-
Αααχαχαχαχχαχαχαχαχα θεικό πόστ ! Δώσε πόνο
-
Θα συμφωνήσω με το γεγονός ότι τα παλιά αυτοκίνητα είναι καλύτερα. Η δική μου εμπειρία: Το παλιό μου αυτοκίνητο, ένα renault megane του 2000 1600άρι ατμοσφαιρικό που το πήρα μεταχειρισμένο το 2008. Το νέο μου, ένα huyndai i30 1400άρι ατμοσφαιρικό του 2019 που το πήρα καινούριο.
Μόνο θετικά βλέπω στο παλιό renaul μου:
To renault είχε διευρύνει κατά πολύ τον κύκλο τον γνωριμιών μου, αφού συνεχώς με άφηνε στον δρόμο και φώναζα γερανό. Με το παλικάρι που έφερνε τον γερανό, είχαμε γίνει πια φίλοι, λέγαμε τα νέα μας, είχαμε βρει κοινούς γνωστούς, στέλναμε χαιρετίσματα στην οικογένεια... αν δεν αγόραζα το hyundai θα είχαμε κουμπαριάσει. Επίσης, γνώριζα διάφορους ανθρώπους στον δρόμο που με συμβούλευαν είτε να το πουλήσω, είτε να το στουκάρω σε μια κολώνα. Ακόμη, είχα γνωριστεί με όλα τα μαστόρια της περιοχής καθώς και με όλους τους μαντράδες, αφού πήγαινα να αγοράσω παλιατζούρες για ανταλλακτικά.
Επίσης ένα ακόμα πλεονέκτημα του renault, ήταν θρήσκος και πατριώτης. Τηρούσε τις αργίες των θρησκευτικών και εθνικών εορτών με ευλάβεια. Συγκεκριμένα, με είχε αφήσει παραμονή 15άυγουστου, παραμονή Χριστουγέννων, 28η Οκτωβρίου και γενικώς διεκδικούσε το δικαίωμα στην αργία τέτοιες μέρες. Επίσης, με έκανε κι εμένα πιο ευλαβή χριστιανό, αφού κάθε φορά που έμπαινα, έκανα και μια προσευχή για να ανοίξει η μηχανή χωρίς προβλήματα.
Ακόμα, το renault ήταν πολύ καλός δάσκαλος για την αυτοκίνηση. Χάρη σ' αυτό έμαθα την ύπαρξη ένα σωρό εξαρτημάτων τα οποία αγνοούσα μέχρι τότε. Και όχι μόνο αυτό, μου έμαθε και τις τιμές τους, αφού όταν χαλούσαν έψαχνα πόσο κοστίζουν τα γνήσια, πόσο τα αντίγραφα,
Τέλος με το renault δεθήκαμε ως οικογένεια, αφού όταν έβρεχε δεν έπαιζαν τα cd, γι' αυτό τραγουδούσαμε όλοι μαζί δίνοντας μια ωραία ατμοσφαιρα. Τα δε παιδιά μου, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις αρετές μου στο τραγούδι καθώς και την ικανότητά μου να κάνω δεύτερη φωνή στο 'εις τον αφρό, εις τον αφρό της θάλασσας'.Αξέχαστες στιγμές!
-
Άνετα το ποστ του μήνα. Εξαιρετικό και με φοβερή γραφή!!! Εύγε.
Αυτο που με τα γαλλικα μαθαίνεις τα μηχανολογικά........ισχυει. Εξπερτ γίνεσαι....
Μάθαινες μέχρι ποιο εργοστάσιο κατασκευάζει ιμιτασιον και ποιες οι κόλλες τους για την πλακέτα του ρεύματος στο ντιστριμπιτερ!!! Δεν ήξερες καν οτι υπάρχει τέτοια μαλάκια (Δεν υπάρχει ούτε στα μεταχειρησμενα πια) αλλά το μάθαινες απ εξω μαζί και τον κωδικό του ανταλκτικου και έψαχνες σαν χαμένος από το εξωτερικό. Πρώτος μάγκας στις παρέες μετά, γατάκια!!!!
Χαχαχαχα.
@Πετα....
Α! μπράβο αυτός είναι ένα παράγοντας που επέλεξα το κάθετο παρμπριζ στο χιλιοειπομενο αυτοκινητακι πόλης. Είναι πρακτικό, σου αφήνει χώρο στο κεφαλι και δεν σε χτυπά ο ήλιος. Σε αυτό συμφωνώ μαζί σου και τα λεω και στους αλλους. Η σημερινή σχεδίαση των αυτοκινητων είναι πολύ άβολη...... Αλλα αλλο πραγμα αυτό και αλλο η γενική αποψη σου πως είναι χειρότερα τα νεότερα από τα παλαιά. Απλά αυτό που λες ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ με καμία κυβέρνηση και κανέναν Θεό.
Κατσε να δεις πως φτιάχνονται οι σημερινές πλατφόρμες και τι επιδόσεις έχουν τα αυτοκινητα σε τομείς όπως οικονομία, ασφάλεια, οδική αποτελεσματικότητα (δηλαδη να στρίβεις με πολλά και να είσαι κουλ και άνετος) κτλ κτλ κτλ. Και θα δεις πως τα παλια είναι απλά...... Παλιά.
Επισης δεν είμαι αντιπρόσωπος ούτε υπάλληλος και στέλεχος κάποιας εισαγωγικης. Πελάτης είμαι. Απλά ασχολουμε με τα αυτοκινητα και κοιτω την ουσία τους.
-
Χαχα! Φοβερός ο Αλέξανδρος! Άξιζαν τα 8 λεπτά από την ζωή μου που έχασα να διαβάσω αυτό το τρελά ανούσιο νήμα!
Φυσικά δεν τα κάνουν τώρα όπως παλιά, η OLED 4K HDR τηλεόρασή μου είναι μια λεπτή φέτα, τσάμπα η αγορά, παλιά έπαιρνες τηλεόραση μεγάλη και έπιανε το μισό χώρο μίας μικρής γκαρσονιέρας, αυτή ήταν αγορά..και τα πρώτα κινητά που είχαμε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σαν όπλα, τώρα μουφα..
Ο Φάνης το περιέγραψε ακριβώς όπως είναι, και επίσης τον πληθωρισμό δεν τον μετράει κανείς; Ίδιες τιμές το 93 ίδιες το 2003 ίδιες το 23;! Άσε που όπως είπα, ίδια λεφτά για το Saxo και 12 χρόνια αργότερα το C3, υπάρχει σύγκριση μεταξύ τους;
-
παραπάνω τα αυτοκίνητα στις 100-120χιλχιλ είναι για πέταμα.(συμφωνώ απολύτως,ξέρετε για ποια)
-
Ρε παιδιά, πού τα πετάτε να πάμε να τα μαζέψουμε;
-
Το μόνο αυτοκίνητο που πήγε για πέταμα στα 120000km στην οικογένεια ήταν το πρώτο μας, ένα Πεζώ 104. Το μόνο που ήθελα να πετάξω ήταν το επόμενο, ένα Opel Kadett (made in Volos). Από το τρίτο (Citroen ZX) και μετά με ικανοποιούσαν. Το ZX αποσύρθηκε χωρίς σοβαρή βλάβη: το μόνο πρόβλημα ήταν ο φωτισμός του ταμπλώ που δούλευε μόνο όταν του έκανε όρεξη και ο δείκτης στάθμης καυσίμου που κόλλαγε μόλις έφτανε κάτω από τα 3/4. Τα άλλα; Fiat Punto (με βλάβη στην υποβοήθιση του τιμονιού και μια κομμένη κορώνα στο διαφορικό) που ο έμπορος ζήτησε να το πάρει ανταλλαγή με 120000 χλμ όταν ψάχναμε για καινούργιο. BMW E46 (με πολλούς χαλασμένους πολλαπλασιαστές) που δόθηκε για ανταλλαγή στα 120000 χλμ. Renault Clio (που πουλήθηκε μέσα σε 48 ώρες στα 130000+). Το CR-V που δεν είχε κάνει κιχ στα 100000 χλμ (αλλά το κλέψανε).
Το συμπέρασμά μου είναι ότι κανένα αυτοκίνητο των τελευταίων ετών δεν χαλάει σε 120000 χλμ, ακόμα κι αν σου βγάλει κάποια αβαρία (και του Fiat και του BMW ήταν γνωστά προβλήματα κι αν έκανα πολλά χιλιόμετρα τον χρόνο θα τα είχαν φτιάξει στην εγγύηση).
-
ΠΕΤΑ έχω δύο με πάνω από 100.000χλμ το ένα (8 ετων ντίζελ) πήρε τιμή ανταλλαγής 7500€ και το άλλο (12 ετών βενζίνη) 4000€ από την Toyota που έχει από τις πιο βλαμμένες αντιπροσωπείες σε περίπτωση ανταλλαγής --απλώς μπαίνουν στο car.gr και δίνουν ίδια με το φτηνότερο χωρίς να κοιτάνε χλμ ,εισαγωγής κλπ-- εσύ ΠΕΤΑ τα 11500€ ...
-
Τα καινούρια αυτοκίνητα απλά δεν έχουν καμία σχέση σε ασφάλεια και οικονομία σε σχέση με τις καρούτες vectra και mondeo 15 ετίας που προτείνετε κάποιοι.
Λύση ανάγκης για να τη βγάλει κανένας ταλαίπωρος 2 - 3 χρόνια το πολύ.
Μετά, ειδικά αν πρόκειται για 5 πορτες λιφτμπακ εκδόσεις, με τη μεγάλη 5η πόρτα, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά οχήματα μεταφοράς υλικών οικοδομών (σκαλοσιές, μαδέρια κλπ) κυρίως από οικοδόμους αλβανικής ή βουλγαρικής καταγωγής.
Απαραίτητο αξεσουάρ σε αυτές τις περιπτώσεις το κοντάρι που κρατάει ανοιχτή την 5η πόρτα για να ξεφορτώσει ο μάστορας μιας και τα αμορτισέρ έχουν πλέον παραδώσει.
-
Ιδανική ευκαιρία για ένα από τα πιο επίκαιρα βίντεο πάνω στο θέμα με πλήρη ανάλυση των 'μύθων'
Αμάξι από το πρώτο ιδιοκτήτη
Αμάξι που το είχε γυναίκα
Ντίζελ
Σεντάν που είναι όμως Λιφτ μπακ
από τα χρυσά χρόνια της Toyota σύμφωνα με τον dimsaba
-
Οι 'καρούτες' 15ετίας δε συγκρίνονται με τα αντίστοιχα καινούρια, γιατί κοστίζουν το 1/6 αυτών. Όμως, σε σχέση με αντίστοιχης χρονολογίας μίνι έχουν παρόμοια τιμή κι είναι που ασφαλέστερα και με περισσότερους χώρους. Με ένα υγραέριο, κινούνται και πιο οικονομικά. Αγκάθι τα υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας κι ακριβότερη συντήρηση.
Τι θα προτιμούσατε;
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/37200923-opel-vectra
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/35548218-kia-picanto
-
Να το πάμε και αντίστροφα, ακριβώς επειδή δε κάνουν για τίποτα κοστίζουν το 1/6 της αξίας ενός καινούριου και πολύ λες.
Το λάθος που κάνεις είναι ότι συγκρίνεις αυτοκίνητα διαφορετικών κατηγοριών, η κοπελίτσα που θέλει ένα μικρό και οικονομικό αμαξάκι για να παρκάρει εύκολα και να πηγαίνει στη δουλειά της δε θα πάρει την καρουτα ακόμα κι αν της τη χαρίσουνε.
Τα αυτοκίνητά που αναφέρατε και στην ηλικία που βρίσκονται είναι σχεδόν έτοιμα να σκορπίσουν στο δρόμο. Μέχρι να φτιάξεις τη μία ζημιά θα σκαει άλλη.
Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσα να καταλάβω το σκεπτικό σου είναι αν αντί για καινούριο, κάποιος επέλεγε ελαφρώς μεταχειρισμένο μια κατηγορία πανω στα ίδια λεφτά με την προϋπόθεση ότι είναι σίγουρος γι αυτό που αγοράζει και έχει τα λεφτά στο χέρι ώστε να γλυτώσει τα ληστρικα επιτόκια.
Στο ερώτημα σου, τι θα προτιμούσαμε, προφανώς οι 9 στους 10 θα σου πουν το kia, γι αυτό και κοστίζει 3.500 και η καρουτα 1.750. Προσφορά - ζήτηση.
-
Τα αυτοκίνητά που αναφέρατε και στην ηλικία που βρίσκονται είναι σχεδόν έτοιμα να σκορπίσουν στο δρόμο. Μέχρι να φτιάξεις τη μία ζημιά θα σκαει άλλη.
Τα παραλες. Ειχες αυτοκινητο 20ετιας και ηταν ετοιμο να σκορπισει? Αν δεν εχει συντηρηθει ποτε και εχει 400,000χλμ, μπορει. Αλλά με μια συντηρηση στα βασικα (αμορτισερ, συνεμπλοκ, λαδια, φιλτρα κτλ) μια χαρα αυτοκινητα ειναι, δεν ειναι για πεταμα.Πολλά παραδειγματα γυρω μου .Βεβαια θα βγαλει πιο πολλες ζημιες απο ενα καινουριο, αλλά ειναι αναμενομενο, αν εχει 200,000χλμ πανω του.
-
Απορώ πώς υποστηρίζετε τα παλιά αυτοκίνητα! Όσο γερά κι αν είναι, δεν παύουν να είναι παλιά. Φτιάχνεις το ένα, χαλάει το άλλο. Αποφασίζεις να πας ένα ταξίδι και σου χαλάει τα σχέδια, αποφασίζεις να πας διακοπές και καταλήγεις να ψάχνεις μάστορες. Ξεμένεις εσύ και η οικογένειά σου στην μέση του πουθενά, αναζητώντας βοήθεια και γίνεσαι ευγνώμων στον κάθε καλό σαμαρείτη-περαστικό που θα σου δώσει μια χείρα βοηθείας. Το θέμα είναι ότι δεν πήγες ταξίδι για να βρεις ευεργέτη, αλλά για διακοπές!
Αν μιλούσα με κανέναν παππού, ο οποίος δεν οδηγάει πλέον και αναπολεί τα παλιά, θα παρίστανα ότι συμφωνώ μαζί του για να μην τον στεναχωρήσω. Αλλά θα έλεγα ψέματα. Παλιατζούτρες όλα τους! Μόνο για φοροεκφορτώσεις μπάζων κάνουνε και στο τέλος, μαζί με τα μπάζα να πεταχτεί και η σακαράκα μαζί.
Εγώ, μετά από την εμπειρία μου με το renault δεν πρόκειται να ξαναπάρω παλιό αυτοκίνητο. Προτιμώ να κινούμαι με ΚΤΕΛ και ταξί, αφού είναι πιο σίγουρο ότι θα πάω στον προορισμό μου και τελικά, αν τα υπολογίσεις όλα, είναι πιο φθηνό.
-
Αστειότητες τα περί 100-120.000 χλμ. για ένα ιχ. Για τον μέσο όρο δηλαδή, όχι κανένα Rx-8. Σκεφτείτε απλώς τα ταξί. Τα συνηθισμένα μοντέλα δηλαδής, Οκτάβια, Αβένσις και Ε220-270, μερικά με 1.600 κυβικά μόνο!
Κάνουν 100-200.000 χλμ. το χρόνο, μέσα στην Αθήνα ή επαρχιακούς κωλόδρομους αρκετές φορέςκαμιά 15αριά χρόνια . Οι πόρτες ανοίγουν και κλείνουν καμιά 50αριά φορές τη μέρα. Το ερκοντίσιο παίζει 7-8 μήνες το χρόνο, τα ηλεκτρικά κάθε μέρα κάνουν υπερωρίες.
Και όμως πάνε μια χαρά.
Προφανώς ένα μπρίκι 1.000 κυβικώνΕ, βενζίνης με τούρμπο και 2 κυλίνδρους δεν θα προλάβει να πάει 1,5 μύρριο χλμ., θα τα κακαρώσει πολύ νωρίτερα, ή θα χρειαστεί πανάκριβες (για την εναπομείνουσα αξία του) επισκευές για να φτάσει αυτά τα χλμ., αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι στα 120.000 χλμ. θα πρέπει να το φουντάρουμε 'γιατί έχει φάει τα ψωμιά του'. Έχει ακόμη πόλλά ψωμιά αφάγωτα.
-
Εγώ πάντως βενζίνη στα 120.000χλμ ξεκινάω διαδικασίες για πώληση.
Έχω φτιάξει ένα οικονομικό/κοινωνικό μοντέλο στο μυαλό μου και κάπου εκεί μου βγαίνει πάντα.
Βέβαια ποτέ δεν είχα μόνο ένα όχημα οπότε είναι λίγο πιο πολύπλοκο.
-
Αλέξανδρος Σ. εχω πολλά αμαξια γνωστων και συγγενων υποψην που δεν ειναι ετσι οπως τα παρουσιαζεις. Και ταξιδια κανουν και ποτε δεν εμειναν στο δρομο. Ακομα και εξωτερικο ξερω πως ταξιδευουν!!! Επειδη ετυχε σε σενα προβληματικο αμαξι (αληθεια ποσα χλμ ειχε ?) δεν σημαινει οτι ειναι και ο κανονας. Δεν ειναι βεβαια οπως ενα καινουριο , αλλά δεν ειναι και αχρηστα ή για ανακυκλωση οπως λετε μερικοι. Βεβαια ολα αυτα εξαρτωνται και πιο μοντελο ειναι και τι συντηρηση εχει, τι χρηση , ποσα χλμ. κτλ. Δεν ειναι ολα ιδια.Εχω δει κι εχω χρεπια 20ετιας. Αλλά παιζει ρολο και για πιο μοντελο προκειται. Πχ ενα Ηonda Accord ή Subaru δεν θα κρατησει το ιδιο με ενα Rover 414 ή ενα Peugeot 106 .
-
Μετράνε πάρα πολλά όπως αυτοκίνητο, χρήση, συντήρηση, οδηγός, χιλιόμετρα κλπ.
Έχω δει αυτοκίνητα 20 ετών που είναι σε άψογη κατάσταση. ΟΚ, προφανώς σε πολλά υστερούν από τα σύγχρονα αυτοκίνητα αλλά δεν είναι γα πέταμα. Για παράδειγμα η 330xi του πατέρα μου, είναι 17 ετών με 250.000+χλμ και ακόμα και σήμερα είναι ένα πολύ καλό αυτοκίνητο (με καλό εξοπλισμό ακόμα και για σήμερα, απλά τότε κόστιζε ένα σκασμό λεφτά). Έχει επιδόσεις, οδική συμπεριφορά και γενικά μπορείς να το πάρεις και να πάς 3.000χλμ ταξίδι άνετα...απλά καίει τα άντερά της! Και φυσικά για να είναι σε τέτοια κατάσταση (μηχανικά) κόστίζει αρκετά ακριβά (τελευταίο σέρβις μαζέματος περί τα €2.000).
-
Εγώ, συνειδητά, υπολογίζω ένα μέσο κύκλο ζωής ενός σύγχρονου ιχ τα 300-350.000 χλμ. και, παράλληλα, τα 20-25 χρόνια ζωής. (= περί τα 15.000χλμ. το χρόνο κατά μ.ο.). Και όλα αυτά με τα βασικά σέρβις, άντε καμιά βλάβη, σχετικά εύκολα διαχειρίσιμη. Προφανώς το μέσο ιχ μπορεί να πάει ίσως και 1 εκ. χλμ. επί παραδείγματι, αλλά δε συμφέρει κάτι τέτοιο.
Όταν λοιπόν το ιχ μου έχει π.χ. 150.000 χλμ. και είναι π.χ. 10 ετών, ενδόμυχα θεωρώ ότι αυτό έχει φάει το 50% των ψωμιών του, και μου έχει μείνει το άλλο μισό αφάγωτο. Εντελώς χονδρικός υπολογισμός, αλλά αρκετά ρεαλιστικός.Και είναι πολύ χρήσιμος στην περίπτωσή μου γιατί αγοράζω ΜΟΝΟ μετάχειρα, και όσο μπορώ 'σκοτωμένα΄στην τιμή.
Προφανώς, σε ειδικά ιχ, ή σε ειδική χρήση ενός ιχ, αναιρείται αυτός ο συλλογισμός. Ένα Rx-8 φερ'ειπείν, ή ένα που το πάω συνέχεια κόφτες και πόρτες δεν θα το υπολογίσω έτσι. Ούτε κάποιο ιχ-στολή που το παίρνω για να κάνω φιγούρα στον περίγυρό μου ή να με βοηθήσει να βγάλω γκομανάκια. Αυτό πρέπει να αντικατασταθεί νωρίτερα με ένα άλλο νεώτερο, γιατί απλά, σε αυτή την περίπτωση η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: ο νέος είναι πάντα πιο ωραίος.
-
ο νέος είναι πάντα πιο ωραίος.
Εξαρταται για ποιο μοντελο προκειται και παλι. Αν ειναι Πορσε 911, ολες ιδες ειναι ή Ford Mustang ξερω γω
Καινούργια vs παλιά αυτοκίνητα. Που είναι η βελτίωση;