-
Όπως έγραψα και προηγουμένως η δουλειά του στρατιωτικού δεν είναι ούτε η πιο επικίνδυνη αλλά ούτε και η πιο ανθυγιεινή. Η συχνότητα δυστυχημάτων και ατυχημάτων σε άλλους κλάδους εργαζομένων είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης όσον αφορά το ανθυγιεινό υπάρχουν αλλα επαγγέλματα πιο ταπεινά δίχως φαμφάρες και γαλόνια που πραγματικά δεν χωρά συζήτηση. Μην επιμένετε μερικοί γιατί δεν έχει νόημα. Όσο αφορά την θνησιμότητα υπάρχουν κλάδοι στο στράτευμα που τους γνωρίζουμε όλοι. Όσο αφορά το ανθυγιεινό επίσης. Οι περισσότεροι δεν είναι έτσι όμως. Τι να κάνουμε?
-
Ο εναερίτης της ΔΕΗ κάνει το ίδιο επικίνδυνη δουλειά με αυτή ενός πιλότου. Το να επαναλαμβάνεις Σπύρο κάτι, δεν το κάνει αλήθεια όμως... Δεν ξέρω τι είδες όταν υπηρέτησες, αλλά τα περισσότερα Στελέχη είναι μάχιμοι.
-
Αλέξανδρε το αυτονόητο επαναλαμβάνω. Όσο αφορά τα δυστυχήματα και ατυχήματα το 50% ετησίως αφορά εργοστασια και οικοδομή. Το στράτευμα έχει και ευτυχώς πολύ χαμηλά ποσοστά. Όσο αφορά το ανθυγιεινό πλην ελαχίστων ειδικοτήτων στο στράτευμα υπάρχουν αλλοι κλάδοι με πρώτη πρώτη την οικοδομή και την μεταποίηση που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κρισιμότητα. Υπάρχουν άρθρα και στατιστικές που μπορείς να το επιβεβαιώσεις.
Για να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, 2 εργαζόμενοι στατιστικά χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα. Στη χρονιά τι ποσοστό εσύ νομίζεις ότι αφορά το σύνολο του στρατευματος? Η αλήθεια είναι πως το 50% αφορά εργαζόμενους σε εργοστάσια - γραμμές παραγωγής, οικοδομή, Ενα μεγάλο πλέον ποσοστό καταλαμβάνουν οι μεταφορές και πολύ μικρότερο στρατιωτικές ασχολίες.
Αυτά είναι γνωστά. Δεν επαναλαμβάνω κάτι μέχρι να πειστείς. Δεν είναι καν η άποψη μου. Στατιστική και ιστορικότητα συμβάντων λέγεται. -
Το στράτευμα αποτελείτε από 120.000, περίπου, μόνιμα στελέχη. Οι προδιαγραφές ασφαλείας στο Στράτευμα είναι όντως πολύ υψηλές, αλλά πολύ υψηλός είναι και ο κίνδυνος.
Δεν μπορείς όμως να συγκρίνεις στατιστικά τους 1 εκατομμύριο χειρώνακτες του ΙΤ με τους 100.000 (βγάζω τους γραφιάδες) των ΕΔ και να λες ότι γίνονται περισσότερα ατυχήματα στον ΙΤ! Προφανώς θα είναι περισσότερα πα περιστατικά, αφού είναι δεκαπλάσιοι και επίσης τα μέτρα ασφαλείας πολλές φορές είναι για το ανάθεμα (και αυτό θα πρέπει να το δείτε εσείς οι υποστηρικτές του ΙΤ και του Καπιταλισμού). Αυτό δεν κάνει λιγότερο επικίνδυνη την δουλειά του ένστολου. Ένας προς έναν είναι το ίδιο και χειρότερο.
-
Οκ λοιπόν, να μη δώσω σημασία στα συμβάντα και στις στατιστικές γιατι το στρατευμα είναι μόνο 120000. Νεξτ...
-
@spi_duster said in Μονόλογοι ...:
Οκ λοιπόν, να μη δώσω σημασία στα συμβάντα και στις στατιστικές γιατι το στρατευμα είναι μόνο 120000. Νεξτ...
Αυτό που λέω είναι ότι οι στατιστικές πρέπει να είναι βάσει αριθμών και αναλογικότητας. Διαφωνείς με αυτό;
-
Ποια συνταξη και παπαριες? Συνταξη αγαπουν οι γεροι και οι στρατιωτικοι. Οι τελευταιοι τουλαχιστο μεχρι πριν λιγα χρονια επαιρναν συνταξη σε ηλικια που αλλοι ξεκιναγαν οικογενεια
Στρατιωτικός στα υποβρύχια, πήρε στα 45 και είχε μπει σε υποβρύχιο μία φορά για ένα ταξίδι...
-
Προδιαγραφές ασφαλειας μπορεί να υπάρχουν στο στράτευμα, (οπως π.χ. και τεκμηριωση ISO σε κάποια συρτάρια στις ιδιωτικές εταιρείες) αλλά ούτε μισό στέλεχος δεν κατανοεί ή έχει εμπεδώσει το "πνεύμα ασφαλείας", το αντίθετο μάλιστα, το bypass των δικλείδων ασφαλείας δεν είναι απλά διαδεδομένο, είναι μάλλον η "standard practice" και η "πατέντα" θεωρείται ύψιστη μαγκιά και ταλέντο.
Δε λέμε για τη διαδικασία χειρισμού ενός πυροβολου (που αλλιώς δεν γίνεται) αλλά δείτε ας πούμε τα απλά καθημερινά, επίπονη αποψίλωση στα ξεροχορτα και μετά πετρελαιωμα των ελαστικών και οχημάτων, να γυαλίζουνστην επιθεώρηση...
Ίσως ο Αλεξ κρίνει κι απ τα Τεθωρακισμένα, που τα στρατόπεδα και διαδικασίες ήταν σε σύγκριση με το Πεζικό, όπως οι στρατιές των Elves vs Orcs στις ταινίες φαντασίας...
Έχω πιεί καφέ σε παρέα με παιδι με παραμορφωμενο κεφάλι και με προβληματική καθημερινότητα δια βίου, που έτυχε να πάει φαντάρος στους πεζοναύτες κι ο λοχαγός του σκέφτηκε πως θα έκανε πολύ το κομμάτι του στον Ταξίαρχο, αν κατάφερνε να επιδείξει απλούς φαντάρους να ξαπλώνουν κάτω από κινούμενα άρματα στην επόμενη άσκηση... μόνο που δεν υπολόγισε την καθίζηση βρεγμένου εδάφους... οι ιστορίες είναι αμέτρητες και λίγο ευαίσθητο θέμα να δημοσιοποιουμε προσωπικές ιστορίες ή να μιλάμε για την ανοχή στα τσιγαριλικια, χαπακωμα, κλπ. -
@realzeus said in Μονόλογοι ...:
@ggab said in Μονόλογοι ...:
Ποια συνταξη και παπαριες? Συνταξη αγαπουν οι γεροι και οι στρατιωτικοι. Οι τελευταιοι τουλαχιστο μεχρι πριν λιγα χρονια επαιρναν συνταξη σε ηλικια που αλλοι ξεκιναγαν οικογενεια
Γιατί ρε συ οι στρατιωτικοί πρέπει να δουλεύουν παραπάνω απο 40χρονια;;;;;;
Γιατί πρέπει να δουλεύουν αμισθί υπερωρίες;;;;
Γιατί πρέπει να κάνουν αμισθί 24ωρες βάρδιες;
Γιατί πρέπει να μετατίθενται σε διάφορες πόλεις,χωριά και νησιά ανά την επικράτεια;;;
Υπήρχε το παράθυρο της αποστρατείας στα 25ετη με μεγάλη μείωση της σύνταξης,για όσους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε όλα τα παραπάνω,αλλά έκλεισε.Νταξ τωρα. Ποσο ταλαιπωρουνται οι στρατιωτικοι , τι τραβαν κλπ μη το αρχισουμε καλυτερα. Παντως η δουλεια τους ουτε η πιο ανθυγειινη ουτε η πιο επικινδυνη ειναι. 20 μηνες ειδα πολλους γαλοναδες. Εχω αποψη.
Καλως εκλεισε για το 90% το παραθυρι. Αν εκλεισε. Απο τους ενστολους πραγματικα δυσκολη ειναι η δουλεια των αστυνομικων - ολο το χρονο, των πυροσβεστων για 4 μηνες και ναυτικων ιπταμενων, οπως και ειδικων δυναμεων. Οι περισσοτεροι ομως προσκοποι.Δεν είδες πολλά σε μόλις 20 μήνες, αυτό είναι το θέμα.
Κάθε φορά που μπαίνεις σε άρμα με πυρομαχικά, κινδυνεύεις να μην βγεις ξανά. Έχω δει συναδέλφους νεκρούς, χωρίς χέρια κλπ. Το 2004, αν θυμάστε, κλάψαμε 4 Ανθυπιλάρχους, μόλις είχαν βγει από την Σχολή, 22 χρονών παιδιά.... Προφανώς το ίδιο ισχύει για τα ιπτάμενα μέσα και τα πλεούμενα, όλων των Κλάδων.
Θα πω απλά μια δική μου περίπτωση, δεν λέω ότι και οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν μπορεί να έχουν κάτι τέτοιο. Απλά δείχνει πόσα ίσως δεν ξέρετε για την ζωή του Στρατιωτικού, ακόμα και από ΑΣΕΙ. Έχω λοιπόν Υπηρεσία ΑΥΔΜ Δευτέρα, οπότε μπαίνω 07:00 την Δευτέρα και κάνω κανονικά το πρόγραμμά μου (Δκτης Ίλης τότε), μέχρι που αναλαμβάνω Υπηρεσία ΑΥΔΜ-Επόπτη Υποστρατοπέδου στις 15:00, ως το άλλο πρωί. Φυσικά με αναφορές, εφόδους, εκπαίδευση (δήθεν, οπλασκήσεις κλπ που τις έκανε ο ΒΑΥΔΜ) κλπ, άντε να κοιμηθείς 2-3 ώρες. Ξημερώνει Τρίτη και ξανά κανονικό πρόγραμμα, ως τις 15:00, έλα όμως που ήταν Τρίτη με Νυχτερινή Εκπαίδευση, Ιούλιο μήνα (έχει σημασία ο Ιούλιος, γιατί κανονικά πάει μετά τις 00:00 η Νυχτερινή) άρα ως τις 00:30 πάλι μέσα για εκπαίδευση (κλάσεις εκπαιδεύσεως, τα άρματα να έχουν βγει από τις ρεμίζες και να έχουν ανοίξει τα θερμικά τους κλπ). Κάνει τελευταία στιγμή μια ντρίπλα και ο Δκτης της ΕΜΑ και μας αποδεσμεύει 10 λεπτά νωρίτερα (αν περνούσε η Νυχτερινή την 00:00, θα παίρναμε απαλλαγή για την επόμενη μέρα) και έτσι, θα έπρεπε να μπούμε ξανά στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης. Το σπίτι μου ήταν 70 χλμ μακριά από το στρατόπεδο, οπότε κοιμήθηκα ξανά μέσα. Ξύπνημα στις 06:00, επειδή ήμουν και Ίλαρχος Εβδομάδος, παίρνω αναφορά από τον επόμενο ΑΥΔΜ, κάνουμε αναφορά Επιλαρχίας, δίνω αναφορά στον κ. Δκτη, κάνω κανονικά το ωράριο μου ως τις 15:00 και επιτέλους φεύγω από το Στρατόπεδο για το σπίτι μου. Ξεκίνησα για την δουλειά 06:00 την Δευτέρα και επέστρεψα σπίτι ξανά στις 16:00 την Τετάρτη. Κι αυτό απλά ήταν απλά μια κανονική βδομάδα. Μου έχει τύχει να μπω για βάρδια και να έχει διαταχθεί έκτακτη ΤΑΜΣ (σκηνάκια) 10 ημερών. και να μην έχεις 2ο βρακί μαζί σου (αλλά για αυτό υπάρχει ο Σάκος Εκστρατείας - αυτό που λένε οι φαντάροι "λουκάνικο", άλλωστε).
Έτσι που λέτε, κοιμόμασταν όλην την ώρα και μας πλήρωναν... κι εγώ έχω μια ωραία τρύπα στην πλάτη μου από βολίδα 0.45'' που έμεινε μέσα σε Μ1911 Α1 και εκπυρσοκρότησε μέσα στην ΑΟ, όταν βάζαμε ξανά τα όπλα, μετά από βολή *δήθεν αυτό δεν είχε χρησιμοποιηθεί και δεν καθαρίστηκε ποτέ), με εμένα να είμαι Αξιωματικός Οπλισμού Επλχιας, κι ευτυχώς ήταν από θραύσματα, αλλιώς δεν θα σας έγραφα τώρα! Φίλος έκανε κομμάτια το χέρι του όταν το πηγαίο του πυροβόλου L7 του Leo 1 οπισθοδρόμησε απότομα, μετά από αφλογιστία, σε ΤΑΜΣ. Βγήκε με αναπηρική. Πριν 20 χρόνια γνωστός μου κόπηκε στην μέση ανάμεσα σε 2 Μ Σειράς. Καλές εποχές. Άχρηστοι καραβανάδες κατά τα άλλα...
Δεν μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω μέσω δικών μου εμπειριών. Όλοι ξέρουν ότι το 20' 90 μέρες επιφυλακή ήταν οι Ι.Υ και Ε.Ε. Βέβαια εκεί αυτή είναι η δουλειά μας. Ανθυγιεινά στο μηχανοστάσιο ενός πολεμικού πλοίου;;;;αν είναι δυνατόν. Λεβάντα και χαμομήλι. Τα ίδια φαντάζομαι και σε ένα άρμα!
-
Προφανώς στ ΤΘ είναι εντελώς διαφορετικά από ότι στο ΠΖ (αν και τώρα περιμένω τον kkkostas ναι διαφωνήσει), αλλά το να περνάει το άρμα πάνω από του στρατιώτες είναι στάνταρ εκπαίδευση σε όλο το ΝΑΤΟ.
-
@georgemit said in Μονόλογοι ...:
Στρατιωτικός στα υποβρύχια, πήρε στα 45 και είχε μπει σε υποβρύχιο μία φορά για ένα ταξίδι...
Αυτό δεν γίνεται.
-
Για κάποιον λόγο νομίζουν ότι οι Στρατιωτικοί είναι σε ένα γραφείο μόνο. Επίσης δεν ξέρουν ότι για να φτάσεις στο γραφείο, κάποια στιγμή, έχεις περάσεις από αεροπλάνα, υποβρύχια, άρματα κλπ...
-
@ggab said in Μονόλογοι ...:
@georgemit said in Μονόλογοι ...:
Αυτό δεν γίνεται.
Ο ίδιος και τα παιδιά του το έλεγαν. Το θέμα είναι άλλο, λαμογιές πάντα γίνονταν και παντού και ανεπαρκείς υπήρχαν πάντα και παντού. Το θέμα με τους στρατιωτικούς είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό τους είναι υπέρβαροι και αγύμναστοι. Απαράδεκτο για μένα. Μη κάνει κανά ντου ο Τούρκος και πώς θα πάρουν τα πόδια τους.
-
Για κάποιον λόγο νομίζουν ότι οι Στρατιωτικοί είναι σε ένα γραφείο μόνο. Επίσης δεν ξέρουν ότι για να φτάσεις στο γραφείο, κάποια στιγμή, έχεις περάσεις από αεροπλάνα, υποβρύχια, άρματα κλπ...
Προφανώς τυγχάνει να γνωρίζουν κάποιους με τουλάχιστον 30 χρόνια υπηρεσίας και απορούν γιατί δεν είναι σε μία κανονιοφορο,υποβρύχιο,γιατί δεν μπαίνει σε άρματα ενώ είναι στα τεθωρακισμένα και γιατί δεν κάνει αναχαιτίσεις στο Αιγαίο!
-
Δεν μηδενιζω τους ένστολους και ειδικά τους στρατιωτικους αλλά για κάθε μία άσχημη εργασιακή εμπειρία υπάρχει και ένα Ζούμπερι, για κάθε μία θυσία στο σώμα υπάρχει μια ΚΣΑΝ για κάθε πυρ και κίνηση στη βροχή υπάρχει και μια Κοπή.
Για τους πυροσβέστες τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από 3 μήνες φωτιάς το καλοκαίρι. Θέλει άντερα να πηγαίνεις σε τροχαία και να ξεκολλάς μυαλά από παρμπρίζ.
Κατά τα άλλα όταν ακούω γκρίνια για βάρδιες και υπηρεσίες εκνευρίζομαι, σαν να γκρινιάζει ο σερβιτόρος που δουλεύει όρθιος και πάει δουλειά το βράδυ - Σ/Κ - αργίες.
Εγώ ήμουν τυχερός και είδα την "καλή" πλευρά του Στρατού πήγα ΕΛΔΥΚ και εκεί ήταν όλα προβλεπόμενα και σε αυθονία. Βέβαια Όποια γκρίνια υπήρχε την σκέπαζε ο διπλός μισθός της εθνοφυλακης... να τα λέμε και αυτά. -
Όλο και κάποιος λόγος θα υπάρχει για να το πιστεύουν.
Εγώ π.χ. έχω χειρότερη άποψη αλλά τέλος πάντων. Λεπτομέρειες.
-
Δηλαδή οι 40 μέρες επιφυλακή του 20 είναι το πρόβλημα, μιας καριέρας 10ετιών ?
Το να βλέπω τον υπέρβαρο να παρελαύνει στον Πόρο και να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του, είναι ωραίο θέαμα ?
Και να σας πω κάτι, θα πάμε με τις εποχές που πρέπει.
Δηλαδή τι να πουν οι παππούδες μου που βρέθηκαν αξιωματικοί εξ εφέδρων γιατί έκαναν 10-12 χρόνια πολεμική θητεία και άλλαξε η ζωή τους ?
Αλλά οι επόμενοι, η γενιά του πατέρα μου, βρέθηκαν πιο χαλαροί έστω και στον ψυχρό πόλεμο, με θητείες 24-30 μηνών.
Εγώ και η γενιά μου με 26 μήνες θητεία στο ΠΝ κανονική, άλλο αν σαν προστάτης έκανα 13, έβλεπα ήδη πολλούς χαλαρούς και βέβαια έτρεχαν τους στρατεύσιμους.
Τώρα όμως που ο στρατός έχει αλλάξει και έχει γίνει επαγγελματικός, θα πρέπει να αλλάξουν και τα πράγματα και όχι να περιμένουν τους στρατεύσιμους να κουβαλάνε τα πάντα, ενίοτε και με προβλήματα στην υγεία τους. Καμιά φορά θα πρέπει οι γονείς να κυνηγάνε λίγο όλο αυτό το ξυσταριό που κάθεται.
Και τι με νοιάζει εμένα αν ο παλιός ΠΥ, τώρα Ε αξιωματικός έχει 25 χρόνια υπηρεσία. Πρέπει να είναι μάχιμος. 40άρης είναι. Γιατί πρέπει να πήζεις τον στρατεύσιμο, που είναι σχεδόν 30άρης.
Τώρα για τους κινδύνους, όντως υπάρχουν, αλλά υπάρχουν σε πολλές δουλειές.
-
@storm said in Μονόλογοι ...:
Μιλάμε για μάχιμες ειδικότητες. Ναι, μπορεί να φτάσει και ο Ελαφράς Υπηρεσίας εκεί, αλλά αυτό είναι υποπερίπτωση. Άλλωστε στα ΦΕΚ φαίνεται αυτό.
@criuser said in Μονόλογοι ...:
Το να βλέπω τον υπέρβαρο να παρελαύνει στον Πόρο και να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του, είναι ωραίο θέαμα ?
Όχι, απαράδεκτο είναι. Σπανιότατα όμως θα δεις Αξκο καριέρας σε τέτοια χάλια. Μια φορά μόνον θυμάμαι. έναν Ταξίαρχο, σε Επιθεώρηση ΓΕΠΣ, που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Στγο στην παράταξη... Ο συγκεκριμένος είχε τέτοιες γνωριμίες όμως, που έγινε και Υποστράτηγος (Μέραρχος)...
Μεταξύ μας όμως, οι επιτελικοί Αξκοι έχουν άλλο ρόλο. Ας ήταν ο συγκεκριμένος που ανέφερα καλός Επιτελικός (δεν ήταν δυστυχώς) και ας ήταν και σε αναπηρικό καροτσάκι. -
Πίλαφος ήταν ο συγκεκριμένος που λέω.
Αλλά γενικά υπήρχαν πολλοί μόνιμοι με κοιλιές που ήταν απαράδεκτο. -
@storm said in Μονόλογοι ...:
Μιλάμε για μάχιμες ειδικότητες. Ναι, μπορεί να φτάσει και ο Ελαφράς Υπηρεσίας εκεί, αλλά αυτό είναι υποπερίπτωση. Άλλωστε στα ΦΕΚ φαίνεται αυτό.
Εγώ ξέρω να πω ότι συνειδητά αποφεύγω κάθε συζήτηση στο φόρουμ περί ενόπλων δυνάμεων.
Από εκεί και πέρα ποτέ δεν θα έμπαινα σε διαδικασία να υπερασπιστώ για το οτιδήποτε την δική μου επαγγελματική συντεχνία των Μηχανικών. Άλλωστε ποτέ δεν το έχω κάνει στο φόρουμ και ούτε πρόκειται. Στην Ελλάδα η βρώμα, η μπόχα και η δυσωδία είναι καρκινώματα που έχουν εξαπλωθεί παντού.
Μονόλογοι ...