-
Όταν μιλάει κανείς για business laptop, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μιλάμε για μηχανήματα τα οποία θα χρειαστεί να τρέξουν τη σουίτα του Office, κάνενα Teams ή Skype, Administration & Development εφαρμογές και εργαλεία, κάποιους client και κάποιες εταιρικές εφαρμογές που μπορεί να έχει η κάθε επιχείρηση.
Τα περισσότερα laptops λοιπόν που είναι σχεδιασμένα γι' αυτή τη δουλειά, θα την κάνουν μια χαρά και θα πουν κι ένα τραγούδι. Δεν χρειάζονται ούτε ακραίες, ούτε πανάκριβες υλοποιήσεις για να κάνει κάποιος τη δουλειά του. Είναι περιττές και κοστοβόρες ως πολιτική για μία επιχείρηση που στην ουσία δεν προσθέτουν κανένα όφελος.
Τα βασικά και σημαντικά εργαλεία της, μια εταιρεία δεν τα έχει εγκατεστημένα σε Laptops.Υπάρχουν τώρα και επαγγελματίες που λόγω της φύσης της δουλειάς τους, θα χρειαστεί να τρέξουν κάτι πιο βαρύ και με περισσότερες απαιτήσεις όπως προγράμματα που κάνουν rendering, multimedia, κτλ.
Αυτοί θα χρειαστούν ίσως πιο δυνατό μηχάνημα αλλά και πάλι όχι κάτι ακραίο. Άλλωστε πολλοί επαγγελματίες αυτού του είδους πολλές φορές πηγαίνουν και σε Desktop υλοποιήσεις και το Laptop παίζει απλά βοηθητικό ρόλο όπως παρουσιάσεις κτλ.Τις μεγαλύτερες απαιτήσεις από ένα laptop αλλά και από ένα desktop τις έχει το gaming.
Όλες οι πανάκριβες υλοποιήσεις έχουν φτιαχτεί με με σκοπό να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του gaming. Ακόμη και εδώ όμως, ένα Laptop των χιλίων ευρώ, με εξαίρεση κάποιες λίγες περιπτώσεις, θα τρέξει το ίδιο άνετα με ένα laptop των πέντε χιλιάδων, τα περισσότερα παιχνίδια. Μπορεί το laptop των τριών και των πέντε χιλιάδων να το κάνει λίγο πιο "ξεκούραστα", αλλά όχι ότι θα βρει κάνα ζόρι και το laptop του χιλιάρικου και πιθανότατα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους, ούτε που θα καταλάβουν καμιά διαφορά.
Σκεφτείτε δηλαδή ότι μια 4μελής οικογένεια, το ίδιο άνετα θα πάει διακοπές με ένα Tucson όσο και με ένα X5. Εντάξει μπορεί το Χ5 να κάνει και να προσφέρει περισσότερο κάποια πράγματα και λίγο πιο καλά, αλλά όχι ότι με το Tucson θα συναντήσει καμιά δυσκολία ή κάνα κόλλημα. Η δουλεία θα γίνει το ίδιο.Επίσης αυτό το "λιώσιμο" που αναφέρουμε είναι και λίγο μύθος και πιο πολύ "έκφραση" παρά πραγματικότητα, μιας και στην ουσία δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο στο μηχάνημα.
Δεν το λιώνουμε δηλαδή ένα μηχάνημα επειδή θα δουλεύουμε πχ δέκα ώρες πάνω σε ένα excel ή θα παίζουμε όλη μέρα παιχνίδια, κτλ. Τα μηχανήματα είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν πάνω στον τομέα τους πάρα πολλές ώρες, για να μην πω συνέχεια.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε ένα μηχάνημα, είναι να το ζορίσουμε και να τρέξουμε πράγματα που δεν μπορεί να σηκώσει. Και πάλι βέβαια δεν έγινε κάτι. Το πολύ πολύ να πάθει στιγμιαίο κοκομπλόκο και να κολλήσει. Του τραβάς μια επανεκκίνηση και έρχεται στα ίσια του.
Αν θα μπορούσε να το ζορίσει κάτι με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίκτυπος, είναι ίσως να είναι ο δίσκος στο όριο με πολύ λίγο ελεύθερο χώρο, με αποτέλεσμα να ζορίζεται να εκτελέσει κάποιες λειτουργίες και αυτό να οδηγήσει κάποια στιγμή στο να τα φτύσει επί τούτου ο σκληρός.Επίσης δεν καταλαβαίνω αυτό με τις θερμοκρασίες λόγω εποχής. Μιλάμε για συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν θα πάρει κάποιος το laptop να δουλέψει καλοκαίρι ντάλα μεσημέρι με 42 βαθμούς σε παγκάκι στην Ομόνοια.
Οι θερμοκρασίες που επηρεάζουν ένα μηχάνημα, είναι αυτές που αναπτύσσονται στις επιμέρους μονάδες του λόγω αυτών που τρέχουμε, καθώς και της αρχιτεκτονικής του.
Αυτές πράγματι μπορούν να του κάνουν κακό. -
Πολλοι απο εμας εργαζωμαστε με συγκεκριμενο μοτιβο. Μπαινουμε σε καποια φαρμα, πορταλ, συστημα με τα crendentials και μιλαμε με erp, servers κλπ. Για αυτα ακομη και λαπτοπς των 700 ευρω μπορουν να δουλεψουν αποτελεσματικα. Ναι οσοι δουλευουν σε κλειστη εφαρμογη εντος του υπολογιστη τους χρειαζονται το κατι παραπανω. Στην πραγματικοτητα ομως οι ισχυρες μηχανες στην πιατσα υπαρχουν για λογους gaming.
-
Εγώ πάντως όταν αναφέρομαι σε business φορητούς εννοώ τις σειρές μοντέλων των κατασκευαστών που προορίζονται για επαγγελματική χρήση.
Αυτές οι σειρές λοιπόν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Από εκεί και πέρα η χρήση μεταξύ των χρηστών αλλά και των εταιρικών περιβαλλόντων διαφέρει και αυτά επηρεάζουν και την λειτουργία των φορητών. Οπότε όλα παίζουν ρόλο.
-
#kolokithia
#oi_epaggelmaties_pliroforikis_exoyn_megales_anages
#oloi_ginane_eidikoi_se_pc_kai_amaxia_epeidi_vidosane_mia_karta_kai_alaxane_lastiho
#gia_xrisi_mias_efarmogis_xreiazesai_terminal_mono_opos_leei_o_kataigis
#alla_gia_epaggelmatia_pliroforikis_opos_o_kataigis_thes_gamato
#sinehiste_tis_analisis_sas -
-
Εγώ που τρέχω μίνι server στο Laptop (λόγω εργασίας) θέλω δυνατό μηχάνημα, με ελάχιστο τα 32gb RAM και καλό επεξεργαστή. Η εταιρεία που εργάζομαι, παγκόσμια μας δίνει μόνο Dell σε όσους κάνουμε αυτή τη δουλειά.
-
@gatoz said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
, καθως για εμενα ειναι εργαλεια δουλειας και παιρνω μονο τοπ, σε σονυ και τοσιμπα θυμαμαι να δινω συνεχεια χωρις να κανω τη δουλεια μου και με τελικα με
Γατε πρώτον τα allienware είναι η Gaming σειρα της DELL , την έχει αγοράσει πολλά χρονια πριν. TOP είναι αν σε νοιαζει το GAMING και είναι αχρείαστα ακριβά αν δεν σε νοιάζει το Gaming.
Προσωπικά σε Dell πήγαινα σε XPS σειρά.
Η PROBOOK και η ELITEBOOK σειρα της HP και η TECRA σειρα της TOSHIBA ειναι κορυφαία επαγγελματικά εργαλεία και δεν παθαίνουν τιποτα, πάρα πολύ ποιοτικα. Μην λέμε ανακρίβειες ότι δεν είναι καλά.
Τα sony σκουπίδια
Οταν θελω σαν επαγγελματίας laptop Θέλω ενα δυνατό μηχάνημα να αντέχει κακουχίες (πεσίματα σε καράβια που δουλεύω) σε φορητό μέγεθος για ταξίδια στο εξωτερικό , πολλες εισοδους εξόδους αρκετή ram και επεξεργαστική ισχυ κτλκτλ κτλ, ελαφρύ και μικρο μέγεθος 13,3-14 οθόνη
Ενα σε μεγάλες διαστάσεις alienware είναι για μένα ΑΧΡΗΣΤΟ. μεγάλες διαστάσεις αρα όχι laptop αλλα desktop replacement και όλη η ισχύς που έχει μου είναι άχρηστη. Εχω servers για σκληρές εργασίες. Εχω NAS για αποθηκευτικό χώρο και αν χρειαστώ ένα δυνατό pc προτιμώ desktop. To gaming δεν με ενδιαφέρει οπότε το Alienware μου είναι αχρηστο
το πολύ πιο ταπεινό και φτηνο PROBOOK κάνει πολύ καλύτερα αυτά που θέλω
-
@cirus said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
, καθως για εμενα ειναι εργαλεια δουλειας και παιρνω μονο τοπ, σε σονυ και τοσιμπα θυμαμαι να δινω συνεχεια χωρις να κανω τη δουλεια μου και με τελικα με
Γατε πρώτον τα allienware είναι η Gaming σειρα της DELL , την έχει αγοράσει πολλά χρονια πριν. TOP είναι αν σε νοιαζει το GAMING και είναι αχρείαστα ακριβά αν δεν σε νοιάζει το Gaming.
Η PROBOOK και η ELITEBOOK σειρα της HP και η TECRA σειρα της TOSHIBA ειναι κορυφαία επαγγελματικά εργαλεία και δεν παθαίνουν τιποτα, πάρα πολύ ποιοτικα. Μην λέμε ανακρίβειες ότι δεν είναι καλά.
Τα sony σκουπίδια
Οταν θελω σαν επαγγελματίας laptop Θέλω ενα δυνατό μηχάνημα να αντέχει κακουχίες (πεσίματα σε καράβια που δουλεύω) σε φορητό μέγεθος για ταξίδια στο εξωτερικό , πολλες εισοδους εξόδους αρκετή ram και επεξεργαστική ισχυ κτλκτλ κτλ, ελαφρύ και μικρο μέγεθος 13,3-14 οθόνη
Ενα σε μεγάλες διαστάσεις alienware είναι για μένα ΑΧΡΗΣΤΟ. μεγάλες διαστάσεις αρα όχι laptop αλλα desktop replacement και όλη η ισχύς που έχει μου είναι άχρηστη. Εχω servers για σκληρές εργασίες. Εχω NAS για αποθηκευτικό χώρο και αν χρειαστώ ένα δυνατό pc προτιμώ desktop. To gaming δεν με ενδιαφέρει οπότε το Alienware μου είναι αχρηστο
Ίδια λογική και εγώ, για εμένα laptop=Φορητότητα, max 13,3” διαγώνιο οθόνης και όσο πιο ελαφρύ και μετά γρήγορο βρω (προτίμηση σε dell-XPS και latitude). Για όλα τα αλλά υπάρχει το desktop. NAS για αρχεία έτσι ώστε αυτά να σώζονται κεντρικά στο NAS και όχι σε laptop/desktop αλλά πάντα με της προκοπής UPS (για να μην παίρνεις τους hdds στο χέρι από τις διακοπές ρεύματος).
Toshiba, αφού ανακάλυψα σε παλιό μοντέλο ότι παρά τις παραπάνω δυνατότητές του η toshiba επέλεξε να κλειδώσει την ταχύτητα διαμεταγωγής του SATA…δεν ξαναγγιζω. -
-
Τα sony σκουπίδια
ερασιτεχνικα ειναι τα αποδελοιπα πλην ακριβων σειρων ντελ. το αλιενγουεαρ ειναι μεν σειρα για παιγνια αλλα και απιστευτα δυνατα-ανθεκτικα σε επαγγελματιες πληροφορικης με δυνατοτητες να αλλαχτουν πολλα χαρντγουερ κομματια σε περιπτωση φέιλ γρηγορα. εχουν και αυτα σε bto 5 χρονια ον σάιτ διεθνη και αυτο μετραει, μπορει να σου αλλαξουν καρτα γραφικων στο αεροδρομιο αναμεσα σε πτησεις. και οχι οι σταθεροι ειναι θεμα οταν χρειαζεσαι μομπιλιτυ οπως εδειξαν οι καιροι της πανδημιας. τωρα περι ups και nas, παιδια ειναι αστεια αυτα στους επαγγελματιες πληροφορικης. οι δομες εξασφαλισης ειναι πολυ πιο περιπλοκες αλλα και χέβι ντιουτι. ενα νας και ενα γιουπιες ειναι καλο για το σπιτι.
-
Τα sony σκουπίδια
ερασιτεχνικα ειναι τα αποδελοιπα πλην ακριβων σειρων ντελ. το αλιενγουεαρ ειναι μεν σειρα για παιγνια αλλα και απιστευτα δυνατα-ανθεκτικα σε επαγγελματιες πληροφορικης με δυνατοτητες να αλλαχτουν πολλα χαρντγουερ κομματια σε περιπτωση φέιλ γρηγορα. εχουν και αυτα σε bto 5 χρονια ον σάιτ διεθνη και αυτο μετραει, μπορει να σου αλλαξουν καρτα γραφικων στο αεροδρομιο αναμεσα σε πτησεις. και οχι οι σταθεροι ειναι θεμα οταν χρειαζεσαι μομπιλιτυ οπως εδειξαν οι καιροι της πανδημιας. τωρα περι ups και nas, παιδια ειναι αστεια αυτα στους επαγγελματιες πληροφορικης. οι δομες εξασφαλισης ειναι πολυ πιο περιπλοκες αλλα και χέβι ντιουτι. ενα νας και ενα γιουπιες ειναι καλο για το σπιτι.
Laptop είναι mobility. Το alienware δεν είναι mobile είναι τεράστιο και είναι για παιχνίδια
Επαγγελματίας πληροφορικής και Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών είμαι και κάτι γνωρίζω και από ακριβές δομές τόσα χρόνια σε εταιρείες που οι υποδομές πληροφορικής που δουλεύω κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και είμαι υπεύθυνος για αυτες.
Οι επαγγελπατικές σειρές της HP είναι πάρα πολύ καλές όπως και της Dell (που δεν είναι η alienware)
τωρα δεν θα κάτσω να αναλύσω περισσότερο ούτε χαλάω καρδιές.
Alien γουστάρει ο Γάτος Alien it is. Εγω δεν θεωρώ πανβαρα desktop replacement καν σαν σοβαρά μηχανήματα εργασίας.
-
Αν κρίνω από τις τελευταίες εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα, σύντομα τα εταιρικά desktop θα πεθάνουν...
Μία από τις αιτίες που γίνεται αυτό είναι και η εμφάνιση των Windows 11.Ήδη γίνονται παραλαβές χιλιάδων φορητών σε ομίλους (Ελληνικών) εταιρειών για μετάβαση σε περιβάλλον mobile office... και πέρασμα σε περιβάλλοντα cloud.
Έχουν βγει και δελτία τύπου κάποιων ομίλων, ότι βάζουν "λουκέτο" στο παραδοσιακό γραφείο και στην παραδοσιακή πληροφορική.Το κορυφαίο όμως δεν είναι αυτό. Το κορυφαίο είναι ο τρόπος λειτουργίας αυτών των φορητών που ενώ έχουν (ας πούμε) καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι ψοφίμια πριν καν φορτωθεί κάποια εφαρμογή ή έστω ένας web browser.
-
Γιατί γίνεται αυτό; Φταίνε τα 11αρια;
-
Και τα 11άρια φταίνε και πολλοί άλλοι παράγοντες π.χ. μείωση λειτουργικών κόστων, outsourcing ΙΤ services, πιέζουν και οι μεγάλοι παίχτες της τεχνολογίας (π.χ. Microsoft, Amazon Cloud Services, Cisco κλπ...κλπ...).
Το cloud θα βάλει "λουκέτο" σε όλες τις μηχανογραφήσεις, ειδικά όπου υπάρχει μεγάλος όγκος data. Το virtualization θα περάσει σε Cloud.
Και αυτό θα συμπαρασύρει και άλλες πολλές υπηρεσίες που είναι τοπικά σε σασί π.χ. τηλεφωνία, collaboration κλπ...κλπ...
Άλλωστε και όλος ο κρατικός μηχανισμός θα περάσει στο cloud. Έχουν πέσει ήδη οι υπογραφές.
-
@storm said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Και τα 11άρια φταίνε και πολλοί άλλοι παράγοντες π.χ. μείωση λειτουργικών κόστων, outsourcing ΙΤ services, πιέζουν και οι μεγάλοι παίχτες της τεχνολογίας (π.χ. Microsoft, Amazon Cloud Services, Cisco κλπ...κλπ...).
Το cloud θα βάλει "λουκέτο" σε όλες τις μηχανογραφήσεις, ειδικά όπου υπάρχει μεγάλος όγκος data. Το virtualization θα περάσει σε Cloud.
Και αυτό θα συμπαρασύρει και άλλες πολλές υπηρεσίες που είναι τοπικά σε σασί π.χ. τηλεφωνία, collaboration κλπ...κλπ...
Άλλωστε και όλος ο κρατικός μηχανισμός θα περάσει στο cloud. Έχουν πέσει ήδη οι υπογραφές.
Καλο το cloud αλλά κοστίζει πολύ. Όσες επιχειρήσεις έχουν μηχανογράφηση και την εγκαταλείπουν για να πάνε αποκλειστικά στο cloud, θα αυτοκτονήσουν.
-
Θα υποχρεωθούν να πάνε. Εκ' των πραγμάτων. Το τοπικό σασί έχει πεθάνει.
-
Δεν υπάρχει "υποχρέωση". Όταν είσαι π.χ. τράπεζα με datacenter ιδιόκτητα, κόσμο που τον έχεις προσλάβει και έχει εξειδικευτεί σε εσένα κλπ δεν έχει πολύ νόημα το cloud, τα κόστη θα ανέβουν και θα είναι εμφανές. Ακόμη και αν το κάνεις με προοπτική να απολύσεις/συνταξιοδοτήσεις όλο το υπάρχον προσωπικό και πάλι θα έχεις θέμα κόστους. Συν το ότι όταν θα διαπιστώσεις ότι κρέμεσαι από τα @@ της κάθε Amazon και σε γδύνει όπως νομίζει (οταν θα είναι πλέον "μονοπώλιο"), θα είναι πλέον αργά.
-
@fiverg said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Δεν υπάρχει "υποχρέωση". Όταν είσαι π.χ. τράπεζα με datacenter ιδιόκτητα, κόσμο που τον έχεις προσλάβει και έχει εξειδικευτεί σε εσένα κλπ δεν έχει πολύ νόημα το cloud, τα κόστη θα ανέβουν και θα είναι εμφανές. Ακόμη και αν το κάνεις με προοπτική να απολύσεις/συνταξιοδοτήσεις όλο το υπάρχον προσωπικό και πάλι θα έχεις θέμα κόστους. Συν το ότι όταν θα διαπιστώσεις ότι κρέμεσαι από τα @@ της κάθε Amazon και σε γδύνει όπως νομίζει (οταν θα είναι πλέον "μονοπώλιο"), θα είναι πλέον αργά.
Έτσι λες;
Μάλλον δεν ξέρεις ότι η Eurobank ήδη έχει κατεβάσει διακόπτες και η Πειραιώς ξεκίνησε να εκπαιδεύει όλο το προσωπικό Πληροφορικής σε ITIL, Azure, Cloud και υποχρεώνει σε πιστοποιήσεις κλπ...κλπ...
Δεν μπορώ να γράψω περισσότερα γιατί είμαι σε όλα αυτά τα project.
-
Έτσι λες;
Μάλλον δεν ξέρεις ότι η Eurobank ήδη έχει κατεβάσει διακόπτες και η Πειραιώς ξεκίνησε να εκπαιδεύει όλο το προσωπικό Πληροφορικής σε ITIL, Azure, Cloud και υποχρεώνει σε πιστοποιήσεις κλπ...κλπ...
Δεν έχω ακούσει να κλεινει κανείς τα datacenter του. Υβριδικά μοντέλα εξετάζουν προς το παρόν, κάποια να μείνουν in housr, κάποια στο cloud.
Έτσι λες;
Δλδ η eurobank έκλεισε τα datacenter της; Άλλο το υβριδικό μοντέλο (πάω κάποια στο cloud και βλέπουμε πως θα πάει...), άλλο βάζω λουκέτο στα πάντα όλα και τα μεταφέρω
-
Δεν θα υπάρξουν υβριδικά μοντέλα.
Θα υπάρξει ολικός ανασχηματισμός.Στην Eurobank δεν έχει κλείσει (ακόμη) το datacenter αλλά η Eurobank προηγείται στην μετάβαση υπηρεσιών και data στο cloud. Χθες έμαθα ότι έσκασαν κάποια προβλήματα και πήγαν ένα βήμα πίσω μέχρι να βρεθούν κάποιες λύσεις.
Το σίγουρο είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη η μεταφορά δεδομένων και υπηρεσιών στο cloud. Και αυτό αλλάζει και την μορφή παρουσίας των τραπεζών δηλ. τα καταστήματα. Στα καταστήματα αλλάζουν όλα.
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]