-
Το 208 είναι πολύ ψηλά σε πωλήσεις, παράλογα ψηλά όταν με τα ίδια χρήματα πλέον αγοράζεις C4 και ID.3. Το 2008 πάει τουλάχιστον ένα τάληρο πάνω από το 208 και ξεφεύγει η τιμή. Αλλά ναι, μόνο C4/Mokka παίζουν ουσιαστικά μέχρι το 30άρι. Το ΜΧ-30 είναι φανταστικό αυτοκίνητο αλλά οι 15 kWh που απέχει από τα γαλλικά, το καταδικάζουν. Επίσης, υπάρχει και το DS3 που είναι το ίδιο αυτοκίνητο, αλλά πάει ένα δεκάρικο πάνω από τα υπόλοιπα ΚΙ υστερεί και σε χώρους. Ένα exclusivety παρέχει, αλλά με τη διαστημική σχεδίαση του C4, πάει κι αυτό το πλεονέκτημα.
Αυτό που ανακοινώθηκε σε πολύ καλή τιμή είναι το Enyaq. Κάνει τα υπόλοιπα να φαντάζουν πανάκριβα. Έχει 52 kWh ωφέλιμη μπαταρία (εκεί που τα γαλλικά έχουν 45,5), είναι μισό μέτρο μεγαλύτερο όχημα, βγάζει και 12 άλογα παραπάνω. Και παρ' ότι διπλάσιου όγκου, λόγω της μπαταρίας, καταλήγει να έχει λίγο μεγαλύτερη αυτονομία στη βασική του έκδοση. Ξεκινά από τα 29.400, κλοπή λέμε! Αν και δεν έχω δει τι εξοπλισμό θα περιλαμβάνει, ενώ το C4 έχει τα ACC του και πολλά ακόμα καλούδια ενεργητικής ασφάλειας κι άνεσης. Πρότεινα το Enyaq στον υποψήφιο και του φάνηκε μαούνα. Λογικό, ένα κορμί θα φιλοξενείται εκεί μέσα. Κι αυτό όχι πάνω από 1,75.
Με όλα αυτά που ασχολούμαι δυο μέρες τώρα, κάθισα και σκέφτηκα και τα του οίκου μου και σας παρακαλώ να μου πείτε και σεις πώς το βλέπετε:
Σενάριο 1: μένω με το Verso για μια δεκαετία ακόμα, το οποίο έχει σήμερα 257.000 χιλιόμετρα.
Σενάριο 2: το αλλάζω ΣΗΜΕΡΑ με ηλεκτρικό, ας πούμε με την C4 που είναι καλή σε τιμή ΚΑΙ μαζεμένη σε διαστάσεις, παρέχοντας πολύ υψηλή κύλιση κι άνεση (αυτά με νοιάζουν πλέον, όχι τα γκάζια ή τα στριψίματα).
Σενάριο 1: στο τέλος της δεκαετίας, το Verso θα είναι 26 ετών, θα έχει 450.000 χιλιόμετρα (τα 250 με υγραέριο), δε θα πωλείται ούτε 500 ευρώ, θα θέλει τρελά μαζέματα για να έρθει στα ίσια του.
Σενάριο 2: πουλάω το Verso για πέντε χιλιάρικα. Υπολογίζω ότι η **διαφορά **στα καύσιμα για 200Κ χιλιόμετρα θα είναι 13 χιλιάρικα. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι η τιμή τής βενζίνης και του υγραερίου θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από το ρεύμα (ειδικά σε μένα που έχω ήδη τριφασικό ρεύμα και δε χρειάζεται να δηλώσω νέο ρολόι), οπότε τα 13 χιλιάρικα θα είναι περισσότερα. Άλλα τρία χιλιάρικα για τα τέλη κυκλοφορίας, 5+13+3=21 χιλιάρικα για να είμαστε στα ίδια, δηλαδή μας λείπουν 7-8 χιλιάρικα. Ε, αυτά είναι όσα θα πιάνει το C4 μετά από 10 χρόνια.
Με απλά μαθηματικά λοιπόν, βλέπετε ότι η μόνη λογική κίνηση είναι να ξεφορτωθώ το Verso το ταχύτερο και να πάρω ηλεκτρικό. Θα μου κοστίσει τα ίδια σε βάθος χρόνου ΚΑΙ θα απολαμβάνω ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο στην ακμή τής τεχνολογίας. Και δεν έχω υπολογίσει καθόλου τις βλάβες και τα έξοδα που θα βγάλει ένα τόσο γερασμένο αυτοκίνητο ΜΕ μετατροπή υγραερίου. Έλα όμως που μερικές φορές δεν μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά την κίνηση που μακροπρόθεσμα είναι πιο οικονομική. Θα αναγκαστώ να κρατήσω ένα γερασμένο αμάξι, με έξοδα μπροστά του, να πληρώσω τα 21 χιλιάρικα που σας ανέφερα παραπάνω ΚΑΙ στο τέλος τής δεκαετίας θα είμαι στο μηδέν. Θα το δώσω για απόσυρση και θα πρέπει να πληρώσω εξαρχής τα 25 (ας πούμε) που θα κοστίζει τότε ένα αντίστοιχο του C4.
Παρακαλώ τις σκέψεις σας.
Πάρε C4, βλέπω ότι το διαφημίζει πολύ σαν ηλεκτρικό η Citroen, πιστεύουν σε αυτό για να κάνει ικανοποιητικές πωλήσεις.
4.65 είναι το Enyaq, μεγαλύτερο από Kuga, ποιός να το πάρει;! Πρέπει να ζεις σε πεδιάδα για να το παρκάρεις!
-
Kράτα το Βέρσο για καιρό ακόμη και ανέβαλλε την αγορά του ηλεκτρικού για αργότερα. Όχι για 10 χρόνια, αλλά γενικά αργότερα. Στο κέρδος θα είσαι συνολικά.
-
Οι διαστάσεις τού Enyaq δε με προβληματίζουν. Μη σου πω ότι άμα έρχεται με καλό εξοπλισμό, θα είναι προτιμότερο από το Ψιτροέν γιατί ΚΑΙ χώρους χρειάζομαι ΚΑΙ μεγαλύτερη μπαταρία έχει.
Ας πούμε ότι το 2025, ένα C4 θα κοστίζει 28 χιλιάρικα αντί για 34 που κάνει τώρα. Αυτή η διαφορά καλύπτεται τώρα από την επιδότηση, συν όσα θα έχω πληρώσει στο Verso (7-8 χιλιάρικα σε καύσιμα, τέλη, ζημιές, μειωμένη μεταπώληση). Δε νομίζω να είμαι κερδισμένος.
-
Θα είσαι σε τεχνολογία και αυτονομία, μόνο αυτά είναι αρκετά.
-
Kράτα το Βέρσο για καιρό ακόμη και ανέβαλλε την αγορά του ηλεκτρικού για αργότερα. Όχι για 10 χρόνια, αλλά γενικά αργότερα. Στο κέρδος θα είσαι συνολικά.
Αυτο...
Φαγώθηκες ρε Ζηκο...
Κατσε να ανοίξει κανα έτος ή οικονομία, να μεγαλώσουν τα παιδιά να σου κάνουν εγγονάκια και βλέπουμε (σε πειραζω)
Παντως οντως περίμενε λίγο ακόμα... Οπως είπες, προς το 2024 2025 κτλ.
Να είμαστε όλοι μας καλά και ευτυχισμένοι και ολα γίνονται.
Ως τοτε θα εχουν βγει πολλά νέα μοντέλα. Το skoda οντως πολύ ωραίο.
Ισως μπουν στο παιχνίδι και άλλοι κατασκευαστες ως τοτε.
-
Αν περιμένω μέχρι το 2025, θα χάνω ενάμιση χιλιάρικο τον χρόνο από καύσιμα και τέλη, το αμάξι θα είναι 20+ ετών, θα πιάνει τα μισά χρήματα σε σχέση με σήμερα, επιδότηση δε θα υπάρχει, ενώ θα έχω ξοδέψει την πιο δημιουργική κι ευχάριστη πενταετία ζωής από όσες μου απονέμουν.
Γιατί να τα κάνω όλα αυτά στον εαυτό μου; Ούτε στον εχθρό μου...
-
Αν περιμένω μέχρι το 2025, θα χάνω ενάμιση χιλιάρικο τον χρόνο από καύσιμα και τέλη, το αμάξι θα είναι 20+ ετών, θα πιάνει τα μισά χρήματα σε σχέση με σήμερα, επιδότηση δε θα υπάρχει, ενώ θα έχω ξοδέψει την πιο δημιουργική κι ευχάριστη πενταετία ζωής από όσες μου απονέμουν.
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!!! επίσης βάλε κ το γεγονός ότι σε 3 χρόνια τα σημερινά θερμικα (ακόμα κ τα καινούργια) θα χάσουν επιπλέον αξία λόγω της βίαιης εισόδου των ηλεκτροκίνητων ενώ τα νομοσχέδια για τους ρύπους θα γίνονται συνέχεια αυστηρότερα... εφόσον μπήκες στην πρίζα, ώρα για γεναίες αποφάσεις.
-
Μόνος σου απαντάς λοιπόν sabas...προχωράς σε αλλαγή τώρα, με όποιο θές.
-
Οκ ότι θέλεις φυσικά θα κάνεις απλά μιας και ζήτησες την γνώμη μας στο είπα.
Η λογική πίσω από την συμβουλή μου είναι πως δεσμεύσεις από τον ευατο σου ενα μεγαλο κεφάλαιο οπου αν το κλείσεις σε κλειστό λογαριασμό ίσως μικρύνεις την χασούρα σου, ενώ σε 4-5 ετη θα έχουμε περάσει την οικονομική κρίση που έρχεται. Παράλληλα θα εχουν γεμίσει οι εκθέσεις με πολλές προτάσεις και λογικά αρκετά φθηνοτερες. Αν έχεις σταθερό εισόδημα οκ αλλάζουν τα δεδομένα.
-
Παράλληλα θα εχουν γεμίσει οι εκθέσεις με πολλές προτάσεις και λογικά αρκετά φθηνοτερες. Αν έχεις σταθερό εισόδημα οκ αλλάζουν τα δεδομένα.
Πολύ σωστό, θα πέσει αντίστοιχα κ το κόστος των ηλεκτρικών λόγω μπαταριών (άρα όμως κ η αντίστοιχη αξία μεταπώλησης), κάπου διάβαζα το πρωί οτι το id.1 θα έρθει το 2025 κάτω από τα 20 χιλιάρικα με διαφορετική τεχνολογία μπαταριών.
-
Αυτές οι φήμες είναι μεγάλη πληγή. Πώς να δώσεις κοντά 30 χιλιάρικα για C4, όταν διαβάζεις για Tesla με 25;
-
dimsabas το θέμα δεν είναι για εμένα το πόσα χάνεις το χρόνο αλλά η 10ετής δέσμευση για να δικαιολογεί την τράμπα. Προσωπικά δε μου αρέσει καθόλου να κλειδώνω τις επιλογές μου μακροχρόνια, θέλω να είμαι ευέλικτος.
Τέλος νομίζω ότι αν υπήρχε κάποιο αμάξι που να σε κάλυπτε σε κόστος και χαρακτηριστικά ως no brainer επιλογή θα μιλάγαμε σε άλλη βάση. Για την ώρα το βλέπω λίγο με το στανιό που λένε αν πάς σε ηλεκτρικό. Δώσε 1-2 έτη να φουντώσει ο ανταγωνισμός και να πληθύνουν οι επιλογές καλύτερα. Τουλάχιστο αυτό θα έκανα εγώ στην θέση σου...
-
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικα με τα plug in... εάν κατάλαβα καλά έχουν μικρή αυτονομία (περίπου 60km) η οποία όμως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για παράδειγμα 500km μπορεί να αυτοφορτίζεται από τον βενζινοκινητήρα ή μέσω αυτοφόρτισης όπως λειτουργούν δηλαδή τα υβριδικά; Έχετε κάποιες άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό το είδος κινητήρων;
Συγγνώμη άμα είμαι off topic, δεν βρηκα κάπου αλλού να το ποστάρω
-
Lap wrote:
Παράλληλα θα εχουν γεμίσει οι εκθέσεις με πολλές προτάσεις και λογικά αρκετά φθηνοτερες. Αν έχεις σταθερό εισόδημα οκ αλλάζουν τα δεδομένα.
Πολύ σωστό, θα πέσει αντίστοιχα κ το κόστος των ηλεκτρικών λόγω μπαταριών (άρα όμως κ η αντίστοιχη αξία μεταπώλησης), κάπου διάβαζα το πρωί οτι το id.1 θα έρθει το 2025 κάτω από τα 20 χιλιάρικα με διαφορετική τεχνολογία μπαταριών.
Σε αυτό έχω τον εξής προβληματισμό: Αν σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες βγάζουν πολλά χρήματα από ανταλλακτικά και service, όταν αυτά μειωθούν λόγω των ηλεκτρικών που υποτίθεται ότι έχουν χαμηλότερο κοστος συντήρησης, δεν θα αυξήσουν το περιθώριο κέρδους στην πώληση (άρα και την τιμή) προκειμένου να καλύψουν την απώλεια; Αν ισχύουν αυτά, τότε δεν βλέπω να πέφτουν οι τιμές στα ηλεκτρικά.
-
Σε αυτό έχω τον εξής προβληματισμό: Αν σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες βγάζουν πολλά χρήματα από ανταλλακτικά και service, όταν αυτά μειωθούν λόγω των ηλεκτρικών που υποτίθεται ότι έχουν χαμηλότερο κοστος συντήρησης, δεν θα αυξήσουν το περιθώριο κέρδους στην πώληση (άρα και την τιμή) προκειμένου να καλύψουν την απώλεια; Αν ισχύουν αυτά, τότε δεν βλέπω να πέφτουν οι τιμές στα ηλεκτρικά.
Τα περιθώρια κέρδους στις πωλήσεις θα διαμορφωθούν κ βάση του ανταγωνισμού οπότε τιποτα δεν ειανι στάνταρ. Η αυτοκινητοβιομηχανία μετασχηματίζεται βίαια κ λόγω του covid οπότε μην είσαι σίγουρος οτι σε λίγα χρόνια θα έχουμε τις σημερινές εταιιρίες. Επίσης, κάθε αυτοκινητιοβημαχανία έχει τα δικά της target group κ περιθώρια κέρδους, οπότε ίσως κάποιες να ρίξουν αισθητά το κόστος αν το επιτρέψουν οι τιμές των μπαταριών.
-
Όταν είχα πάει για δοκιμή τού ηλεκτρικού 208, ο πωλητής μού έλεγε ότι από τα κεντρικά στη Γαλλία, τους ενημέρωσαν ότι έχουν τρελή κερδοφορία από τις μικροστούκες που έχουν γίνει από νεαρούς οδηγούς που τα βρίσκουν σκούρα με 26,5 κιλά ροπής (που αποδίδεται σα σφυριά) στους μπροστινούς τροχούς. Λεγόμενά του.
-
Ο Musk ανακοίνωσε κ την αγορά tesla με bitcoin. Μεγάλο στοίχημα πραγματικα, ελπίζω να του βγει.
-
Πάντως αυτή τη στιγμή παίζει το Enyaq να είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για οικογενειακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για όποιον θέλει τους χώρους και τις διαστάσεις του. Στα 30 χιλιάρικα τα ελάχιστα άλλα διαθέσιμα ηλεκτρικά δείχνουν πανάκριβα κουβαδάκια μπροστά του.
-
Έτσι ακριβώς. Και με/μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς στο να αγοράσω/ουμε γιατί φαίνεται ότι τα πράγματα τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Πριν έξι μήνες οδήγησα το ηλεκτρικό 208. Ήταν το πρώτο ηλεκτρικό που μπορούσες να αγοράσεις με λιγότερα από 30 χιλιάρικα.
Κάνα μήνα ήρθε το 2008. Ίδιο μοτέρ, ίδια μπαταρία, ίδια εταιρεία, 5-6 χιλιάρικα πάνω.
Σήμερα, στα ίδια χρήματα με το 208 μπορείς να αγοράσεις το C4. Ίδιο μοτέρ και μπαταρία με το 208 αλλά δύο κατηγορίες πάνω.
Σε 1-2 μήνες, θα έλθει το Enyaq που θα έχει παραπλήσια τιμή, πιο δυνατό μοτέρ, πιο μεγάλη μπαταρία ΚΑΙ θα είναι άλλη μία κατηγορία αμαξώματος πάνω.
Με τι κουράγιο λοιπόν να πας να δώσεις τα ωραία σου λεφτάκια; Για να είναι τελείως ξεπερασμένο σε 1 ή 2 χρόνια; Από την άλλη, το παλιό μας θερμικό χάνει συνεχώς χρήματα, ως απαξίωση, βλάβες και κατανάλωση.
Εν τω μεταξύ, ακούς και τις φήμες για το Tesla Model 2, σε διαστάσεις Golf και τιμή στα 25 χιλιάρικα δολάρια. Αυτό κι αν θα αλλάξει το παιχνίδι...
Αχ, δε με βλέπω να την κάνω την κίνηση...
-
Τι άποψη έχετε για vw id3;
Σκέφτομαι να δώσω το golf της γυναίκας μου και το βλέπω ως υποψήφιο.
Έχω μπερδευτεί με τις εκδόσεις. Είχα δει την 1st. Τώρα ήρθε και η pro με αυξημένο range.
Σίγουρα μας ενδιαφέρει η έκδοση με την μεσαία ή την μεγάλη μπαταρία.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης