-
Οι τιμές πάντως με μια πρόχειρη ανάγνωση δεν ειναι και τόσο προνομιακές. Ίσως γιατι η προκαταβολή είναι μικρή.
-
@fanis75 said in ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing:
Οι τιμές πάντως με μια πρόχειρη ανάγνωση δεν ειναι και τόσο προνομιακές. Ίσως γιατι η προκαταβολή είναι μικρή.
και ερωτηση, προκαταβολη ή πρωτη αυξημενη δοση?
εχει τεραστια σημασια.... -
Προφανώς απ' ότι κατάλαβα όλα θα τα πληρώνει η εταιρεία και όλα θα γίνονται μέσω της εταιρείας και απλά θα παρακρατείται από τον μισθό του καθενός το μίσθωμα.
Το πινακάκι από το link της ημερήσιας μας το παρουσίασαν κι εμάς οπότε φαντάζομαι κάτι με τη τιμή προ φόρων παίζει αλλά δυστυχώς πάνω στο θέμα του leasing είμαι εντελώς άσχετος και δεν τα καταλαβαίνω όλα
Μας είπαν βέβαια να ρωτήσουμε τους λογιστές μας για να δει ο καθένας μας αν τον συμφέρει.
Γάτος. Μου λες δηλαδή ότι το πέναλτι δεν μπορεί να παίζει και είναι άκυρο;
Για εξαγορά δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης, απλά κάποιοι ρωτήσαμε αν μπορεί να γίνει σε περίπτωση που οι ίδιοι επιθυμούμε να αγοράσουμε στο τέλος το αυτοκίνητο. -
@gatoz said in ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing:
και ερωτηση, προκαταβολη ή πρωτη αυξημενη δοση?
εχει τεραστια σημασια....Εμάς ως προκαταβολή μας το ανέφεραν.
-
Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι θα μας δοθεί εφάμιλλο αυτοκίνητο αντικατάστασης μέχρι να έρθουν οι δικές μας παραγγελίες.
-
Εμάς πάντως μας είπαν ότι αν πηγαίναμε μόνοι μας, δεν θα έπαιζαν τέτοιες τιμές.
-
Γατε καινούργια κόλπα αυτά όπως μας τα εξηγει ο συνφορουμιτης. Πως το βλέπεις;
Πετυχαίνει καλη τιμουλα η εταιρεία λόγω όγκου, μαζεύει πελατακια που ψήνονται, πληρώνει κάτι στην αρχή να πάρει τη μεγάλη έκπτωση φορου και μετά παρακρατά μισθό αντί να το δίνει παροχή, ενώ επωφελείται της εκπτωσης από την δαπάνη ;; . Διπλό δηλαδή όφελος;
Αλλά κόλπα…..Φίλε topic opener, η παροχή εταιρικού αμαξιού γίνεται όπως στην περιέγραψε ο γάτος. Μισθώνει η εταιρεία αμάξια και τα δίνει ως παροχή στα στελέχη της.
Επωφελείται του κόστους όπως θα είχε ωφέλεια αν τους τα έδινε ως μισθό και ο χρήστης φορολογείται για το πλασματικό εισόδημα της παροχής.
Πουθενά δεν γίνεται να το πληρώνει ο χρήστης το αμάξι ενώ είναι εταιρικη παροχή.
Δεν θα μπορεί να το εκπιπτει η εταιρία το έξοδο της μίσθωσης αν το παρακρατά από το μισθό των υπαλλήλων της … δεν παίζει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον με κανονικούς δηλωμένους μισθούς.
Καλά τα περί πέναλτι στον εργαζόμενο σε
περίπτωση αποχώρησης είναι απίστευτα. -
@katafractos17 said in ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing:
Εμάς πάντως μας είπαν ότι αν πηγαίναμε μόνοι μας, δεν θα έπαιζαν τέτοιες τιμές.
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άλλη τιμή για ένα τεμάχιο άλλη για περισσότερα.
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Ναι, δεν είναι το κλασικό μοντέλο όπου μια εταιρεία πληρώνει η ίδια, μισθώνει και παρέχει αυτοκίνητο σε διευθυντές και στελέχη της ως ένα είδος παροχής.
Αυτό το μοντέλο το γνωρίζω κι εγώ.Είναι αυτό που σας περιέγραψα.
Ουσιαστικά απ' ότι κατάλαβα, σου παρέχει ένα "προνομιακό" deal για να μισθώσεις ουσιαστικά εσύ ο ίδιος ένα αυτοκίνητο, συν κάποιες επιμέρους παροχές όπως η βενζίνη κτλ.Αυτός είναι και ο λόγος που αναρωτήθηκα από την αρχή ότι πιθανόν θα ήταν συμφέρον να το δει κάποιος ως αγορά και στο τέλος να εξαγοράσει το αυτοκίνητο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι σαν να πληρώνεις επί 4 χρόνια ένα αυτοκίνητο, χωρίς να έχεις κανένα οικονομικό ή φορολογικό όφελος και στο τέλος δεν σου μένει και τίποτα χειροπιαστό αν το επιστρέψεις.
Πάντως για όσους αναρωτήθηκαν περί της νομιμότητας της όλης ενέργειας, η εταιρεία είναι μεγάλη και σοβαρή, οπότε θεωρώ ότι όλο αυτό νομικά στέκεται και μπορεί να γινεί.
-
@katafractos17 μάλλον στην ίδια εταιρεία είμαστε.
Και ήθελα να γράψω στο Θέμα αλλά τα ανέφερες όλα. Μια σημείωση μόνο, νομίζω ότι σε περίπτωση αποχώρησης θα πρέπει να πληρώσεις όχι. το 1/4 της ΛΤΠΦ αξίας, αλλά το 1/4 των υπολειπόμενων μισθωμάτων.
Εμένα μου φαίνεται ότι το μόνο συν της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία πληρώνει το πρώτο μίσθωμα. Η τιμή δεν είναι προνομιακή πάντως, γτ είναι μίσθωμα x14 μισθούς, όχι x12 μήνες. Και ότι αν επιλέξεις κάποιο από τα 3 Peugeot (και μόνο γι' αυτές τις εκδόσεις που αναφέρονται) μπορείς να το επιστρέψεις σε περίπτωση αποχώρησης από την εταιρεία χωρίς πέναλτι.Παρεμπιπτόντως, για μένα δεν υφίσταται ο ορισμός "παροχή" όταν το πληρώνεις από την τσέπη σου (πχ 280 ευρώ μικτά λιγότερα στην περίπτωση του 2008 που ανέφερες). Απλά εξυπηρέτηση κάνει η εταιρεία και πληρώνει το πρώτο μίσθωμα. Τα οποία αν κατάλαβα καλά θα τα πάρει και πίσω / αφαιρέσει ως έξοδά της.
-
@babisstinson said in ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing:
@katafractos17 μάλλον στην ίδια εταιρεία είμαστε.
Χαχαχα... μάλλον.
Και ήθελα να γράψω στο Θέμα αλλά τα ανέφερες όλα. Μια σημείωση μόνο, νομίζω ότι σε περίπτωση αποχώρησης θα πρέπει να πληρώσεις όχι. το 1/4 της ΛΤΠΦ αξίας, αλλά το 1/4 των υπολειπόμενων μισθωμάτων.
Μπορεί. Δεν το θυμάμαι ακριβώς.
Εμένα μου φαίνεται ότι το μόνο συν της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία πληρώνει το πρώτο μίσθωμα. Η τιμή δεν είναι προνομιακή πάντως, γτ είναι μίσθωμα x14 μισθούς, όχι x12 μήνες.
Αν θυμάμαι καλά, το μίσθωμα είναι 12 μήνες, απλά η παρακράτηση στο μισθό γίνεται δια 14 μισθούς και όχι δια 12.
Και ότι αν επιλέξεις κάποιο από τα 3 Peugeot (και μόνο γι' αυτές τις εκδόσεις που αναφέρονται) μπορείς να το επιστρέψεις σε περίπτωση αποχώρησης από την εταιρεία χωρίς πέναλτι.
Χωρίς πέναλτι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να βρεις συνάδελφο να το πάρει.
Παρεμπιπτόντως, για μένα δεν υφίσταται ο ορισμός "παροχή" όταν το πληρώνεις από την τσέπη σου (πχ 280 ευρώ μικτά λιγότερα στην περίπτωση του 2008 που ανέφερες). Απλά εξυπηρέτηση κάνει η εταιρεία και πληρώνει το πρώτο μίσθωμα. Τα οποία αν κατάλαβα καλά θα τα πάρει και πίσω / αφαιρέσει ως έξοδά της.
Γι' αυτό είπα από την αρχή ότι είναι προτιμότερο να το δει κανείς σαν να αγοράζει αυτοκίνητο και απλά θα πρέπει να ελέγξει αν τον συμφέρει περισσότερο αυτός ο τρόπος και στο τέλος του μισθώματος να εξαγοράσει το αυτοκίνητο, από το να κάνει μια κανονική αγορά αυτοκινήτου από την αντιπροσωπία.
-
Ωραίο κόλπο , δεν είναι όμως ακριβώς παροχή σε είδος όπου ο εργαζόμενος πληρώνει μόνο τον φόρο επί της υπολογιζομενης αξίας από το νόμο βάσει της εργοστασιακής αξίας / 14.
Είναι σαν να έκανες μόνος σου Leasing αλλά με λίγο καλύτερο μίσθωμα; Πρέπει να δεις σε ένα Excell πόσο τελικά σε συμφέρει. Παρακράτηση μισθού+ φόρος+παροχή κόστους βενζίνης - σταθερά έξοδα που γλιτώνεις (ασφάλειες , τέλη , λάστιχα , service κλπ ) και σύγκριση με κάποιο πακέτο της αγοράς , συνυπολογίζοντας φυσικά και το ποσό εξαγοράς αν μπορείς να το μάθεις τώρα.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι...με ποιον τρόπο θα κάνουν αυτή την παρακράτηση, θα παίρνετε κανονικά τον μισθό σας στον λογαριασμό σας και θα τους τα επιστρέφετε μαύρα για να τα κουκουλωσουν με την πληρωμή μισθώματος που κάνουν κάθε μήνα αυτοί προς την εταιρεία Leasing; Αμέσως - αμέσως έχουν ένα μαύρο κενό στα βιβλία τους το οποίο έχει διπλό περαστεί ως έξοδο με όφελος 24% φόρο + 24 ΦΠΑ (περίπου δεν είναι ακριβώς έτσι) και κενό στα ταμεία - διαθέσιμα τους όσο τα ποσά που της παρακράτησης το οποίο που θα το ρίξουν;
Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν με κάποιο παραθυράκι κάποιος φοβερός λογιστής κατάφερε να βρει μια μαγική λύση! -
νομιζω καταλαβαινεις οτι προκειται βασικα για εντελως αλλο πραγμα....
κατι σαν μαζικη αγορα.
δεν εχει σχεση η επιχειρηση προφανως με αυτο, λειτουργει μονο σαν μεσαζοντας για ισως καλυτερη τιμη και ισως εισπρακτορας εις χειρας τριτου -
@vagkirk said in ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing:
Ωραίο κόλπο , δεν είναι όμως ακριβώς παροχή σε είδος όπου ο εργαζόμενος πληρώνει μόνο τον φόρο επί της υπολογιζομενης αξίας από το νόμο βάσει της εργοστασιακής αξίας / 14.
Είναι σαν να έκανες μόνος σου Leasing αλλά με λίγο καλύτερο μίσθωμα; Πρέπει να δεις σε ένα Excell πόσο τελικά σε συμφέρει. Παρακράτηση μισθού+ φόρος+παροχή κόστους βενζίνης - σταθερά έξοδα που γλιτώνεις (ασφάλειες , τέλη , λάστιχα , service κλπ ) και σύγκριση με κάποιο πακέτο της αγοράς , συνυπολογίζοντας φυσικά και το ποσό εξαγοράς αν μπορείς να το μάθεις τώρα.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι...με ποιον τρόπο θα κάνουν αυτή την παρακράτηση, θα παίρνετε κανονικά τον μισθό σας στον λογαριασμό σας και θα τους τα επιστρέφετε μαύρα για να τα κουκουλωσουν με την πληρωμή μισθώματος που κάνουν κάθε μήνα αυτοί προς την εταιρεία Leasing; Αμέσως - αμέσως έχουν ένα μαύρο κενό στα βιβλία τους το οποίο έχει διπλό περαστεί ως έξοδο με όφελος 24% φόρο + 24 ΦΠΑ (περίπου δεν είναι ακριβώς έτσι) και κενό στα ταμεία - διαθέσιμα τους όσο τα ποσά που της παρακράτησης το οποίο που θα το ρίξουν;
Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν με κάποιο παραθυράκι κάποιος φοβερός λογιστής κατάφερε να βρει μια μαγική λύση!Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι παράτυπο ή παράνομο.
Δεν θα ρίσκαρε ολόκληρη εταιρεία μια τέτοια ενέργεια.
Θεωρώ ότι σίγουρα είναι εξασφαλισμένο το όλο εγχείρημα.
Δεν θα επιστρέφει κανένας τίποτα μαύρα, ούτε θα κουκουλώνεται κάτι. -
@gatoz said in ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing:
νομιζω καταλαβαινεις οτι προκειται βασικα για εντελως αλλο πραγμα....
κατι σαν μαζικη αγορα.
δεν εχει σχεση η επιχειρηση προφανως με αυτο, λειτουργει μονο σαν μεσαζοντας για ισως καλυτερη τιμη και ισως εισπρακτορας εις χειρας τριτουΑν είναι έτσι τότε η επιχείρηση μεσολαβεί ως μεσάζοντας βάσει κάποιας προμήθειας λογικά, ψαρεύοντας πελάτες για λογαριασμό της εταιρείας Leasing μέσα από το προσωπικό της αφού εξασφαλίζει και εγγυάται δηλαδή πως το μίσθωμα θα πληρώνεται κατευθείαν από την μισθοδοσία τους μέσω απευθείας κατάθεσης στον λογαριασμό της Leasing.
Για να προκύπτει όμως φόρος λόγω παροχής σε είδος σημαίνει πως η σύμβαση είναι μεταξύ επιχείρησης και εταιρείας Leasing και η επιχείρηση παραχωρεί την χρήση των οχημάτων.
Οπότε και μίσθωμα καταβάλει ο εργαζόμενος , και φόρο θα πληρώσει , και ποινή αν διακόψει νωρίτερα , άρα όλα κρίνονται από το ποσό συμφέρον είναι το μίσθωμα (παρακράτηση) σε σχέση με το τι θα έβρισκε ως ιδιώτης σε μια σύμβαση Leasing.
Πάντως κατά την άποψη μου συνεχίζει να παραμένει άκρως προβληματική από πλευράς νόμου αυτή η παρακράτηση από την πλευρά του εργοδότη για κάτι που από την άλλη πλευρά φορολογικά αποτελεί παροχή σε είδος. Ίσως νομικά να μοιάζει με δάνειο προς εργαζόμενους και παρακράτηση της δόσης από το μισθό του; Δεν ξέρω. -
Λοιπόν έχουμε πάρει τις προσφορές για τα αυτοκίνητα που μας ενδιαφέρουν αλλά δεν βρήκα την ευκαιρία να γράψω νωρίτερα και δεν είχα και όλες τις λεπτομέρειες.
Δεν θα σας μπλέξω με λεπτομέρειες του μοντέλου υπολογισμού κτλ, αλλά θα σας παραθέσω την τιμή μισθώματος καθώς και το ποσό με το οποίο θα επηρεάζεται ο καθαρός μισθός (το οποίο είναι πολύ μικρότερο της τιμής του μισθώματος) μιας και η κράτηση του μισθώματος θα επιβαρύνει/επηρεάζει τον μικτό μισθό.
-
Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 S&S Auto Active Plus*
Μίσθωμα 430€ - Επιβάρυνση καθαρού μισθού 180€
Ποσό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα κάθε χρόνο 1931€ -
Hyundai Tucson 1.6T 48V 150hp 2WD 7DCT HGS
Μίσθωμα 394€ - Επιβάρυνση καθαρού μισθού 165€
Ποσό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα κάθε χρόνο 1880€ -
Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 110 S&S Active Plus Corporate
Μίσθωμα 280€ - Επιβάρυνση καθαρού μισθού 118€
Ποσό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα κάθε χρόνο 339€
Τα παραπάνω ποσά που θα επιβαρύνουν κάθε χρόνο το εισόδημα, προκύπτουν σύμφωνα με το παρακάτω μοντέλο, σε συνάρτηση με τη ΛΤΠΦ
• Από 0 έως 12.000 ευρώ 4%.
• Από 12.001 έως 17.000 ευρώ 7%.
• Από 17.001 έως 20.000 ευρώ 14%.
• Από 20.001 έως 25.000 ευρώ 18%.
• Από 25.001 ευρώ και άνω 22%.Απ' ότι καταλαβαίνω επίσης, ο φόρος που θα κληθεί ο καθένας να πληρώνει κάθε χρόνο, θα υπολογίζεται σύμφωνα με το παρακάτω.
• Για εισόδημα έως 20.000 ευρώ 24,2%
• Για εισόδημα από 20.0001 έως 30.000 ευρώ 34%
• Για εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ 43,5%
• Για εισόδημα από 40.001 έως 65.000 ευρώ 52,5%
• Για εισόδημα από 65.001 ευρώ και άνω 54%Οπότε για το 3008 πχ και για κατηγορία εισοδήματος 20 - 30 χιλ € θα πληρώνει φόρο κάποιος το χρόνο: 1931€ x 34% = 656€
Είναι σωστά τα παραπάνω που υπολογίζω ή είμαι εκτός τόπου και χρόνου;
Δυστυχώς δεν έχω κάποιον λογιστή οπότε όποιος γνωρίζει, η γνώμη/βοήθεια του θα ήταν πολύτιμη.Επίσης διάβασα στο διαδίκτυο ότι τα υβριδικά με εκπομπές κάτω των 50 CO2 και ΛΤΠΦ κάτω των 40000€ δεν έχουν καθόλου φορολογία, οπότε το κομμάτι με την επιβάρυνση στο μισθό ως επιπλέον εισόδημα και ο ετήσιος φόρος δεν υφίσταται.
Ισχύει αυτό;Πρέπει να απαντήσω μέχρι αύριο το μεσημέρι οπότε δεν έχω πολύ χρόνο.
Με τους υπολογισμούς που έχω κάνει και εφόσον τα παραπάνω που σκέφτομαι για τη φορολογία είναι σωστά, νομίζω ότι είναι μια καλή και συμφέρουσα κίνηση/πρόταση σε σχέση με τη κλασική πατροπαράδοτη αγορά ενός από τα παραπάνω μοντέλα και μάλιστα αν υπολογίσει κανείς ότι στο μίσθωμα είναι πληρωμένα και καλύπτονται τα πάντα, εκτός από τη βενζίνη και το ΚΤΕΟ.
Η μίσθωση θα είναι 48μηνη και στο τέλος αν θέλει κάποιος, θα μπορεί να εξαγοράσει το αυτοκίνητο ως μεταχειρισμένο με την τιμή που θα υπολογιστεί ότι θα έχει τότε.
(τα μισθώματα που θα έχουν καταβληθεί δεν θα μετράνε ως κεφάλαιο για την εξαγορά εκτός από κάποιο μικρό ποσοστό τους ίσως. Θα μετράει όμως η προκαταβολή των τριών μισθωμάτων).Πως το βλέπετε;
Κάθε γνώμη και βοήθεια δεκτή και πολύτιμη. -
-
Για εμένα είναι πολύ καλή λύση αυτή και προσωπικά θα το έκανα άμεσα!
-
στα φορολογικα εισαι σωστος. να ξερεις φυσικα οτι η φορολογικη επιβαρυνση υπολογιζεται αποκλειστικα στο ανω ακρο του εισοδηματος φυσικα.
παιζει με τα φεβ και τα ηλεκτρικα κατι παρα πολυ ενδιαφερον αν και η πρωτο μισθωμα θα ειναι πολυ αυξημενο: τα φεβ βγαινουν απο τα εξοδα με συντελεστη 130% και τα ηλεκτρικα με 150%. Τα φεβ ειναι τα μονα υβριδικα που ακολουθουν αυτον τον κανονα, της τουοτα οχι οπως και κανενος αλλου μη φεβ. υποθετω οτι καπως τα βγαζει απο τα εξοδα της η εταιρεια σου οποτε μπορει και να τους ενδιαφερει η περιπτωση οπως και εσενα. στον χρηστη πραγματι η επιβαρυνση στην εφορια ειναι 0. -
Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Οι απαντήσεις σας βοήθησαν αρκετά.Το υβριδικό μου το δίνουν ως εξής:
- Peugeot 3008 Hybrid4 300 e-EAT8 GT
Μίσθωμα 551€ - Επιβάρυνση καθαρου μισθού 231€
(ΛΤΠΦ: 39.993€ - WLTP Εκπομπές CO2: 29 - 31 g/km)
*Σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει και με τα λεγόμενα σας δεν βεβαιώνεται επιπλέον εισόδημα, οπότε επιβάρυνση 0.
- Peugeot 3008 Hybrid4 300 e-EAT8 GT
-
Εγώ στη θέση σου από τα 4 υποψήφια θα πήγαινα σε ένα από τα δύο άκρα. Δηλαδή ή θα πήγαινα στο ακριβότερο υβριδικό 3008 ή στο φθηνότερο 2008. Ή θα πήγαινα δηλαδή για τη μέγιστη οικονομία ή για τη μέγιστη ευχαρίστηση. Και μεταξύ μας για διαφορά 113 ευρώ το μήνα (μείον κάτι ψηλά που θα γλιτώσεις επιπλέον από την εφορία) δεν θα το πολυσκεφτόμουν. 3008 υβριδικό, ΕΥΚΟΛΑ!
ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing