Mar 22, 2021, 7:03 PM

Το 208 είναι πολύ ψηλά σε πωλήσεις, παράλογα ψηλά όταν με τα ίδια χρήματα πλέον αγοράζεις C4 και ID.3. Το 2008 πάει τουλάχιστον ένα τάληρο πάνω από το 208 και ξεφεύγει η τιμή. Αλλά ναι, μόνο C4/Mokka παίζουν ουσιαστικά μέχρι το 30άρι. Το ΜΧ-30 είναι φανταστικό αυτοκίνητο αλλά οι 15 kWh που απέχει από τα γαλλικά, το καταδικάζουν. Επίσης, υπάρχει και το DS3 που είναι το ίδιο αυτοκίνητο, αλλά πάει ένα δεκάρικο πάνω από τα υπόλοιπα ΚΙ υστερεί και σε χώρους. Ένα exclusivety παρέχει, αλλά με τη διαστημική σχεδίαση του C4, πάει κι αυτό το πλεονέκτημα.

Αυτό που ανακοινώθηκε σε πολύ καλή τιμή είναι το Enyaq. Κάνει τα υπόλοιπα να φαντάζουν πανάκριβα. Έχει 52 kWh ωφέλιμη μπαταρία (εκεί που τα γαλλικά έχουν 45,5), είναι μισό μέτρο μεγαλύτερο όχημα, βγάζει και 12 άλογα παραπάνω. Και παρ' ότι διπλάσιου όγκου, λόγω της μπαταρίας, καταλήγει να έχει λίγο μεγαλύτερη αυτονομία στη βασική του έκδοση. Ξεκινά από τα 29.400, κλοπή λέμε! Αν και δεν έχω δει τι εξοπλισμό θα περιλαμβάνει, ενώ το C4 έχει τα ACC του και πολλά ακόμα καλούδια ενεργητικής ασφάλειας κι άνεσης. Πρότεινα το Enyaq στον υποψήφιο και του φάνηκε μαούνα. Λογικό, ένα κορμί θα φιλοξενείται εκεί μέσα. Κι αυτό όχι πάνω από 1,75.

Με όλα αυτά που ασχολούμαι δυο μέρες τώρα, κάθισα και σκέφτηκα και τα του οίκου μου και σας παρακαλώ να μου πείτε και σεις πώς το βλέπετε:

Σενάριο 1: μένω με το Verso για μια δεκαετία ακόμα, το οποίο έχει σήμερα 257.000 χιλιόμετρα.

Σενάριο 2: το αλλάζω ΣΗΜΕΡΑ με ηλεκτρικό, ας πούμε με την C4 που είναι καλή σε τιμή ΚΑΙ μαζεμένη σε διαστάσεις, παρέχοντας πολύ υψηλή κύλιση κι άνεση (αυτά με νοιάζουν πλέον, όχι τα γκάζια ή τα στριψίματα).

Σενάριο 1: στο τέλος της δεκαετίας, το Verso θα είναι 26 ετών, θα έχει 450.000 χιλιόμετρα (τα 250 με υγραέριο), δε θα πωλείται ούτε 500 ευρώ, θα θέλει τρελά μαζέματα για να έρθει στα ίσια του.

Σενάριο 2: πουλάω το Verso για πέντε χιλιάρικα. Υπολογίζω ότι η **διαφορά **στα καύσιμα για 200Κ χιλιόμετρα θα είναι 13 χιλιάρικα. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι η τιμή τής βενζίνης και του υγραερίου θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από το ρεύμα (ειδικά σε μένα που έχω ήδη τριφασικό ρεύμα και δε χρειάζεται να δηλώσω νέο ρολόι), οπότε τα 13 χιλιάρικα θα είναι περισσότερα. Άλλα τρία χιλιάρικα για τα τέλη κυκλοφορίας, 5+13+3=21 χιλιάρικα για να είμαστε στα ίδια, δηλαδή μας λείπουν 7-8 χιλιάρικα. Ε, αυτά είναι όσα θα πιάνει το C4 μετά από 10 χρόνια.

Με απλά μαθηματικά λοιπόν, βλέπετε ότι η μόνη λογική κίνηση είναι να ξεφορτωθώ το Verso το ταχύτερο και να πάρω ηλεκτρικό. Θα μου κοστίσει τα ίδια σε βάθος χρόνου ΚΑΙ θα απολαμβάνω ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο στην ακμή τής τεχνολογίας. Και δεν έχω υπολογίσει καθόλου τις βλάβες και τα έξοδα που θα βγάλει ένα τόσο γερασμένο αυτοκίνητο ΜΕ μετατροπή υγραερίου. Έλα όμως που μερικές φορές δεν μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά την κίνηση που μακροπρόθεσμα είναι πιο οικονομική. Θα αναγκαστώ να κρατήσω ένα γερασμένο αμάξι, με έξοδα μπροστά του, να πληρώσω τα 21 χιλιάρικα που σας ανέφερα παραπάνω ΚΑΙ στο τέλος τής δεκαετίας θα είμαι στο μηδέν. Θα το δώσω για απόσυρση και θα πρέπει να πληρώσω εξαρχής τα 25 (ας πούμε) που θα κοστίζει τότε ένα αντίστοιχο του C4.

Παρακαλώ τις σκέψεις σας.

Πάρε C4, βλέπω ότι το διαφημίζει πολύ σαν ηλεκτρικό η Citroen, πιστεύουν σε αυτό για να κάνει ικανοποιητικές πωλήσεις.

4.65 είναι το Enyaq, μεγαλύτερο από Kuga, ποιός να το πάρει;! Πρέπει να ζεις σε πεδιάδα για να το παρκάρεις!