-
@storm said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Έχει ψάξει κανείς την νομοθεσία περί τρόπων φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Από φίλο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό έμαθα ότι ήδη έχουν εμπλακεί το ΤΕΕ και οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι και έχει αλλάξει η νομοθεσία περί φορτίσεων. Έχει μπει φρένο στους τρόπους φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
π.χ. Μου έλεγε ότι ρητά απαγορεύεται η φόρτιση σε οικίες όταν δεν υπάρχει ηλεκτρολογική εγκατάσταση με άδειες και ότι εύκολα μπορεί να γίνει καταγγελία κλπ...κλπ...
Ισχύουν αυτά; Έχει ψάξει κανείς την διαδικασία με τις άδειες, εγκαταστάσεις, μηχανικούς κλπ...κλπ;;;
Μου φαίνεται πολύ περίεργο. Δεν μπορούν πχ όλα να φορτίζουν σε απλή σουκο πρίζα;; Ποιον ενοχλεί κάτι τέτοιο;
Αν υπάρχει συζήτηση περισσότερο μου φαίνεται σαν τρόπος να δοθεί ένα δωράκι στους μηχανικούς (όπως η ταυτότητα ακινήτων, ενεργειακά πιστοποιητικά κτλ).. Όχι ότι αυτά δεν χρειάζονται αλλά ο τρόπος που δίνονται παίρνει πολύ κουβέντα...
-
Με σούκο, αλλά για το κάτι παραπάνω (11άρη AC φορτιστή) είναι λογικό να χρειάζεται να εμπλακεί ηλεκτρολόγος κι όχι έλα-μωρέ-πιάνουν-τα-χέρια-μου.
-
Πραγματικά δεν ξέρω. Θεωρώ πως κάτι υπάρχει στην νομοθεσία που ορίζει πως και που πρέπει να φορτίζονται τα ηλεκτρικά οχήματα και υπό ποιες προϋποθέσεις ισχύος ρεύματος.
-
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Με σούκο, αλλά για το κάτι παραπάνω (11άρη AC φορτιστή) είναι λογικό να χρειάζεται να εμπλακεί ηλεκτρολόγος κι όχι έλα-μωρέ-πιάνουν-τα-χέρια-μου.
Για δες το παρακάτω. Μάλλον αυτό απαγορεύει ολικά την φόρτιση σε ιδιωτικές κατοικίες. Είτε με τα kW, είτε με την δημόσια πρόσβαση.
*γ) «σημείο επαναφόρτισης κανονικής ισχύος»: σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού (ηλεκτροκίνητου) οχήματος, ηλεκτρικής ισχύος έως και 22 kW. Αποκλείονται από
αυτήν την κατηγορία, τα σημεία επαναφόρτισης με ηλεκτρική ισχύ έως και 3,7 kW, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε ιδιωτικές κατοικίες ή ο κύριος σκοπός τους δεν είναι να φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα και τα οποία δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα, -
Για δες το παρακάτω. Μάλλον αυτό απαγορεύει ολικά την φόρτιση σε ιδιωτικές κατοικίες. Είτε με τα kW, είτε με την δημόσια πρόσβαση.
*γ) «σημείο επαναφόρτισης κανονικής ισχύος»: σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού (ηλεκτροκίνητου) οχήματος, ηλεκτρικής ισχύος έως και 22 kW. Αποκλείονται από
αυτήν την κατηγορία, τα σημεία επαναφόρτισης με ηλεκτρική ισχύ έως και 3,7 kW, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε ιδιωτικές κατοικίες ή ο κύριος σκοπός τους δεν είναι να φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα και τα οποία δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα,Αυτό δεν λέει κάτι για τις κατοικίες, απλά λέει ότι τα δημόσια σημεία φόρτισης (με πληρωμή) δεν επιτρέπεται να είναι σημεία σε κατοικίες. Κανονικά μπορείς να φορτίσεις στο σπίτι σου με Wallbox η απλή πρίζα.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
αυτήν την κατηγορία, τα σημεία επαναφόρτισης με ηλεκτρική ισχύ έως και 3,7 kW, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε ιδιωτικές κατοικίες ή ο κύριος σκοπός τους δεν είναι να φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα και τα οποία δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα,Αυτό δεν λέει κάτι για τις κατοικίες, απλά λέει ότι τα δημόσια σημεία φόρτισης (με πληρωμή) δεν επιτρέπεται να είναι σημεία σε κατοικίες. Κανονικά μπορείς να φορτίσεις στο σπίτι σου με Wallbox η απλή πρίζα.
Έχεις κάποιο επίσημο έγγραφο που να το αναφέρει αυτό;
-
Έχεις κάποιο επίσημο έγγραφο που να το αναφέρει αυτό;
Όχι, δεν το έχω ψάξει. Όμως:
- Εφόσον κάτι δεν απαγορεύεται, τότε επιτρέπεται (λογική του νόμου)
- Ο κουμπάρος μου έχει βάλει αρκετούς φορτιστές σε σπίτι. Δουλεύει σε εταιρεία που κάνει και αυτή τη δουλειά...προφανώς δεν το κάνουν παράνομα. Κάτι νομότυπο υπάρχει.
- Ξέρω ότι δεν μπορείς να βάλεις πάνω από κάποια KW, γιατί απαιτείται βιομηχανικό ρεύμα. Αλλά μέχρι τα 11Kw (νομίζω τόσο) που είναι το όριο του 3φασικού επιτρέπεται.
-
Σε απλή σούκο επιτρέπεται η φόρτιση ενός αυτοκινήτου; Αυτό ήταν το θέμα που έθεσα και ρώτησα.
Χρειάζεται άδεια; Χρειάζεται να γίνει μελέτη από ηλεκτρολόγο μηχανικό; Χρειάζεται ειδική εγκατάσταση; Ειδικός χώρος; Ποια τα κόστη;Ηλεκτρολόγος μηχανικός μου είπε ότι μέχρι και οι ασφαλιστικές μπλέκονται σε αυτό το θέμα (των φορτίσεων) και ότι το κόστος δεν είναι μικρό για μία εγκατάσταση φόρτισης σε οικία (εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση).
-
Με απλή λογική, σε απλή σούκο ΔΕ γίνεται να μην επιτρέπεται η φόρτιση. Αερόθερμο επιτρέπεται να βάλεις σε σούκο; Ανεμιστήρα; Τοστιέρα;
-
Σε απλή σούκο επιτρέπεται η φόρτιση ενός αυτοκινήτου; Αυτό ήταν το θέμα που έθεσα και ρώτησα.
Χρειάζεται άδεια; Χρειάζεται να γίνει μελέτη από ηλεκτρολόγο μηχανικό; Χρειάζεται ειδική εγκατάσταση; Ειδικός χώρος; Ποια τα κόστη;Ηλεκτρολόγος μηχανικός μου είπε ότι μέχρι και οι ασφαλιστικές μπλέκονται σε αυτό το θέμα (των φορτίσεων) και ότι το κόστος δεν είναι μικρό για μία εγκατάσταση φόρτισης σε οικία (εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση).
Άλλο η εγκατάσταση και άλλο η απλή πρίζα. Για την απλή πρίζα δεν χρειάζεται τίποτα, παρά μόνο ένα καλώδιο.
Για την εκγατάσταση wallbox ναί χρειάζεται μελέτη αλλά δεν είναι κάτι το φοβερό.
Για την ερώτηση σου λοιπόν: "Σε απλή σούκο επιτρέπεται η φόρτιση ενός αυτοκινήτου;" η απάντηση είναι ναι επιτρέπεται. Απλά θα φορτίζεις πάρα πολύ αργά.
-
Αν το πάμε τεχνικά σε απλή σούκο μονοφασικού ρεύματος είναι επικίνδυνο να φορτιστεί αυτοκίνητο. Αλλά αυτά αφορούν τεχνικά θέματα και μάλλον δεν θα καταλάβει κανείς τίποτα αν τα αναλύσω.
Τέλος πάντων. Ας κάνει ο καθένας ότι θέλει.
-
Και όταν λέμε αργά εννοούμε 30 με 40 ώρες.
Χαχαχα
-
Αν το πάμε τεχνικά σε απλή σούκο μονοφασικού ρεύματος είναι επικίνδυνο να φορτιστεί αυτοκίνητο. Αλλά αυτά αφορούν τεχνικά θέματα και μάλλον δεν θα καταλάβει κανείς τίποτα αν τα αναλύσω.
Τέλος πάντων. Ας κάνει ο καθένας ότι θέλει.
Οι κάτοχοι ρίχνουν την ταχύτητα φόρτισης στην κατώτατη τιμή (10 αμπέρ) για να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα. Και βέβαια, όσοι εγκαθιστούν φορτιστές στο σπίτι, τους συνδέουν σε δική τους ασφάλεια στον πίνακα.
-
(για πολυκατοικία) Η διαδικασία με τις άδειες είναι πολύ απλή και διασφαλίζει μια σωστή εγκατάσταση.
2 που ρώτησα κάνουν όλοι τα ίδια (υποπίνακας στο γκαράζ με ρελέ σωστό + ασφάλειες).
Μετά διορθώνουν/φτιάχνουν την ΥΔΕ και όλα γίνονται νόμιμα και με ασφάλεια.Γίνεται να φέρουν και απο τον πίνακά που ήδη έχω, αλλά εμένα δεν με συμφέρει.
Μηχανικός δεν μου είπαν οτι θα εμπλακεί πουθενά.
Σε απλή σούκο, τα e208/e2008/corsa-e (που έχω ψάξει) φορτίζουν μέχρι 8Α, με greenup μέχρι 16Α.
Το user manual δεν λέει πως είναι επικίνδυνο (αρκεί βέβαια να έχεις ρελέ,ασφάλεια και σωστές γειώσεις, κτλ κτλ).Μπαλαντέζα χύμα στο γκαράζ όμως ; Δεν θα το έκανα.
Όχι γιατί τα 8Α είναι πολλά, αλλά γιατί θα είναι χύμα μια μπαλαντέζα. -
"Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών: Μέτρα προώθησης και λειτουργία της αγοράς ηλεκτροκίνησης"
Yπάρχει το παραπάνω σχέδιο νόμου (δεν ξέρω αν έχει ψηφιστεί) που ορίζει επακριβώς πως και με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να φορτίσει στην οικία του (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες κλπ...) . Τελικά χρειάζεται και υποδομή/μελέτη/εγκατάσταση και δίνει και την δυνατότητα για καταγγελία στην περίπτωση των πολυκατοικιών.
Σε νεόδμητα και στις ανακαινίσεις υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για αυτό το θέμα και είναι υποχρεωτική.
Καλά μου τα έλεγε ο γνωστός μου.
Δεν ξέρω όμως αν έχει ψηφιστεί.
-
Δεν ξέρω όμως αν έχει ψηφιστεί.
http://www.odigostoupoliti.eu/nomos-4710-2020-gia-tin-ilektrokinisi-ton-aftokiniton/
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΦΟΡΤΙΣΗΣ Η/Ο
-
@jousis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
(για πολυκατοικία) Η διαδικασία με τις άδειες είναι πολύ απλή και διασφαλίζει μια σωστή εγκατάσταση.
2 που ρώτησα κάνουν όλοι τα ίδια (υποπίνακας στο γκαράζ με ρελέ σωστό + ασφάλειες).
Μετά διορθώνουν/φτιάχνουν την ΥΔΕ και όλα γίνονται νόμιμα και με ασφάλεια.Γίνεται να φέρουν και απο τον πίνακά που ήδη έχω, αλλά εμένα δεν με συμφέρει.
Μηχανικός δεν μου είπαν οτι θα εμπλακεί πουθενά.
Σε απλή σούκο, τα e208/e2008/corsa-e (που έχω ψάξει) φορτίζουν μέχρι 8Α, με greenup μέχρι 16Α.
Το user manual δεν λέει πως είναι επικίνδυνο (αρκεί βέβαια να έχεις ρελέ,ασφάλεια και σωστές γειώσεις, κτλ κτλ).Μπαλαντέζα χύμα στο γκαράζ όμως ; Δεν θα το έκανα.
Όχι γιατί τα 8Α είναι πολλά, αλλά γιατί θα είναι χύμα μια μπαλαντέζα.Να υποθέσω ότι αναφέρεσαι σε μονοκατοικία;
-
*Άρθρο 24 – Εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης Η/Ο σε υφιστάμενα κτίρια
- Σε υφιστάμενα κτίρια, τα οποία είχαν υποχρέωση πρόβλεψης θέσεων στάθμευσης, δύναται να εγκαθίσταται νέα υποδομή καλωδίωσης σε κοινόχρηστους ή και κοινόκτητους χώρους, για την τοποθέτηση ξεχωριστής κοινόχρηστης παροχής, η οποία θα επιτρέπει την τοποθέτηση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο. Σε περιπτώσεις κτιρίων με πολλαπλές ιδιοκτησίες για την ανωτέρω εγκατάσταση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών. Η λειτουργία και ο τρόπος χρήσης του συνόλου της εγκατάστασης συμπεριλαμβάνεται στην τεχνική έκθεση του αρμόδιου ηλεκτρολόγου ή ηλεκτρολόγου μηχανικού, η οποία προσαρτάται στον κανονισμό του κτιρίου.
- Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται στον ιδιοκτήτη ή δικαιούχο αποκλειστικής χρήσης χώρου στάθμευσης, με αποκλειστική δαπάνη, ευθύνη και επιμέλειά του, η εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης στη δική του θέση στάθμευσης και η εγκατάσταση και λειτουργία σημείου επαναφόρτισης Η/Ο, το οποίο τροφοδοτείται απευθείας μέσω της υφισταμένης παροχής ρεύματος ιδιόκτητου χώρου εντός της ίδιας οικοδομής ή μέσω νέας ιδιόκτητης παροχής ρεύματος. Για την εφαρμογή του παρόντος ορίζονται τα εξής:
α) Ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος αποκλειστικής χρήσης χώρου στάθμευσης υποχρεούται να προβεί σε προηγούμενη έγγραφη γνωστοποίηση προς τον διαχειριστή του κτιρίου επί αποδείξει παραλαβής της, ο οποίος οφείλει να ενημερώσει αμελλητί τους λοιπούς συνιδιοκτήτες του κτιρίου. Μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη γνωστοποίηση προς το διαχειριστή, ο ως άνω ιδιοκτήτης ή δικαιούχος χρήσης δικαιούται να προβεί στην εγκατάσταση.
β) Η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), το αντίγραφο της έγγραφης γνωστοποίησης προς τον διαχειριστή του κτιρίου και η απόδειξη παραλαβής της διατηρούνται στο αρχείο του ιδιοκτήτη ή δικαιούχου χρήσης και είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες δημόσιες αρχές.
γ) Η Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών του κτιρίου δικαιούται με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των ιδιοκτητών (τουλάχιστον πεντακόσια ένα χιλιοστά (501/1000)) να εναντιωθεί στην πραγματοποίηση της εγκατάστασης. Με την ίδια διαδικασία δύναται να ζητήσει οποτεδήποτε τη διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης αυτής λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών ασφαλούς κατασκευής και λειτουργίας της ή ουσιώδους παρεμπόδισης της χρήσης των υπολοίπων χώρων στάθμευσης του κτιρίου, προσκομίζοντας τεχνική έκθεση αρμόδιου ηλεκτρολόγου μηχανικού στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης με κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο. - Σε υφιστάμενα κτίρια, στα οποία γίνονται εργασίες ανακαίνισης με οικοδομική άδεια, που περιλαμβάνουν τον χώρο στάθμευσης (εντός του κτιρίου ή σε παρακείμενο χώρο) ή την ηλεκτρολογική υποδομή του κτιρίου, εφαρμόζονται οι υποχρεώσεις των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 23 που αφορούν στα νέα κτίρια, με την εξαίρεση των περιπτώσεων όπου ο υπεύθυνος μηχανικός δηλώνει, με υπεύθυνη δήλωσή του στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, ότι το συνολικό κόστος εγκατάστασης των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο και υποδομής καλωδίωσης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του παρόντος, υπερβαίνει το επτά τοις εκατό (7%) του συνολικού κόστους της ανακαίνισης του κτιρίου.
- Σε υφιστάμενα κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικία και διαθέτουν περισσότερες των είκοσι (20) θέσεων στάθμευσης οχημάτων, εγκαθίσταται υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον μία (1) θέση στάθμευσης με σημείο επαναφόρτισης Η/Ο ανά είκοσι (20) θέσεις στάθμευσης έως την 1η.1.2023.
http://www.opengov.gr/minenv/?p=10436*
-
Πάρτυ στις συνελεύσεις.
Θα αξίζει να τις κινηματογραφισεις για να τις έχουν ως υλικό οι μελλοντικοί ιστορικοί. -
Να υποθέσω ότι αναφέρεσαι σε μονοκατοικία;
Όχι, μένω σε πολυκατοικία με υπόγειο γκαράζ (6 ΙΧ). Ιδιόκτητη θέση (αν παίζει ρόλο)
Ενημέρωσα διαχειριστή, θα γίνει νόμιμη εγκατάσταση απο εταιρεία, θα παραδώσω την ΥΔΕ και στον διαχειριστή και αν θελει, κάνει συνέλευση και ας μαζέψει το 51% να εναντιωθεί.
Όμως αυτή η εναντίωση δεν (μου) είναι ακριβώς ξεκάθαρη.
Γιατί λέει μετά οτι για διακοπή λειτουργίας εμπλέκεται και η υπηρεσία δόμησης.
Δεν θα μπορεί δλδ επειδή δεν σε γουστάρει κάποιος να στο απαγορεύσει αν τα έχεις κάνει νόμιμα. Έτσι το κατάλαβα αλλά δεν το πολυέψαξα γιατί εμείς δεν έχουμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης