-
Να ρωτήσω κάτι; Ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα ή για το σπορ;
Γιατί τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε διάφορες δηλώσεις από CEOs και λοιπά στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Άλλες δίνουν επιχειρήματα υπέρ της ηλεκτροκίνησης και άλλες κατά. Κάποιοι από εσάς τους 'στρατευμένους', ανάλογα με τη θέση που παίρνετε 'επιβεβαιωνόσαστε' από κάποιες δηλώσεις και αγνοείτε κάποιες άλλες. Μα έχει νόημα αυτό; Οι τσέοι και τα λοιπά στελέχη εξυπηρετούν τα μικροσυμφέροντα της δικής τους εταιρίας. Ούτε νομοθετούν ούτε παρουσιάζουν την μία και μοναδική 'αλήθεια'. Το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις και την πορεία της μετοχής τους.
Συνιστώ χαλάρωση και παρακολούθηση του παιχνιδιού.
Σε προσωπικό επίπεδο καταθέτω την άποψη μου: Κρυστάλλινη σφαίρα δεν έχει κανείς, αλλά ακούω από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε κανάλια πληροφορίας και κύκλους αποφάσεων ότι προωθείται (όχι μόνο φανερά αλλά και παρασκηνιακά) σε απίστευτο βαθμό η ηλεκτροκίνηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
-
Oλες οι μετοχες των μεγαλων εταιρειων αυτοκινητων και η Στελλαντις εχουν παει στην στρατοσφαιρα. Οι διαφορες ειναι μικρες στο ποσο ανεβηκαν. Ο λογος ειναι γιατι η στροφη στην ηλεκτροκινηση θα αυξησει τα κερδη των εταιρειων αφου θα βρουν δικαιολογια να αυξησουν τις τιμες τους. Ο Ταβαρεζ εχει αποδειξει οτι ειναι πολυ ικανος μανατζερ και τα προιοντα που παραγει ειναι πολυ ανταγωνιστικα.
Απο ενδιαφερον θελω να δω τι θα γινει με το σερβις, γιατι οι ντηλερς βγαζουν πολλα χρηματα απο τις επισκευες μετα την αγορα του αυτοκινητου αλλα αν τα ηλεκτρικα δεν εχουν μεγαλες απαιτησεις εκει θα υπαρξει απωλεια χρηματος. Βεβαια οι εταιρειες δεν νομζω να χασουν ιδιαιτερα γιατι κυριως βγαζουν απο τα νεα αυτοκινητα και μαλιστα τα ακριβα. Αλλα πολλοι ντηλερς θα κλεισουν.
-
Παίδες, σε αυτό το τελευταίο. Περί συντήρησης κι επισκευών των ηλεκτρικών. Στα σύγχρονα συμβατικά αυτοκίνητα, υπάρχει ανάγκη επίσκεψης μία φορά το χρόνο (ή αργότερα) σε συνεργείο για προληπτική συντήρηση. Τον κινητήρα αφορά η λίπανση 50-100€ κάθε χρόνο και κάποιες εργασίες κάθε λίγα χρόνια, όπως ιμάντες ή μπουζί. Όλα τα υπόλοιπα συστήματα παραμένουν και πολλαπλασιάζονται με τον χρόνο, κυρίως αισθητήρες κι ηλεκτρομηχανικα. Ακόμη και σύστημα ψύξης θα έχουν τα ηλεκτρικά για τις μπαταρίες. Προφανώς άλλων προδιαγραφών. Αλλά θέλω να πω πως δεν θα είναι μέρα με τη νύχτα οι ανάγκες και τα λεφτά που ξοδεύονται σε συντήρηση & επισκευές. Ενώ πιστεύω πως θα πεθάνει το ιμιτασιών, το μαγαζάκι της γειτονιάς κι οι φθηνές λύσεις. Δηλαδή θα ρθει μία ή άλλη στα ηλεκτρικά, αν όχι ακριβότερα.
Όσον αφορά στους ανεμόμυλους προς κατατρόπωση: εγώ θεωρώ πως είναι καλύτερα τα ηλεκτρικά, ειδικά σε 10 χρόνια θα είναι καρουλια τα συμβατικά που αγοράζουμε σήμερα. Αλλά νομίζω πως είναι οικονομοτεχνικα ανέφικτο για τον μέσο Έλληνα να έχει την απόλαυση του ηλεκτρικού μέχρι τότε. Όχι τον μέσο Γάλλο, ή Γερμανό, ακόμη και τον αφρικανο ή τουρκο μετανάστη εκεί. Τον 'μέσο Έλληνα' όπως διαμορφώνεται στην προηγούμενη και τρέχουσα δεκαετία. Στην ουσία εκεί 'κοντράρω' τον dim, σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η Ελλάδα το 2030 σε σύγκριση με την 'Ευρώπη' και τον Δυτικό Κόσμο, όχι στις δηλώσεις των CEO ή τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.
Στο πόσο πιο τριτοκοσμικοι θα είμαστε σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Κι όχι οι τοπ συνοικίες κάθε πρωτεύουσας, ο μεσος όρος.
-
Ο όλος ενθουσιασμός με τα ηλεκτρικά και την πράσινη ενέργεια μία εξήγηση έχει κατά την άποψή μου. Κρατικό χρήμα που πέφτει/θα πέσει στις εταιρίες και θα καταλήξει αρκετό στις τσέπες των τσέος. Πόσα χρήματα άραγε από τα φρεσκοτυπωμένα δολλάρια/ευρώ που κόβουν οι κεντρικές τράπεζες καταλήγουν ως ομολογιακά δάνεια/επιδοτήσεις κλπ σε αυτοκινητοβιομηχανίες για την αναπτυξη συναφών νέων τεχνολογιών; Προφανώς θα πειστεί και ο καταναλωτής να αλλάξει το αμάξι του με κάτι οικολογικότερο και όχι μόνο ο εύπορος βορειοευρωπαίος που αλλάζει έτσι κι αλλιώς ανά 4 χρόνια αλλά και οι υπολοιποι. Νέα αγορά, νέα προϊόντα, νέες ευκαιρίες...
Εδώ και κάποια χρόνια 'επετράπη' (ο νοών νοείτω) η σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα η οποία εγκαινιάσθηκε πριν από κάποιες μέρες. Στο ενδιάμεσο βέβαια η Μότορ Όιλ έχει γίνει παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος (nrg)... Αυτή η ελληνική μικρογραφία φανερώνει πιστεύω και το τι γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο στον κόσμο.
Τα παραπάνω δεν ξέρω τι σχέση έχουν με την πραγματική οικολογία. Δεν έχω προσωπικα πειστεί ότι η παρασκευή τόσων χιλιάδων τόνων μπαταριών είναι 'οικολογική'. Αλλά υπάρχουν μελέτες για να ενημερωθεί κάποιος για το αν είναι οικολογικότερη ή όχι από τν εξόρυξη καυσίμων. Συμφωνώ ωστόσο ότι όσο και αν το τραβάμε, αυτή την εποχή για την ελλάδα η ηλεκτροκίνηση είναι σπορ για ολίγους (ειδικά αν έχουν και την 'ασφάλεια' του leasing). Και θα συνεχίσει να είναι και για κάποια χρόνια ακόμη, ωστόσο είμαι πιο αισιόδοξος ότι το 2030 μάλλον θα κινούμαστε στην πλειοψηφία μας ηλεκτρικά (δλδ το επόμενό μου αμάξι ως συνταξιούχου - αν καταφέρω και αγοράσω ξανά - θα είναι ηλεκτρικό).
-
Δεν νομιζω να χασουν οι μεγαλοβιομηχανοι της Γερμανιας, Γαλλιας, Ιταλιας απο την στροφη στην ηλεκτροκινηση, εδω πλουτισαν και στον ΒΠΠ οταν επεσε τοση καταστροφη. Η αρχικη τους ομως αντιμετωπιση της ηλεκτροκινησης δειχνει οτι δεν ειναι αυτοι που την επελεξαν. Τωρα ποιος ειναι και ποιος εχει συμφερον ακομα ειναι λιγο θολο. Ισως να ειναι κυκλοι στην Αμερικη. Ισως οι Μπεζος, Γκειτς κλπ
Ειναι σιγουρα μαυρη εποχη για την δημοκρατια και την ελευθερια τα τελευταια χρονια που ζουμε αλλα φαινεται οτι οι κυκλοι αυτοι εχουν τεραστια δυναμη.
-
Το αρθρο λεει κατι σωστο. Οτι η στροφη στην ηλεκτροκινηση ειναι πολιτικη αποφαση. Καλη, κακη, προωρη, οικολογικη, αυτο ειναι αλλη συζητηση.
-
https://electrek.co/2020/05/01/tesla-images-model-y-manufacturing-revolutionary-underbody/
Πολυ ενδιαφερουσα λεπτομέρεια. Αλλάζει αρκετά στην κατασκευή οχημάτων.
-
Άραγε τι θα γίνεται σε περίπτωση τρακαρίσματος Yem;
-
Άραγε τι θα γίνεται σε περίπτωση τρακαρίσματος Yem;
To ενδιαφέρον είναι ότι μιλάει για χυτό και όχι για πρέσα σωστά?ότι το πίσω τμήμα θα αποτελείτε από 2 χυτά κομμάτια?
Και ποιο ελαφρύ και ποιο στιβαρό!
-
Σα να της άρεσε της Ισμήνης, μου φαίνεται...
https://autoholix.com/2021/07/10/fiat-500e-cabrio-42-kwh-dokimi-test-drive/
-
Το θελω!και ας λετε ότι θέλετε. Βγαίνει και σε πολλά ωραία χρώματα. Έτσι και cabrio το θέλω. Πω πω απόλαυση μέσα στην πόλη με ένα μονο πεντάλ. Και φινετσάτο και καρτακι στις στροφες και 1,5 ευρώ στα 100 χλμ απόστασης.... Και τα πάντα όλα
Με τις επιδοτήσεις όχι μόνο συμφέρει αλλά πραγματικά είναι το απόλυτο αυτοκινητο πολης.
Το μόνο που λείπει είναι να βρω χώρο να το φορτιζω
-
Το αλυτο πρόβλημα για τους περισσότερους ακόμα κ να ισοσκελιστούν οι τιμές με τα θερμικά...καλα για την φόρτιση εκτός, το ξεχνάμε, ειναι απλά ασύμφορη, όσους φορτιστές να βάλει η ΔΕΗ...
-
Lap wrote:
Το αλυτο πρόβλημα για τους περισσότερους ακόμα κ να ισοσκελιστούν οι τιμές με τα θερμικά...καλα για την φόρτιση εκτός, το ξεχνάμε, ειναι απλά ασύμφορη, όσους φορτιστές να βάλει η ΔΕΗ...
Στο κάτω κάτω και η ΔΕΗ σαν εταιρία πρέπει να βγάλει κέρδος από μια επένδυση. Στο τέλος και αυτή θα χρεώνει όσο και οι υπόλοιποι.
-
Στο κάτω κάτω και η ΔΕΗ σαν εταιρία πρέπει να βγάλει κέρδος από μια επένδυση. Στο τέλος και αυτή θα χρεώνει όσο και οι υπόλοιποι.
Δεδομένο αυτό που αναφέρεις. Μην ξεχνάμε οτι το κόστος των φορτιστών μαζί με την εγκατάσταση δεν ειναι αμελητέο, ενώ τα ηλεκτρικά που κυκλοφορούν ακόμα ειναι ελάχιστα ώστε να έχεις αμεσα κάποιο κέρδος. Εγώ θα περίμενα όμως από την ΔΕΗ να το συνδυάσει με τους υπάρχοντες πελάτες οι οποίοι (πχ αμα εχω ρευμα στο σπίτι) θα πρέπει να έχουν κάποιο όφελος-bonus με προνομιακές τιμές...ίσως να βγάλει κάποια πακέτα φόρτισης στο μέλλον που να περίέχουν τέτοιες ελαφρύνσεις κ να χρεώνεσαι απευθείας στον λογαριασμό του ρεύματος.
-
Έναρξη των over-the-air αναβαθμίσεων των VW ID.3 και ID.4 like Tesla.
-
'Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να απαιτήσει μείωση των εκπομπών των νέων αυτοκινήτων που θα πωλούνται εντός της Ευρώπης κατά 65% από το 2030 και κατά 100% από το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του τρέχοντος έτους'
'η πρώτη ήπειρος μηδενικών εκπομπών στον κόσμο έως το 2050'
Κάποιοι δεν θα το δούμε να συμβαίνει!
-
Aν υλοποιηθούν αυτά που λέει το άρθρο, τότε θα επιβεβαιωθώ εγώ που μιλάω εδώ και χρόνια για άνιση μεταχείριση. Θέλει τις ανανεώσιμες να πάνε από 32% στο 40%, άρα αύξηση 25%. Αλλά την ίδια χρονική στιγμή, μέχρι το 2030 δηλαδήΣ, θέλει τα ιχ να μειώσουν κατά 65% τις εκπομπές τους. Ήτοι με άλλα λόγια, εσάς θα σας γαμήσουμε, τους άλλους άστους (σχετικά) ήσυχους.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεν συμβατικοί γιωταχήδες να προετοιμάζονται αφ'ενός για αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων αλλά και τάχιστη απαξίωση των αυτοκινήτων τους τα οποία σε λίγα χρόνια δεν θα βρίσκουν αγοραστές ως μετάχειρα ακόμα και αν δίδονται έναντι πινακίου φακής, οι δε ηλεκτρικοί σε επαύξηση των τιμολογίων αγοράς ρεύματος και επιβολή δασμών στα καμάρια τους. Οι δε τιμές των κατοικιών με δικό τους, ηλεκτροδοτούμενο πάρκινγκ θα πάνε στα ύψη.
Εγώ ήμουν που ήμουν ανέκαθεν υπέρ του μετάχειρου, αυτή τη στιγμή δεν θα αγόραζα καινουργές ιχ με σκοπό να το κρατήσω 10-15 χρόνια, ούτε με σφαίρες. Θα κάνουν πάρτυ οι ρομάδες, οι μετανάστες, τα φοιτητάρια, τα φαντάρια, αλλά και οι επαρχιώτες. Θα αγοράζουν μπιρ παρά ότι αμαξάρα θέλουν. Βραχυπρόθεσμα έστω.
-
Το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο σε περίπτωση αύξησης τιμής των καυσίμων με σκοπό την άσκηση πίεσης για την αγορά του πολύ ακριβότερου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αν, από την άλλη, δοθεί πολύ μεγάλη επιδότηση και υπάρχουν υποδομές τότε θα προχωρήσει γρηγορότερα το σχέδιο αντικατάστασης του γηρασμένου στόλου.
Επίσης καθώς αύριο συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ, τα θερμικά φαίνεται να παραμένουν σε πωλήσεις στην αγορά μέχρι το 2035 με σκοπό την πλήρη παύση της λειτουργίας τους το 2050. -
Επειδή είμαστε στο 2021 , το 2035 είναι 14 χρόνια μακρυά . Αν αλλάζεις το αμάξι σου κάθε 3-4 χρόνια , θα έχεις αλλάξει 4 φορές αμάξι . Αν αλλάζεις κάθε 7 χρόνια , θα έχεις αλλάξει 2 . Αν το κρατάς πάνω από 10 χρόνια , έτσι και αλλιώς θα έχει απαξιωθεί .
Αγοράζοντας ένα ντίζελ ή ένα βενζίνης σήμερα , με προοπτική να το κρατήσεις 7 χρόνια , αξίας 25000 € , τότε με απαξίωση 15 % τον πρώτο χρόνο και 10 % μετά , στην 7ετία θα κάνει 11000 , σε ανταλλαγή 8-9000 . Το αντίστοιχο ηλεκτρικό ακόμα και αν έχει φτάσει την αξία του συμβατικού θα κάνει πάντα 25000 . Αρα θα υπάρχει κοινό για 8-9000 που δεν θα φτάνει τα 25000 .
Προφανώς όσο κατεβαίνουν οι τιμές των ηλεκτρικών , τόσο θα μειώνεται η τιμή των καινούργιων θερμικών , αλλά δεν εύκολο να βάζεις ρεύμα παντού.
-
Αύξηση-σοκ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/299454_ayxisi-sok-stin-agora-ilektrikoy-reymatos
Υπουργείο Ενέργειας: Πού οφείλεται η αύξηση στην τιμή του ρεύματος
«Ηλεκτροσόκ» με αύξηση 32% στην τιμή του ρεύματος μέσα σε ένα μήνα
Διπλή φωτιά άναψε στα τιμολόγια ρεύματος
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2085625/diplh-fotia-anapse-sta-timologia-reymatos.html
Καλά πάει και αυτό.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης