-
Δεν αμφιβάλω για την χρησιμότητα του (το είχα στην μακαρίτισα την BMW και όντως ήταν αγχολυτικό). Απλά λέω ότι δεν έχει κόστος για τους κατασκευαστές, δεν είναι κάτι δύσκολο ως υλοποίηση δηλαδή.
Κόστος όπως γράφεις δεν έχει, αλλά διαπιστώνουμε ότι η SKODA σε καινούριο μοντέλο δεν το προσφέρει στις χειροκίνητες εκδόσεις. Εντάξει το FABIA δεν περίμενα να είχε τέτοια πράγματα, αλλά σε SUV/Crossover νομίζω ότι θα έπρεπε να το είχε κάποια έκδοση.
-
Έχω μερικούς φίλους που επίσης αρνούνται τις νεότερες «ευκολίες» στα αυτοκίνητα, όπως τα hill assist, start/stop, αυτόματα φώτα, κλπ. Σε συζητήσεις που έκανα, καταλάβαινα ότι αυτή η άρνηση πήγαζε περισσότερο στη δύναμη της συνήθειας, επειδή ένιωθαν ότι ο αυτοματισμός τούς έκλεβε μια δυνατότητα επιλογής που είχαν πριν. Ήταν περισσότερο, δηλαδή, ψυχολογικής βάσης η άρνηση.
Όσους από αυτούς ξέρω, που τόλμησαν και είπαν να δοκιμάσουν λίγο καιρό τις ευκολίες, παρά την αρχική άρνηση ... τελικά τις αποδέχτηκαν.
Είτε μάς αρέσει είτε όχι, η τεχνολογία προχωράει και κάποια πρώιμα χαρακτηριστικά για λίγους, γίνονται δεδομένα για όλους ή για πολλούς.
Το start/stop για παράδειγμα, να δεχτούμε ότι δεν είναι για όλες τις περιστάσεις και συνθήκες κίνησης.
Το hill assist έχει θετική επίδραση και στην ευκολία οδήγησης και στη μείωση της μηχανολογικής φθοράς.
Προσωπικά, μού φαίνεται απαράδεκτο σε τέτοια μοντέλα σαν το Kamiq, να μην έρχεται ντε φάκτο «φορεμένο» σε όλες τις εκδόσεις.
Έτσι είναι και χειρότερα! Υπάρχει κόσμος που απλά για να μην πάει με την λογική του συρμού και της οδηγικής αυτονομίας μπορεί να φτάσουν σε σημείο να αρνηθούν τα ηλεκτρικά παράθυρα και το υδραυλικό τιμόνι γιατί είναι φλωριες ...και όταν οδηγούσαμε εμείς το 1970 δεν είχαμε τίποτα και μια χαρά ήταν η οδήγηση!
-
Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορούν να ενοχλούν οι αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες και τα αυτόματα φώτα, ακόμη κι αν δεν λειτουργούν τέλεια. Στις ελάχιστες φορές που δεν θα λειτουργήσουν σωστά, ο οδηγός θα κάνει με το χέρι του τη χειροκίνητη εμπλοκή τους, όπως θα έκανε ΚΑΘΕ φορά, αν δεν υπήρχε ο αυτοματισμός.
Νομίζω ότι αυτή η ενόχληση 'ακουμπάει' ακριβώς στην άρνηση του καινούριου που περιγράφει ο futurist.
Όχι αγαπητέ, δεν είναι έτσι. Όταν οι καθαριστήρες ενεργοποιούνται χωρίς λόγο και σε τρομάζουν και δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Τα φώτα, όπως είπα, είναι πιο αδιάφορα. Και όχι, δεν είναι ελάχιστες οι φορές, είναι πολλές!!! Καμία άρνηση του καινούριου!!! Αγαπώ την τεχνολογία, αλλά μόνο όταν κάνει αυτό που θέλω εγώ.
-
REALZEUS wrote:
Δεν αμφιβάλω για την χρησιμότητα του (το είχα στην μακαρίτισα την BMW και όντως ήταν αγχολυτικό). Απλά λέω ότι δεν έχει κόστος για τους κατασκευαστές, δεν είναι κάτι δύσκολο ως υλοποίηση δηλαδή.
Κόστος όπως γράφεις δεν έχει, αλλά διαπιστώνουμε ότι η SKODA σε καινούριο μοντέλο δεν το προσφέρει στις χειροκίνητες εκδόσεις. Εντάξει το FABIA δεν περίμενα να είχε τέτοια πράγματα, αλλά σε SUV/Crossover νομίζω ότι θα έπρεπε να το είχε κάποια έκδοση.
Για να σε αναγκάζουν να πας στην ανώτερη έκδοση. Για εσένα κι εμένα που οδηγούμε 25 χρόνια δεν έχει σημασία βέβαια, μάθαμε να τραβάμε και χειρόφρενο, αλλά ένας σημερινός 18άρης ίσως το χρειαστεί.
-
Όχι αγαπητέ, δεν είναι έτσι. Όταν οι καθαριστήρες ενεργοποιούνται χωρίς λόγο και σε τρομάζουν και δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Τα φώτα, όπως είπα, είναι πιο αδιάφορα. Και όχι, δεν είναι ελάχιστες οι φορές, είναι πολλές!!! Καμία άρνηση του καινούριου!!! Αγαπώ την τεχνολογία, αλλά μόνο όταν κάνει αυτό που θέλω εγώ.
Αγαπητέ, νομίζω υπερβάλλεις! Να τρομάξω αν λειτουργήσουν οι υαλοκαθαριστήρες χωρίς λόγο; Όχι δα! Να ενοχληθώ μπορεί, να τρομάξω αποκλείεται.
-
REALZEUS wrote:
Αγαπητέ, νομίζω υπερβάλλεις! Να τρομάξω αν λειτουργήσουν οι υαλοκαθαριστήρες χωρίς λόγο; Όχι δα! Να ενοχληθώ μπορεί, να τρομάξω αποκλείεται.
Όταν στρίβεις χωρίς αύριο στα Πετροκέρασα, και επειδή έπεσε μια σταγόνα, ή μια κουτσουλιά σε πατημένη δεξιά και ξαφνικά τραβάνε 2-3 αριστερά-δεξιά οι καθαριστήρες, να μου πεις εσύ αν θα τρομάξεις...
-
Κανένα χειρόφρενο και η αλλαγή δίσκου έγινε στα 180.000. Ίσα ίσα πιστεύω πως η φθορά είναι μεγαλύτερη όταν κάθε φορά που ξεκινάς 'ξεκολλάς' με τον συμπλέκτη και τη δύναμη που ασκούν τα τακάκια στις δισκόπλακες.
Το start/stop, τα αυτόματα φώτα και οι αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες είναι απο τις τεχνολογίες που χρησιμοποιώ και μου κάνουν την καθημερινότητα στο αμάξι πιο απλή. Το hill assist δε ένιωσα ποτέ να το χρειάζομαι και δεν μου αρέσει η αίσθηση όταν αυτό λειτουργεί. Θα το έβαζα στην ίδια κατηγορία με τους αισθητήρες παρκαρίσματος - αυτή των αξεσουάρ που δεν θα έδινα όυτε 1 ευρώ για να υπάρχουν στο αμάξι μου.
-
Η χειροκίνητη διακοπτούμενη λειτουργία τι είναι;
-
Που ρυθμίζεις χειροκίνητα κάθε πόσα δευτερόλεπτα θα λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες (συνήθως με ένα μικρό περιστροφικό χειριστήριο πάνω στον μοχλό των υαλοκαθαριστήρων).
-
α! Ok! Δεν το ήξερα.
Από περιέργεια είδα τώρα στο εγχειρίδιο του Aircross ότι έχει διακοπτόμενη λειτουργία αλλά αυτόματη. Προσαρμόζει τη λειτουργία κίνησης ανάλογα την ταχύτητα του αυτοκινήτου.
-
ρε παιδια τι να λεμε τωρα? το hill hold και οι αισθητηρες παρκαρισματος πισω (ακομα καλυτερα μαζι με καμερα) ειναι κατι το οποιο προσφερει εξειρετικη ευκολια στην οδηγηση. θα ελεγα και τα αυτοματα φωτα. Απορω απο ορισμένους που τα απαξιωνουν. Αυτο που απαξιωνω εγω (και δεν εχω ακομα δοκιμασει ποτε στο Focus μου παρολο που ειναι στανταρτ στην εκδοση που εχω) ειναι το αυτοματο παρκαρισμα. εντελως αχρηστο για εμενα.
-
Το αυτοματο παρκαρισμα ειναι προβληματικο, διοτι θελει ειδικες συνθηκες να δουλεψει και αρκετο χρονο. Δεν εχω δει κανενα πελατη, καμμιας εταιρειας να το εκθειαζει. Αυτο που θα μου αρεσε να δω συντομα ειναι τη λειτουργια που εχουν τα τεσλα, για αυτοματο ξεπαρκαρισμα, ειδικα σε καθετες θεσεις οπου μπορει να παρκαρει κοντα ο αλλος και να μην μπορεις να ανοιξεις την πορτα.
Το start-stop πραγματικα πιστευετε οτι βοηθαει στην οικονομια; προσωπικα δεν εχω πειστει, εκτος αν κινεισαι πολλες ωρες σε αστικο περιβαλλον. Οταν ειμαι σε ακινησια το αυτοκινητο μου δειχνει καταναλωση 0.7l/ωρα, το οποιο με ανοιχτο το AC γινεται 1.1-1.2 .
-
Το Kamiq, αν είναι σοβαροί στην τοπική αντιπροσωπεία, θα το διορθώσουν και θα ενσωματώσουν Hill Assist σε όλα.
-
Το hill assist είναι μία built in ρουτίνα στο module του ESP. Και ενεργοποιημένο να μην είναι, σίγουρα οι ιδιοκτήτες θα βρουν την άκρη να το ενεργοποιήσουν με κανένα VAGCOM τσάμπα. Όπως έκαναν πιο παλιά στα VAG με το XDS, με τα προβολάκια που άναβαν ανάλογα με το στρίψιμο του τιμονιού και τόσα άλλα.
-
Ωραίες οι «χακεριές», αλλά σε τέτοια θέματα, σε περίπτωση ατυχήματος και πραγματογνωμοσύνη χαιρετά νύχτα η όποια διεκδίκηση του κατόχου προς τον κατασκευαστή για αστοχία κάποιας σχετιζόμενης λειτουργίας.
-
Όταν στρίβεις χωρίς αύριο στα Πετροκέρασα, και επειδή έπεσε μια σταγόνα, ή μια κουτσουλιά σε πατημένη δεξιά και ξαφνικά τραβάνε 2-3 αριστερά-δεξιά οι καθαριστήρες, να μου πεις εσύ αν θα τρομάξεις...
Ρε συ πλάκα μου κάνεις, ε; Ή αλλιώς βρίσκεσαι σε παροξυσμό εγωισμού, οπότε ψάχνεις για επιχείρημα για να υποστηρίξεις τη θέση σου για το πόσο ενοχλητικοί είναι οι αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες!
Άκου λοιπόν την άποψη μου: Στο 1% του χρόνου οδήγησης που αντιστοιχεί σε οριακή οδήγηση, κλείσε το σημάδι το αυτόματο! Στο υπόλοιπο 99% του χρόνου, άσε τους στο αυτόματο, αφού δεν πρόκειται να σε τρομάξουν αν τύχει και δυσλειτουργήσουν.
Ο Φάνης τουλάχιστον είπε κάτι λογικό και όχι τραβηγμένο από τα μαλλιά...
-
Κι εμενα με ενοχλει η αυτοματη λειτουργεια των υαλοκαθαριστήρων. Ποτέ δεν λειτουργουν σωστα....Για την ακριβεια λειτουργουν πολυ πιο συχνα απο οσο θα ηθελα.
-
α! Ok! Δεν το ήξερα.
Από περιέργεια είδα τώρα στο εγχειρίδιο του Aircross ότι έχει διακοπτόμενη λειτουργία αλλά αυτόματη. Προσαρμόζει τη λειτουργία κίνησης ανάλογα την ταχύτητα του αυτοκινήτου.
Ετσι ηταν και στο 207 , Νικο
-
Εγώ στο 207 φίλε Alex είχα και αισθητήρα. Τον είχα απενεργοποιημένο γιατί διαπίστωσα ότι με τις παραμικρές σταγόνες στο παρμπίζ έβαζε μπρος τους καθαριστήρες. Αυτό δεν το ήθελα γιατί σε προηγούμενο αυτοκίνητο (Suzuki) είχα πάθει ζημιά στο παρμπρίζ από την λειτουργία των καθαριστήρων, χωρίς να υπάρχει αρκετό νερό στο παρμπρίζ. Γρατσουνιές...
Οπότε όταν βρέχει πρώτα αφήνω να πέσει καλό νερό στο παρμπρίζ για να διώξει τα 'χοντρά' και μετά καθαριστήρες. Φυσικά αν χρειαστεί ρίχνω και νερό με τα πιτσιλιστίρια για να πέσει περισσότερο νερό στο παρμπρίζ, παρόλο που μπορεί να βρέχει.
Η αυτόματη προσαρμογή των καθαριστήρων ανάλογα την ταχύτητα θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα βολικό γιατί δεν χρειάζεται να 'παίζεις' με το χειριστήριο.
-
Εγώ είχα αυτόματους καθαριστήρες στην ΧΑΝΤΙΑ του 1998 . Και σε όλα μου τα αμάξια μετά , όπως και αυτόματα φώτα . Τα θεωρώ απόλυτα αναγκαία και δεν ασχολείσαι με τίποτα την ώρα της κίνησης .
Από την άλλη για τους τύπους που το παίζουν βίντατζ και δεν θέλουν τις ευκολίες , άμα έπεφταν 500άρικα και 1000ρικα πρόστιμο όπως θα έπρεπε στα 'μαγκάκια' που τρέχουν μέσα στα τούνελ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ των αυτοκινήτων τους , επειδή έχουν πάρει αμάξια χωρίς αυτόματα φώτα , αλλά δεν τα ανάβουν και μόνοι τους , τότε να δείτε πως θα τα έβαζαν προαπαιτούμενα .
Ο αισθητήρας βροχής πάντως στα δικά μου αμάξια μια χαρά δούλευε . Αλλωστε όταν ξεκινάς και αρχίζει να βρέχει , πρέπει να τον ενεργοποιήσεις μία φορά και μετά όσο οδηγείς δουλεύει μόνος του . Αρα πως να τρομάξεις , αφού θα είσαι σε βροχερό καιρό . Εκτός αν οδηγήσεις ώρες , περάσεις βροχή και δεν σβήσεις την μηχανή καθόλου .
Η υποβοήθηση για την ανηφόρα είναι επίσης πολύ θετική και την έχω στο αμάξι μου από το 2009 .
Τώρα 11 χρόνια μετά θα έπρεπε να είναι παντού στάνταρ .
Skoda Kamiq