-
piliourits wrote:
Ευχαριστώ για το χρόνο να κυλιστείτε στο σεντονάκι μου, ας αναλογιστεί ο καθένας όσα γράφω... αν υπήρχε βιώσιμος τρόπος για ηλεκτροκίνηση, έστω και με πολλές παραδοχές αλλά να μη καταλήγει σε αδιέξοδο, θα ήμουν ο πρώτος που θα πήγαινα σε ηλεκτροκίνητο, λάτρης της τεχνολογίας είμαι και σχετικός με το κομμάτι της που εφαρμόζεται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ακόμα κ στην Αραβία με τις θερμορκαρίες που έχει εκεί, είμαι πολύ περπίεργος πως θα γίνοταν οι φορτήσεις κ σε τι συνθήκες. Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει για σένα ηλεκτρικό, εφόσον δεν έχεις άμεση πρόσβαση στο σπίτι σου κ έρχεσαι κ μία στο τόσο. Στο μέλλον βέβαια δεν ξέρουμε πως θα ειναι οι συνθήκες κ οι σταθμοί φόρτισης, εκεί ενδεχομένως (εφόσον είσαι μόνιμα στην Ελλάδα) να σε βολέψει.
Μα για αυτά προσπαθούμε να σε 'πείσουμε', πως για ατέλειωτα εκατομύρια οδηγών, την τεράστια πλειοψηφία εντός κι εκτός Ελλάδος, είναι εντελώς ανέφικτο το Californication των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με κλασικές μπαταρίες που επιχειρείται 'ξαφνικά'... όχι ότι δεν θα ήθελα/θέλαμε να είμασταν σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες μας με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τουναντίον!
-
Πάλι;
Παλι εγινε καυγας χωρις να συμμετέχω;
Από αύριο στο desktop αυτο το νήμα, να το διαβαζω πριν τα αλλα.
Ολοι μας πρέπει να σκεφτόμαστε με σεβασμό προς το περιβάλλον αρχικά γιατί αυριο αυτό τον τόπο θα τον παραδώσουμε στα παιδιά μας. (Ξεχασες το ' Νικο Τσιαμτσικα')
Offtopic
Υ.γ Αν μας διαβαζει ο ανθρωπος να ναι παντα καλα και δεν τον σχολιαζω αρνητικα, απλα η φραση του Μητσικωστα εμεινε στην ιστορια.
Οριστε...τυπας και ωραιος ο Νικος Τσιαμτσικας.
-
Σε χωρες παραγωγης πετρελαιου να πανε να οδηγανε ηλεκτρικα ειναι αυτοκτονια. Δεν ξερω τι συζηταμε. Θα πρεπει να ειναι τρελλοι να κανουν κατι τετοιο.
-
Μα για αυτά προσπαθούμε να σε 'πείσουμε', πως για ατέλειωτα εκατομύρια οδηγών, την τεράστια πλειοψηφία εντός κι εκτός Ελλάδος, είναι εντελώς ανέφικτο το Californication των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με κλασικές μπαταρίες που επιχειρείται 'ξαφνικά'... όχι ότι δεν θα ήθελα/θέλαμε να είμασταν σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες μας με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τουναντίον!
Αγαπητέ φίλε pilouriti, αυτό το δέχομαι στο 100%, το οτι βάσει συνθηκών δεν βολεύει κάποιον να πάει στην ηλεκτροκίνηση ειναι ανθρώπινο κ απολύτως αποδεκτό, δν διαφώνησα ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό όμως δεν απορρίπτει τα πλεονεκτήματα καθώς κ τα μειονεκτήματα της συγεκριμένης τεχνολογίας, τα οποία στην πράξη στις περιπτώσεις που αναφέρεις ειναι ανεφάρμοστα.
-
bekiaris & dimsabas, αν και προφανώς (τουλάχιστον έτσι νομίζω) δεν υπάρχει κακή πρόθεση και δεν το συνειδητοποιείτε ούτε σεις οι ίδιοι, αυτό που κάνετε στη γλώσσα του ίντερνετ λέγεται TROLLING και κανονικά ως τέτοιο θα πρεπε να αντιμετωπίζεται σε ένα φόρουμ.
'troll is someone who purposely says something controversial in order to get a rise out of other users.'
μια όμορφη συζήτηση όπου υπήρχε κουβέντα για τεχνολογικές εξελίξεις, τα προτερήματα και τις εμφανείς ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ της ηλεκτροκίνησης, την έχετε μετατρέψει σε αέναη επανάληψη διαξιφισμών με βασικό επιχείρημα 'αφού εμένα με βολεύει, είναι καλό!' γιατί ποτέ δεν δώσατε ρεαλιστική απαντηση-λύση σε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα που αναφέρουν οι διάφοροι συνομιλητές, και ενώ όλοι έχουμε δηλώσει πως θα θέλαμε να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να έχουμε ηλεκτρικό αμάξι στο μέλλον.
έτσι τώρα και με τα 'ψέμματα' που καταγγέλει ο dim. δηλαδή υπάρχει ηλεκτρικό με 30 ή και 40 χιλιάρικα, που κάνει 500χλμ; απαντάς ο ίδιος, πως τα 500χλμ θα είναι γύρω γυρω στη πόλη του (ότι έλεγα κι εγώ με παράδειγμα τα 50 καθημερινά χλμ) και στην εθνική θα κάνει 300χλμ (με ταχύτητα 90-100χλμ θα συμπλήρωνε ο bekiaris, οπως έχει κάνει σε προηγούμενο ποστ). Κι άντε τα έκανε τα 300χλμ. πως θα γυρίσει πίσω; ΠΟΥ θα φορτίσει και ΠΟΣΟ θα κοστίζει και ΠΟΣΗ ώρα θα πάρει αν βρεθεί;
Μία και μόνη απάντηση: 'εμένα με βολεύει, έχω και πιλοτή και σύμβαση για οικονομικό ρεύμα και θα το αφήσω 30 ώρες να φορτίζει, αφού δεν πάω ταξίδια'...
υ.γ.
δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να απαντήσω στο ίδιο και το ίδιο (αθέλητο ίσως) τρολάρισμα γι ακόμη μια φορά, το έκανα μόνο επειδή άλλαξες λέβελ και γράφεις πλέον για 'ψέμματα'...
Θέλει πραγματικό θράσσος να καταγγέλεις τον άλλον για τρολάρισμα, όταν ο άλλος σού μιλάει μόνο με επιχειρήματα και με πραγματικά γεγονότα που βασίζονται είτε σε αυτά που έχει διαπιστώσει ο ίδιος οδηγώντας είτε σε πληροφόρηση που παρέχεται απλόχερα από την παγκόσμια κοινότητα. Τη στιγμή μάλιστα που εσύ βασίζεσαι σε καταφανή ΨΕΜΑΤΑ, που δεν προκύπτουν από πουθενά. Όχι, δε λέμε το ίδιο πράγμα όταν αναφέρεις ότι ένα ηλεκτρικό έχει αυτονομία 50 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, ενώ έχει 500! Όταν στο έχουμε αποδείξει επανειλημμένως και συνεχίζεις να το επικαλείσαι, άλλος είναι το τρολ.
Οι κατηγορίες για το 'εμένα με βολεύει' είναι τουλάχιστον αστείες, από τη στιγμή που έχω τονίσει επανειλημμένα ότι δε διαθέτω την οικονομική άνεση για να αγοράσω ηλεκτρικό όχημα. Ούτε θερμικό βεβαίως. Αρκούμαι στο 15ετίας υγραέριό μου με τις 250+ χιλιάδες χιλιόμετρα και λέω πάλι καλά. Δε θα βγάλω όμως ζαβή την κατσίκα τού γείτονα επειδή δεν μπορώ να την αγοράσω.
Οι περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικού έχουν αναφερθει πολλάκις, πρώτος έχω γράψει ότι αν δεν έχεις φόρτιση στο σπίτι, απλώς ξεχνάς την ιδέα τού ηλεκτρικού οχήματος.
Και για να μπούμε λίγο εντός θέματος, το κατάλληλο ηλεκτρικό θα ταξιδέψει ανθρώπινα (σημείωση: ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτός ο τομέας υπερτονίζεται τόσο, από ανθρώπους που κάνουν 4-5 ταξίδια το χρόνο, παραβλέποντας τα απίστευτα προτερήματα στην αστική χρήση, το μηδενικό κόστος χρήσης, την ευκολία οδήγησης, τις τρομερές επιδόσεις, τη μηδενική μόλυνση του αστικού ιστού. Λες και ψάχνουν απεγνωσμένα να πιαστούν από ένα επιχειρήμα, ώστε να επιβεβαιώσουν την αρνητικότητά τους). Ναι λοιπόν, ιδού ένα βιντεάκι όπου ο Harry Metclaffe, ιδρυτής τού βρετανικού περιοδικού EVO και τρελός petrolhead, πηγαίνει μια 'Αθήνα-Θεσσαλονίκη' με ταχύτητα 120, τον κλιματισμό του κι όλες τις ηλεκτρικές του ανέσεις, κάνοντας μια 20λεπτη στάση. Δηλαδή όπως θα ταξίδευε ο καθένας μας.
Αναφέρθηκε η κάλυψη της διαδρομής Αθήνα-Κύμη. Είναι 160 χιλιόμετρα, χωρίς τραγικά υψομετρικά. Για τα σημερινά ηλεκτρικά, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δυσκολία. 208, Kona, Niro, ID.3, ακόμα και το Citigo, όλα θα ταξιδέψουν με 120 στον αυτοκινητόδρομο και θα φτάσουν αλαχάνιαστα στην Κύμη. Προσπερνώντας αστραπιαία ό,τι φορτηγό πετύχουν, πολύ καλύτερα από τα θερμικά τους αδερφάκια. Αν μάλιστα μιλάμε για εκδόσεις με μεγάλες μπαταρίες (Kona 64, Tesla Long Range), θα γυρίσουν το ίδιο γρήγορα χωρίς να χρειαστούν φόρτιση. Το Drive πήγε με το Kona στο Ναύπλιο, ταξιδεύοντας με 120 κι όλα τα ηλεκτρικά αναμένα και έβγαλε 450 χιλιόμετρα. Με χειρότερα υψομετρικά. Το Leaf και το ΜΧ-30 θα φτάσουν, αλλά θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση στον αυτοκινητόδρομο. Αυτά είναι τα μοναδικά που θα περιοριστούν στα 90-100 κι είναι δακτυλοδεικτούμενα.
Καλά, αυτός δεν είχε διαβάσει στο φόρουμ των 4Τ ότι τα ηλεκτρικά δεν ταξιδεύουν; Τον ταλαίπωρο...
ΥΓ. Αλήθεια, υπάρχει επιλογή ignore στο φόρουμ; Να μη βλέπεις τις δημοσιεύσεις κάποιου μέλους; Σε άλλα φόρουμ υπάρχει, στο δικό μας;
-
piliourits wrote:
bekiaris & dimsabas, αν και προφανώς (τουλάχιστον έτσι νομίζω) δεν υπάρχει κακή πρόθεση και δεν το συνειδητοποιείτε ούτε σεις οι ίδιοι, αυτό που κάνετε στη γλώσσα του ίντερνετ λέγεται TROLLING και κανονικά ως τέτοιο θα πρεπε να αντιμετωπίζεται σε ένα φόρουμ.
'troll is someone who purposely says something controversial in order to get a rise out of other users.'
μια όμορφη συζήτηση όπου υπήρχε κουβέντα για τεχνολογικές εξελίξεις, τα προτερήματα και τις εμφανείς ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ της ηλεκτροκίνησης, την έχετε μετατρέψει σε αέναη επανάληψη διαξιφισμών με βασικό επιχείρημα 'αφού εμένα με βολεύει, είναι καλό!' γιατί ποτέ δεν δώσατε ρεαλιστική απαντηση-λύση σε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα που αναφέρουν οι διάφοροι συνομιλητές, και ενώ όλοι έχουμε δηλώσει πως θα θέλαμε να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να έχουμε ηλεκτρικό αμάξι στο μέλλον.
έτσι τώρα και με τα 'ψέμματα' που καταγγέλει ο dim. δηλαδή υπάρχει ηλεκτρικό με 30 ή και 40 χιλιάρικα, που κάνει 500χλμ; απαντάς ο ίδιος, πως τα 500χλμ θα είναι γύρω γυρω στη πόλη του (ότι έλεγα κι εγώ με παράδειγμα τα 50 καθημερινά χλμ) και στην εθνική θα κάνει 300χλμ (με ταχύτητα 90-100χλμ θα συμπλήρωνε ο bekiaris, οπως έχει κάνει σε προηγούμενο ποστ). Κι άντε τα έκανε τα 300χλμ. πως θα γυρίσει πίσω; ΠΟΥ θα φορτίσει και ΠΟΣΟ θα κοστίζει και ΠΟΣΗ ώρα θα πάρει αν βρεθεί;
Μία και μόνη απάντηση: 'εμένα με βολεύει, έχω και πιλοτή και σύμβαση για οικονομικό ρεύμα και θα το αφήσω 30 ώρες να φορτίζει, αφού δεν πάω ταξίδια'...
υ.γ.
δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να απαντήσω στο ίδιο και το ίδιο (αθέλητο ίσως) τρολάρισμα γι ακόμη μια φορά, το έκανα μόνο επειδή άλλαξες λέβελ και γράφεις πλέον για 'ψέμματα'...
Θέλει πραγματικό θράσσος να καταγγέλεις τον άλλον για τρολάρισμα, όταν ο άλλος σού μιλάει μόνο με επιχειρήματα και με πραγματικά γεγονότα που βασίζονται είτε σε αυτά που έχει διαπιστώσει ο ίδιος οδηγώντας είτε σε πληροφόρηση που παρέχεται απλόχερα από την παγκόσμια κοινότητα. Τη στιγμή μάλιστα που εσύ βασίζεσαι σε καταφανή ΨΕΜΑΤΑ, που δεν προκύπτουν από πουθενά. Όχι, δε λέμε το ίδιο πράγμα όταν αναφέρεις ότι ένα ηλεκτρικό έχει αυτονομία 50 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, ενώ έχει 500! Όταν στο έχουμε αποδείξει επανειλημμένως και συνεχίζεις να το επικαλείσαι, άλλος είναι το τρολ.
Οι κατηγορίες για το 'εμένα με βολεύει' είναι τουλάχιστον αστείες, από τη στιγμή που έχω τονίσει επανειλημμένα ότι δε διαθέτω την οικονομική άνεση για να αγοράσω ηλεκτρικό όχημα. Ούτε θερμικό βεβαίως. Αρκούμαι στο 15ετίας υγραέριό μου με τις 250+ χιλιάδες χιλιόμετρα και λέω πάλι καλά. Δε θα βγάλω όμως ζαβή την κατσίκα τού γείτονα επειδή δεν μπορώ να την αγοράσω.
Οι περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικού έχουν αναφερθει πολλάκις, πρώτος έχω γράψει ότι αν δεν έχεις φόρτιση στο σπίτι, απλώς ξεχνάς την ιδέα τού ηλεκτρικού οχήματος.
Και για να μπούμε λίγο εντός θέματος, το κατάλληλο ηλεκτρικό θα ταξιδέψει ανθρώπινα (σημείωση: ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτός ο τομέας υπερτονίζεται τόσο, από ανθρώπους που κάνουν 4-5 ταξίδια το χρόνο, παραβλέποντας τα απίστευτα προτερήματα στην αστική χρήση, το μηδενικό κόστος χρήσης, την ευκολία οδήγησης, τις τρομερές επιδόσεις, τη μηδενική μόλυνση του αστικού ιστού. Λες και ψάχνουν απεγνωσμένα να πιαστούν από ένα επιχειρήμα, ώστε να επιβεβαιώσουν την αρνητικότητά τους). Ναι λοιπόν, ιδού ένα βιντεάκι όπου ο Harry Metclaffe, ιδρυτής τού βρετανικού περιοδικού EVO και τρελός petrolhead, πηγαίνει μια 'Αθήνα-Θεσσαλονίκη' με ταχύτητα 120, τον κλιματισμό του κι όλες τις ηλεκτρικές του ανέσεις, κάνοντας μια 20λεπτη στάση. Δηλαδή όπως θα ταξίδευε ο καθένας μας.
Αναφέρθηκε η κάλυψη της διαδρομής Αθήνα-Κύμη. Είναι 160 χιλιόμετρα, χωρίς τραγικά υψομετρικά. Για τα σημερινά ηλεκτρικά, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δυσκολία. 208, Kona, Niro, ID.3, ακόμα και το Citigo, όλα θα ταξιδέψουν με 120 στον αυτοκινητόδρομο και θα φτάσουν αλαχάνιαστα στην Κύμη. Προσπερνώντας αστραπιαία ό,τι φορτηγό πετύχουν, πολύ καλύτερα από τα θερμικά τους αδερφάκια. Αν μάλιστα μιλάμε για εκδόσεις με μεγάλες μπαταρίες (Kona 64, Tesla Long Range), θα γυρίσουν το ίδιο γρήγορα χωρίς να χρειαστούν φόρτιση. Το Drive πήγε με το Kona στο Ναύπλιο, ταξιδεύοντας με 120 κι όλα τα ηλεκτρικά αναμένα και έβγαλε 450 χιλιόμετρα. Με χειρότερα υψομετρικά. Το Leaf και το ΜΧ-30 θα φτάσουν, αλλά θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση στον αυτοκινητόδρομο. Αυτά είναι τα μοναδικά που θα περιοριστούν στα 90-100 κι είναι δακτυλοδεικτούμενα.
Καλά, αυτός δεν είχε διαβάσει στο φόρουμ των 4Τ ότι τα ηλεκτρικά δεν ταξιδεύουν; Τον ταλαίπωρο...
ΥΓ. Αλήθεια, υπάρχει επιλογή ignore στο φόρουμ; Να μη βλέπεις τις δημοσιεύσεις κάποιου μέλους; Σε άλλα φόρουμ υπάρχει, στο δικό μας;
Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, κι αναγκαστικά θα υποστούμε το τρόλλινγκ και τις υστερικές αντιδράσεις !
Μαζί έχουμε κάνει συζητήσεις περί Τέσλα και του αγρότη Χάρυ; όντως κρίμα που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
-
Ο φανατισμός δεν είναι καλός σε τίποτα στην ζωή, όπως και στο θέμα μας περί θερμικών και ηλεκτρικών. Σχεδόν πάντα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Και αυτή η αλήθεια επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες όπως το βιοτικό επίπεδο,οι υποδομές,ο τρόπος ζωής, οι ανάγκες ακόμα και η κουλτούρα του καταναλωτή.
Δε διαφωνούμε ότι η ηλεκτροκίνηση είναι 'ανώτερη' σε ποιοτικά χαρακτηριστικά μετακίνησης ή και περιβαλλοντικά κριτήρια(μάλλον).
Προσωπικά και εφόσον μιλάμε για εφαρμογή της στον τόπο μας, δε μπορώ να τη δω ως το **παρόν **της αυτοκίνησης στην Ελλάδα παρά μόνο για ελάχιστους συντοπίτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σίγουρα μελλοντικά με περισσότερες υποδομές, εξέλιξη και έλευση φθηνότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνει πιο βατή για μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών. Έως τότε θα απέφευγα βαρύγδουπες δηλώσεις και αφορισμούς.
Τέλος, μην απορείτε σε περίπτωση που έστω ότι γίνει πιο θελκτική, ότι θα τιμηθεί και αναλόγως. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι για παράδειγμα δύσκολα αφομοιώνουν νέες τεχνολογίες γι'αυτό και κυκλοφορούν με αυτοκίνητα 20ετίας και κινητά με κουμπιά..
Και πάνω απ' όλα μην παραβλέπετε την Μεσογειακή κουλτούρα μας.. δεν είμαστε λαός που του αρέσει να προγραμματίζει, πόσο μάλλον τις μετακινήσεις του. Αυτά τα λίγα ταξίδια που κάνουμε το χρόνο περιμένουμε κατά βάση να βγάλουμε τα γούστα και απωθημένα μας. Από το να φορτώσουμε μπαγκάζια και οικογένεια και να γυρίσουμε τα υπέροχα βουνά μας γράφοντας χιλιόμετρα μέσα σε ένα τριήμερο, και να επιστρέψουμε με τρείς τενεκέδες λάδι. Από το να γυρίζουμε το νησί όλη μέρα και τις παραλίες του. Η και να το 'πατήσουμε' στην στροφοδιαδρομή για το χωριό.. Όσο λιγότεροι 'μπελάδες' και ξεγνοιασιά τόσο καλύτερα μιας και κακά τα ψέμματα είμαστε λίγο χύμα σαν ιδιοσυγκρασία.
-
Εγώ πάντως παίδες πριν διαβάσω 4Τ παίρνω πλέον τα μέτρα μου:
-
-
Το ΚΟΝΑκι μου....
Ωραίος...το tesla το παρέλαβες?
-
evan1969 wrote:
Το ΚΟΝΑκι μου....
Ωραίος...το tesla το παρέλαβες?
Οχι το ακύρωσα.. Πάω για SUV 4κινητο ή Υ ή ARIYA ή κανένα κινέζο αν έρθει έως το 2021
-
Νέες μπαταρίες φορτίζονται έως και 80% σε 15 λεπτά από την QuantumScape, η οποία κατατάσσει τον Όμιλο Volkswagen ως τον μεγαλύτερο μέτοχό της
-
...Οι νέες μπαταρίες μπορούν επίσης να φορτιστούν έως 800 φορές με ελάχιστη απώλεια στην ικανότητα τους να διαχειριστούν την ηλεκτρική ενέργεια στη χρήση και στην αποθήκευση...
...η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει μαζικά τη νέα της μπαταρία...
Τιπ: κρατήστε μικρό σακουλάκι.
-
...η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει μαζικά τη νέα της μπαταρία...
Τιπ: κρατήστε μικρό σακουλάκι.
παιχνίδι της VW οτι θα χτυπήσει την Tesla στην τεχνολογία των μπαταριών που ουσιαστικά εκεί πονάει η ηλεκτροκίνηση.
-
Προσέξτε αυτό που παίζει στην Αγγλία ΤΩΡΑ, ένα κράτος πολύ πιο μπροστά στην ηλεκτροκίνηση από εμάς :
there are just 0.28 public chargers per EV, approximately one device for every four vehicles. By contrast, there were almost nine public chargers per EV at the start of 2018
Ουσιαστικά, όσο ανεβαίνει ο αριθμός των κυκλοφορούντων ηλεκτρικών ιχ, τόσο κατεβαίνει η αναλογία φορτιστών ανά ιχ. Που με τη σειρά του υποδεικνύει το προφανές: ο μέσος ηλεκτρικός κάτοχος φορτίζει σπίτι του, και αξιοποιεί το δίκτυο των δ.χ. φορτιστών μόνο σε ανάγκη.
Με άλλα λόγια : φτιάξτε γκαράζ με ηλεκτρική παροχή στα σπίτια σας, άντε και μερικοί στη δουλειά σας, γιατί άμα περιμένετε να φτιαχτεί δίκτυο θα μείνετε στο δρόμο περιμένοντας και θα ξεπαραδιαστείτε κι από πάνω...
Αντιγράφω και το μοναδικό σχόλιο από κάτω :
cant think why they are not being used, I mean they are only 5 times the price per Kw of what you can get electricity from home overnight whilst you sleep.
https://www.autocar.co.uk/car-news/electric-cars/public-chargers-ev-hits-lowest-level-records-began
-
DS 3 E-tense ή αλλιώς 'Τι είπες μαντάμ; Εγώ, αγάπη μου, είμαι κυγιιιία!'
Αλήθεια, τι περιμένει κανείς πριν οδηγήσει το ηλεκτρικό DS3; Μα ότι πρόκειται για ένα ακόμα πιο ειδικό μοντέλο σε σχέση με το ήδη πολύ ειδικό θερμικό DS3. Ένα μοντέλο που ήδη απευθυνόταν σε λίγους, να περιορίζει ακόμα περισσότερο το αγοραστικό του κοινό. Κι αυτό ακριβώς αντικρίζει στην πράξη.
Πάμε όμως λάου-λάου κι όχι κατευθείαν στο συμπέρασμα, γιατί σας έχω καλομάθει στο μπίρι-μπίρι, τη θέλετε την πλοκή. Σαν αισθησιακές ταινίες όπου το ζεύγος πρέπει να γνωριστεί (στοιχειωδώς έστω) πρώτα. Τηλέφωνο λοιπόν στο μοναδικό εν Ελλάδι κατάστημα της γαλλικής παρακλάδας:
-Ένα test drive παρακαλώ!
-Σπίτι μου ή σπίτι σου;
-..... (γουρλωμένα μάτια και σιωπή στην άλλη άκρη τής γραμμής)...
Πρωτόγνωρη υπηρεσία, να σου φέρνουν το αυτοκίνητο στον χώρο σου. Εντάσσεται στη γενικότερη premiumίλα ή στο ότι βαρέθηκαν να βαράνε μύγες, άσε που δεν πρέπει να έχει και πολλές τέτοια εποχή. Διάλεξα να πάω από εκεί, μιας κι είχα ήδη προγραμματίσει μια δουλειά στα πέριξ. Επιπλέον, με διαβεβαίωσαν ότι στο χώρο μου, ο υπάλληλος θα με συνόδευε στη δοκιμή ενώ αν πήγαινα από το κατάστημα, θα ήμουν μόνος στο αυτοκίνητο. Αφετρίτου, δε θα αγγάρευα τον άνθρωπο να διανύσει το λεκανοπέδιο, να χάσει δύο ώρες από τη ζωή του χωρίς να υπάρχει πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον.
Τελικώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενα, αφού ο υπάλληλος ήρθε μαζί μου κι η δοκιμή ήταν περιορισμένη (άρα και λειψή συμπερασμάτων). Ένα ανέβασμα της Κηφισίας μέχρι το δαχτυλίδι τού ΟΤΕ και πίσω, κλάιν δηλαδή.
Το αυτοκίνητο ήταν όπως ακριβώς το περίμενα. Σοφά οι Γάλλοι έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην άνεση κι έχουν πατήσει λίγο φρένο στη φουτουριστικότητα. Ενδεχομένως να μην υπάρχει τόσο άνετο μοντέλο με 18άρες ζάντες και μήκος μικρότερο από τα 5 μέτρα. Αλλά αυτή η άνεση δεν προκύπτει από τις περίφημες γαλλικές ρυθμίσεις, όπως θα λέγαμε παλιά, αλλά μάλλον επειδή έχει υπερβολικά μαλακή ανάρτηση. Ήταν η πρώτη φορά που στο τέρμα γκάζι, ένιωσα τη μούρη να ανασηκώνεται. Αν μπορούσα να το στρίψω κιόλας, θα ήξερα να σας πω αν γέρνει στις στροφές. Προς το παρόν, περιορίστηκα στις σούζες! Και μη φανταστείτε ότι μιλάμε για κάνα απύθμενο γκάζι που τις προκαλεί. Μετά το ID.3 της περασμένης εβδομάδας, τα 136 άλογα των PSA (ίδιο μοτέρ με του 208/2008, κάπου τόσα βγάζει και το Mazda, αλλά και το Leaf 40 kWh) φαίνονται μια τυπική ηλεκτρική απόδοση. Δεν ενθουσιάζουν, αλλά δε θα χρειαστείς και κάτι παραπάνω. Το ID.3 σε ('με' για την ακρίβεια) ιντριγκάρει να το σανιδώσεις. Τα υπόλοιπα έχουν όλη τη ροπή που χρειάζεσαι για να κινηθείς με ασφάλεια. Να εξαφανιστείς από το πλάι τού φορτηγού που πάει να σε κλείσει, εδώ η κατάσταση διορθώνεται με το γκάζι κι όχι με το δίπτυχο φρένο/κόρνα. Να προσπεράσεις, να ανέβεις την πιο δύσκολη ανηφόρα. Μέχρις εκεί.
Η στόχευση στην άνεση καταφαίνεται και στο πόσο υπερβολική είναι η υποβοήθηση του τιμονιού στις χαμηλές ταχύτητες. Punto Sporting προ εικοσαετίας στο City. Φταρνίζεσαι και το τιμόνι περιστρέφεται 10 μοίρες παραπάνω από τον κορονοϊό που διέσπειρες. Λογικότατο, αν σκεφτείτε σε ποιον απευθύνεται το DS3: στη νεόπλουτη, μάλλον μέσης ηλικίας, που ο πλούσιος σύζυγος (μάλλον μεγαλογιατρός ή μεγαλοδικηγόρος) της πήρε για να πηγαίνει στα ψώνια της. Αυτή θα το λατρέψει: είναι ξεχωριστό, όμορφο, εξατομικεύεται σε χρώματα κι επενδύσεις εσωτερικού. Ένα κόσμημα σε ρόδες! Είναι ψηλό για να μπαινοβγαίνει εύκολα. Είναι κοντό για να παρκάρει ανθρώπινα. Έχει άνετη ανάρτηση κι ελαφρύ τιμόνι.
Το κακό (για την DS) και καλό (για τη μαντάμ) είναι ότι σε αυτήν στοχεύουν όλα τα premium ηλεκτρικά που μαζεύτηκαν στους ελληνικούς τιμοκαταλόγους. Για αυτές τις έρημες τις 50άρες γιατρέσσες (εδώ παίζει βιντεάκι με Ζήκο και γιατρέσσα στο τηλέφωνο) σφάζονται τα Mazda MX-30, τα DS3, τα Honda e, τα ηλεκτρικά Mini, οι i3 αυτού του έρημου ντουνιά. Αν υπολογίσετε πόσες είναι αυτές οι μανταμίτσες, πόσες από δαύτες θα βρεθούν να οδηγούν μια Χ5, μια Cayenne, αλλά και πόσες θα πάνε σε άλλα premium ή σε plug-in επιλογές, καταλαβαίνετε ότι όντως μιλάμε για 4-5 πωλήσεις πανελληνίως.
Τουλάχιστον, σε αντίθεση με το ΜΧ-30, το DS3 έχει τη στοιχειώδη αυτονομία ώστε να προσποιηθεί ότι είναι το μοναδικό όχημα μιας οικογένειας. Βγάζει 300+ χιλιόμετρα, σε αντίθεση με τα 200 του Ιάπωνα. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο μοντέλα είναι εξαιρετικά κοντά σε φιλοσοφία κατασκευής. Και τα δύο θέλουν να πείσουν ότι είναι premium, το κάνουν όμως με διαφορετικό τρόπο. Το Mazda προτιμά την ολιστική ποιότητα: ό,τι και να αγγίξεις στο εσωτερικό του, νιώθεις ότι κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά, κάποιος σχιστομάτης θα κάνει χαρακίρι αν τολμήσεις να πεις την παραμικρή αρνητική κουβέντα για την ποιότητα του εσωτερικού. Όλα αγγίζουν την τελειότητα κι έχεις την αίσθηση ότι αυτό θα γίνεται εσαεί.
Αντίθετα, το γαλλάκι φαίνεται να είναι προϊόν καθαρού υπολογισμού. 'Ρε παιδιά, πώς μπορούμε να το κάνουμε να δείχνει ακριβό; Όλοι ξέρουμε ότι από κάτω είναι το 2008, πώς θα γίνει να διαφοροποιηθούμε χωρίς να αλληλοσκοτωθούμε;' Το καλό είναι ότι όντως απολαμβάνεις μια κάποια ιδιαιτερότητα και πολυτέλεια στο εσωτερικό. Δηλαδή αν αμέσως μετά από το DS3, μπεις σε κάνα Kona ξέρω-γω, παίζει και να κάνεις εμετό από την πλαστικίλα. Δηλαδή το DS3 ΟΝΤΩΣ διαφοροποιείται από τον σωρό. Το κακό είναι πως πρόκειται για φτιασίδια, πως είναι μάλλον πολυτελές παρά ποιοτικό, η πραγματική ποιότητα βρίσκεται ΜΟΝΟ στο ΜΧ-30 και να με συμπαθάτε που είμαι λίγο απόλυτος.
Άλλες παρατηρήσεις:
-κάθισμα πολυθρόνα, μπαίνεις και γουβιάζεις. Σαν κάτι παλιά πούλμαν, με τον Χάρυ Κλυν στο τιμόνι και σούστα κάτω από το κάθισμα. Κάπως έτσι.
-χώροι για Γάλλους που τρώνε μόνο νερόβραστα και δεν έχουν πάρει ύψος. Ούτε φάρδος. Εσωτερικό πλάτος αυστηρά για δύο, χώρος για τα γόνατα ολίγον ανέκδοτο. Ο χώρος αποσκευών τρώγεται, νομίζω ότι ήταν 340 λίτρα.
-εικόνα εσωτερικού όσο πρέπει φουτουριστική, χωρίς να το παρακάνει. Εμ, η 50άρα γιατρέσσα ξέρει να χειρίζεται smartphone αλλά όχι και να γράφει κώδικα. Η DS ΔΕΝ έκανε το λάθος τής VW, που προσπάθησε να Tesloποιηθεί κι έφαγε τα μούτρα της, ολίγον τι.
Τελικά θα μπορούσε το DS3 να θέλξει μια οικογένεια; Είναι όμορφο, πολυτελές, ιδιαίτερο, με καλή αυτονομία, καλές επιδόσεις. Εντάξει, λογικά δε θα είναι για να γράφεις χρόνους στα Λιμανάκια με τόσο μαλακή ανάρτηση και τιμόνι στο περίπου, ούτε για κόντρες με το ID.3 στη Βούτα, αλλά οι αγοραστές τής κατηγορίας θα απολαύσουν την άνεση και θα αδιαφορήσουν για τα παραπάνω. Μπορεί να κάνει και τα ταξιδάκια του, γιατί λοιπόν λέω ότι στοχεύει μόνο στη φραγκόκοτα;
Μα γιατί κοστίζει ένα σωρό χρήματα! 35 χιλιάρικα για τη βασική έκδοση, με το λευκό χρώμα τού νοικιάρικου και σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό: ναι, με λάμπες αλογόνου κι απλό cruise control. Εξοπλισμό που θεωρούμε αυτονόητο σε πολύ λιγότερα χρήματα, εδώ πρέπει να τον πληρώσεις έξτρα. Διαμορφώνοντας ένα DS3 όπως θα έπρεπε να είναι, με LED και ACC και 2-3 πραγματάκια ακόμα (keyless, ασύρματη φόρτιση κινητού, λευκές επενδύσεις εσωτερικού), η τιμή σκαρφάλωσε στα 39-40!!! Εντάξει, τα LED είναι matrix (ξέρετε, αυτά με την αυτόματη εναλλαγή μεσαίας-μεγάλης σκάλας κι απομόνωση του αντίθετα ερχόμενου οχήματος), ενώ το ACC αναγνωρίζει τα όρια ταχύτητας και κόβει αυτόματα ώστε να είσαι πάντα νόμιμος. Καλώς αυτά να τα πληρώνεις έξτρα, δεν αντιλέγω, έπρεπε όμως η βασική έκδοση να έχει απλά LED κι απλό ACC χωρίς να κοστίζει παραπάνω.
Θεωρώ ότι δύσκολα μια οικογένεια θα αγνοήσει τα παραπανίσια χρήματα και δε θα στραφεί στο 2008 ή στο Kona που είναι φθηνότερα. Ή αν το θέλει για δεύτερο, μάλλον θα προτιμήσει να γλιτώσει 6-7 χιλιάρικα για ένα σαφώς πιο ποιοτικό αυτοκίνητο (ΜΧ-30). Είπαμε, 4-5 πωλήσεις. Νομίζω ότι η μία θα πρέπει να καταλογιστεί στην κυρία Πατούλη, σε καμία δεν ταιριάζει περισσότερο.
ΥΓ. Η μεγάλη σημασία μοντέλων όπως το DS3 δεν είναι αυτό καθεαυτό το μοντέλο, άλλωστε τι θα πουλήσει; Είναι ο πλουραλισμός που προσθέτουν στην γκάμα τών προσφερόμενων ηλεκτρικών. Αρχίζει σιγά-σιγά να καλύπτεται κάθε γούστο, να υπάρχει εξειδίκευση στο τι προσφέρει το κάθε μοντέλο. Μόλις πριν 2-3 χρόνια, τα ηλεκτρικά ήταν ουσιαστικά τα φαντασμαγορικά Tesla, τα Leaf για τον μέσο οικογενειάρχη (άντε και κάτι απόπειρες τύπου Golf), η Ζωή για αστική χρήση και λίγα niche μοντέλα (το i3 για τους φραγκάτους αλλά αυστηρά για μέσα στην πόλη, τα C-Zero και i-Miev για τον αντίστοιχο μπατίρη) και πάπαλα. Πλέον, υπάρχουν όλο και περισσότερες επιλογές, με έφεση βέβαια στα γεμάτα πορτοφόλια. Οι κατασκευαστές θεωρούν ότι η ηλεκτροκίνηση θα φορεθεί ως καπελαδούρα μεσόκοπης μαντάμ, από πάνω προς τα κάτω. Εγώ πάλι θεωρώ ότι το μεγάλο μπαμ θα γίνει με φθηνά μοντέλα, όπως το Dacia Spring. Αν κοστίζει όσο το σημερινό Fiat Panda, θα βαρεθούμε να το βλέπουμε.
-
@dimsabas πολύ καλά τα λες.
-
Έφτιαξα ένα βλογκ με τα ηλεκτρικά μου απομνημονεύματα. Για να τα βρίσκετε μαζεμένα. (και δημοσίευση μπόνους με το ηλεκτρικό ποδήλατο)
-
Είσαι θεουλης!
-
Μπράβο σου, απλά η άσπρη γραμματοσειρά στο μαύρο δεν βολεύει πολύ.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης