-
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Μιλάμε όμως για το 'ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙΡΟΥ'. Μη ξεχνούμε πως πέραν της μόστρας υπάρχουν και οδηγοί που ξέρουν τι θέλουν και βάσει του μπάτζετ τους ξέρουν που θα το βρουν. Το forester είναι άλλοοο αυτοκίνητο.Εξ' ού και βρίσκεις ελάχιστα μεταχειρισμένα γιατί οι περισσότεροι αγοραστές του Forester είναι συνειδητοποιημένοι και δύσκολα το δίνουν (+ ότι δεν έχουν πωληθεί και πάρα πολλά και υπήρχε και ένα χρονικό κενό αντιπροσώπευσης). Εμένα μου αρέσει και το Outback πάρα πολύ. Γενικά την Subaru την συμπαθώ και την έχω σε μεγάλη εκτίμηση.
-
Αν κ έχει βελτιωθεί κ σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με το παρελθόν αγοράζοντας subaru δεν περιμένεις καμία τρελή σχεδίαση ή φοβερή καμπίνα. Παίρνεις όμως πολλά περισσότερα σε κινητήρες κ ανάλογα με το μοντέλο βέβαια επιδόσεις, στήσιμο αυτοκινήτου, 4κίνηση...οδηγική απόλαυση. Αυτά βέβαια περισσότερο για τα sedan της. Πάντως το forester έχει πουλήσει αρκετά στην Ελλάδα κ με εξαίρεση αυτό το - σοβαρό όμως - πρόβλημα στα diesel τα βενζινοκινητα κ γενικά η εταιρία θεωρείται πολύ αξιόπιστη. Αρνητικό κ οι καταναλώσεις στα βενζινοκινητα...
-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
Αν κ έχει βελτιωθεί κ σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με το παρελθόν αγοράζοντας subaru δεν περιμένεις καμία τρελή σχεδίαση ή φοβερή καμπίνα. Παίρνεις όμως πολλά περισσότερα σε κινητήρες κ ανάλογα με το μοντέλο βέβαια επιδόσεις, στήσιμο αυτοκινήτου, 4κίνηση...οδηγική απόλαυση. Αυτά βέβαια περισσότερο για τα sedan της. ...Παραθέτω μέρος άρθρου των 4Τ εν έτι 2004 για το βενζινοκίνητο subaru forester 2.5xt
Το τέλος της ιστορίας γράφεται στη Θήβα και στην ευθεία των μετρήσεων, όπου τα πράγματα
εμφανίζονται ακόμα πιο εντυπωσιακά απ? ό,τι περιμέναμε. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση σχεδόν
επαληθεύουν την εργοστασιακή τιμή, «γράφοντας» 6,6 δλ. και 27,2 δλ. για το πρώτο
χιλιόμετρο. Το δυνατό σημείο του 2,5λιτρου κινητήρα, όμως, είναι η ροπή και αυτό
καταγράφεται στις ρεπρίζ, επιτυγχάνοντας τιμές πολύ κοντά σε εκείνες της Cayenne S των
350 ίππων. Από τα 80-110 χλμ./ώρα με τις τρεις τελευταίες ταχύτητες, το Forester
πετυχαίνει 3,1, 4,6 και 7,9 δλ. αντίστοιχα. Για λόγους σύγκρισης, το 2λιτρο των 177 ίππων
πετυχαίνει στις ίδιες διαδικασίες 3,9, 5,8 και 9,3 δλ., αντίστοιχα, διαφορές που πρακτικά
σημαίνουν ότι το 2,5άρι, για να επιταχύνει από τα 80 στα 110 χλμ./ώρα με 3η, χρειάζεται
απόσταση κατά 25,8 μ. μικρότερη από τον υπερτροφοδοτούμενο μικρό αδελφό του, ενώ με την
4η και 5η, 32,3 μ. και 35,9 μ., αντίστοιχα. -
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
Link δεν έχω ψάξει αλλά μου το μετέφεραν από εξουσιοδοτημένο της subaru όπου δούλευε ο αδερφός μου για 10 χρόνια οταν τους ρώτησα για το αν θα ήταν καλή επιλογή για μένα...
Ενδιαφέρουσα πληροφορία. Εν τέλει αφορά τα diesel μόνο ή και τα βενζινοκίνητα; Γιατί σε κάποιο post σου μετά νομίζω αναφέρεις για τα πετρελαιοκίνητα.
-
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Μιλάμε όμως για το 'ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙΡΟΥ'. Μη ξεχνούμε πως πέραν της μόστρας υπάρχουν και οδηγοί που ξέρουν τι θέλουν και βάσει του μπάτζετ τους ξέρουν που θα το βρουν. Το forester είναι άλλοοο αυτοκίνητο.Δε θα διαφωνήσω ότι οι κάτοχοι είναι ψαγμένοι και ξέρουν τι θέλουν κι ότι μιλάμε για εργαλείο. Δεν είναι όμως και Land Cruiser. Άσε που ακόμα θυμάμαι τα προβλήματα με το 2.5 turbo. Προσωπικά είμαι κι εγώ fan αλλά ειδικά με τις νέες φορολογίες η τιμή τους έχει παραανέβει. Anyway, μη βγαίνουμε και off topic.
-
Ο χρήστης TimDeLAY έγραψε:
Link δεν έχω ψάξει αλλά μου το μετέφεραν από εξουσιοδοτημένο της subaru όπου δούλευε ο αδερφός μου για 10 χρόνια οταν τους ρώτησα για το αν θα ήταν καλή επιλογή για μένα...
Ενδιαφέρουσα πληροφορία. Εν τέλει αφορά τα diesel μόνο ή και τα βενζινοκίνητα; Γιατί σε κάποιο post σου μετά νομίζω αναφέρεις για τα πετρελαιοκίνητα.
Μόνο diesel!
-
Κι ένα δυο links που βρήκα σχετικά με το στρόφαλο για τα Forester diesel, μια και αναφέρθηκε:
http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... =113078374
-
Επειδή έχω ήδη κάποια τηλέφωνα για τη C5, πρέπει να καταλήγω σιγά-σιγά κάπου, ώστε να ξέρω τι θα πάω να δω. Σε καινούριο μάλλον έχω καταλήξει, θα πάω να δω το Xperience και να ζητήσω και μια προσφορά, τουλάχιστον να ξέρω ακριβώς τι παίζει. Για μεταχειρισμένο κοιτάω Allroad, X1, Q5, με αυτή τη σειρά, και μάλλον θα κοιτάξω να τα πάρω είτε από κάποια αντιπροσωπεία, είτε από καλή μάντρα (π.χ. Stock Center). Μετά το Q5 έρχεται και το CX7, όπως είπα ως τελευταία επιλογή
Το θέμα μου τώρα είναι ότι, καθώς πλέον και το Fiesta θα κουνιέται ελάχιστα, καθώς τα παιδιά πάνε πλέον σχολείο δίπλα στο σπίτι, το μεγάλο αυτοκίνητο θα γίνει ακόμα περισσότερο 'πολυτέλεια' και εντελώς ειδικής χρήσης (Πάσχα, Χριστούγεννα, καλοκαίρι, άντε και κανά ΣΚ). Παρόλα αυτά οι προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο όχημα δεν αλλάζουν. Υπό αυτό το πρίσμα, προφανώς οποιοδήποτε diesel βγαίνει αυτομάτως εκτός συζήτησης, ενώ και τα πολλά ευρώ για καινούριο αυτοκίνητο (ακόμα και το Leon) φαντάζουν κάπως.....τραβηγμένη επιλογή. Γι'αυτό και επικεντρώνομαι κυρίως στα μεταχειρισμένα, ενώ πλέον αποκτά ακόμα βαρύτερη σημασία η τιμή (όχι ότι πριν δεν είχε )
-
Επειδή όπως διαβάζω είσαι σε αντίστοιχη περίπτωση με εμένα, αλήθεια το έχεις σκεφτεί να μην έχεις καθόλου μεγάλο αυτοκίνητο;
Προσωπικά αφου το φιλοσόφησα και διάβασα και τις απόψεις των παιδιών εδώ σε σχετικό νήμα, και μολονότι χωρίς αυτοκίνητο τελείως δεν μένεις εύκολα (ειδικά αν είσαι σε προάστιο ή μακρία από χώρο δουλειάς), σκέφτομαι σοβαρά αν δώσω το qq να μην αγοράσω κάτι άλλο για όχημα διακοπών, καθώς στις μεγάλες του καλοκαιριού και αν δεν ξεκινήσουμε πλέον, τώρα που μεγαλώνουν τα παιδιά, να πηγαίνουμε σε νησιά, ίσως και να με παίρνει να νοικιάζω 10-15 μέρες ένα μεγαλο (SUV, ή κατηγορία D).
Εσυ πως θα το έβλεπες κάτι τέτοιο; -
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Επειδή έχω ήδη κάποια τηλέφωνα για τη C5, πρέπει να καταλήγω σιγά-σιγά κάπου, ώστε να ξέρω τι θα πάω να δω. Σε καινούριο μάλλον έχω καταλήξει, θα πάω να δω το Xperience και να ζητήσω και μια προσφορά, τουλάχιστον να ξέρω ακριβώς τι παίζει. Για μεταχειρισμένο κοιτάω Allroad, X1, Q5, με αυτή τη σειρά, και μάλλον θα κοιτάξω να τα πάρω είτε από κάποια αντιπροσωπεία, είτε από καλή μάντρα (π.χ. Stock Center). Μετά το Q5 έρχεται και το CX7, όπως είπα ως τελευταία επιλογήΤο θέμα μου τώρα είναι ότι, καθώς πλέον και το Fiesta θα κουνιέται ελάχιστα, καθώς τα παιδιά πάνε πλέον σχολείο δίπλα στο σπίτι, το μεγάλο αυτοκίνητο θα γίνει ακόμα περισσότερο 'πολυτέλεια' και εντελώς ειδικής χρήσης (Πάσχα, Χριστούγεννα, καλοκαίρι, άντε και κανά ΣΚ). Παρόλα αυτά οι προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο όχημα δεν αλλάζουν. Υπό αυτό το πρίσμα, προφανώς οποιοδήποτε diesel βγαίνει αυτομάτως εκτός συζήτησης, ενώ και τα πολλά ευρώ για καινούριο αυτοκίνητο (ακόμα και το Leon) φαντάζουν κάπως.....τραβηγμένη επιλογή. Γι'αυτό και επικεντρώνομαι κυρίως στα μεταχειρισμένα, ενώ πλέον αποκτά ακόμα βαρύτερη σημασία η τιμή (όχι ότι πριν δεν είχε )
Έχε επίσης υπόψη σου ότι αν τελικά πας σε καινούριο, δύσκολα θα βρεις σε στοκ το XPerience (ειδικά βενζίνη). Μπορεί να κάνω λάθος σε αυτό, αλλά αν δεν κάνω, συνυπολόγισε και ένα τρίμηνο μέχρι να παραλάβεις (αν έχεις πουλήσει το C5).
Προσωπικά πάντως καινούριο μόνο παραγγελία παίρνω/θα έπαιρνα. Αν είναι να πάρω αυτό που έχουν ήδη, παίρνω και μεταχειρισμένο που λέει ο λόγος
-
Αντωνη, δωσε το Ψιτροεν οταν εχεις μια καλη προσφορα και για τους επομενους μηνες μην αγοραζεις αμαξι, απλα ψαξετο. Του χρονου πριν το Πασχα αγορασε κατι για να το εχεις για τις διακοπες. Ετσι θα γλυτωσεις καποια εξοδα και θα χρησιμοποιησεις το Φιεστα.
Ενοικιαση δεν συμφερει με τιποτα. Αυτο που συμφερει ειναι μεταφορικη και λεωφορειο/αεροπλανο για ταξιδια και τοπικη χρηση του φιεστα στον προορισμο.
-
Για το XPerience έχω μιλήσει με τη SEAT, περιμένω τηλέφωνο για test drive, και θα δω τι θα μου πουν σχετικά με τιμές, εξοπλισμό, χρόνους παράδοσης κλπ. Η C5 ακόμα υπάρχει, και μπορεί να υπάρχει για μήνες ή να φύγει μεθαύριο, αλλά δεν υπάρχει -άμεσο- πρόβλημα, μπορούμε κουτσά-στραβά να την βρούμε την άκρη με το Fiesta.Για ενοικίαση, νομίζω το έχω ξανασυζητήσει αυτό με κάποιους φίλους εδώ στο 4ΤF, αν κάνεις τους υπολογισμούς, θα δεις ότι η ενοικίαση μπορεί να βγει πιο ακριβή πριν καν βγει ο πρώτος χρόνος! Μιλώντας για τα μεγέθη οχημάτων που σκέφτομαι, και για συνολική διάρκεια ενοικίασης 15+15+30 περίπου 60 μέρες/2 μήνες, και μάλιστα περιόδους γιορτών/Αυγούστου, το κόστος μπορεί να υπερβεί τα 10Κ ευρώ/έτος. Και δεν το έχεις π.χ. τα ΣΚ (ή όποτε σου καπνίσει να πας μια βόλτα), φυσικά δεν είναι στη κατοχή σου, και πάντα υπάρχει αβεβαιότητα 'θα βρω ?', 'θα μου κάνει ?' κλπ.
Πάντως ακόμα και για 60 μέρες χρήσης το χρόνο, ΔΕΝ σε συμφέρει (καθαρά οικονομικά μιλώντας και χωρις συναισθηματισμούς, pride of ownership κτλ) η αγορά αυτοκινήτου, έναντι της ενοικίασης. Αν ψάξεις καλά και δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος των ενοικιάσεων, μπορείς να βρείς αυτοκίνητα της κατηγορίας που κοιτάς με 50-60 Ευρώ την ημέρα. Δηλαδή με 3-3.500 Ευρώ το χρόνο κάνεις τη δουλειά σου.
Δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι ένα δίλιτρο SUV θα σου κοστίζει λιγότερο τον χρόνο σε τέλη, ασφάλειες, λάστιχα και απλή συντήρηση... Αν προσθέσεις σε αυτά, το αρχικό κεφάλαιο που θα δεσμεύσεις στην αγορά, την απαξίωση του αυτοκινήτου που θα έχεις και τις πιθανές βλάβες (ειδικά σε αγορά μεταχειρισμένου), τότε θα δεις ότι ακόμα και 5.000 Ευρώ το χρόνο να δίνεις για ενοικίαση, καλύτερα θα σου βγαίνει και χωρίς κανένα άγχος! -
Όλες οι γνωστές εταιρείες ενοικιάσεων (Hertz, Sixt, Budget) βγάζουν περίπου 1,5Κ/μήνα για μεσαίο SUV, και περίπου 4Κ/μήνα για μεγάλο. Άρα για το διάστημα που μιλάμε (διακοπές και γιορτές), το ποσό βγαίνει από 3,5-4Κ€/έτος για μικρό (που δεν με ενδιαφέρει) και κοντεύει τα 8Κ€/έτος για τα οχήματα που μιλάμε. Και αυτά αν βρω αυτό που θέλω, και αν θα ξέρω τις ημερομηνίες προκαταβολικά, και αν μου κάνει κλπ κλπ. Οπότε μέσα σε 3 χρόνια το πολύ, θα έχω δώσει τα ίδια συνολικά χρήματα, δεν θα έχω αυτοκίνητο (με την όποια εναπομείνουσα αξία), θα έχω 'πετάξει' τα λεφτά μου, και φυσικά θα έχω το νοικιάρικο μόνο για εκείνες τις 60 μέρες και όχι όποτε θέλω, όποτε το χρειάζομαι, όποτε προκύψει κάτι (π.χ. service στο άλλο) κοκ
Η ενοικίαση είναι πολύ ακριβή για να αντικαταστήσει το οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αν ήταν φθηνότερη θα το κάναμε όλοι. Και προφανώς είναι απείρως πιο δύσκολη και δύστροπη. Άρα καθαρά οικονομικά να το δεις, δεν συμφέρει με τίποτα, και προφανώς είναι χειρότερη επιλογή από όλες τις άλλες απόψεις....
-
Όλες οι γνωστές εταιρείες ενοικιάσεων (Hertz, Sixt, Budget) βγάζουν περίπου 1,5Κ/μήνα για μεσαίο SUV, και περίπου 3-4Κ/μήνα για μεγάλο. Άρα για το διάστημα που μιλάμε (διακοπές και γιορτές), το ποσό βγαίνει από 3,5-4Κ για μικρό (που δεν με ενδιαφέρει) και κοντεύει τα 8Κ για τα οχήματα που μιλάμε. Αν βρω, αν ξέρω τις ημερομηνίες, αν μου κάνει κλπ κλπ. Οπότε μέσα σε 3 χρόνια το πολύ, θα έχω δώσει τα ίδια χρήματα, δεν θα έχω αυτοκίνητο (με την όποια εναπομείνουσα αξία), θα έχω 'πετάξει' τα λεφτά μου, και φυσικά θα έχω το νοικιάρικο μόνο για εκείνες τις 60 μέρες και όχι όποτε θέλω, όποτε το χρειάζομαι, όποτε προκύψει κάτι (π.χ. service στο άλλο).Η ενοικίαση είναι πολύ ακριβή για να αντικαταστήσει το οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αν ήταν φθηνότερη θα το κάναμε όλοι. Και προφανώς είναι απείρως πιο δύσκολη και δύστροπη. Άρα καθαρά οικονομικά να το δεις, δεν συμφέρει με τίποτα, και προφανώς είναι χειρότερη επιλογή από όλες τις άλλες απόψεις....
+1
-
Όλες οι γνωστές εταιρείες ενοικιάσεων (Hertz, Sixt, Budget) βγάζουν περίπου 1,5Κ/μήνα για μεσαίο SUV, και περίπου 4Κ/μήνα για μεγάλο. Άρα για το διάστημα που μιλάμε (διακοπές και γιορτές), το ποσό βγαίνει από 3,5-4Κ€/έτος για μικρό (που δεν με ενδιαφέρει) και κοντεύει τα 8Κ€/έτος για τα οχήματα που μιλάμε. Και αυτά αν βρω αυτό που θέλω, και αν θα ξέρω τις ημερομηνίες προκαταβολικά, και αν μου κάνει κλπ κλπ. Οπότε μέσα σε 3 χρόνια το πολύ, θα έχω δώσει τα ίδια συνολικά χρήματα, δεν θα έχω αυτοκίνητο (με την όποια εναπομείνουσα αξία), θα έχω 'πετάξει' τα λεφτά μου, και φυσικά θα έχω το νοικιάρικο μόνο για εκείνες τις 60 μέρες και όχι όποτε θέλω, όποτε το χρειάζομαι, όποτε προκύψει κάτι (π.χ. service στο άλλο) κοκΗ ενοικίαση είναι πολύ ακριβή για να αντικαταστήσει το οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αν ήταν φθηνότερη θα το κάναμε όλοι. Και προφανώς είναι απείρως πιο δύσκολη και δύστροπη. Άρα καθαρά οικονομικά να το δεις, δεν συμφέρει με τίποτα, και προφανώς είναι χειρότερη επιλογή από όλες τις άλλες απόψεις....
Συγγνώμη αλλά μάλλον κάτι ξέχασες στους υπολογισμούς σου: το κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου που είναι δικό σου!
Ένα μεγάλο δίλιτρο SUV έχει στην ξεφτίλα 3,5 χιλιάρικα το χρόνο κόστος χρήσης: 1 χιλιάρικο τέλη + 1,5 χιλιάρικο πλήρη ασφάλιση (με μεικτή, κλοπή κτλ) + 1 χιλιάρικο συντήρηση (σέρβις και τα βασικά: λάστιχα, φρένα, αμορτισέρ ανά 2-4 χρόνια ανάλογα). Αν συνυπολογίσεις ότι θα το πάρεις μεταχειρισμένο, υπολόγισε κι ένα πεντακοσαρικάκι ή χιλιαρικάκι το χρόνο για φθορές και βλάβες εκτός προγράμματος. Όλα αυτά ΔΕΝ θα τα έχεις με το νοικιάρικο!Τι άλλο δεν θα έχεις με το νοικιάρικο;
α) Δεν θα έχεις δεσμεύσει 20-25 χιλιάρικα κεφαλαίου,
β) Δεν θα είσαι στο έλεος κάθε κυβέρνησης που αύριο μπορεί να αποφασίσει ότι είσαι λευτάς, φοροφυγάς ή ταξικός εχθρός και να σου διπλασιάσει τα τέλη, τριπλασιάσει το τεκμήριο ή σε βγάλει προς διαπόμπευση στο Σύνταγμα,
γ) Αν η οικονομική σου κατάσταση (ή της χώρας) αλλάξει, θα είσαι 'εγκλωβισμένος' με το δίλιτρο SUV σου. Με το νοικιάρικο αντιθέτως, το επιστρέφεις και νοικιάζεις άλλο μικρότερο (ή δεν νοικιάζεις καν)
δ) Δεν θα έχεις κανένα άγχος για απρόβλεπτα έξοδα και
ε) Δεν έχεις κανένα άγχος για την περιουσια σου που παρκάρεις στο δρόμο.Και για να κλείσω την επιχειρηματολογία μου, ούτε το κόστος ενοικίασης είναι αυτό που αναφέρεις! Αν δεν πας στο γκισέ των γνωστών εταιριών ενοικιάσεων να πληρώσεις τιμή μαρκέ, αλλά κινηθείς μέσω μεταπωλητή ενοικιάσεων (π.χ. autoeurope ή rentalcars) μπορείς να πετύχεις τιμές σημαντικά χαμηλότερες, παραλαμβάνοντας αυτοκίνητα από τις ίδιες γνωστές εταιρίες ενοικιάσεων.
Υ.Γ. : Δεν σχετίζομαι με καμία εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων ή μεταπωλητή ενοικιάσεων ή με οτιδήποτε σχετικό με το χώρο του αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης harisma23 έγραψε:
Ένα μεγάλο δίλιτρο SUV έχει στην ξεφτίλα 3,5 χιλιάρικα το χρόνο κόστος χρήσης: 1 χιλιάρικο τέλη + 1,5 χιλιάρικο πλήρη ασφάλιση (με μεικτή, κλοπή κτλ) + 1 χιλιάρικο συντήρηση (σέρβις και τα βασικά: λάστιχα, φρένα, αμορτισέρ ανά 2-4 χρόνια ανάλογα). Αν συνυπολογίσεις ότι θα το πάρεις μεταχειρισμένο, υπολόγισε κι ένα πεντακοσαρικάκι ή χιλιαρικάκι το χρόνο για φθορές και βλάβες εκτός προγράμματος. Όλα αυτά ΔΕΝ θα τα έχεις με το νοικιάρικο!όχι απαραίτητα!
Από την προσωπική μου εμπειρία:
Τέλη κυκλοφορίας και φόρος πολυτελείας για το δικό μου 2λιτρο suv : 600 ευρώ
Ετήσια ασφάλιση (όχι μικτή, αλλά με όλα τα υπόλοιπα μέσα): 420-440 ευρώ (δεν θυμάμαι ακριβώς...)
Service με δύο αλλαγές λαδιών και φίλτρου λαδιού σε ένα χρόνο : κάτω από 200 ευρώ
Άρα το κόστος χρήσης είναι πολύ λιγότερα από τα μισά από αυτά που γράφεις...Λάστιχα, φρένα, αμορτισέρ αλλάζεις στα 3 χρόνια, άρα δεν μπορείς να υπολογίσεις 1 χιλιάρικο ετήσια έξοδα με τίποτα
Επίσης, αν πάρεις καλό μεταχειρισμένο οι φθορές μπορεί να είναι από ελάχιστες έως καθόλου. Είχα μεταχειρισμένο για 7 χρόνια και μου έβγαλε βλάβη μόνο όταν συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής και 5 χρόνια με υγραέριο με συνολικό κόστος κάτω από 500 ευρώ. Αν δεν είχα βάλει υγραέριο δεν θα έβγαζε ούτε αυτό......και προφανώς όπως ήδη γράφτηκε παραπάνω, έχεις και το αμάξι στην κατοχή σου στο τέλος...
-
Μα και η ενοικιαση δε βγαινει στα 8.000 ρε παιδια. Ας κανει ο φιλος εναν ελεγχο και σε αλλες εταιριες ενοικιασεων μη επωνυμες. Σιγουρα του μενει το αυτοκινητο στο τελος αλλα και αυτο θα εχει μια απαξιωση που πρεπει να υπολογιστει συν το κοστος χρησης που αναφερθηκε παραπανω ενω δε 6α εχει αγχος για ενα αυτοκινητο μη παθει κατ7 αφου ολα καλυπτονται στα ενοικιαζομενα. Μια βλαβη να παθει αμεσως σου φερνουν αλλο αμαξι ενω αν εχεις δικο σου εισαι στο ελεος του συνεργειου.
Εγω δεν εχω καταλαβει ή διαβασει το λογο χρησης ενος τοσο μεγαλου suv για μολις 60 μερες το χρονο. Ισως να μπορει να κανει τη δουλεια του και με ενα κανονικο(μεσαιο) suv και ισως να μη το χρειαζεται στη τελικη ολες αυτες τις μερες -
Υπαρχουν πολλοι παραμετροι που δεν αναφέρονται παραπανω. Πχ αν αλλαζεις αμαξι κάθε 2-3 χρονια δεν σε συμφερει να αγοράζεις συνεχως για τοσο μικρη χρηση. Αν όμως κρατας το αμαξι για 10+ χρονια και αν υποθεσουμε ότι αγορασες κατι που ηταν καλα φταιγμενο και δεν χαλαγε συνεχως τοτε σε συμφερει να αγορασεις εστω και για μικρη χρηση. Βασικο τα παγια να είναι χαμηλα. Σε περιπτώσεις οπου πχ ειχε 4 χιλ κυβικα και αυξηθηκαν τα τελη (όπως παλαιοτερα) το αμαξι πρεπει να πουληθεί αμεσως. Δεν υπαρχει λογικη να πληρωνεις 3-4 χιλιαδες παγια μονο για να το εχεις να το κοιτας. Μεχρι 1000 (η 2500 αν εχεις οικονομικη ανεση) τον χρονο παλευεται για να εχεις δικαιωμα στην αυτοκινηση.
-
Ρε παιδιά, είχα CX7 και ξέρω τα κόστη, έχω κάνει και την έρευνά μου (όχι μόνο τώρα, εδώ και 2-3 χρόνια), και η διαφορά στο κόστος κτήσης/χρήσης ενός SUV/'μεγάλου' με την ενοικίαση του ίδιου οχήματος έχουν μεγάλη διαφορά. Δεν χρειάζεται καν να υπολογίσουμε επιτόκια (αφού δεν ψάχνουμε για επενδύσεις, IRR, RoR κλπ), οπότε θα με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι οικονομολόγοι αφού θα κάνω μια πιο 'ελεύθερη' χρήση του NPV*
-
Το απλό και εύκολο: υπολογισμός κόστους ενοικίασης ενός SUV για 3 χρόνια ενοικίασης, για 60 μέρες το χρόνο (15+15+30): τιμή από Hertz, χοντρικά βγαίνει 2+2+3Κ€, σύνολο 7Κ€ (μόνο για αυτές τις 60 μέρες). Για μια τριετία το σύνολο βγαίνει 21Κ€.
-
Ο πιο περίπλοκος υπολογισμός: κτήση/χρήση αντίστοιχου SUV για 3 χρόνια: υποθέτουμε αγορά 22Κ€ (βάζω Q5** λόγω του ότι αυτό δίνει η Hertz***), και έχουμε τέλη 3 χ 690€, τεκμήριο 8800€, φόρος πολυτελείας 3 χ 440€, ασφάλιστρα 450€ χ 3 (με ασφαλιζόμενη αξία 22Κ€). Σύνολο κτήσης + χρήσης 22000€ + 4700€. Η απαξίωση του οχήματος για τα επόμενα 3 χρόνια υπολογίζεται σε χοντρικά 8%/έτος, άρα μετά την 3ετία η εναπομείνουσα αξία θα είναι 17100€, δηλαδή απώλεια 5Κ€. Άρα στο τέλος της τριετίας θα έχουμε καθαρό κόστος 22000€ - 17100€ + 4700€ = 9600€. Αν θέλετε σε αυτό το ποσό προσθέστε και 250€/έτος για service, δηλαδή άντε να πάει 10400€.
Νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ των 21000€ και των 9600€ δεν σηκώνει συζήτηση για το ποια είναι η συμφερότερη επιλογή. Και η διαφορά αυτή δεν εξαρτάται παρά στο ελάχιστον από θέματα όπως πλήρη απλή ή μεικτή ασφάλιση, αν θα έχει 8 ή 9 ή 10% απαξίωση, ή αν αλλάξουν -ξανά- τα τέλη και ο φόρος. Και θυμίζω ξανά ότι η ενοικίαση που αναφέρω είναι για μόλις 60 μέρες, κοινώς δεν το έχω το αυτοκίνητο όποτε θέλω, να το κάνω ότι θέλω και να πάω όπου θέλω.
- Λέω για πιο χαλαρή χρήση NPV, γιατί δεν υπολογίζω απαξίωση χρήματος, κόστη ευκαιρίας (λόγω δέσμευσης κεφαλαίου) κλπ
** Q5 δίνει η Hertz ως παράδειγμα, και η ασφαλιζόμενη αξία του που προκύπτει από Online ασφαλιστικές εταιρείες είναι 22Κ€
*** Η Hertz με βολεύει ως παράδειγμα γιατί έχουν γραφεία πολύ κοντά στο σπίτι μου. Και φυσικά δεν θα πάω στην οποιαδήποτε τυχαία εταιρεία ενοικιάσεων, για να μπλέξω μετά ή να μου δώσουν κανά χρέπι.
-
-
Σιγουρα εσυ τα εχεις σκεφτει πιο καλα. Αυτο δε συζητιεται. Εγω απλα κουβεντες κανω μηπως σε βοηθησω καλοπροαιρετα προς τη μια μερια ή την αλλη.
Εχεις βαλει σαν συγκριση τη hertz επειδη ειναι κοντα στο σπιτι σου ομως ειναι και απο τις ακριβοτερες.
Επισης υπολογιζεις οτι ενα q5 θα το δωσεις 17.000. Οσο παλιωνει ενα μεγαλο σε κυβικα αμαξι τοσο πιο δυσκολα φευγει αναγκαζοντας σε να το μειωσεις περαιτερω.
Νομιζω παραπανω δεν εχεις βαλει σερβις-λαστιχα-βλαβες(στο ενοικιαζομενο δε δινεις μια).
Ανταλλαγή CX7 με.....τι ?