-
Καλημέρα και καλό μήνα. Μην ασχολείσαι πρωτίστως με το εξοπλιστικό επίπεδο. Θέμα οδηγικού προφίλ είναι ξεκάθαρα. Αν κάνεις αποστάσεις και 20.000χλμ+ ανά έτος το diesel είναι μονόδρομος. Αν κάνεις λιγότερα χιλιόμετρα ή οριακά τόσα και είσαι συνήθως σε κίνηση κοντινών αποστάσεων με χαμηλές ταχύτητες δεν συμφέρει η αγορά Diesel για λόγους που έχουνε αναλύσει εδώ μέσα άπειρες φορές. Αν σε ενδιαφέρουν οι λόγοι πρέπει να ψάξεις σε διάφορα σημεία του Forum. Πρακτικά όμως καταλήγει σε αυτό που σου είπα.
Ρε σεις, ο κανόνας των 20.000 χλμ το χρόνο είχε άτυπα διαμορφωθεί τότε που τα ντίζελ κόστιζαν 3,000 ως 5,000€ παραπάνω στην αγορά τους, κι αφορούσε τα απαιτούμενα χιλιόμετρα για να γίνει απόσβεση μεσα σε μια 5ετια.
Τώρα πλέον που κοστίζουν πρακτικά τα ίδια ή το πολύ 1 χιλιάρικο επιπλεον, πόσο μάλλον όταν το αμάξι το 'χαρίζουν' του ανθρώπου τί του μετράτε τα χλμ. Με το ντηζελ θα χει 30% τουλάχιστον οικονομία στα έξοδα καυσίμου απ το πρώτο γέμισμα, αν το πληρώνει απ τη τσέπη του ή λαμβάνει φιξ ποσό μηνιαίως.
-
Σωστό αυτό, το θέμα είναι πόσα χλμ πρέπει να κάνεις με το ντίζελ ώστε να μη το ταλαιπωρείς με σύντομες διαδρομές.
-
alexandros.K wrote:
hountalas wrote:
Σε προηγούμενα ποστ είχε αναφερθεί το race chip....
Μπορεί κάποιος να μας πει συνοπτικα περί race chip αν αξίζει, αν εχει όντως μείωση στην κατανάλωση, αν είναι ασφαλές;;
Εχω το 1.2 100 και είμαι ευχαριστημένος αλλά θα ήθελα να ακούσω και κάποιον που το έχει δοκιμάσει η γνωρίζει περισσοτερ
Ειναι μια λυση 'αναγκης' αν θες παραπανω δυναμη, χωρις να κανεις παρεμβαση στο εργοστασιακο προγραμμα του αυτοκινητου....Και αυτο για να μην χασεις την εγγύηση, γιατι ο παραλληλος εγκεφαλος , μπαινει βγαινει οποτε θες , χωρις να αφηνει αποδειξεις . Συνηθως ειναι ασφαλης, δεν δημιουργει προβληματα. Μειωση καταναλωσης δε νομιζω να δεις παντως. Αν θες καλυτερα αποτελεσματα θα βαλεις προγραμμα, αλλά χανεις την εγγυηση, αν το καταλαβουν στο συνεργειο
Καλημερα σε ολους, εγω εκανα αναφορα στα 'εγκεφαλακια', εχω βαλει 2 στα αυτοκινητα μου και αλλα 2, σε φιλων. Επειδη εχω περασει απο πολλα σταδια στα 'νιατα' μου (big turbo, μεθανολες... 5ο-6ο-μπεκ...κτλ), δεν ειναι λυση αναγκης. Καταλαβαινω πως το λεει ο φιλος παραπανω, ειχα την ιδια αποψη πριν τα δοκιμασω τα συγκεκριμενα. Μεγαλη δυσπιστια και απο εμενα. Ειναι μια παρα πολλη καλη 'λυση' για οσους θελουν να 'διασκεδαζουν'/'χαμογελουν' οταν οδηγουν. Η αποδοση του κινητηρα ειναι αψογη, 'ζωντανευει', καταλαβαινεις πόσο 'υποαπεδιδε' πριν. Το 2008 (allure 1.2/100 hp/ 9ος 2020) ειναι της συζυγου μου. Εχει 1700χλμ... καμια αλλαγη στην μεση καταναλωση. Κανει ελαχιστα χλμ καθε μερα, του 5λεπτου.. Εγω εχω το 208 (1.5D /102 hp / 6ος 2019) συγκριτικα με πριν, με ιδιο στιλ οδηγησης εχω περιπου 10% μειωση καταναλωσης. Απο 5-5.2 λ/100 σε 4.4-4.6 λ/100. Ακομη βεβαια 'παιζω' αλλα η μεση καταναλ. δεν εχει περασει το 5. Ποτέ. Δεν μου αρεσει να αναφερομαι ξανα και ξανα στα ιδια πραγματα, να μη θεωρηθει και διαφημιση.. αλλά το αγγλικο site (.co.uk....) εχει τις καλυτερες τιμες και συχνα πυκνα, προσφορες, κανουν επιστροφη χρηματων αν δεν μεινεις ικανοποιημενος, για 30 μερες (πηρα 2τμχ απο Αγγλια, περ.540ευρω / 'αλλού' 470 ευρω το ενα...). Αναφερομαι πάντα στην εκδοση GTS, αυτη γνωριζω. Οι παραγγελιες ερχονται απο Γερμανια, σε 3-4 μερες, το λεω για θεματα Ε.Ε.-Αγγλιας.. τελωνειων..κτλ. Κανένα θεμα. Να ειστε καλα, καλές βόλτες.
Καλημέρα,
Αγόρασα το RACECHIP GTS BLACK τα Χριστούγεννα από Αγγλία, 350€ Τελική με το app (είχε ακόμα προσφορά για το BLACK FRIDAY), για το Peugeto 2008 1.5D 102hp.
Εύκολη εγκατάσταση. Δεν μπορώ να πω ακόμα άμα είναι οικονομικό στην κατανάλωση γιατί ακόμα παίζω μαζί του.
Έχει 7 στάδια. Θα πρέπει να το έχω συνέχεια στο eco mode (3 στάδιο) για να δω άμα θα έχει οικονομία.
Μέχρι τώρα είμαι στα 5 με 5.5λτ.
Στο στάδιο 7 (racemode) μπορώ να πω ότι έχει μια διάφορα στην ροπή, γρηγορότερη αμεσότητα, αλλά μην περιμένετε εξωφρενικά πράγματα (πρώην κάτοχος POLO GTI 180HP).
Γνώμη μου είναι ότι δεν αξίζει παραπάνω λεφτά. Σίγουρα σε 208 που είναι πιο ελαφρύ να έχει μεγαλύτερη διάφορα.Καλές βόλτες με ασφάλεια....
-
μετά την εγγύηση, 'καιγοντας' 300 400, ευρώ δν ακούγεται άσχημα. στο 1,5d 130 που με ενδιαφέρει το site γράφει ότι παει 150hp και από 30 ροπή 34 κάτι τέτοιο.
πρώτα όμως να βαρεθεις το εργοστασιακο
-
Ρε σεις, ο κανόνας των 20.000 χλμ το χρόνο είχε άτυπα διαμορφωθεί τότε που τα ντίζελ κόστιζαν 3,000 ως 5,000€ παραπάνω στην αγορά τους, κι αφορούσε τα απαιτούμενα χιλιόμετρα για να γίνει απόσβεση μεσα σε μια 5ετια.
Αν μου επιτρέπεις στο σκεπτικό σου δεν υπολογίζεις την διαδικασία αναγέννησης και την διαφορά κόστους σε μια πιθανή βλάβη όπως αλλαγή αντλίας πετρελαίου σε σχέση με την αντίστοιχη βενζίνης (κόστος χ3 μπορεί να λέω και λίγα). 20.000χλμ και λίγα λέω λοιπόν για να αξίζει πραγματικά. Προσωπικά θα προχωρούσα σε αγορά diesel με δεδομένα μακροχρόνια 25.000/έτος και πάνω για να νιώσω σίγουρος για την επιλογή μου.
Όταν αγόρασα όχημα για την σύζυγο τον 12/2019 επέλεξα να μην δώσω τα 1500€ επιπλέον (δεν πρόβλημα μετρητά το πήρα) για το Diesel παρά το ότι η εργασία της παράγει οριακά 20.000/έτος. Δεν είχα όμως δεδομένο πόσα χρόνια θα υπηρετεί τόσο μακριά. Αν σε 3/4 χρόνια κάνει κοντινές αποστάσεις (πολύ πιθανό ίσως και πιο άμεσα) δεν είχα λόγο να 'φορτωθω' ένα diesel.
Και μην ξεχνάμε ότι είναι ποίο πολύπλοκος κινητήρας ένας diesel αν σκεφτεί κανείς αντιμυκητιακα (έχω χρειαστεί στο προηγούμενο fiesta Diesel), ad-blue, αναγέννηση το καλοκαίρι που η σύζυγος δεν δουλεύει 3 μήνες και το αμάξι δεν θα κάνει αντίστοιχα χιλιόμετρα, υψηλότερο κόστος σέρβις (γι'αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος γιατί έχω μόνο δείγμα το fiesta για 1,5 χρόνο).
Τέλος στην καθημερινότητα συγκρίνοντας το ίδιο ακριβώς όχημα που το οδηγάω ιδιωτικά και στην εργασία προτιμάω οδηγικά 1000 φορές το απλωμένο εύρος της ροπής και την ήσυχη ραφιναρισμένη λειτουργία του βενζινοκίνητα. Το πρωί στην κρύα εκκίνηση ο ήχος του diesel είναι απλά θόρυβος στα δικά μου αυτιά. Μεγάλη διαφορά βέβαια μεταξύ blueHDI 1.6 120ps και του σαφώς ραφιναρισμένου blueHDI 1.5 130ps (τα έχουμε και τα δύο στη δουλειά) συγκεκριμένα για τα Diesel PSA. Αυτά βέβαια είναι και θέμα γούστου....
-
Είναι εγκληματικό σε συμπιεσμένα μοτέρ των 1200 ή 1500κ.εκ που βγάζουν 100 και 130 ίππους να συζητάμε για tuning. Όποιος χρησιμοποιήσει τέτοια προγράμματα θα πάρει το μοτέρ στο χέρι και πολύ σύντομα. Ιδιαίτερα στο 2008 δε βγάζει κανένα νόημα. Κανονικά βέβαια θα έπρεπε οποιοδήποτε ιχ με πειραγμένο μοτέρ να κόβεται στο κτεο, ιδιαίτερα με τέτοιο πρόβλημα τροχαίων ατυχημάτων που έχουμε στην Ελλάδα.
-
Σε συμπιεσμένα μοτέρ των 2000 cc που βγάζουν 220 άλογα το συζητάμε;
-
Σε συμπιεσμένα μοτέρ των 2000 cc που βγάζουν 220 άλογα το συζητάμε;
Κανονικά πουθενά δε θα έπρεπε να το συζητάμε. Αλλά ένα καλό δίλιτρο μοτέρ έχει άλλες αντοχές από μοτεράκια τρικύλινδρα των 1200 και 1500κ.εκ , δεν αντέχουν τα συγκεκριμένα μοτέρ επιπλέον ιπποδύναμη.
-
Κανονικά πουθενά δε θα έπρεπε να το συζητάμε. Αλλά ένα καλό δίλιτρο μοτέρ έχει άλλες αντοχές από μοτεράκια τρικύλινδρα των 1200 και 1500κ.εκ , δεν αντέχουν τα συγκεκριμένα μοτέρ επιπλέον ιπποδύναμη.
Γιατί τι διαφορά έχει ένα μοτέρ με 3 κυλίνδρους των 500cc έκαστος με ένα 4κύλινδρο με έναν πρόσθετο κύλινδρο? Για παράδειγμα τα μοτέρ της BMW που είναι το ίδιο μοτέρ και ουσιαστικά προστίθενται κύλινδροι (3, 4 και 6 για 1.5, 2.0 και 3.0 λίτρα). Ο 1.5 της BMW βγάζει άνετα εργοστασιακά 225 ίππους (αλλά συνήθως είναι στις εκδόσεις των 140 ίππων) σε κάποια μοντέλα.
ΥΓ: Ειμαι κατά του tunning, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να έχουν πρόβλημα. Δεν κάνει κάποια διαφορά ο αριθμός κυλίνδρων και κυβικών στην αντοχή (μόνο στην ποιότητα λειτουργίας), εφόσον η απόδοση ανά λίτρο είναι ίδια.
-
Το πρόβλημα δεν είναι στα κυβικά και τα άλογα ή στο αν είναι 3κύλινδρος ή 4κύλινδρος.
Είναι στα σωθηκά που εχει χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής για τον κινητήρα.
Πάντα ο κατασκευαστής αφήνει ένα περιθώριο ασφαλείας, το θέμα είναι πόσο είναι αυτό.
Αν το αμάξι σου βγάζει 190 άλογα και ο κατασκευαστής, του εβαλε σωθηκά που αντέχουν μεχρι 250, όταν το φτασεις στα 235 παιζεις με τη φωτιά. Δε πα να ναι και 6κυλιδρο.
Αν τα σωθηκα αντεχουν για 300 αλογα, σε παιρνει για πειραματα.
-
Ένα δίλιτρο μοτέρ συνήθως συνεπάγεται και ακριβότερο αυτοκίνητο και σε ένα τέτοιο όχημα τα υλικά κατασκευής του μοτέρ είναι καλύτερα από ένα φθηνό τρικύλινδρο.Επίσης τις αντοχές στο σασί τις υπολογίζουμε ή στις αναρτήσεις; Άλλο πράγμα να ανεβάζεις ιπποδύναμη από πχ 250 σε 300 και άλλο από 100 σε 130, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε άνοδο 30% πολύ μεγάλο νούμερο για να μην υπάρχουν επιπτώσεις. Το τρικύλινδρο της bmw αν το ανεβάσεις στα 225 από 140hp δε πρόκειται να μείνει ούτε βίδα μετά το πέρας της εγγύησης. Όποιος θέλει άλογα να πληρώσει και να πάρει το αντίστοιχο αυτοκίνητο όχι να παίρνουμε το πολο και να το ανεβάζουμε στα 300άλογα και να κινδυνεύουν οι υπόλοιποι στο δρόμο. Οι μετατροπές πρέπει να απαγορευτούν πάραυτα
-
Το τρικύλινδρο της bmw αν το ανεβάσεις στα 225 από 140hp δε πρόκειται να μείνει ούτε βίδα μετά το πέρας της εγγύησης.
Tι εννοείς? Η BMW η ίδια το βγάζει παραγωγή με 225 και δίνει από 2 εως 5 χρόνια εγγύηση ανάλογα με την χώρα. Άρα γιατι να διαλύσει και πότε, στα 3 ή στα 6 χρόνια?
Είπα δεν είμαι υπερ των μετατροπών (ποτέ δεν έχω κάνει) αλλά τα κυβικά και οι κύλινδροι δεν έχουν σχέση με την αντοχή, μόνο η ιπποδύναμη ανά λίτρο και οι προδιαγραφές του κινητήρα.
-
250->300 +20 % gg
100->130 +30 % υπάρχουν επιπτώσεις
Ο τρικύλινδρος της BMW με τα 231 άλογα είναι πολύ ειδική περίπτωση. Έχει άλλη κεφαλή, άλλα κουζινέτα μεγαλύτερα, άλλες βαλβίδες, άλλο turbo, άλλη συμπίεση κ.τ.λ.
-
Είναι εγκληματικό σε συμπιεσμένα μοτέρ των 1200 ή 1500κ.εκ που βγάζουν 100 και 130 ίππους να συζητάμε για tuning. Όποιος χρησιμοποιήσει τέτοια προγράμματα θα πάρει το μοτέρ στο χέρι και πολύ σύντομα. Ιδιαίτερα στο 2008 δε βγάζει κανένα νόημα. Κανονικά βέβαια θα έπρεπε οποιοδήποτε ιχ με πειραγμένο μοτέρ να κόβεται στο κτεο, ιδιαίτερα με τέτοιο πρόβλημα τροχαίων ατυχημάτων που έχουμε στην Ελλάδα.
+++
-
μα,ο ιδιος ο κατασκευαστης (PSA πχ) δεν δινει τον ιδιο Puretech με 100,130,155?
αρα, εκτος και εαν αλλαζει κατι στα σωθηκα του, σημαινει οτι εισαι safe τουλαχιστον μεχρι 155 (απο 100)
-
μα,ο ιδιος ο κατασκευαστης (PSA πχ) δεν δινει τον ιδιο Puretech με 100,130,155?
αρα, εκτος και εαν αλλαζει κατι στα σωθηκα του, σημαινει οτι εισαι safe τουλαχιστον μεχρι 155 (απο 100)
Περιμενω με αγωνια τις απαντησεις των γνωριζοντων. Σε εποχες οριζοντιας αναπτυξης ζουμε αλλωστε.
Ισως καποιοι απο εσας να μην ειχατε γεννηθει, αρχες 2003, εκανα το 1ο big turbo μου, ενα Leon τετρακουνα με μαμα σωθηκα.
Στα χερια μου εκανε 82000 χλμ. Το tuning ειναι να το γουσταρεις, αν ειναι εξω απο την λογικη σου, ξεχνα το.
Εγω, και στα παπουτσια μου κανω tuning, 'αλλαζω' κορδονια..
Οσο για τους επιθετικους προσδιορισμους, περιττοι.
-
Όποιος έχει κάνει έστω και μία 1 βδομάδα μάθημα 'στοιχεία μηχανών', δε χρειάζεται δύο εξάμηνα για να καταλάβει ότι το τιούνινγκ επαύξησης ιπποδύναμης και ροπής μειώνει τη μακροζωία του κινητήρα, αλλά και στοιχείων της μετάδοσης. Βασικά το καταλαβαίνει και την 3η δημοτικού να έχει βγάλει, αλλά θα δυσκολευτεί λίγο να το εξηγήσει με τεχνικούς όρους.
Η φάση όμως είναι η εξής: Μπορεί ένας κινητήρας να δύναται να βγάλει π.χ. 500.000 χλμ. χωρίς σοβαρές φθορές, και με ένα α τιούνινγκ το νούμερο αυτό να πάει π.χ. στις 450.000 χλμ.
Αλλά ο τιουνισμένος το έχει ήδη ξεφορτωθεί π.χ. στα 60.000χλμ., είτε γιατί το βαρέθηκε, είτε γιατί κάποιο άλλο λόγο. Οπότε τη μείωση της ωφέλιμης ζωής ορισμένων τμημάτων του οχήματός του δεν θα την αντιληφθεί ποτέΣ. Ενδέχεται και να μην την παραδεχθεί και ποτέΣ του, μιλώντας σε θεωρητική βάση.
Σπίκινγκ αμπάουτ τιούνινγκ, στα λέιτ έιτις είχα ένα παπί 50άρι, το κλασσικό Χόντα, Το πήρα τιουνισμένο, και έβγαλα ένα εξάμηνο, το πολύ, πριν το μοτέρ πει το ποίημα. Μετά, με αιματηρές οικονομίες, πήρα ένα Τ50 Γιαμάχα πράσινο, το αξονοφόρο. Τιούνινγκ τέλος, γιατί απλά τέλος και τα λεφτά.
-
Μια χαρα τα λεΣ, μαζι σου (αν και 'γνωστηΣ', στον συνφορουμιτη παραπανω δεν απαντησες). ΜολιΣ τελειωΣουν και τα δικα μου λ7 το ιδιο θα κανω και εγω.
Καλο βραδυ. Να χαμογελατε, παντα. Λ7 υπαρχουν.
-
Yolo κατάσταση
-
Το πρόβλημα δεν είναι στα κυβικά και τα άλογα ή στο αν είναι 3κύλινδρος ή 4κύλινδρος.
Είναι στα σωθηκά που εχει χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής για τον κινητήρα.
Πάντα ο κατασκευαστής αφήνει ένα περιθώριο ασφαλείας, το θέμα είναι πόσο είναι αυτό.
Αν το αμάξι σου βγάζει 190 άλογα και ο κατασκευαστής, του εβαλε σωθηκά που αντέχουν μεχρι 250, όταν το φτασεις στα 235 παιζεις με τη φωτιά. Δε πα να ναι και 6κυλιδρο.
Αν τα σωθηκα αντεχουν για 300 αλογα, σε παιρνει για πειραματα.
Εγω συμφωνω με τον Georgemit , που εγραψε το απο πανω . Άλλα μοτερ αντεχουν πολυ και άλλα λιγο. Δεν ειναι ολα ιδια .
PEUGEOT 2008 (Μοντέλο 2019)