-
Xαιρετίζω την ανακοίνωση του Ήλον Μασκ, ανάλογη έχει κάνει και η GM για αντίστοιχη μπαταρία. Θα λύσει τα προβλήματα των ταρίφηδων, αλλά και των φορτηγών διανομής. Εντούτοις βλέπω κάτι που το περάσατε ντούκου, και που το θεωρώ πολύ σημαντικό : η διάρκεια των 16 ετών. Τι γίνεται μετά? Η μπαταρία τα φτύνει? Η GM ανεβάζει το χρονικό όριο στα 20 χρόνια.
Αν κάποιος κάνει π.χ. 15.000 χλμ. το χρόνο, στα 16 χρονάκια έχει κάνει 240.000 χλμ.Τι θα γίνει τότε? Η μπαταρία θα χρειαστεί αντικατάσταση? Και πόσο θα κάνει αυτή?
Γενικά, σε πόσα χρόνια η μπαταρία των 1,6 εκ. χλμ. θα είναι διαθέσιμη? Η συχνή χρήση ταχυφορτιστών επηρεάζει την διάρκειά της?
Πολλά τα ερωτήματα.
-
Τα SOS της ηλεκτροκίνησης :
-
προτιμούμε ηλεκτρικά με υγρόψυξη και όχι με αερόψυξη στην μπαταρία. Τα πακέτα με υγρόψυξη δεν επηρεάζονται καθόλου απο το κλίμα της Ελλάδας. Εχω φορτίσει με 30 υπό σκιά σε ταχυφορτιστή των 50kW η θερμοκράσια μέχρι 30 βαθμούς. Μπαίνει το A/C και ψύχει το πακέτο μπαταριών. Αντίστοιχα το χειμώνα τις θερμαίνει.
-
Προτιμούμε ηλεκτρικό άνω των 50kWh. Με τα νέα μέτρα θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για ταξίδι στην Ελληνική επικράτεια. Και φυσικά θα μπορεί να γίνει το ενα και μοναδικό όχημα της οικογενείας.
-
Για αγορά μεταχ/νου πάμε εξωτερικό και το φέρνουμε. Πληρώνουμε μόνο το αεροπορικό εισητήριο και επιστρέφουμε οδικώς ΑΝΕΥ επιβαρυνσης τελωνείου.
-
Οποιος/Όποια χρειάζεται βοήθεια ευχαρίστως να τον βοηθήσω όσο μπορώ.
-
-
Ο Musk δνε μου φαίνέται ο τυπος πάντως που θα αφηνε να αιωρείται μία τέτοια κατάσταση κ μετά να μην πει τίποτα ουσιαστικό, αρα ποντάρω στο θετικό σενάριο.
Μιλάμε για τον άνθρωπο που παρουσίασε live τα άθραυστα τζάμια του καινούριου αυτοκινήτου...
-
Μιλάμε για τον άνθρωπο που παρουσίασε live τα άθραυστα τζάμια του καινούριου αυτοκινήτου...
Ναι, κ τον άνθρωπο που άλλαξε την αυτοκινητοβιομηχανία σε μία 10ετία... που η κεφαλαιοποίηση της Tesla κοστίζει περισσοτερο από ιστορικες αυτοκινητοβιομηχανίες μαζί... ενώ κάποιοι έλεγαν οτι θα χρεωκοποίσει!!! αστο...
-
-
-
εγώ μάλλον εδώ.
Αυτό έχει κάποια έκπτωση;
Νομίζω η ποιο λογική χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέχρι στιγμής.
Αν θες ένα πολύ μικρό όχημα αυστηρά πόλης, δεν υπάρχει καλύτερη λύση.
Ξέρω πολλούς 'urbanites'(sic) που θα μπορούσε να γίνει το μοναδικό τους όχημα.
Θα πάρω ένα σε Khaki παρακαλώ!
-
- Για αγορά μεταχ/νου πάμε εξωτερικό και το φέρνουμε. Πληρώνουμε μόνο το αεροπορικό εισητήριο και επιστρέφουμε οδικώς ΑΝΕΥ επιβαρυνσης τελωνείου.
δεν πρεπει να βγαλουμε ελληνικη πινακιδα; τι απαιτειται για αυτο;
-
Εκτελωνισμός αλλά με μηδενικό τέλος ταξινόμησης και μετά έξοδα πινακίδας και άδειας. Περισσότερο είναι η διαδικασία και η γραφειοκρατία παρά το κόστος το οποίο είναι αμελητέο.
-
dettol wrote:
Εκτελωνισμός αλλά με μηδενικό τέλος ταξινόμησης και μετά έξοδα πινακίδας και άδειας. Περισσότερο είναι η διαδικασία και η γραφειοκρατία παρά το κόστος το οποίο είναι αμελητέο.
Ακριβώς, έξοδα εκτελωνιστή περίπου 140€ και έκδοση νέων πινακίδων 75€
-
Καλημέρα, ο ΗΡΩΝ πάντως κάνει μία σπουδαία κίνηση προς την ηλεκτροκίνηση κ δίνει το 50% της νυχτερινής κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρευματος για την φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ελπίζω κ άλλες εταιρίες να ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα
Τα νέα προγράμματα ηλεκτροκίνησης ΗΡΩΝ EcoDrive είναι ειδικά σχεδιασμένα για κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων, προσφέροντάς τους όλα τα πλεονεκτήματα των οικιακών και επαγγελματικών προγραμμάτων UP, αλλά και δωρεάν το 50% της νυχτερινής κατανάλωσης του σπιτιού, για τη φόρτιση των ηλεκτρικών τους αυτοκινήτων, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση νυχτερινού μετρητή. Επιπλέον, για όποιον επιλέξει τα προγράμματα EcoDrive, ο ΗΡΩΝ εξασφαλίζει την προμήθεια 100% ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω της έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης. Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης ηλεκτρικού φορτιστή στο χώρο του πελάτη.
-
Υπάρχει πολύ 'ψωμί' τώρα...θα γίνει χαμός και οι early adopters (όπως και με τα Φ/Β) θα επωφεληθούν....μετά θα έρθει η λυπητερή, στους επόμενους....αχαχα!
-
Υπάρχει πολύ 'ψωμί' τώρα...θα γίνει χαμός και οι early adopters (όπως και με τα Φ/Β) θα επωφεληθούν....μετά θα έρθει η λυπητερή, στους επόμενους....αχαχα!
Φάνη, έχεις ένα δίκιο πάντως ως προς το post σου, αυτή είναι η λογική των εταιριών ανέκαθεν. Να σε ρωτήσω όμως, 1. αν το βάλεις κ πληρώνεις για έναν χρόνο μισή τιμή (κ μετά καταργηθεί το 50%) τι σε χαλάει, θα στα ζητήσει κάποιος αναδρομικα? Ως προς τα φωτοβολταικά επίσης, τα οικιακά που μπήκαν νωρίς, σε πληροφωρώ ότι έχουν βγάλει κέρδος, αυτοί που μπήκαν προς το τέλος πριν κουρευτούν οι τιμές, αυτή την ψιλοέφαγαν. Επειδή όμως το κόστος αγοράς των πανελ έχιε πέσει, γίνεται απόσβεση σε 9 χρόνια (ίσως δεν το λες καν επένδυση βέβαια στα τόσα χρόνια). Στο συγκεκριμένο πλάνο δεν μπαίνει κ το net meetering που χρησιμοποιείς την ενέργεια που καταναλώνεις ο ίδιος κ γλιτώνεις κ τα έξοδα από την μεταφορά στο δίκτυο... Γενικά πάντως ως άνθρωπος είσαι καχύποπτος με τα πάντα, κ αντιμετωπίζεις κάθε αλλαγέ με αρνητισμό, το οποίο φυσικά στην πραγματική ζωή έχει μία σημαντική λογική, αλλά με αυτή την λογική, όλα τα ίδια θα έμεναν κ δεν θα άλλαζε τίποτα.
-
Συνηθως τετοιες ανακοινωσεις ειναι μαρκετινγκ κυριως. Αμφιβαλλω αν καποιος θα επωφεληθει απο ολα αυτα γιατι πχ το κοστος αγορας ειναι πανακριβο, για να γινει αποσβεση πρεπει να κανεις 100 χιλ χμ τον χρονο για δουλειες. Βασικα μονο σε ταξι βλεπω να δουλευει κατι τετοιο.
-
Γενικά πάντως ως άνθρωπος είσαι καχύποπτος με τα πάντα, κ αντιμετωπίζεις κάθε αλλαγέ με αρνητισμό, το οποίο φυσικά στην πραγματική ζωή έχει μία σημαντική λογική, αλλά με αυτή την λογική, όλα τα ίδια θα έμεναν κ δεν θα άλλαζε τίποτα.
Κάθε άλλο, θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο! Είμαι υπέρ των αλλαγών και της εξέλιξης, αλλά να γνωρίζω για τον λόγο που γίνεται και όχι για τον λόγο που προσπαθούν να μου πουλήσουν. Γνωρίζω πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις και πιστεύω ακράδαντα ότι ό,τι γίνεται είναι για το κέρδος και όχι για το περιβάλλον, το καλό μας ή οτιδήποτε άλλο. Το ότι η ηλεκτροκίνηση, με τα μύρια όσα προβλήματα, προωθείται ξαφνικά τόσο πολύ, είναι ξεκάθαρο ότι είναι οικονομικό το θέμα, ορισμένοι να βγάλουν πολλά και τίποτε άλλο.
Δεν με χαλάει το 'δωρεάν' ρεύμα καθόλου. Με χαλάει όμως να αγοράσουν πολλοί ηλεκτρικά και μόλις τσιμπήσουν το δόλωμα (όπως έγινε με τα πολλά κυβικά), να γίνει μια αναπροσαρμογή τιμών στο + 300% για παράδειγμα και ξαφνικά το ηλεκτρικό να κοστίζει περισσότερα από το θερμικό για να κινηθεί και όλοι μας να έχουμε πληρώσει και +50% στο κόστος αγοράς.
Για αρκετά χρόνια ήμουν υπεύθυνος πωλήσεων δανείων για Φ/Β τόσο σε ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, σε μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα και είδα από 1ο χέρι τι έγινε, πόσο μπήκαν μέσα και πόσοι κατέληξαν στα κόκκινα δάνεια (όπου ήταν η εππομενη μετάθεσή μου). Τότε η μητρική τράπεζα μας έλεγε μακριά από τα Φ/Β, αλλά λόγω ανταγωνισμού μπήκαμε και εμείς να 'φάμε' από την πίτα...μέχρι που τον φάγαμε...αχαχα! Σε ιδιώτες είναι κάπως καλύτερα, στις επιχειρήσεις έγινε χαμός.
-
Το ότι η ηλεκτροκίνηση, με τα μύρια όσα προβλήματα, προωθείται ξαφνικά τόσο πολύ, είναι ξεκάθαρο ότι είναι οικονομικό το θέμα, ορισμένοι να βγάλουν πολλά και τίποτε άλλο.
Τότε η μητρική τράπεζα μας έλεγε μακριά από τα Φ/Β, αλλά λόγω ανταγωνισμού μπήκαμε και εμείς να 'φάμε' από την πίτα...μέχρι που τον φάγαμε...αχαχα! Σε ιδιώτες είναι κάπως καλύτερα, στις επιχειρήσεις έγινε χαμός.
Ισχύει οτι υπάρχει κ ένα marketing έντονο προς τα ηλεκτρικά, αλλά δεν νομίζω οτι στηρίζεται ολόκληρη βιομηχανία σε αυτό, τι να πω, μπορεί να κάνω κ λάθος, ο χρόνος θα το κρίνει. Πάντως, δεν αγοράζει κανένας για το περιβάλλον, το κόστος μετακίνησης σκέφτονται όλοι, που στην θεωρία βγαίνει χαμηλό, στην πράξη .... Τα έχεις δει σίγουρα εκ των έσω κ ξέρεις καλύτερα, εγώ πάντως σκέφτομαι να βάλω στο χωριό μου ακόμα κ σήμερα ένα 10Kwh με 11 χιλιάρικα, τα αναλαμβάνει όλα ο Ηρων με το eco roof κ ας κάνω απόσβεση σε 10 χρόνια,
-
Δυο παρατηρησεις.
Ποτε στα χρονικα δεν εχουν επωφεληθει οι early adopters ενος νεου προϊοντος (τα φ/β ειναι ιδιαιτερη περιπτωση και δεν μπορεις να το αποκαλεσεις 'προϊον'). Πληρωνουν περισσοτερο και ταλαιπωρουνται περισσοτερο (ελλειψη φορτιστων, συνεργειων κτλπ κτλπ).
Αυτο που λεει ο φανης
'Με χαλάει όμως να αγοράσουν πολλοί ηλεκτρικά και μόλις τσιμπήσουν το δόλωμα (όπως έγινε με τα πολλά κυβικά), να γίνει μια αναπροσαρμογή τιμών στο + 300% για παράδειγμα και ξαφνικά το ηλεκτρικό να κοστίζει περισσότερα από το θερμικό για να κινηθεί και όλοι μας να έχουμε πληρώσει και +50% στο κόστος αγοράς.'
απλα δεν στεκει. Αν αγορασουν πολλοι ηλεκτρικο, θα πεσουν οι τιμες τους και δεν θα ειναι +50% το premium που πληρωνει ο καταναλωτης αλλα λιγοτερο. Προφανως τα μηδενικα τελη, φοροι δεν θα μεινουν επ'απειρον. ΟΜΩΣ μην ξεχνατε οτι μολις τωρα η χωρα μας δινει επιδοτηση, η οποια μαλιστα σε σχεση με αλλες ευρωπαιικες χωρες ειναι μικρη (εβλεπα οτι στην ιρλανδια φτανει το δεκαχιλιαρο).
Επομενως ναι, αν καποιος αγορασει αργοτερα, πιθανως να πληρωσει περισσοτερους φορους σε σχεση με καποιον που αγοραζει τωρα και δεν πληρωνει καθολου φορους, ΑΛΛΑ θα εχει στην διαθεση του ενα πιο βολικο περιβαλλον ΚΑΙ χαμηλοτερη αρχικη τιμη.
-
Ακριβώς αυτό λέω dettol, εαν είναι σε 5-10 χρόνια να έχει μειωθεί η τιμή, να έχουν μειωθεί τα προνόμια και να έχει αυξηθεί το κόστος ρεύματος, τότε γιατί να γίνετια όλος αυτός ο χαμός τώρα?? Μήπως απλά είναι ένα 'δόλωμα' να αγοράσει πολύς κόσμος ηλεκτρικά (όπως έγινε με τα πολλά κυβικά) και μετά απλά να φορολογηθούν ή να φορολογηθεί το ρεύμα?
Γιατί εαν είναι να γίνεται όλο αυτό ώστε σε 10 χρόνια να αγοράζω ένα ηλεκτρικό €20.000 (όσο σήμερα ένα θερμικό) αντί για €30.000 αλλά να πληρώνω το κόστος μετακίνησης όσο με το diesel, τότε ποιός ο λόγος που γίνεται όλο αυτό? Απλά για να αλλάξουν τα θερμικά σε ηλεκτρικά, χωρίς κανένα όφελος εν τέλη για τον τλεικό καταναλωτή? Ερωτήματα τα οποία μου έρχονται στο μυαλό και φυσικά δεν περιμένω απάντηση.
-
Γιατί εαν είναι να γίνεται όλο αυτό ώστε σε 10 χρόνια να αγοράζω ένα ηλεκτρικό €20.000 (όσο σήμερα ένα θερμικό) αντί για €30.000 αλλά να πληρώνω το κόστος μετακίνησης όσο με το diesel, τότε ποιός ο λόγος που γίνεται όλο αυτό? Απλά για να αλλάξουν τα θερμικά σε ηλεκτρικά, χωρίς κανένα όφελος εν τέλη για τον τλεικό καταναλωτή? Ερωτήματα τα οποία μου έρχονται στο μυαλό και φυσικά δεν περιμένω απάντηση.
Η διαφορά σε ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο (ηλεκτρικό) ειναι 10.000, με την επιδότηση 5000 ευρώ, αν βάλεις κάτω τα service καταναλώσεις κτλ, η απόσβεση (πχ με κόστος μηνιαίο 200 ευρώ βενζίνης) ειναι 4 με 5 χρόνια, 2.5 με την επιδότηση. Αρα κ στα 10 χρόνια θα είσαι κατά πολύ κερδισμένος. Σημαντικα για εμένα ειναι επίσης (για κάποιους άλλους δεν μετράνε) το οικολογικό προφίλ των ηλεκτρικών (βέβαια υπάρχει θέμα με τις μπαταρίες κ τα υλικά τους), τα service με τα λάδια μπουζί κτλ που τα βαριέμαι κ γενικά η ηλεκτροκίνηση σαν φιλοσοφία, καθώς τα ηλεκτρικά απλά ειναι άλλα αυτοκίνητα.. Μεγαλύτερο μειονέκτημα ο χρόνος φόρτισης κ η διάρκεια ζωής των μπαταριών, προσωπικα για εμένα βάσει αστικών μετακινήσεων προβλεπόμενα.
-
@bekiaris: Συμφωνούμε σε αυτά που γράφεις. Το ηλεκτρικό είναι άλλο αυτοκίνητο στην οδήγηση, συνήθως καλύτερο από το αντίστοιχο θερμικό (εαν υπάρχει). Το πρόβλημα για εμένα είναι η αυτονομία, ο χρόνος φόρτισης και το πόσο οικολογικές είναι οι μπαταρίες σε όλη την διάρκεια ζωής τους (παραγωγή, ανακύκλωση ή πέταμα). Επίσης μεγάλος μέρος της ενέργειας (άρα κατανάλωση) δαπανάται για να μεταφερθούν οι μπαταρίες, λόγο βάρους. Εαν π.χ. η μπαταρίες ζύγιζαν 50 αντί για 300 κιλα, η κατανάλωση θα ήταν αισθητά μικρότερη. Δηλαδή με 'χαλάει' το ότι δαπανάω ενέργεια για να μεταφέρω το μέσω αποθήκευσής της.
Όπως είπες ο χρόνος φόρτισης είναι τραγικά μεγάλος (διάβαζα το τεστ του 208), εκτός εαν επενδύσεις ένα σεβαστό ποσό σε ταχυφορτιστή, εφόσον έχεις τον χώρο και την υποδομή.Προσωπικά, κοίταζα να φέρω ένα Renault ZOE από Ε.Ε αντί για diesel, αλλά τελικά μου κοστίζει πολύ περισσότερα και δεν θα κάνω απόσβεση σε 5 χρόνια με τίποτα και έχω και πρόβλημα με το που θα το φορτίζω.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης