-
Πουλησα σημερα το golf 7 tdi της γυναικας.
Παω για id3. Το εχω σχεδον αποφασισει.
Ξεκαθαρα αν δεν υπηρχε επιδοτηση, 50%+ στην αποσβεση ως εταιρικο, δεν θα ειχε νοημα τετοια αγορα. Τωρα το εχω υπολογισει οτι στα 4 χρονια θα το δωσω και στην χειροτερη να παρω τα λεφτα μ, εχοντας υπολογισει ασφαλεια, λαστιχα, σερβις. Αν υπολογισω και υο κερδος απο οικονομια καυσιμων, με συμφερει σιγουρα, κανω και τον χαβαλε μου ως ηλεκτροκινητος.
Λευκο με μαυρη οροφη και ζαντες εχουμε καταληξει.
-
Με το καλό!!! Άντε αναμένουμε εντυπώσεις από το αυτοκίνητο και τους φορτιστές!
-
Μπράβο, πολλά συγχαρητήρια! Είναι αμαξάρα. Με ποια ιπποδύναμη και ποια μπαταρία; Και σε τέσσερα χρονάκια, θα είσαι έτοιμος κι έμπειρος ηλεκτροκίνητος. Ζηλεύωωωωωω!
-
Μεσαια μπαταρια, εννοειται μεγαλη ιπποδυναμη. Wltp 425km δινει. 350 ρεαλιστικα διαβαζω.
-
Α, είναι σαν αυτό που είχα οδηγήσει. Πολύ γρήγορο με ακαριαία απόκριση, εθιστικό. Θα το χρησιμοποιείτε και σε ταξίδια;
-
-
Διαβάστε εδώ κάποιες σοφιστιες.
Ειναι αυτό που έγραφα πως μπορεί να είναι μικρό ποσοστό ως προς το co2 αλλά είναι ακραία τοξικό υπό προϋποθέσεις και παρόλο την μικρή ποσότητα υπάρχουν καταλυτικοι παράγοντες στην ατμόσφαιρα που ενισχύουν την αρνητική του επίδραση.
https://dieselnet.com/tech/emi_gas.php
Ως προς την φωτογραφια είναι εμφανές γιατί θέλουν στην ευρωπη να απεξαρτηθουν από το diesel. Εμάς μάλλον θα μας πάρει η μπάλα. Επίσης βλέπουμε πως με την πανδημία ο κόσμος χρησιμοποιεί πιο πολύ τα Ι.Χ και για αυτο παρατηρείται αύξηση των ρύπων αυτών.
Το θεμα ειναι οτι πρέπει να βρουν κάτι για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα Diesel γιατί όντως έχουν πολλά να προσφέρουν. Για παράδειγμα η διαφορετικη διαστρωματωση του καυσίμου κατα την συμπίεση στον θάλαμο καύσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη διαχείριση αυτών των ρύπων. Υπάρχουν κάποιες ιδέες που δημοσιεύτηκαν στον τύπο που υπόσχονται καλύτερη διαχειρηση και μείωση των Nox μέσω διαφορετικών συστημάτων ψεκασμού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο έστω ως διαφήμιση.
-
Tα προβλήματα του πετρελαίου κίνησης είναι τα εξής 3 : CO2 (υπερθέρμανση) , NOx (φωτοχημικό νέφος), PM (πνεύμονες). Έχει σημειωθεί πρόοδος και στα 3, αλλά οριστική απεξάρτηση από κάποιο δεν υπάρχει, ούτε και πρόκειται.
Η πρόταση τα φορτηγά να καίνε CNG ή και LNG, βελτιώνει την κατάσταση αφού ρίχνει κατά 20% περίπου τις εκπομπές του πρώτου, και 90-95% ! των δύο τελευταίων.
Χάουέβερ, τα φορτηγά φ.α. έχουν άλλα θέματα όπως : μειωμένη αυτονομία, ανάγκη συχνότερων ανεφοδιασμών σε εξειδικευμένα και δυσεύρετα πρατήρια, μειωμένη ιπποδύναμη και ροπάκλα, μειωμένο τονάζ, μεγαλύτερο αρχικό κόστος αγοράς, περισσότερο εξειδικευμένη συντήρηση. Είναι λοιπόν πιο κατάλληλα για την εσωτερική διανομή στις πόλεις, χωρίς να αποκλείουμε και την εθνική.
Πάρτε και ένα συγκριτικό που έγινε πρόσφατα στην Ιρλανδία μεταξύ δύο φορτηγών, ενός δηζελοκίνητου και ενός φ.αεριοκίνητου
-
Η Mercedes μπαίνει γερά στην ηλεκτροκίνηση κ θα βγάλει την EQS με αυτονομία έως 770 χλμ.
-
Μου είχε κάνει εντύπωση που τα ποτάμια της Γερμανίας ήταν καφέ μπιχλέ όταν πετούσα μία φορά Ντισελντορφ.
Έχω συνεργάτη στο Ντίσελντορφ και μου έλεγε ότι σε κάποιες περιοχές πόλεων(ίσως και σε αυτή) δεν επιτρέπεται να πάει ένα άτομο με ρυπογόνο όχημα μόνο του αλλά πρέπει να έχει 2-3 επιβάτες ως efficiency.
Και γενικά έχουν πολύ αυστηρά μέτρα για το ποια οχήματα πλέον κινούνται στα κέντρα των πόλεων.
-
Κοίτα, και πριν 25 χρόνια στο Άμστερνταμ γνωστός ΔΕΝ είχει ούτε αυτοκίνητο ούτε καν δίπλωμα. Γιατί; Αφού τα ΜΜΜ είναι συχνά, όχι μόνο μέσα στην πόλη, αλλά και για να πας οπουδήποτε στην χώρα (πχ δρομολόγια για Ουτρέχτη κάθε 10-20 λεπτά όλη η μέρα και τη νύχτα). Στη χειρότερη -αν ξεμείνεις το βράδυ- κλέβεις κι ένα ποδήλατο!
-
Αν αυτή ειναι η τάση, δηλαδή εστω 250.000χλμ ή 8 χρόνια για το 70% των μπαταριών, νομίζω είμαστε αρκετά καλά κ δεν έχει νόημα να συζητάμε τόσο για την διάρκεια των μπαταριών. Εκτός βέβαια αν θέλουμε να πάρουμε ενα αυτοκίνητο για να το κρατήσουμε 25 χρόνια χωρίς να ρίξουμε φράγκο, που εκεί φυσικά ειναι αλλη κουβέντα.
-
Χρόνια τώρα ΔΕΝ έχει νόημα να συζητάμε για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Απλά δεν μπορεί να το χωνέψει/πιστέψει ο κοσμάκης.
-
Εγώ προσπαθώ να δω κατά πόσο αξίζει πχ εγώ που μένω σε νησί των Κυκλάδων αν έχω σκοπό να δώσω 25000-30000 για αγορά αυτοκινήτου παίρνω ηλεκτρικό η βενζινη/πετρέλαιο. Αν υπολογίσουμε ότι μακρινά ταξίδια αν γίνονται μια-δύο φορές τον χρονο φαίνεται σαν καλό σενάριο το ηλεκτρικό.....Αυτη η σκέψη με προβληματίζει μια και υπάρχει δυνατότητα φόρτισης και στο σπίτι και στην εργασία.
-
Πόσα χιλιόμετρα διανύεις ετησίως;
-
Εγώ προσπαθώ να δω κατά πόσο αξίζει πχ εγώ που μένω σε νησί των Κυκλάδων αν έχω σκοπό να δώσω 25000-30000 για αγορά αυτοκινήτου παίρνω ηλεκτρικό η βενζινη/πετρέλαιο. Αν υπολογίσουμε ότι μακρινά ταξίδια αν γίνονται μια-δύο φορές τον χρονο φαίνεται σαν καλό σενάριο το ηλεκτρικό.....Αυτη η σκέψη με προβληματίζει μια και υπάρχει δυνατότητα φόρτισης και στο σπίτι και στην εργασία.
Τι έχεις τώρα; Δεν περιμένεις 2-3 χρονακια ακόμη; Θα έχεις πολύ περισσότερες και καλύτερες επιλογές (και φθηνότερες) επιλογές.
Επίσης τι κοιτάς; Β, C suv, D; Τι κατηγορία;
Σε νησιά φαντάζομαι τα ηλεκτρικά θα είναι από τα πρώτα μέρη που θα κάνουν επιτυχία, υπάρχουν δεκάδες νησιά που οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και άνετα καλύπτεσαι με ένα τέτοιο.
-
Σε νησιά φαντάζομαι τα ηλεκτρικά θα είναι από τα πρώτα μέρη που θα κάνουν επιτυχία, υπάρχουν δεκάδες νησιά που οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και άνετα καλύπτεσαι με ένα τέτοιο.
Κ μια επιπλέον παράμετρος που μας διέφυγε... στα νησιά πληρώνεις πιο ακριβά την βενίζνη καθώς έχει τα μεταφορικά, κ τα νταβαντιλίκια των τοπικών μονοπολίων. Οπότε με ρευματάκι, θα έχεις από αυτή την άποψη το κεφάλι σου ήσυχο. Μία κακή παράμετρος όμως ειναι, οτι αμα είσαι σε νησί που δεν ειναι διασυνδεμένο με τα νέα υποβρύχια καλώδια της ΔΕΗ, το δίκτυο ειναι γενικά ασταθές κ θέλει προσοχή λίγο η φόρτιση. Σημαντική ερώτηση ειναι αυτή που έκανε ο συμφουρίτης σε προηγούμενο post, δηλαδή αν κάνεις αρκετά χιλιόμετρα την ημέρα για να καλύψεις την διαφορά της τιμής, ενώ θα πρέπει να προβέλψεις (αν δεν υπάρχει δεύτερο όχημα κ έχεις άδεια μπαταρία) οτι αν ένα βράδυ για χ ψ λόγους (πχ διακοπή ρεύματος, αποτυχία φόρτισης στο αυτοκίνητο κτλ) δεν γίνει η φόρτιση του οχήματος, την επόμενη μέρα είσαι ουσιαστικά χωρίς όχημα...
-
Αυτά δεν είναι σημαντικά προβλήματα. Η αστάθεια του δικτύου δεν αφορά τα ηλεκτρικά, γιατί φορτίζουν το βράδυ, που δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Εν τω μεταξύ, μιλάμε για νησί, σιγά τις διαδρομές. Με απλή πρίζα θα φορτίζει, είναι σα να έχεις αφήσει ένα αερόθερμο όλη τη νύχτα αναμένο. Κλάιν δηλαδή, σιγά την επιβάρυνση του δικτύου.
Αλλα και να χάσει τη φόρτιση μιας νύχτας, εφόσον δεν το αφήνει να πέσει κάτω από 30%, θα έχει 30% το επόμενο πρωί. Δηλαδή 100 χιλιόμετρα, δεν αρκούν αυτά για ένα νησί φυσιολογικών διαστάσεων; Σε μια Μύκονο, ας πούμε; Άσε που δεν παίζει η διακοπή να κρατήσει όλο το βράδυ. Κάποια στιγμή θα πάρει μπρος και θα γεμίσει.
Αν θες τη γνώμη μου, μην το σκέφτεσαι καθόλου. Το επόμενό σου θα είναι ηλεκτρικό. Αν το συνδυάσεις και με φωτοβολταϊκά, θα είσαι μεγάλος μάγκας. Συμφωνώ όμως ότι το καλύτερο είναι να περιμένεις 2-3 χρόνια, θα έχεις πολύ περισσότερες επιλογές.
-
25-30 χιλιάρικα ένα μικρό ηλεκτρικό συν αλλά τόσα για φωτοβολταϊκό, όντως είναι μεγάλη μαγκιά, για 600-1000€ βενζίνη που θέλει το χρόνο σε νησί ένα αμάξι αξίας αγοράς των 15 χιλιάδων ευρώ, σε 25 χρόνια θα πλησιάζει την απόσβεση, ίσως και σε 15 χρόνια, αν συνυπολογίσουμε ότι θα περισσεύει και λίγο ρεύμα να πουλήσει στη ΔΕΗ...
-
25-30 χιλιάρικα ένα μικρό ηλεκτρικό συν αλλά τόσα για φωτοβολταϊκό, όντως είναι μεγάλη μαγκιά, για 600-1000€ βενζίνη που θέλει το χρόνο σε νησί ένα αμάξι αξίας αγοράς των 15 χιλιάδων ευρώ, σε 25 χρόνια θα πλησιάζει την απόσβεση, ίσως και σε 15 χρόνια, αν συνυπολογίσουμε ότι θα περισσεύει και λίγο ρεύμα να πουλήσει στη ΔΕΗ...
Η διαφορά αντιστοιχίας ηλεκτρικού-θερμικού με κρατική επιδότηση είναι 5-6 χιλιάρικα κ δεν βάζω κ τα κιβώτια αίσθηση-τα έχουμε πει πολλάκις. Τα φωτοβολταικά σου κάνουν απόσβεση σε 10 χρόνια, αν πουλάς στην ΔΕΗ, με net meetering σε ώρες που έχει ηλιοφάνεια αν εκμεταλεύεσαι την αυτοπαραγώμενη ενέργεια κ δεν την δίνεις στο δίκτυο, δεν γλιτώνεις μόνο την χρέωση της ενέργειας, άρα κ του δικτύου κτλ, άρα η απόσβεση ερχεται πιο σύντομα. Αν περιμένεις ότι θα κάνεις μία επένδυση κ σε 2- 3 χρόνια θα αποσβέσεις τα χρήματα σου, ζεις σε άλλες εποχές. Αν κάποιος έχει budget κ κατοικία που μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταικά κ να τα συνδυάσει με αυτοκίνητο αντλία θερμότητας κτλ, παρόλο που το αρχικό κόστος ειναι υψηλό, μακροπρόθεσμα θα έχεις όφελος, κ θα είσαι κ green, κ δεν θα εξαρτιέσαι από πετρέλαια κτλ. Λάβε υπόψιν οτι κάποιοι για θέρμανση λόγω περιοχής-ηλικίας κτλ πληρώνουν αρκετά χρήματα κάθε χρόνο. Μην τα ισοπεδώνεις όλα, το αρχικό κόστος ειναι μεγάλο, αλλά υπάρχει όφελος, ειδικά από την διαφαινόμενη αύξηση της τιμής του ρεύματος. Εχεις δει τις επενδύσεις στην Ελλάδα σε φωτοβολταικά που υλοποιούνται πλέον από εταιρίες, όλοι θέλουν να πετάξουν τα λεφτά τους?
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης