Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά
    • 1
    • 2
    • 428
    • 429
    • 430
    • 431
    • 432
    • 433
    • 434
    • 430 / 434
    Περί αυτοκίνησης
    149
    8663
    305704
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • L
      lap last edited by

Ηρεμήστε! Δεν αξίζει να χαλάτε τις καρδιές σας! Καπνιστέ μια πίπα!

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • katafractos17
        katafractos17 last edited by

SOS από την αγορά αυτοκινήτου προς την Κυβέρνηση

• babisstinson
          babisstinson last edited by

Τι SOS ρε παιδιά. Τι διαβάζουμε. Εκφράζουν ανησυχίες λέει οι εισαγωγείς επειδή για τα ρυπογόνα αφόρτιστα PHEV θα πληρώνουν φόρο χρήσης οι οδηγοί τους. Σιγά το ποσό που θα πληρώνει δηλαδή. Όταν σου δίνει τσάμπα το αυτοκίνητο η εταιρεία σιγά το έξοδο να δίνεις 200-500 ευρώ τον χρόνο για αμάξι. Θα στο δίνει στην τελική η εταιρεία κι αυτό το ποσό μέσω κάποιας άλλης παροχής, πχ. εξοδολόγιο.

2025 Mazda CX-30 e-SkyActive X 186hp Homura Soul Red Crystal
          2023 Moto Guzzi V85 TT Verde Altaj

T 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • katafractos17
            katafractos17 last edited by katafractos17

Δεν είναι σε όλους τελείως δωρεάν η παροχή αυτοκινήτου από τις εταιρείες.
            Αυτό ισχύει μόνο για κάποια μεγάλα στελέχη.
            Σε πολλές εταιρείες πλέον, που μπορούν να μισθώσουν όλοι οι υπάλληλοι αυτοκίνητο, πληρώνουν ένα μέρος του μισθώματος.

Όσον αφορά το άρθρο τώρα, νομίζω ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί απο την ΕΕ αλλαγή στις μετρήσεις και στις εκπομπές ρύπων που θα δηλώνονται για τα PHEV από τους κατασκευαστές.
            Είναι μια σκέψη που τη μελετούν και που φυσικά θεωρώ ότι θα την περάσουν αλλά δεν ξέρω πόσο σύντομα θα γίνει.
            Για εμένα όμως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.
            Δηλαδή τι πρότυπο θα βρουν για να μετρούν τις εκπομπές των PHEV;
            Τα πράγματα είναι πολύ συγκεχυμένα και η απόκληση στις χρήσεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλη γιατί πολλοί μπορεί να είναι αυτοί που θα φορτίζουν καθημερινά οπότε και θα αδικούνται, κάποιοι θα φορτίζουν που και που οπότε θα βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα και κάποιοι καθόλου όπου ουσιαστικά για αυτούς είναι που θα την πληρώνουν όλοι.
            Το πιο δίκαιο είναι κάτι σαν αυτό που γράφει το αρθρο. Έλεγχος σε ατομικό επίπεδο πόσες φορές φορτίζει ένα PHEV, πόσα αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα κάνει καθημερινά σε σχέση με τα συνολικά χιλιόμετρα της ημέρας και γενικώς όλη την πληροφορία χρήσης. Η τεχνολογία για ένα τέτοιο έλεγχο υπάρχει και είναι πολύ εύκολο να αξιοποιηθεί.
            Αν κάποιος δε συμμορφώνεται με την ορθή χρήση του PHEV, τότε να χάνει τα φορολογικά προνόμια.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα PHEV χαλάνε τη μαγιά της ΕΕ για τη σώνει και καλά γρήγορη μετάβαση στα αμιγώς ηλεκτρικά και θέλει να βρει τρόπο να ξεφορτωθεί τις πωλήσεις τους.
            Τα PHEV όμως είναι ότι καλύτερο προς την μετάβαση στη ηλεκτροκίνηση αυτή τη στιγμή και αντί να χτυπάει τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα έπρεπε να χτυπάει τη μη ορθή χρήση της. Τρόποι υπάρχουν όπως είπα.

Υ.Γ. Πάντως μου είχε μπει που μου είχε μπει το μικρόβιο για ηλεκτρικό αν οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες ώστε να μπορέσω να ξανά μισθώσω αυτοκίνητο, τώρα μου ενισχύθηκε. 😁

S 1 Reply Last reply Reply Quote 2
            • D
              dg79 last edited by

Νομίζω ότι η ΕΕ δε θέλει οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να "επαναπαυθούν" στα phev και λοιπά υβριδικά συστήματα. Τα τελευταία χρόνια σπαταλούν πόρους σε σχεδίαση και παραγωγή αυτών αντί να επικεντρωθούν στα ηλεκτρικά.
              Αυτό φαίνεται να τελειώνει, μετά και τη τρίτη συνάντηση που είχαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τη Κομισιόν.

EU auto summit: No matter what, the future of cars is electric

Going into the meeting, European car manufacturers called for greater flexibility in the implementation of CO2 targets.
              But even if the Commission took down these targets, global competition would set them for the industry.
              For zero-emission vehicles to become an obvious choice for consumers and businesses, carmakers believe that purchasing or using these vehicles need to be more attractive than those with internal combustion engines.
              That requires consistent purchase incentives, fairer taxation, lower charging costs and easier access to cities.
              At the same time, Europe must accelerate charging and refuelling infrastructure, especially for heavy-duty vehicles, while modernising grids and reforming energy markets to bring down electricity prices – this is one of the key demands of the industry.

Άρα, οι επιδοτήσεις δε θα σταματήσουν και θα πέσουν χρήματα στις υποδομές φόρτισης. Ίσως καταφέρουμε και ρίξουμε τις τιμές ρεύματος...

1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • katafractos17

Ναι, αλλά έχει βγάλει πλάνο μέτρων η ΕΕ για την εφικτή και απρόσκοπτη φόρτιση όλων αυτών των καινούργιων οχημάτων που θα πουλιούνται από το 2035 και μετά, καθώς και για την επιβολή χαμηλού κοστολόγιου ρεύματος;
                Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό.

Μπορεί να το βλέπω λίγο συνωμοσιολογικά, αλλά θεωρώ είτε ότι στην ΕΕ είναι τόσο αδαείς και πυροβολούν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν, είτε ότι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.
                Δηλαδή καμία μελέτη τους δεν προέβλεπε ότι η Κίνα έχει τόσα πολλά αβαντάζ έναντι των ευρωπαίων κατασκευαστών και ότι η απλή επιβολή συνθηκών χωρίς να υπάρχει βοήθεια ή στήριξη στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και σοβαρό υπόβαθρο και προϋποθέσεις για τη υλοποίηση της ηλεκτροκίνησης, ουσιαστικά θα γύρναγε μπούμερανγκ στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία;

Με τα κατάλληλα μέτρα για τη χρήση τους, θα έπρεπε να βλέπουν στην ΕΕ ότι τα PHEV μπορούν να δώσουν το απαραίτητο χρόνο τουλάχιστον για μια πολύ πιο ομαλή μετάβαση, καθώς και ότι πράγματι βοηθούν στις εκπομπές ρύπων για τις οποίες "καίγεται" η ΕΕ, εφόσον βέβαια λειτουργούν με τις προϋποθέσεις για τις οποίες κατασκευάζονται, κάτι το οποίο σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχεται.

• S
                  super-t @katafractos17 last edited by

Όσον αφορά το άρθρο τώρα, νομίζω ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί απο την ΕΕ αλλαγή στις μετρήσεις και στις εκπομπές ρύπων που θα δηλώνονται για τα PHEV από τους κατασκευαστές.

.

Since January 1, 2025, the Euro 6e-bis standard has come into effect, bringing with it a tightening of the approval rules for plug-in hybrid vehicles (PHEV). Behind these new measures lies the European Union's desire to make CO2 emissions more representative of reality. It’s an ambitious initiative, but one that could also undermine the attractiveness of these models and redefine the strategies of automakers.
                  .
                  The new Euro 6e-bis tests introduce driving simulations over 2200 km, compared to only 800 km previously. This extension aims to better reflect the actual use of PHEVs, whose advertised low emissions were often difficult to replicate in everyday life. Take the example of the BMW X1 xDrive25e: its certified emissions of 45 g/km rise to 96 g/km under the new rules. For some models, the values double, and future standards planned for 2027 will further reinforce this trend. This reality will not surprise those familiar with the industry. PHEV certification figures, such as the famous 37 g/km of CO2 displayed by a BMW M5 4.4 V8 plug-in hybrid with over 700 horsepower, reflected a certain "flexibility" in the calculations. That era now seems to be over.

katafractos17 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • L
                    lap last edited by

Βάζε ρε πηγές. Τι κακό αυτό με εσένα

https://www.motor1.com/news/746201/plugin-hybrid-new-type-approval-tests

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• katafractos17
                      katafractos17 @super-t last edited by katafractos17

@super-t said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

.

Since January 1, 2025, the Euro 6e-bis standard has come into effect, bringing with it a tightening of the approval rules for plug-in hybrid vehicles (PHEV). Behind these new measures lies the European Union's desire to make CO2 emissions more representative of reality. It’s an ambitious initiative, but one that could also undermine the attractiveness of these models and redefine the strategies of automakers.
                      .
                      The new Euro 6e-bis tests introduce driving simulations over 2200 km, compared to only 800 km previously. This extension aims to better reflect the actual use of PHEVs, whose advertised low emissions were often difficult to replicate in everyday life. Take the example of the BMW X1 xDrive25e: its certified emissions of 45 g/km rise to 96 g/km under the new rules. For some models, the values double, and future standards planned for 2027 will further reinforce this trend. This reality will not surprise those familiar with the industry. PHEV certification figures, such as the famous 37 g/km of CO2 displayed by a BMW M5 4.4 V8 plug-in hybrid with over 700 horsepower, reflected a certain "flexibility" in the calculations. That era now seems to be over.

Α ωραία τότε. Πάμε σε ηλεκτρικό λοιπόν. 😁

Παρόλα αυτά, δε βλέπω η BMW πχ να έχει αλλάξει τις εκπομπές που δηλώνει για τη Χ1.

alt text

Το ίδιο και η Peugeot για το 3008.

alt text

Το ίδιο και οι υπόλοιπες εταιρείες, για να μη βάζω screenshots για κάθε μία από αυτές.

• W
                        w202-amg last edited by

Νομίζω κάτι δεν κατάλαβα καλά?
                        Δουλεύεις σε μια εταιρεία και σου δίνει leasing ή πάιρνεις μόνος σου leasing ένα phev. Τώρα δεν είχες τεκμήριο,οκ. Αν έχει 50κ ΠΛΤΦ και φύγεις και στους ρύπους σου πετάει μόνο τεκμαρτό σε περίπτωση που τα διαβίωσης κτλ είναι πάνω από τα όσα παίρνεις ως άθροισμα ή σε κάθε ενδεχόμενο σου ανεβάζει το εισόδημα όπως λένε τα άρθρα το οποίο δεν φαίνεται να στέκει? Δηλάδή παίρνεις το χρόνο 25κ καθαρά θα σου βγάλει και 7-8κ τεκμήριο να πατήσει πάνω στο 25 αρα θα φορολογηθείς για 32-33κ άσχετα αν δεν έχεις άλλα έξοδα-τεκμήρια?

katafractos17 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • S
                          skg1958 last edited by

Η Mazda άλλαξε τους ρύπους στο plug -in . Τώρα έχει περισσότερους από το diesel που πήρα

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-09-15, 14.22.57.png

D 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                          • katafractos17
                            katafractos17 @w202-amg last edited by katafractos17

@w202-amg said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

Νομίζω κάτι δεν κατάλαβα καλά?
                            Δουλεύεις σε μια εταιρεία και σου δίνει leasing ή πάιρνεις μόνος σου leasing ένα phev. Τώρα δεν είχες τεκμήριο,οκ. Αν έχει 50κ ΠΛΤΦ και φύγεις και στους ρύπους σου πετάει μόνο τεκμαρτό σε περίπτωση που τα διαβίωσης κτλ είναι πάνω από τα όσα παίρνεις ως άθροισμα ή σε κάθε ενδεχόμενο σου ανεβάζει το εισόδημα όπως λένε τα άρθρα το οποίο δεν φαίνεται να στέκει? Δηλάδή παίρνεις το χρόνο 25κ καθαρά θα σου βγάλει και 7-8κ τεκμήριο να πατήσει πάνω στο 25 αρα θα φορολογηθείς για 32-33κ άσχετα αν δεν έχεις άλλα έξοδα-τεκμήρια?

Παίρνεις το leasing μέσω της εταιρείας που εργάζεσαι. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ αλλά όταν θα έχω χρόνο μπορώ να βάλω παραδείγματα για το πως γίνεται η μίσθωση και η χρέωση (τουλάχιστον στην εταιρεία την οποία εργάζομαι εγώ).

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα, μέχρι τα 40Κ λιανική προ φόρων και έως 50 CO², δεν έχεις καθόλου φορολογία, δεν επιβαρύνεσαι με τίποτα και δεν πληρώνεις τίποτα.
                            Τώρα αν η λτπφ είναι πάνω από τα 40Κ, τότε μόνο το υπερβάλον ποσόν, υπολογίζεται με την υπάρχουσα κλίμακα και προστίθεται ως έξτρα εισόδημα.
                            Έπειτα φορολογείται αναλόγως της εισοδηματικής κατηγορίας που βρίσκεσαι, αλλά όχι μαζί με το υπόλοιπο εισόδημα σου ως σύνολο αλλά μόνο αυτό κάθε αυτό.
                            Δηλαδή αν έχεις εισόδημα 25.000€ και μισθώσεις ένα PHEV με λτπφ 50Κ, τότε τα παραπάνω 10Κ θα υπολογιστούν με την υπάρχουσα κλίμακα (δηλαδή με 4%) και θα σου αυξήσουν το είσοδημα το χρόνο κατά 400€.
                            Οπότε θα πας από 25Κ στα 25,4Κ. Ο εταιρικός φόρος θα υπολογιστεί όμως μόνο σε σχέση με τα 400€ και θα σου βγει να πληρώσεις νομίζω ένα ποσό 120€, καθότι υπολογίζεται περιπού με το 30% νομίζω.

Τώρα όταν ισχύσουν τα νέα μέτρα όπως λένε και χαθεί αυτό "έως 50 CO²", τότε δε θα υπολογίζεται ως έξτρα εισόδημα μόνο το υπερβάλον ποσό των 10Κ αλλά όλο το ποσό της λτπφ (δηλαδή και τα 50Κ) με αποτέλεσμα εκεί που στην υπάρχουσα κλίμακα σου έβγαινε επιπλέον εισόδημα 400€, τώρα να σου βγαίνει κάτι χιλιάδες ευρώ με αντίστοιχη αύξηση του φόρου που θα πληρώσεις.

Κάπως έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                            • W
                              w202-amg last edited by

Wtf?! Τι συμβαίνει?! Μειώσεις τιμών θα είναι αναπόφευκτες, ειδικά στα μεταχειρισμένα

• D
                                dettol @skg1958 last edited by

@skg1958 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

Η Mazda άλλαξε τους ρύπους στο plug -in . Τώρα έχει περισσότερους από το diesel που πήρα

εν τω μεταξυ στο cx80, τον φεβ τον εχει με 36g/km. Μηπως εχουν κανει καποιο λαθος στο σαιτ;

S 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                • S
                                  skg1958 @dettol last edited by

@dettol said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

@skg1958 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

εν τω μεταξυ στο cx80, τον φεβ τον εχει με 36g/km. Μηπως εχουν κανει καποιο λαθος στο σαιτ;

Σίγουρα κάποιο λάθος . Με κατανάλωση 8,1 l/100 δεν γίνεται να έχεις 36g/km

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-09-15, 15.00.45.png

• katafractos17

@skg1958 δεν ξέρω πότε και που βρήκες τη συγκεκριμένη πληροφορία για 176 g/km αλλά όλα τα site της Mazda 36 g/km αναφέρουν.

D 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                    • D
                                      dettol @katafractos17 last edited by

@katafractos17 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

@skg1958 δεν ξέρω πότε και που βρήκες τη συγκεκριμένη πληροφορία για 176 g/km αλλά όλα τα site της Mazda 36 g/km αναφέρουν.

Πήγαινε στον configurator του cx60

katafractos17 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                      • katafractos17
                                        katafractos17 @dettol last edited by katafractos17

@katafractos17 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:

Ααα... ΟΚ. για το CX60 μίλαγε. Νόμιζα για το CX80.

Πάντως σε όλα τα ευρωπαϊκά site της Mazda 31 g/km γράφουν για το PHEV CX60 και όχι 176.
                                        Είτε οι δικοί μας είναι πολύ προχώ ή έχουν γράψει χαζομάρα. Μάλλον το δεύτερο λέω εγώ. 🙂

S 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                        • S
                                          super-t last edited by super-t

Στο γερμανικό site δίνουν 2 νούμερα.
                                          Το κλασσικό χαμηλό νούμερο και ένα νούμερο που λένε κατανάλωση με άδεια μπαταρία και οδηγάς αφόρτιστος σαν κανονικό αμάξι.
                                          Το 7,8-176 είναι αυτή η δεύτερη μέτρηση.

katafractos17 1 Reply Last reply Reply Quote 3
                                          • S
                                            skg1958 @katafractos17 last edited by

Ααα... ΟΚ. για το CX60 μίλαγε. Νόμιζα για το CX80.

Πάντως σε όλα τα ευρωπαϊκά site της Mazda 31 g/km γράφουν για το PHEV CX60 και όχι 176.
                                            Είτε οι δικοί μας είναι πολύ προχώ ή έχουν γράψει χαζομάρα. Μάλλον το δεύτερο λέω εγώ. 🙂

Πάντως πριν λίγο καιρό ήταν 31 και πρόσφατα το άλλαξαν σε 176

Άκρη δεν μπορεί να βγει με τα PHEV , φίλος σε GLC έχει να βάλει βενζίνη 6 μήνες και άλλος με Panamera δεν έχει φορτίσει ποτέ

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                            • First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 428
                                            • 429
                                            • 430
                                            • 431
                                            • 432
                                            • 433
                                            • 434