-
Ένα πράγμα που για εμένα δεν είναι διαπραγματεύσιμο/ είναι deal breaker για τα παλαιά, είναι η ασφάλεια. Είναι χρήσιμο το αυτοκίνητο να είναι 5αστερο με emergency breaking, lane assist, πίεση ελαστικών, blind spot alert κλπ. Για αυτά αξίζει να πάρεις αυτοκίνητο σχετικά καινούργιο, φυσικά εφόσον υπάρχουν τα χρήματα και όχι σε κάθε περίπτωση.
-
Eίναι οικονομικό αδιέξοδο αυτό έτσι όπως το έθεσες. Γιατί σημαίνει ότι κάθε τόσο πρέπει να αλλάζει αμάξι. Π.χ. πήρες κάποιο που σήμερα είναι Νο1, αλλά σε 2 χρόνια βγαίνει ένα άλλο που είναι καλύτερο, Πιστός στο αδιαπραγμάτευτο όπως είπες δόγμα της ασφάλειας, πρέπει να σκοτώσεις άμεσα το πρώτο και να ξηλωθείς ξανά για να αποκτήσεις το δεύτερο, ακόμη και αν δεν σ' αρέσει σαν αυτοκίνητο. Είναι πιο ασφαλές, άρα πρέπει να επιλέξεις αυτό, το πρώτο δεν σου κάνει πλέον τελεία και παύλα.
Αν αρχίσεις τους βολικούς συμβιβασμούς, σε στυλ: 'ναι μωρέ το Χ είναι πιο ασφαλές από το Ψ, αλλά το Ψ μου αρέσει καλύτερα και τραβάει και περισσότερα γκομενάκια, άρα μένω με το Ψ μέχρι νεωτέρας' τότε αίρεται όλο το κόνσεπτ επί της αρχής του. Αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσες αδιαπραγμάτευτο ντιλ μπρέικερ το έχεις ήδη 'ρίξει' για κάτι άλλο -> είσαι σε αδιέξοδο και όχι μόνο οικονομικό.
-
Μάλλον εννοεί σε σχέση με τα 2004-2005 που αναφέρθηκαν παραπάνω.
-
Ναι η αλήθεια είναι ότι η σύγκριση αφορούσε τα αυτοκίνητα του 2005 που ειπώθηκε παραπάνω με τα σημερινά.
-
Ετσι είναι , Το C4 exclusive 2005 έχει ESP , XENON περιστρεφόμενα με πλυστικά , διζωνικό κλιματισμό , αυτόματα φώτα , καθαριστήρες , καθρέπτες , αισθητήρες ελαστικών και πολλά ακόμα , που το κρατάνε απόλυτα σύγχρονο και σήμερα και βέβαια κανείς δεν το σκοτώνει για 3000 .
-
Να προσθέσω και κάτι άλλο μερικές τεχνολογίες φαίνονται καλές αρχικά αλλά συνήθως όσοι τα υιοθετούν πρώτοι δεν παίρνουν τον αφρό πχ τα led φώτα που κάποιοι τα θεωρούν must αλλιώς δεν αγοράζουν !
πόσοι άραγε τόλμησαν να ρωτήσουν πόσο κάνουν σε περίπτωση βλάβης ΜΕΤΑ την λήξη της εγγύησης ;
πόσοι συνειδητοποίησαν πως πρέπει να έχουν ΜΙΚΤΗ γιατί σε περίπτωση στούκας θα ματώσουν;
και πόσοι έχουν διαβάσει πχ παρακάτω ότι μάλλον τσάμπα τα λεφτά , αυτό που λέω στην επόμενη γενιά θα το σκεφτόμουν να ωριμάσουν τουλάχιστον γιατί πανάκριβα πάντα θα είναι.
-
Ένα πράγμα που για εμένα δεν είναι διαπραγματεύσιμο/ είναι deal breaker για τα παλαιά, είναι η ασφάλεια. Είναι χρήσιμο το αυτοκίνητο να είναι 5αστερο με emergency breaking, lane assist, πίεση ελαστικών, blind spot alert κλπ. Για αυτά αξίζει να πάρεις αυτοκίνητο σχετικά καινούργιο, φυσικά εφόσον υπάρχουν τα χρήματα και όχι σε κάθε περίπτωση.
Οι περισσότεροι πάντως παραπονιούνται γιατί έχουν πολλούς άκυρους 'συναγερμούς ' σε σχέση με την εμπειρία τους και μετά από λίγο ψάχνουν το κουμπί απενεργοποίησης, ασε στην επόμενη γενιά καλλίτερα να μαζέψουν στοιχεία και να βελτιώσουν τους αλγόριθμους
-
Αυτά τα ωραία συστήματα ασφαλείας πρέπει να τα κάνουν υποχρεωτικά, αλλιώς θα τα έχουν ελάχιστοι. Τι νόημα έχει να υπάρχουν όλα αυτά όταν μόνο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να τα αγοράσει;
-
Αυτά τα ωραία συστήματα ασφαλείας πρέπει να τα κάνουν υποχρεωτικά, αλλιώς θα τα έχουν ελάχιστοι. Τι νόημα έχει να υπάρχουν όλα αυτά όταν μόνο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να τα αγοράσει;
Σιγα σιγά τα κάνουν, αφού βέβαια οι πρώτοι τα έχουν πληρώσει χρυσά
πχ το esp μετά το 2009 έγινε υποχρεωτικό, οι 4 αερόσακοι το 2011(νομίζω), φώτα ημέρας το 2012 (πάλι νομίζω)
-
Νομίζω το 2022 θα γίνουν υποχρεωτικά τα περισσότερα από τα συστήματα που αναφέρω παραπάνω.
Όσον αφορά τα χρήματα, περνάει πεζός αριστερά μπροστά του αυτοκινήτου ενώ εσύ κοιτάς αν έρχεται αυτοκίνητο από δεξιά και ρολάρεις (προς τον πεζό που δεν έχεις δει). Το αυτόματο φρενάρισμα εκεί απλά είναι priceless...
-
.
-
.
-
Αυτό με το νησί ισχύει. Οι γονείς μου είχαν ένα Opel Kadett βολιώτικο στη Σκιάθο για χρόνια.
Αλλά κι εγώ έχω δύο αυτοκίνητα, ένα καθημερινό παλιό μουλάρι και μια πιο νέα μαούνα που πηγαίνει στον υπεραστικό όλη την οικογένεια. Και τα δύο μαζί φτάνουν τα 15000 χλμ τον χρόνο. Κάποτε έκανα 20-22000 με ένα αυτοκίνητο.
Να σας πώ άλλο ένα παράδειγμα, για το πώς καταλήγεις να έχεις πολλά τουτού στην Ελλάδα. Γνωστός μου αρχαιολόγος ήθελε να αγοράσει ένα μικρό αγροτικό για να πηγαίνει στην ανασκαφή. Μου είπε όμως ότι δεν μπορείς να αγοράσεις αγροτικό στην Ελλάδα αν δεν είσαι αγρότης! Οπότε δήλωσε ότι δήθεν καλλιεργεί ένα χωράφι στο χωριό, ώστε να φαίνεται ότι έχει αγροτικό εισόδημα και να μπορέσει να πάρει το αυτοκίνητο. Ίσως να το σκέφτηκαν πολλοί, γιατί τώρα μου είπε ότι για να αγοράσεις αγροτικό πρέπει να είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης κι όχι απλά να έχεις εισόδημα από αγροτικές εργασίες.
-
Nα είστε σίγουροι πως αν η κατοχή ενός χρεπιού ήταν μόνο επιζήμια, τότε όλοι αυτοί που τα έχουν θα έσπευδαν να τα ξεφορτωθούν. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα ιχ αυτά επιτελούν ένα μεταφορικό έργο και αυτά, στην συντριπτική πλειοψηφία τους τουλάχιστον. Έχουν το λόγο ύπαρξής τους λοιπόν και αυτά.
-
Η άποψη μου είναι ότι τα αυτοκίνητα μετά το 2004-05 είναι ότι καλλίτερο βγήκε και αν κάποιος είχε διαλέξει την σωστή έκδοση θα έχει αυτοκίνητο για πάρα πολλά χρόνια.
Τα αυτοκίνητα αυτά που έχουν κλιματισμό ηλεκτρικά παράθυρα κεντρικό κλείδωμα και μπορείς να τοποθετήσεις στα 2 din τους οθόνες με δυνατότητες που και μοντέλα του 2020 μπορεί να μην έχουν ή θα πληρώσεις ίσως και πιο πολλά .
Έχουν καλή οικονομία καυσίμου και εκτός αν πέσεις στην περίπτωση παροιμιώδη αξιοπιστία χωρίς να χρειάζεται να αλλάζεις λάδια κάθε 3000 χλμ μια φορά το χρόνο φτάνει .
Το κυριότερο έχουν ένα σκασμό αερόσακους 6 στάνταρ, ABS και ESP , καλορυθμισμένες αναρτήσεις και πλαίσια βράχο , πρέπει να προσπαθήσεις πολύ να τα βγάλεις από το δρόμο και ακόμα και στην περίπτωση στουκας αν φοράς ζώνη βγαίνεις και συνεχίζεις την ζωή σου .
Υπάρχουν σεντάν (που σε καινούργιο δύσκολα πια) χατςμπακ (με λογικές διαστάσεις και τριθυρα κουπε σπάνια επίσης σε καινούργια) κάμπριο (βγάζει κανένας πια ; ) και πραγματικά suv με μόνιμη τετρακίνηση σε τιμές που αντιστοιχούν αν το έπαιρνες καινούργιο στο πακέτο εξοπλισμού τάδε πχ led φωτα και κάτι άλλα μπιχλιμπίδια (σε όχι και τόσο πρεμιουμ μάρκες) .
Σαν κάτοχος τέτοιου αυτοκινήτου, συμφωνώ απόλυτα!
Για να μην πούμε για την νέα 'μόδα' της επιστροφής στους ημιάκαμπτους και στα ταμπούρα...
-
Nα είστε σίγουροι πως αν η κατοχή ενός χρεπιού ήταν μόνο επιζήμια, τότε όλοι αυτοί που τα έχουν θα έσπευδαν να τα ξεφορτωθούν. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα ιχ αυτά επιτελούν ένα μεταφορικό έργο και αυτά, στην συντριπτική πλειοψηφία τους τουλάχιστον. Έχουν το λόγο ύπαρξής τους λοιπόν και αυτά.
Προκαλούν ζημιές αλλά η μεγάλη 'ζημιά' είναι η αγορά καινούργιου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η πιο οικονομική επιλογή είναι να κρατήσεις το παλιό σου χρέπι. Ωστόσο, επειδή είμαστε άνθρωποι και υπάρχουν ανάγκες πληρώνουμε αρκετά χρήματα για παραπάνω άνεση, ασφάλεια και ευκολίες ενώ είμαστε διατεθειμένοι να προκαταβάλλουμε ποσά για εξοικονομηση μελλοντικών ζημιών και καυσίμου.
-
Ακριβως.
Εγω μονο την ασφαλεια βλεπω ως πολυ σηναντικο παραγοντα.
-
Την ασφάλεια την έχω πρώτη ακόμα και όταν ψάχνω για φθηνό μεταχειρισμένο και μάλλον την κοιτάνε και άλλοι γιαυτό όταν ήθελα να πάρω μικρό δεν έβρισκα iQ κάτω από 5-5500€ ,λογικό αφού έχει 11 αερόσακους και ESP από το 2009 και φυσικά την κορυφαία βαθμολογία στα crash test της εποχής . Τα αντίστοιχα AYGO πχ τα βρίσκεις φθηνότερα αλλά δεν έχουν ESP και μου φαίνεται 2 μόνο αερόσακους
Με λίγα λόγια υπάρχει ένα όριο παλαιότητας /εξοπλισμού ασφαλείας /τιμής που για μένα είναι κάπου χρονικά στο 2005 που τουλάχιστον τα αυτοκίνητα της μεσαίας κατηγορίας είχαν καλή βαθμολογία στα crash test και esp και τώρα πωλούνται μεταχειρισμένα γύρω στα 5 χιλιάρικα .
Οικονομικές δυνατότητες και αυτοκινητιστικές επιλογές