-
Eχεις Email. Το Leaf με ενδιαφερι και μενα αν και το κοστος αποκτησης θα πρεπει να πεσει για να μπορεσω να το παρω.
Ϊσως να περιμένεις λίγο να σταθεροποιηθεί το Id.3, το οποίο εμένα μου αρέσει πιο πολύ(εμφανησιακά), θα ειναι πιο φθηνό, θα έχιε μεγαλήτερη αυτονομία, κ πανω από όλα, θα ειναι πισωκίνητο.... Απλά θα ξεκινήσει να βγαίνει μετά το καλοκαιρι, υπολόγισε κανά χρόνο να φύγουν οι παιδικες ασθένεις κ κάτι ψιλά, κ μετά τσίμπα το.!!! η Nissan βέβαια έχιε εμπειρία από το leaf το 1, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα που δεν το διόρθωσε ουτε στο δυο. Οι μπαταρίες δεν ψυχονται με υγρό, με αποτέλεσμα σε ταξίδια πανω από 600 χιλιόμετρα με ταχυφορτιστές να έχεις λίγο θεματάκι...Πολύ χρήσιμα είνάι επίσης διάφορα καλούδια που έχει για αλλαγή λωρίδας κτλ.
-
Ο στόλος αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 5.000.000 αυτοκίνητα. Επομένως το 10% είναι 500.000.
Το παραπάνω νούμερο είναι μόνο για να κάνουμε ένα υπολογισμό, και φυσικά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της δεκαετίας που ζούμε !!!
Η φόρτιση έχει όρια απο 2.6 kW (οικιακό, μιλάμε για κατανάλωση 2 split aircon 12.000 btu) μέχρι 3,7 kW έως 22 kW και ταχυφορτιστές μέχρι 44 kW , πάντα για εναλλασσόμενο. Δεν συζητάμε για ενέργεια (kWh).
Για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχουμε την κατανομή στα παραπάνω φορτία. Να πούμε 25%-35% (με μέση τιμή τα 13 KW) και 40 % ταχυφορτιστές. Το θέμα επίσης είναι ότι δεν τραβάει πάντα την ονομαστική ισχύ. Επίσης να θεωρήσουμε ένα 0,15-0,20 συντελεστή ταυτοχρονισμού (εδώ δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες..., μπορεί να πάει και χαμηλότερα)
Το παραπάνω μας κάνει περίπου ένα 1-1,5 GW δηλαδή ένα 10-15% πάνω από το peak που έχουμε το καλοκαίρι.....
Τα ανωτέρω είναι απλές παραδοχές , χωρίς να έχω κάτι απτό στα χέρια μου. Φυσικά μπορεί και να κάνω τρελό λάθος !!!!
-
Ο στόλος αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 5.000.000 αυτοκίνητα. Επομένως το 10% είναι 500.000.
μέχρι όμως να φτάσουμε στο 10% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που εγώ πιστεύω οτι πάει μετά το 25, υπάρχει χρόνος για να πέσουν χρήματα σε υποδομές... εξάλλου φαντάζομαι οτι ο ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο καθώς κ οι πάροχοι, έχουν υπόψιν τους το συγκεκριμένο πρόβλημα, κ καθώς η ζήτηση θα είναι σταθερά αυξανόμενη, θα κάνουν τους ανάλογους σχεδιασμούς. Το μόνο που φοβάμαι ειναι αυτό που αναφέρεις, δηλαδή που θα βρεθεί φθηνή παραγωγή ενέργειας καθώς η ΑΠΕ ειναι ακριβές, το αέριο επίσης το ίδιο, πυρηνικό εργοστάσιο ούτε θα ήθελα ούτε νομίζω να μπορεί να γίνει αμεσα... αρα πάμε στην λύση της αγοράς ρεύματος από το εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται...
-
Κάπως πρέπει να βγάλουν λεφτά και αυτοί που στήνουν ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο.
-
Να συμπληρώσω σε όσα έχω γράψει ότι ο ηελκτροκινητήρας ειναι εξαιρετικό μηχανολογικό επίτευγμα και πολύ καλύτερος από οποιονδήποτε θερμικό σε χαρακτηριστικά λειτουργίας, απλότητα και φυσικά βάρος. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο κινητήρας, αλλά το μέσω αποθήκευσης τους ηλεκτρισμού, δηλαδή οι μπαταρίες. Όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, για εμένα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν θέμα.
Θα μπορούσε να λυθεί με παραγωγή ενέργειας στο αυτοκίνητο με ηλεκτρόλυση. Ίσως με έναν μικρό θερμικό (100-200κ.εκ) που θα φορτίζει συνέχεια τις μπαταρίες (ακόμα και το βράδυ για όποιον δεν έχει θέση με ρεύμα ή όταν παρκάρει κάποιος στον δρόμο για ένα ραντεβού, κλπ.). Ακόμα και με επαγωγική φόρτιση σε όλη την διάρκεια του ταξιδίου (το σκέφοτονται σε μεγάλες χώρες να εγκαταστήσουν επαγωγική φόρτιση στον δρόμο!) ή έστω σε θέσεις στάθμευσης.
-
Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο κινητήρας, αλλά το μέσω αποθήκευσης τους ηλεκτρισμού, δηλαδή οι μπαταρίες. Όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, για εμένα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν θέμα.
Το πρόβλημα που αναφέρεις, όπως έχεις γράψει κ σε προηγούμενα post, είναι υπαρκτό κ σίγουρα ένα αδύνατο σημείο των ηλεκτρικών. Μία τεχνολογία όμως δεν μπορεί να αλλάξει από την μία ημέρα στην άλλη, θα χρειαστούν χρόνια έρευνας κ ένας θεός ξέρει που θα καταλήξει. Παρόλα αυτά, επαναλαμβάνω ακόμα μία φορά, οτι δνε ειναι αποτρεπτικός παράγωντας για να μην αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό οταν κάνει αστικές μετακινήσεις. Εκεί που πραγματικά πονάνε τα ηλεκτρικά για εμένα ειναι στο κόστος το οποίο ειναι 10K πάνω από ενα αντίστοιχο βενζίνης, κ αυτός ναι ειναι ένας σοβαρότερος παράγωντας. Αν όμως καποιος το σκεφτεί μακροπρόθεσμα, κ πάλι συμφέρει διότι μπορείς να κάνεις απόσβεση περίπου σε 4 με 5 χρόνια, εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που κάνεις. πχ εγώ που δίνω 200 ευρώ το μήνα σε βενζίνη, χωρίς συντήρηση αυτοκινήτου σε λιγότερο από 5 χρόνια τα έχω αποσβέσει (με νυχτερινό ρεύμα). Κ τέλος Φάνη, για να μην ξαναλέω τα ίδια κ τα ίδια, επειδή λες τα προφανή, αν περιμένουμε να δούμε τέλεια μέσα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για να πάμε σε ηλεκτιρκό, μπορεί να χρειαστούν κ 20 χρόνια, ουδείς γνωρίζει... όσο ο καταναλωτής ρίχει χρήμα σε μία τεχνολογία (με τα μειονεκτήματα κ τα πλεονεκτήματα κάθε κατάστασης που προσωπικά δεν με αποτρέπουν στην αγορά ηλεκτρικού), ο επενδυτής θα βελτιώνει τις τεχνολογίες. Οσο περιμένει την έτοιμη λύση.... δεν θα σκάσει ποτέ ουρανοκατέβατη... Κάθε πράγμα έχει ρίσκο κ μέσα από αυτό βγαίνουν νέες τεχνολογίες κ βελτίωση της ζωής μας. Σίγουρες λύσεις δεν υπάρχου, κ καμία τεχνολογία δεν τελειοποιήθηκε από την μία ημέρα στην άλλη.
-
... Ίσως με έναν μικρό θερμικό (100-200κ.εκ) που θα φορτίζει συνέχεια τις μπαταρίες (ακόμα και το βράδυ για όποιον δεν έχει θέση με ρεύμα ή όταν παρκάρει κάποιος στον δρόμο για ένα ραντεβού, κλπ.). Ακόμα και με επαγωγική φόρτιση σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού (το σκέφτονται σε μεγάλες χώρες να εγκαταστήσουν επαγωγική φόρτιση στον δρόμο!) ή έστω σε θέσεις στάθμευσης.
Οπότε περιγράφεις ένα υβριδικό τύπου, i3, jazz*, e-power κ.τ.λ.
Η επαγωγική φόρτιση ενώ είναι μια λύση, έχει αρκετές απώλειες.
-
Βάζω και αυτό εδώ, είναι τα ηλεκτρικά της Γερμανικής αγοράς με τιμές για όσους ενδιαφέρονται, και ως μέτρο σύγκρισης.
Γενικά μιλώντας, η ποικιλία είναι πολύ περιορισμένη, αλλά δείτε και μόνοι σας.
https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/kaufen/elektroautos-uebersicht/
και αυτό, συμβουλές για μεταχειρισμένα
https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/kaufen/elektroautos-gebraucht-kaufen/
-
jobous wrote:
μέχρι όμως να φτάσουμε στο 10% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που εγώ πιστεύω οτι πάει μετά το 25, υπάρχει χρόνος για να πέσουν χρήματα σε υποδομές... εξάλλου φαντάζομαι οτι ο ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο καθώς κ οι πάροχοι, έχουν υπόψιν τους το συγκεκριμένο πρόβλημα, κ καθώς η ζήτηση θα είναι σταθερά αυξανόμενη, θα κάνουν τους ανάλογους σχεδιασμούς. Το μόνο που φοβάμαι ειναι αυτό που αναφέρεις, δηλαδή που θα βρεθεί φθηνή παραγωγή ενέργειας καθώς η ΑΠΕ ειναι ακριβές, το αέριο επίσης το ίδιο, πυρηνικό εργοστάσιο ούτε θα ήθελα ούτε νομίζω να μπορεί να γίνει αμεσα... αρα πάμε στην λύση της αγοράς ρεύματος από το εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται...
Η καταναλωση ρευματος το βραδυ ειναι χαμηλοτερη το προβλημα ομως της Ελλαδας ειναι οτι δεν εχει υδροηλεκτρικα, πυρηνικα εργοστασια και αλλα που ειναι baseline στην παραγωγη ρευματος οπως εχουν αλλες χωρες (φυσικο αεριο ειναι ακριβο για να παραγεις ρευμα γιαυτο το ανοιγουν μονο οταν εξαντλησουν τις αλλες πηγες).
Ειλικρινα δεν ξερω τι θα γινει με αυτο το θεμα της παραγωγης ρευματος. Μην ξεχναμε πολλα νησια παραγουν ρευμα με πετρελαιο αυτην την στιγμη.
Βεβαια αν καθε σπιτι που μπορει εχει φωτοβολταικα προφανως μπορεις να εχεις δωρεαν ηλεκτρισμο αφου βεβαια πληρωσεις το κοστος για τα φωτοβολταικα.
-
Βεβαια αν καθε σπιτι που μπορει εχει φωτοβολταικα προφανως μπορεις να εχεις δωρεαν ηλεκτρισμο αφου βεβαια πληρωσεις το κοστος για τα φωτοβολταικα.
Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο net meetering. Οπως κ να έχει τα φωτοβολταικά σαν κόστος ξεπερνούν τις 10,000 ευρώ για μία στέγη, τα χρήματα τα κάνεις απόσβεση σε περίπου 10 χρόνια με τις σημερινές τιμές, αρα απλά δεν μιλάμε για επένδυση... Νομίζω οτι πραγματικά δεν αξίζει η συγκεκριμένη κίνηση. Επρεπε το κράτος να δίνει κίνητρα για να ενισχυθεί η παραγωγή ρεύματος, κυρίως ενδεχομένως από την επαρχία που ειναι πιο εύκολο να τοποθετηθούν συλλέκτες στα σπίτια, κ όταν λέω κίνητρα δεν εννοώ μόνο οικονομικά. Πχ όπως σωστά αναφέρεται, επειδή το κόστος παραγωγής απο ανανεώσιμες ειναι υψηλό, θα μπορούσαν να δοθούν κάποια φορολογικά κίνητρα σε συνδυασμό με αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οπότε ενώ από την παραγωγή ρεύματος δεν θα έχεις ιδιαίτερο κέρδος, θα αυξήθεί η παραγωγή ενέργειας γενικά κ θα εξοικονομήσεις χρήματα από την αγορά αυτοκινήτου... λέμε τώρα!!! η Ελλάδα δυστυχώς ποτέ δεν ήταν χώρα με μακροπρόθεσμα σχέδια, οπότε απλά κουβέντα να γίνεται.
-
wantone wrote:
Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο net meetering. Οπως κ να έχει τα φωτοβολταικά σαν κόστος ξεπερνούν τις 10,000 ευρώ για μία στέγη, τα χρήματα τα κάνεις απόσβεση σε περίπου 10 χρόνια με τις σημερινές τιμές, αρα απλά δεν μιλάμε για επένδυση... Νομίζω οτι πραγματικά δεν αξίζει η συγκεκριμένη κίνηση. Επρεπε το κράτος να δίνει κίνητρα για να ενισχυθεί η παραγωγή ρεύματος, κυρίως ενδεχομένως από την επαρχία που ειναι πιο εύκολο να τοποθετηθούν συλλέκτες στα σπίτια, κ όταν λέω κίνητρα δεν εννοώ μόνο οικονομικά. Πχ όπως σωστά αναφέρεται, επειδή το κόστος παραγωγής απο ανανεώσιμες ειναι υψηλό, θα μπορούσαν να δοθούν κάποια φορολογικά κίνητρα σε συνδυασμό με αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οπότε ενώ από την παραγωγή ρεύματος δεν θα έχεις ιδιαίτερο κέρδος, θα αυξήθεί η παραγωγή ενέργειας γενικά κ θα εξοικονομήσεις χρήματα από την αγορά αυτοκινήτου... λέμε τώρα!!! η Ελλάδα δυστυχώς ποτέ δεν ήταν χώρα με μακροπρόθεσμα σχέδια, οπότε απλά κουβέντα να γίνεται.
Κινητρα ανοιγεις μεγαλο θεμα γιατι εννοεις προφανως να παρεις χρηματα (τι αλλο να σου δωσει?) απο τους φορους της μεσαιας ταξης (βασικα μονο αυτοι πληρωνουν φορους) για να κατευθυνεις μετρητο στο εξωτερικο (αφου το αμαξι ειναι εισαγωγης). Το θεμα ειναι αν υπαρχει φθηνη παραγωγη φωτοβολταικων (οχι επιδοτουμενη απο το κρατος) στην Ελλαδα ωστε η παραγωγη ρευματος να ειχε συνολικα θετικη επιπτωση στην οικονομια. Εννοειται οτι θα το χρησιμοποιεις και για θερμανση. Δεν γνωριζω το θεμα.
Οσο το ψαχνω εδω περα βλεπω οτι το κοστος ειναι αστρονομικο και με ενα Γιαρις/Κορολλα Υβριδικο με 16-20 χιλ ευρω κανεις την ιδια δουλεια (μετακινηση με χαμηλοτερο κοστος) με το ηλεκτρικο που κανει 30 χιλ πχ το 208.
-
Κίνητρα = έτοιμα λεφτά από το συρτάρι, τα οποία λεφτά είναι είτε φόροι, είτε δάνεια. Χαιρετίσματα δηλαδή.
Φωτοβολταικά = εισαγωγή πανέλων και πινάκων ινβέρτερ αλλά και ειδικών καλωδίων από το εξωτερικό και εγχώριες αλουμινένιες βάσεις (και πάλι όχι πάντα, παίζουν και εκεί εισαγόμενες, και μάλιστα πολλές). Εγχώριο εργατικό σε μεγάλο βαθμό.
Αιολικά = εισαγωγή ανεμογεννητριών, και εξαρτημάτων ειδικών ηλεκτρικών πινάκων από το εξωτερικό, εγχώριοι πυλώνες σε κάποιο βαθμό, εγχώριο εργατικό.
Λιγνίτης (και όχι λυγνίτης!) = εγχώριο καύσιμο, εγχώρια εργατικά εξόρυξης, φθηνή κατά βάση ενέργεια, ακριβά δικαιώματα ρύπων και πολλές εκπομπές διοξειδίου, αργή προσαρμογή στις αυξομειώσεις ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Φυσικό αέριο = εισαγόμενο καύσιμο, εξαγωγή συναλλάγματος, καθαρή καύση, ψιλοακριβή τιμή kwh, γρήγορα προσαρμογή στις αυξομειώσεις ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
-
Από όσο καταλαβαίνω δηλαδή, πέρα από τον λυγνίτη που πλέον δεν συμφέρει, όλα τα άλλα τα εισάγουμε, οπότε θεωρείς οτι φεύγει το χρήμα στο εξωτερικό, κ αντίστοιχα η παραγωγή ρευματος γίνεται ακριβή. Πάντως, σε γενικές γραμμές υπάρχουν κ προσπάθειες στην ελλάδα πχ αν ξέρεις την Unice http://eunice-group.com/gr/projects/eunice-wind/ , φτιάχνει δικές της ανεμογεννήτριες. Επίσης, η ίδια εταιρία παράγει ρεύμα μόνο από ανανεώσιμες πηγές κ πουλάει σε πελάτες μέσω της we energy. Ειναι η εταιρία που δίνει ρεύμα στην blink για τους φορτιστές της κ έχει βάλει την εγκατάσταση για την φόρτιση ηλεκτρικών στη Γεφυρα Ρίου Αντιρίου.
-
Και οι ΑΠΕ δεν είναι τόσο οικολογικές πάντως!!!
ποσά δέντρα κόβονται σε κορυφογραμμές καταστρέφοντας δασικό οικοσύστημα για να πουν οι ανεμογεννήτριες για παράδειγμα???
πόση φωτορύπανση κλπ προκαλεί η αντανάκλαση στους συλλέκτες των φωτοβολταϊκών???
Είναι πολλοί οι παράγοντες που ανάλογα ποια μεριά υποστηρίζει κανείς (ηλεκτροκίνηση ή θερμικοί) παραβλέπει.
Πάντως η ηλεκτροκίνηση το κύριο θέμα που έχει να λύσει είναι η αυτονομία, οι χρόνοι φόρτισης και το δίκτυο φόρτισης, μόλις λυθούν αυτά και αυξηθεί η κυκλοφορία τους θα λυθεί και το θέμα τιμή. Γιατί, μην δουλευόμαστε, μια μέση οικογένεια με 20000-30000€ εισόδημα το χρόνο δεν μπορεί να πάρει ηλεκτρικό (που η μέση οικογένεια δεν φτάνει καν τα 25000€, αλλά ας το αφήσουμε για τον αντίλογο και τα πολιτικά αυτό το κομμάτι).
Πχ 3ήμερο Αγ. Πνεύματος σε στυλ γάτος με ηλεκτρικό δεν κάνεις.
https://forum.4troxoi.gr/comment/2105757015#comment-2105757015
και δεν μιλαω να μπεις στις χαραδρες (ασε το off road), μονό να φτάσεις στην μια άκρη και να γυρίσεις από την άλλη.
Ή ακόμα και Κινέτα, αν σκοπεύεις να πας και για καφέ στο Λουτράκι, γιατί δεν έχουν όλοι γκαράζ εκεί που πάνε για διακοπές ούτε παρκάρουν έξω από την πόρτα (εδώ παρκάρουν 200-300 μέτρα μακριά σε καθημερινή βάση) ώστε να τραβήξουν μπαλαντέζα
-
Από όσο καταλαβαίνω δηλαδή, πέρα από τον λυγνίτη που πλέον δεν συμφέρει, όλα τα άλλα τα εισάγουμε, οπότε θεωρείς οτι φεύγει το χρήμα στο εξωτερικό, κ αντίστοιχα η παραγωγή ρευματος γίνεται ακριβή. Πάντως, σε γενικές γραμμές υπάρχουν κ προσπάθειες στην ελλάδα πχ αν ξέρεις την Unice http://eunice-group.com/gr/projects/eunice-wind/ , φτιάχνει δικές της ανεμογεννήτριες. Επίσης, η ίδια εταιρία παράγει ρεύμα μόνο από ανανεώσιμες πηγές κ πουλάει σε πελάτες μέσω της we energy. Ειναι η εταιρία που δίνει ρεύμα στην blink για τους φορτιστές της κ έχει βάλει την εγκατάσταση για την φόρτιση ηλεκτρικών στη Γεφυρα Ρίου Αντιρίου.
δεν ειναι θεωρια οτι φευγει χρημα στο εξωτερικο ειναι πραγματικοτητα και αν συνεχιστει για ακομα θα μεινουμε ολοι παμφτωχοι στην Ελλαδα.
αυτο που χρειαζεται ειναι εταιριες παραγωγης στην ελλαδα για την τεχνολογια που χρειαζεται για παραγωγη ρευματος και αντιστοιχα παραγωγη στην ελλαδα ηλ αυτοκινητων. βεβαια μεσα στην ΕΕ αυτο δεν γινεται ευκολα γιατι ο κοσμος εχει σαφεστατα προτιμηση στον χαβαλε και στα μπανια παρα στην δουλεια (περα απο τουρισμο και καφε που ειναι χαλαροτητα για ανειδικευτους εργατες).
-
αυτο που χρειαζεται ειναι εταιριες παραγωγης στην ελλαδα για την τεχνολογια που χρειαζεται για παραγωγη ρευματος και αντιστοιχα παραγωγη στην ελλαδα ηλ αυτοκινητων. βεβαια μεσα στην ΕΕ αυτο δεν γινεται ευκολα γιατι ο κοσμος εχει σαφεστατα προτιμηση στον χαβαλε και στα μπανια παρα στην δουλεια (περα απο τουρισμο και καφε που ειναι χαλαροτητα για ανειδικευτους εργατες).
Πολύ σωστά τα λες, αλλά στην Ελλάδα δεν θέλουμε αρχικά (για τους λόγους που περιγράφεις) ούτε μου φαίνεται οτι μπορούμε (στην παρούσα φάση) λόγω έλλειψης υποδομών αλλά κ προσωπικού που να ανταπεξέρθει σε τέτοιες απαιτητικές συνθήκες ανάπτυξης τενχολογίας κτλ με βάση τον διεθνή ανταγωνισμό. Βέβαια, η ΕΕ μας θέλει καταναλωτές κ οχι παραγωγούς. Μακάρι να αλλάξει αυτό στο μέλλον κ να παράγουμε δικά μας προιόντα. Η ηλεκτροκίνηση κ τα τμήματα R&D πχ για μπαταρίες απαιτούν πολύ εξειδίκευση, που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν ακόμα κ κολοσοί, ας καταφέρουμε αρχικά πιο απλά πράγματα...κ βλέπουμε για τα δύσκολα
-
Κ τέλος Φάνη, για να μην ξαναλέω τα ίδια κ τα ίδια, επειδή λες τα προφανή, αν περιμένουμε να δούμε τέλεια μέσα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για να πάμε σε ηλεκτιρκό, μπορεί να χρειαστούν κ 20 χρόνια, ουδείς γνωρίζει... όσο ο καταναλωτής ρίχει χρήμα σε μία τεχνολογία (με τα μειονεκτήματα κ τα πλεονεκτήματα κάθε κατάστασης που προσωπικά δεν με αποτρέπουν στην αγορά ηλεκτρικού), ο επενδυτής θα βελτιώνει τις τεχνολογίες. Οσο περιμένει την έτοιμη λύση.... δεν θα σκάσει ποτέ ουρανοκατέβατη... Κάθε πράγμα έχει ρίσκο κ μέσα από αυτό βγαίνουν νέες τεχνολογίες κ βελτίωση της ζωής μας. Σίγουρες λύσεις δεν υπάρχου, κ καμία τεχνολογία δεν τελειοποιήθηκε από την μία ημέρα στην άλλη.
Βρήκα που διαφωνούμε! Η μπαταρία είναι παμπάλαια τεχνολογία (δεν θα πάω καν στην αρχαία Βαβυλώνα), παλαιότερη των θερμικών κινητήρων και χρησιμοποιείται σε πολύ περισσότερες εφαρμογές από τους θερμικούς κινητήρες. Οπότε θα περίμενα να έχει ήδη προχωρήσει η τεχνολογία, πρίν μου παρουσιάσουν μια εναλλακτική των ορυκτών καυσίμων ώς καλύτερη, ενώ δεν είναι. Επίσης, εαν σε 100 χρόνια δεν κατάφεραν μεγάλη βελτίωση, γιατί να καταφέρουν στα επόμενα 10, τι θα έχει αλλάξει, θα έχουμε ανακαλύψει κάτι νέο?
Οπότε περιγράφεις ένα υβριδικό τύπου, i3, jazz*, e-power κ.τ.λ.
Δεν ξέρω αυτά πως λειτουργούν, πέραν του i3 που για εμένα ήταν ΤΡΑΓΙΚΗ υλοποίηση. Τεράστιο βάρος, μεγάλο μοτέρ χωρίς καμία εξέλιξη γι αυτήν την δουλειά (απλά πήραν το μοτέρ αυτούσιο από μια μηχανή) και με τεράστια κατανάλωση. Εγώ σκέφτομαι (δεν ξέρω τεχνικά εαν γίνεται) για πολύ μικρό και αποδοτικό μοτέρ, το οποίο να καίει περί το 1λ/ώρα και να φορτίζει σε 2-3 ώρες.
-
Οπότε θα περίμενα να έχει ήδη προχωρήσει η τεχνολογία, πρίν μου παρουσιάσουν μια εναλλακτική των ορυκτών καυσίμων ώς καλύτερη, ενώ δεν είναι. Επίσης, εαν σε 100 χρόνια δεν κατάφεραν μεγάλη βελτίωση, γιατί να καταφέρουν στα επόμενα 10, τι θα έχει αλλάξει, θα έχουμε ανακαλύψει κάτι νέο?
Τεσπα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Η προσωπική σου επιλογή δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν βρεθεί μία τεχνολογία που να καλύπτει τα θέλω σου... φαντάζομαι με αυτά που περιγράφεις όχι αμεσα. Εχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που διαθέτουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στην Ελλάδα κ εξωτερικό, κ όλοι λένε τα ίδια πράγματα, απόσβεση, οικονομία (με την ανάλογη χρήση φυσικα). Ο χρόνος θα κρίνει τα πάντα, εγώ την απόφαση μου την έχω πάρει ήδη. Εξάλλου, ειμαι ανθρωπος που γουστάρει το ρίσκο, με τα καλά του κ τα κακά του.
-
Επίσης, εαν σε 100 χρόνια δεν κατάφεραν μεγάλη βελτίωση, γιατί να καταφέρουν στα επόμενα 10, τι θα έχει αλλάξει, θα έχουμε ανακαλύψει κάτι νέο?
Aυτό που γράφεις δεν είναι επιχείρημα και αίρεται με χαρακτηριστική ευκολία. Ναι, έχουμε πλέον ανακαλύψει ότι η μπαταρία είναι μια τεράστια μπίζνα που απλά ήταν στο περιθώριο για 100 χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα της να κάνει μαζεμένα κάποια βήματα προόδου. Και τεχνικά και οικονομικά.
-
Aυτό που γράφεις δεν είναι επιχείρημα και αίρεται με χαρακτηριστική ευκολία. Ναι, έχουμε πλέον ανακαλύψει ότι η μπαταρία είναι μια τεράστια μπίζνα που απλά ήταν στο περιθώριο για 100 χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα της να κάνει μαζεμένα κάποια βήματα προόδου. Και τεχνικά και οικονομικά.
Κ πόσα άλλα... οταν έχεις αυτονομία κ χρόνο φόρτισης σε ανεκτά επίπεδα, ενώ πλέον οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν εγγυήσεις για τις μπαταρίες αρκετά χρόνια/χιλιόμετρα, δεν έχει νόημα να επικεντρωνόμαστε σε τέτοιες συζητήσεις. Πάμε απλά στην προσωπική επιλογή του καθενός, που δεν εχει κανένα νόημα. Εξάλλου η παγκόσμια τάση, το έχει αποδείξει, κ δεν είναι μόδα όπως κάποιους τους βολεύει να λένε. Εμείς προχωράμε ηλεκτρικά, κ άσε τους petrolhead εκεί που είναι...η ιστορία θα το δείξει. Η τέσλα έβγαλε αυτό το πολύ ωραίο report, αξίζει κάποιος να το δει https://www.tesla.com/ns_videos/2019-tesla-impact-report.pdf
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης