-
Καμία σχέση.
Έχεις άλλα πράγματα στο μυαλό σου.
Καταρχήν, αναφέρω συγκεκριμένη διαδρομή που είναι δεδομένο πως με ταχύτερο τέμπο θα την κάνεις συντομότερα. Άρα επιχείρημα "τον ίδιο χρόνο θα κάνεις" δεν υπάρχει.
Επίσης, μαλλον έχεις στο μυαλό σου αστικό περιβάλλον και σταμάτα-ξεκίνα. Εκεί προφανώς και δεν έχουν νόημα τα φορτωματα. Ομως, οι χαμηλές καταναλώσεις που αναφέρουν κάποιες δοκιμές, δεν προκύπτουν σε συνθήκες πόλης, αλλα σε διαδρομές εκτός, όμως αυτή που περιγράφω (επαρχιακή οδός πρακτικά).
Επίσης συγκρίνεις λανθασμένα έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα με έναν υπερτροφοδοτούμενο.
Στο τέλος της ιστορίας πάντως είναι απλά θέμα οπτικής.
Αλλά τις σαχλαμάρες του shift indicator, που έδινε ένδειξη ανεβάσματος ενώ είχα μέσα κρεμασμένη 5η, δεν τις λαμβάνω υπόψη.
Σε όλα υπάρχει ο χρυσός κανόνας περί "κοινής λογικής". -
Οκ, με πόσα πήγαινες και δεν μπορείς να το ξανακάνεις!
-
Δεν έχει σημασία το πόσα αλλα το πώς.
Εντελώς νωχελικα.
Και σε μόνιμη εγρήγορση μηπως και πατηθεί λίγο παραπάνω το γκάζι.
Η ίδια διαδρομή, με ένα 1 λίτρο παραπάνω μέση κατανάλωση, γίνεται μακράν πιο φυσιολογικά.
Το point όσων έγραψα είναι πως για να πετυχεις τέτοια νούμερα απαιτείται εμμονικη προσήλωση στον στόχο, αλλά και συνθήκες μη ρεαλιστικες.
Σε πραγματικές συνθήκες δεν μπορεί το συγεκριμενο αυτοκινητο να γράψει νούμερα κάτω από 4. -
Οκ! Άρα με την κανονική ταχύτητα που κινείσαι συνήθως! Θα επιμείνω στην νευρική συμπεριφορά! Έκανες τον ίδιο χρόνο με οποιαδήποτε φυσιολογική κίνηση απλώς κοιτούσες συνεχώς τις οθόνες διότι δεν έχεις μάθει στην ουσία το πώς λειτουργεί το όχημα!
Τα ίδια είχα περάσει και εγώ! Ξέρω πως είναι!
Εάν εξασκηθείς και μάθεις το πως λειτουργεί, θα κινείσαι το ίδιο αποδοτικά άντε και με 0,2 λ παραπάνω κατανάλωσης από το ρεκόρ σου, χωρίς να ασχολείσαι επι τουτου!
Εγω έχω 4,2-4,8λ /100 χλμ στους ίδιους δρόμους τους ίδιους χρόνους με κοντινό μου πρόσωπο που το παίρνει καμια φορά και έχει 6,0/100 χλμ
Όταν μπήκα μια φορά μαζί, πραγματικά οδηγεί τελείως νευρικά και λανθασμένα! Κάνει λανθασμένες αλλαγές σχέσεων και κυρίως βάζει νεκρά στο κιβώτιο πολύ νωρίτερα!
-
Πάμε για τελευταία φορά διότι μάλλον δεν γίνομαι κατανοητός...
Την συγκεκριμένη διαδρομή την κάνω χρόνια.
Είναι 40 χιλιόμετρα περίπου, εκ των οποίων τα 30 σε επαρχιακό δρόμο με περιορισμενη κίνηση (ουσιαστικά Π.Ε.Ο.).
Εάν οδηγήσω όπως μου αρέσει θα κάνω 30' και θα έχω μέση κατανάλωση 7 λίτρα.
Εάν οδηγήσω συνετα (όπως σήμερα στο πήγαινε) θα κάνω 40' και θα έχω μεση κατανάλωση 5 λίτρα.
Εάν οδηγήσω σαν αποβλακωμενος (όπως σήμερα στην επιστροφή) θα κάνω 45' και θα έχω μέση κατανάλωση 4 λίτρα.
Άρα όχι...
Δεν είναι ίδιοι οι χρόνοι και φυσικά δεν είναι ίδιες οι καταναλώσεις, πολύ απλά διότι μιλάμε για μη αστική διαδρομή.
Και ναι...
Η πλέον λογική επιλογή δείχνει η δευτερη.
Σίγουρα, πάντως, όχι η τρίτη.
Απλό είναι! -
@n-k-9 said in Suzuki Vitara 2015:
Πάμε για τελευταία φορά διότι μάλλον δεν γίνομαι κατανοητός...
Την συγκεκριμένη διαδρομή την κάνω χρόνια.
Είναι 40 χιλιόμετρα περίπου, εκ των οποίων τα 30 σε επαρχιακό δρόμο με περιορισμενη κίνηση (ουσιαστικά Π.Ε.Ο.).
Εάν οδηγήσω όπως μου αρέσει θα κάνω 30' και θα έχω μέση κατανάλωση 7 λίτρα.
Εάν οδηγήσω συνετα (όπως σήμερα στο πήγαινε) θα κάνω 40' και θα έχω μεση κατανάλωση 5 λίτρα.
Εάν οδηγήσω σαν αποβλακωμενος (όπως σήμερα στην επιστροφή) θα κάνω 45' και θα έχω μέση κατανάλωση 4 λίτρα.
Άρα όχι...
Δεν είναι ίδιοι οι χρόνοι και φυσικά δεν είναι ίδιες οι καταναλώσεις, πολύ απλά διότι μιλάμε για μη αστική διαδρομή.
Και ναι...
Η πλέον λογική επιλογή δείχνει η δευτερη.
Σίγουρα, πάντως, όχι η τρίτη.
Απλό είναι!Για να δεις ότι είσαι κάπως νευρικός και σίγουρα αυτά που μας λες ΔΕΝ είναι κοινή λογική! Ασχέτως εάν εσύ την βαφτίζεις έτσι!
Στην πρώτη περίπτωση για τα χιλιόμετρα που μας λες σε επαρχιακή οδό, πες με όριο τα 90 χλμ/ώρα, έχεις μέση ταχύτητα διαδρομής 60 χλμ/ώρα που σημαίνει οτι για να επιτύχεις κατανάλωση 7 λιτρα/100χλμ είτε θα κινείσαι με έντονες αυξομειώσεις στην ταχύτητα δηλαδή νευρικά είτε ότι σταματάς αθροιστικά 10 λεπτα σε κάποιο φανάρι η οτιδήποτε άλλο ώστε να ολοκληρώσεις την διαδρομή σε 30 λεπτά! Εάν πήγαινες με 130 χλμ/ώρα ώστε να δικαιολογήσεις τα 7λ/100χλμ θα έφτανες πολύ νωρίτερα από τα 30 λεπτά, δηλαδή γύρω στα 15 λεπτά! Οπότε, μάλλον το πρώτο σενάριο είναι πολύ νευρικό!
Άρα, η κριτική σου και κοινή λογική θα έπρεπε να πει ! "Για εμένα που όταν οδηγώ καπως νευρικά αυτή η κατανάλωση είναι υπερβολικά χαμηλή και δεν μου ταιριάζει"
Το 5 λίτρα στο νορμάλ σου είναι και πάλι μια εξαιρετική κατανάλωση. Από το 5 πες στο 4,5 δεν είναι μεγάλη απόσταση, συνήθειο είναι!
Το 3,9 είναι μάλλον το ρεκόρ σου και για τις συνθήκες σου!
-
Συνοψιζοντας, καταλήγω πως μετρήσεις σε δοκιμές σαν αυτή του Ιταλού (με τα 3,4 λίτρα), που ήταν η αφορμή για την κουβέντα, είναι εντελώς θεωρητικές, δεν έχουν καμία σημασία πρακτικά και αγγίζουν τα όρια του clickbait.
-
Ο Ιταλός πάντα λέει ότι στο 1ο τμήμα της συγκεκριμένης διαδρομής πετυχαίνει τις χαμηλότερες καταναλώσεις με οποιοδήποτε αμάξι,γιατί είναι ευθεία κι ίσως με μηδενική έως μικρή αρνητική κλίση.Μετά ακολουθεί ανηφορική διαδρομή και τέλος ένα νορμάλ τμήμα που καταγραφει τη συνολική μέση τιμή.
Για τις δύο πρώτες διαδρομές έχει νόημα όχι μόνο η απόλυτη τιμή,αλλά συγκριτικά με τ'άλλα αμάξια τι διαφορές έχει π.χ. στο ανηφορικό κομμάτι το duster mild hybrid 1.2 130hp,έγραψε 6+,ενώ το Vit. 1.4 129hp 4,8lt/100. Και συνολικά έγραψε 4,4 ενώ το duster 5,9 (αλλά αναφέρει με πιο κρύο καιρό και λίγη βροχή).Όμως σαν συμπέρασμα, η διαφορά σε κατανάλωση (ας πούμε ~1lt) υφίσταται στο καλύτερο mild σύστημα του Vit.
Ακόμη και στη διαδρομή που αναφέρεις εσύ,έχεις 5lt/100km. Πόσα B-Suv με αεροδυναμική περιπτέρου (υβριδικά ή μη) νομίζεις μπορούν να πετύχουν αυτή την κατανάλωση;Πολλά μείον μπορούμε να προσάψουμε στο Vit., αλλά έχει έναν από τους πιο αξιόπιστους 4κύλινδρους turbo κινητήρες κι ίσως το καλυτερο mild hybrid σύστημα.
-
@panormus772 said in Suzuki Vitara 2015:
Ο Ιταλός πάντα λέει ότι στο 1ο τμήμα της συγκεκριμένης διαδρομής πετυχαίνει τις χαμηλότερες καταναλώσεις με οποιοδήποτε αμάξι,γιατί είναι ευθεία κι ίσως με μηδενική έως μικρή αρνητική κλίση.Μετά ακολουθεί ανηφορική διαδρομή και τέλος ένα νορμάλ τμήμα που καταγραφει τη συνολική μέση τιμή.
Για τις δύο πρώτες διαδρομές έχει νόημα όχι μόνο η απόλυτη τιμή,αλλά συγκριτικά με τ'άλλα αμάξια τι διαφορές έχει π.χ. στο ανηφορικό κομμάτι το duster mild hybrid 1.2 130hp,έγραψε 6+,ενώ το Vit. 1.4 129hp 4,8lt/100. Και συνολικά έγραψε 4,4 ενώ το duster 5,9 (αλλά αναφέρει με πιο κρύο καιρό και λίγη βροχή).Όμως σαν συμπέρασμα, η διαφορά σε κατανάλωση (ας πούμε ~1lt) υφίσταται στο καλύτερο mild σύστημα του Vit.
Ακόμη και στη διαδρομή που αναφέρεις εσύ,έχεις 5lt/100km. Πόσα B-Suv με αεροδυναμική περιπτέρου (υβριδικά ή μη) νομίζεις μπορούν να πετύχουν αυτή την κατανάλωση;Πολλά μείον μπορούμε να προσάψουμε στο Vit., αλλά έχει έναν από τους πιο αξιόπιστους 4κύλινδρους turbo κινητήρες κι ίσως το καλυτερο mild hybrid σύστημα.
κανενα μειον δεν μπορεις να του προσαψεις
-
Ναι γιατί είναι μηδέν, οπότε αρνητικό δεν προβλέπεται...
-
@lap said in Suzuki Vitara 2015:
Γιατί πήγαινες κάτω από το όριο;
Η νευρικότητα φαίνεται ακόμα και από την απάντηση σου! Έχεις ακόμα λίγο καιρό μέχρι το στάδιο της αποδοχής!
Και εγώ Suzuki έχω και εγώ πάω πολλές φορές μη νευρικά και γράφω καταναλώσεις ρεκόρ!
Τον πρώτο καιρό σαν τον χιμπατζή είχα υπερβολική νευρικότητα λόγω λανθασμένου τρόπου οδήγησης! Μετά κάποιες φορές προσπάθειας μαθαίνεις ότι φτάνεις στο ίδιο προορισμό ακριβώς στον ίδιο χρόνο απλώς χωρίς πολλές ανουσιες επιταχύνσεις μιας και έχεις φανάρια στον δρόμο και ούτως ή άλλως σταματάς!
Όσο χρόνο έκανα με νευρική οδήγηση άλλο τόσο έκανα και χαλαρα!
Συμφωνώ Lap. Οδηγώ ήρεμα, όταν πρέπει και γρήγορα όταν χρειαστεί. Αλλάζω πάντα τις ταχύτητες όταν χρειάζεται (μερικές φορές κρατάω για δευτερόλεπτα την ίδια ταχύτητα στο κιβώτιο). Οταν δω ότι μπορεί να ζοριστεί (μου έχει τύχει σπάνια), αφήνω την υβριδική μπαταρία να αναλάβει και όλα είναι οκ. Επαναλαμβάνω ότι με το ACC, ενεργό σου δίνει και λιγότερη κατανάλωση και είσαι και ασφαλής. Δεν ακούγεται τίποτα και φρενάρει και φεύγει μόνο του. Μέχρι και σε ανέβα κατέβα βουνό το βάζω και είναι πολύ καλύτερα.
Ίσως ο Nk δεν έχει το MHev?
-
Δεν έχω οδηγήσει το Βιτάρα αλλά με cx30, στην καθημερινή διαδρομή από σπίτι - δουλειά που είναι 13χλμ και ευθεία, αν έχω το μυαλό μου συνεχεία για οικονομική οδήγηση γράφω απο 4,5 - έως 5 λίτρα, αν δεν είμαι προσηλωμένος σε αυτό τότε είμαι 5,5 έως 6.
Ο nk9 μάλλον αυτό εννοει....
Ούτε εγώ όμως θέλω κάθε φορά να έχω το μυαλό μου στην μικρότερη δυνατή κατανάλωση. -
@gtsartsal said in Suzuki Vitara 2015:
Δεν έχω οδηγήσει το Βιτάρα αλλά με cx30, στην καθημερινή διαδρομή από σπίτι - δουλειά που είναι 13χλμ και ευθεία, αν έχω το μυαλό μου συνεχεία για οικονομική οδήγηση γράφω απο 4,5 - έως 5 λίτρα, αν δεν είμαι προσηλωμένος σε αυτό τότε είμαι 5,5 έως 6.
Ούτε εγώ όμως θέλω κάθε φορά να έχω το μυαλό μου στην μικρότερη δυνατή κατανάλωση.Επιτέλους συνεννοηθήκαμε!
Ακριβώς αυτό...
Για να πετύχω το 3.9 πρέπει να έχω μονιμα την σκέψη μου προσανατολισμένη προς τον συγκεκριμενο στόχο. Προσωπικά με κουράζει.
Το 5.0 έρχεται ευκολότερα.
Το 7 που έγραψα το γράφει όταν βιάζομαι και το πάω ταχύτερα.
Και για να μην ξεχάσουμε τα ελληνικά μας, άλλο το ταχύτερα και άλλο το νευρικά.
Καλλιστα μπορείς να οδηγείς αργά και νευρικά.
@panormus772 Μα δεν είπα ότι τα 5 είναι άσχημη επίδοση. Το αντίθετο. Μια χαρά είναι για τέτοιο σκάφος και 129 άλογα. Η ένταση μου ήταν αποκλειστικά και μόνο ως προς το κατά πόσον ειναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τιμές σαν του ιταλού (κάτω από 4).
@groover1972 Το mhd έχω. Με 21.000 χιλιόμετρα στα δύο χρόνια. Και λάδι 5W30. Αυτό το τελευταίο το γράφω διότι ενδεχομένως με 0W20 να μπορεί να μειωθεί κατανάλωση κατά μισό λίτρο ακομα. -
@n-k-9 said in Suzuki Vitara 2015:
@gtsartsal said in Suzuki Vitara 2015:
Ούτε εγώ όμως θέλω κάθε φορά να έχω το μυαλό μου στην μικρότερη δυνατή κατανάλωση.Επιτέλους συνεννοηθήκαμε!
Ακριβώς αυτό...Μου αρεσεις.
Για να πετύχω το 3.9 πρέπει να έχω μονιμα την σκέψη μου προσανατολισμένη προς τον συγκεκριμενο στόχο. Προσωπικά με κουράζει.
Το 5.0 έρχεται ευκολότερα.
Το 7 που έγραψα το γράφει όταν βιάζομαι και το πάω ταχύτερα.
Και για να μην ξεχάσουμε τα ελληνικά μας, άλλο το ταχύτερα και άλλο το νευρικά.Να τα ξεχάσατε. Δεν τα μιλάτε σωστά.
... Διόρθωσε πιο πάνω το "Καταρχήν" και αντικατέστησε το με το "Καταρχάς"
Καλλιστα μπορείς να οδηγείς αργά και νευρικά.
Πως γίνεται ένας νευρικός οδηγός να κινείται αργά χωρίς έντονες επιταχύνεις; Νευρική κίνηση είναι το αντίθετο του ήρεμη.
@panormus772 Μα δεν είπα ότι τα 5 είναι άσχημη επίδοση. Το αντίθετο. Μια χαρά είναι για τέτοιο σκάφος και 129 άλογα. Η ένταση μου ήταν αποκλειστικά και μόνο ως προς το κατά πόσον ειναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τιμές σαν του ιταλού (κάτω από 4).
@groover1972 Το mhd έχω. Με 21.000 χιλιόμετρα στα δύο χρόνια. Και λάδι 5W30. Αυτό το τελευταίο το γράφω διότι ενδεχομένως με 0W20 να μπορεί να μειωθεί κατανάλωση κατά μισό λίτρο ακομα. -
Εάν κάνω απότομες επιταχύνσεις και απότομα φρεναρίσματα οδηγώ νευρικά. Το ατσούμπαλο άσε-πάτα είναι κάτι τέτοιο και φυσικά δεν προϋποθέτει (πάντα) υψηλές ταχύτητες.
Από τα 0 στα 30 είναι επιτάχυνση, αλλά το 30 δεν είναι υψηλή ταχύτητα.
Suzuki Vitara 2015