-
@harisma23 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@racefun1971 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Ότι θέλουν ας κάνουν. Diesel είχα diesel ξαναπήρα. Πέρυσι έκανα το ταξιδακι μου Ιβηρική, τα Χριστούγεννα πήγα Λονδίνο για δουλειά το Πάσχα θα ανέβω Ελβετία στην ανιψιά μου.
Τι συζητάμε; Την προσωπική σου προτίμηση; Μα, εσύ ανήκεις στο 0,001% του πληθυσμού όσον αφορά τη χρήση αυτοκινήτου και βεβαίως για σένα μόνο το ντίζελ κάνει επί του παρόντος.
Η αλήθεια είναι ότι κυρίως προσωπικές προτιμήσεις συζητάμε εδώ, αφού πολλές φορές η "αλήθεια" του ενός είναι σημαντικότερη από την αλήθεια του άλλου.
Ένας Χριστός μας χρειάζεται εδώ μέσα, λέτε να σταυρώσουμε κάναν Lap-η;?!
Να πεθάνει για τα αμαρτωλά μας diesel και την ανάσταση των Tesla!
-
Βλάσφημε!
-
Βαριέμαι το θέμα για να συμμετάσχω, οπότε απλώς θα σας πω τις προδιαγραφές...
Ηλεκτρικό αμάξι, θέλει φορτιστή στο σπίτι για να έχεις φτηνό κόστος και να μην χάνεις χρόνο την ημέρα για φόρτιση.
Ο φορτιστής στο σπίτι, θέλει κάποιο κόστος, δεν ξέρω πόσο, αλλά πάντως θέλει κάποια λεφτά και ίσως αν έχει κάποιος μονοφασικό να θέλει και αλλαγή ρολογιού, παροχικού καλωδίου, πίνακα κλπ.
Μετά για να βάλεις φορτιστή στο σπίτι, θέλεις πάρκινγκ.
Εχεις πάρκινγκ ?
Αν έχεις υπόγειο πάρκινγκ σε πολυκατοικία, πρέπει να κατεβάσεις γραμμή από το δικό σου ρολόι, βασικά από τον δικό σου πίνακα.
Αν έχεις πιλοτή, είναι πιο δύσκολη η διαδικασία και έχεις και κινδύνους.
Αν είσαι σε ακάλυπτο, πρέπει να σκάψεις τον ακάλυπτο και να αποκαταστήσεις ότι χαλάσεις.
Αν έχεις 2 και άνω αυτοκίνητα και 1 θέση στάθμευσης, πρέπει να κάνεις αλλαξοκωλιές...
Αν δεν έχεις πάρκινγκ.
Σημαίνει ότι δεν έχεις νυχτερινή φόρτιση, άρα φορτίζεις σε δημόσιο χώρο, που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις χρόνο να πας εκεί, να βρεις ελεύθερο και όλα τα υπόλοιπα.
Αυτά όλα ισχύουν για τα αστικά κέντρα των πόλεων.
Αν μένεις μακριά σε μονοκατοικία, είναι πιο απλά τα πράγματα.
Αλλά τα πλεονεκτήματα των υβριδικών και ηλεκτρικών, υπάρχουν όταν κινείσαι στις πόλεις, όχι άμα μένεις στους Σοφάδες.
Τώρα για τις απαγορεύσεις στα κέντρα μαζευτείτε λίγο.
Για όσους μένουν στα κέντρα δύσκολα θα υπάρξουν απαγορεύσεις.
Για όσους μένουν μακριά και θέλουν να πάνε στο κέντρο, θα πάρουν τα μμμ ή ταξί.
Εκτός αν νομίζετε ότι ένας ξύστης που δουλεύει στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκει χώρο να φορτίζει στην διάρκεια της δουλειάς.
Και άντε στα πάρκινγκ να το αφήνει και αυτοί να κάνουν και την φόρτιση. Θα είναι φτηνή αυτή η διαδικασία ?
Και μετά πάμε στους άλλους.
Που είναι ΕΕ, που έχουν να κινηθούν σε διάφορες περιοχές και ώρες και βέβαια δεν έχουν χρόνο να φορτίσουν.
Οπότε αν φτάσουμε σε αυτές τις συνθήκες, προσωπικά θα έχω τις ντιζελάρες μου, για τις εκτός διαδρομές και εντός κέντρου όποτε χρειάζομαι, είτε μμμ, είτε ταξί, είτε καρ σέρινγκ που θα έλθει και αυτό και θα έχει φορτισμένα ηλεκτρικά αμάξια.
Φίλος που σπουδάζει το παιδί του στην Σόφια, μου λέει ότι παίζουν ήδη εκεί ηλεκτρικά με διαμοιρασμό.
-
@criuser said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Ο φορτιστής στο σπίτι, θέλει κάποιο κόστος, δεν ξέρω πόσο, αλλά πάντως θέλει κάποια λεφτά και ίσως αν έχει κάποιος μονοφασικό να θέλει και αλλαγή ρολογιού, παροχικού καλωδίου, πίνακα κλπ
€1000
-
Ηλεκτρικό αμάξι, θέλει φορτιστή στο σπίτι για να έχεις φτηνό κόστος και να μην χάνεις χρόνο την ημέρα για φόρτιση.
Ο φορτιστής στο σπίτι, θέλει κάποιο κόστος, δεν ξέρω πόσο, αλλά πάντως θέλει κάποια λεφτά και ίσως αν έχει κάποιος μονοφασικό να θέλει και αλλαγή ρολογιού, παροχικού καλωδίου, πίνακα κλπ.
Εχεις πάρκινγκ ?
Αν έχεις υπόγειο πάρκινγκ σε πολυκατοικία, πρέπει να κατεβάσεις γραμμή από το δικό σου ρολόι, βασικά από τον δικό σου πίνακα.
Αν είσαι σε ακάλυπτο, πρέπει να σκάψεις τον ακάλυπτο και να αποκαταστήσεις ότι χαλάσεις.
Αν έχεις 2 και άνω αυτοκίνητα και 1 θέση στάθμευσης, πρέπει να κάνεις αλλαξοκωλιές...
Αν δεν έχεις πάρκινγκ.
Σημαίνει ότι δεν έχεις νυχτερινή φόρτιση, άρα φορτίζεις σε δημόσιο χώρο, που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις χρόνο να πας εκεί, να βρεις ελεύθερο και όλα τα υπόλοιπα.
Αλλά τα πλεονεκτήματα των υβριδικών και ηλεκτρικών, υπάρχουν όταν κινείσαι στις πόλεις, όχι άμα μένεις στους Σοφάδες.
Εκτός αν νομίζετε ότι ένας ξύστης που δουλεύει στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκει χώρο να φορτίζει στην διάρκεια της δουλειάς.
Και άντε στα πάρκινγκ να το αφήνει και αυτοί να κάνουν και την φόρτιση. Θα είναι φτηνή αυτή η διαδικασία ?
Που είναι ΕΕ, που έχουν να κινηθούν σε διάφορες περιοχές και ώρες και βέβαια δεν έχουν χρόνο να φορτίσουν.
Οπότε αν φτάσουμε σε αυτές τις συνθήκες, προσωπικά θα έχω τις ντιζελάρες μου, για τις εκτός διαδρομές και εντός κέντρου όποτε χρειάζομαι, είτε μμμ, είτε ταξί, είτε καρ σέρινγκ που θα έλθει και αυτό και θα έχει φορτισμένα ηλεκτρικά αμάξια.
Φίλος που σπουδάζει το παιδί του στην Σόφια, μου λέει ότι παίζουν ήδη εκεί ηλεκτρικά με διαμοιρασμό.
Αυτή θα είναι η φάση, μικροκινητικοτητα και car sharing θα είναι τα κέντρα των μεγάλων πόλεων.. αλλά αυτά είναι κυρίως για τους τουρίστες και τα πιτσιρίκια..
"Το ελληνικό Δημόσιο στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες των 19 υπουργείων του συνολικά σε 191 κτίρια στο λεκανοπέδιο. Ιδιόκτητα είναι μόλις τα 50 και μισθωμένα τα 141. Τα μισθώματα που καταβάλλει μαζί με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ"
Φεύγουν 144 κτήρια από το κέντρο, πάνε Πυρκαλ, και η πρόβλεψη είναι συγκοινωνίες και ποδηλατόδρομοι με ελάχιστες θέσεις στάθμευσης (αναλογικά πάντα με το μέγεθος του έργου, αφού νομίζω προβλέπονται 2.000 θέσεις στάθμευσης)
-
Εχεις πάρκινγκ ?
Αν δεν έχεις πάρκινγκ.
περιγραφεις κατι που ουτως ή αλλως θα γινει, βεβαια ο τροπος που τα γραφεις ειναι σαν καταρες του εργολαβου με τα #mavra που δεν προνοησε στο κυνηγι του ευκολου εργολαβικου #mavrou κερδους για να αφησει υποδομες για το μελλον.
παντως τα πρωτα που θα εξαφανιστουν ακομη και πριν εμφανιστουν ευρεως τα υβριδιοηλεκτρικα ειναι τα ντηζελ και η διαχυτη βρωμια τους. -
Η ΠΥΡΚΑΛ είναι ένα φανταστικό πρότζεκτ που θα λύσει πολλά προβλήματα του κέντρου.
Ως προς τους εργολάβους σιγά μην έκαναν τζάμπα τις υποδομές για να κονομάει ο κάθε Μάσκ...
-
Εγώ να ρωτήσω για το πρόγραμμα "εξοικονομώ" οι πολυκατοικίες γίνονται στην κυριολεξία εργοτάξια, σκάβουν τα πάντα πάνε και έρχονται συνεργεία και θα είναι τόσο δύσκολο να τραβήξουν μια γραμμή από παροχές για τους φορτιστές σε όσες έχουν πάρκινγκ ή κάποιου είδους περιφραγμένο χώρο στάθμευσης;
Κοιτάξτε το θέμα ποσοστιαία. Σίγουρα οι κάτοικοι κέντρου χωρίς δικό τους χώρο στάθμευσης δεν θα μπορούν να φορτίζουν στο άμεσο μέλλον. Αυτοί μένουν εκτός αυτής της προοπτικής. Όλοι οι άλλοι όμως έχουν εν δυνάμει θέσεις πάρκινγκ σε πολυκατοικίες μετά το 85-90. Αν συμβεί αυτό, τότε ένα 30-40% των αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικα, μειώσαμε τους ρύπους στα στενά των πόλεων κατά 40%. Μόνο αυτό είναι ένας άθλος!!!
Ας μείνουν και τα θερμικά, αν έχουμε μειώσει κατά 40% τη ρύπανση.
-
Θα είναι δύσκολα.
Κοίταξε χωρίς να είμαι ηλεκτρολόγος με βάση την κοινή λογική.
Από το ρολόι σου ανεβαίνει ένα ενιαίο παροχικό καλώδιο, πολύ χοντρό και μέσα από διάφορα περάσματα που τώρα δεν προσεγγίζονται ανεβαίνει στο σπίτι σου και πάει στον πίνακα, όπου γίνεται η διανομή.Τώρα οι λύσεις είναι δύο. Η θα έχεις χώρο εκεί που είναι οι μετρητές, να βάλεις έναν πίνακα και να ενώσεις εκεί το παροχικό του σπιτιού, αυτόν για την φόρτιση του αυτοκινήτου και το παροχικό προς το ρολόι, πίνακα που θα πρέπει να έχει ασφάλεια και να κλειδώνει, ή θα πρέπει από τον πίνακα του σπιτιού, που λογικά δεν θα φτάνει, να φύγει ένα καλώδιο προς την πιλοτή, τον ακάλυπτο ή το υπόγειο. Από που θα φύγει αυτό είναι μεγάλο θέμα.
Γενικά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις σε πολυκατοικίες για αυτά τα θέματα , ώστε να γίνουν συγκεντρωτικά, αλλά πόσοι θα θέλουν τώρα να πάρουν ηλεκτρικά και πόσοι δεν θέλουν/δεν μπορούν να το κάνουν.
-
Από το ρολόι ρε συ. Ξεχωριστός μετρητής που να συνδέεται με το ρολόι σου, και θα τραβάει γραμμή προς τα έξω στον φορτιστή
Εδώ διέλυσαν τις πολυκατοικίες με το φ.α και τις σωληνώσεις. Ένα απλό καλώδιο από το ρολόι θα περνάς προς τα έξω.
Το θέμα άλλο είναι.... Τέτοια καλώδια έχουν πολύ χαλκό ....οπότε καταλαβαίνεις
Το θέμα με τα ηλεκτρικά είναι πως πολλοί θα ξεκινούν με 100% στην μπαταρία τους. Δηλαδή 350-400 χλμ αυτονομίας. Θα είναι πάρα πολύ σπάνιο να μείνουν και να πάνε σε πρατήρια ρεύματος. Ενώ σήμερα όλοι πάμε σε πρατήρια καυσίμων διότι ξεκινούμε από το σπίτι με ότι έχει μέσα το ρεζερβουάρ, δεν μπορούμε να φουλαρουμε σπίτι μας.
-
Από την εμπειρία μου σας λέω ότι το θέμα εργασιών - συναινέσεων σε πολυκατοικίες ειναι μαρτύριο. Εδώ όψεις και μπαλκόνια ειναι έτοιμα να σκοτώσουν κόσμο και δεν συνεννοούνται…
-
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά και πάλι για το φ.α πως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα συνεννόησης; Υπήρχε λογικα κάποιο νομικό πλαίσιο που διευκόλυνε τις αποφάσεις
-
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά και πάλι για το φ.α πως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα συνεννόησης; Υπήρχε λογικα κάποιο νομικό πλαίσιο που διευκόλυνε τις αποφάσεις
Θα σε γελάσω μιας και δεν έχει έρθει ακόμα το ΦΑ στην περιοχή μου. Πάντως για το Εξοικονομώ ( οι όψεις θεωρούνται κοινόχρηστες) και επισκευές - επεμβάσεις στις όψεις έχουν υπάρξει παρα πολλά θέματα..
-
Δεν είναι απλό.
Τα ρολόγια είναι στημένα έτσι ώστε να μην αφήνουν χώρο για κάτι ανάμεσα. Θα πρέπει να υπάρχει θέση για αυτά που λες, αλλά είναι δύσκολο να υπάρχει σε πολλές οικοδομές, αφού κάναμε ένα ντουλάπι, λίγο μεγαλύτερο από αυτό που ζήταγε η ΔΕΗ και έμπαιναν μέσα τα ρολόγια.Σε πολυκατοικίες με 10-12-15 διαμερίσματα που θα βρεθούν αυτά, πως θα γίνουν οι οδεύσεις ?
Για το αέριο, υπήρχε υποχρέωση η όδευση να είναι ορατή, οπότε ήταν εύκολο και κυρίως νόμιμο να κάνεις καραγκιόζη την πολυκατοικία, όπως μου έκαναν μία, βγάζοντας κάτι άσπρους σωλήνες αποχέτευσης , τάχα ως εξαερισμούς, οριζόντιους που εξέχουν από τα μπαλκόνια, σαν πυροβόλα.
Το ρεύμα όμως πρέπει να περάσει προστατευμένο, δεν είναι απλό.
-
Και πάλι μπορείς να βάλεις τον μετρητή του φορτιστή σε άλλο σημείο και απλά να περνάει το καλώδιο από το παλιό ρολόι. Δεν χώρα να περάσει ούτε ένα καλώδιο ;
Ας πούμε κάτω από τα χρηματοκιβώτια έχει λίγο χώρο, υπάρχει χώρος να μπει εκεί κάποιο πρόσθετο ρολόι για τους φορτιστές που θα τραβάει ρεύμα από τα παλιά κεντρικά ρολόγια
Ίσως να μην χρειάζεται και καθόλου ρολόι φορτηστων.
-
Επειδή δεν θυμάμαι να το έχω δει. Υποδομές φόρτισης σε πολυκατοικία, απαιτούν κάποιο είδος πυρόσβεσης;
-
Έλα ντε;
Σωστή παρατήρηση....
-
Αυτά που σκέφτεστε ως "γενικευμένη οικιακή φόρτιση" γιατί αυτή θα είναι τάχα φθηνή δεν γίνονται σε πολυκατοικίες, άλλο αν κάποιος βρει τρύπα και ημιπαρανόμως κάνει πατέντα πρόσκαιρη.
Μπορεί στην τρέχουσα 10ετια που ξεφυτρωνει αραιά και που κάποιο ηλεκτρικό, να δούμε κάποιος να τραβάει γραμμή κλπ. Αλλά:
Πιστεύετε ότι όταν γενικευθει η ηλεκτροκίνηση, οι "υποδομές ΔΕΗ" (όπως οι μετασχηματιστες στις κολώνες ή το καλώδιο που φτάνει σε κάθε πολυοροφο κτίριο) μπορούν να σηκώσουν ΟΛΑ τα κτίρια σε μια συνοικία να πολλαπλασιασουν μόνιμα την κατανάλωση;
Και τα ηλεκτρικά θα φορτιζουν με τις ώρες σε ενισχυμένες πρίζες στος πιλοτες;ΑΝ υπάρξουν φορτιστές σε πιλοτες όταν γενικευθει η ηλεκτροκίνηση και μόνο εμείς οι γέροι θα έχουμε κάποια παλιά θερμικά (γιατί αρκεί να γίνουν κάνα δυο κτίρια παρανάλωμα για να φρενάρει απ το νόμο η πιλοτη) θα γίνει με "νέες" υποδομές και κοινόχρηστους φορτιστές που θα ελέγχονται με λογισμικό για χρεώσεις κλπ. Δηλαδή θα τραβάει γραμμή στο κτίριο ο ΔΕΔΗΕ και θα μπαίνει κοινοχρηστος φορτιστής/ες που θα πληρώνεις ανεξάρτητα απ το σπίτι.
-
Έστω να τραβάει γραμμή ο δεδηε. Δύσκολο είναι;
Κάθε μέρα όλη μέρα σκάβουν τις πόλεις για τα πάντα.
Πιο πάνω που αναφέρθηκε, στην δική μας πολυκατοικία έκαναν εξοικονομώ, σήκωσαν σκαλωσιές, έβαλαν μονώσεις σε πυλωτες και δεν υπήρξε καμία συνέλευση κτλ. Ήρθαν τα σύνεργα και ξεκίνησαν εργασίες.
Μας είπαν ένα μας συγχωρείτε για την ταλαιπωρία και τελείωσε η ιστορία.
Μια μέρα ξύπνησα και είδα έναν τύπο στο μπαλκόνι μου στις 7 το πρωί. Έβαζε σκαλωσιές.... Καλημέρα μου είπε, του είπα αν θέλει καφέ και αυτό ήταν όλο. -
@lap said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Έστω να τραβάει γραμμή ο δεδηε. Δύσκολο είναι;
Κάθε μέρα όλη μέρα σκάβουν τις πόλεις για τα πάντα.
Πιο πάνω που αναφέρθηκε, στην δική μας πολυκατοικία έκαναν εξοικονομώ, σήκωσαν σκαλωσιές, έβαλαν μονώσεις σε πυλωτες και δεν υπήρξε καμία συνέλευση κτλ. Ήρθαν τα σύνεργα και ξεκίνησαν εργασίες.
Μας είπαν ένα μας συγχωρείτε για την ταλαιπωρία και τελείωσε η ιστορία.
Μια μέρα ξύπνησα και είδα έναν τύπο στο μπαλκόνι μου στις 7 το πρωί. Έβαζε σκαλωσιές.... Καλημέρα μου είπε, του είπα αν θέλει καφέ και αυτό ήταν όλο.Είσαι ιδιοκτήτης του διαμερίσματος; Εγώ ξέρω αυτό: https://www.protothema.gr/economy/article/1234201/exoikonomo-2021-anoigei-simera-i-platforma-gia-tin-upovoli-aitiseon/AMP/
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά