-
ευχαριστώ για τα σχόλια. Σχετικά με τα diesel αν και λόγω αρκετά χλμ, είχα στο παρελθόν και δεν τα πολυαγαπάω.
Τώρα μιας και το πρώτο ζητούμενο είναι η άνεση και η ευχαρίστηση εντός πόλης και μου το προσφέρει το TS μάλλον καταλήγω σε αυτό. Σήμερα και όλας το είδα στο δρόμο και μου φάνηκε αρκετά μαζεμένο για το μέγεθος του.
Για όποιον γνωρίζει, το πρόγραμμα flex είναι παρόμοιο με leasing? Έχει φυσικά σχετικά υψηλό επιτόκιο (βέβαια το τωρινό μου σουζούκι είχε μεγαλύτερο) αλλά έχει την δυνατότητα επιλογής εξαγοράς ή επαναχρηματόδητησης. Μέσα στην μηνιαία τιμή δεν περιλαμβάνεται φαντάζομαι σέρβις / ασφάλεια;
Όχι δεν έχει σέρβις και ασφάλεια μέσα και γενικά δεν συμφέρει,εμενα αυτό μου είχαν πει οι ίδιοι στην αντιπροσωπεία. Κοίτα μήπως μπορείς να τους χαμηλώσεις το επιτόκιο.
-
Φάνη, μια ερώτηση: τις προάλλες έγραψες ότι κινήθηκες σε μια διαδρομή κατά 93% ηλεκτρικά. Πώς γίνεται τόσο μεγάλο ποσοστό; Μπορώ να φανταστώ μόνο ότι κάποιος βάζει μπρος στο καζίνο τής Πάρνηθας, κατηφορίζει διαρκώς, γεμίζει πλήρως την μπαταρία και μετά κάνει κάποια πολύ ήρεμα χιλιόμετρα στο ίσιωμα.
Μου φαίνεται πάρα πολύ υψηλό νούμερο. Για δώσε εξηγήσεις γιατί έχω πάθει την πλάκα μου.
-
Φάνη, μια ερώτηση: τις προάλλες έγραψες ότι κινήθηκες σε μια διαδρομή κατά 93% ηλεκτρικά. Πώς γίνεται τόσο μεγάλο ποσοστό; Μπορώ να φανταστώ μόνο ότι κάποιος βάζει μπρος στο καζίνο τής Πάρνηθας, κατηφορίζει διαρκώς, γεμίζει πλήρως την μπαταρία και μετά κάνει κάποια πολύ ήρεμα χιλιόμετρα στο ίσιωμα.
Μου φαίνεται πάρα πολύ υψηλό νούμερο. Για δώσε εξηγήσεις γιατί έχω πάθει την πλάκα μου.
Όντως το 93% είναι υψηλό και σπάνιο. Συνήθως είναι 70-85% εντός πόλης (Αττικής). Αυτό το 93% έγινε από την Κηφισιά μέχρι τον Σταυρό Αγ. Παρασκευής που είναι γενικά κατοφέρεια (π.χ. όλη την Κηφισίας, μέχρι και το δαχτυλίδι την κατέβηκα ηλεκτρικά). Προχτές πήγα από Αγ. Παρασκευή στην Ραφήνα (μέσω Μαραθώνος) και κινήθηκα 83% ηλεκτρικά με μέση κατανάλωση 2.1λτ/100χλμ. Στην επιστροφή κινήθηκα 70% ηλεκτρικά και η κατανάλωση σκαρφάλωσε στο 3.3λτ/100χλμ.
Το πως γίνεται είναι καθρά θέμα συνθηκών κίνησης, δρόμου και τρόπου οδήγησης. Όσο οδηγείς στρωτά (και εαν ο δρόμος και η κίνηση βοηθάνε) και όσο φρενάρεις με την ανάκτηση (πλέον έμαθα να καταλαβαίνω πότε φρενάρει με τα κανονικά φρένα), μπορείς να φορτίζεις αρκετά με αυτό τον τρόπο. Στην Ε.Ο από την άλλη η κίνηση ηλεκτρικά δεν ξεπερνάει εύκολα το 15-20%. Ξεκάθαρα το μεγάλο όφελος είναι στην πόλη και εν συνεχεία σε επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Περισσότερα όταν κάνω αρκετά χιλιόμετρα για να βγάλω έναν μέσο όρο διαδρομών και πόσο κινείτια ηλεκτρικά. Ενεργοποίησα και την εφαμρογή στο κινητό οπότε θα κρατάω εύκολα στατιστικά, έτσι για τον χαβαλέ. Γενικά το αυτοκίνητο όσο το μαθαίνω, τόσο περισσότερο μου αρέσει και ανακαλύπτω μικρά ωραία πράγματα και 'τρικ' για την κίνησή του. Βασικά παίζω...αχαχα!!
-
This post is deleted! -
Σωστή παρατήρηση αλλά πρέπει να εξετάσεις το εξής:
- Οι περισσότεροι εδώ μέσα ζουν από τα δικά τους χρήματα. Δεν ζουν μέσω επιχορηγήσεων κάθε είδους ώστε να μην ξέρουν τι σημαίνει να συντηρείς μια οικογένεια και γενικότερα να χρηματοδοτείς την ανεξαρτησία σου. Η μείωση κάποιων δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ κάθε μήνα κάνει την διαφορα
2.Δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες ώστε να ξεδιπλώσεις τις αρετές ενός αυτοκινήτου καθώς πηγαίνεις στην εργασία σου για να παράξεις τον πλούτο για το νούμερο 1.
3 Γενικα είναι γνωστό πως στον χώρο της αυτοκίνησης οι περισσότεροι που ασχολούνται μόνο με επιδόσεις και την ψάχνουν ετσι κτλ είναι τα λεγόμενα γεροντοπαλικαρα χωρίς πολλά έξοδα σην ζωή τους ή είναι πραγματικά πολυ πλούσιοι.
4.Σε όλα αυτα υπάρχουν και εξαιρεσεις και μαλιστα από πραγματικά αυτοδημιουργητους ανθρώπους. Αλλά εινα η εξαίρεση.
Παντως αν ψάξεις θα δεις ότι υπάρχουν ποστς για την κύλιση, την ανάρτηση, τα τιμονια, τα κιβωτια κτλ. Απλά οντως πιο πολύ συζητείται αυτό που καίει την τσέπη.
-
This post is deleted! -
Μετά από 11 χρόνια οικονομικής κρίσης, ωριμάσαμε.
-
This post is deleted! -
Και αυτή σωστή η παρατήρηση αλλά σκέψου πως πλεον και τα αυτοκινητα έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους. Δηαλδη μια corolla με μια BMW σειρά 1 σε ταξιδι θα εχουν μικρές διαφορές. Μετά το τέλος του ταξιδιού θα γυρίσεις στην καθημερινότητα. Εκεί οντως θα θέλεις τα 150 - 200 ευρω λιγότερα σε καυσιμο όταν κάνεις κάπως έντονη χρήση στον αστικο ιστό.
Αλλο πράγμα 4 λιτρα μέσα στην πόλη άλλο πράγμα 10 λιτρα μέσα στην πόλη όταν έχεις έξοδα διαβίωσης. Είναι σνα να πληρώνεις την βενζίνη του γείτονα και ενός ντελοβερα με παπάκι ταυτόχρονα με την δική σου.
Σκέψου ότι διαβάζω, δεν το ξέρω ακόμα, πως ένα απλό sandero έχει αρκετά ποδεκτη κυληση για ταξιδια. Το πιο φθηνό αυτοκινητο ειναι αρκετα αποδεκτό σε ταξίδια, ποιος θα το έλεγε. Έχει μάλιστα πολύ καλό κιβωτιονκαο φρένα. Οπότε βλέπεις πως η ψαλίδα κλείνει.
-
Επειδή έχω οδηγήσει (test drive) το corolla σε όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν παραπάνω πρωτεύει , ποιότητα καμπίνας , ηλεκτρονικές ευκολίες , συνδυασμός κύλισης κρατήματος , εμφάνιση μέσα έξω .,.μειονέκτημα μόνο οι μέτριες επιδόσεις σε ανοικτό δρόμο γιατί μέσα στην πόλη η άμεση απόκριση και το αυτόματο σασμάν θα σε φέρνουν δυο καρότσες μπροστά στα φανάρια πριν τα τρικύλινδρα βενζίνης και ντίζελ τουρμπίσουν
Αν τώρα θέλεις επιδόσεις σε ανοικτό δρόμο (και σου αρέσει να τεστάρεις τις διαπραγματευτικές σου ικανότητες στο πρώτο μπλόκο που θα σε σταματήσουν) έχει και δίλιτρο υβριδικό και όλοι βέβαια περιμένουν με αγωνία το 1,6 GRMN με τα 300; άλογα και την χαμηλότερη τιμή; από το αντίστοιχο Yaris...
-
Έχοντας πριν audi 1800turbo quattro με 13λ/100 κατανάλωση στη πολη και τωραντο corolla 1.8 hybrid με μεση καταναλωση 3.8λ/100 μεστη πολη πιστεψε με φιλε μιλαμε για σοβαρη διαφορά στα οικονομικά μου.
Παμε στις ερωτησεις μου τωρα.
1)τι σημαίνει ρε παιδια 'φρεναρει με την ανακτηση'?
2)οταν ειχα κανει το πρωτο σερβις στην αντιπροσωπεια γιαννιτσας με ειχαν ρωτήσει αν θελω τα βαρελισια λαδια ή τα 'καλα'? Τα καλα κανανε 120 ευρω μονο τα λαδια. Χωρις εργασια η οτιδηποτε αλλο του σερβις και δυσανασχετησα. Πηρα τηλ σε αλλγ αντιπροσωπεια κ μου είπαν δε χρειαζεται να βαλεις τα ακριβα αυτα κ τα αλλα μια χαρα ειναι. Τι γνωμη εχετε;
3)βλέποντας την εφαρμογή my toyota και τι πειρλαμβανει καθε σερβις δε βλεπω αλλαγη φίλτρου καμπινας. Αυτο ποτε το αλλάζουμε;
4)συντηρηση του κλιματιστικου δε κανει γενικα η αντιπροσωπεία; το πάμε εξω σε εξειδικευμενους που κανουν αυτο μονο;
-
Αν τώρα θέλεις επιδόσεις σε ανοικτό δρόμο (και σου αρέσει να τεστάρεις τις διαπραγματευτικές σου ικανότητες στο πρώτο μπλόκο που θα σε σταματήσουν) έχει και δίλιτρο υβριδικό
Αυτή είναι ο σχεδόν τέλειος συνδυασμός,η 'χρυσή τομή'.
Έχεις χαμηλή κατανάλωση (5-5+ κάτι) μέσα στην πόλη και το γκάζι (ενδεικτικά 0-100 κάτω από 8 sec,καλύτερη δύναμη και ροπή για προσπεράσματα) για τις εκτός αστικού ιστού διαδρομές και εκδρομές σου, μαζί με όλα τα συν που προανέφερες (ποιότητα κύλισης και πάτημα,πολλ/λοι πίσω,καλό εξοπλισμό,ποιότητα εσωτερικού). Κι αυτά σε τιμή 26.000 ευρώ (που με τις εκπτώσεις έφτανε 25.000).
Τα μόνα μείον είναι α) ο χώρος αποσκευών (για κάποιον που τον χρειάζεται) και το πολύ δύσκολο εμπόδιο και χειρότερο όλων -τι άλλο;- β) ο ΦΠ που βάζει το κράτος-ληστής στα 2λιτρα.
-
1)τι σημαίνει ρε παιδια 'φρεναρει με την ανακτηση'?
Οταν αφήνεις γκάζι, όταν πατάς ελαφριά το φρένο, σε κατηφόρα κ.ο.κ. τότε ο κύριος ηλεκτροκινητήρας γίνεται γεννήτρια, παράγει ρεύμα που αποθηκέυεται στην μπαταρία (ανάκτηση ενέργειας). Αυτό σύμφωνα με τους νόμους της φυσική φρενάρει το αυτοκίνητο. Από ένα σημείο και μετά αν θέλεις παραπάνω επιβράδυνση μπαίνουν και τα κανονικά φρένα. Αν το μάθεις μπορείς να καταλάβεις ότι συμβαίνει. Είναι σχετικά ανεπαίσθητη η διαφορά.
2)οταν ειχα κανει το πρωτο σερβις στην αντιπροσωπεια γιαννιτσας με ειχαν ρωτήσει αν θελω τα βαρελισια λαδια ή τα 'καλα'? Τα καλα κανανε 120 ευρω μονο τα λαδια. Χωρις εργασια η οτιδηποτε αλλο του σερβις και δυσανασχετησα. Πηρα τηλ σε αλλγ αντιπροσωπεια κ μου είπαν δε χρειαζεται να βαλεις τα ακριβα αυτα κ τα αλλα μια χαρα ειναι. Τι γνωμη εχετε;
Τα βαρελίσια λογικά είναι τα 0w20 και τα 'καλά' τα 0w16. Έχει γίνει μια μικρή συζήτηση στο θέμα των λιπαντικών. Τα καλά ίσως θα σου δώσουν λίγη καλύτερη κατανάλωση... αλλά οι απόψεις διίστανται.
3)βλέποντας την εφαρμογή my toyota και τι πειρλαμβανει καθε σερβις δε βλεπω αλλαγη φίλτρου καμπινας. Αυτο ποτε το αλλάζουμε;
Κάθε 2 χρόνια γράφει φίλτρο Α/C. Αυτό λογικά πρέπει να είναι το φίλτρο καμπίνας.
4)συντηρηση του κλιματιστικου δε κανει γενικα η αντιπροσωπεία; το πάμε εξω σε εξειδικευμενους που κανουν αυτο μονο;
Τι είδους συντήρηση εννοείς; Πέρα από το φίλτρο...
-
Το ξαναλέω γιατί το περνάτε χαλαρά , ενώ εμένα με πόνεσε για 11 χρόνια . Το τεκμήριο του δίλιτρου είναι 8800 τον χρόνο για τα πρώτα 5 χρόνια και 6160 για τα επόμενα 5 και 4400 μετά τα 10 . Ενα καινούργιο 1200 έχει μόλις 4000 .
Και αυτά πάνε συμπληρωματικά με τα 5000 του ζευγαριού και τα 80-120 το τμ για το σπίτι που έχεις ιδιόκτητο ή νοικιάζεις και επιπλέον εξοχικό , δεύτερο αμάξι , σκαφάκι και δόσεις δανείων .
Εύκολα φτάνεις με δίλιτρο τα 25-30000 τεκμήρια , που σημαίνει ότι αν δεν τα βγάζεις , πληρώνεις φόρο σε αυτά , αλλά και αν βγάζεις 35000 για παράδειγμα , τότε για μελλοντικές αγορές έχεις μόλις τα 5000 ως πόθεν έσχες .
-
Criu, δεν το περνάμε χαλαρά. Ίσα-Ίσα που το τονίζουμε ότι είναι ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας τα φορολογικά κόστη του 2λιτρου.
Κι το τεκμήριο πες ότι το ξεπερνάς (η 5ετία είναι η πιο ζόρικη,μετά μειώνεται κατά 30%,εξάλλου και το τεκμήριο του 1800 είναι 7.600 κι όμως πουλά),γιατί μπορεί να μην έχεις πολλά έξοδα π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά ή να μην έχεις μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Το χειρότερο είναι ο ΦΠ που δίνεις από την τσέπη σου 440 κάθε χρόνο στα πρώτα 5 έτη, δηλ. σύνολο 2.200 στην 5ετία.Κι αυτό που το κάνει χειρότερο είναι ότι είναι ένας παγιωμένος φόρος,που πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο και να τον αυξήσουν,οπότε οι υπολογισμοί σου σαν ετήσιο έξοδο που βγαίνει από το παντελόνι,μπορεί να πάνε περίπατο.
-
Εγώ όπως καταλαβαίνεις βρέθηκα με την C5 από τα 450 τέλη κυκλοφορίας στα 1100 οπότε πόνεσε πολύ και για αυτό τα λέω. Ακόμα και τα 1800 είναι πολλά γιατί συμβαίνουν ξαφνικά πράγματα σε αυτή την χώρα ,
Ξέρεις τι ανακούφιση ήταν φέτος που τα τέλη τριών αυτοκινήτων , πολύ παλιά τα 2 , πήγαν λιγότερο από αυτά του δίλιτρου ....
-
Εννοείται ότι τα τεκμήρια -ακόμη και για τα 1200άρια στα 4.000 ευρώ- είναι υπερβολή που δεν ισχύει στον πραγματικό κόσμο (τεκμήριο ΙΧ=ετήσιο κόστος συντήρησης ΙΧ,θεωρητικού υπολογισμού του κράτους δηλ. ληστρικού),αλλά το αφήνουν όπως και τόσα άλλα για την κονόμα κι εμμέσως για να μην κυνηγήσουν όπως πρέπει τη φοροδιαφυγή.Με τη στενή έννοια του όρου,το τεκμήριο θα έπρεπε να αυξάνεται με τα έτη (αυξάνουν τα έξοδα για ένα αμάξι όσο παλιώνει) κι όχι να μειώνεται.
Τώρα τα τέλη κυκλοφορίας νομίζω σου αυξήθηκαν και λόγω κυβικών, αλλά και παλαιότητας, γιατί τώρα -από 1/2010- υπολογίζονται με τους ρύπους. Και μπορεί ένα δίλιτρο 12ετίας να πληρώνει 1000 ευρώ,αλλά ένα σύγχρονο δίλιτρο -και ιδίως φουλ υβριδικό- να μην πληρώνει τίποτα (οπότε αυτά που αυτός χάνει σε τεκμήριο και ΦΠ,να τα γλιτώνει σε τέλη κυκλ.)
Τελοσπάντων, δύσκολη εξίσωση τα κόστη αυτοκινήτου στην Ελλάδα.Το σίγουρο είναι πως θέλει προσοχή με ότι ξεφεύγει από 1500-1600 κ.εκ.
-
Το χειρότερο είναι ο ΦΠ που δίνεις από την τσέπη σου 440 κάθε χρόνο στα πρώτα 5 έτη, δηλ. σύνολο 2.200 στην 5ετία.Κι αυτό που το κάνει χειρότερο είναι ότι είναι ένας παγιωμένος φόρος,που πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο και να τον αυξήσουν,οπότε οι υπολογισμοί σου σαν ετήσιο έξοδο που βγαίνει από το παντελόνι,μπορεί να πάνε περίπατο.
Συμφωνω απόλυτα ετσι είναι.
Για μενα το τεκμήριο είναι κλάιν μπορούσα να δικαιολογήσω οποιοδήποτε αμαξι.
Ο λόγος που δεν αγορασα το HYUNDAI i30N (2000cc) και πήγα στο Puma ST (1500cc) ήταν κυρίως αυτός
Ηλίθιος φόρος που δεν ξέρεις ποτε θα τον αυξήσουν κιολας.λες και τα 2000 κυβικά είναι πολυτέλεια. Τραγικο
-
Τώρα τα τέλη κυκλοφορίας νομίζω σου αυξήθηκαν και λόγω κυβικών, αλλά και παλαιότητας, γιατί τώρα -από 1/2010- υπολογίζονται με τους ρύπους. Και μπορεί ένα δίλιτρο 12ετίας να πληρώνει 1000 ευρώ
Μια μικρη διορθωση
Ειναι απο 1η Νοεμβρη του 2010 ο υπολογισμος με ρυπους
Οπότε και το 'δίλιτρο 12ετίας' αν ειναι πριν απο αυτη την ημερομηνια , πληρωνει 690€ (τα πληρωσα και ξερω ) .
(αν ειναι πιο παλιο, πληρωνει λιγο λιγοτερα )
-
panormus772 wrote:
Τώρα τα τέλη κυκλοφορίας νομίζω σου αυξήθηκαν και λόγω κυβικών, αλλά και παλαιότητας, γιατί τώρα -από 1/2010- υπολογίζονται με τους ρύπους. Και μπορεί ένα δίλιτρο 12ετίας να πληρώνει 1000 ευρώ
Μια μικρη διορθωση
Ειναι απο 1η Νοεμβρη του 2010 ο υπολογισμος με ρυπους
Οπότε και το 'δίλιτρο 12ετίας' αν ειναι πριν απο αυτη την ημερομηνια , πληρωνει 690€ (τα πληρωσα και ξερω ) .
(αν ειναι πιο παλιο, πληρωνει λιγο λιγοτερα )
Σωστός. Ήθελα να γράψω από 11/2010 (το θυμάμαι γιατί είχα παραγγείλει μια Giulietta multiair τον Νοεμβ. 2010 και την παρέλαβα 1/2011), αλλά έφαγα το ένα '1' ..
Το 2ίτρο 12ετίας το ανέφερα ενδεικτικά -χωρίς να υποτιμώ τα αμάξια-, για πριν από αυτή την ημερομηνία 11/2010 ξέρω απλά ότι πληρώνουν πολλά με βάση κυβικά.
Toyota Corolla 2019