-
@ektoras said in TESLA FORUM:
""Δυσαρεστημένοι πελάτες επιστρέφουν τα Tesla….....""
ωραιο παραθυρακι! αν τους αποζημιωσουν πληρως, αγοραζουν παλι το ιδιο αυτοκινητο 5-8χιλιαρικα λιγοτερο (λογω της πτωσης τιμης των 1/23) και ενα χρονο νεοτερο.
(autogreek news κλασσικο σαιτ με αρθρα click bait. σκυλοβαριεμαι και το πατησα να δω τι χαζομαρα θα εγραφε )
-
με περασε ενα Υ στην Εθνικη με 160 & ενα S που εκανε σφηνες με 200
ολο σε κουλούς πεφτετε
-
Ή απλώς σε κάποιους που πάνε μακριά.
-
@dettol said in TESLA FORUM:
Δεν ξερω αν θα ειχε διαφορα πχ στο 90+% αλλα αυτο ειναι κατι που δεν το κανεις ετσι και αλλιως.
Και εμένα μου φάνηκε παράξενο αλλά έχουν αλλάξει την σύσταση στα LFP μοντέλα και προτείνουν 100% φόρτιση αντί του max 90% των NMC ώστε το BMS να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την πραγματική στάθμη φόρτισης και άρα τα υπολοιπόμενα χιλιόμετρα. Γενικά το NMC vs LFP είναι μια μυστήρια υπόθεση αφού ναι μεν οι LFP φτάνουν στο -10% της ονομαστικής χωρητικότητας ταχύτερα λόγω γήρανσης και 100% φόρτισης, όμως στην συνέχεια λόγω χαμηλότερων τάσεων έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο από τις NMC. Εν ολίγοις ακόμα και οι κατασκευαστές είναι ακόμα στο ψάξιμο.
-
@argyn said in TESLA FORUM:
@dettol said in TESLA FORUM:
Δεν ξερω αν θα ειχε διαφορα πχ στο 90+% αλλα αυτο ειναι κατι που δεν το κανεις ετσι και αλλιως.
Και εμένα μου φάνηκε παράξενο αλλά έχουν αλλάξει την σύσταση στα LFP μοντέλα και προτείνουν 100% φόρτιση αντί του max 90% των NMC ώστε το BMS να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την πραγματική στάθμη φόρτισης και άρα τα υπολοιπόμενα χιλιόμετρα. Γενικά το NMC vs LFP είναι μια μυστήρια υπόθεση αφού ναι μεν οι LFP φτάνουν στο -10% της ονομαστικής χωρητικότητας ταχύτερα λόγω γήρανσης και 100% φόρτισης, όμως στην συνέχεια λόγω χαμηλότερων τάσεων έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο από τις NMC. Εν ολίγοις ακόμα και οι κατασκευαστές είναι ακόμα στο ψάξιμο.
Και τα δυο αμαξια που οδηγησα, ειχαν NMC μπαταριες. Για τις LFP εχω ακουσει, οτι η συσταση ειναι, αν οχι καθε μερα, μια φορα την εβδομαδα (νομιζω) να τις φορτιζεις στο 100%. Εχω επισης την εντυπωση οτι ειναι πιο φιλικες προς το περιβαλλον λογω συστατικων τους.
Αυτο που λες για την αντοχη στον χρονο ειναι ενδιαφερον, αλλα δεν ξερω αν υπαρχουν τα δεδομενα χρονων οπου να το αποδεικνυουν. Νομιζω ομως οτι η τεσλα δεν εχει αλλαξει την εγγυηση που δινει στις μπαταριες αναλογα με το αν ειναι nmc ή lfp, οποτε τις εμπιστευεται τις lfp μαλλον.Η αληθεια παντως ειναι οτι θα ημουν λιγο διστακτικος να αγορασω αυτοκινητο με lfp, διοτι (νομιζω) οτι δεν ειναι τοσο δοκιμασμενες σε πραγματικες συνθηκες σε αυτοκινητα
Νομιζω οτι στην παρουσα φαση μπαινουν στα RWD μοντελα της tesla και δεν εχω ιδεα αν μπαινουν και σε αλλα ηλεκτρικα.
-
Ούτε και εγώ το έχω ψάξει για άλλα ηλεκτρικά να σου πω την αλήθεια. Εστιάζω αποκλειστικά στα τέσλα ως πιθανός πειραματιστής-αγοραστής δεδομένου ότι το model 3 performance είναι το φθηνότερο βολτίσιο κοντράδικο αμάξι που μπορεί να αγοράσει την στιγμή αυτή όποιος θέλει επιδόσεις σουπερκαρ σε τιμή μεσαίου οικογενειακού - μικρής ακτίνας δράσης και άψυχο μεν, πλην όμως εξαιρετικά αποτελεσματικό. Πάντως και η τέσλα είναι σε μεταβατικό στάδιο στην φάση αυτή, αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, νέες μπαταρίες, model 2, νέο model 3 - όχι καλή περίοδος για αγορές δυστυχώς. Όσο για την τεχνολογία των μπαταριών, με τις συνεχείς αλλαγές μεγεθών/χημείας δεν το βλέπω εφικτό να μπορέσουμε να έχουμε συγκρισιμότητα σε βάθος χρόνου.
-
Ούτε και εγώ το έχω ψάξει για άλλα ηλεκτρικά να σου πω την αλήθεια. Εστιάζω αποκλειστικά στα τέσλα ως πιθανός πειραματιστής-αγοραστής δεδομένου ότι το model 3 performance είναι το φθηνότερο βολτίσιο κοντράδικο αμάξι που μπορεί να αγοράσει την στιγμή αυτή όποιος θέλει επιδόσεις σουπερκαρ σε τιμή μεσαίου οικογενειακού - μικρής ακτίνας δράσης και άψυχο μεν, πλην όμως εξαιρετικά αποτελεσματικό. Πάντως και η τέσλα είναι σε μεταβατικό στάδιο στην φάση αυτή, αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, νέες μπαταρίες, model 2, νέο model 3 - όχι καλή περίοδος για αγορές δυστυχώς. Όσο για την τεχνολογία των μπαταριών, με τις συνεχείς αλλαγές μεγεθών/χημείας δεν το βλέπω εφικτό να μπορέσουμε να έχουμε συγκρισιμότητα σε βάθος χρόνου.
Δεν εχεις αδικο σε αυτα που λες, το προβλημα ομως ειναι οτι επειδη τα προϊοντα αυτα ειναι στην φαση φουλ αναπτυξης, θα βγαινουν συνεχως νεα μοντελα με βελτιωσεις. Δεν θα πω οτι θα φτασουμε σε ρυθμους αλλαγης τεχνολογιας κινητων προ 5-10 ετων, αλλα θα υπαρχουν συνεχως εξελιξεις, ειδικα στο θεμα των μπαταριων.
Απο την αλλη ομως, το 8χιλιαρο επιδοτησης και τα φορολογικα κινητρα για ποσα χρονια ακομα θα υπαρχουν; Επισης, οσο κρατας το θερμικο σου, χανει αξια ΚΑΙ πληρωνεις βενζινες/αναλωσιμα. Προσωπικα δεν πιστευω αυτα που βλεπουν στα ονειρα τους καποιοι, οτι σε 2-3 χρονακια θα πεσουν τοσο οι τιμες που θα τα αγοραζουν με 10-15χιλιαρικα. Μην ξεχναμε αλλωστε οτι και τωρα, ακομα και στην κινα με κινεζικο νομισμα, τα καλα οικογενειακα κινεζικων εταιρειων κοστιζουν 30+χιλιαδες. Βαλτε καπελο 24% φπα, βαλτε και δασμους, να δουμε ποσο φτανουν. Ασε που ανα πασα στιγμη μπορει να ξυπνησει το κρατος και να βαλει και τελος ταξινομησης...
Αποψη μου, αν σε καλυπτει ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο αυτη τη στιγμη με τη χρηση που κανεις, το υπαρχον σου αυτοκινητο ειναι 4-5+χρονων και εχεις (ή μπορεις να βρεις δανειοδοτηση) τα χρηματα για να αγορασεις, το κανεις.
-
Τα ηλεκτρικά με νέες μπαταρίες εκτός Ευρώπης έχουν πέσει στα 15-20Κ με όλα μέσα και με καλή ασφάλεια. Άλλωστε και τα δικά τους πρότυπα σύγκρουσης έχουν γίνει πολύ αυστηρά πλέον. Αν δεν κάνω λάθος δοκιμαζουν μέχρι και small overlap συγκρούσεις. Εμείς στην Ευρώπη ακόμα δεν το εντάξαμε στα τεστ μας.
Όταν μιλας για αυτοκίνητα με 30Κ τότε αναφέρεσαι για αυτοκίνητα 5 μέτρων και 350-450 άλογα με αυτόνομη οδήγηση.
Όπως και το tesla.Εάν πάμε σε αυτοκίνητα με 8-10kg/ps απόδοση και τα σημερινά adas συστήματα τότε παίζουν στις τιμές αυτές δηακδη 15-20Κ και όχι στο μέλλον αλλα ήδη από το 2019-2020.
-
@lap said in TESLA FORUM:
Τα ηλεκτρικά με νέες μπαταρίες εκτός Ευρώπης έχουν πέσει στα 15-20Κ με όλα μέσα και με καλή ασφάλεια. Άλλωστε και τα δικά τους πρότυπα σύγκρουσης έχουν γίνει πολύ αυστηρά πλέον. Αν δεν κάνω λάθος δοκιμαζουν μέχρι και small overlap συγκρούσεις. Εμείς στη. Ευρώπη ακόμα δεν το εντάξαμε στα τεστ μας.
Όταν μιλας για αυτοκίνητα με 30Κ τότε αναφέρεσαι για αυτοκίνητα 5 μέτρων και 350-450 άλογα με αυτόνομη οδήγηση.
Όπως και το tesla.Εάν πάμε σε αυτοκίνητα με 8-10kg/ps απόδοση και τα σημερινά adas συστήματα τότε παίζουν στις τιμές αυτές δηακδη 15-20Κ όχι στο μέλλον απλά ήδη από το 2019-2020.
για να το λες, το εχεις ψαξει και ξερεις, οποτε δεν εχω λογο να σε αμφισβητησω. Μενει να δουμε μονο σε τι τιμες θα ερθουν στην ευρωπη. Προσωπικα, μονο τα MG εχω ακουσει να κυκλοφορουν ευρωπη (ισως να κανω λαθος εδω) σε νορμαλ τιμες. Θυμαμαι ομως το mg4 να ειναι κοντα στις 30.000gbp. Και εδω μπορει να κανω λαθος.
Για τα υπολοιπα που εγραψα για επιδοτηση και ελαφρυνσεις, φανταζομαι οτι δεν διαφωνει κανεις. Ολοι ξερουμε οτι τα χρηματα καποια στιγμη θα τελειωσουν (ή εστω δεν θα θελουν να τα δαπανησουν σε αυτον τον τομεα).
-
Ναι βλέπω διάφορα κανάλια στο youtube που τα παρουσιάζουν. Δεν φαντάζεσαι το τι γίνεται.
Σκέψου απλά αυτοκίνητα πόλης με τις πιο σύγχρονες μπαταρίες και απλή αναλογία βάρος ανά ίππων με όλα μέσα στα 12Κ. Κανονικά αυτοκίνητα με όλα τα adas αερόσακους και κλωβο ασφάλειας με 400 χλμ αυτονομίας.
12-13Κ!. Το ίδιο αυτοκίνητο στην Ευρώπη έρχεται 25Κ!
Εγώ περιμένω να δω την επίσημη παρουσίαση της catl των νέων μπαταριών με υψηλή πυκνότητα. Σε μέγεθος ενός τελα θα δίνει αυτονομία 800-1000 χλμ χωρίς υπερβολή. Λένε θα είναι στο ίδιο κόστος!!!!
Στα άλλα που λες συμφωνώ. Όποιος θέλει τώρα είναι καλή ευκαιρία
-
Μην υποτιμάτε το γεγονός πάντως των υπηρεσιών υποστήριξης και προστιθέμενης αξίας. Η παρακαταθήκη ανταλλακτικών, η έκταση και τεχνογνωσία δικτύου συνεργείων, τα δίκτυα φορτιστών, η κοινότητα αγοραστών, τα φανμπόιζ κτλ κτλ είναι μια σημαντική παράμετρος για τα ηλεκτρικά. Εκεί, πιστεύω, ότι η tesla έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δύσκολα θα χάσει.
Γενικά πάντως δεν θυμάμαι άλλη περίοδο τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα που να υπήρχαν τόσες αβεβαιότητες στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου - από την πλευρά του αγοραστή. Από τις ασκήσεις επί χάρτου των γραφειοκρατών της ευρωπαϊκής ένωσης και τις τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές, μέχρι το φορολογικό καθεστώς, τις τιμές καυσίμων/ενέργειας και την κρατική κινητροδότηση όλα έχουν γίνει καζίνο.
-
Μην υποτιμάτε το γεγονός πάντως των υπηρεσιών υποστήριξης και προστιθέμενης αξίας. Η παρακαταθήκη ανταλλακτικών, η έκταση και τεχνογνωσία δικτύου συνεργείων, τα δίκτυα φορτιστών, η κοινότητα αγοραστών, τα φανμπόιζ κτλ κτλ είναι μια σημαντική παράμετρος για τα ηλεκτρικά. Εκεί, πιστεύω, ότι η tesla έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δύσκολα θα χάσει.
Γενικά πάντως δεν θυμάμαι άλλη περίοδο τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα που να υπήρχαν τόσες αβεβαιότητες στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου - από την πλευρά του αγοραστή. Από τις ασκήσεις επί χάρτου των γραφειοκρατών της ευρωπαϊκής ένωσης και τις τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές, μέχρι το φορολογικό καθεστώς, τις τιμές καυσίμων/ενέργειας και τις και την κρατική κινητροδότηση όλα έχουν γίνει καζίνο.
εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο και ισχυει για ολα τα προιοντα, ποσο μαλλον για κατι που κοστιζει οσο ενα αυτοκινητο. Επισης, στις υπηρεσιες, ποτε δεν ξεχναμε και τους superchargers που ισως να ειναι και το σημαντικοτερο (για εμενα σιγουρα ειναι).
Οι κινεζοι παντως, λεγεται οτι εχουν κανει φοβερη δουλεια και ειναι χρονια μπροστα σε σχεση με τους ευρωπαιους, με το θεμα user interface των αυτοκινητων. Για τους ιαπωνες δεν θα σχολιασω καν. Οι ανθρωποι παιζει να ειναι και 10 χρονια πισω.
-
Κοίτα τα επόμενα έτη ( μιλάμε για άμεσα τα επόμενα 2-3 έτη) ένα harchback θα έχει 800 χιλιόμετρα αυτονομίας σε wltp και σε θερμοκρασίες μέχρι 20-25-30 βαθμούς κελσίου. Δηλαδή σαν την Ελλάδα.
Ένα ταξίδι να το πας φορτωμένο με βάρος και thule από πάνω άντε να πέσει στα 500 χλμ αυτονομίας χωρίς στάση και 120-130 χλμ/ώρα. εάν κανείς στάση θα φορτίζουν μέχρι το 100% σε 250αρη φορτιστή σε 50 λεπτά με 1 ώρα το πολύ.
Δηλαδή το επόμενο στοίχημα είναι οι 250αρηδες φορτιστές.
Δηλαδή μετά από αυτό το σημείο όντως θα αρχίσει πλέον η αγορά να κλείνει στα ηλεκτρικά.
Εάν μια οικογένεια κάνει ένα ή δύο ταξίδια το έτος των 350-500 χλμ τότε δεν έχει νόημα να μην πάρει ηλεκτρικο εφόσον διατηρηθεί το χαμηλό κόστος μετακίνησης.
Εάν έχεις μονοκατοικία με φωτοβολταϊκά μιλάμε για δωρεάν μετακίνηση.
Υ.γ Στα διάφορα τεστ που βλέπω στο YouTube κάπου είδα αυτοκίνητο των 40Κ με 110kwh μπαταρία. Δηλαδή ρε παιδιά και μετά ξέρω γω 350-500Κχιλιομτερα να πέσει η απόδοση της κατά 20%,μένεις με 90 kwh. Κλάιν
-
Τεράστιες αβεβαιότητες λαπ.
Αν έπρεπε να ποντάρω πάντως τα λεφτά μου σήμερα, θα ήταν στο ότι ως μόνο οικογενειακό αυτοκίνητο τα έξυπνα υβριδικά με συστήματα απόδοσης αντίστοιχα με αυτά της toyota θα είναι ή βέλτιστη επιλογή για την πλειονότητα του πληθυσμού στην Ελλάδα για τουλάχιστον μια 5ετία ακόμα. Ως οχήματα ειδικού σκοπού και ως δευτερό-τριτο αμάξι ναι, ως μόνο αμάξι μιας οικογένειας όχι. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα.
-
Συμφωνώ απόλυτα στον χαρακτηρισμό ειδικού σκοπού, γράφω χιλιόμετρα και κάποια στιγμή θα σας αναφέρω τις εμπειρίες μας, σχεδόν 3,000km έχουμε κάνει...
-
Κοίτα τα επόμενα έτη ( μιλάμε για άμεσα τα επόμενα 2-3 έτη) ένα harchback θα έχει 800 χιλιόμετρα αυτονομίας σε wltp και σε θερμοκρασίες μέχρι 20-25-30 βαθμούς κελσίου. Δηλαδή σαν την Ελλάδα.
Ένα ταξίδι να το πας φορτωμένο με βάρος και thule από πάνω άντε να πέσει στα 500 χλμ αυτονομίας χωρίς στάση και 120-130 χλμ/ώρα. εάν κανείς στάση θα φορτίζουν μέχρι το 100% σε 250αρη φορτιστή σε 50 λεπτά με 1 ώρα το πολύ.
Δηλαδή μετά από αυτό το σημείο όντως θα αρχίσει πλέον η αγορά να κλείνει στα ηλεκτρικά.
Εάν μια οικογένεια κάνει ένα ή δύο ταξίδια το έτος των 350-500 χλμ τότε δεν έχει νόημα να μην πάρει ηλεκτρικο εφόσον διατηρηθεί το χαμηλό κόστος μετακίνησης.
Υ.γ Στα διάφορα τεστ που βλέπω στο YouTube κάπου είδα αυτοκίνητο των 40Κ με 110kwh μπαταρία. Δηλαδή ρε παιδιά και μετά ξέρω γω 350-500Κχιλιομτερα να πέσει η απόδοση της κατά 20%,μένεις με 90 kwh. Κλάιν
Νομιζω εισαι υπερβολικα αισιοδοξος για το συνδυασμο τιμων/εμβελειας που αναφερεις. Οχι επειδη οι κινεζοι δεν θα τα φτιαξουν αυτα τα αυτοκινητα και ισως η τιμη κινας να ειναι καλη, αλλα μην περιμενεις ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΜΙΑ να φτασουν σε αυτες τις τιμες ευρωπη/αμερικη. Τα επομενα χρονια θα διανυσουμε ψυχροπολεμικη περιοδο (και ας ελπισουμε να μην γινει και θερμοπολεμικη περιοδος) και δεν θα αφησουν οι δυτικοι να κατακλυσουν τις αγορες τους οι κινεζικες βιομηχανιες. Η ευρωπη την επαθε με τον πουτιν και εμαθε...
Για δωσε λινκ απο περιεργεια του αυτοκινητου των 40κ με τις 110kwh μπαταρια!
-
Περίμενε να το βρω. Μπςρδεθω και τα ονόματά τους.
-
Το έψαξα στο google
Μου έβγαλε το byd tang 730 με 108kwh μπαταρία.
Εγώ θυμάμαι ήταν πιο χαμηλό στο βίντεο που είχα δει στο YouTube. Τεσπά, βλέπεις πως ξεκίνησαν τα πρώτα.
Ήδη σε περιορισμένη έκδοση και μεγάλο κόστος προσφέρεται και με 140 kwh σε ένα άλλο.
Περιμένω την ανακοίνωση της catl το επόμενο διάστημα που είπε θα περάσει αυτήν την χωρητικότητα από τις 300 wh/kg στις κορυφαίες της tesla στις 500wh/kg διατηρώντας το ίδιο κόστος με τις σημερινές.
Μακάρι να ανακοινώσουν και οι panasonic και η lg αντίστοιχες μπαταρίες ώστε να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός για την αυτονομία.
Εdit άκυρο η τιμή των 40Κ ...70Κ το βρίσκω!
-
60 χιλιάρικα κάνει το Τανγκ στη Νορβηγία...
-
ετσι οπως τα λες τα ελπίζω και γω με δυο εξαιρέσεις. μία ότι θα είναι στα επόμενα 4-7ετη (οχι 2-3) και δευτερη από κάτω:
Δεν πιστεύω οτι οι 250ρηδες φορτιστές θα πραγματοποιηθούν σύντομα. ολο 50ρηδες εχουμε
μονοδρομος τα tesla μεχρι στιγμής που έχουν μεγαλύτερους.
Αν δεν κοιτάξουν να βάλουν μεγαλύτερους τα tesla θα είναι μονοδρομος για πολλά χρόνια, εκτός φυσικά των μικρών ηλεκτρικών για μέσα στην πόλη
TESLA FORUM