.
Με μεγάλο κήπο, βασικά υπερβολικά μεγάλο. Εχτιζες και δεύτερο σπίτι αν το σήκωνε ο συντελεστής. Σε λεφτά που θα μπορούσα με δάνειο να την αγοράσω. Τα μισά περίπου τα ειχα. Αλλά μετά θα έπρεπε να την φτιάξω λίγο λίγο γιατί δεν θα είχα αλλά λεφτά.Δεν το έκανα, έμεινα στα αυγά μου. Πολύ μεγάλο ρίσκο. Πέρασα τις προάλλες για ασχετη δουλειά και έπεσε το μάτι μου και είδα πως την τελείωνε συνεργείο και ήταν πανέμορφο το σπίτι. Τι να σας λεω και τι να βλέπετε. Μικρό αρχοντικό. Τι κρυφοί φωτισμοί, τι κήποι, τι χώρος για το αυτοκίνητο. (Ε ρε πλυσίματα που θα έκανα εκεί), καμία σχέση όπως το είχα δει ως γιαπι
Να το χαρούν οι άνθρωποι , καλή ζωή να έχουν με υγεία. Ζήλεψα λίγο αλλά μετά χάρηκα γιατί ρώτησα και ήταν μια νέα οικογένεια. Καλή ζωή να έχουν τα παιδιά...
Συγκινητικό ήταν, δεν ξέρω ένιωσα και χαρα και πικρία μαζί. -
@criuser said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Υφεση ΔΕΝ θα υπάρξει για τους εξής λόγους.
Τα σπίτια που χτίζονται σε σχέση με αυτά που χτίζονταν πριν την κρίση δεν είναι ούτε το 1/10.
Η προσφορά είναι ελάχιστη έως αστεία και είναι σε συγκεκριμένες περιοχές που έτσι και αλλιώς ήταν εκτός του μικρομεσαίου πορτοφολιού και αυτού που θα πάει στον επίσης έτσι και αλλιώς ανύπαρκτο τραπεζικό δανεισμό.
Σε περιοχές όπως τα βόρεια προάστεια δεν χτίζεται ούτε το 1/50 από όσα χτίζονταν πριν την κρίση.
Από την άλλη ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος , αυξάνει τις τιμές πώλησης και αυξάνει την τιμή αντικατάστασης.
Αυτό που θα γίνει είναι να σταματήσουν οι όποιες λίγες οικοδομές γίνονται σε μεσαίες και χαμηλές περιοχές.
Η αγορά είναι πολύ ρηχή και ελέγχεται από εταιρείες που μπορούν να στείλουν τον πιτσιρικά που έχουν για καφέδες και στο πήγαινε να αγοράσει την Εθνική και στην επιστροφή να αγοράσει την Πειραιώς και την άλλη μέρα τις άλλες δύο.
Η αγορά από τους ξένους είναι επίσης σε μεταβατικό στάδιο, γιατί το τζάμπα πέθανε και πλέον τα κοράκια θα την κάνουν για αλλού.
Επίσης ο κόσμος δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση και είναι σε στάση αναμονής, αλλά αυτό που θα συμβεί είναι να πάει τελικά σε φτηνότερη περιοχή από αυτή που ήλπιζε.
Αναφορικά με την ύφεση, προφανώς αναφέρεσαι αποκλειστικά στην αγορά ακινήτων. Γιατί αν μιλάς για την οικονομία μάλλον τα πράγματα δείχνουν στην αντίθεση κατεύθυνση, ποτέ στην ιστορία των τελευταίων 50+ ετών που γνωρίζω τέτοιος πληθωρισμός δεν έχει αποκασταθεί χωρίς να δημιουργήσει σοβαρή ύφεση. Μακάρι όμως να κάνω λάθος.
Για τα ακίνητα στην Αθήνα όντως είναι ιδιαίτερη περίπτωση, βέβαια με ύφεση σίγουρα η αγορά θα κάτσει και όταν λέω 'κάτσει' δεν εννοώ σε καμια περίπτωση fire sales, εννοώ ότι είτε δεν θα αυξάνουν οι τιμές είτε σε κάποιες περιοχές θα μειωθούν ( διόρθωση).
Τί εννοείς εταιρίες; Παλιά έβλεπα αρκετούς κατασκευαστές (νυν τεχνικές εταιρίες ή όποια άλλη μορφή) που βρέθηκαν με κάποια χρήματα και ασχολήθηκαν νωρίς με την αγορά και σήμερα είναι σαν να έχουν πιάσει αρκετά τζόκερς. Χωρίς κανένα λομπυινγ απλά τους έκατσε καλά, κοιτάγανε τη δουλειά τους και δεν βιάζονται να πουλήσουν, μπορεί να περιμένουν και μερικά χρόνια. Πλέον η Αθήνα δεν είναι υπό ανοικοδόμηση και η αγορά ορίζεται από προσφορά (ισχνή)/ζήτηση (όλοι θέλουν ένα ακίνητο).
Τέλος, δυστυχώς (ή ευτυχώς για άλλους) τα τελευταία 50 χρόνια τα ακίνητα σε μεγάλες πόλεις πηγαίνουν όπως τα πήγαιναν τα cryptos, δηλαδή συνεχιζόμενη αύξηση με διορθώσεις σε περιόδους κρίσεων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Ν. Σμύρνη θα κάνει ποτέ όσο κάνει το Λονδίνο επειδή δεν υπάρχουν οικόπεδα για κτίσιμο. Υπάρχει και πλαφόν που ορίζεται από την παγκόσμια αγορά.
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Είχα δει μια μονοκατοικία σε παρόμοια κατάσταση με ωραίο κηπάκο. Έξω μακρυά από την δουλειά μου καμιά ώρα το πολύ.
Με μεγάλο κήπο, βασικά υπερβολικά μεγάλο. Εχτιζες και δεύτερο σπίτι αν το σήκωνε ο συντελεστής. Σε λεφτά που θα μπορούσα με δάνειο να την αγοράσω. Τα μισά περίπου τα ειχα. Αλλά μετά θα έπρεπε να την φτιάξω λίγο λίγο γιατί δεν θα είχα αλλά λεφτά.Δεν το έκανα, έμεινα στα αυγά μου. Πολύ μεγάλο ρίσκο. Πέρασα τις προάλλες για ασχετη δουλειά και έπεσε το μάτι μου και είδα πως την τελείωνε συνεργείο και ήταν πανέμορφο το σπίτι. Τι να σας λεω και τι να βλέπετε. Μικρό αρχοντικό. Τι κρυφοί φωτισμοί, τι κήποι, τι χώρος για το αυτοκίνητο. (Ε ρε πλυσίματα που θα έκανα εκεί), καμία σχέση όπως το είχα δει ως γιαπι
Να το χαρούν οι άνθρωποι , καλή ζωή να έχουν με υγεία. Ζήλεψα λίγο αλλά μετά χάρηκα γιατί ρώτησα και ήταν μια νέα οικογένεια. Καλή ζωή να έχουν τα παιδιά...
Συγκινητικό ήταν, δεν ξέρω ένιωσα και χαρα και πικρία μαζί.Άποψη μου. Η αγορά οικίας προϋποθέτει να μπορείς να διαθέσεις πολύ χρόνο από τη ζωή σου ώστε όλα να γίνουν σωστά. Και κατά την περίοδο της αναζήτησης και πριν την αγορά και μετά την αγορά.
Η δική μου εμπειρία, μου έδειξε ότι μόνο αν ήμουν άνεργος θα μπορούσα να είχα κάνει σωστή αγορά οικίας. Θα αφιέρωνα όλο το χρόνο μου σε αυτό και όλα θα γινόντουσαν σωστά και γρήγορα.Διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα βγούνε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν και εξαναγκάζεσαι τελικά να μένεις κάπου που σε χαλάει.
-
Καλά τα λες, αλλά σε τέτοια περίπτωση βάζεις κάποιον που εμπιστεύεσαι ως εργοδηγό και σιγά σιγά το φτιάχνεις.
Στην τελική κάποια προβλήματα θα βγουν αλλά θα έχεις δικό σου ωραίο σπίτι από το να μένεις στο ενοίκιο.
-
απο αυριο ερχεται πονος για γατο και γατα....
ανακαινιση σαλονιου και κουζινας ενω μενουν μεσα...
ισιωμα δοκαρια με κατι γωνιακρανα, βγαλσιμο γυψοσανιδες και βαλσιμο νεες. φουλ ξαναβαψιμο.
συμπληρωμα ντουλαπια, αλλαγμα ολες οι ηλεκτρικες εντοιχισμενες και οχι.
ταυτοχρονα φρεσκαρισμα μονωσης ταρατσας, βαψιμο σκαλας και εισοδου πολυκατοικιας.
αλλαγμα και ολα τα επιπλά, αλλα σαλονια κλπ θα ερθουν απο σεπτεμβριο.
γενικα, μια πικρα.
κλαψ....
το κοστος ας μην το αναφερω... ειμαι και ταγμενος που λεει ο αντυ... -
Κι εγώ είχα θέματα από το χειμώνα. Είχαν ανοίξει οι τοίχοι εξωτερικά από τα στοιχεία που χτυπάνε το σπίτι. Πολλά σκασίματα ακόμα και σε κολώνες. Ξεκίνησα πριν 10 μέρες. Ο εργολάβος ξεκίνησε να ρίξει όλα τα σκασμένα σημεία αλλά τελικά έγδυσε όλο το βορινό και έμεινε με τα μπλόκα. Έχει βάλει όπου χρειαζόταν υλικά αντιδιαβρωτικά, έχει χτίσει ξανα τους τοίχους και θα αρχίσει να βάφει το σπίτι σύντομα. 6300 σύνολο για ολικό βάψιμο εξωτερικό συν 1 02 μικρα μερεμέτια σε ένα υπόγειο μπάνιο με υγρασία συν μόνωση στη ταράτσα.
-
Καλά τα λες, αλλά σε τέτοια περίπτωση βάζεις κάποιον που εμπιστεύεσαι ως εργοδηγό και σιγά σιγά το φτιάχνεις.
Στην τελική κάποια προβλήματα θα βγουν αλλά θα έχεις δικό σου ωραίο σπίτι από το να μένεις στο ενοίκιο.
Συνήθως φίλε οι νέοι αγοραστές ή τέλος πάντων αυτοί που δεν αγοράζουν ακίνητα κάθε τρεις και λίγο, ούτε εμπειρίες έχουν, ούτε ανθρώπους που να εμπιστεύονται.
Εννοείται ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν όλα τα προβλήματα ή τα θέματα που μπορεί να προκύψουν. Αλλά αν σκάσει κάτι που ποτέ δεν το φανταζόσουν τότε άστα-βράστα.
Κάποια μπορούν να διορθωθούν, κάποια άλλα όχι.
-
Από εμένα μπράβο. Έτσι πρέπει να ξοδεύονται τα λεφτά. Εκεί όπου ζεις. Για αυτό και η μανία μου να ψάχνω σπίτια και υλικά κτλ Αν περισσέψουν τότε να πάρεις...phev.
Τι εταιρία τα ντουλάπια; Φοβάμαι να αναλύσω διότι θα με πουν πάλι ξερολα.
Και εγώ θα αλλάξω σε ένα σπίτι και ψάχνω καλό vfm.
Τι υλικό τα ντουλάπια;
-
Από εμένα μπράβο. Έτσι πρέπει να ξοδεύονται τα λεφτά. Εκεί όπου ζεις. Αν περισσέψουν τότε να πάρεις...phev.
Τι εταιρία τα ντουλάπια; Φοβάμαι να αναλύσω διότι θα με πουν πάλι ξερολα.
Και εγώ θα αλλάξω σε ένα σπίτι και ψάχνω καλό vfm.
Τι υλικό τα ντουλάπια;
ολα που φτιαχνει ο γατος ειναι απο φιλαρακια. ποτες απο εταιρειαι, ετσι γενικα.
γειτονια.
και ας κοστιζει και παραπανω.
ας πουμε τον μαραγκο θα τον ξερω στις 4 αυγουστου ακριβως 55 χρονια.
γειτονες, συμμαθητες, φιλαρακια και εχουμε χεσει και στο ιδιο γκιογκιο και εχουμε πλυθει στην ιδια σκαφη. τον περναγα κατι μηνες,
ολα στο χερι. -
Ναι ρε παιδί μου και εγώ από νέο παιδί με μαγαζί δικό του πήγα. Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες εταιριες. Αλλά μου έβγαλε κατάλογο το τι θέλω. Από ιταλικά, γερμανικά κτλ
Όχι εντάξει με το παιδί που θα τα φτιάξει, μόνο ντυμένο έχει δει ο ένας τον άλλον.. ευτυχώς
-
@storm said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Συνήθως φίλε οι νέοι αγοραστές ή τέλος πάντων αυτοί που δεν αγοράζουν ακίνητα κάθε τρεις και λίγο, ούτε εμπειρίες έχουν, ούτε ανθρώπους που να εμπιστεύονται.
Εννοείται ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν όλα τα προβλήματα ή τα θέματα που μπορεί να προκύψουν. Αλλά αν σκάσει κάτι που ποτέ δεν το φανταζόσουν τότε άστα-βράστα.
Κάποια μπορούν να διορθωθούν, κάποια άλλα όχι.
Έτσι είναι, ρωτώντας πας στην πόλη. Το πόσες φορές έχω βρει λύσεις απλά διότι είχα θράσος να ρωτήσω, δεν λέγεται. Πολλές φορές μου βγαίνει σε καλό.
Παίρνεις σβαρνα τα σπίτια που χτίζονται και ρωτάς.Έχω μπουκαρει σε γραφείο και έχω πει πως έμαθα φεύγει ένα άτομο και ήρθα να με προσλάβετε χωρίς βιογραφίκο. Έτσι χύμα, ρωτήστε με ότι θέλετε.
Με πήραν την ίδια μέρα, χωρίς βιογραφίκο..χαχαχα.
-
@gatoz said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
ισιωμα δοκαρια με κατι γωνιακρανα, βγαλσιμο γυψοσανιδες και βαλσιμο νεες. φουλ ξαναβαψιμο.
ταυτοχρονα φρεσκαρισμα μονωσης ταρατσας, βαψιμο σκαλας και εισοδου πολυκατοικιας.
γενικα, μια πικρα.
κλαψ....
το κοστος ας μην το αναφερω... ειμαι και ταγμενος που λεει ο αντυ...Λογικό, σου λέει η γάτα :πόσα λεφτά θα χαλάσουμε σε κάρα?
Φέρε εδώ το καρνε να το ξεσκονίσω λιγάκι .
Μετά έχει κουρτινοξυλα - κουρτίνες.
Πατέρα βάστα γερά -
@yem said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@gatoz said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
γενικα, μια πικρα.
κλαψ....
το κοστος ας μην το αναφερω... ειμαι και ταγμενος που λεει ο αντυ...Λογικό, σου λέει η γάτα :πόσα λεφτά θα χαλάσουμε σε κάρα?
Φέρε εδώ το καρνε να το ξεσκονίσω λιγάκι .
Μετά έχει κουρτινοξυλα - κουρτίνες.
Πατέρα βάστα γεράκλαψ....
μεγαλες αληθειες.
εχει ηδη παραγγειλει κουρτινες. κατι κολωνακιωτικες. την τεταρτη θα ξερω πονο. λυγμοκαλψ.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!