Μετά από 2 επισκέψεις σε αντιπροσωπείες με αντίστοιχα test drive και εν γνώση ότι είναι σχετικά ακριβό για ό,τι προσφέρει μηχανολογικά στα 130PS, σε περίπου 10 μέρες θα είμαι κάτοχος της Tonale.
Δεν είναι μια ορθολογική αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά περισσότερο μια αγορά που θα μου χαρίσει χαμόγελο μετά από μια δύσκολη περίοδο και ελπίζω για αρκετά χρόνια.
Χρώμα Rosso Alfa και έκδοση super ετοιμοπαράδοτο με εργοστασιακούς αισθητήρες παρκαρίσματος και camera. Ωραία η Speciale αλλά με τίποτα 20αρες ζάντες.
Από τα test drive μου άρεσε πάρα πολύ ο συνδυασμός ανάρτησης/τιμονιού (δεν γέρνει όπως τα περισσότερα suv), και η υβριδικότητα της που ειναι κάτι μεταξύ mild hubrid και full hybrid αφού υπήρχε περίοδος όπου κινήθηκα τελείως ev μέχρι 40km/h σε μποτιλιάρισμα.
Έχει επίσης εξαιρετικά σε αίσθηση και αποτελεσματικότητα φρένα και πολύ όμορφη εικόνα μπροστά από τον οδηγό με τις 2 ψηφιακές οθόνες (το infotainment έχει την καλύτερη απόκριση touch οθόνης που έχω δει σε αυτοκίνητο- ο πωλητής μου είπε ότι είναι το ίδιο u-connect 5 της Tonale με της Maserati Grecale- δεν ξέρω αν μου έλεγε μπούρδες ή αν ισχύει).
Δεν μου άρεσε α) η έλλειψη περισσότερης δύναμης του κινητήρα αλλά είχα όριο τα 35-37000 τα οποία ήδη ξεπέρασα στην βασική των 130 (συν ότι έχω άλλο αυτοκίνητο για γκάζι) β)η εγγύηση που από 5 χρόνια έγινε 4, γ)το σαλόνι της βασικής έκδοσης που δεν έχει 3ο προσκέφαλο πίσω δ) η έλλειψη ρεζέρβας.
Περισσότερα για την Tonale όταν την οδηγήσω εκτενέστερα ως ιδιοκτήτης πλέον..
Best posts made by sgl
-
RE: Alfa Romeo Tonale
-
RE: BYD forum
Είχα την ευκαιρία για ένα long test drive Παρασκευή απόγευμα- Δευτέρα πρωί το νέο BYD Seal Excellence 4wd , 530 άλογα και 670ΝΜ ροπή, 3.8sec 0-100. Το κοιτάζω ως αλλαγή του Passat GTE για το βήμα στην ηλεκτροκίνηση (μαζί με το Μ3 Highland φυσικά).
Σαν στοιχεία στο χαρτί είναι εντυπωσιακά. Στην πράξη είναι λίγο πιο στρωτά τα πράγματα. Υπάρχει το ECO και Normal όπου το αυτοκίνητο μου είπαν λειτουργεί με τα 310 άλογα της εκδοσης με τον ένα κινητήρα και στο sport γίνεται ένα υπερόπλο, ωστόσο είναι εντυπωσιακή η γραμμικότητα της επιτάχυνσης!
Ξεκινώντας από την εμφάνιση το πίσω μέρος είναι πολύ εντυπωσιακό (ειδικά τη νύχτα με τα φώτα), το εμπρός είναι έτσι και έτσι για τα γούστα μου αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Ήταν ολοκαίνουργιο με 77κμ στο οδόμετρο.
Το εσωτερικό είναι πολύ εντυπωσιακό με άψογα υλικά σε ποιότητα και σε εξοπλισμό έχει ελάχιστες ελλείψεις.
Θετικά:- κινητήρας, κιβώτιο μιας σχέσης, ροπή , επιδόσεις - απλά Α Ψ Ο Γ Ο
- κατανάλωση και αυτονομία, έκανα γύρω στα 500χλμ όλα εντός Αττικής και είχα σχεδόν 18ΚW μέση καταναλωση/100χλμ. Η μπαταρία του είναι 83KW οποτε αστικά βγάζει σχεδόν 500χλμ.
- τιμόνι κάτι μεταξύ BMW και Alfa Romeo, χοντρή στεφάνη, μικρή διαμετρος και γρήγορο από άκρη σε άκρη.
- εξοπλισμός και υλικά κατασκευής (πόρτες, καθίσματα, ταμπλώ, οροφη),
- design (υποκειμενικό αλλά σε όσους το έδειξα μόνο θετικά σχόλια απέσπασε και όλοι μου είπαν ότι θα το προτιμούσαν από το Tesla M3, καθώς είναι πιο κοντά στην έννοια του αυτοκινήτου από ότι τα Tesla που για να δεις την ταχύτητα που κινείσαι ούτε οθόνη μπροστά στον οδηγό υπάρχει αλλά ούτε και HUD, ενώ στο Seal υπάρχουν και τα 2 και με εξαιρετική υλοποίηση)
- χώροι επιβατών και αποσκευών δεδομένου και της κατάληψης χώρου από την μπαταρία
Ικανοποητικά:
- Ταχύτητες φόρτισης μπαταρίας (πιο αργό από Tesla)
- Φώτα led, θα προτιμούσα να υπάρχει και η δυνατότητα Matrix Led και όχι απλή εναλλαγή μεσαίας/μεγάλης σκάλας καθώς με το Passat έχω καλομάθει στα matrix!!
- Ηχοσύστημα περίμενα κάτι παραπάνω λόγω προδιαγραφών αλλά είναι οκ ικανοποιητικό χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
- φρένα ικανοποιητικά γιατί το αυτοκίνητο είναι πολύ βαρύ αλλά δεν το πίεσα πολύ γιατί ήταν άστρωτο και ξέρω ότι τα πρώτα 500χλμ ενός αυτοκινητου ανεξαρτήτως κινητήρα πρέπει να είσαι προσεκτικός με φρενα/ελαστικά. Ενδεχομένως να κάνω λάθος και να είναι πολύ καλά γιατί βάση προδιαγραφών έχει μεγάλης διάστασης δισκόφρενα (τα εμπρός διάτρητα)
Αρνητικά:
- Η ανάρτηση ακόμα και στην sport ρύθμιση όταν είχες αρκετά χλμ εμφάνιζε τάσεις πλεύσης σε οδόστρωμα που είχε βυθίσεις/εξογκώματα - θα προτιμούσα σαν το Passat GTE να έχει τη δυνατότητα ακόμα σκληρότερης ρύθμισης καθώς είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην άνεση.Το Μ3 έχει καλύτερη ανάρτηση για τα γούστα μου.
- Δεν έχει ασύρματο carplay και δουλεύει μόνο με καλώδιο
-Δεν έχει υποστήριξη μέσης ούτε καν χειροκίνητα - η επιλογή στην πλοήγηση για ανεύρεση φορτιστών κοντά στο αυτοκίνητο δεν δουλευει καλά καθώςδεν εμφανίζει κάνεναν από τους φορτιστές DEI Blue στην περιοχή που κινήθηκα.
- το AutoHold δούλευει πολύ παράξενα- απεμπλέκεται όποτε θέλει και χρειάζεται να το επιλέξεις ξανά, ενώ σε μποτιλιάρισμα αν μείνεις αρκετά ακινητοποιημένος μπαίνει μόνο του το αυτοκίνητο σε P. Δεν κατάλαβα την πρώτη φορά ότι μπήκε μόνο του από D σε P και έπρεπε να επιλέξω ξανά D με τον μοχλό του κιβωτίου για να ξεκινήσω.
- ελειψη ελληνικών σε φωνητικές εντολές / μενού πλοήγησης εκτός αν ήθελε ρύθμιση και δεν την βρήκα.
- ελλειψη sentry mode όπως η tesla - δεν έχει one pedal drive που να ακινητοποιεί το αυτοκίνητο όπως το άψογο σύστημα της Tesla.
Eχοντας κάνει το 45λεπτο test drive του Model 3 κρίνω ότι το Tesla είναι καλύτερο ηλεκτρικό όχημα (μπαταρία, φόρτιση, one pedal drive, ανάρτηση) αλλά το BYD Seal είναι πολύ κοντά έχοντας προβάδισμα στην αίσθηση του εσωτερικού και αυτό από μόνο του λέει πολλά για το επίπεδο των Κινέζων.
-
Παρέλαβα σήμερα το απόγευμα….έκανα γύρω στα 50κμ και είμαι υπερευχαριστημένος με την επιλογή μου.Το dna μόνιμα στο d, το καντράν στο ψηφιακό ρετρό στροφόμετρο girix100 και επιστροφή σπίτι από Διονυσο.
-
Βόλτα στο mall χθες (τρομερή εντύπωση πόσο λίγο κόσμο είχε σε σχέση με το παρελθόν) μέσω Μαραθώνος και Αττικής οδού.
Το αυτοκίνητο ψοφάει για ταξίδι. Δυο ανοίγματα στα 140-150 και οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές. Πλήρης ησυχία, καμία μα καμία ενόχληση από πλευρικούς ανέμους (και χθες είχε αρκετό αέρα), το αυτοκίνητο ήταν πολύ στιβαρό. Ούτε θόρυβος από τους καθρέπτες ( που δεν είναι μικροί). Η μπαταρία όντας φορτισμένη εμπλέκεται ακόμα και σε ταχύτητες πάνω από τα 100km/h επιτρέποντας coasting για 1’-2’ πλήρως ηλεκτρικά. Είμαι εντυπωσιασμένος από το σύστημα που έχουν φτιάξει. -
Ευχαριστώ κι εγώ.
100κμ έχω κάνει σε 1 ημέρα και φυσικά είναι σε φάση στρωσίματος. Όταν θα έχω εικόνα μετά τα 1000-1500κμ που θα αρχίσω να το πιέζω εννοείται θα γράψω εντυπώσεις.
Ως τώρα οι περιορισμένης χρήσης εντυπώσεις που έχω αποκομίσει είναι:
Αρχικά εργονομικά1)εξαιρετική θέση οδήγησης όσον αφορά το κάθισμα τύπου μπακετ που για τον σωματότυπο μου το βρήκα ιδανικό (183-92κιλα) και την ορατότητα εμπρός/πλαγιά. Πίσω η έκδοση μου δεν έχει 3ο προσκέφαλο στη μέση γεγονός που διευκολύνει πάρα πολύ την ορατότητα.έχει μεγάλο πίσω τζαμί.
2)εξαιρετικά εύκολο infotainment και φυσικά κουμπιά για τον κλιματισμό
3)μεγάλα παράθυρα για πίσω επιβάτες (σχόλιο του μικρού που του άρεσε ότι βλέπει εύκολα έξω).
4)τεράστιο πορτμπαγκάζ με διπλό πάτωμα
5)καπώ με αμορτισέρ και όχι βέργα (ευχάριστη έκπληξη)
6)αρκετά καλός ήχος βασικού ηχοσυστήματος με 6 ηχεία, equalizer, sound mapping
7)διακόπτης φλας χωρίς αντίσταση (τύπου bmwx2 που είχα κάνει test drive και το θυμήθηκα)
δεν μου άρεσε η τεχνητή δερματίνη του τιμονιού της έκδοσης καθώς φαίνεται και αισθάνεσαι ότι δεν είναι δέρμα.
9)άψογος και παραμετροποιησιμος ο πίνακας οργάνων με πολύ όμορφα γραφικά. Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών όπως και κάποια πιο σπάνια πχ πυξίδα, θερμοκρασίας λαδιού, ροπής, τάσης V μπαταρίας σε αληθινό χρόνο στο infotainment.
10)ρεζερβουάρ 55 λιτρα- γεμάτο έβγαλε ένδειξη για 785χλμ(ιδωμεν).
11)φώτα led βασικής πολύ καλά και led και στην μεγάλη σκάλα.
Οδηγικά τώρα:
1)πάρα πάρα πάρα πολύ ελαφρύ τιμόνι που ξενίζει για τον όγκο του αυτοκινήτου. Μόνο στο d του dna βαραίνει αλλά όχι όσο θα ήθελα ή περίμενε κανείς. Θέλω χρόνο να το δοκιμάσω και να επανέλθω με πιο κατασταλαγμένη άποψη.
2)η καλύτερη ανάρτηση σε suv αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει. Ειλικρινά οι κλίσεις στο Διονυσο προχθές που το έφερα ήταν ανύπαρκτες- οκ δεν το πίεσα αλλά σε κλειστές εναλλάξ στροφές καταλαβαίνει κανείς ότι έχει πολύ καλή συμπεριφορά και το αυτοκίνητο είναι πολύ καλά στημένο. Σε λακούβες επίσης δεν καταλαβαίνεις τίποτα- 2 επίπεδα καλύτερη επιλογή η έκδοση με τις 18αρες από την Speciale που είχα κάνει test drive. Για χώμα δεν ξέρω ούτε πρόκειται ποτέ να το πάω. Μου φαίνεται σαν αίσθηση ότι έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος από την speciale- δεν ξέρω αν ισχυει.
3)κινητήρας και απόκριση στο γκάζι αναιμικός στα a/n.πέραν του τεστ που έκανα χθες θα οδηγείται μόνιμα στο d γιατί είναι άλλο αυτοκίνητο. Στα a/n νιώθεις ότι οδηγείς φιμωμένα 100 άλογα ενώ στο d νιώθεις ότι έχεις 35-40% περισσότερη δύναμη κάτω από το pedal. Θα γράψω και κατανάλωση στο d για να έχετε πλήρη εικόνα.
4)κιβώτιο διπλού συμπλέκτη πολύ καλό, χωρίς κομπιασματα η χαζές καθυστερήσεις που δεν ξέρει τι θέλω να κάνω αλλά αδικείται από τον κινητήρα -το αυτοκίνητο είναι για παραπάνω άλογα σαφώς!!
ηχομόνωση πολύ καλή - μόνο λίγος θόρυβος από τα ελαστικά που είναι Goodyear f1 eagle και ισως είναι λίγο σκληρά (δεν τα ξέρω δεν είχα ξανά στο παρελθόν).
5)Φρένα χωρίς να τα έχω πιέσει φυσικά μου δίνουν αρκετή αυτοπεποίθηση και δεν έχουν καθόλου νεκρή διαδρομή -δαγκώνουν προοδευτικά αλλά έχεις αίσθηση όσο πατάς ποσο επιβραδύνει.
Θα τολμήσω να γράψω σαν πρώτη εντύπωση ότι μου θύμισε μια πολύ αναβαθμισμένη οδηγικά συνολική αίσθηση από το ford kuga st line του 17 που είχα για 4 χρόνια ( με εξαίρεση και επιφύλαξη για το τιμόνι στο d το οποίο θελω χρόνο). -
Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!!!
Κατέβηκα πρωί πρωί να φτιάξω το profile οδηγού, να συνδέσω το NFT πιστοποιητικό ως ιδιοκτήτης και να ρυθμίσω τα περί widgets κλπ....
Ελπίζω να είναι ορατές
-
RE: Οδήγησα....
Το έγραψα και στο τοπικό του μοντέλου- Οδήγησα προχθές το Ioniq 5 με την μεγάλη μπαταρία και πίσω κίνηση.
Πάρα πολύ καλή υλοποίηση ηλεκτρικού κυρίως γιατί έχει άμεσα ρυθμιζόμενη αναγέννηση μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι και άψογο one-pedal (i-pedal το λέει η Hyundai). Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αξίζει ηλεκτρικό χωρίς one pedal drive.
Έχει τρία modes για τον κινητήρα 1)eco,( κόβει πολύ την αίσθηση του γκαζιού αλλά δεν είναι τελείως ψόφιο, κυρίως για μποτιλιάρισμα στην Αθήνα), 2) normal (δεν λείπει η δύναμη και είναι τέλειο για καθημερινή οδήγηση) 3) sport(ακαριαία απόκριση στο γκάζι).
Πάρα το χαμηλό ύψος του και τις ικανοποιητικές επιδόσεις το μειονέκτημα του είναι πώς πρόκειται για βαρύ όχημα και το νιώθεις.
Κυρίως σε εναλλαγές κατεύθυνσης σε ορεινή διαδρομή πχ σε συνεχόμενα s το βάρος είναι αμείλικτο και σύντομα σου κόβεται η όρεξη για sport οδήγηση. Η ανάρτηση είναι ούτε μαλακή ούτε σκληρή και πιο πολύ προσανατολισμένη στην άνεση.
Οι 19 ιντσών τροχοί δεν κοπανάνε σε λακούβες (δεν συγκράτησα διαστάσεις) και η κύλιση λόγω και του ηλεκτρισμού θυμίζει λιμουζίνα - έχει ηχομονωτικό παρμπρίζ standard.
Το τιμόνι δυστυχώς αρκετά μαλακό (αλλά όχι ασαφές) που μαζί με το θέμα του βάρους όπως προείπα δεν σε εμπνέει για γρήγορες εναλλαγές κατεύθυνσης.
Σαν οικογενειακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τεράστιους χώρους καμπίνας, ικανοποιητικό πορτμπαγκάζ στα 530l, άψογη περιμετρική ορατότητα και αυτονομία στα 520-540χλμ, πολύ γρήγορη φόρτιση σε ταχύ φορτιστή που εξομαλύνει την καθυστέρηση φόρτισης σε ταξίδι, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση από τους Κορεάτες αλλά όχι για οδηγούς που θέλουν το έστω κάτι παραπάνω οδηγικά.
Ίσως το αδελφάκι Kia EV6 να είναι καλύτερο οδηγικά (δεν το έχω οδηγήσει) αλλά να χάνει σε πρακτικότητα.
Σε σχέση πάντως με το Atto3 που επίσης έχω οδηγήσει είναι πολύ καλύτερη υλοποίηση το Ioniq 5 καθαρά σαν ηλεκτρικό όχημα.
Αν ήταν ίσως 5-6.000€ πιο φθηνό θα το έβαζα αντίπαλο στην Tesla κυρίως για όσους δεν αντέχουν το minimal one screen εσωτερικό και επιθυμούν μια κλασική υλοποίηση με καντράν μπροστά στον οδηγό. Όσο η Tesla έχει τις τιμές που έχει νομίζω είναι μονόδρομος -
Πρώτο σοβαρό μακρινό ταξίδι-αστραπή μέχρι Μεσολόγγι χθες και επιστροφή απόψε.
Χθες επέλεξα να πάμε από Λειβαδιά-Αράχωβα-Δελφούς-Ιτέα-Γαλαξίδι-Ναυπακτο κυρίως για να δοκιμάσω τιμόνι, αναρτήσεις, φρένα σε στροφές που γνωρίζω καλά.
Δύο σημαντικά συμπεράσματα:- Το στήσιμο του είναι φανταστικό σε τιμόνι, ανάρτηση σε d (dna) mode και τα φρένα πραγματικά ακούραστα. Είχα μόνιμα ένα χαμόγελο που με έκανε να πω χαλάλι τα χρήματα που ξόδεψα για να το αποκτήσω και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα.
- λείπει δυστυχώς η δύναμη. Τα 130 είναι πολύ λίγα άλογα για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Όχι πως βαρέθηκα αλλά να πάρει έχοντας κάνει την ίδια διαδρομή με το GTE πριν 3 μήνες μου έλειπε η δύναμη….μου έλειπε πολύ….
Σήμερα επιστρέφοντας από γέφυρα κανονικά και Πατρών Αθηνών διαπίστωσα ότι είναι απόλυτα αγχολυτικό στον αυτοκινητόδρομο. Φοβερό πάτημα, έλλειψη θορύβου (οκ είχα και μουσική να παίζει αλλά χαμηλά), ακλόνητο σε ανέμους (και φυσούσε αρκετά σε κάποια σημεία), πολύ καλά φώτα, καλές σχετικά ρεπριζ μεταξύ 100-160 για προσπεράσεις.
Αφήνοντας τελευταία τα τυπικά περί κατανάλωσης είχα ένα 6,5l/100km χθες με μέση ωριαία στα 80km/h ενώ σήμερα χωρίς καθόλου cruise control γιατί ήθελα να μην έχει σταθερές στροφές ο κινητήρας είχα 7.1 με 111km/h -
Μια ενημέρωση για το Customer Service της Alfa Romeo. Για όποιον δεν γνωρίζει (όπως δεν γνώριζα κι εγώ) δεν υπάρχει στην Ελλάδα - το τηλέφωνο που υπάρχει στο επίσημο site συνδέεται με Ελληνόφωνο εκπρόσωπο στην Ιταλία. Πήρα λοιπόν και μίλησα στα ελληνικά με μια κυρία να της θέσω το κάτωθι θέμα: κατά την έρευνα αγοράς μου που ξεκίνησε τον Νοέμβριο σε όλα τα έντυπα, τις διαφημίσεις, τις αγγελίες αντιπροσώπων στο car αλλά και στις προσφορές που είχα η εγγύηση της Tonale ήταν 5 χρόνια/200.000κμ.
Τόσο στην προσφορά όσο και στο δελτίο παραγγελίας που μου έστειλε ο αντιπρόσωπος που κατέληξα λόγω καλύτερης προσφοράς στις 03/01 δεν υπάρχει καμία αναφορά περί εγγύησης. Τον συγκεκριμένο εκπρόσωπο δεν τον ρώτησα προφορικά περί εγγύησης γιατί έχοντας ήδη 3 άλλες προσφορές με την 5ετη εγγύηση θεώρησα ότι ισχύει. Αφού υπέγραψα τον ρώτησα την επόμενη που το θυμήθηκα και μου είπε ότι από 01/01 είναι 4 χρόνια/160.000κμ. Ζήτησα λοιπόν από το Customer Service (δεν έχω παραλάβει ακόμα) αν μπορούν να μου δώσουν την 5ετη εγγύηση διότι δεν ενημερώθηκα για την αλλαγή αυτή πριν υπογράψω την παραγγελία και δεν φαίνεται πουθενά ούτε στην προσφορά ούτε στο δελτίο παραγγελίας. Σήμερα αφού μίλησαν με τον αντιπρόσωπο με πήραν από Ιταλία να μου πουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το αίτημά μου.Έχω σπαστεί λίγο με την όλη αντιμετώπιση αλλά θα προσπαθήσω να το ξεχάσω μιας και δεν γίνεται κάτι. Το κόστος της επέκτασης στα 5 χρόνια από 4 είναι 400€ και μπορεί να γίνει ανα πάσα στιγμή της εγγύησης- δεν είναι τόσο το ποσό αλλά για 2 ημέρες να αλλάζει η εγγύηση και να μην στο λένε είναι κάπως.Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξαναπατήσω για service στον αντιπρόσωπο μετά την παραλαβή.
Σορρυ για το σεντόνι…
Latest posts made by sgl
-
RE: Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]
1η αλλαγή ελαστικών όπου τα Pirelli P7 (αλλαγή στα 33.000κμ) αλλάχθηκαν με Bridgestone Potenza Sport πριν 1,5 χρόνο. Αρκετά καλύτερο κράτημα τα Bridgestone σε στεγνό και βρεγμένο με λίγο περισσότερο θόρυβο. Φθορά ίδια και στα 2 -λίγο καλύτερη εικόνα τα Bridgestone έπειτα από ίδιο αριθμό χλμ.
2η αλλαγή σήμερα (στα 65.500κμ) όπου μπήκαν τα Nexen N-Fera Sport. Απο προδιαγραφές φαίνονται καλά, θα γράψω εντυπώσεις σε 1-2 μήνες.
Διάσταση 235/45/18 98Υ XL - Αυτοκίνητο τοποθέτησης Passat GTE- διαδρομές Επαρχιακός ορεινός 50%, Αθήνα 20%, εθνική οδός 30% -
RE: VW Tiguan 2024
Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλους!!
Μπορείς να βάλεις πινακίδα ΑΑΑ1111 ή κάτι αντίστοιχο και το μοντέλο αυτοκινήτου που θες σε όλες τις μεγάλες εταιρείες που έχουν σελίδα υπολογισμού ασφαλίστρων αναλόγως του τι επιλέξεις. Παλιότερα είχα anytime αλλά τα τελευταία 5 χρόνια HellasDirect μεικτή με το πιο συμφέρον συμβόλαιο -
RE: TESLA FORUM
Εχω οδηγήσει Tesla M3 SR 2024, MY SR 2024, BYD Seal και Αtto3, Hyundai Ioniq 5 & 6, Kia Kona, VW Id3, Id4, Audi Q4, Skoda Enyaq, BMWi3, ΜG4,
Η καλύτερη υλοποίηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυτή την στιγμή από όσα έχω οδηγήσει είναι τα Tesla και πολύ κοντά τα Ioniq 5 & 6 κυρίως λόγω one pedal και γρήγορης φόρτισης. Αν είχα τα χρήματα θα σκεφτόμουν σοβαρά το Ioniq 5N που θέλω οπωσδήποτε να οδηγήσω αλλά δεν…. -
RE: BMW FORUM
Νομίζω 2 ημέρες σκέψης και με τα σχόλια που διάβασα ήταν αρκετά για να ακυρωθεί οποιαδήποτε πιθανότητα για car allowance.
Θα είχε νόημα μόνο όπως έγραψε τελευταία ο Φανης αν υπήρχε ήδη προσωπικό αυτοκίνητο οπότε να ήταν μια ουσιαστική αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος. Ο,τιδηποτε άλλο είναι χειρότερη λύση από το εταιρικό αυτοκίνητο.
Υπάρχει κανένα άρθρο με μελλοντικά μοντέλα του ομίλου VAG και BMW για την Ελλάδα μήπως έρχεται κάτι που δεν το ξέρω; -
Πολύ σωστά! Το αναφέρω άλλωστε ότι θα επιλέξω κατώτερο αυτοκίνητο αν κινηθώ προς car allowance
-
Κόστος φόρτισης ηλεκτρικού προς το παρόν δεν καλύπτουν δυστυχώς. Για αυτό κάνεις ακόμα δεν έχει πάρει.
Σκέφτομαι αν αξίζει να πάρω car allowance - δηλαδή ένα standard μηνιαίο ποσό περί τα 500-600€ και α) είτε να αγοράσω ένα δικό μου, είτε β) να μισθώσω σαν ιδιώτης όποιο θέλω.
Εκεί όμως θα έχω να πληρώνω στο α) τα έξοδα καυσίμου, συντήρησης, τελών κυκλοφορίας, ασφάλειας συν την δόση για την αγορά του και στο β) το μίσθωμα και τα καύσιμα.
Και στις δύο περιπτώσεις θα πάρω κατώτερο αυτοκίνητο από αυτά που μας δίνουν αλλά στην περίπτωση α) θα μου μείνει δικό μου έχοντας το πληρώσει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η εταιρεία και στην β) ίσως το εξαγοράσω πάλι έχοντας πληρώσει ένα μέρος η εταιρεία.
Και τα 2 σενάρια έχουν ένα μεγάλο θετικό και ένα μεγάλο αρνητικό- μετά από 4 χρόνια και έχοντας τελειώσει με δόσεις/εξαγορά θα έχω μια άτυπη αύξηση καθαρού μισθού βγάζοντας τα καύσιμα περί τα 300-400€
-αν απολυθώ, θα έχω ένα αυτοκινητο που θα τρέχει δάνειο/ μίσθωμα χωρίς δουλειά (μέχρι να βρεθεί).
Θα μου πεις και αν αύριο απολυθώ οκ θα χάσω το το Passat αλλά θα βολευτώ με δανεικό πχ του αδερφού ή του πεθερού μέχρι να ξαναβρώ δουλειά, δεν έχω και ένα επιπλέον κόστος δανείου/μισθωματος να τρέχει.
- μετά από 4 χρόνια και έχοντας τελειώσει με δόσεις/εξαγορά θα έχω μια άτυπη αύξηση καθαρού μισθού βγάζοντας τα καύσιμα περί τα 300-400€
-
διορθωστε με οσοι γνωριζετε απο εταιρικα leasing, αλλα δεν υπαρχει αχανες ευρος τιμων στα αυτοκινητα της συγκεκριμενης λιστας; Ειναι λογικο αυτο; Απο φιλους που πηρα εταιρικα αυτοκινητα, ξερω οτι τους εδιναν πανω κατω αμαξια ιδιας αξιας, πχ 30-40 χιλιαρικα. Καταλαβαινω οτι αυτο που ενδιαφερει την εταιρεια ειναι το μηναιο μισθωμα και οχι η αξια του αυτοκινητου, αλλα και παλι, γινεται ενα αμαξι 40 χιλιαδων να εχει παρομοιο μισθωμα με ενα 60-70 χιλιαδων;
Για να σου εξηγήσω την λίστα περιλαμβάνει αυτοκίνητα για 3 κατηγορίες εργαζομενων. Επειδή ανήκω στην υψηλότερη βαθμίδα μπορώ να επιλέξω και από τις κατώτερες πχ Golf-A3-Octavia/Ιd3/Born
Υπάρχουν και βενζινοκίνητα αλλά φυσικά έβαλα μόνο τα Plug-in και ηλεκτρικά γιατί κανείς δεν διαλέγει πλέον εταιρικό ώστε να πληρώσει φόρο. -
Σε 6 μήνες βγαίνω στο ψάξιμο για αντικατάσταση του Passat GTE καθώς κλείνουμε τετραετία.
Λόγω car policy μόνο μοντέλα ομίλου VW και BMW και όχι SUV
Επιλογές plug-in :Golf GTE, Octavia RS iv, Audi A3 sline, Superb iv, Cupra Leon, BMW 220e tourer, BMW330e
Επιλογές ηλεκτρικού: id3, id7, Born, bmwi3, και ίσως BMW i4 (αναμένεται έγκριση)Περιμένοντας μήπως βγει κάτι άλλο μέχρι τότε από αυτές τις μάρκες, προς το παρόν κλίνω προς BMW330e/i4.
-
RE: Hyundai IONIQ 5
Θα έλεγα ότι ίσα ίσα κυρίως σε μικρά ηλεκτρικά πόλης είναι απαραίτητο το one pedal που έχεις συνεχώς σταμάτα -ξεκίνα και βολεύει απίστευτα. Αλλά ίσως είναι θέμα κόστους και δεν μπαίνει εύκολα σε μικρότερης αξίας ηλεκτρικά.
Πάντως είπα προσωπικά εγώ δεν θα έπαιρνα ηλεκτρικό χωρίς one pedal- αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι για πολλούς δεν είναι deal breaker και πολύ καλά κάνουν(κάνετε). -
RE: Οδήγησα....
Το έγραψα και στο τοπικό του μοντέλου- Οδήγησα προχθές το Ioniq 5 με την μεγάλη μπαταρία και πίσω κίνηση.
Πάρα πολύ καλή υλοποίηση ηλεκτρικού κυρίως γιατί έχει άμεσα ρυθμιζόμενη αναγέννηση μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι και άψογο one-pedal (i-pedal το λέει η Hyundai). Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αξίζει ηλεκτρικό χωρίς one pedal drive.
Έχει τρία modes για τον κινητήρα 1)eco,( κόβει πολύ την αίσθηση του γκαζιού αλλά δεν είναι τελείως ψόφιο, κυρίως για μποτιλιάρισμα στην Αθήνα), 2) normal (δεν λείπει η δύναμη και είναι τέλειο για καθημερινή οδήγηση) 3) sport(ακαριαία απόκριση στο γκάζι).
Πάρα το χαμηλό ύψος του και τις ικανοποιητικές επιδόσεις το μειονέκτημα του είναι πώς πρόκειται για βαρύ όχημα και το νιώθεις.
Κυρίως σε εναλλαγές κατεύθυνσης σε ορεινή διαδρομή πχ σε συνεχόμενα s το βάρος είναι αμείλικτο και σύντομα σου κόβεται η όρεξη για sport οδήγηση. Η ανάρτηση είναι ούτε μαλακή ούτε σκληρή και πιο πολύ προσανατολισμένη στην άνεση.
Οι 19 ιντσών τροχοί δεν κοπανάνε σε λακούβες (δεν συγκράτησα διαστάσεις) και η κύλιση λόγω και του ηλεκτρισμού θυμίζει λιμουζίνα - έχει ηχομονωτικό παρμπρίζ standard.
Το τιμόνι δυστυχώς αρκετά μαλακό (αλλά όχι ασαφές) που μαζί με το θέμα του βάρους όπως προείπα δεν σε εμπνέει για γρήγορες εναλλαγές κατεύθυνσης.
Σαν οικογενειακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τεράστιους χώρους καμπίνας, ικανοποιητικό πορτμπαγκάζ στα 530l, άψογη περιμετρική ορατότητα και αυτονομία στα 520-540χλμ, πολύ γρήγορη φόρτιση σε ταχύ φορτιστή που εξομαλύνει την καθυστέρηση φόρτισης σε ταξίδι, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση από τους Κορεάτες αλλά όχι για οδηγούς που θέλουν το έστω κάτι παραπάνω οδηγικά.
Ίσως το αδελφάκι Kia EV6 να είναι καλύτερο οδηγικά (δεν το έχω οδηγήσει) αλλά να χάνει σε πρακτικότητα.
Σε σχέση πάντως με το Atto3 που επίσης έχω οδηγήσει είναι πολύ καλύτερη υλοποίηση το Ioniq 5 καθαρά σαν ηλεκτρικό όχημα.
Αν ήταν ίσως 5-6.000€ πιο φθηνό θα το έβαζα αντίπαλο στην Tesla κυρίως για όσους δεν αντέχουν το minimal one screen εσωτερικό και επιθυμούν μια κλασική υλοποίηση με καντράν μπροστά στον οδηγό. Όσο η Tesla έχει τις τιμές που έχει νομίζω είναι μονόδρομος