-
Πάντως η πολιτισμένη διαφωνία είναι εποικοδομητική για τον διάλογο, εμένα μου αρέσει.
Φάνη, χαίρομαι που το βλέπεις έτσι, πολύ σωστό σε βρίσκω. Ε στον μέσο όρο η διαφορά καλύπτεται (βενζίνης -πετρελαίου) στα 4 με 5 χρόνια, το οποίο δεν το λες αποτρεπτικό αλλά ούτε κ ευκαιρία αγοράς, ειναι μία μέση κατάσταση.
-
Τόσο περίπου είναι ο μέσος χρόνος απόσβεσης, σωστά τα γράφεις. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις (π.χ. ο κουμπάρος μου που κάνει 30-40.000χλμ τον χρόνο) αλλά αυτές είναι ακριβώς αυτό, εξαιρέσεις. Για αυτό και στην Κεντρική Ευρώπη προτιμάνε diesel, κάνουν μέχρι και 80.000χλμ τον χρόνο!! Βρίσεκςι αυτοκίνητο του 2019 με 90.000χλμ....αχαχα!
-
Fanis75 το δικό σου μοντέλο γλυκοκοιτάζω αν μπορέσω να το φέρω απ έξω γυρω στα 15000. έχω δει κάποια μοντέλα του 17 και του 18 και το σκέφτομαι. Είναι πολύ ωραίο αμάξι και 120 άλογα το πετρέλαιο. Αυτό με το DPF για να το καταλάβω καλύτερα, η αναγέννηση, κάθε πότε χρειάζεται;
-
Να συμπληρώσω μόνο κάτι σε αυτά που καλώς λέτε για το πετρέλαιο.
Για μένα θα έπρεπε να λέμε 'ο φόρτος του οχήματος' κι όχι μόνο ο αριθμός των χιλιομέτρων.
Γιατί αν μιλάμε μόνο για τον οδηγό ή ακόμη έναν επιβάτη, όπως το πήγαινε-έλα στη δουλειά, τότε το κριτήριο είναι ο αριθμός των χιλιομέτρων και ισχύει η διαφορά του περίπου 30% κατανάλωση/χρήμα.
Αν μιλάμε όμως π.χ. για 3-4 επιβάτες με αποσκευές ως συνήθη μετακίνηση στα περισσότερα χιλιόμετρα, δηλαδή φουλ οικογενειακή χρήση ή κάτι ανάλογο, τότε θα ανταποκριθεί πολύ διαφορετικά στο συνολικό έργο ο πετρελαιοκινητήρας με τη βενζίνη και σε βάθος χρόνου, θα είναι πολύ μεγαλύτερες οι διαφορές σε κόστος καυσίμου...
Κι ενώ πλέον κοντεύουν να εξισωθούν οι τιμές αγοράς (πριν μια γενιά, κόστιζε 30%παραπάνω το ίδιο όχημα σε πετρέλαιο, απ' την άλλη, έχουν γίνει τόσο πολύπλοκα κι ευαίσθητα τα πετρέλαια (φίλτρα, δοχεία, βαλβίδες, μπεκ, αντλίες κλπ.) που ρισκάρεις να ξοδέψεις σε συντήρηση κι επισκευές όσα γλιτώνεις από καύσιμο.
-
Επίσης, είναι και ψυχολογικό θέμα (οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά για να κάνουν οικονομία!!), γιατί τείνουμε να ξεχάσουμε την τιμή αγοράς και βλέπουμε κάθε φορά πόσο λιγότερο πληρώνουμε στην αντλία, χωρίς να θυμόμαστε πόσο περισσότερο πληρώσαμε αρχικά. Προσωπικά με το Kuga, εαν το είχα πάρει diesel, στα 3 χρόνια που το κράτησα, δεν θα είχα κάνει απόσβεση την διαφορά τιμής.
Ε χμμμμ, κάτι ξεχνάς Φάνη!
Αναφέρεσαι πολύ σωστά στη διαφορά στην τιμή αγοράς, αλλά ξεχνάς τη διαφορά στην τιμή μεταπώλησης. Αν δηλαδή είχες αγοράσει το βενζινοκίνητο Kuga στα 22 χιλιάρικα και το πούλησες στα 17, το αντίστοιχο diesel μπορεί να το είχες αγοράσει 25 χιλιάρικα και να το είχες πουλήσει 19. Οπότε με καθαρά οικονομικά κριτήρια, το μοναδικό ερώτημα είναι αν θα είχες καλύψει το ένα χιλιάρικο της μεγαλύτερης απαξίωσης και όχι τα 3 χιλιάρικα της ακριβότερης αγοράς.
Γενικά αυτό είναι ένα 'λάθος' που κάνουν οι περισσότεροι. Υπολογίζουν δηλαδή τη διαφορά σε τιμή αγοράς, χωρίς να υπολογίζουν και τη διαφορά σε τιμή μεταπώλησης. Γιατί γενικά ακριβότερη τιμή αγοράς συνεπάγεται συνηθέστατα και ακριβότερη τιμή μεταπώλησης, όταν μιλάμε για το ίδιο κατά τ΄άλλα μοντέλο.
-
Αυτό με το DPF για να το καταλάβω καλύτερα, η αναγέννηση, κάθε πότε χρειάζεται;
Κάθε όποτε 'μπουκώνει', δεν είναι στάνταρ.
-
John Keppas wrote:
Αυτό με το DPF για να το καταλάβω καλύτερα, η αναγέννηση, κάθε πότε χρειάζεται;
Κάθε όποτε 'μπουκώνει', δεν είναι στάνταρ.
Έχω πολλά αυτοκίνητα diesel εδώ και πολλά χρόνια, και δεν έχει βγάλει κανένα ποτέ πρόβλημα σε σχέση με το καύσιμο.
Πραγματικά δεν ξέρω πώς κυκλοφορούν όλες αυτές οι 'πληροφορίες' ότι χαλάνε τα diesel και τα λοιπά.
Ειδικά το B max που το έχουμε σχεδόν αποκλειστικά για Αθήνα για επαγγελματική χρήση, και είχε αγοραστεί και μεταχειρισμένο (δηλαδή είχε φάει πολύ ξύλο) 4-5 χρόνια που το έχουμε τώρα δεν έχει χρειαστεί τίποτα. Ειδικά τώτα που πήραμε και το 2008 diesel έχει να κάνει ταξίδι πάααρα πολύ καιρό (μπορεί και χρόνο, μπορεί και περισσότερο).
C3 9ετίας σχεδόν, τίποτα.
Ford Ranger αγροτικό (μεταχειρισμένο), τίποτα.
Αυτό με τα ιζήματα πάλι τι σημαίνει; θέλει τόσο συχνά αναγέννηση το DPF? μήπως με μία Αττική οδό το μήνα στρώνει (το B-max δεν κυκλοφορεί ΠΟΤΕ Αττική οδό! αλλά γενικά ρωτάω για να καταλάβω. Το 2008/C3 πάνε Αττική οδό).
-
Και εμείς 5 χρόνια τώρα με το QQ 1.5 diesel, έχουμε κάνει απόσβεση ήδη από τον τρίτο χρόνο. Έχουμε πλέον σχεδόν 110.000Km και δεν έχει βγάλει το παραμικρό πρόβλημα ο κινητήρας. Μέση κατανάλωση στα 5.6lt/100Km, ενώ μου έχουν τύχει σκηνικά Θεσσαλονίκη - Πάτρα και πίσω χωρίς ανεφοδιασμό ή Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα και πίσω και το trip computer να δείχνει αυτονομία άλλα 700Km, συνολική αυτονομία δηλαδή 1200Km!
Ειδικά στις περιπτώσεις όπου diesel και βενζίνης έχουν παρόμοια τιμή, το diesel συμφέρει με τα χίλια, ειδικά για χρήση σαν αυτή του John Keppa.
Σχετικά με το DPF μέχρι στιγμής, δεν έχω καταλάβει ούτε μια φορά την αναγέννηση του φίλτρου, ούτε παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.
-
Έχεις 5ο μπεκ ψεκασμού λίγο πριν την είσοδο στο dpf, όπου ανεβάζει κατακόρυφα την θερμοκρασία τω καυσαερίων και βοηθά την αναγέννηση του,
-
Aυτή η δυνατότητα το πετρελαίου να γεμίζεις το ρεζερβουάρ και να κάνεις 800-900 χλμ. για να ξαναδείς τη φάτσα του βενζινά είναι απόλαυση. Το έχω και στο υβριδικό στο Πρίους, που επειδής κάνει 8.000 χλμ. το χρόνο, αφού πρακτικά το δουλεύουμε σαν δεύτερο, κάνει ένα μήνα και βάλε για να πάει στο βενζινάδικο.
-
Συν ότι με τέτοια αυτονομία, συνήθως είναι στάνταρ και τα βενζινάδικα που εμπιστεύεσαι και πηγαίνεις, χωρίς να χρειάζεται να ρισκάρεις.
-
Συν ότι με τέτοια αυτονομία, συνήθως είναι στάνταρ και τα βενζινάδικα που εμπιστεύεσαι και πηγαίνεις, χωρίς να χρειάζεται να ρισκάρεις.
Σωστός, πολύ σπάνια βάζω σε άγνωστες περιοχές, και συνήθως επιλέγω EKO/BP κάποιο ακριβό με - ίσως εσφαλμένη - λογική ότι επειδή είναι ακριβότερο δεν θα είναι τελείως μούφα..
Να σημειώσω ότι στην οθόνη του 2008 (3008 σίγουρα) βγάζει όλα τα βενζινάδικα και με τιμές (Tom Tom υπηρεσία) οπότε με βοηθάει να επιλέξω.
-
Έχουμε και αυτά..
'H πολυδιαφημισμένη Tesla βρέθηκε στον… πάτο της σχετικής κατάταξης, με τον αριθμό προβλημάτων ανά 100 αυτοκίνητα να φτάνει τον εξωπραγματικό αριθμό των 250.'
-
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά μου κάνει εντύπωση η θέση της Τογιότα, σε σχέση με τις αμερικάνικες μπακατέλες (δεν το λέω εγώ οι αμερικάνοι το λένε που προτιμούν Τογιότα και Χόντα).
Ένα θέμα όμως που δεν δείχνουν αυτές οι έρευνες είναι πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Γιατί άλλο να σου χαλάσει ο γρύλος του παραθύρου και άλλο ο ιμάντας χρονισμού!
-
Έχουμε και αυτά..
'H πολυδιαφημισμένη Tesla βρέθηκε στον… πάτο της σχετικής κατάταξης, με τον αριθμό προβλημάτων ανά 100 αυτοκίνητα να φτάνει τον εξωπραγματικό αριθμό των 250.'
Δεν τρέχει τίποτα, δινεις remote access στο μάστορα και το συμμαζεύει, μέχρι να βγει patch ή firmware update...
-
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά μου κάνει εντύπωση η θέση της Τογιότα, σε σχέση με τις αμερικάνικες μπακατέλες (δεν το λέω εγώ οι αμερικάνοι το λένε που προτιμούν Τογιότα και Χόντα).
Ένα θέμα όμως που δεν δείχνουν αυτές οι έρευνες είναι πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Γιατί άλλο να σου χαλάσει ο γρύλος του παραθύρου και άλλο ο ιμάντας χρονισμού!
Δεν την έχω διαβάσει την έρευνα, σίγουρα δημιουργούνται και εντυπώσεις από διάφορους λόγους, αλλά η πρώτη θέση της KIA και η τελευταία της Tesla, δεν μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Η Toyota έχει συνεχόμενα 'σκάνδαλα' και ανακλήσεις, δεν είναι καμία μεγάλη έκπληξη.
Τα Αμερικάνικα προφανώς δεν τα γνωρίζω για να σου απαντήσω, αλλά τόσα χρόνια, κάτι θα φτιάχνουν και εκεί.
Οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι πρόβλημα, ειδικά σε τόσο ακριβά αυτοκίνητα. Άλλο να έχει πρόβλημα το Camry σου, και άλλο τo Model X σου.
Το αναφέρω εδώ, γιατί υπάρχει μία παρερμηνεία ότι τα ηλεκτρικά δεν παθαίνουν ποτέ τίποτα και οτιδήποτε..
-
tgd wrote:
Δεν την έχω διαβάσει την έρευνα, σίγουρα δημιουργούνται και εντυπώσεις από διάφορους λόγους, αλλά η πρώτη θέση της KIA και η τελευταία της Tesla, δεν μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Η Toyota έχει συνεχόμενα 'σκάνδαλα' και ανακλήσεις, δεν είναι καμία μεγάλη έκπληξη.
Τα Αμερικάνικα προφανώς δεν τα γνωρίζω για να σου απαντήσω, αλλά τόσα χρόνια, κάτι θα φτιάχνουν και εκεί.
Οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι πρόβλημα, ειδικά σε τόσο ακριβά αυτοκίνητα. Άλλο να έχει πρόβλημα το Camry σου, και άλλο τo Model X σου.
Το αναφέρω εδώ, γιατί υπάρχει μία παρερμηνεία ότι τα ηλεκτρικά δεν παθαίνουν ποτέ τίποτα και οτιδήποτε..
Προχθές ξεκίνησα να γράφω μακρύ πόστ σχετικά αλλά το παράτησα... με όσα έχω δει στα χρόνια μου στη βιομηχανία, διαφορετικής κατασκευής και τεχνολογίας βέβαια κινητήρες των αντλιών, όμως πακτωμένους και ευθυγραμμισμένους με λέιζερ κι όχι να χορεύουν στις λακκούβες των ελληνικών δρόμων, ας περάσουν λίγα χρόνια με εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους και θα δούμε τις στατιστικές... και το κόστος vfd κυκλωμάτων, όλα τα power electronics που περιλαμβάνονται και πλέον θα είναι 'μαύρα κουτιά' για τους μάστορες, εδράσεις, τυλίγματα...
Ένας μικρός κινητήρας που έχουν τα συμβατικά οχήματα από πάντα, η μίζα, είναι απ τις συχνότερες βλάβες διαχρονικά...
Θα δουν πολλά τα μάτια μας.
-
Καταρχάς συγγνώμη αν ανοίγω ξανά ένα θέμα που έχει ειπωθεί αρκετές φορές, αλλά οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν διαρκώς και νομίζω θα ενδιαφέρει αρκετούς.
Κατάσταση: Με 5-8 (άντε 10) χιλιάρικα βρίσκει κάποιος τις παρακάτω επιλογές σε πολλά μικρά-σουπερμινι-μικρομεσαία:
-
Κλασική (και αγαπημένη) βενζίνη
-
Πετρέλαιο (το απωθημένο)
-
Υβριδικό βενζίνης (το high tech)
-
Βενζίνης + Μετατροπή σε υγραέριο (αφήνω έξω τις εργοστασιακές μετατροπές, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις είναι επίσης κιτ που μπαίνουν απο αντιπροσωπίεΣ)
-
Εργοστασιακά φυσικού αερίου.
Οπότε ο μέσος οδηγός που κάνει 10-15 χιλ τον χρόνο έχει όλες αυτές τις επιλογές στη διάθεση του. Λαβάνοντας μια μέση κατανάλωση 7λ/100km για βενζίνη, 8λ/100km για άεριο, 4kg για φυσικόι αέριο, 5l/100km για diesel και 6λ/100λ για υβριδικά (τυχαίες τιμές, δεν τις έχω ψάξει πολύ) τότε το συνολικό κόστος καύσιμων για διάστημα 100.000km διαμορφώνεται ως εξής:
Βενζίνη: ~10.000E
**Πετρέλαιο: **~6.000E
Υβριδικό: ~8500E
**LPG: **~6500Ε
**CNG: **~4.000E
Μην με φάτε στις τιμές, δεν έχω ψάξει ούτε καταναλώσεις ακριβώς ούτε τιμές καυσίμων, είναι μια προσέγγιση της τάξης μεγέθους. Αλλά βλέπουμε ότι πρακτικά το κόστος καυσίμων τυπικά ξεπερνά το κόστος αγοράς του οχήματος για το ωφέλιμο διάστημα ζωής του, γεγονός που κάνει τη σωστή επιλογή καυσίμου ιδιαίτερα κρίσιμη.
Το CNG θα εμοιαζε μονόδρομος, αλλά η περιορισμένη ποικιλία μοντέλων, το μικρό πλήθος διαθέσιμων μεταχειρισμένων (πέρα από κάποια panda, vw up / κτλ) και των περιορισμών του δικτύου διανομής, νομίζω το βγάζει προς το παρόν εκτός (αλλά υποψιάζομαι ότι σύντομα θα αλλάξει αυτό).
**Ερώτημα: **Οπότε πρακτικά ο οδηγός που αναζητεί μεταχειρισμένο σήμερα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά. Το πρώτο ερώτημα που έχει να απαντήσει είναι ποιά τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα κάθε καυσίμου?
Μια πρώτη προσέγγιση για απάντηση (συμπληρώστε/διορθώστε με):
Βενζίνη:
-
Φθηνή (?) συντήρηση
-
Δεν εχουν ιδιαίτερα θέματα με την ποιότητα καυσίμου/μικρές διαδρομές
- Ακριβότερη επιλογή σε βάθος χρόνου
Diesel
- Η φθηνότερη επιλογή μετά το CNG
- Ευπάθεια σε ποιότητα καυσίμου και μικρές διαδρομής (λόγω dpf)
Υβριδικό:
Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερα θετικό - ειδικά για τα μεταχειρισμένα σε αυτά τα λεφτά. Τα περισσότερα είναι φορτωμένα με χιλιόμετρα οπότε θα χρειαστούν μπαταρίες που αυξάνει το κόστος και πρακτικά μάλλον μηδενίζει το όποιο όφελος.
LPG
- Πολύ οικονομική λύση
-
Ευπάθεια σε βαλβίδες μειώνει το όφελος σε κάποια μοντέλα
-
Μετατροπή που δεν γνωρίζουμε πόσο καλά έχει γινει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη
Αν κάποιος δεν θέλει να μπλέξει με LPG και την ποιότητα της μετροπής από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή/και αν το μοντέλο που ψάχνει δεν φημίζεται για την αντοχή του με LPG γυρνάει στο κλασικό διλημμα βενζίνη ή πετρελαιο?
Η αγορά μεταχειρισμένων πλέον έχει άπειρα diesel εισαγωγής σε τιμές ίδιες (ή και φθηνότερες) των βενζίνης, με κάποια από αυτά να είναι euro 5, οπότε θεωρητικά να κυκλοφορούν σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη. Επίσης, λόγω του απωθημένου του diesel υπάρχει και αρκετά ελληνικά αυτοκινήτα σε λογικές τιμές και ανταγωνιστικές της βενζίνης.
**Ποιά είναι λοιπόν η απάντηση στο ερώτημα βενζίνη η diesel αν κάποιος μπορεί να βρει δύο αυτοκίνητα στην περίπου κατάσταση και τιμή? **Υπάρχει κάποια παγίδα που δεν βλέπω, δεδομένου ότι η ζυγαριά γέρνει προς τους diesel? Για παράδειγμα, ένας καλός diesel (π.χ. 1.5 dci) θα του βγάζει προβληματα (είτε λογω χρήσης μέσα στην πόλη είτε λόγω ποιότητας καυσιμου) τα οποία τελικά θα μηδενίσουν το όποιο όφελος θα έχει? Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος απαγόρευσης των euro 5 (σε αθήνα ειδικά), αλλά δεδομένου ότι θα υπάρχει περίοδος μετάβασης αν γίνει αυτό, φαντάζομαι για τα επόμενα 4-5 χρόνια θα είναι οκ.
Φυσικά είμαι ανοικτός σε διορθώσεις σε όσα έγγραψα πιο πάνω, απλά ξεδίπλωσα τις σκέψεις που μάλλον κάνει όποιος αναζητεί μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε αυτά τα λέφτα και διαβάζει σε διάφορα forums. Προσωπικά δεν έχω εμπειρια με αυτοκίνητα εκτός βενζίνης, οπού από αυτό και οι περισσότερες απορίες.
Ενσωματώθηκε σε ήδη υπάρχον σχετικό θέμα. [Admin]
-
-
Έχοντας στην κατοχή μου αυτοκίνητα από όλες τις κατηγορίες,θα πω ότι το πιο οικονομικό όχημα είναι το Panda μου με CNG.
Το όχημα αγοράστηκε με σκοπό να είναι το 'μουλάρι' που γράφει τα καθημερινά χλμ εντός πόλεως αλλά και εκτός. Επίσης έλαβα υπ όψιν το υπάρχον δίκτυο σε cng στην πόλη μου αλλά και στις περιοχές που κινούμαι,αλλιως δεν υπάρχει νόημα η αγορά ενός τέτοιου οχήματος.
Να προσθέσω ότι η ύπαρξη πλήρους ντεπόζιτου βενζίνης (στο συγκεκριμένο στα αυτοκίνητο) είναι στα +
Το βενζινοκίνητο έχει παροπλιστει λόγω κατανάλωσης αλλά και λόγω του όγκου του(sedan).
Το πετρέλαιο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όπου συνδιάζει οικονομία (σε σχεση με βενζίνη)και δύναμη,αλλά είναι και το πιο επίφοβο σε ζημιά. Σε κάθε αλλαγή λαδιών αλλάζω και φίλτρο πετρελαίου αλλά και κυνηγάω συγκεκριμένα πρατήρια καυσίμων για ανεφοδιασμό.
-
Το CNG θα εμοιαζε μονόδρομος, αλλά η περιορισμένη ποικιλία μοντέλων, το μικρό πλήθος διαθέσιμων μεταχειρισμένων (πέρα από κάποια panda, vw up / κτλ) και των περιορισμών του δικτύου διανομής, νομίζω το βγάζει προς το παρόν εκτός (αλλά υποψιάζομαι ότι σύντομα θα αλλάξει αυτό).
Ίσα ίσα που όχι μόνο δεν φάινεται να αλλάζει αλλά μάλλον θα χειροτερέψει, αφού πλέον σταματάει η εξέλιξη των CNG (από τα λιγοστά που ούτως ή άλλως υπήρχαν) οπότε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχυν διαθέσιμα. Άρα το λογικό είναι να μην γίνουν επιπλέον επενδύσεις, αφού και πανάκριβες είναι και δεν θα γίνει και απόσβεση.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά