-
@fanis75 said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@piliourits said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Εδώ δε μπορούμε να βγάλουμε άκρη γιατί το λάδι απαγορεύεται και οι ελιές επιτρέπονται στη νηστεία,
Σαφώς και έχουμε βγάλει άκρη (το είχα απορία από μικρό παιδί), αρκεί να ρωτήσεις κάποιον ιερέα που ξέρει τα βασικά και τι του γίνεται.
Να σου λύσω λοιπόν τη απορία: Το λάδι τα πολύ παλιά χρόνια αποθηκευόταν σε ασκούς που ήταν φτιαγμένοι από δέρμα ζώου. Άρα είχε έρθει σε επαφή με το δέρμα του πεθαμένου ζώου και άρα είχε "μαγαριστεί". Εδώ και πολλά χρόνια αυτό έχει αλλάξει, αλλά φυσικά η εκκλησία δεν ειναι γνωστή για την προοδευτικότητά της και το δόγμα δεν αλλάζει, γιατί έτσι!! Οπότε έχει ξεμείνει αυτό το έθιμο μαζί με άλλες βλακείς (π.χ. όχι ελαιόλαδο αλλά σπορέλαια ειναι ΟΚ - γιατί!?!?!).
Ρε συ Φάνη , μήπως τα μπέρδεψε ο ιερέας;
Εδώ τα γράφει αλλιώς:
https://www.dogma.gr/dialogos/giati-se-periodous-nisteias-trome-elies-alla-ochi-ladi/136548/Σου λέει ότι νηστεία σημαίνει λήψη ξηράς τροφής, και γενικότερα μία πνευματική κατάσταση να αντισταθείς στο "νόστιμο" ( νηστεία βρωμάτων άνευ νηστείας των παθών, στην ουσία, δεν υφίσταται). Πράγμα που μου ακούγεται και σωστό.
Τομάρια ζώων για λάδι , παρόμοια και εδώ δεν έχω δεί ποτέ. Πήλινα είχαν και μάλιστα έχω αρκετά ως κειμήλια. Πρόλαβα ασκούς για το βούτυρο !!!! Μάλιστα θεωρούνται και πολύ καλά θερμομονωτικά , δε λιώνει το βούτυρο εύκολα στο κελάρι που αποθηκεύεται , διατηρεί σταθερή θερμοκρασία.
-
@civil357 said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Που να ξέρω?! Δεν ειμαι της εκκλησίας. Αυτό μου είπε, αυτό μεταφέρω. Τότε που μου το εξήγησε, μου φάνηκε λογικό. Πάντως η γιαγιά μου στο χωριό θυμόταν δερμάτινους ασκούς για λάδι και κρασί.
Πάντως σήμερα, με τα σπορέλαια κλπ. μόνο νηστεία δεν ειναι. Νηστεύει ο άλλος και τρώει 1 κιλό καλαμαράκια, γαρίδες, πατάτες τηγανητές, μισό μπουκάλι ούζο και πιστέυει ότι νήστεψε!
-
@fanis75 said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Που να ξέρω?! Δεν ειμαι της εκκλησίας. Αυτό μου είπε, αυτό μεταφέρω. Τότε που μου το εξήγησε, μου φάνηκε λογικό. Πάντως η γιαγιά μου στο χωριό θυμόταν δερμάτινους ασκούς για λάδι και κρασί.
Πάντως σήμερα, με τα σπορέλαια κλπ. μόνο νηστεία δεν ειναι. Νηστεύει ο άλλος και τρώει 1 κιλό καλαμαράκια, γαρίδες, πατάτες τηγανητές, μισό μπουκάλι ούζο και πιστέυει ότι νήστεψε!
Πιθανότατα είναι και αναλόγως τον τόπο , τι να πώ....
Πάντως ποια καλαμαράκια και λοιπά, μεγαλύτερη ηλιθιότητα από το νηστίσιμο τυρί και όλα τα παρόμοια ( και είναι και τρισάθλια γευστικά ) , δεν υπάρχει. Ποιο το νόημα μετά;;; Δηθενιές και μόνο.
-
Πάντως ποια καλαμαράκια και λοιπά, μεγαλύτερη ηλιθιότητα από το νηστίσιμο τυρί και όλα τα παρόμοια ( και είναι και τρισάθλια γευστικά ) , δεν υπάρχει. Ποιο το νόημα μετά;;; Δηθενιές και μόνο.
ΣΥΜΦΩΝΩ 100%!!! Άσε που εκτός απο άθλιο γευστικά, ειναι ακόμα πιο άθλιο ποιοτικά και διατροφικά.
-
2024 έχουμε κι ασχολείστε ακόμα με θρησκείες;
-
Υποχρεωτική επίσκεψη σε τράπεζα για άνοιγμα λογαριασμού λόγω ενηλικίωσης τέκνου ώστε να του πληρωθούν κάποια πολύ μικρά επενδυτικά που του κάναμε πριν από αρκετά χρόνια.
Έχοντας κάνει επικαιροποίηση εγώ πριν 5 μήνες θεώρησα καλό να μην φέρω αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ, άλλωστε έρχονται στο μέιλ πλέον απλά ως ειδοποιήσεις. Έλα όμως που ο λογαριασμός που θα φέρεις πρέπει να είναι μέχρι τρίμηνο παλιός αλλιώς δεν τον δέχονται….το τι καντήλι έριξα δεν λέγεται….ευτυχώς ο ΟΤΕ ήταν κοντά και πήγα πήρα αντίγραφο….έχασα όμως όλο το πρωί, ο υπάλληλος όχι απλά βαριόταν,αν τον είχα υπάλληλο θα είχε απολυθεί πάραυτα….για τρεις φωτοτυπίες έκανε δέκα λεπτά κυριολεκτικά και η όλη διαδικασία έκδοσης λογαριασμού πάνω από δυο ώρες. Όταν στο τέλος του έδωσα τις ειδοποιήσεις της θυγατρικής ασφαλιστικής μου είπε ανερυθρίαστα να σκανάρω τα έγγραφα και να τα στείλω στο μέιλ παρότι το ίδιο ειδοποιητήριο αναφέρει πως μπορώ απλά να τα προσκομίσω στην τράπεζα.
Καλά κάνουν και τα καίνε τα καταστήματα….στάχτη και μπούρμπερη …. -
Να σας δω στο αντάρτικο πόλεων και τι άλλο...
Να μην τζαντίζεστε λοιπόν όταν καταφερόμαστε κατά της κυβέρνησης που έδωσε γη και ύδωρ στις τράπεζες και μας λέει ο Νο2 "πως θα ζήσουν οι τράπεζες αν τους κόψει τις χρεώσεις" κλπ.
Εκτός κι να πιστεύει κάποιος ότι ήταν μεμονωμένη περίπτωση ενός υπαλλήλου, κι ότι δεν συμβαίνει το ίδιο κάθε μέρα σε χιλιάδες πολίτες.
Κατά τα άλλα, μεσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαλαχτήκαμε απ τη γραφειοκρατία, τις ουρές στις εφορίες και τις ΔΕΚΟ.. -
Επειδή πάντα τα βλέπεις αποσπασματικά, ειδικά για τις τράπεζες το έχω γράψει πολλάκις ότι πρόκειται για το αθλιότερο κομμάτι του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Παντελώς ασύδοτες και ανεξέλεγκτες κάνουν ότι γουστάρουν. Την προηγούμενη φορά που είχα δοσοληψία με την ίδια τράπεζα έφτασα στο σημείο να πω στην υπάλληλο ότι «καλά κάνουν και σας καίνε», τόσο είχα απηυδήσει. Αν τα φιλαράκια σου χρειαστούν μπουκάλια και καύσιμα, ευχαρίστως να λειτουργήσω ως χορηγός….
-
Γιατί δεν κατέβασες τον λογαριασμό από το κινητό σου, να του το στείλεις με μέιλ εκείνη την στιγμή και να προχωρήσεις την διαδικασία ?
Αντί να χαλιέσαι εσύ τους πιέζεις να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, όπως έχουν υποχρέωση.
Και αν αρνούνται έχει και υποδιευθυντή και διευθυντή το κατάστημα και υπηρεσία παραπόνων η τράπεζα.
-
Εν τω μεταξύ, έχουν σύνδεση με την ΑΑΔΕ να τραβάνε από κει επικαιροποιημένα στοιχεία, αλλά σαν τον λογαριασμό τηλεφώνου σε χαρτί (που τον έχουμε καταργήσει πριν καμιά δεκαετία) δεν έχει...
-
-
Τι σκούζουν, αφού δεν έτρεξε αίμα….
-
Άσε που ήταν και επιθετικό. Έκανε προβολή το κεφάλι του πάνω στους ώμους του.
-
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]