-
Εγώ ψηφίζω θερμόσυσσωρευτές
Είναι απίστευτη η ζέστη τους αλλά δεν ήταν οικολογικός τρόπος να ζεσταθείς επειδή το ρεύμα μας ήταν από κάρβουνο.
Σήμερα κάποιος είτε με ηλεκτρονικους μετρητές είτε με φωτοβολταϊκά μπορεί να έχει θερμόσυσσωρευτές και να έχει ζέστη άνω των 22-24 βαθμων από πολύ φθηνά έως και τζάμπα.Γενικά μια έξοδο τριφασικού θέλει και τον τοποθετείς. Ούτε κυκλωμα καλοριφέρ, ενδοδαπεδια, fan...κάτι πως τα λένε, ούτε τίποτα.
Και μηδέν συντήρηση
Άσε που βάζεις το πιατάκι με τα μελομακάρονα πάνω του και τα τρως ζεστά ζεστά, ή απλώνεις τα ρούχα και στα κάνει τοστ και ζεστή όλο το 24ωρο όχι να κλείνουμε τα καλοριφέρ και να παγώνουν τα δάχτυλα
Ναι βρε @lap, παρακολουθώ χρόνια την ιστορία, πετρέλαιο το πιο φθηνό αρχικά, μετά η αντλία θερμότητας πιο οικονομική, μετά πάμε σε φυσικό αέριο που είναι πιο φθηνό, μετά πόλεμος στη Ρωσία αντίο φυσικό αέριο, τώρα σχετικά φθηνό το πετρέλαιο και μια που ακριβαίνει το ρεύμα προτείνεις θερμοσυσσωρευτές με 1.000ευρω το σώμα βλέπω στο Σκρουτζ….+ κόστος φωτοβολταϊκών.
Η οικονομική-οικολογική θέρμανση τελικά πέρα από ´stock market-driven´ είναι κυρίως για χομπίστες με ζεστό χρήμα που ασχολούνται με ράβε ξήλωνε και έχουν απωθημένο να βλέπουν για καμία καμία δεκαετία χαμηλούς λογαριασμούς για να κάνουν απόσβεση το ζεστό χρήμα που έδωσαν προκειμένου να ζεσταθούν μετά οικονομικά…Βέβαια σε μια δεκαετία θα έχουν βγει τα νέα super αποδοτικά panel και θα θέλουν όλα πάλι αλλαγή γιατί χάνουν και λιγότερο σε αποδοτικότητα διαχρονικά και είναι και πιο future proof (δηλαδή πάλι ζεστό χρήμα ή κρατική επιδότηση).
Το παιχνίδι αυτό δεν έχει νόημα, είναι ατελέσφορο και για λίγους με πολύ ελεύθερο χρόνο και χρήμα. Όχι ευχαριστώ, πετρέλαιο & AC.
-
Κοίτα τα φωτοβολταϊκά ή μια ανεμογεννήτρια την χρησιμοποιείς παντού στα πάντα.
Η απόσβεση γίνεται και μέσω της θέρμανσης και μέσω της καθημερινότητας σου.
Σκέψου πόσες kwh καταναλώνεις το μηνα και πόσες μπορεί να παράγει ένα σύστημα των ας πούμε 5Κ ευρώ. Πολλαπλασίασε το επί 25 έτη ( χρόνος εγγύησης απόδοσης των φωτοβολταϊκών ) και δες αν αξίζει.
Στα 25 έτη δεν θα έχεις δώσει παραπάνω από 5Κ ευρώ σε ρεύμα;
Όσον αφορά την αλλαγή σωμάτων συμφωνώ πως δεν συμφέρει τώρα που έχεις ήδη μια εγκατάσταση να ξανά αλλάξεις αλλά αν ας πούμε κάνεις ανακαίνιση ή χτίζεις και έχεις στα σίγουρα τους νέους μετρητές ρεύματος ή στα σίγουρα φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια τότε γιατί όχι θερμοσυσσωρευτης; Θα τους φορτίζεις καθημερινά στην ώρα με την χαμηλότερη χρέωση ή τις ώρες που παραγουν τα φωτοβολταϊκά.
Μην μπερδεύεις τους μεγάλους θερμοσυσσωρευτες με τα καλοριφέρ. Ένα σπίτι 90-100 τμ με καλή μόνωση θέλει 3 μέτριους και έχει θερμοκρασία 23-24 βαθμούς 24 ώρες το 24 ωρο.Άσε που παίζουν και τον ρόλο της μπαταρίας. Αν γεμίσει η κανονική μπαταρία σου αλλά εξακολουθούν να παράγουν ρεύμα τα φωτοβολταϊκά ή η ανεμογεννήτρια τότε θα λες συγγνώμη παιδιά αλλά θα το κάνω φούρνο. Θα ανάβεις να φορτίσουν ξανά οι θερμοσυσσωρευτες για να μην πάει χαμένη η δωρεάν ενέργεια.
26-27 βαθμούς μέσα στο σπίτι εσύ και δωρεαν, 2-10 έξω. Θα ανοίγετε τα παράθυρα και θα τρελάνετε τον γείτονα σας.
Τωρα που το σκέφτομαι με έναν τέτοιο συνδιασμό συστήματων δεν έχεις λόγο να βάλεις μόνωση στο σπίτι όσον αφορά τον χειμώνα.
Ότι σου λέω το έχω ζήσει διότι εμένα σε σπίτι που είχε και φόρτιζε το βράδυ με την νυχτερινή χρέωση της kwh. Όλη μέρα στους 23 βαθμούς και όταν φόρτιζε το βράδυ... Ε ρε γλέντια. Να χιονίζει έξω, ξημερώματα και μέσα να έχεις 25-26 βαθμούς και να ξυπνάς να πιεις παγωμένο νερο.
-
Σκέψου πόσες kwh καταναλώνεις το μηνα και πόσες μπορεί να παράγει ένα σύστημα των ας πούμε 5Κ ευρώ. Πολλαπλασίασε το επί 25 έτη ( χρόνος εγγύησης απόδοσης των φωτοβολταϊκών ) και δες αν αξίζει.
Όσον αφορά την αλλαγή σωμάτων συμφωνώ πως δεν συμφέρει τώρα που έχεις ήδη μια εγκατάσταση να ξανά αλλάξεις αλλά αν ας πούμε κάνεις ανακαίνιση ή χτίζεις και έχεις στα σίγουρα τους νέους μετρητές ρεύματος ή στα σίγουρα φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια τότε γιατί όχι θερμοσυσσωρευτης; Θα τους φορτίζεις καθημερινά στην ώρα με την χαμηλότερη χρέωση ή τις ώρες που παραγουν τα φωτοβολταϊκά.
Μην μπερδεύεις τους μεγάλους θερμοσυσσωρευτες με τα καλοριφέρ. Ένα σπίτι 90-100 τμ με καλή μόνωση θέλει 3 μέτριους και έχει θερμοκρασία 23-24 βαθμούς 24 ώρες το 24 ωρο.Άσε που παίζουν και τον ρόλο της μπαταρίας. Αν γεμίσει η κανονική μπαταρία σου αλλά εξακολουθούν να παράγουν ρεύμα τα φωτοβολταϊκά ή η ανεμογεννήτρια τότε θα λες συγγνώμη παιδιά αλλά θα το κάνω φούρνο. Θα ανάβεις να φορτίσουν ξανά οι θερμοσυσσωρευτες για να μην πάει χαμένη η δωρεάν ενέργεια.
26-27 βαθμούς μέσα στο σπίτι εσύ και δωρεαν, 2-10 έξω. Θα ανοίγετε τα παράθυρα και θα τρελάνετε τον γείτονα σας.
Τωρα που το σκέφτομαι και με μηδέν μόνωση με τέτοια συστήματα δεν έχεις λόγο να βάλεις μόνωση στο σπίτι.
Δεν ξέρω, μάλλον με ενοχλεί η μακροχρόνια απόσβεση/εξοικονομιση ως ιδέα (κάτι τέτοιο έχω και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα). Αν είσαι βέβαια 25αρης με χρήμα ίσως να είχε κάποιο νόημα, τώρα αν πλησιάζεις τα 50 τίθενται ερωτήματα:
- Αν θα είσαι εδώ γύρω σε 25 χρόνια,
- Αν θα ήθελες να θυσιάσεις κατανάλωση αξίας 7.000 ευρώ σήμερα για να βάλεις φωτοβολταϊκά,
- Ποια θα είναι η μέση τιμή της KW/h, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης στο μέλλον,
- Αν σε μια 5ετια δεν βγει κάτι πολύ πιο efficient και φτηνό από τα φωτοβολταϊκά.
Και επειδή το μέλλον είναι αβέβαιο και με ανατροπές είμαι λίγο επιφυλακτικός.
Όπως και να έχει, αν περισσεύουν χρηματα έχει νόημα αν όμως είναι χρήματα που θα στερηθείς/δανειστεις για να κανείς στο μέλλον εξοικονομιση μπορεί να είναι και πρόβλημα, δεν είναι δηλαδή αυτονόητη επιλογή.
-
Αντιθέτως, είσαι στην καλύτερη ηλικία για τέτοια επένδυση, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια.
Σκέψου το απλό. Στα 65-67 με το καλό και με υγεία θα βγεις στην σύνταξη. Τα εισοδήματα σου θα πέσουν στα μισά. Θα περνάς πολλές ώρες στο σπίτι σου βλέποντας ταινίες, παίζοντας με τα εγγόνια σου, χαζεύοντας στο ίντερνετ. Κτλ. Αυτό απαιτεί περισσότερες ώρες θέρμανσης του χώρου όπως και χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Την απόσβεση θα την έχεις κάνει στα πρώτα 7-10 έτη, η ακόμα και πιο νωρίς από 5 έτη αναλόγως την κατανάλωση σου, και μετά ξεκινά το κέρδος. Τι πιο σωστό, από το να ετοιμαστείς για την περίοδο αυτήν από τώρα. Σκέψου να έχεις μια σύνταξη 1000-1200 ευρώ, λογικά εκεί θα είσαι κααι να μην χρειάζεται να δίνεις τίποτα για θέρμανση και ρεύμα. Αμέσως η σύνταξη των 1000 -1200 ευρώ στην πράξη θα είναι σαν σύνταξη των 1600-1800 ευρώ χωρίς την επένδυση σε φωτοβολταϊκά. Θα έχεις δηλαδή αγοραστική δύναμη και δεν θα ξοδεύεις ένα τεράστιο μέρος της σύνταξης σου για πάγιες ανάγκες όπως ηλεκτρισμό και θέρμανση ή μετακίνηση στο μέλλον με ev.
Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός. Στην πράξη θα έχεις αυξήσει τη σύνταξη σου αν υποθέσουμε ότι το ρεύμα και η θέρμανση είναι αδιαπραγματευτα.
Αν είσαι 25αρης δεν σε νοιάζουν αυτά.
Για το τελευταίο (4), ναι.... Θα βγουν πολύ πιο αποδοτικά φωτοβολταϊκά. Το ποτέ δεν το ξέρω, είναι σε φάση r&d αλλά θα είναι πολύ πιο αποδοτικά.
-
-
Μην μπερδεύεις τους μεγάλους θερμοσυσσωρευτες με τα καλοριφέρ. Ένα σπίτι 90-100 τμ με καλή μόνωση θέλει 3 μέτριους και έχει θερμοκρασία 23-24 βαθμούς 24 ώρες το 24 ωρο.
Με 3 τεμάχια δεν ζεσταίνεις ούτε τις πατούσες σου πριν πας για ύπνο , ένα σε κάθε δωμάτιο δλδ 3 υπνοδωμάτια και 2 στην σαλονοκουζίνα μίνιμουμ , οπότε μιλάμε για ένα μπαούλο με τούβλα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού
-
Μην μπερδεύεις τους μεγάλους θερμοσυσσωρευτες με τα καλοριφέρ. Ένα σπίτι 90-100 τμ με καλή μόνωση θέλει 3 μέτριους και έχει θερμοκρασία 23-24 βαθμούς 24 ώρες το 24 ωρο.
Με 3 τεμάχια δεν ζεσταίνεις ούτε τις πατούσες σου πριν πας για ύπνο , ένα σε κάθε δωμάτιο δλδ 3 υπνοδωμάτια και 2 στην σαλονοκουζίνα μίνιμουμ , οπότε μιλάμε για ένα μπαούλο με τούβλα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού
Νομίζω ο lap έχε δίκιο.
100 τμ σε σπίτι με παλια κουφώματα, διαμπερές , ρετιρέ, με παλιούς θερμ/τες(αυτούς με τη χάλκινη καλλιγραφία μπροστά) χρειάζεται 4 να δουλεύουν με νυχτερινό 23.00-06.00 μέρα παρά μέρα για να κρατάει σταθερά άνω των 20 βαθμών. -
Νομίζω ο lap έχε δίκιο.
100 τμ σε σπίτι με παλια κουφώματα, διαμπερές , ρετιρέ, με παλιούς θερμ/τες(αυτούς με τη χάλκινη καλλιγραφία μπροστά) χρειάζεται 4 να δουλεύουν με νυχτερινό 23.00-06.00 μέρα παρά μέρα για να κρατάει σταθερά άνω των 20 βαθμών.Σίγουρα χρειάζεται σε κάθε δωμάτιο, αλλιώς το δωμάτιο που δεν έχει θα είναι παγωμένο.
Είχαμε στο πατρικό μου 6 τμχ αλλά το σπίτι δεν ήταν ζεστό και ακόμα πιο κρύο ήταν το δωμάτιο μου που δεν είχε .
Ίσως ο μηχανικός δεν είχε κάνει σωστή μελέτη ή ήθελε ρίξει το κόστος για να πάρει την δουλειά. -
Τωρα που το σκέφτομαι με έναν τέτοιο συνδιασμό συστήματων δεν έχεις λόγο να βάλεις μόνωση στο σπίτι όσον αφορά τον χειμώνα.
Ότι σου λέω το έχω ζήσει διότι εμένα σε σπίτι που είχε και φόρτιζε το βράδυ με την νυχτερινή χρέωση της kwh. Όλη μέρα στους 23 βαθμούς και όταν φόρτιζε το βράδυ... Ε ρε γλέντια. Να χιονίζει έξω, ξημερώματα και μέσα να έχεις 25-26 βαθμούς και να ξυπνάς να πιεις παγωμένο νερο.
Δεν ξερω αν ισχυει αυτο , ο Ford ειπε οι αμερικανοι ξοδευουν χιλιαδες δολάρια για να κανουν οικονομια , αν το ειπε η πως το ειπε .
Παντως ταιριαζει γαντι στον αγαπητο λαπ . Αν και δεν βλεπω να το ακολουθει ο ιδιος .
Ο ιδιος εμφανιζεται πως το λενε για τους οικονομολογους
οικονομολογος ειναι αυτος που θα σου πει αυριο τι επρεπε να ειχες κανει χθες.
Στην πραξη βεβαια πρεπει να ειναι το πιο συντηριτικο ατομο του φορουμ . Απο το αυτοκινητο ως τα ρουχα και ως πασοκος.
Αγαπητε λαπ εχεις κανει καποια προβλεψη 25 ετων και να τη εχεις ακολουθησει για την οικογενεια σου ; κατι που να τσουζει βεβαια και οχι οτι οι οδοντογλυφιδες σε 25 χρονια θα ειναι σε ελλειψη , ας στοκαρουμε 10 συσκευασιες .
Το ρολοι του κοσμου φετος λενε οτι θα σημανει το τελος της ανθρωποτητας και θελεις να επενδυσουμε στο μελλον οταν δεν μπορουμε να προβλεψουμε την τιμη της κιλοβαρας του επομενου μηνα .
Αληθεια υπαρχουν οι ασφαλιστικες εταιρειες που υπηρχαν πριν 50 χρονια ; η και 25 ; οι τραπεζες;
θα μπορουες να μου πεις που να επενδυσω για συνταξιοδοτικο;
Φιλικα ετσι μην τα παρεις στο κρανιο . -
Είναι απίστευτη η ζέστη τους αλλά δεν ήταν οικολογικός τρόπος να ζεσταθείς επειδή το ρεύμα μας ήταν από κάρβουνο.
Σήμερα κάποιος είτε με ηλεκτρονικους μετρητές είτε με φωτοβολταϊκά μπορεί να έχει θερμόσυσσωρευτές και να έχει ζέστη άνω των 22-24 βαθμων από πολύ φθηνά έως και τζάμπα.Γενικά μια έξοδο τριφασικού θέλει και τον τοποθετείς. Ούτε κυκλωμα καλοριφέρ, ενδοδαπεδια, fan...κάτι πως τα λένε, ούτε τίποτα.
Και μηδέν συντήρηση
Άσε που βάζεις το πιατάκι με τα μελομακάρονα πάνω του και τα τρως ζεστά ζεστά, ή απλώνεις τα ρούχα και στα κάνει τοστ και ζεστή όλο το 24ωρο όχι να κλείνουμε τα καλοριφέρ και να παγώνουν τα δάχτυλα
απλά όμως τον πίνεις τις ζεστες μερες του χειμωνα. Είχαμε στο χωριο το 80-90 και φορτιζαν το βραδυ με το νυχτερινο και το πρωι αν ειχε λιακαδα ανοιγες παραθυρα να δροσιστείς
-
-
Δεν ξερω αν ισχυει αυτο , ο Ford ειπε οι αμερικανοι ξοδευουν χιλιαδες δολάρια για να κανουν οικονομια , αν το ειπε η πως το ειπε .
Παντως ταιριαζει γαντι στον αγαπητο λαπ . Αν και δεν βλεπω να το ακολουθει ο ιδιος .
Ο ιδιος εμφανιζεται πως το λενε για τους οικονομολογους
οικονομολογος ειναι αυτος που θα σου πει αυριο τι επρεπε να ειχες κανει χθες.
Στην πραξη βεβαια πρεπει να ειναι το πιο συντηριτικο ατομο του φορουμ . Απο το αυτοκινητο ως τα ρουχα και ως πασοκος.
Αγαπητε λαπ εχεις κανει καποια προβλεψη 25 ετων και να τη εχεις ακολουθησει για την οικογενεια σου ; κατι που να τσουζει βεβαια και οχι οτι οι οδοντογλυφιδες σε 25 χρονια θα ειναι σε ελλειψη , ας στοκαρουμε 10 συσκευασιες .
Το ρολοι του κοσμου φετος λενε οτι θα σημανει το τελος της ανθρωποτητας και θελεις να επενδυσουμε στο μελλον οταν δεν μπορουμε να προβλεψουμε την τιμη της κιλοβαρας του επομενου μηνα .
Αληθεια υπαρχουν οι ασφαλιστικες εταιρειες που υπηρχαν πριν 50 χρονια ; η και 25 ; οι τραπεζες;
θα μπορουες να μου πεις που να επενδυσω για συνταξιοδοτικο;
Φιλικα ετσι μην τα παρεις στο κρανιο .Ερώτηση, σχολείο πηγες;;; τα παιδιά σου;;;;
Δάνειο σπιτιού πήρες;;;
Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, απαντούν στις ερωτήσεις του ποστ σου.
Ότι έχεις και ότι είσαι σήμερα εσύ και η οικογένεια σου είναι βάση ενός σχεδιασμού τον οποίο είτε τον έκανες ενσυνείδητα, είτε ασυνείδητα. Σε όλα αυτά επενδυσες σε κάτι είτε υλικό, είτε άυλο και σήμερα απολαμβάνεις τα οφέλη.
Στις συζητήσεις μας δεν έχω κανέναν σκοπό. Ούτε το κέρδος, ουτε την διαφήμιση. Δεν έχω να σου προτείνω κάτι υπο αυτο το πρίσμα.
Μιλώ από καρδιάς, με ειλικρίνεια και λέω ότι πιστεύω. Μπορεί να διαφωνείς αλλά μη μου χρεώνεις τυπικές συμπεριφορές διαφόρων επαγγελμάτων.
-
Νομίζω ο lap έχε δίκιο.
100 τμ σε σπίτι με παλια κουφώματα, διαμπερές , ρετιρέ, με παλιούς θερμ/τες(αυτούς με τη χάλκινη καλλιγραφία μπροστά) χρειάζεται 4 να δουλεύουν με νυχτερινό 23.00-06.00 μέρα παρά μέρα για να κρατάει σταθερά άνω των 20 βαθμών.Σίγουρα χρειάζεται σε κάθε δωμάτιο, αλλιώς το δωμάτιο που δεν έχει θα είναι παγωμένο.
Είχαμε στο πατρικό μου 6 τμχ αλλά το σπίτι δεν ήταν ζεστό και ακόμα πιο κρύο ήταν το δωμάτιο μου που δεν είχε .
Ίσως ο μηχανικός δεν είχε κάνει σωστή μελέτη ή ήθελε ρίξει το κόστος για να πάρει την δουλειά.Την θέρμανση την υπολογίζεις με btu. Ένας μηχανικός σου βγάζει πόσα απαιτεί ο χώρος σου.
Τα btu μεταφράζονται σε kw. Ανάλογα λοιπόν υπολογίζουν πόσα σώματα θέλεις.Το πρόβλημα στα παλαιά συστήματα ήταν πως δεν τα φοτιζαν τις απαιτούμενες ώρες και αυτό είτε για οικονομία είτε αν είχαν αυτόματο, δεν έβαζαν έναν μετρητή ιόντων που απαιτείται ώστε να φορτίζουν μονάχα όταν πρόκειται να κάνει κρύο.
Εγώ αυτό που λέω είναι πως οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές του 80-90 εφόσον κάποιος χτίζει ή ανακαινίζει σπίτι. Δεν σας προτείνω να αλλάξετε τα κυκλώματα καλοριφέρ εφόσον τα έχετε βάλει. Στην περίπτωση αυτή σας ταιριάζει μια αντλία θερμότητας.
Λέω δηλαδή πως εφόσον κάποιος μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια μπορεί να επιλέξει θερμοσυσσωρευτες και να τους φορτίζει τζαμπα ενώ για ένα μέσο σπίτι απαιτείται 3,5-4Κ και τριφασικό ρεύμα για την τοποθέτησή τους, τίποτα άλλο.
Στα καλοριφέρ θέλεις να φτιάξεις κύκλωμα καλοριφέρ + το κόστος της αντλίας θερμότητας. Νομίζω περνάμε τα 4Κ για όλα αυτά.
Οπότε για να συνοψίσω, ΕΦΟΣΟΝ φτιάχνεται τώρα σπίτι και έχετε προβλέψει φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια τότε να σκεφτείτε τους θερμοσυσσωρευτες. Είναι μια απλή, χωρίς συντήρηση θέρμανση που εκμεταλλεύεται τις ΑΠΕ του σπιτου σας.
Τόσο απλά.
-
Και μηδέν συντήρηση
απλά όμως τον πίνεις τις ζεστες μερες του χειμωνα. Είχαμε στο χωριο το 80-90 και φορτιζαν το βραδυ με το νυχτερινο και το πρωι αν ειχε λιακαδα ανοιγες παραθυρα να δροσιστείς
Υπήρχε ένας μετρητής όπου κόστιζε συνήθως σχεδόν όσο ένα σώμα ακόμα. Αυτός μετρούσε αν δεν κάνω λάθος τα ιόντα της ατμόσφαιρας ( ίσως ήταν και θερμόμετρο, δεν είμαι σίγουρος) και αυτόματα φόρτιζε τους θερμοσυσσωρευτες όσο χρειάζεται. Τον τοποθετούσαν στην οροφή του σπιτιού. Όταν δηλαδή πρόκειται να χαλάσει ο καιρός, ο μετρητής το έπιανε στην ατμόσφαιρα 8-12 ώρες νωρίτερα και φόρτιζε πλήρως τα σωματα. Μάλιστα μπορούσες να καταλάβεις ότι θα χαλάσει ο καιρός πιάνοντας το σώμα, εάν έκαιγε έρχεται κρύο. Όταν ο καιρός ήταν καλός και μαλακός τους φορτιζε τόσο όσο είχες βάλει εσύ το όριο μέσω δύο τριών επιπέδων. Έτσι και δεν εσκαγες από την ζέστη τις καλές ημέρες αλλά έκανες και οικονομία στη μηνιαία κατανάλωση.
Τεχνολογία από τα τέλη του 1970.Στην Ελλάδα δεν το τοποθετούσαν διότι δεν το καταλάβαιναν οι μηχανικοί ή το θεωρούσαν περιττό έξοδο μιας και ήθελαν να παρουσιάσουν συμφέρουσα προσφορά προς τον πελάτη τους και έτσι έκαναν λανθασμένες εγκαταστάσεις.
Στην κεντρική Ευρώπη από το 1970 έτσι τους χρησιμοποιούσαν.
-
Ο θερμοσυσσωρευτής κοστίζει κάπου στα 1.000 + το σώμα , έχει σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες από τη χαμηλότερη αποδοτικότητα , μακράν χαμηλότερη από της αντλίας. Στην πράξη μία ηλεκτρική αντίσταση που θερμαίνει πυρότουβλα είναι. Πως γίνεται ειλικρινά να τον προτείνεις ;
Ας μιλήσω για προσωπικά παράδειγμα. Ο πατέρας μου τέλη του 70 που έχτισε το σπίτι του, άκουσε τον περίγυρο ( πετρελαϊκή κρίση) και έβαλε θερμοσυσσωρευτές , αντί για πετρέλαιο. Με νυχτερινό ρεύμα και με τριφασικό και με προγραμματισμό να δουλεύουν μόνο στο νυχτερινό. Όταν δούλευαν , είχαν ζέστη ,αλλά το κόστος δεν ήταν ποτέ μα ποτέ χαμηλό, επίσης σε οποιαδήποτε "σκάλα" εκτός της μέγιστης ( 3 σκάλες έχουν τα επώνυμα δικά μας ) , κρύωναν γρήγορα μέσα στην ημέρα. Ο.κ. έχουν και ένα αερόθερμο εγκαταστημένο για την πολύ παγωνιά , αλλά δε μπορώ να φανταστώ καταναλώσεις όταν ανοίγεις και αυτό. Υπόψιν ότι μπορεί το ρεύμα να μην ήταν τόσο ακριβό για πάρα πολλά χρόνια, αλλά ούτε το πετρέλαιο ήταν εκείνα τα χρόνια. Επιμένω , λόγω κόστους δεν χρησιμοποιούσαμε όλα τα σώματα, σύσφιξη οικογενειακών σχέσεων σε συγκεκριμένους χώρους!. Επίσης λόγω όγκου ( υποθέτω) δεν τοποθετήθηκε στα μπάνια ( μαρτύριο!!).
Θα μου πείς τεχνολογία του τότε, η βασική αρχή λειτουργίας τους όμως ίδια είναι , ούτε να τα βλέπω δε θέλω. Πρόβλημα τεράστιο και με τη συντήρηση , εκείνα τα χρόνια , τελευταία κάποιον βρίσκεις να τα γνωρίζει, συνήθως όμως όποτε έρχεται μου λέει άλλαξε το όλο το "σώμα".
Αν πείς σε ένα μηχανολόγο κάνε μου διαστασιολόγηση για Φ.Β. με θερμοσυσσωρευτές , πιθανόν να μη σου φτάνει καν η ταράτσα σου ( ο.κ. υπερβολή) αλλά σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η ανάγκη από αντλία θερμότητας. Κοινώς ότι δεν συμψηφίζεις ( το καλοκαίρι που δε θα χρειάζεσαι τόσο ρεύμα) θα το κάνεις δώρο στον πάροχο .
Συστήματα αυτοματισμού , που αναφέρεις, πλέον υπάρχουν στην αγορά και τοποθετούνται από πολλούς.
-
Δυστυχώς οι συμψηφισμοι με ΔΕΗ οδεύουν προς το τέλος τους, σε λίγο μόνο μπαταρίες.
-
Μάλλον κάνατε λθος εγκατάσταση. Δεν μετρήσατε σωστά τα btu και τα kw που απαιτούνται για το σπίτι σας ή δεν το φορτιζατε όπως έπρεπε.
Έχω ακριβώς αντίθετη γνώμη από την δική σου καθώς έχω εμπειρία από σπίτι με θερμοσυσσωρευτες και τώρα με καλοριφέρ. Για να πιάσω τις θερμοκρασίες των θερμοσυσσωρευτων πρέπει να είναι ανοιχτό το καλοριφέρ 24/24. Οπότε καταλαβαίνεις το κόστος.
Τους προτείνω διότι στην ουσία είναι μπαταρίες που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θέρμανση. Οπότε με ένα σύστημα ΑΠΕ είναι στη ουσία η μπαταρία που αποθηκεύει την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας.
Η αντλία θερμότητας δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν ξέρω γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθείτε ενώ το επαναλαμβάνω πολλές φορές. Τους προτείνω σε συνδιασμό με ΑΠΕ.
Στο πικ της απόδοσης των φωτοβολταϊκών όπως είναι από τις 10-15:00 μπορείς να φορτίζεις καθημερινά τα σώματα και να έχεις δωρεάν θέρμανση όλο το 24 Ώρο.
Με θερμοκρασίες πάνω από 22 βαθμους κελσίου. Αν έχεις και μόνωση μιλαμε για 25 + βαθμούς όλο το 24 Ώρο.
Επίσης τώρα με τους νέους μετρητές, εαν φορτίζεις από το δίκτυο μπορείς να γνωρίζεις ποιες ώρες η χρέωση είναι πολλη χαμηλή και τους φορτίζεις, αυτό όμως απαιτεί ενασχόληση.
Τέλος, σε περιοχές με χιόνια δεν ξέρω τι απόδοση έχουν οι αντλίες θερμότητας και αν αντέχουν. Διότι βλέπω από το κλιματιστικό μου που λέει πως αντέχει να λειτουργεί και στους -15 βαθμούς κελσίου, αλλά στους 0 ξεκινά να δυσκολεύεται αρκετα.
-
Οφτοπικ
Άλλοι προτείνουν γεωθερμία, πολλά λεφτά για εγκατάσταση, και με μια μικρή αναζήτηση θα βρει κάποιος εύκολα περιπτώσεις που με ένα σεισμό καταστράφηκε η υπογεια εγκατασταση.
Οι αντλίες θερμότητας όταν λειτουργούν κοντά στα θερμοκρασιακά τους όρια δεν έχουν καλή θερμική απόδοση. Αρκετά λεφτά για εγκατάσταση.
Δεδομένου ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα είναι μικρός και δεν υπάρχει σταθερότητα στο οτιδήποτε, δεν είναι να κάνει κάποιος επενδύσεις που δεν ξέρει πότε και αν θα του βγουν.
Οι συνθήκες αλλάζουν, π.χ. ηλιακούς θερμοσίφωνες παρόμοιους με αυτούς που έχουμε, στις ΗΠΑ είχαν στις θερμές πολιτείες το 1920 και όταν βγήκε το φτηνό φυσικό αέριο εγκαταλείφθηκαν.
Η φτηνή ενέργεια είναι πρόβλημα μετά την εγκατάλειψη του λιγνίτη, δεν κινούμαστε προς αντικατάσταση της με πυρηνικα, και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. -
Τι να γράψω όταν μου αναφέρεις για btu και Kw σε άδεια του 74;;; Πες μου ειλικρινά. Δεν υπήρχε καν ο κανονισμός θερμομόνωσης κτιρίων.
Δε θα καταφέρω να σου αλλάξω γνώμη, οπότε δε το συνεχίζω , θα πώ μόνο ότι αν στο σπίτι από το οποίο έχεις εμπειρία γίνει σήμερα ενεργειακή επιθεώρηση τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Οποιαδήποτε σενάριο αντικατάστασης των θερμοσυσσωρευτών με άλλο πιο αποδοτικό σύστημα , θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα με μικρό χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.
-
Για πες μου σε ένα σπίτι 100 τμ χωρίς μόνωσης με ανοιχτή ταράτσα από πάνω με αντλία θερμότητας πόσα kwh χρειάζεται για να έχει 24 βαθμούς 24/24 Ώρο;
Περί ΔΕΗ