-
Σε κώμα ο Μαρκιόνε, φημολογείται ότι είναι με μηχανική υποστήριξη από την Παρασκευή.
-
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τα ίδια και φέτος ακόμα χειρότερα...νεκροί, καμένοι και ξεσπιτωμένοι άνθρωποι, καταπράσινες περιοχές γεμάτες ζωή να μετατρέπονται μέσα σε λίγες ώρες σε κάρβουνο.
Δεν εύχομαι να είναι η τελευταία φορά επειδή αποκλείεται να είναι.Εύχομαι καλή δύναμη στους πιλότους, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και καλό κουράγιο σε όσους έχασαν οικείους τους ή τις περιουσίες τους.
Και το χειρότερο θάνατο για όσους έβαλαν τη φωτιά, αν πρόκειται για εμπρησμό.
20 νεκροί και 88 τραυματίες μέχρι τώρα σύμφωνα με δήλωση Τζανακόπουλου.
Δε θέλω να σκέφτομαι τι άλλο θα αποκαλυφθεί με το φως της ημέρας. -
26/8/2007
Για «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδας έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις πυρκαγιές
...η κυβέρνηση αποδίδει την τραγωδία σε οργανωμένο σχέδιο....Ανακοίνωση και από το ΣΥΡΙΖΑ: «Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας «ασύμμετρες απειλές» και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής».
»Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».
24/7/2018
Για μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωσή του από το συντονιστικό του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ο πρωθυπουργός, έκανε δις αναφορά σε **'ασύμμετρο φαινόμενο' **μιλώντας για τα μέτωπα των πυρκαγιών.
Nωρίτερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο, υπόνοιες για εμπρησμό άφησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, λέγοντας πως** 'δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές'. **
Ρε κάτι συμμετρικές συμπτώσεις...
http://www.in.gr/2007/08/26/greece/gia-asymmetri-apeili-kanei-logo-i-kybernisi/
http://www.capital.gr/politiki/3306529/tsipras-duskoli-nuxta-gia-tin-ellada-asummetro-to-fainomeno
-
Πέραν των πολιτικών θεμάτων και του τι γίνεται που μπορεί να είναι αλήθεια ή να είναι θεωρίες συνομωσίας , εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι στα θέματα τα οποία είναι προφανή .
Ολες αυτές οι αυθαιρετουπόλεις στην Ανατολική και Δυτική Αττική έχουν εγγενές πρόβλημα που σε συνδυασμό με την απουσία γνώσης , εκπαίδευσης , παιδείας και του με τον κλασσικό ξερολισμό του ελληναρά , είναι βέβαιο ότι θα οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών .
Οι ελληναράδες έχουν ξοδέψει απίστευτα λεφτά για να φτιάξουν πέτρινες ψηλές μάντρες για να προφυλάξουν κάθε εκατοστό του αγροτεμαχίου με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι στενοί χωρίς δυνατότητα διαφυγής , συχνά πρώην αγροτικοί οδοί πλάτους 4-5 μ. Αυτοί και την φωτιά οδηγούν και εμποδίζουν την γρήγορη διαφυγή των κατοίκων .
Αντιπυρικές ζώνες σε πευκόφυτη αστική περιοχή δεν διανοείται να κάνει κανείς , τοπική πυρόσβεση και εκπαίδευση επίσης δεν γίνεται και βέβαια χτες οι άνεμοι σήκωναν καρέκλες και έρριχναν ζαρντινιέρες και όλα τα υποψήφια θύματα έπαιζαν την ζωή τους κορώνα γράμματα ανάλογα που θα πήγαινε ο αέρας .
Μίλαγα με γνωστό σε κομμάτι που τελικά δεν πειράχτηκε γιατί ήταν προς βορρά , αλλά αν έπρεπε να φύγει από εκεί από τα στενά δρομάκια , με την φωτιά να έρχεται οι επιλογές ήταν ανύπαρκτες .
Σε όλα αυτά ήρθε και ο πανικός να ολοκληρώσει το κακό .
Χρειάζονται αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο , αλλά με διαλυμένη την χώρα και την οικονομία , είναι πιο φτηνό για την πολιτεία να χάνουν 30-50-100 καμμένους ή πνιγμένους ανά 30 χρόνια , παρά να πάρουν αποφάσεις με πολιτικό κόστος .
-
Φίλε criuser επί των πολιτικών θεμάτων διαφωνούμε, αλλά δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου 100% στο παραπάνω σχόλιό σου. Εμείς, ως πολίτες, είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για αυτά που ζούμε. Κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων. Όλα τα άλλα γίνονται ξανά ή ίσως καλύτερα και να μην είχαν γίνει ποτέ (για τα αυθαίρετα μιλάω...)
-
+1 σε criuser,elplat για τα 2 τελευταία posts.
-
Παιδιά επειδή μένω κάποια χρόνια στα μέρη (η φωτιά ξεκίνησε 800 μέτρα από το σπίτι μου) πολλά από αυτά που βλέπετε όχι μόνο δεν είναι αυθαίρετα αλλά πέρα από τις οικοδομικές άδειες (με κόστη από 20000 και πάνω) οι άνθρωποι πληρώνουμε και επίσης υψηλά ποσά σε ανταποδοτικά τέλη (που δεν βλέπουμε το αντίκρυσμα...) και σε υψηλότατους φόρους. Εκτός και αν θεωρείτε ότι ο Καραμανλής ζει σε εκτός σχεδίου περιοχή ή ο συγχωρεμένος ο Εβερτ με το ομώνυμο κτήμα να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής... Φυσικά και υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με αποφάσεις που δεν υλοποιούνται λόγω πολιτικού κόστους. Για παράδειγμα από όσους με διαβάζουν λίγο εδώ μέσα θα έχουν δει πως κατά καιρούς επισημαίνω πρώτον γιατί 25 χλμ από την Αθήνα χρειάστηκε να αγοράσω 'τζιποειδές'. Εχοντας εγκαταστήσει βιολογικό σύστημα αντί βόθρου στο σπίτι μου κάποιοι μεγαλοσχήμονες από αυτούς που κάνουν πως στενοχωριούνται σήμερα για το κακό που βρήκε την γειτονιά... μάζευαν πριν λίγα χρόνια υπογραφές ώστε να μη γίνει βιολογικό σύστημα Αν. Αττικής χρηματοδοτούμενο μάλιστα από την ΕΕ. Φυσικά και τους πέρασε. Φταίμε φυσικά οι πολίτες σε ατομικό επίπεδο γιατί αρνούμαστε να κατανοήσουμε στην πλειοψηφία μας πως με κοινές συντονισμένες δράσεις μπορούμε να αποτρέψουμε κάποια δυσάρεστα. Εδώ μέσα έχουν βρεθεί ανόητοι που όταν έγραφα για κοινές δράσεις συμπολιτών έψαχναν τρόπο να με βγάλουν μακάκα. Προσωπικά έχω γνωρίσει και άλλους μακάκες σαν εμένα και όσο μπορούμε καθαρίζουμε τα του οίκου μας αλλά και άλλων ανόητων που αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο. Φυσικά από τύχη σας γράφω σήμερα. Αντί να πάει προς Μάτι η φωτιά θα μπορούσε να πάει προς Ντράφι. Ευτυχώς για εμένα λοιπόν. Δυστυχώς για ένα ζευγάρι φίλων. Τώρα παρακαλώ μη βρεθεί κανας παπάρας και με ρωτήσει γιατί έχω νεύρα αφού δεν έπαθα τπτ?
-
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Εχοντας εγκαταστήσει βιολογικό σύστημα αντί βόθρου στο σπίτι μου κάποιοι μεγαλοσχήμονες από αυτούς που κάνουν πως στενοχωριούνται σήμερα για το κακό που βρήκε την γειτονιά... μάζευαν πριν λίγα χρόνια υπογραφές ώστε να μη γίνει βιολογικό σύστημα Αν. Αττικής χρηματοδοτούμενο μάλιστα από την ΕΕ. Φυσικά και τους πέρασε. Φταίμε φυσικά οι πολίτες σε ατομικό επίπεδο γιατί αρνούμαστε να κατανοήσουμε στην πλειοψηφία μας πως με κοινές συντονισμένες δράσεις μπορούμε να αποτρέψουμε κάποια δυσάρεστα.Έχεις δίκιο σ'αυτό,Σπύρο (αν κι η αυθαίρετη δόμηση όπως λέει κι ο criu,είναι επίσης πρόβλημα,έχω μηχανικούς και αρχιτέκτονες φίλους και συγγενείς και μου έχουν εξηγήσει κάποια πράγματα). Αλλά τι περιμένεις από ανθρώπους που αν ο σκουπιδοτενεκές του δήμου είναι 2 μέτρα μπροστά από το σπίτι τους τον μετακινούν -έτσι γιατί γουστάρουν- στο άλλο σπίτι ή πετάνε τα σκουπίδια στον απέναντι δρόμο για να μην τα έχουν μπροστά τους;
Ο καθένας σ'αυτή τη χώρα κάνει ότι θέλει και θεωρεί κιόλας πως είναι νόμιμος κι έχει μόνο δικαιώματα,χωρίς καμία υποχρέωση και κοινή συνείδηση.Ο εαυτούλης μου και να πάνε να 'γαργαλήθουν' οι υπόλοιποι.
Μετά από όλα αυτά,ας καταλάβουν -αν όχι όλοι,όσοι περισσότεροι γίνεται-, πως η ζωή κι η υγεία είναι ανεκτίμητη μπροστά στην καθημερινή ματαιοδοξία μας.. -
Μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, η αλήθεια όμως είναι μια: Σε περιπτώσεις που έχουμε συνδυασμό δυνατών ανέμων και μεγάλης ζέστης, οι άνθρωποι (όχι οι Έλληνες, όλοι οι άνθρωποι) είναι ανίσχυροι μπροστά στην φωτιά. Και πανικός θα υπάρξει, και λάθη θα γίνουν.
Το βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο να συμβαίνει και σε χώρες πολύ πιο πλούσιες και οργανωμένες από την δική μας, όπου επίσης καίγονται εκατοντάδες σπίτια και θρηνούν θύματα. Συμβαίνει συχνά στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες...
Αυτό που δεν βλέπουμε σε άλλες χώρες είναι μονίμως την ΛΕΑ κλειστή, όπως χτες που μπλόκαραν τα πυροσβεστικά. Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα για αυτό. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στο θέαμα, που είμαστε σαν τους Αμερικάνους με τα mass shootings. Θυμώνουμε προς στιγμή, σηκώνουμε τους ώμους, και περιμένουμε το επόμενο περιστατικό που θα κινδυνεύσουν ή θα χαθούν ζωές επειδή οι Ελληναράδες δεν θέλουν να περιμένουν την γ@μημένη την σειρά τους στην κίνηση.
-
Καλέ μου φίλε Πάνορμε επειδή σε έχω γνωρίσει και από κοντά μπορώ να σου πω πως πιστεύω πως είσαι ένας λαμπρός άνθρωπος, ένας καλός επιστήμονας ένας σοβαρός οδηγός ένας συνειδητοποιημένος πολίτης ένας καλός γενικότερα άνθρωπος για οικογένεια και προκοπή. Από εκεί και μετά όμως να ξέρεις υπάρχει πολλή πλέμπα τριγύρω. Παρτάκηδες του μικροσυμφέροντος ουκ ολίγοι. Τίποτε δεν θα αλλάξει και πάλι θα γίνουνε πράγματα άλλοτε χειρότερα και άλλοτε πιο light από αυτό. Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν οι περισσότεροι πως μόνο μέσα από την πρόοδο του συνόλου θα μπορέσουν να προοδεύσουν πραγματικά και αυτοί οι ίδιοι. Είδα πυροσβεστικό όχημα να μη μπορεί να περάσει από τον δρόμο ώστε να μεταβεί στην φωτιά γιατί ο ανόητος με 450 τμ σπίτι αντί να έχει τα 3 αμάξια του στο γκαράζ τα είχε απλώσει σαν μπουγάδα στο δρόμο ώστε να χρησιμοποιεί το γκαράζ για άλλους λόγους. Τι να του πεις του μακάκα που δεν το καταλαβαίνει με τπτ ότι αυτοί αύριο μπορεί να θέλουν να σώσουν αυτού το σπίτι αλλά κάποιος άλλος θα τους έχει φράξει την ΛΕΑ τον δρόμο ή ότι άλλο... Βλέπεις τον άλλο Κυριακή μεσημέρι και επειδή έχει καλεσμένους να θέλει ντε και καλά να ανάψει μπάρμπεκιου με 6 μποφόρ αέρα. Βλέπεις πιο πέρα τον ανόητο να φτιάχνει μη στεγανό βόθρο και να αδειάζει τα βρόμικα πέριξ βασιζόμενος πως κανείς δεν θα τον καταγγείλει γιατί ο ένας έχει κάνει την μια παρανομία και ο άλλος την άλλη. Κοπρολαός σαν να λέμε... Για να φανταστείς όσοι έχουν έρθει σπίτι μου με ρωτούν γιατί βάζω τα αυτοκίνητα στο γκαράζ ή γιατί έσκασα ένα σκασμό χρήματα για βιολογικό. Αλλος με ρωτησε γιατί στις αρχές του καλοκαιριού με το χορτοκοπτικό καθάριζα το δρόμο της γειτονιάς μου...Τίποτε δεν θα αλλάξει σε αυτό τον τόπο.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, η αλήθεια όμως είναι μια: Σε περιπτώσεις που έχουμε συνδυασμό δυνατών ανέμων και μεγάλης ζέστης, οι άνθρωποι (όχι οι Έλληνες, όλοι οι άνθρωποι) είναι ανίσχυροι μπροστά στην φωτιά. Και πανικός θα υπάρξει, και λάθη θα γίνουν.Το βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο να συμβαίνει και σε χώρες πολύ πιο πλούσιες και οργανωμένες από την δική μας, όπου επίσης καίγονται εκατοντάδες σπίτια και θρηνούν θύματα. Συμβαίνει συχνά στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες...
Αυτό που δεν βλέπουμε σε άλλες χώρες είναι μονίμως την ΛΕΑ κλειστή, όπως χτες που μπλόκαραν τα πυροσβεστικά. Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα για αυτό. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στο θέαμα, που είμαστε σαν τους Αμερικάνους με τα mass shootings. Θυμώνουμε προς στιγμή, σηκώνουμε τους ώμους, και περιμένουμε το επόμενο περιστατικό που θα κινδυνεύσουν ή θα χαθούν ζωές επειδή οι Ελληναράδες δεν θέλουν να περιμένουν την γ@μημένη την σειρά τους στην κίνηση.
+1
Όσα μέτρα και να λάβεις με αντιπυρικές ζώνες αν ο άλλος βάλει 10 εστίες με σύμμαχο τον αέρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι ασύλυπτο το πόσο γρήγορα μετακινείται η φωτιά.
Θα συμφωνήσω για τον απαράδεκτο στ@ρχιδισμό με τις ΛΕΑ. Εκεί καταλαβαίνεις το ποιόν του πληθυσμού και πόσα ρεμάλια κυκλοφορούν γύρω μας. -
Εχθές μπλοκαρίστηκα κατα τις 14.00 στη Κινέτα, καθώς μόλις έκλεισαν τους δρόμους (νεα/παλαια εθνική). Ναι, είχε μποτιλιάρισμα, καταφέραμε να περάσουμε και μας έδιωξαν πίσω Κόρινθο, σε λιγότερα από χλμ προς τα πίσω, μια μικροεστία είχε ήδη αρπαξει (καποια οχηματα αρχισαν να κινουνται αναποδα στο ρευμα) διπλα στην εθνική και ήδη καναν προσπαθειες να τη σβήσουν... πέρασα εγώ και άλλοι μέσα από πυνκνους καπνούς γιατι δεν ήθελα να μπλοκαριστώ αναμεσα σε 2 σημεία, η δε βενζίνη λιγόστευε και σε λίγο θα έπρεπε να κλεισω κλιματιστικό και να ανοιξω παράθυρα δε ένα αποπνυκτικό περοβάλλον.
Μεχρι τοτε ειχε καναντερ ειχε τουλάχιστον 3-4 ελικοπτερα να πετάνε. Οι αστυνομικοί όσοι μπορουσαν μεσα σε πυκνο καπνο να προσπαθουν να στειλουν πίσω κόσμο αλλά ο καθε βλακαος οδηγος σταματαγε να ρωτίσει αν μπορει να περάσει (αυτος ο λόγος της αναμονής). Η ΛΕΑ, εμενα δε μου φάνηκε τόσο κλειστεί όσο λένε... ίσως πιο μετά να έπηξε.Αμεσως, γυρισα και εφυγα πηγα Λουτρακι να πιω ενα νερό/καφέ/τουαλέτα και έφυγα από επάνω Μαυρολίμνη, Μεγαρα. Ευτυχως ήμουν από τους πρώτους που έφυγαν έτσι προς Αθηνα και η κίνηση ήταν ελάχιστη. Αλλοι είδα οτι σταματησαν αλλοι σε κόμβο πριν το ΛΟυτρακι και περίμεναν ίσως να ανοιξει καποια στιγμή ο δρόμος ή απλά έπρεπε να σκεφτουν που να πάνε.
Μου έκανε εντύπωση που σε ένα χωριο, πριν Πίσια νομίζω, οι κάτοικοι είχαν βγει και βοηθουσαν τη κινηση σταματώντας και αφηνοντας από τα 2 ρευματα τη κίνηση. Μπράγο τους. Στη Μαυρολίμνη (η καπου εκει) η λίγη αστυνομία ήταν ήδη εκει και να προσπαθέι να κάνει το ίδιο. Τα καναντερ επαιρναν νερό από τη θαλασσα δίπλα μας.Ο αέρας απλά ήταν τρελός.... από Αρκαδία ήδη ειχε πολύ αέρα. Στη Κινέτα, και στη περιοχή εκει, σταματημένοι το αυτοκίνητο κουνιωταν πολύ.
Οι δυνάμεις που είδα, κάναν ότι μπορούσαν όπως και κάποιοι κάτοικοι. Οι οδηγοί, αρκετά σοβαροί θα έλεγα σε πλειοψηφία τους.. ψύχραιμοι. Ο αέρας απλά, δεν έχει ξαναδει τετοιο αέρα. Από λεπτό σε λεπτό σίγουρα άλλαζε τις συνθήκες.
Εγω προσωπικά, φραγκο δε θα έριχνα σε περιοχή με πεύκα, ούτε φυσικά θα έβαζα την οικογένειά μου. Ειναι απλά τρελό να ζεις μεσα σε πευκο. Θυμαμαι οταν ειχαμε τροχοσπιτο σε καμπινγκ με πευκα (ή το αφήναμε για ξεχειμωνιαζει σε τέτοιο) η μάνα μου παντα αγωνιουσε μη γινει κάτι.
-
Μη ξεχνάμε και τα έλατα. Κανονικά στην Ευρυτανία δεν θα έπρεπε να ζει κανείς. Στα μικρά νησιά επίσης υπάρχουν κίνδυνοι. Στα κέντρα των πόλεων ακόμη περισσότεροι. Απλά πρέπει όπου διαλέγουμε να ζήσουμε, να λειτουργούμε με βάση κάποιους κανόνες και όχι να πορευόμαστε κατά τύχη. Όσα πάνε και όσα έρθουν...
-
παιδεία. ή η ελειψη της.
ο θεος να συχωρεσει τις ψυχουλες.. -
Gatoz δεν έχω λόγια να πω για αυτήν την καταστροφή. Είμαι συντετριμμένος. Εκεί που έψαχνα να βρω πληροφορίες για τις πυρκαγιές έπεσα πάνω σε αυτήν την ανακοίνωση του σεβασμιότατου και το αίμα μου ανέβηκε στο κεφάλι. Εδώ έχουν χαθεί 70 ζωές και ο μητροπολίτης λέει ότι φταίει ο θεός που μας τιμωρεί γιατί έχουμε άθεο πρωθυπουργό. Πραγματικά δεν υπάρχει σωτηρία, ούτε από τη θρησκεία...
-
-
-
Πόσο συνετό είναι να χτίζεται σπίτι ανάμεσα σε πεύκα;
Μπορεί να θυμάμαι και λάθος, αλλά είχα την εντύπωση πως υπήρχε θέμα για πυρκαγιές, αλλά δεν το βρήκα.
-
Ακριβώς αυτό Θοδωρή.
-
Πόσο συνετό είναι? Φίλε κάποτε η Αθήνα ήταν περιτριγυρισμένη από απέραντα πευκοδάση. Η Πεντέλη, η Πάρνηθα ήταν αδιάβατες από τα δάση. Τότε όλοι ζούσαν γύρω από την Ακρόπολη και πήγαιναν στην Κηφισιά για διακοπές. Τώρα όμως ο πληθυσμός δεν είναι 300000 αλλά 5500000 . Τα τελευταία 50 χρόνια όπως συμβαίνει σε κάθε μητρόπολη υπάρχει επέκταση. Τι να κάνουμε? Αλήθεια πόσο συνετό είναι να ζει κάποιος στο Χαλάνδρι, το Μαρούσι με τα σαθρά εδάφη ή στα Δυτικά προάστια πάνω από τα ρήγματα της Πάρνηθας? Πόσο συνετό είναι οι Ναπολιτάνοι να ζουν κάτω από το ηφαίστειο? Το ζήτημα δεν είναι εκεί αν μου επιτρέπεις. Το ζήτημα είναι πως πηγαίνοντας να ζήσει κάποιος σε κάποιο μέρος, θα πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που τυχόν παρουσιαστούν και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα. Όταν παίρνω την άδεια να οικοδομήσω πλερώνω το κράτος όπως και μετέπειτα και αυτό οφείλει στον βαθμό που 'επιβάλλεται' να με προστατεύσει. Από την πλευρά μου μαθαίνω να τηρώ τους κανόνες και... έτσι πρέπει να πηγαίνει ο κόσμος. Είναι πολύ ρηχό να αναζητούμε ευθύνες στα θύματα. Το 2007 στο εξοχικό στην Εύβοια (δίπλα στην θάλασσα και μακριά από πεύκα) φιλοξενήσαμε γείτονες που τα σπίτια τους έπαθαν ζημιές (ούτε και αυτοί ζούσαν στα πεύκα αλλά πέριξ του Αλιβερίου). Γύρω υπήρχαν ελιές που είχαν πάρει τη θέση των πεύκων από δεκαετίες. Στην Μαλεσίνα όταν ξέσπασαν οι μεγάλες φωτιές στο πευκοδάσος μόνο οι στρατιωτικές κατοικίες δεν κινδύνεψαν γιατί οι στρατιωτικοί καθάριζαν από πευκοβελόνες και αγριόχορτα τις περιουσίες τους, όπως κάνω χρόνια εγώ στην Εύβοια. Τα πάντα είναι θέμα παιδείας των πολιτών και ορθής αντιμετώπισης των κρατικών αρχών. Τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέμε.
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες