-
Eμένα μου κάνει ακόμη μεγαλύτερη και κακή εντύπωση το υπερμεγέθες των ελαστικών : 235 πλάτος ακόμη και στο πιο αδύναμο των 148 ημίονων, όταν το ισχυρότερο BMW i3 έχει 155(!) παντού και 175 μόνο τα τελευταία χρόνια ως 'ζμπορ' επιλογή. Το πεμβέ λεεεεεεέω!
Δηλαδής άμα βγάλει η Όπελ κανένα ηλεκτρικό, που θα πάει το πράμα, θα του πετάξει τίποτε 275 λάστιχα να θες 1.500 ευρώ την αλλαγή?
-
-
Ανακοινώθηκαν και οι τιμές του νέου ηλεκτρικού Skoda, από €29.000 με την επιδότηση.
Ενα φθηνότερο id.3 μου μοιάζει βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα, δεν θυμάμαι αν φοράνε κ τον ίδιο κινητήρα. για skoda που δεν συμπαθώ την γραμμή τους, δεν το λες κ άσχημο. βέβαια τα λεφτά είναι αρκετά....
-
Το έχω χρησιμοποιήσει ήδη στην Κάτω κηφισιά καθώς πάω διπλα στα starbucks κ αράζω, κ ρίχνω κ μία τσαμπέ φόρτιση στον φορτιστή του θανόπουλου της blink. Νομίζω η ΔΕΗ έχει πει θα συνεργαστεί με ΑΒ. στα super market παντως βολεύει να φορτίζεις (από άποψη χώρου κ χρόνου) αλλά όταν θα γίνουν χρεώσεις, θα κόβουν κ@@@@...
-
Πολυ ελευθερο χρόνο για καφε έχεις. Εγώ ψάχνω να έχει καλές ποτηροθηκες διότι τον πινω στα φανάρια.
-
-
Εμένα πάντως το Enyaq στα 29,5 χιλιάρικα και μου αρέσει και το βρίσκω ως και 'ευκαιρία' συγκρινόμενο με κάτι αλλά ηλεκτρικά από Γαλλία μεριά...
-
Εμένα πάντως το Enyaq στα 29,5 χιλιάρικα και μου αρέσει και το βρίσκω ως και 'ευκαιρία' συγκρινόμενο με κάτι αλλά ηλεκτρικά από Γαλλία μεριά...
Ναι αλλά τα Γαλλικά είναι premium....μην το ξεχνάς αυτό!
Εγώ από ηλεκτρικά Ford θέλω...μια Mustang E.
-
Πολυ ελευθερο χρόνο για καφε έχεις. Εγώ ψάχνω να έχει καλές ποτηροθηκες διότι τον πινω στα φανάρια.
χαχα κάνεις λάθος...παω κ δουλεύω στον υπολογιστή διότι στα starbucks εχουν free wifi , γραφειάκια κ μπρίζες... κ ταυτόχρονα φορτίζεις κιόλας.
-
Αν κανει μαζωξη το forum, και αν ερθεις με το ηλεκτρικο σου και το free wi fi.....πριν το σχολασουμε θα ψαχτουμε....στο λεω. Δεν θα φυγει κανεις χωρις ψαξιμο και ιδιαιτερα ....you.
Υ.γ ελα forex σε κοβω. Ιδιοι ειστε ολοι.
-
Πράγματι αυτή η μόδα με τις τεράστιες ζάντες είναι εκνευριστική και καθόλου πρακτική ...
-
Mε κόστος 33-40 χιλιάρικα το καινούργιο, και μέτρια εικόνα για την μπαταρία του Ληφ ΜΚ1, η οποία και θέλει 7.500 χιλιάρικα στο εξωτερικό για να αλλαχθεί (η μικρή κιόλας, όχι η μεγάλη), δεν θα το έλεγα καλό ντιλ.
Λίγο που τα χαζεύω τελευταία τα ηλεκτρικά, διαπιστώνω πως αυτή τη στιγμή καλύπτουν πολύ καλά το σενάριο του 2ου αυτοκινήτου για καθαρά αστική μετακίνηση δεδομένου ότι μένεις σε σπίτι όπου μπορείς να φορτίζεις το βράδυ. Για ταξίδι εκτός πόλης θα κινείσαι πιο αργά και με περισσότερο άγχος σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα. Η κατάσταση θα αλλάξει τα επόμενα 1-2 χρόνια προς το καλύτερο αλλά και πάλι, αν κάποιος εκδρομεύει συχνά στην ελληνική ύπαιθρο θα είναι πιο άνετος με όχημα ορυκτού καυσίμου.
Τα τεσλα είναι μάλλον η μοναδική πρόταση που αποτελεί εξαίρεση στα παραπάνω (το long range τουλάχιστον) αλλά θεωρώ πως θα χάνουν αρκετά στην καθημερινή μετακίνηση εντός πόλης. Επίσης, προσωπικά με προβληματίζει πολύ η λογική του αυτοκινήτου-gadget που αν χαλάσει η οθόνη αφής δεν μπορείς ούτε να ανοίξεις το ντουλαπάκι (και θα θες κανα 3χιλιαρο για να την φτιάξεις).
Η περιβαντολογική επιβάρυνση που φέρνουν τα ηλεκτρικά είναι στο μυαλό μου δεδομένη αλλά υπερισχύει το marketing (κάτι καινούριο και εξωτικό) αλλά και το γεγονός ότι προσφέρουν καθαρό αέρα και ησυχία στις πόλεις (μεταφέροντας βέβαια τη ρύπανση αλλού).
-
Λίγο που τα χαζεύω τελευταία τα ηλεκτρικά, διαπιστώνω πως αυτή τη στιγμή καλύπτουν πολύ καλά το σενάριο του 2ου αυτοκινήτου για καθαρά αστική μετακίνηση ... Η κατάσταση θα αλλάξει τα επόμενα 1-2 χρόνια προς το καλύτερο ...τεσλα είναι μάλλον η μοναδική πρόταση που αποτελεί εξαίρεση στα παραπάνω...
Η αλήθεια είναι οτι προ-ορίζονται κυρίως για αστικές μετακινήσεις, ειναι λύση ακριβής αγοράς (με χαμηλό κόστος μετακίνησης) που υπο-αρκετές προυποθέσεις θα μπορούσε να αποσβέσει το αρχικά μεγάλο κόστος. Αρα όπως πολύ σωστά έχουν αναφέρει οι εξαιρετικού συμφουρίτες περιορίζεται το κοινό που αποσκοπεί. Τα 1-2 χρόνια είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο για μένα, εγώ προσωπικα-υποκειμενικά το έχω οριοθετήσει στο 25. Τα tesla ειναι αρκετά ακριβά κ ενδεχομένως να προορίζονται σε τσέπες που αγοράζουν περισσότερο για lifestyle παρά για την core αυτοκίνηση, οπότε ναι είναι μπροστά, η tesla δίνει τεχνολογία κ κίνητρο για την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, αλλά δεν ειναι για κοινούς θνητούς τουλάχιστον στην Ελλάδα. Για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρικών-μπαταριών, υπάρχει πολύ μεγάλη κουβέντα, κυρίως για τον τρόπο κ τα υλικά που φτιάχνονται οι μπαταρίες, που ενδεχομένως μαθαίνουμε την μισή αλήθεια από κάθε πλευρά, οπότε νομίζω οτι δεν μπορεί να βγει αξιόπιστο συμπέρασμα...επειδή όμως οπου υπάρχει καπνός υπάρχει κ φωτιά, κρατάω μικρό καλάθι πραγματικά για το πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι οι σημερινές μπαταρίες-μακάρι να κάνω λάθος.
-
Οικονομοτεχνικά δεν μου βγαίνει με τίποτα το ηλεκτρικό για τα δικά μου χλμ. Ειδικότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αν πχ. κανεί 15.000χλμ/έτος με ένα αυτοκίνητο βενζίνης που κάνει 20.000€, το να δώσει 35.000€ για ηλεκτρικό είναι σαν να προπληρώνει την βενζίνη 10 ετών (έστω κατανάλωση συμβατικού στα 7,5λτ/100χλμ.) του συμβατικού (το κόστος ρεύματος του ηλεκτρικού θα μπορούσε να καλύψει τα service του συμβατικού).
Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τον χρόνο αναμονής της φόρτισης, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μου μοιάζει τελικά ένα κακό deal οικονομικά & πρακτικά για την παραπάνω περίπτωση...
Η ιδέα ότι έχεις γλιτώσει 10.000€ που μπορείς να βάζεις τη βενζίνη σου όπου θες και σε 5 λεπτά γεμίζεις είναι πολύ πιο ελκυστική για μένα. Επίσης, στη βαράει και πας Θες/νίκη βόλτα χωρίς κανένα άγχος. Αν έχεις και CNG αυτοκίνητο έχεις χτυπήσει bullseye.
-
Test drive στο συζητημενο Polestar 2. Καταρχάς εντυπωσιακό έως επιβλητικό οριακά. Παράξενη αίσθηση το ύψος της ανάρτησης και ο hatchback σχεδιασμός.
Στα θετικα: Από που να αρχίσω, το 1ο ηλεκτρικό που δεν με κάνει να νιώθω ότι είμαι μέσα σε έναν υπολογιστή αλλά σε αυτοκίνητο. Η Volvo υπέγραψε σε θέμα ανάρτησης και θορύβων στο εσωτερικό, αλλά και ηχητική μόνωση. Το σύστημα android και η google καθιστούν πανεύκολη την επικοινωνία με το δίκτυο, δεν χρειάζεσαι καν κουμπάκια. Με εντυπωσίασε η επιτάχυνση, αφού αισθάνθηκα ότι όταν πχ βγαίνω σε αυτοκινητοδρομο δεν χρειάζεται καν να κοιτάξω καθρέπτη, απλώς πατάω το γκάζι και επικεντρώνομαι μη χτυπήσω κανένα προπορευομενο. Design και υλικα με υπογραφη σκανδιναβικη, premium αισθηση Εκπληκτικό σύστημα μόνου πεταλιου, το αγάπησα και το συνήθισα σε 5 λεπτά! Τέλος, αποθηκευτικοί χώροι άπλετοι.
Στα αρνητικά, αν και η σχεδίαση έχει εντυπωσιάσει πολύ την αγορά, ένας ψηλός άνθρωπος νιώθει ίσως άβολα στη θέση του οδηγού, καθώς τα παράθυρα είναι αρκετά μικρά. Παρ' όλα αυτά ένιωθα ότι είχα καλή ορατότητα αν κ θα ήθελα παραπάνω. Στα πίσω καθίσματα, οι χώροι είναι πολύ άνετοι, για ψηλό άνθρωπο, ενώ βοηθάει πολύ η γυάλινη οροφή. Επίσης το σύστημα υποστήριξης της polestar, ενώ προσφέρει τεχνική υποστήριξη σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου Και on air αναβαθμίσεις λογισμικού, είναι δωρεάν για 3 χρόνια και μετά πληρώνεις πάροχο ίντερνετ με sim card για να απολαμβάνεις τα καλά του δικτύου.
Ως επίλογο, θα ήθελα να πω για το range anxiety. Όταν επιλέγεις προορισμό, το σύστημα αυτόματα σου βγάζει το προγραμ.α του ταξιδιού σου. Που σημαίνει ότι γνωρίζει ποιοι σταθμοί φορτισης λειτουργούν και με τι ταχύτητα φόρτισης, τι κατανάλωση έχει το οδηγικο σου στυλ, υψόμετρο, όρια ταχύτητας, έδαφος, και βελτιστοποιει τις στάσεις που θα πρπ να κάνεις. Επομένως βλέπουμε πως χαρτί και μολύβι θα αρχίσουν να γίνονται πρακτικές παρελθόντος από εδω και πέρα. Δεν λέω μείνετε ήσυχοι, αλλά είναι ενθαρρυντικά τα βήματα.
Κλεμμένο προφανώς...
-
Οικονομοτεχνικά δεν μου βγαίνει με τίποτα το ηλεκτρικό για τα δικά μου χλμ. Ειδικότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αν πχ. κανεί 15.000χλμ/έτος με ένα αυτοκίνητο βενζίνης που κάνει 20.000€, το να δώσει 35.000€ για ηλεκτρικό είναι σαν να προπληρώνει την βενζίνη 10 ετών (έστω κατανάλωση συμβατικού στα 7,5λτ/100χλμ.) του συμβατικού (το κόστος ρεύματος του ηλεκτρικού θα μπορούσε να καλύψει τα service του συμβατικού).
συμφωνω απολυτα. Εκανα και εγω καποιους υπολογισμους για 2ο αυτοκινητο πολης και οταν πληρωνει περιπου +50% για το ηλεκτρικο αντιστοιχο του συμβατικου, δεν αξιζει. Αν γινει η αποσβεση (για τα χιλιομετρα μου παντα) θα γινει μετα απο 5-7 χρονια, αρκει να μην εχει αλλαξει τιποτα προς το χειροτερο για τα ηλεκτρικα (χρεωση ρευματος, τελη κυκλοφοριας κτλπ).
Χωρες οι οποιες εχουν μεγαλο ποσοστο ηλεκτρικων αυτοκινητων δεν ηταν τυχαιο, αλλα ειναι αποτελεσμα γενναιων οικονομικων κινητρων απο τις εκαστοτε κυβερνησεις, κατι το οποιο δεν υπαρχει στην παρουσα στιγμη τουλαχιστον, στην ελλαδα.
-
Δεν είχαν γενναίες οικονομικές ενισχύσεις μόνο, και αν είχαν δεν ήταν τόσο μεγαλύτερες από τις δικές μας που να αποτελέσουν καθοριστικό κριτήριο. Αν πάρουμε την περίπτωση της Νορβηγίας, είχαν παράλληλα μια αλοπρόσαλλη φορολόγηση των συμβατικών ιχ, πανάκριβα υγρά καύσιμα (2 ευρώ το λίτρο) εξαιτίας των πανύψηλων δασμών και ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ διαθέσιμο εισόδημα των εκεί ιθαγενών .
Το να είχαν και μια α καλύτερη επιδότηση από εδώ, ήταν απλά το κερασάκι της τούρτας, η τούρτα είναι τα 3 που προανέφερα, τα άλλα είναι γαρνιτούρες.
Και εμένα άμα μου έλεγες ότι π.χ. το Γιάρις το 1.000 από 15 χιλιάρικα από αύριο θα κάνει 25 γιατί προστασία του περιβάλλοντος και έτσι, η βενζίνα από 1,35 θα πάει 2 ευρώ και καθάριζα και 80 χιλιάρικα το χρόνο -> Τέζλα θα έπαιρνα με τη μία, όση και να ήταν η επιδότηση που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση σε αυτό το μοντέλο ή κάποιο άλλο. Τόσο απλά.
-
Χωρες οι οποιες εχουν μεγαλο ποσοστο ηλεκτρικων αυτοκινητων δεν ηταν τυχαιο, αλλα ειναι αποτελεσμα γενναιων οικονομικων κινητρων απο τις εκαστοτε κυβερνησεις, κατι το οποιο δεν υπαρχει στην παρουσα στιγμη τουλαχιστον, στην ελλαδα.
Σωστό ειναι αυτό, αλλά με τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, νομίζω οτι η επιδώτηση ειναι γεννάια. Νορβηγία κτλ ειναι πλούσια κράτη που μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο εύκολα οικονομικές κρίσεις οπως με τον κορωνιο κ να δώσουν στους πολίτες άλλες παροχές.
-
Test drive στο συζητημενο Polestar 2. Καταρχάς εντυπωσιακό έως επιβλητικό οριακά. Παράξενη αίσθηση το ύψος της ανάρτησης και ο hatchback σχεδιασμός.
Στα θετικα: Από που να αρχίσω, το 1ο ηλεκτρικό που δεν με κάνει να νιώθω ότι είμαι μέσα σε έναν υπολογιστή αλλά σε αυτοκίνητο. Η Volvo υπέγραψε σε θέμα ανάρτησης και θορύβων στο εσωτερικό, αλλά και ηχητική μόνωση. Το σύστημα android και η google καθιστούν πανεύκολη την επικοινωνία με το δίκτυο, δεν χρειάζεσαι καν κουμπάκια. Με εντυπωσίασε η επιτάχυνση, αφού αισθάνθηκα ότι όταν πχ βγαίνω σε αυτοκινητοδρομο δεν χρειάζεται καν να κοιτάξω καθρέπτη, απλώς πατάω το γκάζι και επικεντρώνομαι μη χτυπήσω κανένα προπορευομενο. Design και υλικα με υπογραφη σκανδιναβικη, premium αισθηση Εκπληκτικό σύστημα μόνου πεταλιου, το αγάπησα και το συνήθισα σε 5 λεπτά! Τέλος, αποθηκευτικοί χώροι άπλετοι.
Στα αρνητικά, αν και η σχεδίαση έχει εντυπωσιάσει πολύ την αγορά, ένας ψηλός άνθρωπος νιώθει ίσως άβολα στη θέση του οδηγού, καθώς τα παράθυρα είναι αρκετά μικρά. Παρ' όλα αυτά ένιωθα ότι είχα καλή ορατότητα αν κ θα ήθελα παραπάνω. Στα πίσω καθίσματα, οι χώροι είναι πολύ άνετοι, για ψηλό άνθρωπο, ενώ βοηθάει πολύ η γυάλινη οροφή. Επίσης το σύστημα υποστήριξης της polestar, ενώ προσφέρει τεχνική υποστήριξη σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου Και on air αναβαθμίσεις λογισμικού, είναι δωρεάν για 3 χρόνια και μετά πληρώνεις πάροχο ίντερνετ με sim card για να απολαμβάνεις τα καλά του δικτύου.
Ως επίλογο, θα ήθελα να πω για το range anxiety. Όταν επιλέγεις προορισμό, το σύστημα αυτόματα σου βγάζει το προγραμ.α του ταξιδιού σου. Που σημαίνει ότι γνωρίζει ποιοι σταθμοί φορτισης λειτουργούν και με τι ταχύτητα φόρτισης, τι κατανάλωση έχει το οδηγικο σου στυλ, υψόμετρο, όρια ταχύτητας, έδαφος, και βελτιστοποιει τις στάσεις που θα πρπ να κάνεις. Επομένως βλέπουμε πως χαρτί και μολύβι θα αρχίσουν να γίνονται πρακτικές παρελθόντος από εδω και πέρα. Δεν λέω μείνετε ήσυχοι, αλλά είναι ενθαρρυντικά τα βήματα.
Κλεμμένο προφανώς...
Στην Ελλάδα το έκανες το test drive? Γίνονται παραγγελίες για το αυτοκίνητο?
-
Είναι κλεμμένο από το ΦουΜπού, η δοκιμή έγινε στη Νορβηγία.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης