-
@chrisk6 said in Toyota Corolla Cross:
Καλημερα σε ολους.
Ειμαι κ γω στο ψαξιμο για αυτοκινητο οικογενειακο hybrid.
Γλυκοκοιταζω το CC κ σκεφτομαι...Αξιζει σε πρωτη εκδοση το AWD η μενω στο FWD κ Style?
Απλα δεν εχω πολυκαταλαβει το AWD της Toyota πως λειτουργει κ αν αξιζει να παρω το 4κινητο.
Αν εξαιρεσω τα φιμε στης Style κ τις ζαντες (αν δεν κανω λαθος) δεν ειδα κατι που θα μου λειψει με την Active Plus.Παρεμπιπτοντως ειδα κ HRV...καλο αλλα μικρο πορτ-παγκαζ. Συν αλλο 11 χρονια εγγυηση στην μπαταρια κ αλλα 5.
Καθε σχολιο ευπροσδεκτο...μπας κ το αποφασισω κ κλεισω το CC (2κινητο η 4κινητο).Καλα χλμ σε ολους.
Εγώ που κινούμαι στα ορεινά της Μακεδονίας δεν πήρα awd. Και δεν είναι οικονομικό το ζήτημα μιας και θα σκάσω κανένα 1000αρικο σε ζαντολάστιχα χειμερινά. Τα χρόνια που όργωνα τα βουνά με τετρακίνητα έχουν περάσει. Τα χειμερινά λάστιχα του αρκούν. Τετρακίνητο χωρίς λάστιχα είναι Γιουσέιν Μπολτ με γόβες.
-
Έχω μια απορία, υπάρχει κάποιος που θα οδηγούσε αυτοκίνητο σε πάγο χωρίς αλυσίδες ακόμη και με δυνατότητα τετρακίνησης; Από εμπειρία πριν 15 χρόνια (έχω εξοχικό σε ορεινό χωριό 1.000 μ. υψόμετρο) κατά την κάθοδο σε δρόμο με μεγάλη κλίση και συνεχόμενες στροφές, το αυτοκινήτο που προηγούνταν είχε φύγει (πλαγιολίσθησε) σε απότομη στροφή. Απ' ότι μου είπε έκανε το λάγος να όταν να βάλει δευτέρα, για καλή του τύχη το αυτοκίνητο σταμάτησε σε βράχο με την πλαινή πλευρά. Εάν είχε τετρακίνηση θα νικούσε την αδράνεια και την έλλειψη πρόσφυσης στον πάγο;; Αμφιβάλω, για καμιά λάσπη ή φρέσκο χιόνι το καταλαβαίνω. Στην υπόλοιπη Ευρώπη πάντως φορούν όλοι χειμερινά λάστιχα ανεξαρτήτως τετρακίνησης. Επειδή στην Ελλάδα δεν συμφέρει να έχεις και χειμερινά είναι μονόδρομος οι αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ακόμη και με τετρακίνηση κλπ..
-
@nmsm2 said in Toyota Corolla Cross:
Έχω μια απορία, υπάρχει κάποιος που θα οδηγούσε αυτοκίνητο σε πάγο χωρίς αλυσίδες ακόμη και με δυνατότητα τετρακίνησης;
Ναι, εφόσον είχα χειμερινά ελαστικά ή ακόμα καλύτερα (για πάγο) ελαστικά με καρφιά.
-
Το αυτοκίνητο πάντως σε συνθήκες καθημερινής χρήσης είναι αθόρυβο. Ακόμα δεν έχω πάει ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο να δω τι παίζει.
Επίσης να πω πως ανταποκρίνεται στο γκάζι άμεσα και δυναμικά. Όταν ζητήσεις δύναμη την προσφέρει άμεσα.
-
Παρεμπιπτόντως για το golf είχα αγοράσει ένα πλέγμα καουτσουκ με καρφιά (spykes λέγονταν αν θυμάμαι ή κάπως έτσι), που μπορείς να οδηγήσεις και σε στεγνό δρόμο με χαμηλή ταχύτητα χωρίς να κοπανάει είναι εξαιρετικές (και πανάκριβες τότε πριν από 8 χρόνια) καμία σχέση με αλυσίδες και χιονοκουβέρτες.
-
Έχω μια απορία, υπάρχει κάποιος που θα οδηγούσε αυτοκίνητο σε πάγο χωρίς αλυσίδες ακόμη και με δυνατότητα τετρακίνησης;
Πολλοί. Πάρα πολλοί. Και ενδεχομένως να πάνε και μακριά. Ακόμα και όταν πατήσουν φρένο ή βρουν στροφή.
Πόσες φορές έχω περάσει κολημένο τζιπάτο πρίμιουμ, ενώ έχω σταματήσει και έχω βάλει αλυσίδες σε δικίνητο. -
Πριν χρόνια είχα ενα mondeo που είχε έρθει απο Ελβετία , λόγω νόμων που απαγόρευαν να βάλεις μικρότερων διαστάσεων σιδερένιες, φόραγε χειμωνιάτικα 225/40/18 υπερ υψηλών επιδόσεων τα Vredestein Wintrac Xtreme ,δείκτης ταχύτητος W... σε χειμωνιάτικο!
Σε χιόνια και πάγο δεν κώλωναν πουθενά, είχα πάει απο Νάουσα σε Σέλι σε παγωμένο δρόμο με δευτέρα τρίτη και απαλά το γκάζι δεν έμπαινε ούτε το αντισπιν! και στις κατηφορικές παγωμένες φουρκέτες δεν γλίστραγε ! -
@chrisk6 said in Toyota Corolla Cross:
Παρεμπιπτοντως ειδα κ HRV...καλο αλλα μικρο πορτ-παγκαζ. Συν αλλο 11 χρονια εγγυηση στην μπαταρια κ αλλα 5.
Καθε σχολιο ευπροσδεκτο...μπας κ το αποφασισω κ κλεισω το CC (2κινητο η 4κινητο).Τα συνολικά λτ αποσκευών αν υπολογίσουμε και τα λτ κάτω από τον χώρο των πίσω καθισμάτων είναι ίδια στα 2 αμάξια. Και το Χόντα είναι πιο άνετο στα πόδια για τους πίσω.
-
Έχω μια απορία, υπάρχει κάποιος που θα οδηγούσε αυτοκίνητο σε πάγο χωρίς αλυσίδες ακόμη και με δυνατότητα τετρακίνησης; Από εμπειρία πριν 15 χρόνια (έχω εξοχικό σε ορεινό χωριό 1.000 μ. υψόμετρο) κατά την κάθοδο σε δρόμο με μεγάλη κλίση και συνεχόμενες στροφές, το αυτοκινήτο που προηγούνταν είχε φύγει (πλαγιολίσθησε) σε απότομη στροφή. Απ' ότι μου είπε έκανε το λάγος να όταν να βάλει δευτέρα, για καλή του τύχη το αυτοκίνητο σταμάτησε σε βράχο με την πλαινή πλευρά. Εάν είχε τετρακίνηση θα νικούσε την αδράνεια και την έλλειψη πρόσφυσης στον πάγο;; Αμφιβάλω, για καμιά λάσπη ή φρέσκο χιόνι το καταλαβαίνω. Στην υπόλοιπη Ευρώπη πάντως φορούν όλοι χειμερινά λάστιχα ανεξαρτήτως τετρακίνησης. Επειδή στην Ελλάδα δεν συμφέρει να έχεις και χειμερινά είναι μονόδρομος οι αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ακόμη και με τετρακίνηση κλπ..
Υπάρχει πάγος και πάγος. Υπάρχει το black ice που ειναι παγωμένη υγρασία στην μαύρη άσφαλτο... εκει μονο με χειμερινά. Οι αλυσίδες κάνουν δουλειά μόνο οταν καρφώνουν στον πάγο ή πατημένο χιόνι ή απάτητο ανάλογα το ύψος και το είδος χιονιού.
Μεγαλωμένος σε ορεινό χωριό στα 1500 και με χιονοκάλυη αρκετούς μήνες μέτρα μπορώ να σου πω με βεβαιότητα οτι μεγαλύτερη ασφάλεια είχα και ένιωθα με τα χειμερινα λάστιχα στα δικίνητα αυτοκίνητα με ESP και άλλα υποβοηθήματα, πάρα στα τετρακίνητα ακόμα και με All Terrain λάστιχα. Για τετρακίνητο με καλοκαιρινά και 225 πλατος δεν το συζητάμε καν μην το κουνάς καθόλου
Το αυτοκινητο οταν κινειται σε νορμαλ δρομο μπορεί να έχει κατεύθυνση και πέδηση ταυτοχρονα. Στον πάγο μπορεί να έχει ένα από τα δυο. Στο εξωτερικό σωστά φορούν μόνο χειμερινά και καλά ειναι να το υιοθετήσουμε και εδώ περισσότεροι. Το χειμώνα φοράς σαγιονάρες έξω? Γιατι να φοράς καλοκαιρινά λαστιχα στο αυτοκίνητό σου?
Η τετρακίνηση ειναι για καμια ανηφόρα με χιόνι με την προϋπόθεση οτι εχεις και χειμερινα λαστιχα. Στην κατηφόρα και ειδικα με παγο.. πας με χειμερινα λαστιχα, με αλυσιδα προσοχή και προσευχή.
Στο οικονομικό... στην δεκαετία θα χρειαστείς μια αρχκή αγορά για ζάντες που μπορεί να ειναι από 200-300 ευρώ μεταχειρισμένες.. και 2 τετράδες λάστιχα ανα 5 ετία περίπου με κοστος περιπου απο 400 ευρώ.
Στις συνθήκες που αντιμετωπίζω δεν μου έχει λείψει η τετρακίνηση. Με τα λάστιχα και με τις αλυσίδες που έβαλα ολο και ολο 2 φορες δεν ειχα πουθενά πρόβλημα.
-
Mάλλον οι γράφοντες είμαστε μειοψηφία. Όσες φορές έχω ανέβει σε χιονοδρομικό (Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Αράχωβα), ελάχιστοι φορούν αλυσίδες (χειμερινά ελαστικά το θεωρώ απίθανο), και πάντα αναρωτιέμαι δεν φοβούνται ιδίως στην κάθοδο για τα παιδιά τους που έχουν μέσα στο αυτοκίνητο.. Μάλλον υπερισχύει ο μάγκας Έλληνας είτε σε στεγνό δρόμο είτε σε χιόνι, είναι θέμα φιλοσοφίας και νοημοσύνης υποθέτω.
-
Πάντως ας μην αγνοούμε τη χρήση της 4κίνησης και το καλοκαίρι. Εγώ περισσότερο για τότε την πήρα. Κινούμαι κυρίως Νότια Εύβοια, Χανιά και Αργολίδα και δεν είναι λίγες οι φορές που σε αναζήτηση παραλίας για ψαροντούφεκο ή βόλτας σε ερημικό μέρος μου έχει φανεί πολύ χρήσιμη. Μέχρι και στην Πάρο πχ για να πας σε πολύ γνωστή παραλία (Λάγγερη), δεν είναι καθόλου άσχημα να έχεις 4κίνηση. Πας και με νοικιάρικο Panda μεν αλλά με το 4κινητο έχεις πολύ λιγότερη έγνοια.
-
Mάλλον οι γράφοντες είμαστε μειοψηφία.
Μα μιλάς σε φόρουμ που γράφουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αυτοκίνηση.
Βγες λίγο παραέξω... σε καμιά ομάδα στο Facebook να δεις απορίες ανθρώπων που δεν έχουν καν περάσει μια ματιά το manual του αυτοκινήτου τους. -
Σε άμμο, λάσπη είναι σωτήρια η τετρακίνηση, αλλιώς δεν ξεκολλάς με τίποτα.
-
Βατάνεν δεν είμαι, αλλα λιγο αριστερό πόδι στο φρένο και συμπλέκτη πατημένο πάνω σε στροφή που γλιστράει για να στρίψει το αυτοκίνητο τα κάνω, αλλα δεν σας κρύβω ότι έχω μια ανησυχία στο πώς θα συμπεριφερθεί στα χιόνια η ψψ. Μπαταρία, υβριδικό σύστημα, αυτόματο κιβώτιο.
-
Το κακό είναι ότι δεν κάποια παραμετροποίηση στα ηλεκτρονικά συστήματα ή κάποιο mode που να προορίζεται για εκτός δρόμου ή για χιόνι-λάσπη. Δε λέω να έχει Terrain Response σαν τα Land Rover αλλά ένα χαζοδιακόπτη που να παραμετροποιεί το abs και το traction control θα μπορούσε να έχει. Εδώ έχουν κάποια δικίνητα.
-
Συμπλέκτη έχω την αίσθηση (εμπειρικά) ότι δεν πρέπει να πατήσεις σε στροφή, κατωφέρεια, με χιόνι ή πάγο. Η λύση είναι 1η ταχύτητα, χωρίς φρένα και αν έχει έντονη κλίση ο δρόμος και μια σκάλα χειρόφρενο, εφόσον δεν φοράς αλυσίδες. Τώρα το αυτόματο και εγώ έχω ένα άγχος πως λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις.
-
Όποιος έχει εμπειρία από αυτόματο κιβώτιο σε χιόνι, πάγο ας μας δώσει καμία ιδέα..
-
Συμπλέκτη έχω την αίσθηση (εμπειρικά) ότι δεν πρέπει να πατήσεις σε στροφή, κατωφέρεια, με χιόνι ή πάγο. Η λύση είναι 1η ταχύτητα, χωρίς φρένα και αν έχει έντονη κλίση ο δρόμος και μια σκάλα χειρόφρενο, εφόσον δεν φοράς αλυσίδες. Τώρα το αυτόματο και εγώ έχω ένα άγχος πως λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Εισαι σε στροφή.. σε επιπεδο δρομο χιονισμένο... στριβεις.. φευγει η μούρη.. πατας συμπλεκτη... το αυτοκινητο στριβει τρένο.
Σε κατηφόρα δεν το έχω κάνει.. και δεν θα το κάνω.!Τίποτα.. η ψψ θα μας παει.. δεν θα το παμε εμείς...
-
Έχω την αίσθηση ότι ο συμπλέκτης απελευθερώνει τελείως το αυτοκίνητο και πλέον δεν μαζεύεται σε περίπτωση υποστροφής, μπορεί να κάνω λάθος. Και κάτι άλλο με το ηλεκτρονικό χειρόφρενο δεν έχεις δυνατότητα να το ανεβάσεις μία σκάλα για να το συγκρατήσει σε ακραία περίπτωση, ελπίζω να υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα που υποκαθιστά αυτές τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σε ακραίες πάντα συνθήκες..
-
Άλλη μια απορία, στα ορεινά σε πολικές θερμοκρασίες που παγώνει το χειρόφρενο το πρωί (οπότε αποφεύγεις να το σηκώσεις το βράδυ και βάζεις ταχύτητα) πως το αποφεύγεις με το ηλεκτρονικό χειρόφρενο που μπαίνει αυτόματα αν θυμάμαι καλά; Μάλλον τα νέα αυτοκίνητα με τα πολλά μπλιμπλίκια είναι για πόλεις και νορμαλ συνθήκες, στις ακραίες ο άνθρωπος μάλλον λειτουργεί καλύτερα (εδώ θα διαφωνήσει ο elon που είναι υπέρμαχος της απόλυτης αυτοματοποίησης στα αυτοκίνητα)
Toyota Corolla Cross