-
@alexandros-k said in Βελτίωση κινητήρα diesel:
@otokomae said in Βελτίωση κινητήρα diesel:
Έτσι για να θυμόμαστε. Οι κατασκευαστες δηλώνουν ιπποδύναμη μετρημένη σε δυναμομετρο πάγκου από τον στρόφαλο. Η ιπποδύναμη στον τροχό μπορεί να έχει απώλειες ανάλογα με το σύστημα μετάδοσης έως και 20%. Άρα από τροχό θα είχαμε π.χ απώλεια από τους 120 ίππους στους 100 περίπου ανάλογα με τα ανωτέρω. Πώς μέτρησε λοιπόν 120 ο tuner του συμφορουμιτη;
Τα δυναμομετρα τροχου μετρανε αλογα και ροπη στους τροχους, αλλά μετα μετρανε και τις απωλειες της μεταδοσης. Ετσι μετα βγαζουν συνολικα την αποδοση στον στροφαλο
Μήπως ξέρεις πως μετράνε τις απωλειες;
Κατι ξερω .
Ε τότε δώσε τα φώτα σου!!!!
-
Έκανα σήμερα μια μικρή βόλτα προσπαθώντας να πατήσω το αμάξι όσο μου το επέτρεψε η κίνηση από γέφυρα Βούλγαρη ως σχολαρι και πίσω για τους Θεσσαλονίκεις.
Κατέβηκα με ένα ωραίο χαμόγελο από το αμάξι!
Τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν είχα βάλει πρόγραμμα τόσα χρόνια!
Το αμάξι τώρα πάει όπως θα έπρεπε να πήγαινε από τον κατασκευαστή...
Κινήθηκα αρχικά κέντρο με φουλ κίνηση λόγω έκθεσης.
Ευχάριστη έκπληξη!
Ο κινητήρας που πρώτα κατέβαζα 2α και κρεμουσε όπως όλα τα ντίζελ στις 1200-1300 τώρα διαπίστωσα ότι πήγαινα σταθερά χωρίς να κρεμάει με 3η παρακαλώ!
Έπεσε στις 1000-1100 που πρώτα με ζόρι κρατούσε την 2α και τώρα είχα μέσα 3η!
Ηταν κάτι που δεν το περίμενα και δεν το υπολόγιζα όταν πήγα να βάλω πρόγραμμα!
Του το είπα του μηχανικού αφού είχε κάνει τον αρχικό προγραμματισμό και έκανε την πρώτη δυναμομετρηση μετά το πρόγραμμα ότι το αμάξι κρεμάει κλασικά σαν ντίζελ χαμηλά μου είπε δεν θέλω να το πειράξω πολυ σε αυτή την περιοχή του είπα γαργαλισε το εντός ορίων το έκανε παρουσία μου στον υπολογιστή και όντως στην επόμενη μέτρηση εκτός από τα 2 άλογα και μισο κιλό ροπής φούσκωσε η καμπύλη από τις 1000-1500!
Το αποτέλεσμα το είδα σήμερα μέσα στην κίνηση!
Σαν να είχα διλιτρο μοσχάρι με 3η στις 1100 και το χέρι στο παράθυρο!
Όταν το άνοιξα στην διαδρομή που αναφέρω το αμάξι έγινε αισθητά πιο ρομαλαιο, έμαθα λόγω της δυναμομετρησης που είναι το οφελειμο εύρος στροφών και το εκμεταλευομουν!
Ανέβηκα την ανηφόρα της καρδιάς και επέστρεψα Καλαμαριά με το χαμηλότερο μο κατανάλωσης και τον υψηλότερο μο ταχύτητας που έχω κάνει ποτέ είτε στο δικό μου είτε σε καμια 15αρια τεστ ντράιβ που έχω κάνει σε ντίζελ, ήπια υβριδικά, φουλ υβριδικά!
4.4 λτ με 94 χλμ μο.
Πχ με το κκ είχα κάνει 6.2 με ~90χλμ και με το δικό μου 5.8 με 90 χλμ!
Κοιτούσα το 4.4 γνωρίζοντας το πάτημα που προσπάθησα να κάνω όσο επέτρεπε η κίνηση και δεν το πιστευα.
Δεν άφησα πουθενά το αμάξι να ρολαρει. Ακόμα και στην κατηφόρα της καρδιάς που είχε ανοίξει ο δρόμος και με το κκ πχ ραλαρα για να κλείνει ο κινητήρας σήμερα πάταγα γκάζι με 130 κατέβηκα και ο δείκτης 4.4! -
Έτσι για να θυμόμαστε. Οι κατασκευαστες δηλώνουν ιπποδύναμη μετρημένη σε δυναμομετρο πάγκου από τον στρόφαλο. Η ιπποδύναμη στον τροχό μπορεί να έχει απώλειες ανάλογα με το σύστημα μετάδοσης έως και 20%. Άρα από τροχό θα είχαμε π.χ απώλεια από τους 120 ίππους στους 100 περίπου ανάλογα με τα ανωτέρω. Πώς μέτρησε λοιπόν 120 ο tuner του συμφορουμιτη;
Τα δυναμομετρα τροχου μετρανε αλογα και ροπη στους τροχους, αλλά μετα μετρανε και τις απωλειες της μεταδοσης. Ετσι μετα βγαζουν συνολικα την αποδοση στον στροφαλο
Κατι ξερω .
Βαριεσαι να ψαξεις στο ιντερνετ ?
-
Οπότε στην ερώτηση του φίλου τι γίνεται με την κατανάλωση μπορώ να πω, σε συνδυασμό και με τα νέα ελαστικά που είχα δει ήδη 0.3λτ πτώση το αμάξι δείχνει να κατεβάζει άλλο ένα 0.5-0.6 λτ κάτω.
Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο παίζει το ότι δεν κρεμάει πια στις χαμηλές. -
Κατι ξερω .
Όταν κάποιος λέει ότι γνωρίζει, φωτίζει το θεμα αλλιώς παραπεμπει στο ίντερνετ.
-
Κατι ξερω .
Όταν κάποιος λέει ότι γνωρίζει, φωτίζει το θεμα αλλιώς παραπεμπει στο ίντερνετ.
Με ρωτησες αν ξερω και σου απαντησα. Δεν ειμαι υποχρεωμενος να σου αναλυσω και πως δουλευουν τα δυναμομετρα
-
Άντε, τσακωθείτε και για τα δυναμόμετρα ντίζελ!
-
Focus 1.5 120hp diesel.
Επαναπρογραμματισμενο.
Θα αλλαχθει φιλτρο αερος.
Στην εξατμιση ποια αλλαγη γινεται για αυξηση αποδοσεως; -
@gol said in Βελτίωση κινητήρα diesel:
Focus 1.5 120hp diesel.
Επαναπρογραμματισμενο.
Θα αλλαχθει φιλτρο αερος.
Στην εξατμιση ποια αλλαγη γινεται για αυξηση αποδοσεως;Θεωρητικα παντα,η αυξηση της διατομης,θα σου δωσει καλυτερο σπουλαρισμα,και πιο ελευθερο στροφαρισμα του τουρμπο.
-
Ευχαριστω.
Υποθετικως με αφαιρεση egr αυξανεται η αποδοση; -
Ευχαριστω.
Υποθετικως με αφαιρεση egr αυξανεται η αποδοση;H egr δεν ειναι τοσο περιοριστικη,ανακυκλοφορια καυσαεριων κανει για να ριχνει τις θερμοκρασιες στον θαλαμο καυσης.Το dpf που καταργουνε ειναι πολυ περιοριστικο,αλλα μην το κανεις.Καλυτερα να εχεις μειον 5-10 αλογα παρα να σκορπας καρκινο.
-
@accentwizard said in Βελτίωση κινητήρα diesel:
Ευχαριστω.
Υποθετικως με αφαιρεση egr αυξανεται η αποδοση;H egr δεν ειναι τοσο περιοριστικη,ανακυκλοφορια καυσαεριων κανει για να ριχνει τις θερμοκρασιες στον θαλαμο καυσης.Το dpf που καταργουνε ειναι πολυ περιοριστικο,αλλα μην το κανεις.Καλυτερα να εχεις μειον 5-10 αλογα παρα να σκορπας καρκινο.
Γι αυτο εγραψα υποθετικως.
Το αμαξι ειναι φιλου.
Και εγω δεν ειμαι υπερ αφαιρεσεως dpf.Τοσο πολυ ρυπαινει ανευ dpf; δηλαδη τοσο περιοριστικο ειναι;
-
Ποσο θα αυξανοταν η αποδοση;
Αρα το μονο που γινεται ειναι φαρδυτερη σωληνα και ελευθερας τελικο;
-
Αναλογα το ποσο "φιμωμενη" ειναι η εργοστασιακη εξατμιση,βασικα δεν ξερω αν εχει νοημα να ψαχνεται τοσο ο φιλος σου,με ενα αμαξι σαν και αυτο...
Πραγματικο οφελος θα δει μονο με αλλη τουρμπινα παντως... -
@accentwizard said in Βελτίωση κινητήρα diesel:
Ευχαριστω.
Γι αυτο εγραψα υποθετικως.
Το αμαξι ειναι φιλου.
Και εγω δεν ειμαι υπερ αφαιρεσεως dpf.Τοσο πολυ ρυπαινει ανευ dpf; δηλαδη τοσο περιοριστικο ειναι;
Τον ψήνουν για αφαίρεση dpf γιατί στα ψιλά γράμματα δε λένε ότι όσο ανεβαίνουν τα καυσαέρια αυτό γεμίζει και μπουκώνει πιο εύκολα με αποτέλεσμα να χρειαστεί αντικατάσταση . Και ναι με την αφαίρεση του ρυπαίνεις άπειρες φορές παραπάνω και τα επιβαρύνεσαι και εσύ και οι υπόλοιποι
-
Δεν εχω diesel γι αυτο ρωτησα.
Αρα καλυτερα να μεινει η εργοστασιακη εξατμιση.
Μονο τελικο ελευθερας ροης αν ηθελε να τοποθετηθει το πολυ πολυ. -
Και θα γινοταν και φαρδυτερη διαμετρος ομοια με του downpipe.
-
Όλα αυτά για Focus με 120 άλογα; Πόσα θέλει να φτάσει δηλαδή;
-
@super-t said in Βελτίωση κινητήρα diesel:
Όλα αυτά για Focus με 120 άλογα; Πόσα θέλει να φτάσει δηλαδή;
Ειναι περιπου 150 με επαναπρογραμματισμο.
Οσο δυνατον. -
Οσα και να το φτασει,θα τα συνηθισει αργα η γρηγορα.Δεν τελειωνει ποτε αυτο.
Μετα πρεπει να βαλει βαθεια το χερι στη τσεπη,και δεν ξερω αν εχει νοημα,μιλωντας για ενα καθημερινο αυτοκινητο,και οχι κοντραδικο...
Βελτίωση κινητήρα diesel