Μετά από σχεδόν 2μηνη αναζήτηση αυτοκινήτου για τη σύζυγο και γνωρίζοντας πολύ καλά το πόσο στρεβλή είναι η αγορά αυτή τη στιγμή, τελικά παραγγείλαμε προχθές ένα C4 C-Cross 1.5HDi ΕΑΤ8 Shine Pack Rouge Elixier συν ηλιοροφή, το καλό ηχοσύστημα και τα μπλε Ambience θερμαινόμενα καθίσματα.
Ο αρχικός στόχος ήταν το C5 Aircross και πιο συγκεκριμένα αυτό αλλά ο κάτοχος αποδείχθηκε εντελώς αναξιόπιστος (εώς καραγκιόζης βασικά) και μας ανάγκασε να κατευθυνθούμε σε καινούριο και να μην ξαναμπλέξουμε με μεταχειρισμένα. Ως καινούριο το C5 έτσι όπως το θέλουμε είναι σε χρήματα που δε θέλαμε να δώσουμε στην παρούσα φάση και για κάποιο λόγο η σύζυγος ξετρελάθηκε με το σχήμα του C4 οπότε και το κλείσαμε με συνοπτικές διαδικασίες.
Υπήρχε ένα έτοιμοπαράδοτο Shine Pack 1.5 ΕΑΤ8 με μόνο έξτρα το Highway Assist αλλά εάν δεν έβαζα ηλιοροφή θα έσκαγα οπότε αναγκαστικά τώρα αναμονή 6 μηνών.
Έχω επαφή με τα περισσότερα μοντέλα του Ομίλου και γενικά το συγκεκριμένο drivetrain θεωρώ είναι κορυφή τηρουμένων των αναλογιών. Ακόμα και σε βαρύτερα αυτοκίνητα όπως το 3008 ή το DS7 μου έχει φάνει επαρκές και ιδιαίτερα αγχολυτικό. Για το τυπικό της υπόθεσης το έκανα χθες και ένα test drive που απλά επιβεβαίωσα αυτά που ήδη είχα στο μυαλό μου. Το αμάξι του test drive έδειχνε 5.8λτ μέση μακράς διαρκείας και παρά τα 17.5Κ χλμ τέτοιας χρήσης ήταν εντελώς αθόρυβο και χωρίς σημάδια κόπωσης. Γενικά φαίνεται να έχει γίνει καλή δουλειά στο θέμα της συναρμογής και των υλικών.
Παραδοσιακά βέβαια ως κλασικό Citroen έχει κάτι ακατανόητες επιλογές...5.5" πίνακας οργάνων (που στην πράξη να είμαι ειλικρινής δε με ενόχλησε παρόλο που είμαι συνηθισμένος στο πληρέστατο virtual cockpit του Cupra) κι ενώ παράλληλα σου δίνει heads up display. Νομίζω θα ήταν πολύ καλύτερα να έδινε ένα παλιό καλό παραδοσιακό αναλογικό πίνακα και να τελειώνε η υπόθεση. Επίσης μεγάλο φάουλ τα στενόψηλα λάστιχα...απαράδεκτη διάσταση 195/60/18. Μπορεί να κάνει δουλειά σε ρύπους και άνεση αλλά τόσο αισθητικά όσο και οικονομικά όταν έρθει η ώρα της αλλαγής είναι φάουλ. Στην πρώτη ευκαιρία μάλλον θα αλλαχθούν σε 215/55/18 και εάν δεν τα παίρνει η 6.5αρα ζάντα, θα αλλαχθούν και οι ζάντες μαζί. Άλλο μεγάλο φάουλ και αυτό ισχύει για ολο τον Όμιλο είναι το μετριότατο UI του infotainment. Είναι σχεδόν ίδιο με το 208 του 2016 της μάνας μου και το βάζουν αυτούσιο μέχρι και στα E-Tense των 50Κ. Πολύ φτωχό σε λειτουργίες, μέτρια ανάλυση, μάλλον αργό στην απόκριση αλλά τέλος πάντως you win some you lose some στα ±30Κ. Τέλος απ' το test drive επιβεβαίωσα την "ειδική" ανάρτηση αλλά γενικά νομίζω υπερβάλλουν λίγο ως προς την αποτελεσματικότητά της. Ναι είναι τρομερά άνετο, είναι μαλακό, είναι αγχολυτικό αλλά δεν διαφέρει ιδιαίτερα στον τρόπο που περνάει τις ανωμαλιές σε σχέση με κάποιο ανταγωνιστικό με συμβατική ανάρτηση. Αυτο που παρατήρησα όμως και είναι πραγματικά σε κορυφαίο επίπεδο για την κατηγορία είναι η ηχομόνωση. Ίσως καλύτερη από αρκετά premium hatchbacks αυτή τη στιγμή.
Αυτά...και εν αναμονή του καλοκαιριού...