-
Εχουν διαφορα τα ντιζελ στους ρυπους Νοχ ακομα και στο προτυπο ευρο6δ που θα ειναι νορμα σε 1,5 ετος.Η πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη και στις δυο περιπτωσεις. Υπαρχουν ντιζελ που παρα τις οποιες τεχνολογιες που υιοθετουν αποτυγχανουν στα τεστ με πραγματικες συνθηκες να κρατηθουν στα επισημα ορια, οπως επισης και καποια βενζινης απεχουν κατα πολυ απο τις επισημες καταναλωσεις και κατα συνεπεια αποτυγχανουν στο συνολικο ογκο ρυπων ( μετρηση σε τονους) που επιτρεπεται να παραγουν ανα 10.000 χλμ/ετος
Οσοι αγοραζατε αυτοκινητο γιατι δεν επιλεξατε το απλο ατμοσφαιρικο με εμμεσο ψεκασμο που ρυπαινει λιγοτερο;
Αρα μιας και επιλεξατε τα γκαζια, ή βαριοσασταν να κατεβαζετε ταχυτητα σε καθε προσπεραση και ζητουσατε παουερ απο χαμηλα, δεν σκεφτεστε την υγεια των υπολοιπων συμπολιτων σας!Οσοι επελεξαν εμμεσου ψεκασμου πρεπει να σας κουνουν το δαχτυλο;
Το ιδιο κανει και ο οδηγος ντιζελ, επελεξε ενα προσον του κινητηρα ( μεγαλη οικονομια) και δυστηχως δεν σκεφτηκε την υγεια των υπολοιπων.
Αρα ολοι σας και ολοι μας εχουμε αδικο.
Ειναι το γηπεδο των υβριδικων και ηλεκτρικων οπως και να το κανουμε
Οσοι εχουν υβριδικα με μεκ εμμεσου ψεκασμου, κουνουν το δαχτυλο σε βενζινοφιλους και ντιζελοφιλους, και λενε πως κανεις δεν σκεφτεται την υγεια των συμπολιτων του.
Τροφη για σκεψη: αν και τα ντιζελ δεν μπορουν να φτασουν τα βενζινης στους ρυπους Νοχ.
Οι μετρησεις πιο πανω ειναι σε γρ/χιλιομετρο. Κατα την μετρηση του χιλιομετρου αυτου παιρνουν ως βαση τις επισημες καταναλωσεις. Οταν τα ντιζελ απεχουν 10% 15% απο τις επισημες τιμες καταναλωσης και τα βενζινης κατα 20-30%.
Στην υποθεση οτι δυο αυτοκινητα ( ντιζελ και βενζινης) κινουνται ακριβως στα ορια που θετουν τα προτυπα,
Ποιος μολλυνει τελικα περισσοτερο ανα 10.000 χλμ/ετος;
Πιθανολογω πως χοντρικα ισως ειναι στα ιδια επιπεδα -
@REALZEUS
Αυτή είναι η άποψή σου (και του USA πρόεδρα επίσης...). Φόρμουλα δεν είδα...@Lap
Συμφωνώ (και πάλι) μαζί σου ως προς την 'μη οικολογία' και των δύο οπότε είναι αστείο να την λέει ο ένας στον άλλο ως οικολόγος. Για να μιλήσουμε όμως σοβαρά και για τα ηλεκτρικά/υβρίδια θα ήμουνα πολύ περίεργος να δω στην υποθετική περίπτωση που όλα τα οχήματα είχαν μπαταρίες, που και πως θα ανακυκλώνονταν στο τέλος της ζωής τους.
Υπάρχει αντίστοιχο topic που θα μπορούσε να μεταφερθεί η συζήτηση; -
Δεν είναι θέμα οικολογίας, είναι θέμα να βγάλουμε όσο το δυνατόν λιγότερο καρκίνο γίνεται. Και ερωτώ, τι θα προτιμούσατε να ακολουθείτε σε μια ανηφόρα; Ένα βενζινοκίνητο ή ένα πετρελαιοκίνητο; Γιατί εγώ, ακόμα και με υπερσύγχρονα πετρέλαια, σιχτιρίζω όταν τα πετυχαίνω εμπρός μου στην ανηφόρα του Αγ. Παύλου ή της Νεάπολης στον Περιφερειακό (το λέω επειδή νομίζω ο Thin73 είναι συμπολίτης). Αποπνικτική μυρωδιά!!!
@Lap: Όλα τα δικά μου είναι έμμεσου ψεκασμού, αν και έτυχε απλά. Τα προτιμώ και για λόγους επικαθήσεων στις βαλβίδες.
-
Όπως είπε ο φίλος πιο πάνω το να νομίζουν ότι έκαναν το οικολογικό τους καθήκον οι τουρμπατοι με τα 10λ κατανάλωση εν έτει 2018 , ακόμα περιμένω απάντηση ποιος επιβαρύνει συνολικά περισσότερο αυτός που εκπέμπει 0.02 παραπανω στο ΝΟx ή αυτός που καίει διπλάσιας ποσότητα καύσιμο, νομίζω είναι λίγο αστείο. Πείτε ότι βγαζεται καντήλες με το ντίζελ για δικούς σας λόγους να το καταλάβω.
Ακόμα και τα ηλεκτρικά ας μου κάποιος οικολόγος υβριδικός ποσο ενέργεια καταναλισκεται για την παραγωγή των στοιχείων και ποσο εύκολα θα ανακυκλώνονται τα εκατομμύρια συστοιχιών του άμεσου μέλλοντος.....
Όσο για την ανηφόρα του Αγίου Παύλου τι να σου πω... συνήθως είμαι μπροστά και οι βενζίνες δεν κολλάνε πίσω μου .... γιατί δεν μπορούν [emoji16]....τις αφήνω αρκετές δεκάδες μέτρα πίσω! Στο 424 πάλι στην κατηφόρα τα δίνουν όλα και με προσπερνούν κιόλας!!!Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης Tkin73 έγραψε:
Όσο για την ανηφόρα του Αγίου Παύλου τι να σου πω... συνήθως είμαι μπροστά και οι βενζίνες δεν κολλάνε πίσω μου .... γιατί δεν μπορούν [emoji16]....τις αφήνω αρκετές δεκάδες μέτρα πίσω! Στο 424 πάλι στην κατηφόρα τα δίνουν όλα και με προσπερνούν κιόλας!!! -
Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως πέφτει γερό δούλεμα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τις καταναλώσεις και τις εκπομπές καυσαερίων, είτε μιλάμε για βενζίνες είτε για πετρέλαια.
Είναι δυνατό να δίνουν τόσα χρόνια επίσημες καταναλώσεις για 50% κάτω από τις πραγματικές;
Τώρα ανακάλυψαν, όλως τυχαίως, το θέμα με το dieselgate; Πόσο δύσκολο ήταν να γίνουν αυτές οι δοκιμές τα προηγούμενα χρόνια; Πιστεύει κανείς ότι ένα αμερικάνικο βενζινοκίνητο θηρίο SUV είναι πιο οικολογικό από ένα VW Passat diesel; Όλα θέμα πολιτικής και εμπορικού πολέμου είναι.
Καλή η συζήτηση για το NOx, αλλά ο μεγάλος εχθρός παραμένει το CO2. Και αυτός είναι ο λόγος που τα diesel έχουν ακόμη πολύ ζωή μπροστά τους. Τουλάχιστον μέχρι να αντικατασταθούν από τα υβριδικά. Μέχρι τότε, μόνο με τα βενζινοκίνητα οι στόχοι για το CO2 δεν πιάνονται με τίποτα. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος ήταν η πρώτη χρονιά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια που ο μέσος όρος εκπομπών CO2 αυξήθηκε και ο λόγος είναι οι στροφή των καταναλωτών προς την βενζίνη και η μείωση των πωλήσεων των πετρελαιοκίνητων.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Όσο για την ανηφόρα του Αγίου Παύλου τι να σου πω... συνήθως είμαι μπροστά και οι βενζίνες δεν κολλάνε πίσω μου .... γιατί δεν μπορούν [emoji16]....τις αφήνω αρκετές δεκάδες μέτρα πίσω! Στο 424 πάλι στην κατηφόρα τα δίνουν όλα και με προσπερνούν κιόλας!!!
Όποιος θέλει ας μας πλησιάσει!
Έχω και VAG! Σιγά την αποπνικτική μυρωδιά! Φίλτρο ενεργού άνθρακα δεν έχει το SAAB Realzeus;
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
αλή η συζήτηση για το NOx, αλλά ο μεγάλος εχθρός παραμένει το CO2.Για το CO2 υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση κατά πόσον συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προσωπικά δεν παίρνω καμία θέση, καθώς μου φαίνονται εξίσου πειστικά τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Για τις εκπομπές των πετρελαιοκινητήρων πάντως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι είναι πιο τοξικές.
Δεν είναι τυχαίο πως φέτος ήταν η πρώτη χρονιά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια που ο μέσος όρος εκπομπών CO2 αυξήθηκε και ο λόγος είναι οι στροφή των καταναλωτών προς την βενζίνη και η μείωση των πωλήσεων των πετρελαιοκίνητων.
Όχι δεν είναι τυχαίο. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι οι πόλεις θα γίνουν κατά τι λιγότερες τοξικές.
Και μια τελευταία ερώτηση. Αν δεν υπήρχε οικονομικό θέμα, ποιος θα διάλεγε ντίζελ;
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Και μια τελευταία ερώτηση. Αν δεν υπήρχε οικονομικό θέμα, ποιος θα διάλεγε ντίζελ;
Εφόσον κόστιζε το ίδιο και έκαιγαν 5 λίτρα/100 τα αντίστοιχα κανένας. Aλλά κανείς δεν θα το έκανε λόγω οικολογικής συνείδησης. Όλοι θα το έκαναν για το γκάζι και για να μην κροταλίζει ο κινητήρας.
Αλλά πες μου φίλε για εμένα πχ. με 40.000 km το χρόνο υπηρχε άλλη επιλογη; εκτός από τα μείον δυόμιση χιλιάρικα το χρόνο, οταν χρειαζεται να κανεις σερί 600+ km, και δε μπορείς να έχεις να σκέφτεσαι και που θα βάλεις αέριο, όπως ένας γνωστός μου που κάθε φορά λύνει μαθηματική εξίσωση, εκεί θα πάω, εκεί θα βάλω, για να μου φτάσει και μετα εκει κλπ. Κι εκείνος μπορει γιατί εχει συγκεκριμένες διαδρομές, εγώ χρειάζεται να παίρνω τα βουνά και τα λαγκάδια και μου είναι αδύνατο να ζω με το άγχος του γεμίσματος...
Ασε που όσοι ειμαστε 40 και πάνω και ζουσαμε μικροι σε πόλεις εχουμε φαει ποσο μόλυβδο.... οι γονείς μας κάπνιζαν μέσα στο αμάξι και δεν ανακύκλωναν καν...
Nα μην ξεχνάμε και την ενέργεια για να εξορυχθεί και να παραχθεί το 10λιτρο όπως είπε ο φίλος tkin.. Η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων είναι μονάχα ένα κομμάτι.. και ειναι γεγονος οτι πολλες φορες σε μεγαλα ταξίδια κατι πριμιουμακια τα προσπερνω στην ανηφορα και μετα τρεχουν σαν τρελα στις κατηφορες και με περνανε παλι, οχι γιατι ειμαι πιο γρηγορος, αλλά γιατί φοβούνται μη κάψουν τον κ...ο τους..
Κάτι επαγγελματικά, αρχαία ταξί, νταλίκες κλπ που βγάζουν τον οχετό από πίσω δεν θα πρεπε να υπάρχουν σίγουρα.. εκεί δεν μπορω παρά να συμφωνήσω απόλυτα, και παρολαυτα είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη που γενικά είναι πολύ μπροστά από Ασία και Αμερική στο κομμάτι της καθαρότερης αυτοκίνησης... -
-Επιλογή καυσίμου: Καλά κάνει κάποιος και επιλέγει ΙΧ με πετρέλαιο από το 2011 και μέχρι σήμερα. Του δίνει το δικαίωμα το κράτος/ΕΕ να κάνει αυτή την επιλογή? Ας κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους οι κρατικοί λειτουργοί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Προσπαθήστε να αναρωτηθήτε ποιός θα αγόραζε πετρέλαιο, αν δεν υπήρχε η προκλητική επιδότησή του στην τιμή λιανικής. Πίριοντ.+-
-Ποιός ρυπαίνει χειρότερα?, όποιος καίει χ λίτρα πετρέλαιο ή αυτός που καίει Ψ λίτρα βενζίνα? : Η ερώτηση είναι επιπέδου 'τι σου αρέσει περισσότερο οι φράουλες ή οι διακοπές?'
Σοβαρευτείτε. Η μόνη σωστή ερώτηση είναι μόνο η εξής : Ποιός ρυπαίνει περισσότερο στον Χ εξεταζόμενο ΑΕΡΙΟ ρύπο για μια διαδρομή όπου παρήχθη επί ίσοις όροις το ίδιο μεταφορικό έργο από ένα αριθμό διαφορετικών οχημάτων?-Απειροελάχιστοι έχουν σαν σοβαρό κριτήριο επιλογής το τι ρύπανση προκαλούν με το αυτοκίνητό τους και τον τύπο καυσίμου του. Εγώ δεν έχω γνωρίσει ακόμα κάποιον, αλλά πιστεύων ότι κάπου θα υπάρχει. Σοβαρευτείτε.
-Ποιός ρυπαίνει περισσότερο αυτός που καίει π.χ. πετρέλαιο, ή αυτός που έχει ηλεκτρικό αλλά οι μπαταρίες του δεν ανακυκλώνονται κατά 100%? Σοβαρευτείτε και πάλι και προσπαθείστε να συγκρίνετε ίδια πράγματα.
-Γιατί οι βιομηχανίες ανακοινώνουν ψεύτικες καταναλώσεις? Σοβαρευτείτε και πάλι. Οι καταναλώσεις δεν είναι ψεύτικες, αλλά πέρα για πέρα αληθινές. Απλά είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμες, γιατί πραγματοποιούνται σε ιδανικές συνθήκες που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τις συνηθισμένες συνθήκες οδήγησης.
-Γιατί δεν ανακοινώνουν τότε πιο ρεαλιστικές καταναλώσεις? Γιατί απλά μπορούν. Σοβαρευτείτε, επιτέλους και πάλι πρώτα εσείς, και μετά ζητείστε να σοβαρευτούν αυτοί. Ο κύκλος δοκιμών σχεδιάστηκε στα σέβεντις, και ήταν ήδη παρωχημένος και γεμάτος γκρίζες ζώνες όταν πρωτοεφαρμόστηκε στα έρλι έιτις. Αλλά ενώ όποιος ασχολήθηκε έστω και λίγο το έβλεπε, κανένας δε μίλαγε στα σοβαρά και δεν το κατήγγειλε και έτρωγε αμάσητο όλο το δούλεμα. Καλώς τα λουστήκαμε λοιπόν τόσα χρόνια. Έστω μετά από 40 χρόνια (μισο)ξυπνήσαμε.
-Ποιός ξερνάει περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια? Το πετρελαιοκίνητο θα πει κάποιος σε μια σύγκριση all others equal που λένε και στο καφενείο στο χωριό. Σωστά.
-Πόσους αέριους ρύπους ξερνάνε τα εργοστάσια και οι καυστήρες θέρμανσης σε μία μέση πόλη σε σχέση με τους ίδιους ρύπους που ξερνάνε τα ΙΧ της?
Για το τέλος :
-Ποιός ξερνάει τα περισσότερο επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια? Αυτά που δεν πιάνουν εύκολα τα μικροφίλτρα και διεισδύουν πιο βαθιά στα πΛεμόνια επιβαρύνοντας περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό? That may suprise you.
-
Καλά που έχουμε σοφούς γέροντες στο forum και σοβαρευόμαστε που και που.
- Ναι, θα ξαναγόραζα πετρέλαιο λόγω μικρότερης κατανάλωσης. Άλλωστε όταν το παράγγειλα (Δεκ 15) το είχα σχεδόν σίγουρο ότι η επαναστατική κυβέρνηση θα εξισώσει τις τιμές ψάχνοντας ρευστό από παντού. Μου είναι έκπληξη που δεν το έχει κάνει ακόμη. Πάντως βάζω 'ακριβό' πετρέλαιο για να είμαι έτοιμος...
- Έλα μου ντε. Αυτό λέμε σε όλους όσους μας κουνάνε το δάχτυλο της οικολογίας ότι τους δηλητηριάζουμε. Ότι δεν υπάρχει συνολική και ακριβής φόρμουλα. Εκτός αν ανάγουμε σε ύψιστο κριτήριο αυτό της μύτης. Όπως οι μπαρμπάδες μας που έλεγαν ότι τα πρώτα καταλυτικά ήταν καρκινογόνα γιατί 'μύριζαν σκ@τ..λα'.
- Οι μετρήσεις ρύπων μπορεί να μην είναι πραγματικές αλλά δεν παύουν να είναι μέτρο σύγκρισης αφού θεωρούν ίδιες συνθήκες για όλους (πλην κάποιων γνωστών που πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη, αλλά και αυτό ακόμη φανερώνει ότι και τα όρια αυτά δεν είναι εντελώς της πλάκας και θέλει δουλειά για να τα επιτύχεις...)
- Τα εργοστάσια και οι καυστήρες σε σχέση με τα αμάξια είναι μήλα με πορτοκάλια. Συ είπας παραπάνω να γίνονται ομοειδής συγκρίσεις. Η κάθε βιομηχανία ας κάνει αυτό που μπορεί.
- Ποιος άραγε; Ποιος; Π.χ.
https://www.transportenvironment.org/pr ... ty-diesels
-
Έρχεται λοιπόν το κράτος και λέει μια χ μέρα ότι π.χ. τα οξείδια αζώτου, τα μικροσωματίδια, το οτιδήποτε, είναι τόσα ανά κυβικό. Δεν μας είπε όμως πόσα από αυτά είναι από τα ΙΧ που τους έχει αλλάξει τον αδόξαστο στις νόρμες και στους φόρους και πόσα προέρχονται π.χ. από τις κεντρικές θερμάνσεις ή κάτι άλλο. ΄'Ετσι έχεις δύο μέτρα και δύο χιλιόμετρα, το ένα το εφαρμόζεις στο ΙΧ και το άλλο για να το (μη) εφαρμόζεις στα καλοριφέρ, στη βιομηχανία, στη ναυτιλία, κ.ο.κ.
Με αποτέλεσμα οι εκάστοτε ρυπαίνοντες να μην είναι ίσοι απέναντι στο νόμο που σου επιβάλλεται ετεροβαρώς άνωθεν.
Τη λογική να συγκρίνω τον ίδιο ρύπο από διάφορες πηγές ρύπανσης για να δούμε πόσο συμβάλλει στο σύνολο η κάθε μία τη βλέπουμε? -
Έπεσε στα χέρια μου 'έγκυρο' AutoΤρίτη με elk test μικρών SUV.
Από αυτά που λένε:
- Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα τεστ έπρεπε να πετύχει πολλές φορές. Αρκετά π.χ. πέρασαν με πιο μεγάλη ταχύτητα από την τελική 'βαθμολογούμενη' αλλά μία φορά μόνο.
- Η αύξηση της ταχύτητας εισόδου ακόμη και κατά 1 km/h πάνω από το όριο που τελικά έδωσαν για κάθε αμάξι προκαλούσε αποτυχία. Δηλαδή το ότι το Α περνούσε με 70 και το Β με 71 δεν ήταν και τόσο μικρή διαφορά όσο φαίνεται αφού το 71 ήταν το σημείο ταχύτητας που από αυτό και πάνω το Α αποτύγχανε.
- Έδωσαν κάποιες ποινές σε 2-3 επειδή είχαν πιο σκληρή ανάρτηση ή τετρακίνηση. Αυτό ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα, μάλλον ήθελαν να δώσουν τιμές μόνο για δικίνητα σε εκδόσεις φτηνές με 'μη σπορ' αναρτήσεις
Κατάταξη
Peugeot 2008 1.2 Puretech, 76 km/h (να ποιος είναι ζμπορ...)
Ford Ecosport, 1.0 ecoboost, 74.5 (πέρασε και με 77 και έφαγε ποινή λόγω σπορ ανάρτησης!)
Opel Mokka X 1.4T 4X4 72.5 (με 75 αλλά έφαγε ποινή λόγω 4κίνησης)
Renault Caprur 1.2 tce 72
SEAT Arona 1.0 TSI 71.5 ( τελικά είναι λίγο πιο ζμπορ από το σιτροέν)
VW Troc 1.0 TSI 71.5 (σαν να λέμε, βγάζεις το αμάξωμα στο VAG και από κάτω ακριβώς ίδια, ούτε μισό sec διαφορά με το Arona...)
Fiat 500x 1.4 Multiair 71
Nissan Juke 1.2 71 (τόσων ετών σχεδίαση...)
Jeep renegade 1.4 4X4 70.5 (το περίπτερο πέρασε και με 73! αλλά έφαγε ποινή λόγω 4κίνησης)
Citroen C3 Aircross 1.2 Puretech 70
Opel Crossland X 1.2 70
Suzuki Vitara 1.6 70 -
Ειναι κινητηρας βενζινης και το μιγμα αναφλεγεται χωρις μπουζι, σαν τους diesel, αλλα και με εμμεσο ψεκασμο. ( σε ηχο θυμιζει καπως ντιζελ)
Το προβλημα των hcci ειναι το γεγονος πως σε διαφορετικες συνθνηκες οπως θερμοκρασια, υψομετρο, υγρασια του αερα παρουσιαζουν πολυ ευκολα πυρρακια (προαναφλεξη)
Λειτουργουν σε υψηλες συμπιεσεις και μπορουν να εχουν σχεδον ιδια οικονομικα στην καταναλωση με τα ντιζελ, και παρα πολυ λιγα Νοχ, ελαχιστα.Ειναι παλια ιστορια αυτοι οι κινητηρες αλλα τωρα ξανα η μαζντα πειραματιζεται με πιο γρηγορους αισθητηρες προκειμενου να αλλαζει συνεχως την συμπιεση του για να αποφυγει τα πυρρακια, και χρησιμοποιεο αμεσο ψεκασμο.
Ειναι ακομα σε πειραματικο σταδιο, προτζεκτ σκαϊακτιβ χ.Ενα απο τα βασικα του προβληματα ειναι πως σε ενα φασμα στροφων χρειαζεται ακομα το μπουζι, και ετσι η μαζντα παιδευεται και παιζει με τη συμπιεση ωστε να αναφλεγεται χωρις την αμεση αλλα την εμμεση χρηση του μπουζι.
-
Έχει κάνει κάτι βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι θα τον διαθέσει σε κανα χρόνο. Πράγμα που μου προκαλεί μεγάλη ενύπωση διότι κάποιοι άλλοι (μεγάλοι) παράτησαν την τεχνολογία αυτή πολύ νωρίς. Ίδωμεν.
-
Το εξυπνο του κινητηρα ειναι πως καθως λειτουργει με παρα πολυ φτωχο μειγμα καυσιμου:αερα και επειδη δεν μπορει να γινει αυταναφλεξη σε καποια φασματα λειτουργιας φορτιζει τον θαλαμο καυσης με πιεση χρησιμοποιοντας τον σπινθηρα απο το μπουζι μαζι με μια μικρη δοση ψεκασμου βενζινης και σε δευτερο χρονο αργοτερα γινεται η ζητουμενη αυταναφλεξη ολου του μιγματος λογω της πλεον υψηλης πιεσης και θερμοκρασιας, σαν τα ντιζελ.
Σε αλλες στιγμες χρησιμοποιει το μπουζι σαν κανονικο βενζινης κινητηρα κτλ. Συνεχως τα ηλεκτρονικα ελεγχουν τις πιεσεις στον θαλαμο και παρεμβαινουν μεσω του σπινθηρα.Γινεται μια πιο ολοκληρωμενη καυση με λιγοτερες θερμικες απωλειες κ επειδη η φλογα της καυσης προερχεται απο φτωχο μιγμα, εχει μικροτερη θερμοκρασια παραγοντας πολυ λιγοτερα Νοχ. Το λ ειναι στο 2,5
Και ολα αυτα με βενζινη με λιγοτερα απο 90 οκτανια.
Αυτη ειναι η πατεντα τους. Εξυπνο, και απλο! Οι προηγουμενοι που προσπαθησαν δεν χρησιμοποιησαν αυτην την μεθοδο.
Οντως το καθυστερησαν καπως.
-
-
Όσους ρύπους και να βγαλει το καημένο το ντηζελάκι μου (κι ας εχει και 190 αλογα), όταν όλοι καίνε σε τζάκια/σόμπες αγνώστου προελεύσεως πρώτη ύλη και δεν μπορείς να σταθείς από την αιθαλομίχλη, είναι οξύμωρο να φταίνε μόνο τα αμάξια.
-
Είμαι περίεργος για τους ρύπους που παράγονται κατά την εξόρυξη των σπάνιων ευγενών μετάλλων που χρησιμοποιούνται στα υβριδικά/ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν στο τέλος ζωής αυτών των οχημάτων (αλλά δεν αγχωνόμαστε και πολύ, τα εξάγουμε στις υποανάπτυκτες χώρες της υποσαχάριας αφρικής...).
-
Όσον αφορά τον καρκίνο, ας ανάψουμε ένα τσιγαράκι για να αναλογιστούμε τις συνέπειες...
Στάλθηκε από το SM-T335 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
-
Είχα ένα καθηγητή πριν από καμιά 25αριά χρόνια που μας έλεγε ότι 'τώρα όλα τα διαμερίσματα στις πολυκατοικίες έχουν τζάκια. Ευτυχώς όμως τα έχουν για διακόσμηση, άντε για να ψήνουν κανα μεζέ μια στις τόσες.Φαντάζεστε να τα έκαιγαν για να ζεσταθούν τι έχει να γίνει?'
Ε, ήρθε αυτή η ώρα. Και όταν ο ουρανός στην Αθήνα και αλλού γέμισε τσίκνα και μπίχλα από τα τζάκια που έκαιγαν ανεξέλεγκτα το οτιδήποτε και οι μετρήσεις βάρεσαν βαθύ μαύρο, τότε οι πολλοί κατάλαβαν ότι δε ρυπαίνουν μόνο τα αυτοκίνητα. Άσχετα αν μπαίνουν σε νόρμες, απαγορεύσεις, καθεστώς ειδικών τελών κ.α. σχεδόν μόνο αυτά.
Οι ρύποι είναι ένα απότοκο της ενέργειας, στην τσόχα της οποίας παίζονται πάρα πολλά δις για να μείνουν αυτοί απέξω. Δε λέω ότι όλα τα μέτρα που παίρνονται δεν έχουν και θετικές επιπτώσεις ή ότι είναι άχρηστα, αλλά η χειραγώγηση του κοζμάκη, η επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας επί της αρχής της και το κρυφτούλι που παίζεται είναι απλά εξώφθαλμο. Και φανταστείτε ότι δεν ξέρουμε όλα τα μυστικά του διακυβεύματος καθότι οι τελευταίοι τροχοί. -
Καλή η οικολογία δεν λέω και αν αλλάξουμε το αυτοκίνητο μας για ένα λιγότερο ρυπογόνο καλό για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία ,αλλά οι συζητήσεις για NOx και CO2 και την μείωση τους γίνεται με σκοπό να πάρουν λεφτά οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλήσουν και το κράτος από τους φόρους αυτών. Σε τελική ανάλυση βέβαια μιλάμε για win win κατάσταση εκτός και αν δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο.
-
Βασικά είναι για κλωτσιές οσοι κάτω από τη Νέα Ερυθραια ανάβουν τζάκι αλλά ας όψεται η μαλακια στο μυαλό του έλληνα.
Το πρώτο πράγμα που θα ξήλωσω είναι σε επόμενη ανακαίνιση. Τρώει χώρο και ευτυχώς που το ταπωσα και πάνω και κάτω και δεν μυρίζω τα σκατα που καίνε οι άλλοι.
Ακόμα θυμάμαι μια μαλακω απέναντι που καθόταν μπροστά στο τζάκι της και έξυνε το ........ της ενώ αυτό είχε φουντώσει και ξερναγε φλόγες 3 ορόφους παραπάνω. Αυτή ομως στην κοσμάρα της. Για να μην πω για την ατμόσφαιρα στην Αθήνα τα βραδιά και τα αποκαΐδια στα μπαλκόνια.
Υπό αυτή την έννοια δεν επηρεάσουν μόνο τα diesel αλλά και πάλι μικρό diesel εντός πόλης χωρίς ξεκαπνισματα είναι εγκλήμα.
SUV/Crossovers Forum