Λόγω της κρίσης βρέθηκα και εγώ με 3 αμάξια που πάλιωσαν και φέτος είναι 11 , 15 και 22 ετών . Ολα είναι απόλυτα συντηρημένα .
Το 11 ετών που το είχα εγώ , έχει κάνει 150000 χλμ και τώρα το πούλησα σε κάποιον λίγο μεγαλύτερο μου , που είχε ένα παλιότερο μοντέλο του ίδιου αυτοκινήτου και λόγω ζημιάς το απέσυρε . Το θέμα είναι ότι ως δίλιτρο το δικό μου , είχε μεγάλη δυσκολία να πουληθεί .
Αλλά στο καρ υπήρχαν 15-16 δίλιτρα . Τον περασμένο μήνα πουλήθηκαν 5 και έμειναν 10 . Σημαντικό ότι τα περισσότερα που πουλήθηκαν ήταν ιδιωτών και όχι εμπόρων .
Υπάρχει κάποια αλλαγή στην αγορά . Το ότι πλέον τα μτχ εισαγωγής πριν το 2018 θα είναι ακριβά , άρα δύσκολα θα έρχονται , αλλά και τα καινούργια μεγάλα αυτοκίνητα , που αρέσουν πολύ στην επαρχία , ξεκινάνε από 25-30000 ευρώ .
Τα άλλα δύο αυτοκίνητα το μεν 15 ετών είναι το δεύτερο οικογενειακό με 90000 χλμ που θα παραμείνει έτσι και το 22 ετών έχει 110000 χλμ και το χρησιμοποιεί η μητέρα μου για να πάει και να έλθει το καλοκαίρι στο εξοχικό και μία φορά την εβδομάδα τον χειμώνα για να πάει Σ/Μ .
Προφανώς το κόστος τους είναι περίπου 500 τον χρόνο σαν τέλη και ασφάλεια και γύρω στα 200 για σέρβις , ΚΤΕΟ και επισκευές Αρα με 700 τον χρόνο έχω την δυνατότητα να εξυπηρετούμαι σε διάφορες μετακινήσεις .
Το δεύτερο κάνει περίπου 5000 χλμ τον χρόνο , κυρίως στην πόλη με κατανάλωση 10 λ/100 ήτοι 650 τον χρόνο , δηλαδή 1500 συνολικά για 5000 χλμ δηλαδή 0,30 € το χλμ . Προφανώς φτηνότερη λύση με την ανάλογη άνεση δεν υπάρχει .
Το παλιότερο κάνει ακόμα λιγότερα χλμ , γύρω στα 2500 τον χρόνο , με 1-2 ταξίδια στο εξοχικό . Το κόστος της βενζίνης είναι 300 € και το συνολικά είναι στα 1000 δηλαδή 0,4 € το χλμ .
Εδώ οι εναλλακτικές έχουν ενδιαφέρον . Το ταξίδι στο εξοχικό με ΚΤΕΛ για δύο άτομα , μαζί με το ταξί από τα σπίτια στο ΚΤΕΛ και επιστροφή είναι για 2 άτομα περίπου 100 € . Τα δύο ταξίδια είναι 200 € . Αλλά με ένα αμάξι κατηγορίας D μπορούν άνετα δύο άτομα να φορτώσουν ό,τι χρειάζονται για να περάσουν 3-4 μήνες στο εξοχικό . Με το ΚΤΕΛ αυτό δεν γίνεται . Αρα άλλα έξοδα από εκεί . Βάλε ότι θέλουν 1,5 χλμ για να πάνε για μπάνιο και άλλες κινήσεις , η επιλογή του ταξί εκεί για τις ίδιες κινήσεις θα ήταν πολύ ακριβότερη από τα 1000 τον χρόνο που κοστίζει το αμάξι .
Υπάρχουν άτομα που έχουν εξοχικά σε νησιά . Εκεί έχουν ένα χρέπι , γιατί το κόστος μεταφοράς με το πλοίο , θα είναι 5-6 φορές το ετήσιο κόστος του αυτοκινήτου .
Εγώ τώρα που έδωσα το 11 ετών και πήρα το 2 ετών , θα χρησιμοποιώ περισσότερο αυτό και θα ενεργοποιήσω λίγο τον χειμώνα το παλιότερο , αν ο γιος μου χρειάζεται περισσότερο το αμάξι .
Η ουσία λοιπόν είναι ότι πολλούς μας βολεύουν τα παλιά γιατί μπορεί η χρήση που κάνουμε να είναι μικρή , αλλά με τα παλιά είναι πολύ φτηνότερη από οποιαδήποτε άλλο τρόπο μετακίνησης , με την ανάλογη άνεση βέβαια .
Τέλος επειδή τα αυτοκίνητα αυτά ήταν πλούσιες εκδόσεις , έχουν πολλές ευκολίες από αυτά που έχουν και τα σημερινά .
Ενδιαφέρον θα είναι τι θα γίνει με τα ηλεκτρικά μετά από 10 χρόνια , όταν κάποιος θα παίρνει ένα ηλεκτρικό για τέτοια χρήση . Πόσο χρόνο θα κάνει να ξεφορτώσει η μπαταρία , αν κάποιος κάνει 5-10 χλμ την ημέρα ή 5 χλμ κάθε 2 μέρες . Τι σέρβις θέλουν τα ηλεκτρικά . Θα κρατήσει μια τέτοια μπαταρία που θα φορτίζεται μία φορά την εβδομάδα 20 χρόνια ?
Μπορεί να αλλάξει εντελώς η ιδέα της αυτοκίνησης στο μέλλον .