-
Είναι και αυτές οι π@π@ριες του VAG 'δίνω sla πίσω σε Golf/A3 αλλά τα μεγαλύτερα μεταξονια στα Leon/Octavia', εξυπνάδες....
Τεσπά ας λύσουν τα θέματα τους με τα software για αρχή και βλέπουμε.
-
γι ατο αυτοκίνητο λέω, το παρακάνανε! δηλαδή είναι μία τάση, και ξαφνικά βγάζουν τα πάντα! συνέχισα την σκέψη σας ουσιαστικά.
δεν το είδα με καλό μάτι, ενώ φαίνεται καλή επιλογή στην κατηγορία του, και μπορεί να ανεβάσει την Seat αρκετά σε πωλήσεις, η εργονομία πάει εντελώς περίπατο.
Είναι και αυτοκίνητο, η εργονομία είναι safety feature.
Απ' ότι φαίνεται, έχουν αναλάβει τα ηνία τα τμήματα μάρκετινγκ της επόμενης στη κυριολεξία γενιάς, των ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μπροστά σε υπολογιστές, τάμπλετ, οθόνες που έχουν να κάνουν με την αφή και δεν μπορούν ούτε να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτά. Ενώ πλέον έχουν αφεθεί τα πάντα στις εταιρείες και δεν κατέστη δυνατόν να παγιωθούν κοινές προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας στον τομέα, περιμένοντας να τους σώσει το Α.Ι. της ημι-αυτόνομης οδήγησης.
-
Το κακό ξεκίνησε νομίζω το 2013 με την παρουσίαση του Peugeot 308 τελευταίας γενιάς. Αυτό ενσωμάτωσε το χειρισμό του κλιματισμού στην κεντρική οθόνη και εξαφάνισε τα χειριστήρια.
Μετά άρχισαν όλες οι εταιρείες λίγο-πολύ να εξαφανίζουν τα πάντα και να δημιουργούν αυτοκίνητα-tablets με ρόδες...
Υ.Γ. Η Peugeot βέβαια είναι πρωταθλήτρια στην κακοποίηση της θέσης οδήγησης/εργονομίας με αυτό το ανεκδιήγητο τιμονάκι που αναγκάζεσαι να κατεβάσεις και να ψηλώσεις το κάθισμα μπας και δεις από πάνω (!) τον πίνακα οργάνων...
-
@Lapin για τον κλιματισμό έχεις δίκιο, μου την δίνει απίστευτα. Αναγκαστικά πρέπει να μάθεις να 'στηρίζεις' το χέρι σου με το μέσο δάκτυλο στον πλαστικό υποφυλακτήρα κάτω ακριβώς από το τάμπλετ ώστε να αποκτήσεις την απαραίτητη σταθερότητα για να κάνεις κάθε ενέργεια....
Η εργονομία παρά το ότι είμαι ογκόλιθος συνηθίζεται γενικά και η αλήθεια είναι ότι όταν πάω από το 308 σε άλλο όχημα μου λείπει το τιμονάκι και νιώθω ότι οδηγάω νταλίκα με ανατρεπόμενο. Άθλιο είναι βέβαια το κιβώτιο ταχυτήτων του. Άθλιο όμως. Σε αίσθηση και κούμπωμα. Το Octavia του 2005, με το σασμάν να έχει φάει επισκευή προ 5ετιας και να είναι ουσιαστικά για αλλαγή έχει κλάσεις ανώτερη αίσθηση και απείρως καλύτερο κούμπωμα (καλα ειδικά μετά το td με το Civic τον Γενάρη, ένα δάκρυ κύλησε)...
-
@Lapin για τον κλιματισμό έχεις δίκιο, μου την δίνει απίστευτα. Αναγκαστικά πρέπει να μάθεις να 'στηρίζεις' το χέρι σου με το μέσο δάκτυλο στον πλαστικό υποφυλακτήρα κάτω ακριβώς από το τάμπλετ ώστε να αποκτήσεις την απαραίτητη σταθερότητα για να κάνεις κάθε ενέργεια....
Η εργονομία παρά το ότι είμαι ογκόλιθος συνηθίζεται γενικά και η αλήθεια είναι ότι όταν πάω από το 308 σε άλλο όχημα μου λείπει το τιμονάκι και νιώθω ότι οδηγάω νταλίκα με ανατρεπόμενο. Άθλιο είναι βέβαια το κιβώτιο ταχυτήτων του. Άθλιο όμως. Σε αίσθηση και κούμπωμα. Το Octavia του 2005, με το σασμάν να έχει φάει επισκευή προ 5ετιας και να είναι ουσιαστικά για αλλαγή έχει κλάσεις ανώτερη αίσθηση και απείρως καλύτερο κούμπωμα (καλα ειδικά μετά το td με το Civic τον Γενάρη, ένα δάκρυ κύλησε)...
Οδηγεί κανείς γιαπωνέζικα, ή Ford, τα περισσότερα vag, ακόμη και Ιταλικά και έχουν όλα από 'σωστή' μέχρι απολαυστική αίσθηση και κούμπωμα. Οι Γάλλοι ΤΙ περιμένουν ακόμη, γιατί δεν φτιάχνουν τα κιβώτια; Τεχνικές δυσκολίες και 'σχολές' υπήρχαν πριν 20-30 χρόνια, τώρα πλέον, τόοοση αδιαφορία;
-
Την ίδια απορία έχω και εγώ! Επίσης οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν κιβώτια άλλων κατασκευαστών (π.χ. Gertrag, Borg-Warner, Aisin, ZF κλπ.). Οπότε δνε μπορώ να καταλάβω γιατί οι Γάλλοι έχουν κιβώτια με τόσο χάλια αίσθηση.
-
Οι γάλλοι έχουν πλέον τα χειρότερα χειροκίνητα κιβώτια, γιατί δεν έχουν πληρώσει για την εξέλιξη νέων κιβωτίων και προσπαθούν να τη βγάλουν με τα παλιά κιβώτια τους (ίσως με μικροβελτιώσεις) που έχουν κάτι δεκαετίες στην πλάτη τους και που ακόμη και στην εποχή τους ήταν μέτρια (και βγάλε) κιβώτια.
-
Αυτή την απορία έχω ρε Χάρη, γιατί να πληρώσουν για εξέλιξη? Έχουν τόσα έτοιμα και καλά κιβώτια οι διάφοροι κατασκευαστές κιβωτίων (π.χ. Gertrag που χρησιμοποιεί και η Ford εαν δεν κάνω λάθος), που μπορούν να τα αγοράσουν.
-
Φάνη, μόνος σου απάντησες της απορία σου: Να τα αγοράσουν = να τα πληρώσουν.
-
Σιγά το κόστος. Δεν θα κάτσουν να εξελίξουν κιβώτια από την αρχή. Πιστεύω ότι το κόστος είναι πολύ μικρό. Ήδη αγοράζουν τα αυτόματα, απλά θα επεκτείνουν την συνεργασία (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι δεν αγοράζουν και κάποια χειροκίνητα, δεν είμαι σίγουρος ότι φτιάχνουν τα δικά τους).
-
Προφανώς και το budget για κάθε όχημα της κατηγορίας είναι συγκεκριμένο οπότε επαφίεται στον κάθε κατασκευαστή που θα το ρίξει. Από επιλογή οι Γάλλοι έχουν βάλει άθλια M/T και αγόρασαν εξαιρετικά αυτόματα.
Αν προσθέσεις σε αυτό την τάση στις καμπίνες τους να δημιουργούν κεντρική κονσόλα για αυτόματο κιβώτιο και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι μας ωθούν στην επιλογή του αυτόματου. Φτωχή λύση για φτωχούς λαούς το manual, ειδικά όταν η εξέλιξη έχει φτάσει τα αυτόματα να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις την λειτουργία των manual.
Σου λέει αν δεν σαρεσει σταξε 3 χαρτιά και παρτο όπως πρέπει αλλιώς 'κρακ, κρουκ' σε κάθε αλλαγή και overlapping για να αλλάξεις ταχύτητα πάνω από τον καφέ ή το μπουκαλάκι με νερό (πφφφφ)...
-
Σου λέει αν δεν σαρεσει σταξε 3 χαρτιά και παρτο όπως πρέπει αλλιώς 'κρακ, κρουκ' σε κάθε αλλαγή και overlapping για να αλλάξεις ταχύτητα πάνω από τον καφέ ή το μπουκαλάκι με νερό (πφφφφ)...
Σε αυτό συμφωνούμε! Για εμένα, εκτός ελάχιστων και ειδικών εξαιρέσεων, δεν θα έπρεπε πλέον να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο. Αλλά να μειώσουν την χ΄ρεωση του αυτόματου, όπως στην Αμερική.
-
Sabas_Thess wrote:
Σε αυτό συμφωνούμε! Για εμένα, εκτός ελάχιστων και ειδικών εξαιρέσεων, δεν θα έπρεπε πλέον να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο. Αλλά να μειώσουν την χ΄ρεωση του αυτόματου, όπως στην Αμερική.
Τι??? στο αμέρικα νομίζω χρεώνουν το χειροκίνητο, κάνω λάθος???
-
Αυτό εννοούσα, αλλά μάλλον δεν το έγραψα καλά!!
Κάποιες εταιρείες το χρεώνουν, αφού στην Αμερική το στάνταρ κιβώτιο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτόματο.
-
Αν τα βάλουν σε όλα θα πέσει η τιμή τους, ούτως ή άλλως, λογω οικονομία μεγάλης κλίμακας
-
harisma23 wrote:
Σιγά το κόστος. Δεν θα κάτσουν να εξελίξουν κιβώτια από την αρχή. Πιστεύω ότι το κόστος είναι πολύ μικρό. Ήδη αγοράζουν τα αυτόματα, απλά θα επεκτείνουν την συνεργασία (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι δεν αγοράζουν και κάποια χειροκίνητα, δεν είμαι σίγουρος ότι φτιάχνουν τα δικά τους).
Δεν υπάρχει η έννοια 'σιγά το κόστος' στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία, όταν μιλάμε για μαζικής παραγωγής αυτοκίνητα και όχι πανάκριβα υπεραυτοκίνητα.
Είναι σίγουρο ότι έρχεται πολύ φθηνότερα στους γάλλους το κόστος κατασκευής των υπαρχόντων μετρίων κιβωτίων που χρησιμοποιούν, από το να πληρώσουν την οποιαδήποτε ZF είτε για να τους παρέχει έτοιμα κιβώτια είτε για να αγοράσουν το δικαίωμα κατασκευής. Ακόμη και ένα κατοστάρικο το κομμάτι να ήταν η διαφορά, το επιπλέον κόστος για καναδυό εκατομμύρια κομμάτια το χρόνο είναι υπολογίσιμο...
Οπότε προφανώς οι γάλλοι εκτιμούν ότι δεν αξίζει να ρίξουν εκεί λεφτά.
-
Και αυτό που λες και πάλι δεν ειναι 'σιγουρο'.
Γενικά ονομάζεται μικτο οριακό κόστος.
Είναι πιθανότερο, οντως, αλλά μιας και υπάρχει σύμβαση συνεργασίας με την Aisin, τότε υπάρχει και η άλλη πιθανότητα που μας λέει πως θα ήταν οριακό το κόστος/όφελος ενός εξαιρετικού ιαπωνικού αλά μαζντα.
Εγώ αυτο που έχω καταλάβει είναι πως τα κάνουν να έχουν αυτό το σκάλωμα με σκοπό να κόβουν τις απότομες αλλαγές. Δεν βρίσκω άλλο λόγο.
-
nickthetrib wrote:
Αυτό εννοούσα, αλλά μάλλον δεν το έγραψα καλά!!
Κάποιες εταιρείες το χρεώνουν, αφού στην Αμερική το στάνταρ κιβώτιο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτόματο.
Δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση όπου το χειροκίνητο χρεώνεται παραπάνω.
-
Δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση όπου το χειροκίνητο χρεώνεται παραπάνω.
Για σήμερα, εν έτη 2020 δεν ξέρω, δεν το έχω ψάξει. Παλιότερα χρέωνε η BMW το χειροκίνητο στην Μ5 (Ε60) και μάλιστα έβγαινε μόνο για την Αμερικάνικη αγορά με χειροκίνητο. Επίσης η Corvette. Και κάποια άλλα Αμερικάνικα, αλλά δεν θυμάμαι μοντέλα (νομίζω το charger ή to challenger), απλά θυμάμαι το 2008 που είχα πάει Αμερική ότι χάζευα περιοδικά αυτοκινήτου και στο τέλος με τις τιμές, έβλεπα ότι το χειροκίνητο ήταν πιο ακριβό!
-
H Corvette βγαίνει μόνο με διπλοσύμπλεκτο πλέον. Στην προηγούμενη γενιά, το αυτόματο χρεώνονταν έξτρα, όχι το αντίστροφο. Ίσως η μόνη περίπτωση να ήταν η Ε60 Μ5 κι αυτό επειδή το κιβώτιο εξελίχθηκε ειδικά για μια περιορισμένη αγορά, αυτή της Β. Αμερικής, οπότε έπρεπε να βγάλει κάπως το κόστος του. Σαν γενικός κανόνας όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Seat Leon Mk4 (2020)